12.04.2018

TINFO-tiedote 14 / 12.4.2018

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Musikaali, energiajuoma, Krampus ja Mozart-kuulat

Silkkaa lomaa Sound of Musicin maisemissa Salzburgissa – Thomas Bernhardin kuolemansairaus-kaupungissa. Bernhardin Heldenplatz tulee mieleen. 30 vuotta sitten, Anschlussin 50-vuotisvuonna 1988 Wienin Burgtheater iskI täysillä uhrimyytin alle. Nyt kun Itävallan natsimiehityksestä tulee kuluneeksi 80 vuotta, Salzburgin museossa on Anschlussia, Salzburgin natsihistoriaa ja museon omaa toimintaa vuosina 1938-45 itsekriittisesti lähestyvä näyttely. Miten toimii kulttuuri-instituutio näinä natsivuosina? Esimerkiksi lahjoittaa kokoelmistaan aseita lahjana suurille natsijohtajille. Kulttuuri ja propaganda kimpassa keskenään. Museo teki täysillä museotyötä natsi-ideologian puolesta.

Mutta tämä Sound of Music – amerikkalaisten lahja Itävallan turismille. Lahja, jota itävaltalaiset eivät itse tajua. Ei Itävallassa kukaan mitään Sound of Musicia katso, mutta kaupunkiin lappaa meitä muita. Väliaikainen Sound of Music -yhteisö. Kuohuviiniä ja Sound of Music -yhteiskaraokea Panorama Toursin kierroksella, jossa vieraillaan elokuvan kuvauspaikoilla. Lapsuuteni suosikkimusikaali! Herkistyn. I am sixty, going on seventy…

Salzburgilla on tarjottavana myös Red Bull. Hitto, en tiennyt, että tämä energiajuomajätti on itävaltalainen yritys. Siellä se olla kellotti alppien kupeessa tuo Red Bullin pääkonttori. Niin ja mitä pitää ajatella keskieurooppalaisesta Krampuksesta, tuosta pukin ja paholaisen sekoituksesta, joka jakaa tuhmille lapsille risuja. Pitäisi katsoa enemmän kauhuleffoja sivistyäkseen. Nyt tiedonlähteenä Salzburgin Joulumuseo.

Mozart-kuulien jäljiltä kiristävät housut, toivon mukaan ei pipo.

Orjatsalo – politiikkaa vai teatteria?

Hotkaisin Jotaarkka Pennasen teoksen Orjatsalo Taitelija politiikan kurimuksessa ajat sitten. Kirjoittaminen on jäänyt aina jonkun niin sanotusti akuutin alle. Mitä tiesin Orjatsalosta? En paljon mitään. Käsitys minulle välittynyt Teatterimuseon kuva-arkiston kuvista, 1920-luvun Työväen Näyttämötaide -lehden kirjoituksista, sekä Anja Vammelvuon näytelmästä Tulee aika toinenkin – näyttelijä-rosvopäällikkö Aarne Orjatsalon elämä, jonka Pennanen ohjasi Turun kaupunginteatterissa vuonna 1982.

Minulle tuo jatkuva (maskuliininen) minän peilaus, epäily ja vimma, johon aika lyö kiiloja, oli elämys – ja vallankumousromantisoitu näkemys punapäälliköstä. Sitten tulivat Panu Rajalan TTT:n historia ja Mikko-Olavi Seppälän väitöskirja. Nyt jälkikäteen Pennasen kirjoittaman elämäkerran luettuani tajuan, miten Turun-esityksen kuvaan Orjatsalosta projisoituivat tekijöiden omat tunnot. Mikko-Olavi Seppälän väitöskirjasta piirtyi jo näkyviin ihminen myytin ja legendan takaa.

Kiitos Pennasen, nyt oikeasti tiedän jotain enemmän. Tällaisen teoksen voi luultavasti kirjoittaa ainoastaan sukulainen ja ohjaaja. Pennanen käy jälkikäteistä dialogia isänisänsä taiteilijakollega Orjatsalon ja tämän ristiriitaisuuden kanssa, purkaa legendaa, katkoo huhuilta siipiä, rikkoo myyttejä ja näyttää jälkimaineen arvostuksen konjunktuurit. Pennanen tuntee aikakauden ohjelmistot, näytelmätekstit ja Orjatsalon roolihenkilöt, niinpä teosten ja roolitöiden analyysissä päästään syvälle. Pennanen pystyy luomaan Aarne Orjatsalon näyttelijäntyöstä aiempaa todenmukaisemman kuvan. Nöyrä kumarrus ja kiitos Pennasen kovalle ja yksityiskohtaiselle arkistotyölle!  

Eniten minua kiinnosti dialogi, jota 1970-luvun politisoituneen ajan suurten ikäluokkien ohjaaja käy toisen politisoituneen taiteilijan Orjatsalon kanssa. Pennasella jos kellä on tuntoa ja älyä arvioida ja tulkita Orjatsaloa. Pennanen kirjoittaa 23-vuotiaan Aarne Orjatsalon itsevarmasta röyhkeydestä, agitaatiopuheita muistuttavista poliittista teksteistä ja uumoilee myös tämän väsymystä politiikkaan. Pennanen nostaa Arvid Järnefeltin yhdeksi keskeiseksi vaikuttajaksi: heitä yhdisti humanismi, joka oli Järnefeltille kristillinen, Orjatsalolle sosialistinen. Orjatsalon vallankumouksen tie sitten kulkikin rintamaa enemmän kohti teatteria.

Teoksen lopussa on Orjatsalon puhe ”Kansalaissodan pyöreissä”, jonka hän piti Suomen Kansallisteatterissa 29.3.1918, heti Tampereen verisen kiirastorstain jälkeen, jossa Tampere jäi saarroksiin ja jossa Tampereen punakaartin ylipäällikkö, 33-vuotias Kymin näyttämön johtaja Hugo Salmela oli kuollut käsikranaattionnettomuuden seurauksena. Sosialidemokraatti-lehti oli vielä valanut taistelu-uskoa: "Jos punakaarti säilyttää rohkean taistelutarmon, se voittaa petomaisen porvariston ja sen tunnottomat johtajat." Orjatsalo puolustaa universaalia humanismia ja sivistystä – ja sosialidemokratiaa. Orjatsalon ajattelu ja retorinen kyvykkyys ovat omaa luokkaansa.  

Voi, haluaisin nähdä Orjatsalo-leffan! Joo, joo, taas yksi maskuliinielokuva, mutta silti. Onhan tämän ihmisen elämä käsittämätön. Jos käsikirjoittaja sellaista päästään keksisi, pidettäisiin hahmoa ja juonen kuljetusta epäuskottavana. Naiset tässä tarinassa ovat ihan sivurooleissa. Tietty.

Teatterikevät on jo täällä

Varma kevään merkki ovat Teatterikorkeakoulun ja Tampereen Nätyn kandi- ja muut esitykset. Kiirettä tulee pitämään. Kaikkea en millään luultavasti pysty näkemään, koska pääsin korkkaamaan kevään vasta nyt.

Iira Halttusen dramaturgian taiteellinen opinnäyte Täydellinen – näytelmä urheilusta ja katseesta on dramaturgisen havainto- ja muotoamisälyn, näyttämöllistämisen ja esiintyjyyden voimannäyte. Kaikki kohdallaan. Dramaturgia syöttää kertojan äänellä tietoisesti rajattua näkökulmaa teinityttölajiin, joukkueurheiluun cheerleadingiin. Se alustaa meidät mediatekstien sukupuolittuneeseen katseeseen, se toimii monitasoisena tutkimuksena sisä- ja ulkopuolisuudesta, yleisö- ja katsojasuhteesta, ruumiista, kurinalaisuudesta, kilpailusta. Mutta, mutta. Ei tässä vielä kaikki. En millään pysty kirjoittamaan kaikkea. Tule katsojana täydellisesti yllätetyksi. Teksti saa vertaisensa esityksen, voimaannuttaa, viihdyttää, tuottaa nautintoa tarkkaan harkitulla tilankäytöllään ja visuaalisilla materiaaleillaan ja elementeillään. Joudun kääntämään katseeni itseeni.

Nautin S-laitoksen Weimar – jakten på Zodiaken -esityksen täydelleen hajautetusta ja fragmentoituneesta dramaturgiasta ja liikkeestä tässä ei-tietämisen tilassa. Tietämykseni ei riittänyt tekstimateriaalin syvyyksiin ja rinnastuksiin, se on myönnettävä. Nautin näistä ekspressionismin, Entartete Kunstin, aikakauden leffojen hahmoista, joita näyttelijäopiskelijat toteuttivat. Aika on rikki, politiikka on rikki, ihminen on rikki. Weimar meissä. Minkälaista dramaturgiaa, teatteria ja tekemisen etiikkaa tässä ajassa!

Minimonologifestareille Tampereelle

Tampereen Nätyllä on tarjolla monologeja festivaalien verran. Oma ääni- ja Ruumiillinen dramaturgia -kurssien päätökseksi kakkoskurssilaiset ovat itse muotoilleet oman minimonologinsa. Se on kokonaisuus, joka opiskelijan itse valitsemasta valmiista näytelmästä, itse kirjoitetusta tai dokumentaarisesta materiaalista. Teemana identiteetti.

Höh, harmittaa kun en pääse festareille, eivätkä iltamonologitkaan nyt onnaa. Minua elähdyttää tämän kokonaisuuden sisältökuvaus: ”Opintojaksolla etsittiin ilmaisullista ja näyttämöllistä muotoa pienille ja suurille, sisäisille ja ulkoisille, valmiille tai keskeneräisille, henkilökohtaisille ja julkisille ajatuksille identiteetistä, joiden näyttämönä oma ruumis ja sen mahdollisuudet toimivat. Toisen näyttämön muodosti Montun lattia, johon jokainen opiskelija rajasi maalarinteipillä oman esityksensä areenan. Katsoja toivotettiin tervetulleeksi Minimonologimessuille – esitystapahtumien keskellä kuljeskelemaan, niitä kierrelleen tutkailemaan!”

Digitaalinen yleisösuhde kuntoon!

Opetus-ja kulttuuriministeriön selvityshankkeessa Digitaalisuus kulttuurialan toimijoiden yleisötyössä tuotetaan tietoa organisaatioiden käytännöistä, haasteista ja tarpeista kehittämistoiminnan tueksi. Kulttuurilaitoksille tehdyn kyselyn tulokset osoittavat, että tehtävää riittää. Nykyisellään digitaalisia kanavia käytetään lähinnä jakeluun, ei niinkään yhteisölliseen kuratointiin tai yhteistuotantoalustojen luomiseen. Hämmästyttävän vähän instituutiot myöskin tietävät yleisöistään. Yksi viesti on yhteinen. Digitaalisen yleisösuhteen luominen on kuin mikä tahansa ihmissuhde, sen synnyttäminen vaatii ihmisiä ja aikaa. Inhimillistä resurssia teknisen osaamisen rinnalla.

Lakia kunnioittavia yhteiskuntia taiteen ja kulttuurin keinoin?

YK:n Ihmisoikeusneuvoston erityisraportoija Karima Bennounen raportti listaa toimenpidesuosituksia.  

Kulttuurisilla oikeuksilla ja ihmisarvolla on keskeinen asema, kun väkivallan rikki repimissä yhteiskunnissa rakennetaan kulttuurisesti monimuotoista, tasa-arvoista tulevaisuutta.  Kun luen raporttia, tulee pieni epätoivo. Onko näillä sanoilla merkitystä? Mistä syntyy tekoja?

Proud Performing Arts

Kansainvälisen Teatteri-instituutin (ITI) työryhmä alkaa rakentaa LGBTQ-ihmisten solidaarisuusverkostoa. Tämä on tärkeää. Tukholman ja Göteborgin Euro Priden yhteydessä elokuussa on verkoston ensimmäinen kokous. Lisää myöhemmin! Nyt jo voi ottaa yhteyttä Scensverigeen.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Vielä ehdit ilmoittaa: Kesäteattereiden 2017 katsojamääräkysely sulkeutuu 16.4.2018

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) kerää tietoja kesän 2017 esityksistä ja niiden katsojamääristä. 

Tiedot voit antaa nopeasti täytettävällä lomakkeella vielä 16.4.2018 saakka.

Kyselyä koskevat tiedustelut: TINFO / tiedottaja Sari Havukainen, sari.havukainen(a)tinfo.fi


Ilmoita kesäteatterisi ensi-illat TINFO-verkkosivuille

Keräämme kesän teatteriensi-illat verkkosivuillemme. Ensi-iltoja kannattaa ilmoittaa meille heti, kun ne varmistuvat.
   
Tarvitsemme seuraavat tiedot:    

 • Kesäteatterin nimi    
 • Lyhyt esittelyteksti    
 • Yhteystiedot (osoite, kunta, maakunta, verkkosivut, sähköposti)    
 • Esityksen nimi ja ensi-illan päivämäärä    
 • Tekijät: käsikirjoittaja, dramaturgi, ohjaaja, muu työryhmä    
 • Muita tietoja: onko esitys kotimaisen tekstin kantaesitys, suunnattu lapsille ja/tai nuorille, musiikkiteatteria tms.?

Ilmoita kesäteatterisi tiedot osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.


Kansainvälisen liikkuvuuden työkalupakki tarjoaa käytännön vinkkejä

Oletteko saaneet vierailukutsun ulkomaille? Tarvitsetteko neuvoja sen suhteen? Mistä voi anoa matkarahoja? Millainen sopimus kannattaa tehdä? TINFOn kansainvälisen liikkuvuuden työkalupakki auttaa alkuun tarjoamalla käytännön matkavinkkejä, budjetointiesimerkkejä ja sopimusmalleja.  

Liikkuvuuden opaspaketti


Tämän viikon TINFO e-Nytt luettavissa

Pääset lukemaan viimeisimmän TINFO e-Nytin täältä

UUTISIA

Svenska Teatern yhteistyössä viiden ruotsalaisteatterin kanssa

Svenska Teatern on mukana yhteistuotannossa, kun Lars Norénin uusi näytelmä Episod saa kantaesityksensä Malmössä 14.4.2018. Uutuustekstin ohjaa Norénia paljon tehnyt Sofia Jupither, jonka yhdessä tuottaja Ulrika Josephssonin kanssa perustama teatteriryhmä on myös Episodin tuotannon taustalla. Helsinkiin Svenska Teaterniin esitys saapuu syyskuussa. Esitys kiertää Ruotsia, jossa se nähdään 15 paikkakunnalla ja lisäksi Norjan Bergenissä.

Yhteistuotanto Jupither Josephsson Theatre Companyn, Riksteaternin ja Malmön, Uppsalan ja Tukholman kaupunginteatterien kanssa on osa Svenska Teaternin ruotsalaisten kanssa tehtävää tiivistä yhteistyötä ja sinne suuntautuvaa kiertuetoimintaa.

(TINFO 12.4.2018)


Taike jakoi festivaaliavustuksia lähes 2,3 miljoonaa euroa

Taiteen edistämiskeskus on jakanut avustuksia 124:lle taide- ja kulttuurifestivaalille. Taike jakoi festivaaliavustuksia ensimmäistä kertaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö siirsi osan taide- ja kulttuurifestivaalien määrärahasta Taiken päätettäväksi.

Esittävän taiteen festivaaleille jaettiin yli 600 000 euroa. Suurimmat avustukset saivat nykytanssifestivaalit Täydenkuun Tanssit ja Liikkeellä Marraskuussa sekä teatterifestivaali Baltic Circle ja Kajaanin Runoviikko. Taike tukee myös sirkustaiteen sekä performanssi- ja esitystaiteen tapahtumia. 

Festivaaliavustuksia jaetaan säännöllisesti Suomessa järjestettäville taide- ja kulttuurifestivaaleille. Avustuksilla parannetaan luovan työn tekemisen edellytyksiä ja monipuolistetaan taiteen tuotantoa ja jakelua.
 
Avustuksen sai 124 festivaalia. Hakijoita oli 184. Avustukset maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lue lisää
 
Päätöksiä varten Taike kuuli taiteen moninaisuuden ja liikkuvuuden toimikuntaa sekä valtion musiikkitoimikunnan asiantuntijaa.  

Lisätietoja:
Kirsi Väkiparta, erityisasiantuntija, kirsi.vakiparta(a)taike.fi, 0295 330 724


Taike jakoi residenssiavustuksia 309 000 euroa

Taike tukee residenssiavustuksilla kansainvälistä taiteilijaresidenssitoimintaa eri puolilla Suomea.

Avustuksilla edistetään Suomen taide-elämän kansainvälistä vuorovaikutusta. Suurimman avustuksen, 140 000 euroa, sai Helsinki International Artist Programme (HIAP). HIAP järjestää kansainvälisiä taiteilija- ja kuraattoriresidenssejä sekä ohjelmatoimintaa Suomenlinnassa ja Kaapelitehtaalla. 

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö sai 50 000 euron avustuksen. Ateljeesäätiö koordinoi suomalaisten residenssien verkostoa ja välittää tietoa residenssimahdollisuuksista verkossa.

Mustarinda-seura sai 25 000 euron avustuksen residenssitoimintaan Kainuussa. Mustarinda-seura on taiteilijoiden ja tutkijoiden ryhmittymä, jonka tarkoituksena on edistää yhteiskunnan ekologista jälleenrakennusta, kulttuurin ja luonnon monimuotoisuutta sekä taiteen ja tieteen yhteyttä.

Residenssiavustuksia jaetaan Suomessa toimivien taiteilijaresidenssien toimintaan ja kehittämishankkeisiin. Taiteilijaresidenssi rikastuttaa ja aktivoi alueensa taidetoimintaa ja lisää kansainvälisiä kontakteja.

Avustuksen sai 16 yhteisöä. Hakijoita oli 34. Avustukset maksetaan Veikkauksen tuotoista.

Katso kaikki residenssiavustuksen saajat

Lisätietoja:
Kirsi Väkiparta, erityisasiantuntija, kirsi.vakiparta(a)taike.fi, 0295 330 724


OKM: Kulttuurilaitosten digitaalinen yleisötyö -kyselyn tulokset julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kartoittanut digitaalisten keinojen käyttöä kulttuuritoimijoiden yleisötyössä. Verkkokysely suunnattiin suomalaisille taide- ja kulttuuritoimijoille, joilla on yleisöille suunnattua esitys-, näyttely- tai palvelutoimintaa. Kyselyn mukaan digitaalisen yleisösuhteen kehittämisessä tavoitteena on yleisöpohjan monipuolistuminen ja saavutettavammat palvelut.
 
Digitaaliseen yleisötyöhön kaivataan lisää suunnitelmallisuutta ja käyttäjätiedon hyödyntämisessä on puutteita. Sosiaalinen media on otettu kulttuurilaitoksissa kattavasti käyttöön.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti viime vuoden joulukuussa selvityshankkeen “Digitaalisuus kulttuurialan toimijoiden yleisötyössä”. Hankkeessa tuotetaan tietoa organisaatioiden käytännöistä, haasteista ja tarpeista kehittämistoiminnan tueksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on parantaa kulttuurin sisältöjen, palveluiden ja toimijoiden läsnäoloa verkossa sekä lisätä osallisuutta ja osallistumista digitaalisten keinojen avulla.

Kyselyn tulokset

Uutinen kokonaan

Lisätietoja: OKM / ylitarkastaja Tapani Sainio, 02953 30336

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Maailman sirkuspäivä 21.4.2018

Huhtikuu tuo mukanaan Maailman sirkuspäivän, jota vietetään lauantaina 21.4.2018 sirkuksen 250-vuotisjuhlan merkeissä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun entinen ratsuväen vääpeli Philip Astley perusti ratsastuskoulun joutomaalle Lontoon Westminsterin sillan lähistölle ja ryhtyi järjestämään näytöksiä, joissa tehtiin uskaliaita temppuja hevosen selässä ympyrän muotoisella maneesilla. Philip Astleyta pidetäänkin modernin sirkuksen perustajana ja tänä vuonna vietetään siis maneesilla esitettävän sirkuksen 250. juhlavuotta, jota juhlitaan maailman laajuisesti myös huhtikuun kolmantena lauantaina vietettävän Maailman sirkuspäivän yhteydessä.

Maailman sirkuspäivään liittyviä tapahtumia järjestetään Suomessa Helsingistä Sodankylään. Päivän viettoa organisoi Fédération Mondial du Cirque -järjestö ja Suomessa tapahtumaa koordinoivat Sirkuksen tiedotuskeskus ja Suomen Nuorisosirkusliitto.

Lue lisää


Suuri sirkuskeskustelu | 21.4.2018, Helsinki

Paikka: Cirko  – Uuden Sirkuksen Keskus, Maneesi
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liitto ry, SARV ja Cirko – Uuden Sirkuksen Keskus
Yhteistyökumppani: Sirkuksen Tiedotuskeskus
 
Mitä olet aina halunnut tietää nykysirkuksesta? Tule mukaan keskustelemaan nykysirkuksesta esitysten äärelle!
 
Maailman sirkuspäivää ja sirkuksen 250-vuotisjuhlaa vietetään 21.4.2018. Sen kunniaksi SARV järjestää Suuren sirkuskeskustelun yhteistyössä Cirkon ja Sirkuksen Tiedotuskeskuksen kanssa. Luvassa on ilma-akrobatiaa ja klovneriaa, mielenkiintoisia näkemyksiä sirkuskirjoittamisesta sekä yleisökeskustelua. Tilaisuuden juontaa kulttuuritoimittaja Raisa Rauhamaa.

Katso ohjelma
 
Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(a)sarv.fi, 041 506 5594


Joutavat Nukketeatteripäivät Sisällissodan muistotilaisuus ja työpaja | 28.4.2018, Lappeenranta

Yhteisötaiteen työpaja

Lappeenrannan Linnoituksessa 28.4.2018 kello 14.40-16 punavankien ja teloitettujen mykän muistomerkin läheisyydessä, nukketeatteritaiteilijat järjestävät yhteisötaiteen työpajan sisällisodan muistamisesta. Linnoituksen teloituksista tulee juuri kuluneeksi 100 vuotta.

Työpaja pohjautuu kirjailijan Anneli Kannon ajatukseen: “Tuntuu, että joka suvussa on kansalaissotaan liittyvä tarina tai trauma.”  Sisällissodat jakavat kansoja ja vaikutukset yhteiskuntaan ovat pitkäkestoiset. Kuten Kanto ilmaisee, Suomen sisällissota ei poikkea tästä. Se on edelleen herkkä ja harvoin henkilökohtaisesti kohdattu aihe.

Likka -työryhmä aikoo  antaa osallistujille mahdollisuuden muistamiselle yhdessä, kohdata sisällissodan vaikutuksia omaan elämään: mitä sota on aiheuttanut suvussa ja lähipiirissä, miten sitä voisi ilmaista ja miten rakentaa yhteishenkeä tulevaisuuteen.  

Työpajan kesto on n. puolitoista tuntia, menetelminä tarinankerronta ja visuaalinen teatteri. Siellä kerrotaan, kuunnellaan ja visualisoidaan sisällissodan paikallistarinoita ja muistoja, ammattitaiteilijoiden johdolla.  

Työpaja on osa Joutavat Nukketeatteripäivien ohjelmaa, jossa nähdään aikuisten nukketeatterinäytelmä Likka, joka kertoo 1918 naiskaartilaisista. 

joutavatnukketeatteripaivat.wordpress.com/likka/  

Lisätietoja: Perrine Ferrafiat, 044 988 33 85


Turku Impro Festival | 9.-13.5.2018

Helatorstaiviikko huipentuu tänäkin vuonna jo perinteeksi muodostuneeseen Turku Impro Festivaliin. Toukokuun toisella viikolla 9.-13.5.2018 järjestettävä viisipäiväinen improvisaatiofestivaali juhlistaa suomalaista ammatti-improvisaatiota tuoden vierailijoita myös muualta Euroopasta. Festivaalin ohjelmisto koostuu viidestä esityksestä ja kahdeksasta työpajasta. Esitykset ovat ilta-aikaan, työpajat taas päiväsaikaan aamukymmenen ja viiden välillä.

Kansainvälistä makua festareille tuovat pohjoismaiseen mustaan huumoriin sukeltava Stockholms Improvisationsteater ja Euroopassa kulttuureja törmäyttävä improvisaatioprojekti Our Lives. Yleisön pyynnöstä tämän vuoden festivaalit päättää Suomen rakastetuin improvisaatioteatteri Stella Polaris koko illan näytelmällään.  

Tämän vuoden tavoitteena on avata improvisaation skaalaa laajemmalle, kuin vain improvisoituun teatteriin. Ohjelmatarjonnasta löytyy eri tasoisten teatterityöpajojen lisäksi myös arjen vuorovaikutustaitoja harjoittava työpaja sekä improvisaation ja klovnerian, liikeilmaisun ja musiikin rajapintona tutkivia työpajoja. Festivaalia järjestämässä ovat TurkuImpro ry ja Turun Ylioppilasteatteri. Yhteistyötä tehdään Turun Nuoren Teatterin sekä Suomen Improvisaatioteatterit ry:n kanssa. Turun kaupunki tukee festivaalin järjestämistä.

Lisätietoja ja haastattelut:
Tuotantopäällikkö Markus Kaustell | 050 350 0536 (arkisin 9-17)
turkuimprofestival(a)gmail.com | www.turkuimprofestival.fi | #TIF18 #TurkuImproFestival


Mukamas 2018 – Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali | 15.-19.5.2018, Tampere

Mukamas 2018 – Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali kokoaa Tampereen näyttämöille kotimaiset ammattinukketeatterit ja lisäksi alansa huiput eri puolilta maailmaa. Festivaalilla nähdään, kuullaan, tehdään itse ja osallistutaan täysillä. Ohjelmaa on paitsi lapsille myös aikuisille ja kaikille kiinnostuneille ikään katsomatta.

Yksi festivaalin kansainvälisistä vierailijoista on Teatr Animacji Puolasta, jonka kansainvälisesti palkittu esitys Moliér on kertomus kuolevasta taiteilijasta todellisuuden ja mielikuvituksen rajamailla heikkouksineen, houkutuksineen ja muistoineen. Molière halusi omistaa elämänsä taiteelle, mutta tuomittiin ikuisesti narrin osaan. Esitys on traaginen, koskettava ja samalla hulvattoman hauska.  

Poikkitaiteellista näkökulmaa festivaalille tuo espanjalaisen Insectotròpics -taiteilijakollektiivin huikea esitys La Caputxeta Galàctica, joka tarjoaa uniikin näkökulman klassikkosatuun Punahilkka. Esityksessä eri taidemuodot, kuten musiikki, kuva-, video- ja näyttämötaide, tuottavat dialogissa keskenään sykähdyttävän, ajoittain jopa rajun kokemuksen. Kaikki tapahtuu tässä ja nyt.

MUKAMAS 2018 on valloittava yhdistelmä nukkeja, esineitä, huumoria ja musiikkia. Esityksissä sukelletaan syvälle identiteettiin ja muistoihin sekä eri taiteenmuotojen ilmaisuvoimaan. Modernit tulkinnat klassikkoteoksista ja leikkisät uudet kertomukset luovat yhdessä unohtumattoman kulttuurielämyksen koko perheelle.

Festivaalin ohjelma


Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali | 22.-27.5.2018

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali järjestetään 22.-27.5.2018 jo 21. kertaa. Tämän vuoden ohjelmistossa nähdään viisi nykytanssiteosta sekä Loikka-lyhytelokuvafestivaalin taiteellisen johtajan Kati Kallion kuratoima tanssielokuvien näytös. Lisäksi festivaalikansaa hellitään ilmaisella festivaaliklubilla.  

Festivaalin avaa tiistaina Irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken liikuttava yhteisteos Ali & Alpo. Jo ennen valmistumistaan teos herätti paljon keskustelua Suomen turvapaikkapolitiikasta, kun Alawad joutui pakenemaan Suomesta välttääkseen pakkopalautuksen kotimaahansa. Hällä-näyttämöllä Aaltokoski tanssii soolon videoprojisoidun Alawadin musiikin tahtiin.

Tanssivirtaa-festivaalin ohjelmiston on valinnut festivaalin taiteellinen johtoryhmä, jonka muodostavat Tanssiteatteri MD:n vakituiset tanssija-koreografit. Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali on järjestetty jo vuodesta 1997.  

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Hanna Romo, tiedotus(a)tanssivirtaa.net tai 050 551 3525
Katso festivaalin ohjelma: www.tanssivirtaa.net


Gothenburg Dance and Theatre Festival 2018 | 17-26 August 2018

The 14th edition of the Gothenburg Dance and Theatre Festival puts the spotlight on Nordic creations alongside a diverse international programme bursting with theatre, dance, performance and music.
 
Audience engagement is the theme of this year’s Festival Conference and to complete the programme we will present a vigorous selection of invited lecturers, talks and parties.
 
The 2018 edition of the Festival takes place 18-26 August. 

Programme

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Pohjoismaisen kulttuuripisteen tulevat hakuajat  

Huomaathan, että hakuaajat umpeutuvat annettuna päivämääränä klo. 15.59 suomen aika.

Lisää hakuaikoja löydät täältä.


Erityisavustus taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantamiseen lapsille ja nuorille | Haku 25.4.2018 mennessä

Hallituksen kärkihanketta Parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta toteuttavan valtionavustuksen tarkoituksena on lisätä perusopetuksen vuosiluokkien 1-10 oppilaiden tasavertaisia mahdollisuuksia harrastaa taidetta ja kulttuuria harrastustunneilla koulupäivän yhteydessä sekä vahvistaa varhaiskasvatusikäisten lasten taide- ja kulttuuriosallistumista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Haku päättyy 25.4.2018 klo 16.15

Avustus on tarkoitettu seuraaville lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen toimijoille:

Lastenkulttuurin toimijat: Avustusta voivat hakea kunnat, lastenkulttuurikeskukset, taidelaitokset, museot, kirjastot, perinneyhdistykset sekä muut taide- ja kulttuuritoimijat, joilla on osaamista lasten ja nuorten kanssa työskentelystä.

Taiteen perusopetuksen toimijat: Avustusta voivat hakea taiteen perusopetuksen järjestäjät, joita voivat olla kunnat, kuntayhtymät, yksityiset yhteisöt tai säätiöt.   

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen toimijoita kannustetaan yhteistyöhön toistensa ja liikunnan alan toimijoiden kanssa. Hakijana on aina joko lastenkulttuurin tai taiteen perusopetuksen toimija.

Hakijan tulee olla oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö.

Lue lisää


Svenska Teaterföreningen stipendier | Ansök senast 2.5.2018

Svenska Teaterföreningen i Finland r.f. lediganslår varje vår i april sina stipendier genom annonser i de lokala dagstidningarna och genom anslag på teatrarna. Stipendierna kan sökas av finlandssvenska scenkonstnärer, teatergrupper och teatrar. Verksamhet inom eller till förmån för amatörteater kan också komma ifråga. Styrelsen understöder även gärna arbete med barnteater. Den regionala fördelningen beaktas vid utdelningen.

Av ansökan skall framgå det ansökta beloppets storlek, projektplan - och budget, samt (Obs!) kontaktuppgifter (gärna även e-postadress), personnummer och bankkonto. Ansökan bör vara undertecknad. Ofullständiga eller försenade ansökningar eller ansökningar som endast insänts per e-post utan underskrift beaktas ej. Ansökan skall vara föreningen till handa senast i 2.maj 2018, adress: Svenska Teaterföreningen c/o Old Times, Annegatan 12, 00120 Helsingfors.

Redovisning med kopior på verifikat bör inlämnas då projektet förverkligats, senast 1. mars 2019.

Stipendierna är avsedda att användas till att täcka direkta kostnader. För utbildningsresor ersätts resekostnader, utgifter för boende och kursavgifter, medan dagtraktamenten inte utbetalas. Stipendier ges inte för grundutbildning eller redan genomförda projekt. Samma mottagare tilldelas inte stipendier två år i rad om inte särskilda omständigheter motiverar det.

 Ansökningsanvisningarna  finns även på webbadressen fyrk.fi


Nuoren Voiman Säätiön apurahat | Haku 7.5.2018 mennessä

Apurahat ovat tuottoa testamenttilahjoituksesta, jonka Nuoren Voiman Liitto sai vuonna 1989 pitkäaikaiselta aktiiviselta jäseneltään Johanna Arolalta. Arolan testamentin tarkoituksena oli taata liitolle toimitilat ja tukea sen toimintaa. Nuoren Voiman Säätiö perustettiin 1992 hallinnoimaan testamentattua omaisuutta. Säätiön tarkoituksena on tukea Nuoren Voiman Liitto ry:n toimintaa sekä taiteen, taiteiden tutkimuksen ja kritiikin tekijäin työtä ja edellä mainittujen alojen koulutusta ja harrastustoimintaa.  

Nyt jaettavat apurahat ovat lahjoitetun omaisuuden sijoitustoiminnan tuottoa. Jaettavista apurahoista ja niiden summasta päätetään vuosittain säätiön varallisuustilanteen mukaan. Apurahoja on jaettu vuodesta 2011 alkaen ja niitä voivat hakea hakuvuonna alle 40-vuotiaat suomeksi kirjoittavat kirjailijat. Apurahat on tarkoitettu kaunokirjalliseen työskentelyyn.

Vuoden 2018 apurahat

Nuoren Voiman Säätiö julistaa Jouko ja Johanna Arolan rahaston apurahat nuorille kirjailijoille vuodelle 2018 haettaviksi. Apurahojen hakuaika on 9.4.-7.5.2017. Apurahat ovat työskentelyapurahoja, ja niitä voivat hakea alle 40-vuotiaat suomeksi kirjoittavat kirjailijat. Apurahoja voi hakea ainoastaan ammattimaiseen kaunokirjalliseen työskentelyyn.  

Vuonna 2018 myönnettävien apurahojen kokonaissumma on 5000 euroa ja se jaetaan 1000-2000 euron suuruisina työskentelyapurahoina. Apurahojen hakuaika päättyy 7.5.2018. Apurahoja voivat hakea vuonna 1978 ja sen jälkeen syntyneet kirjailijat. Apurahoja voivat hakea vain yksityishenkilöt eikä niitä myönnetä työryhmille. Kielteisistä päätöksistä ei ilmoiteta eikä säätiö perustele päätöksiään. Päätökset julkistetaan kesäkuussa Nuoren Voiman Liiton verkkosivuilla www.nuorenvoimanliitto.fi. Apurahan saajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Apurahat ovat tuottoa Johanna Arolan testamenttilahjoituksesta, ja Nuoren Voiman Säätiö perustettiin 1992 hallinnoimaan testamentattua omaisuutta. Nyt jaettavat apurahat ovat lahjoitetun omaisuuden sijoitustoiminnan tuottoa. Jaettavista apurahoista ja niiden summasta päätetään vuosittain. Päätöksen apurahoista tekee Nuoren Voiman Säätiön hallitus: Peter Mickwitz, Riikka Pelo, Ari Hirvonen, Laura Lindstedt ja Eino Santanen.  

Apurahaa haetaan sähköisesti lähettämällä apurahahakemus Nuoren Voiman Liittoon.

 Hakemuslomakkeen ohessa on toimitettava vaaditut liitteet pdf-muodossa:
- Ansioluettelo
- Työsuunnitelma
- Työnäyte  

Lähetä hakemus liitteineen pdf-muodossa 7.5.2018 mennessä osoitteeseen: nvsaatio(a)nuorenvoimanliitto.fi. Viestikenttään kirjoitettua informaatiota ei huomioida hakemusta käsiteltäessä, ainoastaan ohjeiden mukaisesti lähetetyt liitteet käsitellään.

Lisätietoja: Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtaja Laura Serkosalo, laura.serkosalo(a)nuorenvoimanliitto.fi.  


Espoon kaupungin kohdeavustus taideharrastamisen käynnistämiseen ja kehittämiseen | Haku 31.8.2018 mennessä

Uusi avustus taideharrastuksen käynnistämiseen ja kehittämiseen haettavissa  

Espoon kaupungin kohdeavustus taideharrastamisen käynnistämiseen ja kehittämiseen on haettavissa ensimmäistä kertaa. Avustus on tarkoitettu kulttuuritoimijoille, yhteisöille, työryhmille ja yksityishenkilöille harrastustoimintaan, jossa on huomioitu taloudellinen ja maantieteellinen saavutettavuus, perheiden arki ja erilaiset taustat sekä monenlaiset oppimistavat.

Taidesisältöjen tulee olla harrastuksen ytimessä, ja harrastuksen ohjaajalla tulee olla asiantuntemus ao. taiteenlajiin. On myös hyvä, jos kohderyhmä voi osallistua harrastustoiminnan kehittämiseen. Avustuksia myönnetään ensisijaisesti sellaisille suuralueille kohdistuville hankkeille, joilla taideharrastustarjontaa on niukasti.

– Uudella avustuksella pyritään tukemaan mielekästä, taiteeseen ja kulttuuriin keskittyvää tekemistä Espoon eri alueilla. Harrastamisen voi ymmärtää luovasti: se voi olla esimerkiksi loma-ajan toimintaa koululaisille, pop up -ohjelmaa koko perheelle tai taidekurssi aikuisille. Eri toimijoiden yhteistyöhakemukset ovat myös tervetulleita, kertoo erityisasiantuntija Katja Koskela.

Espoon kaupungin kulttuurin kohdeavustuksien hakuaika avautui 3.4. ja päättyy 31.8. klo 15.45. Kulttuurin avustusklinikka tarjoaa neuvontaa ja tippaleipää hakemista harkitseville maanantaina 23.4. klo 15 - 18 Sellon kirjaston lavalla. Avoimeen tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.

Kohdeavustuksien esittelyyn 

Avustusperiaatteet (pdf, 226 Kt)

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Open call to young puppet theatre authors | Deadline 15 April 2018

Open call to young puppet theatre authors aged 18-35! The year 2019 marks the 90th anniversary of the creation of the Union Internationale de la Marionnette (UNIMA). To honour this date, UNIMA is holding an open competition for young writers interested in authoring a script or concept for puppet theatre that will be performed as part of the UNIMA 90th anniversary celebrations. 

UNIMA is looking for a special script/concept for puppet theatre. This project will be workshopped into four distinct productions that will be performed in four separate geographical regions of the world: Africa, Asia-Pacific, Europe, and the Americas. 

The deadline for scripts/concepts is 15 April 2018

Read more


UNO-residenssi näytelmäkirjailijoille | Hakuaika 16.-29.4.2018

UNO etsii kokeneita näytelmäkirjailijoita Residenssiin 2019

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) kirjoittajaohjelmien kolmas kierros käynnistyy vuoden 2019 alusta. UNOn Residenssiin etsitään huhtikuun haussa kolmea (3) kokenutta, uransa keskivaiheessa olevaa ammattinäytelmäkirjailijaa, joille tarjotaan rahoitusta kirjoitustyöhön sekä oman dramaturgin ja UNOn kirjailijayhteisön tuki vuoden ajaksi. Residenssi on tarkoitettu omaäänisille ja kunnianhimoisille tekijöille, joilla on halua kehittyä taiteilijana ja paloa päästä ammatillisesti eteenpäin.  

Residenssin kriteereitä on lavennettu ja haku on avoin erilaisissa olosuhteissa uusia tekstejään työstäville kirjailijoille. Valinnoissa painotetaan omaperäistä ja kiinnostavaa, rohkeaan itsenäiseen ajatteluun perustuvaa taiteellista ideaa, kirjailijan aiempien näyttöjen osoittamaa vahvaa taiteellista näkemystä sekä motivaatiota osallistua aktiivisesti ohjelman toimintaan. UNO tähtää näytelmäkirjallisuuden kehittämiseen; haemme kirjailijoita, jotka haluavat keskittyä nimenomaan näytelmän kirjoittamiseen.

Haku Residenssiin on avoinna 16.-29.4.2018. Valinnat tehdään kahdessa vaiheessa: esikarsinta toukokuun puolivälissä ja lopulliset valinnat varmistuvat viimeistään kesäkuun alussa.  

Residenssin rinnalla toimii ammattiuransa alkuvaiheen näytelmäkirjailijoiden Hautomo-ohjelma, joka keskittyy vuonna 2019 tilaustekstien kehittelyyn yhteistyössä teattereiden kanssa. Hautomo-haku kirjailijoille järjestetään elokuussa 2018. Kirjoittajahausta tiedotetaan lisää kesäkuussa 2018.

Lisätiedot 2019 kirjoittajaohjelmista, hakukriteereistä, valintaperusteista ja ohjeet hakemiseen löytyvät UNOn nettisivuilta www.uno-npf.fi/kirjoittajaohjelmat

Tiedustelut: 
Saara Rautavuoma 
UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja
050 302 0706, saara(a)teatterikaksipistenolla.fi


European theatre collective etsii käsikirjoittajaa | Haku 30.4.2018 mennessä

Valmistamme syksyksi dokumenttipohjaista esitystä ja kaipaamme työryhmään mukaan käsikirjoittajaa/ dramaturgia. Harjoitukset alkavat syyskuun alussa ja ensi-ilta on lokakuun puolivälissä Helsingissä. Työ tapahtuu heinäkuun ja lokakuun välissä.

Palkka työstä on kahden kuukauden apuraha. Apurahan on työryhmälle myöntänyt Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoja projektista saat ottamalla meihin yhteyttä:
David Kozma 044 2370653
Salla Kozma 050 5213334

Hakemukset 30.4.2018 mennessä: mail(a)theatrecollective.com

theatrecollective.com/wp/


Call for participation: Critical Costume 2018, University of Surrey | Deadline 16 May 2018

Critical Costume 2018 – An international conference and exhibition 12th – 14th September 2018, University of Surrey, UK
Theme: ‘Costume Ethics’

There is something risky about costume. Acts of costuming can render bodies as highly visible, yet discourses of ‘the body’ all too often assign this distinctive agency to acting or systems of social aesthetics that collapse ‘self’ into appearance. The risky act of costuming is magnified when considering how costume performs notions of gender, race, national and cultural identity as well as how costume authorship is attributed.  

For Critical Costume 2018, we ask what are the principal opportunities and challenges that the provocation(s) of ‘costume ethics’ poses to designers, artists, and scholars. We approach the peculiarity of costume as a liminal method of appearance that is consciously designed and performed. Yet, this same transitional state can partition costume as unstable (when compared to normative orders of bodily representation) that highlights an innate ‘risk’ inherent within the design, construction and wearing of costume. Consequently, we invite contributions that debate the permissibility, authorship, or risk of costume and costuming.

Accepted contributions will be considered for publication following the model established at previous Critical Costume events: for examples see criticalcostume.com/publications.html

Note: We welcome applications to present in more than one format. The event language is English. All delegates attending this 3 day event in person will need to a pay registration fee, but significant discounts will be available for postgraduate researchers and independent artists. There will also be a 1 day registration option available.

How to submit:
Please send your title, 200 word abstract with 50 word biography for the 16th May 2018 to: cc2018(a)criticalcostume.com
Any questions or queries, please contact Rachel Hann as lead convenor for CC2018 at r.hann(a)gsa.surrey.ac.uk 

For more information: criticalcostume.com


Lastenteatterin ideahautomo ITU etsii esitysehdotuksia | Haku 11.6.2018 mennessä

Itujen näyttämölle voi hakea esitysidealla, tekstikatkelmalla tai demolla uudesta, pienille lapsille suunnatusta näyttämöteoksesta, Esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta tai performanssi. Kutsu on suunnattu taiteen ammattilaisille.

Haku päättyy 11.6.2018, minkä jälkeen valitaan katselmukseen osallistuvat esitysehdotukset. Katselmus järjestetään Turun Seikkailupuistossa 21.9.2018. Näistä taiteen ammattilaisraati valitsee vuoden 2019 ITU-esityksen. Esityksen ensi-illan tulee olla vuonna 2019.  

Valitulle ITU -esitykselle myönnetään laskua vastaan tuotantotukea 8000 euroa. Näyttämön järjestävät lastenkulttuurikeskukset ostavat valmiista teoksesta yhteensä vähintään 10 esitystä. Raati voi halutessaan valita Pikku-Idun, jonka tuotantotuki 3000 euroa. 

Lisätiedot ja hakulomake

Hakemuslomake liitteineen lähetetään osoitteeseen: katariina.metsalampi(a)hel.fi

ITUjen näyttämön järjestävät Helsingin Annantalo, Vantaan Lastenkulttuurikeskus Pessi, Turun Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Hämeenlinnan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Lahden lastenkulttuurikeskus, Sipoon Lilla Villan ja  Espoon Lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurora.

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Ilmoittautumisia kaivataan lisää Pieni Tutkimuskerho -työpajaan | 14.4.2018, Helsinki

Pieni Tutkimuskerho -työpaja ja keskustelu nukketeatterin ja sirkuksen yhtymäkohdista

Paikka: Cirko – uuden sirkuksen keskus, Solmu-sali. Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki.
Aika: lauantaina 14.4.2018 klo 15:30-18:30.
Taiteen ammattilaisille.
Työpaja on maksuton.
Ilmoittautumiset: jesper(a)auraofpuppets.com

Nukketeatterissa ja sirkuksessa on taiteenlajeina paljon yhteistä. Pienessä Tutkimuskerhossa tutustutaan kummankin taiteenlajin erityispiirteisiin, ja etsitään näistä yhteisiä leikkauspintoja harjoitteiden ja keskustelun kautta. Työpajassa työskennellään esineiden, materiaalien ja ihmiskehon kanssa, ja näiden käyttöön ja merkityksiin katsotaan niin sirkuksen kuin nukketeatterin näkökulmasta.

Työpajan vetäjinä toimivat sirkustaiteilija Salla Hakanpää ja nukketeatteritaiteilija Antti-Juhani Manninen.

Varaathan mukaasi vaatetusta, joissa sinun on mukava liikehtiä.

Työpaja on osa Oh My Puppets! – nukketeatteritaiteen minifestivaalia 12.-14.4.2018, jonka järjestävät yhteistyössä nukketeatteritaiteilijoiden verkosto Aura of Puppets sekä Cirko – Uuden sirkuksen keskus.

Festivaalin koko ohjelmisto


Voicefulness® - tietoista läsnäoloa äänessä -koulutus | 3.-4.5.2018, Lahti

Koulutus soveltuu mm. luovien ryhmien vetäjille, äänityöntekijöille (näyttelijät, laulajat, opettajat), musiikkiterapeuteille.

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä musiikillisia tai laulullisia taitoja eikä aiempaa kokemusta äänen harjoittamisesta.

Koulutuksessa harjoitetaan läsnäoloa ja kehotietoisuutta oman äänen avulla. Lisäksi opitaan keinoja, joilla omaa ääntä voi hyödyntää stressin hallinnassa ja vireystason säätelyssä. Koulutuksessa etsitään lähestymistapoja oman ääni- ja tunneilmaisun avaamiseen sekä oman äänen hyväksymiseen.  

Kouluttajana on FT Anne Tarvainen, äänikouluttaja, laulaja, lauluntutkija ja Voicefulnessin® kehittäjä.

Hinta 165 euroa.

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumiset 18.4.2018 mennessä tästä linkistä.

Voit tutustua muihin koulutuksiimme osoitteessa: www.paijathameenkesayliopisto.fi


Täydenkuun Tanssit -nykytanssifestivaalin kurssit | 25.-29.7.2018, Pyhäjärvi

Täydenkuun Tanssit -nykytanssifestivaalin tämän vuoden kurssitarjonta on poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen ja tarjonnassa olemme huomioineet nuoret, aikuiset ja seniorit. 11 kurssimme tasot on myös suunniteltu sopiviksi sekä ensikertalaisille, harrastajille että ammattilaisille.   Kurssit on suunniteltu festivaalin teemaan ”Tanssia ja musiikkia yli kulttuurirajojen” ja ne linkittyvät festivaalin ohjelmistoon; kurssilaisilla on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä opettajiensa esityksiä ja näin opiskelijoille avautuu kokonaisvaltaisempi ja syvällisempi kokemus opetuksesta sekä opettajien taiteellisesta ajattelusta.   

Opettajat ovat alansa huippuja ja kansainvälisesti arvostettuja pedagogeja ja taiteilijoita. Kotimaisten opettajien lisäksi opettajavieraita saapuu Espanjasta, Saksasta, Taiwanista, Sveitsistä, Burkina Fasosta ja Senegalista. Ulkomaisista opettajista Filbert Tologo, Saeed Hani, Javier Sangrós, Po-Chang Tsai ja Chien-Chih Chang vierailevat nyt ensimmäistä kertaa opettajina ja esiintyjinä Suomessa.  

Ilmoittautuminen päättyy 31.5.2018

Lue lisää

Lisätietoja: taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski, 050 596 7917, alpo(a)fullmoondance.fi


International Summer School: Theatre in Social Context, Prague | 25 Aug-7 Sep 2018

Archa Theatre, Prague, Czech Republic

Archa Theatre promotes artistic practices that have the courage to examine topical issues expressed in a specific theatrical language. The International Summer School is a platform for experimentation and investigation in the field of contemporary theatre. Theatrical creation has focused on topical social and political issues.

The summer school promises students to get acquainted with theatre in social context with the help of Archa Theatre’s artistic vision and advanced theatrical tools.

Working language of the school is English.

Application deadline: 15 April 2018

Read more

For more information please contact summerschool(a)archatheatre.cz

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Helsingin kaupunginteatteri etsii musikaaliesiintyjiä | Haku 20.4.2018 mennessä   

Helsingin Kaupunginteatteri etsii vuoden 2019 musikaaliin koulutettuja esiintyjiä. Musikaalin harjoitukset alkavat keväällä 2019 ja ensi-ilta on elokuussa.

Lähetä sähköpostitse 20.4.2018 mennessä vapaamuotoinen hakemuksesi ja kuvallinen cv.

Kutsumme hakemusten perusteella su 6.5.2018 pidettävään koe-esiintymiseen.

Edellytämme hakjijoilta:

 • tanssitaito
 • laulutaito
 • aikaisempi teatterityö katsotaan eduksi
 • alan koulutus

Hakemukset ja lisätiedot
Marinella Jaskari, 050 5671814 / marinella.jaskari(a)hkt.fi

Lue lisää


Mikkelin Teatteri hakee tuotanto- ja talouspäällikköä | haku 24.4.2018 mennessä  

Keskeisiä tehtäviä  

 • tuotantosuunnittelu ja toteutus
 • sopimusjärjestelyt ja raportointi
 • muut tuotannolliset tehtävät
 • teatterin talouden suunnittelu ja toteutus

Edellytämme

 • tehtävään soveltuvaa korkeakoulututkintoa
 • osaaminen ja työkokemus talouden ja tuotannon tehtävistä
 •  hyvää organisointikykyä
 • teatterialan tuntemus ja kokemus katsotaan eduksi

Työ alkaa toukokuussa 2018 sopimuksen mukaan. Tehtävässä on 6 kk koeaika.

Mikkelin Teatteri on keskisuuri ammattiteatteri, jota ylläpitää Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry.  Vuonna 1919 toimintansa aloittanut teatteri työllistää tällä hetkellä noin 40 henkilöä sekä vuosittain kymmenittäin vierailevia näyttelijöitä, ohjaajia ja muuta henkilöstöä. Katsojia teatterissa käy vuosittain reilu 40 000. Näyttämöitä on kolme: suuri näyttämö (313 paikkaa), kesäteatteri (558 paikkaa) sekä Teatteriklubi (60 paikkaa). Omia ensi-iltoja on vuodessa 5-6.

Hakemukseen tulee liittää CV sekä palkkatoive. Hakemukset pyydetään toimittamaan 24.4.2018 mennessä sähköisessä muodossa osoitteella: katriina.honkanen(a)mikkelinteatteri.fi  

Lisätietoja tehtävästä antaa teatterinjohtaja Katriina Honkanen p. 040 520 6405 tai tuotanto- ja talouspäällikkö Outi Kasanen p. 040 773 1704 outi.kasanen(a)mikkelintetteri.fi


Teatteri Avoimet Ovet ja Nukketeatteri Sampo hakevat valo- ja äänimestaria | Haku 30.4.2018 mennessä 

Teatteri Avoimet Ovet hakee yhdessä Nukketeatteri Sampon kanssa valo- ja äänimestaria kokoaikaiseen työsuhteeseen.  Teatterit sijaitsevat samassa rakennuksessa ja työajasta noin 75 % tehdään Teatteri Avoimissa Ovissa ja 25 % Nukketeatteri Sampossa.   

Työtehtäviin kuuluu valojen ja äänien ajaminen esityksissä, esitysten pystytykseen ja purkuun liittyvät työt, teknisen kaluston ylläpito ja kehittäminen, ulosvuokraustilaisuuksien tekninen toteutus ja muut teatterien toimintaan liittyvät erikseen sovittavat työtehtävät. Työskentely tapahtuu pääasiassa itsenäisesti, mutta toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä Nukketeatteri Sampon valo- ja äänisuunnittelijan kanssa.

Hakijalta toivotaan monipuolista osaamista esitystekniikan alalla, sopivaa alan koulutusta, kokemusta vastaavista tehtävistä ja kokemusta livemiksauksesta. Eduksi katsotaan videotekniikan perustaidot, GrandMA2 ja MA Dot2 -valopöytien perustaidot, hyvät tietotekniset taidot ja ajokortti. Lisäksi arvostamme hyviä vuorovaikutustaitoja, yhteistyökykyä, organisointitaitoja, joustavuutta ja paineensietokykyä.

Työsuhde on määräaikainen 1.8.2018–31.7.2019. Koeaika on neljä kuukautta. Määräaikaisen työsuhteen päättyessä tarkastelemme mahdollisuutta työsuhteen vakinaistamiseen. Työ sijoittuu pääasiassa syksyn ja kevään näytäntökausille ja kesällä on mahdollista pitää pitkä vapaajakso. Myös syys- ja talvilomaviikkojen pitäminen vapaana on neuvoteltavissa tapauskohtaisesti. Osa työpäivistä tehdään kaksiosaisena. Palkkauksessa noudatetaan teatterialan työehtosopimuksen mukaista yleistä palkkatasoa.

Työhaastattelut pidetään toukokuun aikana ja valinnasta ilmoitetaan toukokuun loppuun mennessä.

Lähetä avoin hakemus ja CV palkkatoiveineen 30.4.2018 mennessä osoitteeseen rekry(a)avoimetovet.fi

Lisätietoja:
heini.tola(a)avoimetovet.fi
immanuel.pax(a)nukketeatterisampo.fi


Toiminnanjohtaja nykytanssin keskus Zodiakiin | Haku 2.5.2018 mennessä  

Toiminnanjohtajana vastaat Zodiakin toiminnan kokonaisuudesta, strategisesta suunnittelusta sekä operatiivisen toiminnan sujuvuudesta ja laadukkuudesta. Vastuullesi kuuluu toiminnanohjaus, taloudenhoito ja yleinen resurssinhallinta, mukaan lukien varainhankinta. Vastaat myös Zodiak Presents ry:n yhdistyshallinnosta ja sen lainmukaisuudesta.

Johdat Zodiakin toimistoa ja sen henkilöstöä, joka koostuu kahdeksasta asiantuntijasta. Lisäksi Zodiakissa työskentelee vuosittain yli 200 produktiokohtaista taiteilijaa. Osaat motivoida ja johtaa rakentavasti Zodiakin moniammatillista työyhteisöä.

Toiminnanjohtajana osallistut aktiivisesti valtakunnalliseen taide- ja tanssipolitiikkaan ja edunvalvontaan sekä kansainväliseen verkostotoimintaan. Toiminnanjohtajaksi valittavalta henkilöltä toivotaan näkemystä nykytanssikentän kehittämisestä Suomessa ja taidemuotojen rajoja ylittävää kulttuurista avarakatseisuutta. Lisäksi vaaditaan hallinnollista kokemusta, julkisen rahoituksen tuntemusta ja hyviä vuorovaikutustaitoja.

Hakijalta odotetaan soveltuvaa korkeakoulututkintoa, vapaan taidekentän hyvää tuntemusta sekä useamman vuoden työkokemusta kulttuurialalta johtotehtävissä tai vaativissa asiantuntijatehtävissä.

Päivittäisinä työkielinä ovat suomi ja englanti. Muu kielitaito ja hyvät tietotekniset valmiudet ovat eduksi.

Työsuhde on vakinainen ja se täytetään puolen vuoden koeajalla. Työsuhde alkaa 3.9.2018 tai sopimuksen mukaan.

Vapaamuotoiset hakemukset ja CV pyydetään jättämään 2.5.2018 kello 16 mennessä osoitteessa:  
www.recright.com/careers/fi/zodiak-uuden-tanssin-keskus/toiminnanjohtaja-5acc635f04beaa77ad226724

Työ- ja opintotodistukset sekä palkkatoivomukset pyydetään haastatteluun kutsutuilta.

Tiedusteluihin vastaa puhelimitse hallituksen puheenjohtaja Kirsi Munck, 040 833 5021, seuraavina aikoina:
ti 17.4.2018 klo 9-11
to 19.4 klo 15-17
to 26.4. klo 15–17.

Lue lisää


Lilla Villan etsii kaksikielistä tiedotuksen ja markkinoinnin taitajaa | Haku 11.5.2018 mennessä

Kulttuuritalo Lilla Villan etsii kaksikielistä (suomi & ruotsi) tiedotuksen ja markkinoinnin taitajaa kokoaikaiseen työsuhteeseen.  
Työntekijä muodostaa työparin kulttuuritalon toiminnanjohtajan kanssa. Työnkuvaan kuuluvat tiedotustekstien laatiminen, markkinoinnin suunnittelu sekä perinteisiin että digitaalisiin medioihin, nettisivujen päivittäminen, taloushallinnon perustyöt sekä tapahtumien järjestäminen. Työnkuvaa voidaan muokata hakijan erityisosaamisen mukaan.  
Työ alkaa 1.8.2018 tai sopimuksen mukaan. Työsuhde on jatkuva 60-100 %, ja siinä on 4 kuukauden koeaika. 

Edellytykset:  
- puhut sujuvasti ruotsia ja suomea   
- osaat tuottaa tyylinmukaista tekstiä ja ilmaista itseäsi kirjallisesti sekä ruotsiksi että suomeksi
- haluat työskennellä kulttuurin parissa ja arvostat lastenkulttuuria
- hallitset Office-ohjelmat ja monenlaiset digitaaliset työympäristöt
- tunnet sosiaalisen median kanavat ja seuraat uusia tuulia
- pystyt työskentelemään itsenäisesti usean projektin kanssa samanaikaisesti
 
Arvostamme myös:  
- taloushallinnan taitoja  
- graafisen suunnittelun perustaitoja  
- taiteen ja kulttuurikentän tuntemusta
- kokemusta yleisötyöstä tai soveltavasta taiteesta

Lilla Villan
Jussaksentie 16, 04130 Sipoo
Petri Pöyhönen, toiminnanjohtaja
+358 44 755 1101
info(a)lillavillan.fi

www.lillavillan.fi


Teatterikorkeakoulu hakee valosuunnittelijaa | Haku 13.5.2018 mennessä

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee Valosuunnittelijaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.   

Valosuunnittelija vastaa ensisijaisesti Teatterikorkeakoulun Kookos-kiinteistössä olevien valojärjestelmien ylläpidosta, kehittämisestä, käytön koordinoinnista ja opastuksesta sekä hankintojen suunnittelusta ja toteutuksesta. Työhön sisältyy myös esitysten ja tapahtumien valaistusratkaisujen suunnittelua ja toteutusta. Valosuunnittelija opastaa ja perehdyttää eri alojen opiskelijoita ja muita toimijoita valojärjestelmien kanssa toimimisessa. Tehtävä sijoittuu valo- ja ääniryhmään, jossa toimii kolme valosuunnittelijaa.

Valosuunnittelijan tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää soveltuvaa alan koulutusta sekä vahvaa kokemusta näyttämöesitysten valosuunnittelusta. Menestyäkseen työssä valosuunnittelijalla on oltava organisointikykyä ja suunnitelmallisuutta, tiimityöskentelykykyä ja joustavuutta. Työssä tarvitaan hyvää suomen ja englannin kielen taitoa. Eduiksi lasketaan AV- ja äänitekniikan alojen osaaminen, ajokortti sekä kokemus oppilaitosympäristössä työskentelystä.

Tehtävä täytetään 1.9.2018 alkaen tai sopimuksen mukaan. Tehtävän palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän muun henkilöstön vaativuuskehikon tasoon 7, jolloin kokonaispalkka on 2 300-2 600 euroa /kk riippuen henkilökohtaisen suoritustason osuudesta.

Hakemus ja ansioluettelo toimitetaan yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen teak.kirjaamo(a)uniarts.fi viimeistään sunnuntaina 13.5.2018.

Lisätietoja:
Jyri Pulkkinen, opetusteatterin johtaja, 050-5722 058, jyri.pulkkinen(a)uniarts.fi
Kaj Wager, tehostemestari, valo- ja ääniryhmän esimies, 0400-792011, kaj.wager(a)uniarts.fi

www.uniarts.fi/opetusteatteri


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.