28.03.2019

TINFO-tiedote 12 / 28.3.2019

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Uskallusta änkyttää, poisoppia ja epäillä. Maailman teatteripäivä on päivä, joka haastaa meidät käsittelemään poliittista toimijuutta, sukupuolen, etnisyyden, rodun ja luokan risteyskohtiin kytkeytyneitä epäkohtia, vapauksien puutteita.

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Uskallusta änkyttää, poisoppia ja epäillä

Kiitos – Sivan Ben Yishaille, Kansallisteatterille, Globe Art Pointille, Martina Martille, David Kozmalle, Teksti-yhteisölle, Emmy Karhulle, Saara Rautavuomalle, Piia Peltolalle, Sinna Virtaselle, Julia Lappalaiselle – kiitos myös teille, jotka osallistuitte eiliseen tapahtumaan, kaikille teille, jotka välititte Maailman teatteripäivän julistusta.

Maailman teatteripäivä on päivä, joka haastaa meidät käsittelemään poliittista toimijuutta, sukupuolen, etnisyyden, rodun ja luokan risteyskohtiin kytkeytyneitä epäkohtia, vapauksien puutteita. Maailman teatteripäivä on myös se, jolloin voimat, kuten aina, kannattaa yhdistää.

Sivan Ben Yishain puhe The High Art of the Horrible Accent Lavaklubilla kehotti meitä epäilemään ja poisoppimaan. Patriarkaatti on väkivaltainen rakenne, Bell Hooksin sanoin se on itseään vahvistava, alati piiloutuva ja vaikeasti tunnistettava ja nimettävä. Se on salakavala syöpä sisällämme.

Mitä epäily ja poisoppiminen on tarkoittava? Sivan Ben Yishai puhui sekä äänen ottamisesta että äänen antamisesta. Se tarkoittaa änkyttävää runoutta, moninaisia ääniä, kollektiivisuutta ja solidaarisuutta yksittäisen neroäänen sijaan.

Aistin Ben Yishain näytelmää Daddy loves you raivona, miltei kuin oksennuksena, rakkauden ja vihan, holokaustin historian ja henkilökohtaisen yhteen kietoutumana. Vanhat naiset, kuningattaret junassa, juna tunnelissa – ja sisuskaluja ruhjoo tyttären kokemus äidistä ja isästä.

Meidän tulisi saada Ben Yishain muitakin näytelmiä, esimerkiksi Let them Blood come out and show them ja Your very own double crisis club suomennetuksi ja esitetyksi.
 

Maria Oiva haastaa kollegat epätavanomaisille kehityspoluille 

TINFO-palkinnon sai Thalia-juhlassa Maria Oiva. Hänen kiitospuheensa on jakamisen arvoinen ja sopii erityisen hyvin myös Maailman teatteripäivän jälkeiseen pohdintaan:

"Tämä on palkinto punkille ja ajattelulle. Tämä on palkinto uusille esitysmuodoille ja rohkeudelle. Tämä rohkeus ei suinkaan koske ainoastaan minua, sillä #digiteatteria ei olisi olemassa tällaisenaan ilman työkavereitani Aku Meriläistä ja Jyrki Pylvästä.

Tämä on palkinto myös epäkonventionaalisille ammatillisille kehityspoluille. Minä haluan rohkaista tämän kunnianosoituksen myötä meitä kaikkia haastamaan ajatteluamme: mille perusteille uutta taidetta syntyy ja kuinka me vastaamme siihen maailmaan, jonka keskellä me elämme."


Vaientamisen kulttuuri 

Freemusen raportti taiteen vapaudesta varoittaa uudenlaisesta maailmanlaajuisesta kulttuurista, jossa uudeksi normaaliksi on nousemassa toisten vaientaminen, myös meidän demokraattisina pitämissämme länsimaissa.

Freemusen erityistarkastelun kohteena ovat olleet Kiina, Kuuba, Intia, Iran, Israel, Meksiko, Espanja, Venezuela ja Yhdysvallat, joiden kehitys on hälyyttävää. Kaikista LGBT-taiteilijoihin ja yleisöihin kohdistuneista sanan- ja ilmaisuvapauden rikkomuksista kolmannes tapahtui Egyptissä, Venäjällä ja Israelissa.

Lait on laadittu tarkoituksellisen epämääräisiksi, jolloin tulkinta voi pitää sisällään hyvinkin erilaisia näkökantoja sanan- ja ilmaisunvapauteen. Kyse ei ole pelkästään valtioista vaan yhä enemmän erilaisista uskonnollisista ryhmittymistä, poliittista järjestöistä, rikollisjoukoista, yksittäisistä ihmisistä ja myös taideyhteisöistä.
 

Ruotsin kulttuurin vaikuttavuus syynissä

Ruotsissa analysoidaan ja arvioidaan kulttuuripolitiikkaa ja sen vaikuttavuutta. Raportti kertoo, ettei tavoitteita ole saavutettu. Raportissa kehotetaan tutkimaan, minkälaisia ovat olleet leikkausten seuraukset työvoimavaltaisella kulttuurin alueella. Kulttuurin taloudelliset toimintaedellytykset tulee turvata tai sitten tavoitteista on tingittävä.

Resurssien ja tavoitteiden on oltava tasapainossa. Tarvittaisiin myös nykyistä enemmän taloudellista liikkumavaraa. Kunnianhimoiset kulttuuripoliittiset tavoitteet on mahdollista saavuttaa vain eri hallinnonalojen keskinäisellä, esimerkiksi työmarkkina-, koulutus- ja aluepolitiikka-alojen yhteistyöllä.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO-apuraha näytelmien käännöstyöhön | Haku 7.4.2019 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä ensimmäiseen kierrokseen on 7.4.2019.

Hakuohjeet


Ruotsinkielinen TINFO e-Nytt ilmestyy 9.4.2019, otamme vastaan aineistoa

Ruotsinkielinen TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 9.4.2019, voit lähettää tarjolle aineistoa viimeistään 4.4.2019 mennessä.

Lue edellinen TINFO e-Nytt 5 / 2018

Tilaa TINFOn uutiskirjeet sähköpostiisi tästä


Ilmoita kesän ja syksyn ensi-illat TINFO-verkkosivuille

Voit ilmoittaa tiedossa olevat ensi-illat verkkolomakkeella TINFOn verkkosivuilla avoimesti selattavaan ensi-iltojen tietokantaan. Jos teatterisi puuttuu teatterilistalta, ilmoita teatterin tiedot tällä lomakkeella. Voit myös päivittää teatterin tietoja samalla lomakkeella, tai ilmoittaa muutoksista sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi

UUTISIA

Katalaani Jumala on kauneus Eurodramin listalle

Kristian Smedsin näytelmän Jumala on kauneus katalaaninkielinen käännös Déu és bellesa on valittu Eurodramin vuoden 2019 suositeltavien tekstien listalle. Smedsin näytelmän ovat kääntäneet Merixtell Lucini Saurina ja Riikka Laakso. Heidän käännöstyötään on tuettu TINFO-apurahalla.  
 
Smedsin vuonna 2008 ensin Virossa, sitten Suomen Kansallisteatterissa kantaesitetty näytelmä on sittemmin käännetty katalaanin lisäksi myös englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Teoksen esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner
 
Eurodram on laaja eurooppalainen käännösnäytelmien verkosto, joka valitsee vuorovuosina kolme alkuperäiskielistä tekstiä ja kolme käännöstekstiä suositeltavien nykynäytelmien listalle.  
 
Avoimella haulla haetaan luettavia näytelmiä maakohtaisille toimikunnille. Katalaaniksi käännettyjä tekstejä on lukenut toimikunta barcelonalaisen Sala Beckettin koordinoimana. Sala Beckett on myös koko verkoston partneri, ja teatterilla on aktiivista näytelmäkirjailijoiden työpajatoimintaa. Työpajoihin on viime vuosina osallistunut myös suomalaisia nykykirjailijoita.   
 
Suomessa Eurodram-toimintaa koordinoi David Kozman ja Salla Kozman luotsaama European Theatre Collective, joka mm. järjestää R.E.A.D. -festivaalia Helsingissä. 
 
Eurodramin kautta mm. Saara Turusen Tavallisuuden aave (The Phantom of Normality, kääntäjä Nely Keinänen) poimittiin Lontoossa esitettäväksi tammikuussa 2019.
 
 
TINFO / Sari Havukainen 28.3.2019

Näyttelijäliitto: Kemin kaupunginteatterin tulevaisuus on turvattava

Näyttelijäliitto vetoaa Kemin päättäjiin: Kemin kaupunginteatterin tulevaisuus on turvattava! Kemin kaupungin on turvattava ammattimainen ja asianmukainen teatteritoiminta omalla alueellaan ja kaupunkilaisiaan palvellen.

Liian pienet väistötilat vaarantavat rahoituksen

Sisäilmaongelmien takia Kemin kaupunginteatteri on joutunut toimimaan väliaikaisissa väistötiloissa, jotka ovat osoittautuneet teatterin toiminnan kannalta riittämättömiksi. Katsomopaikkoja on puolet vähemmän kuin Kulttuurikeskuksessa ja liian pienissä tiloissa repertuaarin esittäminen on mahdotonta. Tästä johtuen teatterin toiminta on supistunut huomattavasti.  Katsojalukujen ja lipputulojen romahtamisella on kauaskantoiset seuraukset. Teatterin valtionapu on vaarassa, jolloin se uhkaa ammattimaisen teatteritoiminnan jatkoa ja pysyvyyttä Kemin kaupungissa.

Väistötilojen tulee olla turvalliset

Nykyisissä väistötiloissa on ongelmia myös mm. lämmityksen ja sisäilman kanssa. Työolosuhteet vaarantavat teatterin työntekijöiden terveyden ja aiheuttavat näin ylimääräisiä kustannuksia mm. sairauspoissaolojen ja sen aiheuttamien kerrannaisvaikutusten (paikkaukset, peruutukset) vuoksi.  

Hallintomallin muutos ei toisi säästöjä

Kemin kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen, että Kemin kaupunginteatteria ei lakkauteta. Teatterin hallintomallin muutoksesta on käynnissä konsulttiselvitys. Oli ammattimaisen teatteritoiminnan hallintomalli mikä tahansa (yhtiö, säätiö, täyskunnallinen jne.) ammattimaisen teatterin kustannustaso on samantyyppinen. Ammattimainen teatteritoiminta vaatii tilat ja henkilökunnan.  

Valittavasta hallintomallista riippumatta teatterin toiminnan jatkuvuus vaatii nopeita ratkaisuja. Siksi on kohtuutonta, että päätös uusista väistötiloista pitkitetään toimintamallin muutoksen varjolla.

Väistötilaratkaisulla voidaan varmistaa teatterin toiminnan jatkuminen

Jos teatterin toiminta päästetään supistumaan, rahoitus päästetään negatiiviseen kierteeseen ja valtionavustuksia menetetään sillä välin, kunnes pysyvät ratkaisut on tehty, toiminnan ja rahoituksen saattaminen aikaisemmalle tasolle vie aikaa ja saattaa jopa vaarantaa ammattimaisen teatteritoiminnan Kemissä.

Väistötilatyöryhmä on löytänyt teatterille asianmukaiset väistötilat nykyisten tilalle. Näyttelijäliitto vetoaa Kemin päättäjiin – tehkää viisaita teatterin tulevaisuutta varmistavia päätöksiä työryhmän ehdotusten pohjalta.

Asianmukaisella väistötilaratkaisulla varmistetaan hyvät lähtökohdat myöhemmin tehtäville ratkaisuille teatteritilasta ja teatterin hallintomallista.  

Kemiläiset ansaitsevat teatterinsa!

Helsingissä 25.3.2019
SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO- FINLANDS SKÅDESPELARFÖRBUND RY.
Hallitus

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Helena Ryti 040 525 6200
Toiminnanjohtaja Elina Kuusikko 040 8359587


SARV: Taidekritiikin merkitys osana taiteen ja kulttuurin rahoitusta on huomioitava vahvemmin

Suomen arvostelijain liiton (SARV) tavoitteet eduskuntavaaleihin ovat Kritiikin valtionpalkinnon perustaminen, prosentti valtion budjetista taiteelle sekä kriitikoille myönnettävien taiteilija-apurahojen tason korottaminen ja kokonaismäärän lisääminen.

SARVin mukaan olisi jo korkea aika perustaa Kritiikin valtionpalkinto, jotta taidekritiikin usein näkymättömäksi jäävä työ saisi ansaitsemaansa huomiota. Lisäksi taidekriitikoiden apurahojen leikkaamisen takia valtionpalkinto olisi kipeästi tarvittava lisä kriitikoiden apurahoitukseen.

Monet puolueet ovat lähteneet eduskuntavaalien alla kannattamaan kulttuurin ja taiteen tukemista prosentilla valtion budjetista. Suomen arvostelijain liitto kannattaa sitä myös. Samalla SARV haluaa muistuttaa, että taiteen ja kulttuurin rahoituksen kasvattamisen tulisi näkyä myös taidekritiikin rahoituksessa. Taidekritiikin määrä on kasvanut ja julkaisualustat ovat viime vuosina laajenneet, mutta rahoitus ja rakenteet eivät ole pysyneet kehityksessä mukana.

SARV kannattaa myös Taiteen edistämiskeskuksen taidekriitikoille jaettavien apurahojen määrän korottamista, taidejournalismin toimikunnan perustamista uudelleen sekä Taiken apurahapäätösten tekemistä läpinäkyvämmiksi, jotta kaikkien taiteen alojen kritiikin asiantuntemus vaikuttaisi päätöksentekoon.

Ruotsissa valtio tukee 86:tta kulttuurilehteä 2,1 miljoonalla, Suomessa taas sataa lehteä tuetaan 880 000 eurolla. SARV kannattaa kulttuurilehtien tuen korottamista Ruotsin tasolle sekä lehtien tilausten arvonlisäveron poistamista.

SARVin mukaan innovaatiopolitiikkaa olisi syytä kohdentaa myös taidekritiikkiin ja taidejournalismiin tukemalla pitkäjänteisesti taidekritiikkiä julkaisevien lehtien mahdollisuuksia kehittää lehtiä ajanmukaisiksi.

Lisätietoja:
Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Maria Säkö, 0440760917, puheenjohtaja(at)sarv.fi
Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, 0415065594, info(at)sarv.fi

Lue lisää

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Alumniklubi: Mitä on musiikkiteatteri | 8.4.2019, Helsinki

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry:n alumnikllubissa maanantaina 8.4.2019 klo 18-21 keskustelun aiheena on musiikkiteatteri.

Paikka TeaK auditorio 1.

Musiikkiteatterista keskustelemassa Taisto Oksasen ja Sinikka Sokan johdattelemina Jussi Tuurna, Markku Luuppala, Sirkku Peltola ja Laura Jäntti. 

Keskustelutilaisuudessa paikalla myös musiikkiteatterin tekijöitä kuten Kaj Chydenius, Iiro Rantala, Marjo Kuusela jne.

Musiikkiteatteri NYT -ryhmä esiintyy, säestäjänä Jussi Tuurna.

Lue lisää


Oh My Puppets! -festivaalin ammattilaispäivä - tekijänoikeudet esittävissä taiteissa | 12.4.2019, Helsinki

Tervetuloa nukketeatterialan tekijänoikeustuokioon Oh My Puppets - festivaalin yhteyteen pe 12.4. klo 14-16.  
Tilaisuus toteutetaan Suvilahdessa Esitystaiteen keskuksen tiloissa, festivaalikeskus Cirkon naapurissa.
 
Tilaisuus on avoin kaikille esittävän taiteen tekijöille. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Temen nukketeatterikilta ja Aura of Puppets.  
 
Nukketeatterikentällä olemme törmänneet vuosien varrella hyvin erikoisiin tapauksiin liittyen mm. valmistettujen nukkejen ja teosten kohtaloon. Koska taiteenlajimme liikkuu teatterin, kuvataiteen, sirkuksen ja tanssin välimaastossa, seikkaillen myös TV-ssä ja muissa monialaisissa medioissa, on tarpeellista pohtia tekijänoikeuksia laaja-alaisesti ja yksityiskohtaisesti.
 
Tuokiossa osallistujat voivat kysyä kysymyksiä ja kertoa omia kokemuksiaan tekijänoikeusasioihin liittyen. Tilaisuuden asiantuntijana toimii Temen toiminnanjohtaja Karola Baran, joka tutustuu joihinkin tapauksiin etukäteen ja kommentoi ja avaa niihin liittyviä liittyviä tekijänoikeudellisia näkökulmia. Tarkoituksena on laatia vuoden 2019 aikana nukketeatterintekijöille tekijänoikeusmuistio, josta on hyötyä muillekin esittävän taiteen tekijöille.
 
Pyydämme ennakkoilmoittautumisia tarjoilujen järjestämiseksi keskiviikkoon 10.4.2019 mennessä osoitteeseen anni(a)auraofpuppets.com
 
Koko festivaalin ohjelma ja lisätiedot löytyvät täältä:
https://www.facebook.com/events/759758547738377/
http://auraofpuppets.com/ohmypuppets/


KUNU-festivaali | 24.-28.4.2019, Hämeenlinna

Tervetuloa ensimmäisille KUNU-festivaaleille ja juhlimaan kymmenvuotiasta Kuninkaallista Nukketeatteria Hämeenlinnaan.
 
Esittelemme teille Kuninkaallisen Nukketeatterin näytelmiä vuosien varrelta ja tuomme kaksi kansainvälistä vierasta läheltä ja kaukaa. Ruotsinlaivalla paikalle seilaa Dockteater Svarta Katten ja päiväntasaajalta Nairobista luoksemme lentää Kenya Institute of Puppet Theatre. Molemmilla ryhmillä puhuttelevat ja hauskat näytelmät, joiden lisäksi kumpaankin nukkemestariin voi tutustua yleisölle avoimissa  keskustelutilaisuuksissa ja klubi-illoissa.
 
Kuninkaallinen Nukketeatteri on vuonna 2009 perustettu ammattinukketeatteri, joka toteuttaa viihdyttäviä ja monitasoisia esityksiä kaikille kohderyhmille. Teatterimme nuket ja lavasteet on tehty alusta loppuun käsityönä verstaallamme.
 
Lisätietoja ja ohjelmisto


Utopiakonsultaatio, esityksellinen palvelu | 29.3.-8.6.2019, Helsinki

Utopiakonsultaatio on esityksellinen palvelu, jossa tärkeintä on kuulla toinen ihminen. Utopiakonsultaatio kysyy, miten tulla läsnäolevaksi toisillemme samaan todellisuuteen.

Utopiakonsultaatiossa konsultti kohtaa asiakkaansa, toisen ihmisen. Konsultin johdattelemana he tarkkailevat ja tutkivat ympäristöä yhdessä esityksellisin harjoittein ja etsivät uusia tapoja sijoittua ympäröivään todellisuuteen. Esityksen aineistona on kaikki mitä ympäristö tarjoaa, ja se, miten asiakkaan toiveet, tunteet tai kysymykset heijastuvat ympäristöön. Utopiakonsultaatiossa pysähdytään yksityiskohtien äärelle etsimään, löytämään ja rakentamaan haluamaamme todellisuutta ja tekemään mahdottomasta mahdollista. Utopiakonsultaatio avaa mahdollisuuden pysähtyä ja hypätä sivuun säännöistä, jotka usein kutsuvat meitä tietynlaiseen olemiseen ja jopa tarkkaamattomuuteen suhteessa itseemme ja ympäröivään todellisuuteen ja sen kerroksiin. Jokainen Utopiakonsultaatio syntyy dialogissa asiakkaan kanssa ja on siksi ainutlaatuinen.

Utopiakonsultaatio on mielikuvituksellinen maailmanparannussuunnitelma, joka avartaa välittömästi asiakkaan mielentilaa ja avaa uusia näkymiä elämään.  

29.3.–8.6.2019 Utopiakonsultit Talvikki Eerola ja Maria Santavuori kohtaavat ihmisiä Utopiakonsultaatio-esityksen äärellä osana HAM-taidemuseon Pawel Althamer -näyttelyä. Utopiakonsultaatio luo näyttelyn sisälle tiloja, jotka kutsuvat ihmiset kohtamaan, näkemään ja tekemään toisin.

Utopiakonsultit ovat tavattavissa HAM Helsingin taidemuseossa (Eteläinen Rautatiekatu 8):

  • Tiistaisin klo 14–18
  • Perjantaisin klo 12–16
  • Lauantaisin klo 12–16

Poikkeuksena pääsiäisviikonloppu 19.–22.4., jolloin ei ole konsultaatioita.

Liput: Utopiakonsultaatio on saatavissa museon pääsylipulla.

Lue lisää

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Helsingin kaupungin kulttuuriavustusneuvontaa | 1.4.2019, Helsinki

Tule kysymään avustuksista!

Helsinki tukee kaupungin taide- ja kulttuurielämää jakamalla avustuksia noin 17 miljoonaa euroa vuosittain. Haettavana on taide- ja kulttuuriavustuksia pysyväis- tai projektiluonteiseen toimintaan sekä kehittämisavustuksia 1-3 vuotisiin hankkeisiin. Lisäksi kaupunki avustaa taiteen perusopetusta antavia oppilaitoksia ja järjestää tarpeen mukaan avustusmäärärahojen erillishakuja.  

lla Laurio ja Mikaela Stenbäck neuvovat kulttuuriavustuskysymyksissä 1.4. Vallilassa,  Konepajankuja 1:ssä. Piipahda paikalle, kun sinulle parhaiten sopii klo 14 ja 17 välillä.  Rakennuksen nimi on Fredriksberg, sisäänkäynti Konepajankujalta. 

Lue lisää

Käynnissä olevat avustushaut

Alle 50 000 euron taide-ja kulttuuriavustuksia on mahdollista hakea jatkuvassa haussa. Lue lisää


Koneen Säätiön apurahansaajille ja -hakijoille henkilökohtainen neuvonta | 3.4.2019, Helsinki

Koneen Säätiön apurahansaajille ja -hakijoille suunnattu henkilökohtainen neuvonta pidetään Lauttasaaren kartanossa keskiviikkona 3.4. klo 10–12. Tervetuloa mukaan!

Pohditko, sopiiko tieteilijän tai taiteilijan työsi Koneen Säätiön painopisteisiin tai haluaisitko keskustella hankkeesi etenemisestä? Oletko säätiön apurahansaaja ja kaipaat sparrausapua hankkeesi viestintään?  Varaa 20 minuutin mittainen keskusteluaika tai puhelinaika johtaja Anna Talasniemeltä (taiteen ja kulttuurin apurahat) tai tiedejohtaja Kalle Korhoselta (tieteen ja tieteen yleistajuistamisen apurahat).

Viestintäsparrausta apurahansaajille

Onko sinulla uutinen kerrottavana, mutta et tiedä, kenelle ja miten viestisit siitä?  

Apurahaneuvonnassa voit nykyisin saada myös hankkeen viestintäsparrausta. Tervetuloa pohtimaan hankkeesi viestintää – esimerkiksi tavoitteita, kohderyhmiä ja kanavia – yhdessä säätiön viestintäpäällikön Heljä Franssilan kanssa. Yhdessä keskustellen ideat kirkastuvat ja viestintään löytyy helpommin punainen lanka!  

Lue lisää ja varaa aika apurahaneuvontaan ja viestintäsparraukseen täältä

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Call for Proposals Fast Forward, European Festival for Young Stage Directors | Deadline 31 March 2019

The 9th edition of Fast Forward, European Festival for Young Stage Directors, will take place from 14 to 17 November 2019 at Staatsschauspiel Dresden (Germany).

Fast Forward is considered as a platform for artistic exchange between an up-and-coming theatre generation and the local and partly international audience, comprising students, instructors, critics, young and experienced theatre makers. The festival aims to foster young talents and to initiate artistic and cultural encounters in a European perspective.

Every year, the winner of the Fast Forward Award is invited to present their work at the ETC International Theatre Conference.

Fast Forward is looking for productions that have been created either as part of a stage direction or theatre training course at a theatre academy or art college or that have been realised and performed as the first to a maximum of five works after graduation under professional conditions.

The festival covers within the realms of possibility the expenses for guest performances under professional conditions, i.e. fee, transport, traveling, accommodation etc.

Deadline: 31 May 2019

Read more


Teatterikorkeakoulu etsii uusia teoksia julkaisusarjoihin | Haku 5.4.2019 mennessä

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun julkaisutoimikunta etsii uusia teoksia julkaisusarjoihin 22.3.-5.4.2019 välisenä aikana. Toimikunnalta voi hakea rahallista avustusta, julkaisulupaa julkaisuhankkeelle tai esittää muita julkaisutoimintaan liittyviä avauksia.

Teatterikorkeakoulun julkaisutoimikunta myöntää avustusta teoksille ja kirjahankkeille, jotka edistävät Teatterikorkeakoulun toimialan opetusta tai tutkimusta, toimivat esittävien taiteiden ajankohtaisina keskustelunavauksina tai käännöshankkeina. Julkaisutoimikunta ei pääsääntöisesti rahoita kirjoittaja- eikä käännöspalkkioita.

Lisätiedot julkaisuhausta


3 bis f Residencies, France – Research, production, performance | Deadline 6 April 2019

Call for artists |Residencies 2020  
Research | Production | Performance 3 bis f | Contemporary art centre Aix-en-Provence 

Since 1983, 3 bis f has developed a multidisciplinary creative/research space with its contemporary art centre at its heart. Each year, and over varying timeframes, the centre invites artists to come and generate new work or research in an environment of openness and exchange.Based in the leafy grounds of the Montperrin Psychiatric Hospital, which celebrated its 150th anniversary in 2017, 3 bis f is a major contributor to the richness and diversity of France’s artist residencies. The art centre’s vision of a residency focuses on the ideas of an openness to context (one of caring, for the hospital, and multidisciplinarity, for the art centre) to city and society, and to the precise location of creation or research. It prefers the notion of ‘asylum’ - a place of refuge, a space of freedoms - to that of ‘retreat’. That said, a literal confrontation of the history or role of the site is not obligatory, instead there should be an unfolding of natural curiosity, with everyone (resident-artist, hospital users and the general public) finding something to take and something to give.For the 2019-2020 season, 3 bis f has launched a call for applicants for: 2 research residencies, 2 production residencies and 1 performance residency.

Application deadline: april 6 - 2019Contact : residences(a)3bisf.comArt centre artistic directorDiane Pigeau

Read more


Nukketeatterikatselmus Komeetta 2019 | Haku 15.4.2019 mennessä

Suomen Unima järjestää nukketeatterin ammattilaisille Komeetta 2019 – uuden kiertävän nukketeatteriesityksen katselmuksen. Esityksen kohderyhmä on vapaa. Komeetta on prosessi, johon valitaan 4-6 esitysideaa, hakuaikaa on 15.4. saakka. Valitut työryhmät osallistuvat keskiviikkona 28.5. Komeetta- workshop-päivään, joka koostuu alustuksesta, keskustelusta, yhteisistä harjoituksista sekä esitysidean esittelystä ja mahdollisista kokeiluista.

 Tavoitteena on saada taiteilijoille tukea omaan työhön esityksen jatkotyöstämistä varten.  3.9.2019 on varsinainen katselmuspäivä, jossa työryhmät esittelevät esityksensä demolla ja saavat palautetta. Kaksi raadin valitsemaa esitystä saavat Komeetta-tuotantotuen 1500 euroa. Esityksille järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös pieni kiertue pääkaupunkiseudulle ja annetaan tiedotustukea. Kaikille mukaan valituille työryhmille maksetaan Komeetta-päivien matkakulut sekä tarjotaan lounas. Kahdelle esitykselle myönnämme tuotantotukea esityksen loppuun saattamiseksi á 1500 ¤.  Hae mukaan omalla esitysideallasi!  Lähetä  A4 – esittelyteksti sekä piirroksia ja referenssikuvia esityksesi maailmasta ja tekniikasta. Liitä mukaan myös ajatuksiasi workshop-päivän sisällöstä. Huolehdithan että hakemuksesi on sopivan kokoinen liikkuakseen s-postissa. Tärkeät päivät: haku-deadline 15.4., workshop-päivä 28.5. ja demojen esityspäivä 3.9.  Lisätietoja: unimafinland(a)gmail.com

Komeettaa tukevat: Taiteen edistämiskeskus, Suomen Unima ja Kulttuuritehdas Vernissa.

www.unima.fi


Open Call for artists to collaborate with Helsinki Art & Culture Institutes | Deadline 25.4.2019

Are you an artist with experience in working with children (age 0-6 years)? Do you want to help Helsinki´s art institutes to improve their work with diverse audiences, especially the youngest and their families?

Globe Art Point collaborates with Helsinki City Cultural Services in a project which invites children and their families to participate in the programs of art institutes. G.A.P. ry is now looking for artist who could help the City to reach families with diverse backgrounds.  

 With an Open Call we want to find artists who would participate in a series of meetings and workshops with art institutes to meet and discuss together things they should consider when they want be more open to a more diverse audience and (very) young children and their families.

For the selected artists the project will start with a planning meeting in May/June 2019. In August & September there will be meetings & workshops with the staff of art & culture institutes with conversations and examples of good practices. Artists will receive an hourly-based fee for their work, paid by the City of Helsinki.

Read more

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


KOKO Lahti Oy hakee ohjelmapäällikköä | Haku 1.4.2019 mennessä

Lahden kaupungin omistaman tapahtumayhtiö KOKO Lahti Oy hakee ohjelmatiimiin ohjelmapäällikköä vastaamaan Sibeliustalon, Finlandia-klubin, Lahden Messujen sekä Konserttitalon ohjelmapalveluista.

Ohjelmapäällikkönä vastuullasi on tapahtumataloissamme tarjottavan musiikki- ja kulttuuritapahtumien ohjelmiston sisältö oman ja yhteistuotannollisten että vuokratapahtumien osalta.

Ohjelmistomme monipuolisten sisältöjen, tuotannon suunnittelun ja toteutuksen lisäksi vastaat ohjelmapalveluidemme budjetoinnista, taloudellisesta tuloksesta, toiminnan kehittämisestä sekä asiakastyytyväisyydestä. Ohjelmapäällikkönä vastaat myös kaikista esityksiin liittyvistä sopimuksista ja sopimusneuvotteluista eri kokoisten tuotantojen osalta.

Tehtävän olennaisena osana on ohjelmapalveluidemme toiminnan jatkuva kehittäminen, siksi vankka näkemyksesi tapahtumapuolen, erityisesti musiikkialan, trendeistä on toimintamme kasvaessa meille tärkeää. Etsimme rohkeaa visionääriä, joka ei arastele suunnitella suuriakin tuotantoja, pieniä kuitenkaan väheksymättä. Tukenasi sinulla on tiimissäsi kaksi kokenutta ammattituottajaa. Sinulla on mahdollisesti jo hyvät verkostot alalla ja verkostoidut mielelläsi.

Ohjelmatiimin esimiehenä kuulut laajennettuun johtoryhmään ja raportoit suoraan toimitusjohtajalle. Teet tiivistä yhteistyötä yhtiömme muiden myyntitiimien, lipunmyynnin sekä markkinointitiimin kanssa.

Tulevana ohjelmapäällikkönä sinulla on:
• laaja-alainen musiikin, esittävien taiteiden ja kulttuurin tuntemus
• hyvät kontaktit suomalaisiin ja kansainvälisiin promoottoreihin ja ohjelmatoimistoihin
• vaativien tapahtumatuotantojen kokemus sekä sopimus- ja neuvotteluosaaminen
• kokemus tavoitteellisesta myyntityöstä
• suomen ja englanninkielen erinomainen kirjallinen ja suullinen taito
• projektinhallinta, esimies- ja johtamistaidot
• kykyä johtaa liiketoimintaa ja näyttöä tuloksentekokyvystäsi
• hyvät vuorovaikutus-, neuvottelu- ja esiintymistaidot

Tarjoamme tulevalle ohjelmapäälliköllemme joustavan ja jatkuvasti kehittyvän sekä kasvavan työympäristön, työyhteisömme ammattiosaamisen sekä rautaisen tuen, hyvät henkilökuntaedut ja modernit laitteet tukemaan päivittäistä työntekoa. Tehtävä on vakituinen.

Lisätietoja tehtävästä antaa S&S Consultingissa Vivi Stening, p. 0500 773 755.

Lähetä hakemuksesi ja CV:si palkkatoiveineen rekrytointijärjestelmäämme osoitteessa www.ssconsulting.fi/tyonhakijalle/ viimeistään 1.4.2019. Täydennä hakulomakkeen tiedot huolellisesti, erityisesti henkilötiedot ja työkokemus. Liitä lomakkeeseen myös hakemuksesi ja CV.

Lue koko ilmoitus


Teater Viirus etsii teatteriteknikkoa | Haku 14.4.2019 mennessä

Teater Viirus on Helsingin Jätkäsaaressa toimiva, pääasiassa ruotsinkielinen ryhmäteatteri. Kahdella näyttämöllämme sekä aulatiloissa esitetään omien produktioiden lisäksi runsaasti vierailevien ryhmien esityksiä. Viiruksella on myös aktiivista kiertuetoimintaa. Viiruksen tekninen osasto hoitaa laaja-alaisesti kaikkea esitystekniikkaan ja muita tiloihimme liittyviä asioita.

Etsimme joukkoomme kokoaikaista sekä itsenäiseen, että ryhmätyöskentelyyn kykenevää teatteriteknikkoa, jolla on halua työskennellä ryhmäteatterin toimintatapojen mukaisesti. Työ tapahtuu Viiruksen omien produktioiden, sekä vierailu- ja kiertuetoiminnan parissa. Työkieliä ovat pääsääntöisesti ruotsi ja suomi, silloin tällöin myös englanti.

Keskeisimmät työtehtävät:

 – valo-, ääni- ja videoteknikkona toimiminen
– esitysten tekninen rakentaminen ja purku
– kiertueteknikkona toimiminen
– esitysten valo- ääni- ja videoajo omissa esityksissä
– lavasteiden ja katsomon rakentaminen ja purkaminen
– teknisen kaluston huoltaminen
– osallistuminen kollektiiviseen kehittämistyöhön teatterin hyväksi

Edellytämme hakijoilta alalle soveltuvaa koulutusta, ääni-, valo- ja videojärjestelmien tuntemusta, vähintään B-ajokorttia, sekä vähintään 2 vuoden työkokemusta alalta. Lisäksi arvostamme C-ajokortin pätevyyttä sekä kokemusta audiovisuaalisesta suunnittelusta.

Tarjoamme paikan taiteellisesti kunnianhimoisessa ja tiiviissä työyhteisössä, jossa työtehtävät vaihtelevat. Palkkaus teatterialan TES:n mukaan. Työsopimus on määräaikainen, 1 vuosi jossa on kahden kuukauden koeaika. Työ alkaa syksyllä 2019.

Lisätietoja tehtävästä antaa tekninen päällikkö Atte Pukero +358 40 538 7068, arkisin klo 12-15. Hakemukset toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen atte.pukero(a)viirus.fi. Hakuaika päättyy 14.4.2019.

www.viirus.fi


Zodiak – Uuden tanssin keskus hakee  taiteellista johtajaa | Haku 29.4.2019 mennessä

Zodiak tarjoaa vuoden 2020 alusta tärkeän tehtävän suomalaisen nykytanssin vapaan kentän ytimessä. Haemme taiteellista johtajaa 3–5 vuoden työsuhteeseen. Luvassa on käänteentekevä aikakausi suomalaisen tanssin historiassa, muun muassa Kaapelitehtaalle aukeavan Tanssin talon myötä.

Etsimme nykytanssin ja -esityksen kehitykseen kunnianhimoisesti suhtautuvaa taiteellista johtajaa, joka tuntee kotimaisen ja kansainvälisen nykytanssin ja esittävän taiteen kentän. 

Haku aukeaa 29. maaliskuuta 2019, ja umpeutuu kansainvälisenä tanssin päivänä 29. huhtikuuta klo 16. Katso tarkka hakuilmoitus ja lisätiedot Zodiakin verkkosivuilta pe 29.3. alkaen: www.zodiak.fi/taiteellinenjohtaja19.

MUITA ILMOITUKSIA

OKM: Taiteen prosenttiperiaatteen laajentamisen kärkihankkeen loppuraportti

Kärkihankkeen tavoitteena oli parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta. Toteutus jakautui kehittämishankkeisiin (14) ja ohjattuihin kokeiluihin (7). Hankkeen puitteissa valmisteltiin ministerien suositus kunnille ja tuleville maakunnille taiteen ja kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa.  
 
Lisäksi käynnistettiin kuntien kulttuuritoimintaan liittyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistoimintaa kuvaavien indikaattoreiden kehittämistyö (Kulttuurin TEA -hanke).  
 
Kärkihankkeen arvioinnin toteutti Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore. Kokeilujen arvioinnista vastasi Ramboll/Owal Group. Kummassakin arvioinnissa löydökset olivat samansuuntaisia.  
 
Taide ja kulttuuri osana sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita täydentävät ja monipuolistavat sote-palveluita ja lisäävät mahdollisuuksia kulttuuristen oikeuksien toteutumiseen eri elämäntilanteissa. Taide- ja kulttuuritoiminnan vakiinnuttaminen sosiaali- ja terveydenhuoltoon vaatii jatkuvampaa rahoitusta esimerkiksi käyttötalousmenoista ja erityisiä resursseja uudenlaisen kehittämiseen ja kokeiluihin.  

Raportin pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-625-6 


Uusi julkaisu: Pasi Räbinä - Kauneuden paino

KAUNEUDEN PAINO Pasi Räbinä, Sofia Pantouvaki, Heta Haanperä, Maija Pellonpää-Forss, Joanna Weckman  

Runsaasti kuvitettu kirja sisältää artikkeleita johtavilta näyttämöpuku- ja tekstiilisuunnittelun asiantuntijoilta ja tutkijoilta Suomessa. Tekstit ovat suomeksi ja englanniksi.   Kauneuden paino -kirja esittelee pukusuunnittelija Pasi Räbinän kankaanpainannan ja värjäyksen menetelmillä suunnittelemia näyttämöpukuja ja kankaita yli 30 vuoden ajalta. Räbinä on uransa aikana johdonmukaisesti kehittänyt erilaisia materiaalinkäsittelytekniikoita ja näin päässyt lähemmäksi kädenjälkeä, jossa kangas itsessään on kiinnostava. Kirja on monipuolinen ja visuaalisesti näyttävä näyttämöpukusuunnittelun perusteos. Ammatillisen sisällön lisäksi yksityiskohtaiset esitys- ja pukukuvat havainnollistavat materiaalisuutta ja aiheen esteettisyyttä. 

Kirjan hinta on 40 ¤, ja sitä saa ostaa shop.aalto.fi – verkkokirjakaupasta.

Lisätietoja: Pukusuunnittelija TaM Pasi Räbinä, pasi.rabina(a)oulunteatteri.fi , +358 40 774 9116 Kustantaja: Aalto ARTS Books, shop.aalto.fi Aalto-yliopisto, Espoo, Finland Arvostelukappaleet: sanna.tyyri-pohjonen(a)aalto.fi 


Harjoitustilaa tarjolla Teatteri Viiruksessa

Teatteri Viiruksen Suuresta salista on viime hetken peruutuksen vuoksi vapautunut aikaperiodi 11.4.-24.4.2019 

Tätä huhtikuun aikaa vuokraamme ensisijaisesti vain harjoituskäyttöön.  

Nopeimmat syövät hitaat!  

Salin tiedot:  

350 m2: leveys 19,8 m, pituus 15,7 m, ripustuskorkeus 5,2 m.
Black box-tyylinen teatterisali, podesta-katsomossa on maksimissaan noin 150 istumapaikkaa. Pakettiauto (korkeus maksimissaan 2,7 m) ajettavissa takanäyttämön läheisyyteen. Erilaista tekniikkaa on saatavilla sopimuksen mukaan (mm. perinteiset teatteriheittimet, liikkuvia ja staattisia led-heittimiä, äänentoistolaitteisto).

Tiedustelut: mirkka.maikola(a)viirus.fi, +358 505437841 (arkisin 9-17)

www.viirus.fi


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.