30.08.2018

TINFO-tiedote 27 / 30.8.2018

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Digitaalista immersiota

AmosRex tuo teamLabin immersiivisen virtuaali-installaation Massless Lasipalatsiin. Tämä liippaa meitä läheltä. Pohditaanhan moniaalla sitä, mitä digitaalisuus voisi tarkoittaa nimenomaan taiteena, ei vain jakelualustana. Samalla pohditaan sitä, miten digitaalisuus vaikuttaa perinteisiin taiteilija-ammatteihin ja mitä uusia taiteellis-teknologisia mahdollisuuksia se tarjoaa myös esittävien taiteiden tekijäkunnalle. Ja tietenkin pohditaan myös sitä, minkälaista eri alojen taiteilijakoulutusta meillä tarvitaan tulevaisuudessa.

TeamLab on monen sadan ihmisen kollektiivi. Mukana on taiteilijoita, koodareita, tietokoneanimaattoreita, arkkitehteja, graafisia suunnittelijoita, kirjailijoita… Tässä on kyse yhteistekijyydestä ja rajapintayhteistyöstä Tässä on juuri kyse työskentelystä laajentuneilla kentillä. Pitkälle erikoistuneet eri alat kohtaavat ja tekevät yhteistyötä tällaisissa hankkeissa. Mitä se edellyttää? Asenteiden ja pään kääntämistä, taide-teknologialähtöisiä ammatillisia orientaatioita, ylirajaisia opetussisältöjä, täydennyskoulutusta, uusia tuotantomalleja ja tuotanto- ja rahoitusrakenteita? En tiedä. Ajattelen asiaa meidän liven kannalta. Miten uusi teknologia ja luova sisältöosaaminen saadaan aidosti kohtaamaan toisensa, olemaan prosessissa ja kimpassa toistensa kanssa jo heti alkumetreiltä.

Haluaisin tietää, minkälaisia ovat teamLabin teosten taiteellis-tuotannolliset prosessit (ja rahoitus). Mutta ensin haluan vain ihmetellä, antaa ruumiin sulautua tilaan, mennä tämän digitaalisesti elävän organismin vietäväksi.

Tässä paloja Lontoossa runsas vuosi sitten nähdystä Transcending Boundaries -näyttelystä, tässä Pariisin La Villetten näyttelystä.

Tästä näkövinkkelistä on kiinnostavaa seurata Riihimäen Digiteatteri-hanketta ja Metaria-ryhmän toimintaa sekä Digitaalinen virtuaaliseikkailu -hanketta. Enemmästä on kyse kuin digitaalisen yleisösuhteen luomisesta.
 

Meditatiivisissa tiloissa ja ihmetyksen äärellä

”Scifi on maailman ennakkoluulotonta ajattelemista, todellisuuden ajattelua uudelleen”, tai: ”ihminen on suurin vieras itselleen”. Jotenkin tähän tapaan ohjaaja, teoksen dramaturgi ja esitysdramaturgi Essi Rossi ja teoksen dramaturgi- ja esitysdramaturgikumppani Iida Hämeen-Anttila pohtivat Tainaronia ja sitä, miten me kohtaamme vierauden ja toisen. 

Kutsuessaan avoimen ihmetyksen ja odottamattoman outouden äärelle kuvittelemaan ja ymmärtämään toista esitys luo virtaavan ja ennakoimattoman tapahtumallisuuden tilan, jossa harjoittaa kanssaolijuutta. Teatteriesitys toteuttaa Leena Krohnin Tainaronin muotoa. Krohnin romaanissa minä kurottautuu kirjein kohti jotakuta ja toisaalta kohtaa jatkuvasti toisen ja oman vierauden. Tainaron-esitys puolestaan tekee meille lajitovereille teatteria ja toteuttaa Tuija Kokkosen ajatusta esityksen mahdollisesta luonnosta. Se näyttää mahdottomalta tuntuvaa esittämisen tapahtumaa. Esityksen teknologia näyttäytyy inhimillisenä ja hauraana. Kati Outisen ja Aino Vennan rinnalla toimijoina – esiintyjinä – ovat äänet, valot, videot, puvut… (Milla Martikainen, Auli Turtiainen, Pauli Riikonen, Krista Karppinen) ja ennen kaikkea ötökkärobottivipeltäjät. Ne tuntuvat ajattelevan ja toimivan, omalla tavallaan. Haluaisin itselleni Aino Vennan musiikin!

Luin esitystä myös muistamisen ja muistin toimintojen esityksellistäjänä. Jokainen kirje on ikään kuin mieleen piirtyvä kuva, muistin palanen. Mielen kamera ottaa verkkokalvolle piirtyviä kuvia ja jossain vaiheessa kuvat sekoittuvat toisiin. Fasinoiduin tästä jokaista kirjettä seuraavasta siirtymästä valokuvaan.  

Mihin minut veikään näyttäessään ihmisen alati muuttuvana, kuolevaisena. Tämän esityksen äärelle minä voisin kuolla. Niin ajattelin. Hämmentävää.
 

Arpajaislain uudistus uhkaa taidetta ja kulttuuria

Veikkauksen pelin tuotosta pääsevät nykyisellään osalliseksi kulttuuri ja taide, liikunta, tiede ja nuorisotyö ja useat muut tahot. Jakosuhdelaki takaa tämän yleisen hyvän. Kulttuurin ja taiteen kohdalla se tarkoittaa suurin piirtein 50 % valtiontuesta.

Nyt tekeillä on ollut arpajaislain uudistus. Esitystä tehtiin kovalla kiireellä ja yhtä kovalla kiireellä siitä oli annettava lausunnot. Lausuntojen jättöaika päättyi 10.8.

Veikkauksen edunvälittäjät -verkostoon kuuluvat useat kymmenet toimijat (Finland Festivals ry, Suomen Akatemia, Suomen Elokuvasäätiö, Suomen Hippos ry, Suomen Kansallisooppera ja baletti, Suomen museoliitto ry, Suomen Sinfoniaorkesterit ry, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Teatterit ry, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Olympiakomitea ry, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry ja Taiteen edistämiskeskus.) suomivat lausunnossaan arpajaislain muutosprosessia, kiireistä valmistelua ja kunnollisten vaikuttavuusarvioinnin puuttumista. 

Kukaan ei vastusta sitä, että pelihaittoja yritetään vähentää. Mutta todennäköisesti uudistus toteutuessaan tarkoittaisi vain sitä, että suomalaiset pelaisivat verkossa muita kuin suomalaispelejä ja siten pelirahat liikkuisivat muualla kuin Suomen pelimarkkinoilla. Edunsaajien laskelmien mukaan uudistus toteutuessaan tarkoittaisi 5,5 %-14,5 % vähennyksiä valtion julkisessa tuessa. Mistä sitten otettaisiin tuo 55-145 miljoonan euron lovi? Budjettivaroista? Tuskin.
 

Ilmaisku tuhosi palestiinalaisleirin

Pari viikkoa sitten ilmaiskussa Gazaan tuhoutui teatteri-tuotantotila, jossa teatterin lisäksi toimi kirjasto, taiteilijajärjestöjä, tanssiryhmiä ja muusikkoja. Al Mishal -teatteri on palestiinalaisen ASHTAR teatterin nuorisoteatteri. Yleissopimus kulttuuriomaisuuden suojelemisesta aseellisen selkkauksen sattuessa  ei paljon paina. Haagin sopimuksen on allekirjoittanut myös Israel.
 

Nyt loppu naisoletettujen aliedustukselle!

Johtavat brittinäytelmäkirjailijat vaativat korjausta tilanteeseen, jossa kaksi kolmesta näytelmästä on miesoletettujen kirjoittamia ja naisoletettujen teokset nähdään useimmiten pienemmillä näyttämöillä. 

Sukupuolittuneita rakenteita osoittavat myös Saksan tilastot

Vertailimme tällä kertaa TINFOssa Suomen Näyttelijäliiton työikäisen jäsenistön sukupuolijakaumaa vos-teattereiden (puhe) ja Suomen Kansallisteatterin tarjolla olleiden kiinnitysten ja roolien sukupuolijakoon. Korutonta kertomaa. Kirjoittavatko miesoletetut miesoletetuille?
 

Poliitikot töissä museoissa

Museoissa on ollut elokuun viimeisen viikon menossa kampanja Kutsu poliitikko museoon. Museot ovat halunneet saattaa poliitikkojen tietoon ja näkyväksi sitä, mitä kaikkea museoissa tehdään ja näin viestiä museoiden yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Kutsun seurauksena liki 50 poliitikkoa on työharjoittelijana museossa. Hieno idea! Takuulla menee viesti perille!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Uutta TINFO-blogissa: Työharjoittelussa

Teatteritiedettä ja sukupuolentutkimusta Helsingin yliopistossa opiskeleva, Heidi Näppilä, työskenteli kolmen kuukauden ajan korkeakouluharjoittelijana TINFOssa. Kiitos Heidille työtoveruudesta!

Kurkista Heidin blogi-kirjoituksen kautta korkeakouluharjoittelijan elämään!

TINFO-blogi: Työharjoittelussa

Lue muut TINFO-blogissa julkaistut kirjoitukset


Kansainvälisen liikkuvuuden työkalupakki tarjoaa käytännön vinkkejä

Oletteko saaneet vierailukutsun ulkomaille? Tarvitsetteko neuvoja sen suhteen? Mistä voi anoa matkarahoja? Millainen sopimus kannattaa tehdä? TINFOn kansainvälisen liikkuvuuden työkalupakki auttaa alkuun tarjoamalla käytännön matkavinkkejä, budjetointiesimerkkejä ja sopimusmalleja.  

Liikkuvuuden opaspaketti

UUTISIA

Tilastojen kertomaa: Näyttelijät ja sukupuoli teattereissa

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tuottamien Teatteritilastojen pohjalta tehty vertailu kertoo, että teattereissa työskentelevistä päätoimisista näyttelijöistä on 53 % miehiä. Myös 2858 tarjolla ollutta roolityötä teattereissa jakaantuivat samassa suhteessa naisten (47 %) ja miesten (53 %) kesken. Rooleja tekemässä ovat olleet paitsi teattereissa vakituisella tai määräaikaisella sopimuksella työskentelevät niin myös vierailijat.

Sukupuolten välistä tasa-arvoa selvittävä vertailu perustuu 57 vos-teatterista ja Suomen Kansallisteatterista saatuihin palkkatilastoihin. Suomen Näyttelijäliiton työikäisistä jäsenistä on peräti 54 % naisia. 

Näyttelijät ja sukupuoli teattereissa


(TINFO 30.8.2018)


Samira Elagozin teokselle tunnustuspalkinto Edinburgh Fringessa

Samira Elagozin teos Cock, Cock... who's there on saanut Total Theatre Award -palkinnon Edinburgh Fringe -festivaalin päätteeksi. Laajapohjainen raati teki valintansa katsottuaan tapahtuman 461 esitystä. Cock, Cock... who's there nähtiin Edinburghissa 21 kertaa, se oli osa opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa From Start to Finnish -hanketta. Elagozin elokuvaa ja liveä yhdistävä teos nähtiin myös Tampereen Teatterikesässä, jossa se oli osa pääohjelmistoa ja Future is Present -katselmusta.


Teme: Aktiivimalli kaksi aiheuttaa epävarmuutta ja epäluottamusta

Teme vastustaa aktiivimalli kakkosta, joka aiheuttaa freelancereille lisää epävarmuutta ja epäluottamusta yhteiskunnan toimivuuteen.

Aktiivimalli kaksi tarjoaa temeläisille aloille mekaanisia, ulkopuolelta annettuja ratkaisuja työllistämiseen sen sijaan, että huomioitaisiin työmarkkinoiden ja työllistämisen oikea todellisuus. Lakimuutos ei johda esityksen tavoittelemaan aiempaa parempaan työllistymiseen. Alalle sopimattomana hallituksen esityksen tarjoamat keinot aiheuttavat temeläisille – ja epäilemättä monille muillekin pätkätyötään tekeville epävarmuutta, hämmennystä ja epäluottamusta yhteiskunnan toimivuuteen.

Temen lausunto täällä

Haastattelut ja yhteydenotot Anu Suoranta, 040 1809 110, anu.suoranta(a)teme.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Seminaari kansainvälistymisestä WHS Teatteri Unionissa | 1.9.2018, Helsinki

Performing HEL -katselmuksen yhteydessä järjestetään lauantaina 1.9. klo 14.30–17.30 WHS Teatteri Unionissa seminaari kansainvälistymisestä. Millaista tukea suomalaiset esittävien taiteiden ammattilaiset toivovat kansainvälistyäkseen. Mitä taiteilijoilta vaaditaan kansainvälisille markkinoille päästäkseen ja miten kotimaiset rahoittajatahot pystyisivät vastaamaan heidän tarpeisiinsa?

Seminaarin suomalaiset ja ulkomaiset asiantuntija-alustajat varmistuvat myöhemmin. Paneelikeskustelussa ovat mukana Johanna Rajamäki (myyntipäällikkö, Tero Saarinen Company), Kalle Nio (kuvataiteilija, ohjaaja, WHS), Kristian Smeds (ohjaaja, näyttelijäntaiteen professori) ja paneelia vetävä Erik Söderblom (Espoon kaupunginteatterin johtaja).

Lisätietoja ja koko katselmusohjelma in English


Koivu ja tähti -päivät | 30.8.-2.9.2018, Muhos

Koivu ja tähti -päivät tuovat esittävää taidetta Muhokselle 30.8.-2.9.2018. Nelipäiväinen, valtakunnallisesti kiinnostava kirjallisuuden ja esittävän taiteen Koivu ja tähti -päivät pureutuvat Zachris Topeliuksen tuotantoon ja elämään tuoden mukaan esittävää taidetta. 

www.koivujatahtipaivat.com

Lisätietoja: taija.jyrkas(a)muhos.fi, 044-4970 482


Kansainvälinen nukketeatterin mikrofestivaali | 13.-14.9. 2018, Kuopio

Toista kertaa Kuopiossa järjestettävä mikrofestivaali painottuu tällä kertaa nukkeihin. Festivaalilla nähdään lyhyitä teoksia, joista mikään ei kestä yli 60 minuuttia. Esiintyjät tulevat Györistä (Unkari), Akaasta, Joensuusta ja Kuopiosta.

Eri nukketyyppien lisäksi nähdään varjoteatterin keinoin toteutettuja esityksiä. Seitsemästä esityksestä viisi on tarkoitettu aikuisille ja nuorille, yksi kaikenikäiselle yleisölle ja yksi alle 3-vuotiaille. Eläinsatujen lisäksi teokset ovat saaneet innoituksensa runoudesta, mustasta valosta, maahanmuuttokeskustelusta ja suorasukaisesta käsinukkeperinteestä, ja iissä käsitellään muun muassa rasismia ja narsismia.

Esitysten lisäksi festivaalin aikana järjestetään yksi teosesittely sekä neljä aikuisille ja nuorille tarkoitettua työpajaa, joissa tutkitaan nukke-, esine- ja varjoteatterin ilmaisukeinoja yhdessä ammattiohjaajien kanssa.

Kaikkiin työpajoihin ja esityksiin on vapaa pääsy. Katso tarkemmat tiedot, aikataulut ja ilmoittautumiset unima.fi -sivuilta.


Keskustelutilaisuus häirintää ja epäasiallista kohtelua koskevasta selvityksestä | 17.9.2018, Helsinki

Maanantai 17.9.2018 klo 09.30 –  13.00

Tilaisuudessa esitellään selvityksen keskeiset havainnot ja toimenpide-ehdotukset sekä keskustellaan jatkotoimenpiteistä.

OTT Jaana Paanetojan selvitystä ”Häirintä ja muu epäasiallinen kohtelu elokuva- ja teatterialalla” koskeva tiedotus- ja keskustelutilaisuus järjestetään tiistaina 17.9. klo 9.30 - 13 Suomen elokuvasäätiön auditoriossa osoitteessa Kanavakatu 12.

Selvityksessä esitettävät toimenpiteet liittyvät muun muassa alan sisäisen toiminnan kehittämiseen, vastuiden, velvoitteiden ja oikeuksien selkeyttämiseen sekä luottamuksellisen yhteistyön vahvistamiseen. Selvityksessä tehdään ehdotuksia lainsäädännön kehittämiseksi ja ehdotetaan uusia toimintamalleja ja käytäntöjä. Toimenpide-ehdotuksia on kohdistettu muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriölle, työnantajana toimiville tuotantoyhtiöille ja teattereille, Suomen elokuvasäätiölle, oppilaitoksille ja työmarkkinaosapuolille.

Keskustelutilaisuus on suunnattu elokuva- ja teatterialan järjestöille, yhteisöille, oppilaitoksille ja tuotantoyhtiöille.

Tilaisuuteen ilmoittautumiset   

Kohderyhmät: järjestöt ja yhteisöt, yliopistot ja korkeakoulut, yritykset


Pakko sanoa! – Suomussalmen monologifestivaali | 5.–7.10. 2018

Työväen Näyttämöiden liitto, Teatteri Retikka ja Suomussalmen kunta järjestävät ensimmäistä kertaa monologifestivaalin Suomussalmella lokakuussa. Tapahtuma yhdistää eturivin ammattilaiset, paikalliset tekijät ja teatterialan opiskelijat. Teatteri Retikassa toteutettava, viikonlopun mittainen tapahtuma tarjoaa ohjelmiston, jossa nähdään kattava otos monologiteatterin, yksin esitettävän teoksen voimasta ja sanomisen pakosta.  

Ohjelmistossa huomioidaan kaikki ikäryhmät päiväkotilapsista ikäihmisiin. Näyttelijä, professori Kati Outinen tuo Suomussalmelle monologinsa Niin kauas kuin omat siivet kantaa, joka käsittelee muistisairautta. Esityksen jälkeen Kati Outinen keskustelee teoksen aihepiiristä yleisön kanssa.  

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat osallistuvat tapahtumaan ainutlaatuisella teoskokonaisuudella Kuvia pohjoisen tasavallasta, jossa paneudutaan pohjoisen ihmisten sielunmaisemaan. Esityksen ohjauksesta vastaavat professorit Hannu-Pekka Björkman ja Malla Kuuranne. Esityksissä käytetään materiaaleina muun muassa Pirkko Saision, Rosa Liksomin, Kalervo Palsan ja Timo K. Mukan tekstejä.  
Teatterikorkeakoulun oppilastöitä on mahdollisuus nähdä vain harvoin pääkaupungin ulkopuolella. Pakko sanoa! -festivaali antaa nuorille taideopiskelijoille tilaisuuden kohdata kainuulaiset teatterintekijät ja -yleisön. Yleisö puolestaan pääsee näkemään tuoreimman, ammattimaisen teatterisukupolven osaamisen ja näkemyksen puhtaimmillaan sooloesityksissä, jota voidaan ajatella teatterin vaikeimpana haasteena.

Näyttelijä-ohjaaja Antti Raivio herättää tapahtumaa varten henkiin ja sovittaa uudelleen monologinsa Viimeinen karavaani, jonka hän alun perin teki perustamansa Q-teatterin ensimmäiseksi teokseksi vuonna 1990.  Viimeinen karavaani on koominen sielunvaellustarina, jonka alussa Jumala luo Ebonin, Aatamin ja Eevan edeltäjän. Jumala vetää kuitenkin tämän epäkelpona kappaleena pois tuotannosta, mutta jättää Ebonin sielun vaeltamaan halki ihmiskunnan historian.

Suomussalmen Retikka-teatterilaiset valmistavat tapahtumaan Pakko sanoa! -illan, jossa nähdään monologiesittäjinä Seija Rannikko, Päivi Sainio-Rohner, Mari Kela ja Eero Schroderus. Kolme ensimmäistä monologia on sota-aiheisia. Niihin liittyy taustoja, joista paikkakunnalla on pitkään ollut pakko vaieta, mutta lopulta tarinat ja niiden kertojat vaativat päästä kuulluiksi. Mustan Seppo taas on korvessa asuva verbaalilahjakkuus, joka ansaitsee tulla huomatuksi tämän monologin kautta ja jota esimerkiksi edesmennyt YLEn toimittaja Perttu Häkkinen kävi taannoin haastattelemassa.  

Nukketeatteritaiteilija Juha Laukkanen/Teatteri Sytkyt esittää Yrjö Kokon klassikkosadun Pessi ja Illusia kaikille kunnan päiväkotilaisille sekä kotona hoidossa oleville lapsille. Unicefin hyvän tahdon lähettiläs Juha Laukkanen on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen nukketeatterintekijä, joka on vienyt suomalaista nukketeatteria erityisesti Aasian maihin. Monien suomalaislasten ensikosketus taiteeseen on tullut nimenomaan Laukkasen teosten kautta.

Festivaalin lauantai-iltana järjestetään yhteinen illanvietto ravintola Seurahuoneella esiintyjille, katsojille ja paikallisille muusikoille.

Ohjelmisto: Katso TNL:n Facebook-sivulta

Lippuvaraukset: 4.9. alkaen puhelimitse numerosta 044-777 3184/Suomussalmen kunnan kulttuuripalvelut

Lisätietoja ja mediayhteydet:
toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen/Työväen Näyttämöiden liitto, p. 050-540 38 02, annukka(a)tnl.fi
(Bussikyytiä Helsingistä Suomussalmelle ja takaisin pe-su voi myös tiedustella tästä numerosta.)

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Koneen säätiön apurahat | Haku 1.9.-15.9.2018

Koneen Säätiön vuosittainen apurahojen hakuaika alkaa 1.9. ja päättyy 15.9. klo 16 Suomen aikaa. Apurahaa haetaan apurahahakemusten verkkopalvelussa.

Lisätietoa apurahasta


Taike: ylimääräinen taiteilijaeläke | Haku  29.08.-1.10.2018

Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää taiteilijalle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa.

Eläkettä ei ilman erityistä syytä voida myöntää henkilölle, joka ei ole täyttänyt 60 vuotta. Erityiseksi syyksi katsotaan terveydentilasta johtuva pysyvä työkyvyttömyys. 

Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Eläkkeen myöntäminen perustuu harkintaan, jossa arvioidaan ja vertaillaan hakijoiden taiteellista toimintaa. Tätä varten Taiteen edistämiskeskus pyytää hakemuksista valtion taidetoimikunnilta lausunnon.

Lue lisää


Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto | Haku 1.10.2018 mennessä

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on suurin Pohjoismaissa toimiva kahdenvälinen rahasto ja sen tehtävänä on edistää Ruotsin ja Suomen välistä yhteistyötä ja kulttuurivaihtoa. 

Rahasto jakaa yleisiä apurahoja ja oleskelustipendejä.

Lue lisää


Pohjoismainen kulttuuripiste: NORDBUK-tukiohjelma | Haku 6.9.-8.10.2018

Ohjelmassa tuetaan lasten ja nuorten omia hankkeita ja vahvistetaan heidän järjestäytymistään, vaikuttamistaan ja osallistumistaan poliittiseen, sosiaaliseen ja kulttuuritoimintaan.

Lue lisää


Goethe-Institut: Call for international coproductions | Deadline 15 Oct 2018

This funding is intended for coproductions by artists in the fields of theatre, dance, music and performance art, in which hybrid and interdisciplinary formats and the use of digital media may be key components. 

Lue lisää


Taike: liikkuvuusapurahat | Haku 29.8.-15.11.2018

Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille sekä taiteen asiantuntijoille. Apuraha on tarkoitettu yksityishenkilöille, ei yhteisöille.

Liikkuvuusapurahoilla on jatkuva haku. Haku päättyy kolme kertaa vuodessa, jolloin siihen mennessä saapuneet hakemukset käsitellään. Haut päättyvät helmikuussa, elokuussa ja marraskuussa.

Marraskuussa päättyvässä haussa voi hakea sekä loppuvuoden että seuraavan vuoden alun matkoihin. Muissa hauissa haetaan saman vuoden matkoihin.

Hakemus on aina jätettävä ennen matkalle lähtöä.

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Open Call Aerowaves | Deadline 14 Sep 2018

Each year the Aerowaves network selects 20 of the most promising emerging choreographers in Europe. Aerowaves promotes their work for a year, creating opportunities to perform with our Partners. 

Read more


For the Sake of being(s) Residenssi | Haku 30.9.2018

For the Sake of Being(s) -residenssi taiteilijoille/kirjoittajille/tutkijoille

Keväällä: 1.3. - 31.5.2019
Syksyllä: 1.9. - 30.11.2019

For the Sake of Being(s) -residenssi sijaitsee Etelä-Savossa Enonkoskella, aivan Koloveden kansallispuiston eteläpuolella, entisessä Ihamaniemen kylän koulurakennuksessa. Hirsirakenteinen kaksikerroksinen puutalo on keskellä maalaismaisemaa, metsien ja järvien ympäröimänä.

Residenssiin kuuluu kolme eri kokoista majoitushuonetta, sekä kaksi erillistä isoa työtilaa, jotka soveltuvat erinomaisesti esim. tanssi-, ja performanssitaiteilijoille sekä kuvataiteilijoille.
 
Residenssiin tulevat vieraat vastaavat itse matkakuluistaan ja -järjestelyistään.

Residenssin syrjäisen sijainnin huomioon ottaen järjestämme kaikille kuljetukset saapuessa ja pois lähtiessä. Lähin kaupunki on Savonlinna (40 km), jonne pääse lentämällä, junalla ja bussilla ympäri Suomea. Pyrimme myös tekemään ostosmatkan kerran viikossa ja hoitamaan muita kuljetuksia esim. materiaalihankintoja tai tutkimusmatkoja varten.

Vieraiden käytettävissä on useita polkupyöriä ja kaksi kanoottia.

Enonkosken kunta on halukas järjestämään näyttelyitä ja esityksiä ja voimme osallistua tapahtumien koordinoimiseen.

Haku on auki 30.9.2018 asti.

Ilmoitamme hakijoille tulokset lokakuun 1. viikolla.

Lisätietoja


Zodiakin tuotantohaku vuodelle 2020 | Haku 5.9.-4.10.2018

Zodiakin ohjelmisto rakennetaan kerran vuodessa pidettävän avoimen tuotantohaun pohjalta.

Tuotantohaku vuodelle 2020 avautuu keskiviikkona 5.9.2018. Haku on avoinna 4.10. saakka. Tuotantoehdotuksia voi tehdä alustavasti myös vuoden 2021 ohjelmistoon.

Tuotantohaussa haetaan ehdotuksia kantaesitysteoksiksi, vierailuesityksiksi sekä työpajoiksi tai kursseiksi. Vuoden 2020 ohjelmistoon voi ehdottaa sisältöjä myös Zodiakin Z-free-konseptiin.

Tuotantohakuilmoitus ja linkki hakulomakkeeseen löytyvät 5.9.–4.10.2018 välisen ajan Zodiakin verkkosivuilta.

Lisätiedot: Harri Kuorelahti, taiteellinen johtaja, harri.kuorelahti(a)zodiak.fi

Lue lisää


Open Call for LAST MINUTE project proposals | Deadline 15 Oct 2018

The Plovdiv 2019 Foundation announces an open call for last-minute projects in the official programme of Plovdiv - European Capital of Culture 2019 initiative. The procedure is aimed at allowing new concept ideas and current topical trends to fit into the four thematic platforms of the artistic programme and the project clusters that make them up.

Read more

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Havainnosta sanaan -työpaja  | 8.-9.9.2018, Mynämäki

Alexandra Salmela ja Tiina Lehikoinen-Musturi ohjaavat Saarekkeessa 8.–9.9. työpajan, jossa altistetaan itseä erilaisille virikkeille, ja kielellistään koettuja asioita suullisesti ja kirjallisesti.

Onko vesi oikeasti sinistä? Löytyykö meiltä sanat kuvaamaan kasvisten makujen kirjoa, vai joudummeko väistämättä tyytymään pelkkiin vertauskuvallisiin ilmaisuihin? Entä miltä maailma tuntuu, jos yksi aisteista häviää, tai jos havaitsemme sitä vain yhden aistin varassa?

Havainnosta sanaan -työpajaviikonlopun aikana altistamme itsemme sekä sisä- että ulkotilojen tarjoamiin virikkeisiin ja teemme joukon aistiperustaisia harjoitteita. Harjoitteissa keskitytään aina yhteen aistiin kerrallaan. Kokeilujen yhteydessä yritetään kielellistää koettuja asioita suullisesti ja kirjallisesti. Ohjelma huipentuu ajelehtimisharjoitukseen, joka on eräänlainen henkilökohtainen aistihavaintotutkimusmatka.

Työpajan ovat suunnitelleet ja toteuttavat kirjailija, teatteridramaturgi Alexandra Salmela sekä kirjailija, kuvataiteilija ja sanataideopettaja Tiina Lehikoinen-Musturi. Tiina Lehikoinen-Musturi työskenteli Saaren kartanon residenssissä talvella 2009 ja Alexandra Salmela talvella 2015.

Työpajan aikataulu:
Lauantai 8.9. klo 11–16 ja iltaharjoitus klo 21–22.
Sunnuntai 9.9. klo 10–15.

Havainnosta sanaan -työpaja on kaksipäiväinen kokonaisuus ja se on suunnattu yli 15-vuotiaille. Työpajan maksimiosallistujamäärä on 12 henkilöä. Ilmoittaudu mukaan perjantaihin 7.9. mennessä: saari(a)koneensaatio.fi.

Työpaja on maksuton. Tarjoamme osallistujille kahvia ja pientä purtavaa.

Lisätietoja:  silja.pasila(a)koneensaatio.fi, 044 7420742


Tampereen kesäyliopiston kursseja

Taideyliopiston vaatimimusten mukaista opetusta:

Bouffon 1 op, ilmoittautumiset 25.11.2018 mennessä
Klovnerian jatkokurssi 2 op, haku 7.10.2018 mennessä
Tanssipedagogiikan perusteet 25 op, ilmoittautumiset 3.1.2019 mennessä. 

Lisäksi järjestämme yhteistyössä Raisa Fosterin kanssa ammatillisen täydennyskoulutuksen:
Tanssi-innostaminen®: perusteet 25 op, haku 12.12.2018 mennessä. 


Sirkus Faktorin kursseja Tampereella

Sirkus Faktori järjestää erilaisia kursseja sirkuksen ammattilaisille ja harrastajille.

Sirkus Faktori järjestää korkeatasoisia ja kiinnostavia lyhytkursseja, jotka syventävät osallistujien sirkusteknistä osaamista ja tarjoavat uusia työkaluja omaan harjoitteluun. Kurssien opettajina toimivat kokeneet ammattilaiset.

Haluatko pitää oman kurssin? Ota meihin yhteyttä, niin ideoidaan yhdessä Faktorille sopiva kurssi!

Sirkus Faktorin kurssit syksyllä 2018

Yhteistyössä TREenit ry:n kanssa: Sirkuslaboratorio (esittävien taiteiden ammattilaisille) Alk. ti 11.9. klo 14.00–15.30

Vannetekniikka alk. ma 3.9. klo 18
Vannetanssi alk. ma 3.9. klo 19
Pommin kestävät jalat -kehonhuoltokurssi la 15.9. klo 13-17
Ilma-akrobatiakurssi aloittelijoille (sopii myös harrastajille) Alk. ti 18.9. klo 19
Mikon ja Miksun lattia-akrobatiakurssi Alk. ke 17.10 klo 18

Lue lisää

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


IETM is looking for a Secretary General | Deadline 1 Sep 2018

IETM - International network for contemporary performing arts - is looking for a dynamic, experienced international arts manager for the position of Secretary General.

The Secretary General is the driving force of the network, who is responsible for developing the vision and strategy of the organisation, defined together with the Board of Directors, in addition to overseeing its implementation. The SG should ensure that IETM is a responsive, forward-looking and highly relevant network for the contemporary performing arts in a global environment.  The SG is the manager of the IETM Secretariat team.

Essential to have:

 • At least 10 years of experience in managing organisations in the fields of art and culture, preferably in the performing arts, within an international context;
 • Experience in working collaboratively with a wide range of partners;
 • Experience in fundraising;
 • Experience in managing intercultural teams;
 • Experience in public speaking;
 • An appetite for good team work across a flat structure;
 • Ability to work under pressure and handle heavy workload;
 • Very good written and spoken English.

Desirable:

 • Knowledge of international cultural policies;
 • Experience in EU funded projects;
 • Experience in advocacy;
 • Knowledge of French and/or Dutch.

We will value:

 • Knowledge of and participation experience in IETM activities and/or other similar international cultural networks.

Find the full job description here.

This is a full-time position based in the Brussels office, with a fixed term of five years that can be extended for a second term. The position requires periodic weekend work, and frequent international travels.  

Wage negotiated according to experience, with a minimum defined by the Scale A of the Flemish salary scales for the performing arts sector (starting at ¤3000,- up to  ¤5000,- brutto monthly) excl. lunch vouchers and other fringe benefits.

Recruitment process:

Potential candidates are requested to send a motivation letter and CV to recruitment(a)ietm.org.

 Deadline: 1st of September 2018, noon CET;

 • First round of interviews will take place by skype between 17 - 21 September 2018
 • Shortlisted candidates will be interviewed in Brussels in mid October 2018
 • The position starts 1st of February 2019, with a one-month handover period.

IETM will cover travel costs for the interviews in Brussels, if needed.
Both rounds of interviews will include a panel comprising members of the Board of Directors, secretariat team and other IETM / external members invited by the Board.

IETM is committed to diversity, equity, and inclusion and welcomes applicants from all backgrounds.

Read more


Rovaniemen Teatteri etsii markkinointiviestinnän osaajaa | Haku 9.9.2018 mennessä

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri etsii markkinointiviestinnän osaajaa määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 29.10.2018–31.12.2019.

Markkinointiviestinnän osaajana:

- määrittelet markkinointiviestinnän strategian huomioiden budjetin
- koordinoit ja toteutat markkinointiviestintää  
- huolehdit teatterin ja sen palveluiden brändistä
- toteutat kolmen tason ideoita: konsepti-ideoita, kampanjaideoita ja mainosideoita
- luot teatterista ja sen palveluista tarinoita, joissa yleisö haluaa olla mukana
- vastaat mainostoimistoyhteistyöstä
- suunnittelet ja toteutat mainontaa, verkkoviestintää ja myynninedistämistä
- järjestät valokuvauksia, videokuvauksia ja haastatteluita
- teet sisällöntuotantoa myynnin ja yleisötyön tueksi
- hoidat tiedottamista esimerkiksi kirjoittamalla asiakaslehteä ja tiedotteita  
- seuraat markkinointiviestinnän vaikuttavuutta

Saat:

- teatterialan TES:n mukaisen korvauksen, voit myös esittää palkkatoiveen
- perehdytyksen  
- Rovaniemen Teatterin hallintotiimin tuen
- teatterin henkilökuntaedut  
- työyhteisön, joka pitää arjen loitolla
- paikan teatterialan sisäpiiristä

Odotamme sinulta:

- korkeakoulututkintoa
- vahvaa kokemusta ja osaamista markkinointiviestinnästä
- hyvää suomen kielen taitoa
- kulttuurialan tuntemus katsotaan eduksi

Lähetä hakemuksesi CV:n kera syyskuun 9. päivään mennessä toiminnanjohtaja Sari Alatalolle: sari.alatalo(a)rovaniementeatteri.fi. Lisätietoja voit kysyä Sari Alatalolta sähköpostitse.

Lue lisää


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.