06.08.2019

TINFO-tiedote 23 / 6.8.2019

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Nudge ja teatteri – tuuppausta ja tönäisyä. Ehkä parasta teatterissa onkin juuri se esityksen ja katsojan yhteistoimijuus tai keskinäinen vuorovaikutus.

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Nudge ja teatteri – tuuppausta ja tönäisyä

Luin Hesarista Vieraskynä-artikkelin Ilmastonmuutosta voidaan torjua tönäisyin. Siinä puhuttiin pehmeästä sääntelystä, nudging. Ajatuksena on, että käyttäytymistä ja valintoja tönäistään tai tuupataan hienovaraisesti johonkin tiettyyn suuntaan. Meitä voidaan rohkaista ja houkutella tekemään jotain. Yritin selvittää ja taustoittaa ja avuksi tuli tämä professori emerita Briitta Koskiahon kirjoitus.

Nudge asettautui nyt mielessäni vuoropuheluun Saimaan teatterin ja ylipäätään teatterin yhteiskunnallisen vaikuttajaroolin kanssa. Ajattelen ihmisen toimijuutta, valinnanvapautta, autonomiaa ja vapautta. Ehkä parasta teatterissa onkin juuri se esityksen ja katsojan yhteistoimijuus tai keskinäinen vuorovaikutus. Onko esitys sellainen vapauden valtakunta, yhteinen näyttämö, jolla katsoja on vapaa itse valitsemaan tapansa toimia ja oman roolinsa. Ehkä parasta teatterissa on sen tietoinen kehystys: esitys tulee esiin, se ei piilota itseään ja prosessiluonnettaan.  Se ei piilota omaa välittyneisyyttään. Siis juuri siksi teatteri on niin tärkeää! Ei ole merkityksetöntä, että meillä on Pipsa Longan näytelmä Toinen luonto, Ilja Lehtisen Elinvoima, Saimaan teatterin Saimaan demokraattinen tasavalta, Ylioppilasteatterin Kansallinen metsästrategia, Levoteatterin Maasta ja työryhmän Toxic Sea
 

Miten puhutaan kun puhutaan teatterista?

Lueskelin kesällä Jouni Tillin teosta Miten puhumme kun puhumme politiikkaa. Tilli on analysoinut poliitikkojen puhetta ja Sipilän hallituksen toimia ja vallalla ollutta konservatiivisen linjan ja uusliberaalisten linjan retoriikkaa. Toisessa taistellaan ”todellisen suomalaisen kansakunnan puolesta” ja toisessa koulut ja yliopistot ”ylipäätään perinteinen hyvinvointivaltio sosiaalisine, taloudellisine ja poliittisine lähtökohtineen” on nähty menestyksen esteenä. Meitä on syyllistetty ja tarjottu markkinoita hyväksi paimeneksi.

Miten puhutaan, kun puhutaan teatterista? Tässä voisi harjoittaa ite-retorista analyysia ja kuulostella, mitä meidän teatterinjohtajamme kauden avajaispuheissaan sanovat. Minusta ei ole siihen ole. Katson toiveikkaasti T-efektin suuntaan. Tämä Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelijoiden verkkosivusto tarjoaa ”kaiken maailman teatterihumanismia sinunkin verorahoillasi”.  Irrottelevalla älykkäällä asenteella, kielen ilolla. Please, katsokaa! Eihän meillä olla pelkkiä pragmatiikan vetojuhtia, eihän?
 

Teatterinjohtajista ja dramaturgeista

Lähitulevaisuudessa on liikettä. Miika Muranen on aloittanut Rovaniemen Teatterin taiteellisena johtajana, Alma Lehmuskallio aloittaa Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana ensi vuoden alusta, mutta osallistuu jo nyt syksyllä ohjelmistosuunnitteluun. Kuopion kaupunginteatterin johtajaksi valittiin Tommi Auvinen, Vaasan kaupunginteatterin johtaja Seppo Välinen aloittaa marraskuussa 2019. Iiris Rannio johtaa nyt Lappeenrannan Kaupunginteatteria. Riihimäen Teatterin uudeksi johtajaksi valittiin Olga Horila. Lilla Teaternin johtajana aloittaa Jakob Höglund.  Porin kaupunginteatteriin johtajaksi tulee Christian Lindroos, joka aloittaa uudessa pestissään viimeistään vuoden 2021 alussa. 

Seinäjoen Kaupunginteatteri on nyt hakemassa taiteellista johtajaa. Hämeenlinnan Teatterin muutosjohtajan paikkaa haki 11 henkilöä, joiden nimet hallitus on päättänyt olla julkistamatta. Teatteri käsittelee hakijoita tiistaina 6.8.

Tampereen Työväen Teatterin eläkkeelle jäänyt dramaturgi Seija Holma puhui joitain vuosia sitten dramaturgeista sukupuuttoon kuolevana lajina. Onneksi ei ole aivan niin. Tampereen Työväen Teatterissa on aloittamaisillaan kiintoisa yhteisöpää, 50 %:een työsuhteeseen dramaturgipariksi valitut Hanna Suutela ja Juho Gröndahl ja Helsingin Kaupunginteatterissa Ari-Pekka Lahti. 
 

Arts Council England – kunnianhimoista kulttuuripolitiikkaa

Englannin, käsivarren etäisyydellä ministeriöistä toimivan, itsenäisen taideneuvoston ACE (jonka piirissä ovat myös kirjastot ja museot) strategiaprosessi on loppusuoralla ja ACE julkaisi kesäkuussa strategialuonnoksen. Uusi kymmenvuotiskauden 2020-2030 strategia julkistetaan joulukuussa, mutta nyt on mahdollisuus viimeisiin tarkennuksiin ja korjausliikkeisiin ennen lopullista versiota. Sidosryhmät ja yhteistyökumppanit haastetaan vielä kerran kommentoimaan sitä, liikutaanko strategiassa oikeilla poluilla.

Pitkän prosessin kuluessa on käyty keskusteluja 5000 ihmisen kanssa, on tutustuttu suureen määrään raportteja, on luodattu eri asiantuntijoiden kanssa tulevaisuutta, on otettu selville, miten instituutioita johdetaan ja mikä niiden vaikuttavuus on. Tuloksena nyt oheinen tiivis ja selkeä strategialuonnos, jossa se käy lävitse kulttuuria yksilön, paikallistason yhteisön ja valtion näkökulmasta.

Missä ollaan nyt? Mitä tulevaisuus edellyttää? Millaisia ovat haasteet? Missä halutaan olla, mitä halutaan tavoitella ja millä keinoin tuo kaikki on mahdollista saavuttaa? Tällaisiin kysymyksiin parikymmensivuinen helposti luettava strategialuonnos yrittää vastata. Keskeisimmät yhteiset huolenaiheet ovat maantieteelliset ja sosiaaliset erot. Luovat alat ja julkisesti tuetut organisaatiot eivät ole riittävän monimuotoisia. Lapsilla ei ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia kulttuuriin ja taiteeseen. Liian paljon riippuu vanhempien taustasta ja postinumerosta. Nämä erot heijastuvat sitten myös alalla työskentelevien taustoihin. Kestävä ura taiteen tai kulttuurin piirissä on sekin usein vain rajallisesti mahdollinen. Vammaiset ja eri etniset vähemmistöt ovat aliedustettuina.

Luonnoksessa kiinnitetään huomiota myös julkista tukea nauttivien organisaatioiden liiketoimintamallien haurauteen, riittämättömään uudistumiseen ja riskinottoon. Alalla ei kestävällä tavalla edistetä lahjakkuuksia. Koulujen opetussuunnitelmiakin tulisi tarkistaa.

Strategiassa kulttuurin tukeminen on investointia, jolla on selkeästi artikuloidut kriteerit. Halutaan edistää kunnianhimoa ja laatua. Osallisuus ja merkityksellisyys ja relevanssi ovat keskiössä. Tarvitaan enemmän dynaamisuutta, uudistamista ja riskinottoa, mutta ekologisesti entistä kestävämmin ja hiilijalanjälkeä vähentäen. 

ACE näkee vastuunsa kehitys- ja uudistamistyön tukijana. Kohteliaasti se pukee haastajantehtävänsä sanoiksi siten, että aika ajoin tällainen uudistaminen ”saattaa vaatia haastavia keskusteluita ja vaikeita valintoja”. Sen tavoitteena on uudistamishaluinen riskinottoihin kykenevä ja yhteistyöhön sitoutunut toimiala, jossa myös harrastajilla, vapaaehtoisilla ja kaupallisella sektorilla on roolinsa. ACE näkee tärkeäksi lisätä itsenäisten kentällä toimivien (instituutioiden ulkopuolella toimivien) freelancereiden ja muiden tukea. Se aikoo yksinkertaistaa hakuprosessejaan ja lisätä joustavuuttaan. Se tutkii myös mahdollisuuksia pääomasijoituksiin, lainoituksiin. Sen tavoitteena on myös luoda jaettua kieltä ja ymmärrystä siitä, miten laatu ymmärretään. Tämä tarkoittaa itsearviointi- ja vertaisarvioinnin kehittämistä edelleen ja myös yleisöjen sitouttamista.
 

Saimaan Demokraattisessa Tasavallassa poliittista teatteria 3.0

Kesään kuuluu joka vuosi puheluja, joissa soittaja (kuvitelmissani se, joka ei ole diginatiivi) huolestuneena tiedustelee, onko kesäteatteriesitys se ja se varmasti paikassa se ja se ja onko sinne varmasti lippuja. Näitä soittoja sataa puhelimeeni, epäviralliseen TINFO-palveluun pitkin kesää. Parhaani mukaan yritän neuvoa. Ei hinku teatteria katsomaan jätä kylmäksi.

Tunnustaudun sisä-Erkiksi ja urbaani-Urpoksi, joka ei paljon liiku, mutta jotkin esitykset liikuttavat. Oli pakko tehdä matka Saimaan teatterin Saimaan Demokraattisen Tasavallan esitykseen, jossa käsittelyn alla oli Heinäveden kaivoshanke ja demokratia. Taipalsaari oli määränpääni – mahdollista jollain kulkupelillä (= taksi, anteeksi!) päästä suhtläheiseltä junapaikkakunnalta (= Lappeenranta) esitystä katsomaan. Toiset menevät Santiago de Compostellaan, toiset kesäteatteriin. Myönnän, että vertaus ontuu.

Reissu oli kaiken väärtti. Nähdä nykykansanteatteria, iltamameininkiä seurojentalossa, kokea esitys yhdessä ihan toisenlaisen yleisön kanssa kuin tavallisesti. Asenteeltaan muuna kuin katsojaa kohteeksi alistavana opetusnäytelmänä. Ovelaa, kuin Maiju Lassila – Irmari Rantamala meets Hamlet. Kyläkokouksen viattomassa esityskehyksessä paljastetaan, miten valtarakenteet ja mielipiteenilmaisu toimivat, miten sutki pelimies vedättää ja millainen himmelihäkkyrä on ns. paikallinen kuuleminen, juuri se demokratiaosasto. Ihan kuollut kirjaintuhero joku AVI. Me nauramme kippurassa ja välillä hipihiljennytään.

Nauru (ja musiikki) on mahtava poliittinen ase! Yhteistekijyyttä, yhteisöpään käyttöä, jossa yhteiskuntatieteilijä (Sanna Ryynänen) ja teatterintekijät (Piia Peltola, Boodi Kabbani, Jonnakaisa Risto, Janna Räsänen, Pietu Wikström, Ada Halonen) kohtaavat ja kohtaamisen jälkiä myös tutkitaan. Toivottavasti Ryynäsen ja Peltolan yhteistyö saa jatkoa myös Joensuun kaupunginteatterissa.

Muutamaa päivää ennen esitystä luin lehdestä, että kansalaisaloite kaivoslain muuttamiseksi etenee eduskuntaan.
 

Levoteatteri – uusi kiintoisa ryhmä

Syntyy uudenlaisia ryhmiä, kiintoisia uusia muodostelmia, oman sukupolvensa näköistä ja kuuloista estetiikkaa. Kävin kesällä katsomassa Levoteatterin teoksen Maasta. Maasta-teos vie  J.V.Snellmaniin, kansakunnan velkakuri-ideologiaan ja suurten nälkävuosien (1866-1868) väestökatastrofiin. Armoa ei tunneta. Hätäaputyönä maaseutuköyhälistö rakentaa junarataa nälkäpalkalla. Joka viides radan rakentajista kuoli nälkään ja tauteihin.

Esitys vetää yhteyksiä talouspoliittiseen tarkan markan ja kustannustehokkuuden mantraan ja sanelumekanismiin, mutta yllättävällä tavalla. Minulle esitys näyttäytyy runollisena, surrealistisena, unenomaisena, absurdina. Tällainen yhteenkoplaus hämmentää ja kiehtoo. Ikään kuin historian henkilöt, kuten esimerkiksi nyt tämä Snellman, olisivat väärässä ajassa ja paikassa, itsestään ja ympäristöstään irrallaan, kykenemättömiä toimimaan ja näkemään tilannetta.

Yksi huikeista kohtauksista on Snellmanin uni. Tätä itsestä irtiolevaa leijuvuutta lisäsi vielä äänimaailma, kuin radioaseman tai avaruuden kohinaa, kohtaamattomuutta, yhteydettömyyttä, asemoimattomuutta, joka sitten yhdistetään ratatyön kylmänmetalliseen kalinaan.

Pian voi nähdä ryhmän teoksen v*ttusaatana (2): ”Miks mä en saa olla sinkku vai enkö vaan osaa rakastaa v*ttusaatana”.
 

Performanssipäivien taiteilija ja teos valittu!

Performanssipäivät pidetään Turussa maanantaina 7.10. Laita päivämäärä ylös. Virastotalon ei kannata antaa pelottaa! Tiedosta valtaa! Monimielisesti.

Jury valitsi taiteilijaksi Hanna Arvelan ja hänen teoksensa Yes you can.

Muu ry:n ylläpitämästä Performanssipankista, hetken tallettamosta löytyy vaikka mitä. Nyt tutustuin useampiin tämän humoristisen aktivistin Hanna Arvelan teoksiin, kuten Bird Eye View ja Monopoly.

Minua kiinnosti tällainen irrottelu rajapinnoilla. Halusin tietää lisää. Löysin Arvelan opinnäytteen ja tässä Asylum
 

Teatteritilastot matkalla postilaatikoihin

Teatteritilastot 2018 on nyt myös printtijulkaisuna olemassa. Viime viikolla se lähti noin 300 osalliselle: teattereille, kulttuuripoliittisille päätöksentekijöille – poliitikoille ja virkamiehille, medialle! Teatteritilastot ei ole koskaan valmis. Parannuksia tehdään jo nyt, ja uutta on suunnitteilla, mutta siten ettei tiedontuottamisen taakka kasva!

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Viikon vinkki: Kauden alkajaisiksi ensi-iltojenne tiedot listaan

Uuden kauden alkajaisiksi on hyvä hetki tarkistaa, että kaikkien syksyn 2019 ensi-iltojenne tiedot ovat verkkopalvelussamme. 

TINFO kerää teatterien ensi-iltojen tiedot avoimeen verkkopalveluun.  

Koko vuodelle 2019 verkkopalvelusta löytyy 445 ammattiteatteriensi-illan tiedot. Yhteensä ensi-iltoja on tälle vuodelle 870, kun kaikki esitykset, myös harrastajien tekemät ovat laskuissa. Lista päivittyy jatkuvasti. Tiedot vuoden 2020 esityksistä täydentyvät myös pikkuhiljaa.
 
Vuoden alusta lähtien myös harrastajateatterien on ollut mahdollista ilmoittaa ensi-illoistaan tässä palvelussa, joten Ensi-iltalista tulee sisältämään teatteriesitysten koko kirjon.

Voit ilmoittaa tiedossa olevat ensi-illat verkkolomakkeella milloin tahansa, eli parasta tehdä se heti kun esitystuotanto on tiedossa.

Jos teatterisi puuttuu teatterilistalta, ilmoita teatterin tiedot tällä lomakkeella.

Voit myös päivittää teatterin tietoja samalla lomakkeella, tai ilmoittaa muutoksista sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi

Antoisaa alkanutta teatterisyksyä kaikille toivottavat tinfolaiset!


Teatteritilastot 2018 on saatavana nyt myös painettuna kirjana

Teatteritilastot 2018 julkaistiin kesäkuussa, ja sähköisen tiedoston lisäksi tilasto-opus on saatavana nyt painettuna kirjana.

Teatteritilastot 2018 -kirjan hinta on 40 euroa, yli 10 kpl:n tilauksissa 30 euroa/kpl.

Tilaukset: tinfo(a)tinfo.fi

Teatteritilastojen infograafeja ja muuta aineistoa löydät aina verkosta: www.tinfo.fi/fi/teatteritilastot

Teatterin tiedotuskeskus TINFO kerää vuosittain tilastot maan ammattiteattereiden ja teatteri- ja orkesterilain piirissä olevien tanssiryhmien ohjelmistoista, katsojista, henkilöstöstä ja taloudesta. Myös lain ulkopuolisilta ryhmiltä kerätään tilastotietoja mahdollisuuksien mukaan.


TINFO-apuraha näytelmien käännöstyöhön | Haku 8.9.2019 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä toiseen hakukierrokseen on 8.9.2019.

Hakuohjeet


Uusi kirjoitus TINFO-blogissa. Umpihangesta: Sananvapaudesta sananvastuuseen

"Vetoamiset sananvapauteen tai humoristiseen tyyliin alkavat kuulostaa kiertoilmaisuilta, joilla vältellään vastuun ottamista omista sanomisista", kirjoittaa kansainvälisten asioiden päällikkömme Jukka Hyde Hytti uudessa blogitekstissä.

Lue Hyden kirjoitus 

UUTISIA

Tampereen Työväen Teatterissa aloittamassa dramaturgiduo Juho Gröndahl ja Hanna Suutela 

Tampereen Työväen Teatterissa työskentelee tästä syksystä lähtien kaksi uutta dramaturgia. Näytelmäkirjailija, dramaturgi Juho Gröndahl on aloittanut työnsä elokuun alussa, professori Hanna Suutela liittyy joukkoon 1.9.2019. He seuraavat tehtävässä dramaturgi Seija Holmaa, joka jää eläkkeelle 1.8.2019 tehtyään merkittävän 36-vuotisen uran dramaturgina, joista 28 vuotta TTT:ssä.

Dramaturgin tehtäviin kuuluu näytelmäkirjallisuuden seuraaminen maailmanlaajuisesti, ohjelmistosuunnitteluun osallistuminen, tekstien dramatisointi ja sovittaminen sekä palautteen antaminen. Dramaturgi tuo myös muun oman henkilökohtaiseen osaamiseensa perustuvan panoksensa talon taiteelliseen toimintaan.

Lue lisää

Tiedustelut:
tiedottaja Sari Andersson, 050 5969 069, sari.andersson(a)ttt-teatteri.fi  


Pop-Tieteen esitykselle hopeaa tiedeshowkilpailussa Hannoverissa

Visuaaliseen teatteriin erikoistuneen Nina Rinkisen ja tiedekasvattava Otto Helosin esitys Ilmiömäistä on sijoittunut toiseksi Science Me! -kilpailussa Hannoverissa. Rinkinen ja Helos muodostavat yhdessä Pop-Tiede -tiimin, ja sen sanaton ja taianomainen esitys, Ilmiömäistä käsittelee fysiikan ja kemian perusilmiöitä. Tarkastelun kohteena ovat tiheys, happamuus, sähkömagnetismi, ilmanpaine ja lämpö, virtaus sekä kemialliset reaktiot.

Science Me! on eurooppalaisten tiedeshow-esitysten kilpailu, joka tähtää tieteentekijöiden ja yleisön dialogin vahvistamiseen. Kilpailussa esitetään kymmenminuuttisia presentaatioita eri tieteen ja teknologian aloilta, jotka arvioidaan sekä yleisön että tiedealan eksperteistä koostuvan juryn toimesta.  

Tuomariston arviointikriteereinä ovat esityksen sisältö, kokeet, viihdyttävyys, turvallisuusmääräysten huomioiminen, tieteellisten seikkojen havainnollistaminen, interaktiivisuus, visuaaliset efektit, tieteellinen paikkansapitävyys, ymmärrettävyys, omaleimaisuus ja taiteelliset näkökohdat.

Kilpailun voitti tsekkiläinen Music of Light -fysiikkashow, jossa nähtiin muun muassa lasersäteen avulla soiva kitara, ja kolmannen palkinnon sai virolainen fysiikka-kemiashow Escape Science.

Pop-Tiede ry on vuonna 2012 perustettu yhdistys joka työskentelee tieteen popularisoinnin, tiede- ja taidekasvatuksen, ilmiöpohjaisen oppimisen sekä opettajien täydennyskoulutuksen parissa.   

Otso Helos on tiedekasvattaja ja Pop-Tiede ry:n puheenjohtaja ja perustajajäsen. Hän suunnittelee ja toteuttaa tiede-esityksiä, luonnontieteiden oppimateriaaleja, työpajoja ja koulutuksia.

Nina Rinkinen on teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK, ohjaaja ja Teatteri Tuikkeen ja Pop-Tiede ry:n perustajajäsen. Hän on erikoistunut visuaaliseen ja moniaistiseen teatteriin.

Lisätiedot:
Otso Helos, Pop-Tiede ry
040-519 3232, info(a)poptiede.fi
poptiede.fi | facebook.com/poptiede


Täsmäteatterin ja Teatteri Siperian PerforManse juhlistaa Tampereen 240-vuotisjuhlia   

PerforManse - synttärikekkerit Ratinan sillan alla on tapahtumallinen esitys, joka kutsuu tamperelaiset yhdessä sillan alle juhlistamaan 240-vuotiasta Tamperetta. Esitys valjastaa Ratinan sillan arkkitehtuurin sirkusvälineeksi, näyttämöksi ja juhlapaikaksi.

PerforManse on osa Tampereen päivän juhlaviikonloppua pe 27.9.- ti 1.10.2019. Noin 30 minuuttia kestävä esityksellinen osuus on joka ilta kello 18.30 ja 20.00. Tapahtumassa saa oleilla kello 18.00-21.00, tarjolla on kuumaa mehua, yllätysohjelmaa ja juhlan humua. Esitys on maksuton ja muutenkin esteetön.

Paikallisten sirkus-, teatteri-, tanssi-, valo- ja äänitaiteen ammattilaisten yhteenliittymänä syntyy PerforManse, joka ei pyri ulkoiluttamaan perinteisiä taidemuotoja vaan luomaan esittävää taidetta kyläjuhlamaisella otteella. Monitaiteisen työryhmän tavoitteena on luoda esitys, jota ei voi määritellä minkään yksittäisen taidemuodon kautta: kuten kylä muodostuu asukkaistaan, tämä teos muodostuu tekijöistään.  

Tampereen kaksi seinätöntä teatteria tekevät yhteistyötä ensimmäistä kertaa. Kummankin teatterin toiminnan tavoitteena on tuottaa uudistavia esityksiä niille yleisöille, joita kiinnostaa esittävän taiteen elämyksellisyys ja yhteisöllisyys, plyyshipenkkien ja konjakinkatkun sijaan. 

Lue lisää

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
teatteritasma(a)gmail.com, 040 567 3128 (Meri-Maija Näykki)
marika(a)teatterisiperia.fi, 050 5597311 (Marika Heiskanen)


Taike: Näyttämötaiteen taiteilija-apurahat vuodelle 2020

Esittävien taiteiden toimikunta on jakanut vuoden 2020 alusta alkavat näyttämötaiteen taiteilija-apurahat. Apurahan sai 38 taiteilijaa.

viisivuotinen
Mäki Teemu, Helsinki
Pöyhönen Merja, Turku
Turunen Saara, Helsinki

kolmivuotinen
Mustanoja Juha, Helsinki
Wingren Joanna, Helsingfors

yksivuotinen
Ferrafiat Perrine, Helsinki
Heino Markus, Helsinki
Heiskanen Marika, Pirkkala
Holopainen Johannes, Helsinki
Hosiasluoma Niina, Helsinki
Huitila Jukka, Rovaniemi
Izarra Ollikainen Elina, Helsinki
Jämsä Anne, Helsinki
Järvikallas Marko, Helsinki
Kivinen Miko, Kuopio
Laitinen Tuomas, Helsinki
Lajunen Elina, Helsinki
Leo Okko, Helsinki
Näykki Meri-Maija, Tampere
Rutanen Jenni, Turku
Räbinä Pasi, Oulu
Räikkä Tanjalotta, Tampere
Snicker Elina, Hämeenlinna

puolivuotinen
Aaltonen Erno, Helsinki
Aminoff Sofia, Pornainen
Erista Geoffrey, Helsinki
Halme Roosa, Kemi
Laaksola Hennariikka, Helsinki
Lehtinen Ilja, Helsinki
Leppänen Kaisa, Helsinki
Louhivuori Ronja, Helsinki
Moila Jussi, Helsinki
Pahkala Aija, Helsinki
Sarkola Milja, Helsingfors

Neljä apurahan saajaa ei ole antanut suostumustaan tietojen julkaisemiseen. 

Katso kaikki taiteilija-apurahoja saaneet


Taideyliopistoon 284 uutta opiskelijaa: uusi kirjoittamisen ohjelma alkaa

Taideyliopistoon valittiin 284 uutta perustutkinto-opiskelijaa, joista 25 Kuvataideakatemiaan, 191 Sibelius-Akatemiaan ja 68 Teatterikorkeakouluun. 95,6 % valituista oli asettanut Taideyliopiston ensisijaiseksi hakutoiveekseen.

Taideyliopistoon valittiin ensimmäistä kertaa opiskelijoita kirjoittamisen maisteriohjelmaan, joka käynnistyy elokuussa. Maisteriohjelmaan valittiin kuusi opiskelijaa 152 hakijan joukosta.  

Kirjoittamisen maisteriohjelma toteutuu Otava-konsernin ja Otavan Kirjasäätiön tuella, jotka ovat myöntäneet Taideyliopistolle tähän tarkoitukseen yhteensä miljoona euroa. Ohjelma vahvistaa kirjoittamisen ja kirjallisuuden asemaa itsenäisenä taiteenlajina ja tarjoaa, monitaiteellisen polun ammattikirjailijaksi kasvamiseen. Kirjoittamisen professoreina toimivat runoilija ja kirjoittaja Mikael Brygger, kirjailija ja Finlandia-voittaja Riikka Pelo, vapaa kirjailija ja tutkija Antti Salminensekä kirjailija ja Finlandia-voittaja Jussi Valtonen.

Perustutkintokoulutuksen hakukohteisiin tuli yhteensä 4205 hakemusta (hakijoita oli yhteensä 3725). Hakemuksista 666 oli Kuvataideakatemiaan, 1451 Sibelius-Akatemiaan ja 2088 Teatterikorkeakouluun. Taideyliopisto kuuluukin Suomen halutuimpiin opiskelupaikkoihin, sillä noin 7,62 % hakeneista tuli valituksi. Suosituimmat koulutusohjelmat olivat näyttelijäntaide, kuvataide ja musiikkikasvatus.  

Hakeneiden ja valittujen opiskelijoiden määrä vaihtelee eri vuosina, koska kaikkiin koulutusohjelmiin ei oteta vuosittain uusia opiskelijoita.

Tiedot uusista perustutkinto-opiskelijoista sekä hakijatilastot löytyvät osoitteesta: uniarts.fi/hae-opiskelijaksi 
Verkkosivujen listalla lukevat vain niiden valituiksi tulleiden nimet, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkistamiseen.

Lisätietoa valinnoista:
Hakijapalvelut, hakijapalvelut(a)uniarts.fi

Median haastattelupyynnöt:
Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Eveliina Olsson
puh. 050 598 6492
eveliina.olsson(a)uniarts.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Tampereen Teatterikesä | 5.-11.8.2019

Vuoden 2019 esitysten yhteinen nimittäjä on rohkeus, jonka alla niin kohdataan kuin puretaan erilaisia pelkoja, käydään kaikenlaisen rasismin kimppuun, päivitetään länsimaisen kulttuurin pohjalla olevia myyttejä ja mitätöidään vahingollisia stereotypioita.

Kansainvälisiä vieraisiin lukeutuu Australiasta saapuva Hot Brown Honey, jonka politiikan ja hip hopin huumaava sekoitus purkaa kolonialismin historiaa ja ottaa voimaannuttavasti takaisin oikeuden omaan ääneen ja tarinaan.

Esittämisen ja todellisuuden välistä suhdetta teoksissaan tutkii eurooppalaisen teatterikentän kärkiohjaajiin kuuluva Milo Rau. International Institute of Political Murder ja Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles tuovat TTT:n päänäyttämölle useita näkökulmia hyödyntävän ja tositapahtumiin perustuvan rikoskertomuksen La Reprise.

Lisäksi kansainvälisiä vieraita saapuu mm. Iso-Britanniasta, Kanadasta, Sveitsistä, ja Ruotsista. Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään tänä vuonna paitsi lukuisia teattereiden yhteistuotantoja, myös esityksiä esimerkiksi Kansallisteatterilta, Teatteri Jurkalta, Red Nose Companylta, Circo Aereolta ja Tanssiteatteri MD:ltä.

Tutustu Pääohjelmistoon

Ohjelmateltta
Muu ohjelmisto
OFF Tampere
Tapahtumien yö


Näyttelyn avajaiset: HAIR – Tampereen Popteatterin tarina | 8.8.2019, Tampere

Elokuussa 2019 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun maailmankuulu hippimusikaali HAIR sai ensi-iltansa Suomessa. Parikymppisten nuorten muodostama Tampereen Popteatteri räjäytti HAIR-pommin ensimmäisessä Tampereen Teatterikesässä 15.8.1969. Vapriikin näyttelyssä palataan HAIRin ja Popteatterin maailmaan, Vesimiehen aikaan.
 
Vuonna 1967 Yhdysvalloissa valmistunut HAIR – The American Tribal Love-Rock Musical yhdisti rockmusiikin ja hippiliikkeen ihanteet rakkaudesta, suvaitsevaisuudesta ja väkivallattomuudesta. HAIR puhui nuorille näiden omalla äänellä, ihastutti ja ärsytti. HAIR oli aikansa ilmiö, joka levisi nopeasti myös Suomeen. Harrastajapohjalta toiminut Tampereen Popteatteri teki HAIRista tuoreen ja nuorekkaan version, joka ei hävennyt maailman suurtuotantojen rinnalla. Musikaalia esitettiin kahden vuoden aikana 250 kertaa.

HAIR oli Popteatterin tunnetuin produktio, mutta vuosina 1966–72 toiminut harrastajateatteri nousi muutenkin merkittäväksi ilmiöksi ja ylsi katsoja- ja esitysmääriensä perusteella maan suurimpien ammattiteatterien rinnalle. Vapriikin värikylläisessä näyttelyssä Popteatterin ja HAIRin kautta kohdataan kokonainen aikakausi, johon mahtui rauhaa, rakkautta, sukupolvikapinaa, hippiyttä, alastomuutta, uutta nuorisokulttuuria… Peace & Love!

Tilaisuus on maksullinen (13/6 ¤) ja avoin kaikille.

Osoite: Alaverstaanraitti 5

Lue lisää


Tapahtumien Yö | 8.8.2019, Tampere

Tapahtumien Yötä vietetään torstaina 8.8.2019. Tampereen Teatterikesän aikana järjestetystä poikkitaiteellisesta kulttuuritapahtumasta löytyy taidetta, musiikkia, tanssia, kirjallisuutta, elokuvia, käsitöitä, museoita, urheilua, syömistä, juomista…  Tapahtumien Yö alkaa nimestään huolimatta jo aamuvarhaisella ja jatkuu vielä auringon painuttua mailleen.

Tampereen Teatterikesän Tapahtumien yössä to 8.8. klo 19 TTT-Klubilla Tampereen Työväen Teatteri järjestää lukudraaman Sirkku Peltolan uutuusnäytelmästä KOIRAN MORSIAMET.

Sirkku Peltola esittelee teoksen, jonka jälkeen näyttelijät Sari Mällinen, Teija Auvinen ja Saska Pulkkinen lukevat näytelmän.

Ovet TTT-Klubille (Hallituskatu 19)  avataan klo 18:30. Klubilla on ravintola avoinna lukudraaman ajan.

KOIRAN MORSIAMET saa kantaesityksensä / ensi-iltansa TTT:n Kellariteatterissa 9.10.2019

Tutustu Tapahtumien Yön ohjelmistoon


Mahdollisuuksien tasa-arvo -avoin yleisöseminaari | 9.8.2019, Tampere

Suomen Teatterit ry järjestää yhdessä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ry:n ja Teatterin tiedotuskeskus TINFOn  kanssa Tampereen Teatterikesässä avoimen yleisöseminaarin: Mahdollisuuksien tasa-arvo – Onko nykypäivän ammattiteatteri työ- ja uramahdollisuuksiltaan yhdenvertainen?

Seminaarissa pohditaan laajemmin työelämän näkökulmasta tasa-arvon toteutumisen esteitä ja ongelmia. Key note -puhujana kasvatustieteen professori Kirsti Lempiäinen Lapin yliopistosta. Lempiäinen on tutkinut tieteensosiologiaa ja yliopistotyötä erityisesti sukupuolen, toimijuuden ja feministisen pedagogiikan näkökulmista.

Lisäksi seminaarissa lähestytään aihetta eri teatteriammattien näkökulmasta. Miten tasa-arvoiselta alamme tällä hetkellä näyttää?

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Tapahtuman ohjelma

10.00 Avaussanat: Tommi Saarikivi, toiminnanjohtaja, Suomen Teatterit ry
10.05 Työelämän tasa-arvosta: Kirsti Lempiäinen, kasvatustieteen professori, Lapin yliopisto
11.50 Kommenttipuheenvuorot: Hanna Helavuori, johtaja, Teatterin tiedotuskeskus & Anu Suoranta, työehtoasiantuntija, Teme ry
11.15 Tauko
11.30 Onko sukupuolella väliä? Onko ikä este? Onko kaikilla ammattiryhmillä samat näkymät?
Keskustelemassa: Otso Kautto, Tampereen Työväen Teatterin johtaja, Alma Lehmuskallio, Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja, Kalle Ropponen, valosuunnittelija, freelancer / teatteritaiteen maisteri
12.30 Seminaarin päätös

Aika: perjantaina 9.8.2019 klo 10–12.30
Paikka: Tampereen pääkirjasto Metso, Lehmus-sali, Pirkankatu 2
Järjestäjät: STEFI Suomen Teatterit ry, TINFO Teatterin tiedotuskeskus ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ry 

Lue lisää


Helsingin juhlaviikot | 15.8.­­­­–1.9.2019, Helsinki

Suomen suurin taidefestivaali tutkii taiteen ja teknologian suhdetta ja kutsuu pysähtymään taiteen äärelle. 15.8.–1.9. vietettävillä Helsingin juhlaviikoilla nukutaan yön yli Max Richterin Sleep-teoksen äärellä, rauhoitutaan puhallettavassa Arboriassa ja koetaan uutta ääni- ja valotaidetta ihmisvirtojen keskellä. 30-vuotisjuhlansa kunniaksi festivaalin 15.8. käynnistävä Taiteiden yö yhdistää voimansa Kuorojen kierroksen kanssa ja tuo laulavan tekoälyn lämmittelemään ihmisääniä. 

Musiikkitalossa vierailee barokkimusiikin johtaviin orkestereihin kuuluva The English Concert, ja Faustin ikoninen tarina saa uuden, musiikkia ja esitystaidetta näyttävästi yhdistävän tulkinnan.

Viikon ajaksi Keskustakirjasto Oodin valtaava F/Symposium on esityksellinen ääni-, keskustelu- ja podcast-tapahtuma, joka nostaa esiin tämän päivän kiinnostavimpia ajattelijoita unelmoimaan tulevaisuuden horisonteista. Työryhmään kuuluvat muun muassa näyttelijä-ohjaaja Anna Paavilainen ja koreografi Sonya Lindfors.

Juhlaviikoilla saa lisäksi kantaesityksensä kolme nykysirkuksen kentältä ponnistavaa teosta. Kalle NionThe Green yhdistää 1800-luvun näyttämötaikurien tekniikoita uusimpaan video- ja ääniteknologiaan. Sivuhenkilöt-työryhmän Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen käsittelee sivuun jäämisen kokemuksia ilma-akrobatian, fyysisen teatterin, naurun ja häpeän keinoin. Koko perheelle suunnatussa, avaruudesta merten syvyyksiin matkaavassa Atlaksessa Ilona Jäntin ilma-akrobatia kohtaa Tuula Jekerin projisoinnit.

Lue lisää festivaalista ja katso koko ohjelma täältä: helsinkifestival.fi

Lisätietoja:
Vastaava tiedottaja Laura Gottleben, laura.gottleben(a)helsinkifestival.fi, puh. 050 468 7243


From Start to Finnish ja Edinburgh Fringe | 2.-26.8.2019

Suomalais-brittiläinen yhteistyö From Start to Finnish tuo viisi tuotantoa Edinburgh Fringe -festivaalille 2.-26.8.2019.

Lue lisää:
https://starttofinnish.fi/#shows


Future Manifestos –tapahtuma | 30.-31.8.2019, Helsinki

Tervetuloa mukaan Future Manifestos – Exploring the Future Potentials of Artistic Doctorates in Dance and Performance -tapahtumaan 30.-31.8.  

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille taiteellisesta tutkimuksesta kiinnostuneille. Tilaisuus järjestetään Kiasma-teatterissa ja Zodiakissa. Mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia, joten varaa paikkasi ajoissa täältä: https://forms.gle/yitqLT8Wvf5rdAEm8 Ilmoittautuminen on auki 18.8. asti.

Miltä taiteellinen tutkimus voisi tulevaisuudessa näyttää? Millä tavalla taiteellista väitöstutkimusta tekevä tutkija voisi kohdata maailman uudella tavalla? Miten väitöstutkimuksen tekemistä voisi ajatella tai asemoida uudelleen? Onko taiteellisella väitöstutkimuksella jotain vaikutusta? Millainen rooli taiteella on tässä?

Kutsumme sinut kokemaan kolmen taiteilija-tutkijan tulevaisuuden utopistiset manifestit, ja pohtimaan taiteellisen tutkimuksen tulevaisuuden mahdollisuuksia tanssissa ja esittävässä taiteessa. Future Manifestos -tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kuvitella uudelleen taiteilija-tutkijan roolia sekä taiteen asemaa taiteellisessa tutkimuksessa.

Artistic Doctorates in Europe: Third cycle provision in Dance and Performance (ADiE) on kolmivuotinen projekti, joka tarkastelee taiteellista tutkimusta tanssin ja esittävän taiteen tohtorikoulutuksen kontekstissa. Future Manifestos on hankkeen lopputapahtuma. Sen järjestävät Zodiak, Esittävien taiteiden tutkimuskeskus (Uniarts Helsinki) ja Kiasma-teatteri.

Ohjelma järjestetään Kiasma-teatterissa (pe 30.8.) ja Zodiakin tiloissa Kaapelitehtaalla (la 31.8.).

Lisätiedot Zodiakin verkkosivuilta tai osoitteesta www.artisticdoctorates.com.


Nousut - uusien tekijöiden festivaali | 30.8. - 1.9.2019, Turku

Nousut - uusien tekijöiden festivaali 30.8. - 1.9.2019 on TEHDAS Teatterin ja Turun Taideakatemian kehittämä omintakeinen ja taiteilijalähtöinen kiitotie nousevien tekijöiden lentoonlähdölle. 

Festivaali on syntynyt halusta ja tarpeesta luoda yhteyttä uraansa aloittelevien taiteilijoiden ja teatterin vapaan ammattikentän välille. 

Elokuun festivaalissa mukana olevat taiteilijaryhmät työstävät esityksiään läpi kesän TEHDAS Teatterin ammattitaiteilijoista kootun mentoriryhmän tuella.  

Nousut on ylistyslaulu uudelle, yhteistyölle ja uusille avauksille. Se on festivaali, joka opettelee uudelleensovittamista ja juhlii hetkeä, jolloin jalat irtoavat maasta!

Festivaalin teokset: 7 sisarusta, L’homme qui a voulu ja Uhri

OHJELMA

pe 30.8.
L’homme qui a voulu klo 18
Uhri  klo 20

La 31.8.
L’homme qui a voulu klo 14
Uhri klo 16
7 sisarusta klo 20

su 1.9.
Uhri klo 15
7 sisarusta klo 17

Tapahtuma Facebookissa


ANTI – Contemporary Art Festival | 10.-15.9.2019, Kuopio

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 18. kerran Kuopiossa 10.-15.9.2019. Olemme jälleen kerran kutsuneet mukaan ohjelmistoon kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita.

Vuoden 2019 festivaalin teemana on kuolema. Festivaalin ohjelmisto tarkastelee erilaisia kuoleman toisintoja ja pyrkii avaamaan ajattelua suhteestamme kuolemaan ja moniin sitä ympäröiviin ilmiöihin. Ideat kuolevat, aikakaudet loppuvat, materiaalit vanhentuvat, esineet rikkoutuvat, teknologia korvaa itsensä, paikkoja hylätään, luonto tuhoutuu, sosiaaliset ja poliittiset ideologiat kaatuvat, ja kasvi-, eläin- ja ihmiselämä on rajallinen.

Festivaaliviikolla jaamme yhden maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista, ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon. Vuoden 2019 palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitetään Kuopiossa ANTI-festivaalin ohjelmiston yhteydessä.

Järjestämme festivaalin aikana myös neljännen Future DiverCities -taiteilijalaboratorion.

Katso ohjelmisto

Seuraa festivaalia myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!


Performanssipäivät | 7.10.2019, Turku

Tänä vuonna toista kertaa järjestettävät Performanssipäivät on koko kentän yhteinen paikka, aika ja tila tavata, tulla tutuksi ja keskustella taiteen sisällöistä, tekemisestä ja rakenteista. Toivomme tapahtumaan mukaan mahdollisimman laajasti performanssin ja esitystaiteen ammattilaisia ympäri Suomen – taiteilijoita, ryhmiä ja organisaatioita.

Tapaamme tällä kertaa Turussa ja keskitymme tiedolla vaikuttamiseen, mutta päivään mahtuu myös taidetta ja skumppaa.

Vuoden 2019 Performanssipäivät mahdollistaa Teatterin tiedotuskeskus TINFO.

Lue lisää

Performanssipäivien tämän vuoden taiteilija on Hanna Arvela

Teosehdotuksia tuli yhteensä 23 ja taso kova. Juryssä olivat kuvataiteilija ja performanssiryhmä Piirakkakerhon jäsen Liisa Hilasvuori, äänitaiteilija ja esityksentekijä Juha Valkeapää, sekä performanssi- ja esitystaiteen läänintaiteilija Marika Räty ja TINFOn johtaja Hanna Helavuori.

Pitkän pohdinnan jälkeen valinta osui tällä kertaa Hanna Arvelan ehdotukseen ”Yes, you can!” 

”Työskentelen aktivismin ja nykytaiteen rajapinnassa. Pyrin nostamaan esiin kysymyksiä yhteiskunnasta ja ihmisyydestä huumorin avulla. Yleensä lopputuloksena on jonkin sortin visuaalinen tuotos.”

Raadin ajatuksia teoksesta:

”Aidosti osallistava teos, joka luo ympärilleen tapahtuman. Vaatii katsojaa ajattelemaan ja reagoimaan, tavalla tai toisella. Tässä kiteytyy suuri asia yksinkertaiseen tekoon jännittävällä ja jopa painostavalla tavalla, mutta esitys on silti humoristinen ja lämmin. Teos sopii erinomaisesti päivän rakenteeseen ja ympäristöön, Turun virastotalolle ja myös hyötyy paikasta sisällöllisesti.”


New Performance Turku Festival 2019 | 18.-20.10.2019, Turku

Kansainvälisiä taiteilijoita, yhteiskunnallista keskustelua, Turun tulevaisuuden kansantanssin lanseeraus ja muita tulevaisuuskuvia Suomen merkittävimmän performanssitaiteeseen keskittyneen festivaalin syksyn ohjelmistossa.

Turussa 18.-20.10.2019 tapahtuva  New Performance Turku Festival kokoaa jo kahdeksantena peräkkäisenä vuonna yhteen taiteilijoita, asiantuntijoita ja näkökulmia performanssitaiteeseen ja yhteiskuntaan. Festivaalin tapahtumapaikkoina nähdään tuttuun tapaan paikallisia esitystiloja sekä julkista kaupunkitilaa. Festivaalikeskuksena toimivat Manillan kulttuuritehtaan tilat ja sisäpiha. Tapahtuma on pääsymaksuton ja avoin kaikille.
 
Vahvasti kansainvälisen festivaalin tämänvuotisena teemana ovat erilaiset tulevaisuudet ja tulevaisuuskuvat. Festivaalilla nähdään merkittäviä performanssitaiteen kansainvälisiä ja kotimaisia nimiä.
 
Festivaalin tulevaisuuksien teema avaa näkökulmia yhteiskunnallisiin kysymyksiin performanssitaiteesta käsin. Ilmastonmuutos näkyy  festivaalin tulevaisuuksien tematiikassa väistämättömänä olosuhteena. Festivaalin keskustelu- ja työpajaohjelmistossa ilmastokriisiä tullaan lähestymään esimerkiksi ahdistuksen purkamisen ja toivon elementtien kautta.
 
New Performance Turku jatkaa myös vuonna 2018 käynnistettyä FRESH-projektia performanssitaiteen uusien tekijöiden esiintuomiseksi. FRESH toteutetaan Varsinais-Suomen rahaston tuella.

Lisätiedot:  
Anni Sundbacka, toiminnanjohtaja
e-mail: producer(a)newperformance.fi
puh.: 0400 510 730

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Taike: Liikkuvuusapurahat

Liikkuvuusapurahoilla on jatkuva haku eli voit lähettää hakemuksen ympäri vuoden. Hakemus on kuitenkin aina lähetettävä ennen matkalle lähtöä.

Haku päättyy kolme kertaa vuodessa, jolloin siihen mennessä saapuneet hakemukset käsitellään. Haut päättyvät helmikuussa, elokuussa ja marraskuussa. Marraskuussa päättyvässä haussa voi hakea sekä loppuvuoden että seuraavan vuoden alun matkoihin. Muissa hauissa haetaan saman vuoden matkoihin.

 • helmikuussa päättyvä haku: saman vuoden matkat
 • elokuussa päättyvä haku: saman vuoden matkat
 • marraskuussa päättyvä haku: loppuvuoden ja seuraavan vuoden alun matkat

Lue lisää


European Commission Pilot Project – Maker’s Mobility | Deadline 12 Aug 2019

The European Commission is looking for projects in order to test and pilot programmes that will boost the mobility of makers. The pilot project is created with the aim to develop a European Framework which will enable mobility and exchange of this growing sector of the creative and cultural industries.

From the application one single project will be chosen. The length of the project shall be 18 months and it will begin at the start of 2020. Deadline is August 12th. A maximum amount of ¤350,000 is allocated to the development of an action addressing the specific objective.

Read more


Alfred Kordelinin säätiö: Taiteiden apurahat | Haku 15.8.2019 mennessä

Alfred Kordelinin säätiö myöntää ensisijaisesti henkilökohtaisia 12. ja 6. kuukauden mittaisia 24 000 ja 12 000 euron työskentelyapurahoja kuvataiteeseen, musiikkiin, taideteollisuuteen ja –käsityöhön, valokuva- ja videotaiteeseen, arkkitehtuuriin sekä taidealojen tohtorintutkintoihin. Työryhmille ja yhteisöille voidaan myöntää hankeapurahoja. Hankeapuraha voi enintään olla 30 000 euroa enintään 12 kuukaudeksi.

Hakuaika: 1.-15.8.2019
Päätös: Lokakuu 2019

Työskentelyapurahaa voi hakea Suomen kansalainen tai Suomessa asuva ulkomaalainen pääsääntöisesti Suomessa tapahtuvaan työhön. Työryhmä voi hakea työskentelyapurahaa siten, että sen jäsenet jakavat apurahan keskenään. Yhteisöhakija voi esimerkiksi rekisteröity yhdistys tai yritys. Aikaisemmin säätiöltä saadusta apurahasta pitää tehdä käyttöselvitys, ennen kuin uutta apurahaa voi hakea.

Säätiö ei myönnä apurahaa samaan työhön kahtena peräkkäisenä vuonna.

Lisätietoa


Pohjoismaisen kulttuuripisteen Liikkuvuustuki | Haku 22.8.2019 mennessä

Pohjoismaisen kulttuuripisteen Liikkuvuustuki on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten matkoihin ja vierailuihin Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

04.01.2016 - 03.02.2016

01.03.2016 - 04.04.2016

Lue lisää


Saamelaisneuvoston kulttuuriavustukset | Haku 30.8.2019 mennessä

Saamelaisneuvosto jakaa kerran vuodessa kulttuuriavustuksia.

Saamelaisneuvoston kulttuurilautakunta jakaa kulttuuriavustukset. Saamelaisneuvostolta voi hakea erilaisia avustuksia: hankeavustusta, opintomatkastipendejä ja työskentelyapurahoja (joita haetaan samalla tavalla kuin hankeavustuksia).

Nyt voit hakea vuoden 2020 kulttuuriavustuksia. Hakuaika on elokuun 30. päivä 2019.

Päätös avustuksista tehdään syystalven aikana ja niistä tiedotetaan hakijoille pian sen jälkeen.

Lue lisää avustuksesta


Helsingin kaupungin Taide- ja kulttuuriavustukset vuodelle 2020 | Haku 30.8.2019 mennessä

Vuotta 2020 koskevien vähintään 50 000 euron avustusten pysyväisluonteiseen ja projektiluonteiseen toimintaan hakuaika päättyy 30.8.2019 klo 16. Päätökset hakemuksista tehdään kulttuuri— ja kirjastojaoston kokouksissa vuoden 2019 aikana.

Vuotta 2020 koskevia alle 50 000 euron avustuksia pysyväisluonteiseen ja projektiluonteiseen toimintaan, joka alkaa vuoden 2020 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, on mahdollista hakea 30.8.2019 klo 16 mennessä. Päätökset hakemuksista tehdään kulttuuri— ja kirjastojaoston kokouksissa vuoden 2019 aikana.

Lisätietoa


Kansan sivistysrahasto: Apurahat vuodelle 2020 | Haku 31.8.2019 mennessä

Kansan Sivistysrahasto tukee työväen ja työväenliikkeen sivistyksellisiä pyrkimyksiä sekä yhteiskunnallisesti painottunutta tutkimusta, taidetta, opiskelua ja kansainvälistä solidaarisuutta edistävää tiedotus- ja valistustyötä.

Rahasto jakaa yleis-, erikois- ja maakuntarahastoistaan apurahoja yksityisille henkilöille, työryhmille ja yhteisöille.

Lue lisää apurahasta


I-Portunus viimeinen hakukierros | Haku 14.8.-5.9.2019

Kenttä vastasi runsaalla hakemusmäärällä EU:n ensimmäisen suoraan taiteilijoille ja alan ammattilaisille suunnatun liikkuvuustukiohjelman kutsuun: hakijoita oli ohjelman ensimmäisellä hakukierroksella yli 1200. Tukea sai yhteensä 122 tekijää. 2. hakukierroksen tulokset löytyvät täältä.

I-Portunus kehittää ja testaa eurooppalaisen liikkuvuustukiohjelman mallia tulevalle EU-ohjelmakaudelle (vuodesta 2021 alkaen).

Pilotin viimeinen 3. hakukierros on auki 14.8.-5.9.2019. Lisätietoja i-Portunuksen verkkosivuilla.

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Kanneltalon tuotantohaku vuodelle 2020 | Haku 2.9.2019 mennessä

Kanneltalon vuoden 2020 ohjelmistoon haetaan erityisesti teatterialan kantaesityksiä, myös muut taiteenlajit huomioidaan. Kanneltalo on ohjelmistoon valikoituvien teosten osatuottaja, tuotannoilla täytyy olla omarahoitus taiteelliseen työskentelyyn.  

Ohjelmistoa valittaessa kiinnitetään huomiota taiteelliseen kokonaisuuteen ja tuotantoehdotuksen sopivuuteen Kanneltalon muuhun ohjelmistoon ja tavoiteltuihin kohderyhmiin nähden. Tuotantohakuun voi osallistua sekä lapsille ja nuorille että aikuisille suunnatuilla kantaesityksillä. Tuotantoehdotus voi sisältää myös yleisötyöllisen ja yhteisötaiteellisen tulokulman.  

Ohjelmistoon valituilla kantaesityksillä on mahdollisuus saada Kanneltalolta residenssitilaa ohjelmakauden ulkopuolella. Kanneltalo tarjoaa esitystilan ja teatterisalin teatteritekniikan sekä teknisen henkilökunnan työpanoksen pystytysharjoitusten ja esitysten aikana Kanneltalossa. Lisäksi Kanneltalo korvaa esityspalkkiot ja osallistuu markkinointiviestintään. Tuotantokohtaisesti voidaan neuvotella myös lipputulojen jakamisesta.

Vapaamuotoiset hakemukset toimitetaan osoitteeseen tiina.laukkanen(a)hel.fi ma 2.9.2019 mennessä. Hakemukseen olisi hyvä liittää lyhyet työ- ja rahoitussuunnitelmat sekä aikataulutoive.  

Tiedustelut 5.-30.8.2018 välisenä aikana: Tuottaja Tiina Laukkanen, p. 040-176 9173, tiina.laukkanen(a)hel.fi 


Artists in Residence: Tsung-Yeh Art and Culture Center, Taiwan | Deadline 15 Sep 2019

Tsung-Yeh Art and Culture Center in Tainan City is the result of the fusion of an old sugar refinery with multicultural ideas to form a unique space. With years of effort, Tsung-Yeh Artist and Culture Center has established itself as a center for arts, crafts and culture while producing valuable creative works in Tainan. Tsung-Yeh Art and Culture Center takes the concept of ‘Site-Specific Art’ as its theme for the AIR program in 2020. The focus is on interdisciplinary, visual arts and performance arts.
Deadline: 15 September 2019.

Read more On the Move pages


Bethlehem International Performing Arts Festival | Deadline 31 Oct 2019

The Diyar Theatre/Dar Al-Kalim, a University College for Arts and Culture, is planning to organize the second edition of the Bethlehem International Performing Festival in 2020. The aim of BIPAF is to link international performers with the youth of Palestine through workshops and activities.
 
The organizers wish to extend an invitation to performing artists, groups and companies all over the world to apply to participate. Applications are open until October 31st 2019.

For full information on how to apply please click here.


Arlyn Award for Outstanding Design in the Puppet Theatre | Deadline 15 Feb 2019

The Arlyn Award is a world-wide search for outstanding design in the puppet theatre and any puppeteer, anywhere in the world may enter. To be eligible, however, the production must have premiered in 2018 or 2019 and only one entry per designer or troupe is accepted.  

Every two years the Arlyn Award Society’s Board of Directors appoints a three member international jury who sets its own criteria.  The Jury’s decision is final and cannot be altered by the Directors. The selected designer receives a trophy and a cash prize of approximately US$1,000.00. All entries which remain into the final found of judging receive a Certificate of Recognition.  

The deadline for receiving entries for the 2020 Arlyn Award is 15 February, 2020. For full details on the Arlyn Award and how to enter, please visit http://arlynaward.org  

In 2018, Arlyn Award was presented to Between Two Hands of Amsterdam, Netherlands for theirs production “Paperwork.” Previous Arlyn Awards have gone to designer/puppeteers in Russia, the United Kingdom, Canada, Iran, and the U.S.  

As well, 2018 Arlyn Certificates of Recognition were awarded to the three other entries which remained into the final round of judging.  

The Arlyn Award is in memory of Arlyn Coad, co-founder and artistic director of Coad Canada Puppets for thirty-three years. 

Read more

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Ilmoittaudu Taideyliopiston avoimen yliopiston syksyn kursseille 6.8.2019 alkaen

Ilmoittautuminen Taideyliopiston avoimen yliopiston syysopetukseen alkaa tiistaina 6.8.2019 klo 9.00 ja päättyy kurssista riippuen joko tiistaina 20.8.2019 tai maanantaina 26.8.2019.

Taideyliopiston avoimessa yliopistossa voit tutustua taiteen korkeakouluopintoihin, syventää ammattitaitoasi, kehittää osaamistasi välivuoden aikana tai viihtyä taiteen parissa omaksi iloksesi. Taideyliopiston avoin yliopisto tarjoaa kymmeniä erilaisia musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin alan kursseja sekä laajempia opintokokonaisuuksia.

Kursseja voi selata Avoimen kampuksen kurssikalenterissa koulutusalan, oppiaineen tai hakusanan mukaan. Syksyn kurssitarjontaan kuuluvat esimerkiksi Luovan liiketoiminnan opintokokonaisuus (20 op), Kansanmusiikkipedagogiikan luovat menetelmät opettajan työssä (6 op), Paikka- ja tilasidonnainen taide: ValoTaideValo (4 op), Äänitys ja äänituotanto (8 op) ja Immersiivinen teatteri (2 op).

Lisäksi avoimen yliopiston opiskelijoille on tarjolla integroitua opetusta eli kurssipaikkoja useille kymmenille Taideyliopiston tutkinto- ja jatkokoulutuksen kursseille. Tutkinto-opetukseen integroitujen kurssien ilmoittautuminen päättyy 20.8.2019.

Tutustu tarjontaan Avoimen kampuksen kurssikalenterissa ja hae mukaan!

Lisätiedot: avoin(a)uniarts.fi


Valtimonteatterin Meisner-kurssi | 23.-25.8.2019

Paikka: Valtimonteatteri, Aleksis Kiven katu 22, sisäpiha, 00500 Helsinki
 
Aikataulu:
Pe 23.8. klo 17-20
La 24.8. klo 10-16
Su 25.8. klo 10-16

Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti kaikentasoisille näyttelijöille ja näyttelijän ammattiin tähtääville, mutta kurssille ovat tervetulleita myös näyttelijäntyöstä kiinnostuneet ohjaajat ja käsikirjoittajat.
 
Kurssilla keskitytään amerikkalaisen teatterintekijän Sanford Meisnerin kehittämän tekniikan keskiössä olevaan toistoharjoitukseen (Repetition exercise), joka kehittää kykyä kuunnella ja pitää huomio kanssanäyttelijässä.  Kurssin opetus räätälöidään kuitenkin osallistujien mukaan, joten tekniikkaa jo aiemmin harjoittaneet voivat tehdä kurssilla myös edistyneempiä harjoituksia.  
 
Kurssin tavoitteena on:

 • antaa uusille Meisner-tekniikkaan tutustuville ymmärrys tekniikan peruspiirteistä ja soveltamismahdollisuuksista työtilanteissa
 • antaa työkaluja syvemmän tunneyhteyden saavuttamiseen näyttelijäntyössä
 • ohjata näyttelijää havainnoimaan rehellisiä impulsseja ja reagoimaan niihin totuudenmukaisesti
 • terävöittää näyttelijän kykyä kuunnella ja tehdä tarkkoja havaintoja
 • ohjata näyttelijää olemaan avoimempi tunnetasolla, ja siten laajentamaan monipuolisuuttaan

Tämä kurssi on sinulle mikäli:

 • haluat kosketuksen tähän maailmalla paljon käytettyyn, systemaattiseen näyttelijäntyön tekniikkaan
 • näyttelemisestä on aikaa tai olet ehkä hukannut intohimosi ammattiin; haluat virkistää taitojasi
 • haluat avata tunnetason potentiaaliasi
 • kaipaat toistoharjoituksen tai tekniikan muiden elementtien treeniä

Kurssilla tehtävät harjoitukset antavat osallistujille työvälineitä työskentelyyn tässä hetkessä, hetki hetkeltä. Osallistujat saavat yksilöllistä huomiota ja keskitettyä palautetta pienessä ryhmässä ja turvallisessa ympäristössä, jossa on mahdollista tutkia henkilökohtaisia haasteita.
 
Hinta:
115 euroa
 
Ilmoittaudu pian, sillä kurssille otetaan vain 12 henkilöä.
 
Lisätiedot ja ilmoittautumiset:
satu(a)valtimonteatteri.com
 
Ilmoittautumiset ovat sitovia. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä lyhyesti kokemuksestasi näyttelijäntyön parissa, motivaatiostasi osallistua tälle kurssille sekä mahdollisesta aiemmasta kokemuksestasi Meisner-tekniikan parissa.


Ilmaisuverstaan kursseja

Näyttelijä näkyväksi -workshop 1., 8., 15.9.2019
Osallistumismaksu: 50 e (kaikki kolme kertaa)
Voit osallistua kaikkina päivinä, tai vain yhtenä, kerro tämä ilmoittaumislomakkeella.
Kurssin vetäjinä: teatterin ja av-tuotannon moniosaaja Jussi Virkki ja kuvaaja-leikkaaja Mia Forss
Paikka: Helsinki
Hakuaika päättyy su 18.8.2019

Chekhov -tekniikan kurssi 20.-21.10.2019
klo 10-17
Vetäjä: Ohjaaja, näyttelijä ja näyttelijäntyönopettaja Marjo-Riikka Mäkelä
Osallistumismaksu: 50 ¤
Paikka: Helsinki
Hakuaika päättyy  su 29.9.2019

Istu ja pala! -työpaja 17.-18.11.2019
klo 10-18, Helsinki
Vetäjät: Ohjaaja Jukka Keinonen ja näyttelijä Maria Heiskanen
Paikka: Helsinki
Viimeinen hakupäivä ti 15.10.2019.


Tampereen kesäyliopiston kursseja  

Tampereen kesäyliopisto järjestää jälleen useita kursseja ja koulutuksia.

Taideyliopiston vaatimusten mukaista opetusta:

Lisäksi draamakasvatusta, luovaa kirjoittamista, kuosisuunnittelua ja kaikkea muuta mukavaa sivuillamme:
https://tampereenkesayliopisto.fi/taide_ja_kulttuurialan_koulutukset/ 

Lisätietoja:
Jere Salo, Koulutuskoordinaattori
puh. 0400 818 229
jere.salo(a)tampereenkesayliopisto.fi

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Johdon assistentti Teatterikorkeakouluun | Haku 7.8.2019 mennessä

Haemme Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun johdon assistenttia

Tehtävä on toistaiseksi voimassa oleva. Valittavan henkilön toivotaan aloittavan tehtävässä 1.9.2019 (tai sopimuksen mukaan).

Johdon assistentin tehtäviin kuuluu

 • johdon assistenttina toimiminen
 • kokouksien suunnittelu ja kokoussihteerinä toimiminen
 • taustaselvitysten ja asiakokonaisuuksien valmistelu johdon päätöksenteon tueksi
 • johdon tapahtumien ja sidosryhmätyön organisointi ja järjestäminen
 • kirjaamotoiminnasta ja asiakirjahallinnosta vastaaminen
 • muita Teatterikorkeakoulun johdon ja kehittämispalveluiden tehtäviä

Mitä odotamme?

Haemme ongelmanratkaisutaitoista, ennakointi- ja organisointikykyistä ja yhteistyötaitoista henkilöä, jolla on tehtävään soveltuva korkeakoulutasoinen koulutus sekä kokemusta vastaavista tehtävistä. Tehtävän hoitaminen edellyttää hyviä tietoteknisiä ja viestinnällisiä valmiuksia sekä erinomaista englannin ja ruotsin kielen taitoa. Yliopistomaailman tuntemus katsotaan tehtävässä eduksi.

Mitä tarjoamme?

Tarjoamme työntekijöillemme monipuoliset ja haastavat tehtävät taiteen uusimpien virtausten parissa. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuksia oman osaamisen kehittämiseen sekä joustavat työajat ja kattavan työterveyshuollon.

Palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän muun henkilökunnan vaativuustasoon 8, mikä henkilökohtaisesta suoritustasosta riippuen sijoittuu euromääräisesti tasolle 2769-2950 euroa/kk.

Hakemukset pyydetään toimittamaan Teatterikorkeakoulun kirjaamoon teak.kirjaamo(at)uniarts.fi viimeistään 7.8.2019. Hakuaika päättyy 07.08.2019 23:59  

Tiedustelut ajalla 26.-28.6. ja 4.-7.8.2019 suunnittelupäällikkö Alina Savolainen, 0400-792089 alina.savolainen(at)uniarts.fi


Universum hakee tiedottajaa | Haku 15.8.2019 mennessä

Etsimme tiedottajaa, joka vastaa neljän teatterin suomen- ja ruotsinkielisen esitystoiminnan tiedotuksesta ja markkinoinnista. Odotamme sinulta kokemusta ja/ tai näkemystä nykyesitysten moninaisista diskursseista sekä vapaan kentän työskentelytavoista. Olet innokas ideoimaan ja toteuttamaan toiminta-, viestintä- ja kommunikaatiotapoja, joilla tavoitat erilaisia yleisöjä. Lisäksi olet tehokas multitaskaaja, pidät järjestyksestä ja olet tottunut ottamaan vastuuta omasta työstäsi.  

Työ edellyttää kaksikielisyyttä ja eritoten hyvää ruotsin kielen taitoa. Hyvät IT-taidot ja digitaalisten medioiden tuntemus katsotaan eduksi.
 
Työnkuva tarkentuu kokemuksesi ja osaamisesi pohjalta. Työ on osa-aikainen ja alkaa 1.9. 2019 (tai sovittaessa muu ajankohta) ja palkka on teatterin TES:n mukainen.

Lähetä meille vapaamuotoinen hakemuksesi ja CV 15.8.2019 mennessä osoitteeseen universum(a)universum.fi. Lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Birgit Aittakumpu, birgit(a)universum.fi, 040 531 7043.
 
Universum on neljän helsinkiläisen ammattiteatterin - Aurinkoteatterin, Teater Marsin, Sirius Teaternin ja Teatteri Venuksen - yhteinen yhdistys ja tila Helsingin Punavuoressa.


Joensuun kaupunginteatteri etsii tiedottajaa | Haku 15.8.2019 mennessä

Etsimme tiedottajaa – oletko se Sinä?

Pääasiallisina työtehtävinä ovat:

 • Teatterimme viestinnän suunnittelu ja toteutus käytännön tasolla  
 • Suunnittelu ja sisällöntuottaminen yhdistyksen nettisivuille (WordPress) sekä muihin viestintäkanaviin ja materiaaleihin, kuten käsiohjelmiin ja sähköiseen mediaan
 • Tiedotteiden ja kutsujen kirjoittaminen sekä mediasuhteista huolehtiminen
 • Osaaminen graafisen suunnittelun ja valokuvaamisen osalta katsotaan eduksi

Edellytämme hakijalta:

 • Hyviä suullisen ja kirjallisen ilmaisun taitoja sekä verkkoviestinnän tuntemusta
 • Itsenäistä työskentelyotetta sekä kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmien hallintaa
 • Kiinnostusta teatterista ja sen toiminnasta

Olemme myös kiinnostuneita kuulemaan Sinun tavastasi hoitaa nykypäivän teatterin tiedottaminen. Työsuhde on kokoaikainen tai sopimuksen mukaan osa-aikainen.

Palkkaus ja muut työsuhteen ehdot ovat Teatterialan työehtosopimuksen (TeaTES) mukaiset.

Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva ja alkaa sopimuksen mukaan. Työsopimuksessa noudatettava koeaika on 6 kuukautta.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja CV osoitteeseen teatteri(a)joensuu.fi viimeistään 15.8.2019. Merkitse aihekenttään ”Tiedottaja”.

Lue lisää teatteristamme

Lisätiedusteluihin vastaa talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen (leena.kinanen(a)joensuu.fi)


Åbo Svenska Teater (ÅST) palkkaa teatteriteknikon | Haku 16.8.2019 mennessä

Åbo Svenska Teater (ÅST) palkkaa teatteriteknikon. Etsimämme henkilöllä tulee olla monipuolista osaamista puu- ja metallitöissä. C- tai E-ajokortista on hyötyä. Työkielinä toimivat ruotsi ja suomi, englannin kielen osaaminen katsotaan eduksi. Työtehtävien sujuva hoito edellyttää joustavuutta työaikojen suhteen.

Tarjoamme vakituisen työpaikan Suomen vanhimmassa teatterissa, työyhteisössä joka on tunnettu hyvästä ilmapiiristään.

Teatteriteknikon pääasiallisiin työtehtäviin kuuluu lavastustuotantoon osallistuminen, mikä mm. edellyttää työpiirustusten lukutaitoa. Teknikko osallistuu tarvittaessa kiertuetoimintaan.

Palkka on teatterialan työehtosopimuksen mukainen.

Onko sinulla toivomamme pätevyydet ja palava halu työskennellä teatterin parissa? Lähetä hakemuksesi ansioluetteloineen ÅST:lle viimeistään 16.8.2019 klo 16:00, sähköpostilla osoitteeseen tina.grabber(a)abosvenskateater.fi. Lisätietoja antaa 1.8.2019 alkaen verstaan esimies Jon Fredriksson, tel. 044 344 5066, s-posti jon.fredriksson(a)abosvenskateater.fi.

www.abosvenskateater.fi/fi/ajankohtaista/


Talous- ja hallintojohtaja Espoon Kaupunginteatteriin | Haku 25.8.2019 mennessä

Etsimme nyt teatteriimme ammattitaitoista ja osaavaa TALOUS- JA HALLINTOJOHTAJAA vakituiseen työsuhteeseen Espoon Tapiolaan.

Nykyisen talous- ja hallintojohtajamme siirtyessä eläkkeelle alkuvuodesta 2020 etsimme monipuolisesta tehtäväkentästä motivoituvaa alan ammattilaista ottamaan päävastuun teatterin taloudesta ja hallinnosta.

Tehtävä edellyttää vankkaa talous-, hallinto- ja hr-osaamista, sujuvaa suomen ja englannin kielen taitoa, tarkkuutta, yhteistyökykyä ja neuvottelutaitoja. Sinulla on kaupallinen tai muu tehtävään soveltuva koulutus. Teatterialan tuntemus tai vähintäänkin aito kiinnostus esittävään taiteeseen on välttämätöntä tehtävässä onnistumiselle. Kokemus tai kiinnostus kansainvälistä teatteria kohtaan on eduksi.

Talous- ja hallintojohtajana vastaat teatterin budjetoinnista, palkanlaskennasta, kirjanpidosta ja tilinpäätöksen laadinnasta. Vastaat teatterin sopimuksista ja avustushakemuksista. Toimit tiimisi esimiehenä ja teatterin johtoryhmässä.

Ideaali työntekijämme on rohkea, napakka ja luova. Hän osaa organisoida työt tehokkaasti ja pystyy työskentelemään määrätietoisesti myös paineen alla.

Espoon Kaupunginteatteri tarjoaa näköalapaikan kiehtovaan alaan, mielenkiintoisen ja vastuullisen työn sekä ennen kaikkea mukavan ja eteenpäin katsovan työyhteisön. Toimitilamme sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien päässä Espoon Tapiolassa.

Rekrytointia toteutetaan yhteistyössä Barona HR & Financen kanssa. Tartu tilaisuuteen ja täytä hakemuksesi palkkatoiveineen mahdollisimman pian, mutta viimeistään 25.8.2019. Käsittelemme hakemuksia jo hakuajan ollessa käynnissä ja täytämme paikan heti sopivan henkilön löydyttyä.  

Lue lisää ja hae työpaikkaa

Lisätietoa työtehtävästä antaa henkilöstökonsultti Johanna Karila, puh. 050 442 0004 tai johanna.karila(a)barona.fi.


Taiteellinen johtaja Seinäjoen kaupunginteatteriin | Haku 15.9.2019 mennessä

Seinäjoen Kaupunginteatteri Oy hakee Taiteellista johtajaa jatkamaan teatterin menestyksellistä ja laadukasta työtä.

Edellytämme

 • alan korkeakoulutusta tai teatterinjohtajan tehtävissä osoitettua pätevyyttä
 • laaja-alaista teatterialaan perehtymistä ja verkostoitumista
 • esimies- ja vuorovaikutustaitoja

Tehtäviin kuuluu

 • teatterin toiminnan johtaminen sovitun budjetin ja strategian mukaisesti yhdessä toimitusjohtajan kanssa
 • taiteellisen linjan ja toiminnan suunnittelu
 • taiteellisen henkilökunnan esimiehenä toimiminen
 • oma taiteellinen työ
 • teatterin koti- ja ulkomaisista suhteista huolehtiminen
 • teatterin yhteiskuntasuhteiden edistäminen ja alueellinen toiminta

Taiteellisen johtajan tehtävä alkaa 1.8.2020 tai viimeistään 1.1.2021.
Työsuhde on määräaikainen 5 vuotta + 2 vuotta.
Työsuhteessa on 6 kuukauden koeaika.

Lähetä hakemuksesi palkkatoivomuksineen, ansioluetteloineen ja suosituksineen 15.9. 2019 mennessä Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtajalle Pirjo Aittoniemelle, osoitteeseen pirjo.aittoniemi(a)seinajoki.fi tai postitse Seinäjoen kaupunginteatteri, Pirjo Aittoniemi, Alvar Aallon katu 12, 60100 SEINÄJOKI.

seinajoenkaupunginteatteri.fi/rekry

Lisätietoja antavat:
Hallituksen puheenjohtaja Pirjo Aittoniemi, puh. 040 500 6458
Toimitusjohtaja Markko Heinonen, puh. 0400 134 744

MUITA ILMOITUKSIA

Trans- ja muunsukupuoliset sekä muut sukupuoleltaan moninaiset ihmiset taiteen kontekstissa

Esitystaiteilija Emilia Kokon ja kuraattori Hanna Ohtosen kirjoitus: Ajatuksia aiheesta trans- ja muunsukupuoliset sekä muut sukupuoleltaan moninaiset ihmiset taiteen kontekstissa

Mentiin yhdessä kävelylle, kun oltiin turhautuneita. Siitä syntyi tämmöinen teksti. Me ajateltiin lähettää tää teksti mahdollisimman moniin paikkoihin, ja toivotaan että tätä jaetaan laajalti. 

Me ollaan turhauduttu siihen, että viime aikoina on järjestetty niin paljon tapahtumia, joissa cis-sukupuoliset puhuvat meidän asioista. Meistä luennoidaan ilman meitä. Meitä ei konsultoida. Meidän asiantuntijuutta ei huomioida. Cis-sukupuoliset piirtävät sateenkaaria korkeimpiin rakennuksiin ja rakentavat uraa tekemällä näyttelyitä aiheista, jotka ei koske heitä. Cis-sukupuoliset vie tilaa sukupuolen moninaisuutta koskevissa keskusteluissa asioilta, jotka on tosi tärkeitä meille mutta jäävät sanomatta, kun tilaa ei ole. Meitä väsyttää.

Näin ei voi enää jatkua.

Sukupuolten moninaisuus ei voi olla muoti-ilmiö, joka tuottaa kiinnostavaa sisältöä, mutta ei muuta sortavia rakenteita. Organisaatioiden ja instituutioiden on otettava vastuuta cis-seksismin kitkemisessä. Meille on tehtävä tilaa, meidän asiantuntijuuksia on kunnioitettava ilman sellaista pinkkipesua, joka tuottaa vaan jotain höttöä, palkintoja, mitaleja, apurahoja, diversiteettiä. Ei enää diversiteettiä meidän ja muiden sorrettujen kustannuksella.

Sortavat rakenteet eivät muutu ilman meidän ja muiden sorrettujen ääniä.

Meitä on kuunneltava. Meillä on asiaa.

Lue kirjoitus kokonaan (available also in English)


Uusi julkaisu: Sairaalaklovnit Suomessa -artikkelikokoelma  

Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen julkaisu Sairaalaklovnit Suomessa on ensimmäinen suomalaisissa sairaaloissa tapahtuvaa klovnitoimintaa ja sen kehitystä käsittelevä artikkelikokoelma. 

Eri alojen edustajat, lääkärit, hoitajat ja teatterintutkijat ja sairaalaklovneina toimivat tarkastelevat sairaalaklovnien työtä kukin omasta näkökulmastaan. Ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa ääneen pääsevät toimenpiteiden, saattohoidon tai psykiatrisen hoidon tukena toimivat sairaalaklovnerian ammattilaiset.

Lisätiedot:
Taiteellinen johtaja Kari Jagt, Sairaalaklovnit ry
kari(a)sairaalaklovnit.fi | +358 41 535 6599

Professori Hanna Suutela, Tampereen yliopisto
hanna.suutela(a)tuni.fi | +358 40 190 1569


Interactive Digital Map of Global Theatre Festivals

TheTheatreTimes.com launched Performap.com, an Interactive Digital Map of Global Theatre Festivals . With hundreds of festivals browsable and searchable by festival location, type, and date, Performap is the first extensive digital index of its kind in the field. Performap also includes reports written by local writers and traveling reporters published by TheTheatreTimes.com.

Performap.com allows you to search our database by festival type, location, and month. Performap.com offers a snapshot of the broad and diverse global landscape of theatre festivals, with the aim to serve theatre artists, curators, audiences, and researchers of theatre, performance studies, urban planning, culture, and globalization. 

Visit the website: http://performap.com/ 

Download the press release


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.