28.09.2017

TINFO-tiedote 28 / 28.9.2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

1984

Valtionosuuslakia odotetaan, ei edelleenkään odotettavissa mitään siirtoja budjetin puolelle, veikkausvoittovarojen varassa ollaan. Uudistusesityksellä on edessään kivinen tie, se on saanut ristiriitaisan vastaanoton, alkaa uusi valmistelukierros ja sitten uudistus jumiutuu osaksi kulttuurilainsäädännön kokonaisuudistusta vuonna 1987. Suomalaisesta alueteatterista ilmestynyt Irmeli Niemen ja Raija Ojalan tutkimus (Suomalainen alueteatteri Tausta–Toiminta –vaikutus 1983) innoittaa kenttää miettimään, mihin suuntaan alueteattereita tulisi kehittää. Pasilan taidetalohanke kariutuu, ja pohdiskelua riittää siitä, tulisiko koko Teatterikorkeakoulu siirtää Tampereelle Tampereen Työväen Teatterilta vapautuviin tiloihin. Lastenteatteria kaivataan edelleen Helsinkiin.

Mikropisto 1984 1

Toiminta- ja tutkimusryhmä Homo $ tekee ”genuine HOMO S productions”. Se ei tuota avantgarden manifesteja vaan parodisia sloganeita kuten ”yksi homo vastaa 10 koulutettua heteroa”. Se julkeaa tapahtumillaan. Ison joukon (Pieta Koskenniemi, Annette Arlander, Cris af Enehielm, Ragni Grönblom, Ulla Koivisto jne. jne.) vastaisku übermaskuliiniselle paatokselle.

Mikropisto 1984

Kuningas lähtee Ranskaan -ooppera (ohjaus Kalle Holmberg, skenografia ja puvut Ralf Forssström) Savonlinnassa saa kuohuksiin. Outi Nyytäjä kirjoittaa Teatteri-lehdessä (9/1984): Näin jälkeenpäin lukien ovat arviointien ja yleisönosastokirjoitusten sävyt hälyttävän moralistisia. On tuhlattu kangasta, on tuhlattu värejä ja muotoja ja materiaaleja, mutta ennen kaikkea on tuhlattu MIELIKUVITUSTA. Hääkohtauksen pitkä huntu ylittää kaikki kohtuuden rajat ja sillä se loukkaa nykyisin kaikkialla vallalla olevaa keskivertoiseen hyväksyttävyyteen ja näkymättömyyteen pyrkivää taidekäsitystä. Perimmiltään se loukkaa suomalaista puritanismia ja pietismiä. Se, prameus, on yhtä julkeaa kuin todellinen ryysyläisyys.

1985

Eletään postmodernin ja performanssin kultakautta. Taidehalli tekee Postkulttuuri- ja Performance-julkaisut. Annette Arlander kirjoittaa Homo S:n tekemisen periaatteista Performance-julkaisussa: ”maximoidaan vapaus ja maximoidaan vastuu, maximoidaan yhteisyys ja maximoidaan yksityisyys! --- Olemme tilanteessa jossa kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa (periaatteessa ja siksi on tavallaan tarpeetonta tehdä yhtään mitään, toisin sanoen on tehtävä jotain juuri sen vuoksi että se on tarpeetonta. Esim. performance-nimikkeen alla (tai yhtä hyvin sen ulkopuolella) voi tehdä mitä tahansa, mikä vain sattuu kiinnostamaan tai huvittamaan tai mitä juuri nyt ei juuri tällä hetkellä tehdä jne. jne. ”

Teater Mars saa alkunsa. Marcus Groth valmistuu Teatterikorkeakoulusta ja veli Joakim ohjaa I väntan på Godot´n Marcus Vladimirina, Christian Lindblad Estragonina, Joakim Wigelius Pozzona. Esitys vierailee pari kertaa Tukholmassa. Näinkin Beckettiä voi tehdä.

Belgialaisen Jan Fabren viisituntinen teos The Power of Theatrical Madness nähdään Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä ja Åbo Svenska Teaterissa. Tajunta meinaa räjähtää toisteisesta kestollisuudesta. Tällaistakin voi olla.

1986

Jouko Turkan Kött och Kärlek Göteborgin kaupunginteatterissa saa ruotsalaiskriitikot ymmälleen. Suomalaiset Turkan takana.

Mikropisto 1986

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto julkaisee ensimmäisen kerran varsinaisen tilastollisen vuosikirjan. Vuoden 1985 teatteritilastot on jyhkeä 76-sivuinen lukupaketti. Keskusliiton toiminnanjohtaja Riitta Seppälä muistuttaa esipuheessaan, ettei taidelaitoksen arvoa voida mitata yksin numeroilla ja tilastoilla ja kehottaa lukijaa pitämään mielessä Oscar Wilden varoittavat sanat: ”Mikä on kyynikko? – Ihminen, joka tietää kaiken hinnan mutta ei minkään arvoa."

Syyskauden ohjelmiston kotimaisten kantaesitysnäytelmien (Vienon Ilmiantaja ja Parviaisen Akka) väkivalta puhuttaa. ”Väkivalta on voimaa. Se on fysiikkaa.” ”Kun lyö verissäpän, se on toista kuin istua sohvankulmalla pyöreät rillit päässä ja puhua viisaita. Äksöniä pitää olla. Potkut näyttävät hyviltä.” Näin Parviainen Helsingin Sanomissa (21.9.1986). Parviaisen mukaan tarvitaan oikeaa fyysisyyttä: ”Oikein vahva kundi on seksuaalisempi ja vaarallisempi kuin heikko.”

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Oikeutta ja kohtuutta sentään

Näyttelijä-ohjaaja Bakr Hasanin performanssi Waiting nähtiin viime torstaina Stoassa osana Nomads-festivaalia. Voimallisia kuvia, kasvojen päälle valuvaa verta, hiekkaa, kasvoilla savinen naamio, ihmisiä kuin hirtettynä tai ristinpuussa. Irrallinen pää, irrallisia käsiä ja jalkoja kuin tunkeutumassa seinän lävitse, mutta jähmettyneinä niin kuin Beckettin ihmiset, joiden liikkumavara on olematon tai kuin kuka tahansa kielteisen päätöksen saanut turvapaikananoja, joka odottaa valituspäätöksen ratkaisua. Liikkumavara on olematon. Bakr Hasanin tuntoja. Odotuksen piinaa.

Perjantaina piina poistui. Hasan sai tiedon, että hallinto-oikeus oli kumonnut Migrin kielteisen turvapaikkapäätöksen. Bakr joutui lähtemään kotimaastaan Irakista vainon vuoksi. Bakrin kielteisen turvapaikkapäätöksen perustelut osoittivat alkeellisuudessaan täydellistä asiantuntemattomuutta ja ylimielisyyttä teatterin- tai ylipäätään taiteentekemisestä ja taiteilijuudesta, samoin tulkkaus oli järkyttävän epäpätevää. Me taiteilijajärjestöt teimme vetoomuksen Bakrin puolesta. Valitusprosessi toi oikeutta. Itkin ilosta, kun tieto tuli. Meillä on nyt Suomessa yksi hieno taiteilija enemmän ja Bakrilla täällä toinen koti, taiteessa ja tässä maassa meidän kanssamme. 

Jussi Lehtosen puheenvuoro tässä. Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön dokumentaarinen Toinen koti -esitys tulee ensi-iltaan marraskuussa.

Pohjoisen maskuliinisuuksia, emotionaalista dokumenttiteatteri ja fabuloiva mies 

Nyt juuri ei ole tarvis täällä etelässä asuvan lähteä Kajaaniin nähdäkseen Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin Miehen kosketuksen. Se on Helsingissä Stoassa viikonloppuna. Minä halusin nähdä esityksen syntysijoillaan, kainuulaisyleisön tahdissa hengittäen. Reissu kannatti.  

Meidät vastaanottaa joukko sydämellisiä karjalaismummoja, kuin kotiinsa tulisi. Mummojen sisältä riisuuntuvat miehet, ja katoaa lämpö ja läheisyys. Astutaan suomalaismiehen kosketushistoriaan lapsuudesta kuolemaan, taakkasiirtymien esityksellistämiseen. Jättiläismäisen taustatyön (tutkimusmateriaali, 50 miehen haastattelut, tutkija- ja asiantuntijahaastattelut) kannattelemana syntyy eläväinen, aistimuskylläinen esitys, jossa vuorottelevat haastateltujen miesten äänet ja tutkijoiden äänet.  Eino Saaren ja kajaanilaisten ihmemiesten, näiden näyttelijöiden, matkassa syntyy emotionaalista dokumenttiteatteria.

Kun suomalaisen miehen taival on historiallisesti ja osin edelleenkin näin raskas, miettii, miten mies elämässä selviää ylipäätään hengissä. No ei selviäkään kovin hyvin. Toinen pohjoisen miesteos, Rovaniemen Nätti-Jussi seikkailee nostaa esiin Paroni von Münchhausenin suomalaisvastineen, legendaarisen fabuloijan Nätti-Jussin. Ihmisen pitää hengissä kyky mielikuvitella ja kertoa tarinaa. Marko Syysmaa Nätti-Jussina on energiantäyteinen veijaroija ja henki kulkee koko Rovaniemen ensemblen matkassa. Esitys onnellistuttaa.

Pohjoisen matka jatkuu. Nyt lastenteatterin ja musiikkiteatterin parissa: Pessi ja Illusia, Vihreän vihtametsän uutisia ja Mehiläiskoodi. Just you wait.

Niin ja Kajaanissa tilakierroksella, tiloissa, joissa ei oikeastaan pitäisi työskennellä… onneksi tilahanke on nytkähtänyt eteenpäin. Jumalaton määrä työtä vielä edessä.

Tulevaa – roskia silmässä

Ajatus Maailmannäyttelystä herkistää. Helsingin Itäkeskuksen Stoaan ja sen ympäristöön on tulossa esityssarja, jossa maailmannäyttely-konseptia venytetään koskemaan henkeä, politiikkaa. Ensimmäisenä satubaletti Sinusta tulee koivu / You will be a tree, joka on esitys ”kuudennesta sukupuutosta ja onnellisuuden taidosta”.  Ja jatkoa seuraa.  Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen kaupunkikävelylle Itäkeskukseen haluan osallistua.

Uunituore Baltic Circlen ohjelma herkistää sekin. Olemmeko haurauden ajassa? Uudenlaista kovan haurauden politiikkaa?  Satu Herrala kirjoittaa Kuraattorin tervehdyksessään siitä, miten 100-vuotiaalla Suomella on roska silmässä. Festivaalilla keskitytään alkuperäiskansaoikeuksiin, kulttuuriseen kansanmurhaan, ilmastonmuutokseen Pauliina Feodoroffin kuratoimassa Ensimmäiset kansat -kokonaisuudessa. Mikä ohjelmisto!

Melodraamaa!

Tämä kiinnostaa. Ainoani!-konsertti keskittyy melodraamaan, kaksi miestä ja sama nainen. Taistelu siitä syntyy. Nyt Sibeliuksen ja Ahon välille. Kolmen nykysäveltäjän melodraamat lausujalle ja pianistille Sibeliuksen kolmen melodraaman kumppaneina.  Tuukka Vasama lausujana, Maria Suokas pianistina. Jos ei pääse paikalle, voi kuunnella striimausta.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO-jengissä muutoksia

Syksy tuo kaksi muutosta TINFO-henkilökunnan kokoonpanoon. Viestintäassistentti Jenni Ylinentalo palaa vanhempainvapaalta 2.10.2017. Elina Knaapi toimi Jennin sijaisena syyskuun loppuun saakka. Suurkiitos Elinalle!

Erasmus-harjoittelija Sofia d'Alessandro on osana TINFO-jengiä jouluun saakka. Sofia on valmistunut Firenzen yliopistosta, jossa opiskeli kirjallisuutta ja eri kieliä, myös suomea.

tinfo(a)tinfo.fi


TINFO-apuraha käännöstyöhön | haku 1.12.2017 mennessä 

TINFO-apurahan vuoden 2017 kolmannella hakukierroksella ei myönnetty apurahoja. 

Vuoden 2017 viimeisellä kierroksella käännösapurahoja voidaan myöntää myös käännöshankkeisiin, joihin ei vielä liity esitys- tai aiesopimuksia. Tällaisissa tapauksissa hakijoita pyydetään liittämään mukaan suunnitelma niistä toimenpiteistä, joilla näytelmän mahdollista ulkomaisten tuotantojen syntymistä on tarkoitus edistää. 

Hakemukset liitteineen on lähetettävä sähköisesti 1.12.2017 mennessä. 

TINFO-apurahalomake ja myöntämisen kriteerit

Myönnetyt TINFO-apurahat 2017

Tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi 


Apurahavahti auttaa pysymään kärryillä hakuajoista

Ota käyttöön Apurahavahti! Sinun tarvitsee antaa vain sähköpostiosoitteesi. 

Apurahavahti auttaa pysymään kärryillä apurahojen ja avustusten hakuajoista. Apurahavahti ilmoittaa sähköpostitse hakuajan alkamisesta. Se myös kertoo, mikäli jotain apurahahakua on päivitetty tai jos vahtiin on lisätty uusi apuraha. 

Huom! Tarkista aina hakuaika ja -ohjeet jakajan kotisivuilta. Meille voit myös ilmoittaa muutoksista tai uusista jaettavista apurahoista niin Suomessa kuin ulkomaillakin tinfo(a)tinfo.fi

Lisää apurahoja ja avustuksia löytyy Aurora-tietokannasta

Fyrk.fi hjälper dig navigera bland stipendier och understöd.

www.tinfo.fi/fi/Apurahavahti


Loppuunmyynti: viimeiset Teatterilaisen muistikirja ja kalenterit myydään nyt

Teatterilaisen muistikirjaa ja kalenteria ei enää ensi vuodelle valmisteta. Sähköiseen aikaan siirtyminen on tehnyt painetun aineiston kysynnästä yhä vähäisempää, niin kävi myös Teatterilaisen muistikirja ja kalenterille.

Loput vuoden 2017 muistikirjat myydään nyt, katso TINFO-verkkokaupasta.

Kiitos kaikille Teatterilaisen muistikirjaa ja kalenteria vuosien varrella tilanneille!  

Tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi

UUTISIA

Teatteri Hevosenkengällä kiertue Japanissa ja vierailu Tartossa 

Teatteri Hevosenkenkä tekee syksyllä 2017 kolme matkaa ulkomaille. Esityksiä viedään naapurimaihin, Ruotsiin ja Viroon, mutta myös vähän kauemmaksi Japaniin. 

Maalaishiiri ja Kaupunkilaishiiri kiertää Japanissa 9.-25.12.2017. Esityksiä on yhteensä 12 kappaletta Yokosukassa, Ebinassa ja Kawasakissa. Hevosenkengän yhteistyökumppaneita Japanissa ovat Kijo Picture Book Village, Art for Young Audience Abiko ja Kawasaki Theatre Audience Society. 

Japaniin suuntaavaa yhteistyötä Teatterilla on ollut jo kahdenkymmenen vuoden ajan.  Hevosenkenkä on kehittänyt oman konseptin, miten suomenkielinen esitys tulee ymmärrettäväksi. Lasten reaktiot ovatkin aivan samanlaisia kuin kotimaassa. 

Yhteistyö on saanut monia kaikkia osapuolia rikastuttavia muotoja. Teatteri Hevosenkenkä on kiitollinen näistä mahdollisuuksista ystävilleen ikivanhan nukketeatterimuodon, Bunrakun, kotimaassa. 

Nyt yhteistyötä juhlistetaan kaksi viikkoa kestävällä joulun ajan vierailulla ja Maalaishiiri ja Kaupunkilaishiiri ovatkin toivotut vieraat. Näytelmän esittävät Niina Sillanpää ja Antero Nieminen ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut teatterinjohtaja Kirsi Siren. Esitysten lavastus rakennetaan nykyisin Hevosenkengän lavastajan ohjeiden mukaan Japanissa. Nuket, puvut ja rekvisiitta kulkevat työryhmän mukana matkalaukuissa. 

Yhteistyö eteläisen naapurin kanssa nytkähti käyntiin vuosi sitten, kun Lelumuseo Hevosenkenkä teki vierailun Tarttoon. Myös Tartossa toimii lelumuseo ja sen yhteyteen kuuluu Lasten teatteritalo. Teatteri Hevosenkengän Kummituskekkerit ja sen yhteydessä toteutettavat työpajat viedään Tarttoon Lasten teatteritaloon 20.-21.10.2017. Lelumuseoiden yhteinen näyttely Mäng + Peli = 100 avautui Tartossa kesäkuussa 2017. Espoossa näyttely nähdään helmikuussa 2018. 

Ruotsissa Teatteri Hevosenkenkä vierailee kiertävien esitysten kanssa lähes vuosittain. Tänä vuonna vierailu tehtiin syyskuussa. Västeråsin kulttuurikeskuksessa ja Tukholman Suomi-talolla nähtiin Patrik Draken ohjaama ja kirjoittama Kummituskekkerit. 


ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittajaksi Tania El Khoury 

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja 2017 julkistettiin lauantaina 23.9. klo 20.00 ANTI - Contemporary Art Festivalilla Kuopion ravintola Introssa. Maailman ainoa live art -palkinto jaettiin nyt neljännen kerran. 
 
Libanonilainen Tania El Khoury jätti taakseen muut upeat nykytaiteilijat ja ehdokkaat: Sethembile Msezanen (Etelä-Afrikka), The vacuum cleanerin (Iso-Britannia) ja Alexandra Piricin (Romania). 

Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. ANTI Festival International Prize for Live Art jaetaan vuosittain yhdelle live art -taiteen kentällä toimivalle taiteilijalle tai ryhmälle. Vuoden 2017 palkinnonsaajan valitsi kolmihenkinen jury, jonka puheenjohtajana toimii Fiona Winning (AU), entinen Sydney Opera Housen ohjelmajohtaja. Raadin muut jäsenet ovat Live Art Development Agencyn perustajajäsen Lois Keidan (UK) ja Pariisissa asuva taiwanilainen taiteilija ja kuraattori River Lin (TW). 
 
"Herkkyys, jolla Tania ohjaa yleisökokemusta, on ainutlaatuista. Kokemus pysyy meissä, ja joskus se kirjoitetaan meihin – sananmukaisesti. Hän on tuonut esille aikamme polttavia kysymyksiä luomalla resonoivia kokemuksia, jotka herättävät keskustelua ja mielenpiteiden vaihtoa," kirjoittaa jury voittajasta. 

Tania El Khoury voitti 15 000 euron rahapalkinnon lisäksi samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille 2018. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen säätiö. 

antifestival.com


100 nuorta mukana toteuttamassa Toiveiden taivas -esitystä 

Itä-Helsingin 100 nuorta yhdessä Maria Baric Companyn kanssa ovat tekemässä tänä syksynä yhteisöllistä Toiveiden taivas nimistä esityskokonaisuutta, jossa kerätään nuorten unelmia ja toiveita yhteen. Teos huipentuu Toiveiden taivas nimiseen esityskokonaisuuteen, jossa yhdistyvät tuli, elävä musiikki, teatteri, sirkus sekä toiveet ja unelmat. Nuoret osallistuvat teoksen valmisteluihin työpajojen kautta, ja osa nuorista on mukana myös Toiveiden taivas esityksissä yhdessä Maria Baric Companyn taiteilijoiden ja lauluyhtye Club for five:n kanssa.  

Toiveiden taivas kokonaisuuden tavoite on kannustaa nuoria unelmoimaan ja tavoittelemaan toiveitaan. Teoksessa nostetaan esiin eri taustaisten ihmisten unelmat sekä toiveet, jotka nousevat ilmaan tuliesityksen lopussa taivaslyhtyihin kirjoitettuna.  

Teoksen maailmanensi-ilta nähtiin keväällä Kuubassa kansainvälisillä katuteatterifestivaaleilla, ja Suomeen valmistellut teossovitukset nähdään syksyllä. Suomen ensi-iltansa Toiveiden taivas saa 30.9.2017 klo 19.00 Kontulassa (Kontulankaari 15). Muut esitykset nähdään 17.10.2017 klo 19.00 Asunnottomien yössä ja 1.11.2017 Finlandia-talon edustalla osana Oppimisen fiesta nimistä tapahtumaa.  

Tulinukketeatteri on sekä Suomessa että maailmalla harvoin nähty teatteri- taiteenmuoto, johon kansainvälisesti palkittu visuaalisen teatterin ryhmä Maria Baric Company on viime vuosina erikoistunut. Maria Baric Company on Itä-Helsingissä toimiva ammattilaisryhmä, joka yhdistelee tuliteatteria, varjoteatteria, musiikkia, uutta sirkusta sekä nukketeatterin uusia muotoja.  

Haastattelupyynnöt: 
Maria Baric  
Puhelin: 050 329 4693 
E-mail: info(a)mariabaric.com


Taiken syksyn haut käynnistyvät - alueiden yhteisöjen hakuaikaa aikaistettu

Taiken syksyn haut käynnistyvät syyskuun lopussa. Eri puolilla Suomea toimivien yhdistysten tulee hakea avustusta syksyn haussa, sillä keväällä ei tule erillistä hakua. Ensimmäistä kertaa Taike tukee myös festivaaleja ja kulttuurilehtiä.

Yhteisöjen toiminta- ja erityisavustukset vuodelle 2018 ovat haettavissa Taikesta 29.9.−2.11. Hakuilmoitukset on julkaistu Taiken verkkosivuilla www.taike.fi. Verkkoasiointia varten yhteisö tarvitsee Katso-tunnisteen, joka kannattaa hankkia hyvissä ajoin.

Viime vuonna yhteisöhakijoita oli runsaat 1 800.

Alueiden yhteisöjen hakuaika siirtynyt syksyyn

Eri puolilla Suomea toimivien yhdistysten ja muiden yhteisöjen tulee hakea avustusta syksyn haussa. Keväällä ei tule erillistä hakua alueellisille toimijoille.

Yhteisöt voivat hakea erityisavustusta esimerkiksi näyttelyiden, seminaarien ja kurssien järjestämiseen. Taike ei jaa alle 2 000 euron avustuksia. Avustukset on tarkoitettu vuoden 2018 hankkeisiin ja ne tulee käyttää myöntövuoden tai seuraavan vuoden aikana.

Festivaaliavustukset siirtyneet ministeriöstä Taikeen

Ensimmäistä kertaa festivaaliavustukset sekä avustukset kulttuurilehdille ovat haettavissa Taikesta. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä hakevat vastedes tukea vain suurimmat festivaalit. Taike jakaa festivaaleille arviolta noin kaksi miljoonaa euroa ja kulttuurilehdille lähes 900 000 euroa.

Lisäksi Taikesta voi hakea muun muassa residenssiavustuksia, avustuksia kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan sekä kulttuurin hyvinvointivaikutuksia edistäviin hankkeisiin. Kaikkiaan haussa on kymmenen eri avustusmuotoa.

Katso-tunniste haettava ajoissa

Maksuttoman Katso-tunnisteen saa Väestörekisterikeskuksesta osoitteesta yritys.tunnistus.fi. Tunnisteen hankkiminen edellyttää voimassa olevaa Y-tunnusta. Ohjeet sen hakemiseen löytyvät YTJ-palvelun verkkosivuilta www.ytj.fi.

Verkkoasiointi on sujuvaa, hakemusta voi myös täydentää verkossa. Valmis hakemus tulee lähettää sähköisesti Taikeen ennen hakuajan päättymistä. Verkkoasiointi sulkeutuu 2.11. klo 16.

Hakemukseen tulee liittää vähintään vahvistettu tilinpäätös. Toiminta-avustushakemukseen vaaditaan lisäksi toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Kohdeapurahojen haku käynnistyy

Vuoden 2018 hankkeisiin tarkoitettujen kohdeapurahojen haku käynnistyy syyskuun lopussa. Taiteilijat ja työryhmät voivat hakea myös apurahoja kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen sekä liikkuvuusapurahoja. Apurahojen haku jatkuu aina 15.11. saakka. Taiteilijat ja työryhmien yhteyshenkilöt kirjautuvat sähköiseen asiointiin verkkopankkitunnuksellaan.

www.taike.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


New Performance Turku Festival| 6.-8.10.2017, Turku 

New Performance Turku Festival järjestetään Turussa 6.-8.10.2017 jo kuudetta kertaa. Vuoden 2017 performanssifestivaalin ytimenä on poliittisuus monissa eri muodoissa: manifesteina, queer-näkökulmina ja kaupunkitilan taiteellisena haltuunottona. New Performance Turku Festival tuo katukuvaan poliittisuutta, kohtaamisia ja meditatiivisia taidekokemuksia. 

Kaikkiin festivaalin sisältöihin on vapaa pääsy. 

Festivaalin keskeisimpänä osiona toteutetaan OCCUPY AURAJOKI! -kokonaisuus la 7.10.2017 klo 12-15 välisenä aikana, jolloin Turun jokiranta Teatterisillalta Kirjastosillalle täyttyy yhteensä kymmenen taiteilijan pitkäkestoisista teoksista.  
 
Paikkasidonnaisen kokonaisuuden lisäksi festivaalin teoksia nähdään mm. TEHDAS Teatterissa ja Wäinö Aaltosen museossa.  
 
Festivaalilla nähdään tänä vuonna yhteensä 21 taiteilijaa ja ryhmää eri puolilta maailmaa. Tekijät saapuvat tänä vuonna mm. Kanadasta, josta nähdään kolme Quebecissä toimivaa keskeistä nykytaiteilijaa: Serge Olivier Fokoua (Kamerun), Victoria Stanton sekä Rachel Echenberg. Lisäksi festivaalille saapuu Englannista queer-aktivisti ja taiteilija Scottee, joka myös toteuttaa paikallisille taiteilijoille manifestityöpajan ennen varsinaisen festivaaliohjelman alkua. Pohjoismaisista taiteilijoista mukana ovat norjalainen Kurt Johannessen, sekä ruotsissa toimivat Denis Romanovski ja Hiroko Tsuchimoto. Festivaali esittelee myös useiden Suomessa toimivien keskeisten taiteilijoiden töitä: mukana on mm. Irma Optimisti, John Court sekä Maija Hirvanen. Tänä vuonna mukana on myös ala-asteikäisille lapsille suunnattua ohjelmaa Eero Yli-Vakkurin toteuttaman Teknomuskari -esityksen ja työpajan merkeissä. 


ARMAS-festivaali | 1.-15.10.2017 

Kaksiviikkoinen ARMAS-festivaali järjestetään ensimmäisen kerran 1.-15.10.2017 Vanhusten viikon yhteydessä. Tavoitteena on tehdä festivaalista jokavuotinen. ARMAS on sateenvarjo-organisaatio, joka yhdistää ennakkoluulottomasti taiteilijoita, taidealan toimijoita, taidelaitoksia, vanhustyön järjestöjä sekä kunta-alan toimijoita.  

ARMAS on Suomessa ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus, joka nostaa esiin ikääntyneitä taiteilijoita ja tekee ikääntymisen teemoja näkyväksi taiteen keinoin. ARMAS on ainutlaatuinen myös lukuina: yli 120 tapahtumaa kahden viikon aikana, mukana 16 kuntaa, 20 taidealan toimijaa, 16 vanhusalan järjestöä sekä kaksi tutkimusta tekevää tahoa. 

ARMAKSEN missioita ovat: 

 • Senior power – ikääntyneiden ääni esiin 
 • Seinät nurin – oman näköinen vanhuus, ei rajoja olemiseen tai tekemiseen 
 • Iloa arkeen – iloinen ja energinen festivaali 

ARMAS on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 virallista ohjelmaa.  Festivaalin suojelija on tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio, ja sen logon on suunnitellut suomalaisen graafisen suunnittelun ”Grand Old Man” Erik Bruun.  

Lue lisää ARMAS-festivaalista täällä.   

Yhteydet: Raisa Karttunen, tuottaja, Lasipalatsin Mediakeskus Oy, raisa.karttunen(a)lasipalatsi.fi, puh: +358503717818 


ILMIFESTIVAALI | 7.-15.10.2017, Helsinki 

Teatteri ILMI Ö. järjestää lapsille ja nuorille suunnatun teatterifestivaalin ILMIFESTIVAALIN 7.10. - 15.10.17 Teatteri ILMI Ö:n tilassa (Iso Roobertinkatu 10 B 20, 00120 Hki).

Festivaali avataan komeasti lauantaina 7.10. Teatteri ILMI Ö:n synttärijuhlilla ja juhlinta jatkuu koko viikon. Teatteri ILMI Ö:n omien esitysten lisäksi ILMIFESTIVAALILLE on kutsuttu sekä Suomeen muuttaneiden taiteilijoiden että suomalaisten lastenteatterin tekijöiden esityksiä. Teatterielämys tarjoaa yhteyden eri kulttuuritaustoista tulevien ihmisten välille luoden ymmärrystä ja yhteisöllisyyttä!

Juhlitaan yhdessä 15-vuotiasta Teatteri ILMI Ö:tä ja 100-vuotiasta Suomea! Tervetuloa!

Teatteri ILMI Ö. on vuonna 2002 perustettu kiertävä ammattiteatteri. Teatteri ILMI Ö. valmistaa kotimaisia kantaesityksiä, toteuttaa  soveltavan teatterin projekteja sekä tarjoaa teatteritaiteen perusopetusta Helsingissä. 

Lisätietoa

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Taike: Festivaaliavustukset | hakuaika 29.9.-2.11.2017 

Taiteen edistämiskeskuksen festivaaliavustukset on tarkoitettu vuosittain tai säännöllisesti eri puolilla Suomea järjestettäville taide- ja kulttuurifestivaaleille, joilla on merkitystä eri taiteenalojen edistämisen, osallistumisen ja osallisuuden sekä kulttuurisen moninaisuuden kannalta.

Avustusta voidaan myöntää festivaalille, joka on

 • järjestetty Suomessa säännöllisesti
 • vakiintunut (järjestetty vähintään 3 kertaa)
 • ammattimaisesti järjestetty
 • ohjelmaltaan taiteeseen ja kulttuuriin perustuva
 • ohjelmaltaan korkeatasoinen
 • ohjelmaltaan yleisölle avoin
 • merkittävä omalla taiteenalallaan ja edistää oman taiteenalansa kehittymistä
 • merkittävä valtakunnallisesti tai alueellisesti.

Festivaalilla tarkoitetaan säännöllisesti, tiettynä aikana ja tietyssä paikassa pidettävää yhteisöllistä tapahtumaa, joka koostuu yleisölle avoimesta taiteeseen ja kulttuuriin perustuvasta ohjelmistosta.

Lisätietoa


Taike: Kohdeapurahat | hakuaika 29.9.-15.11.2017 

Kohdeapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille. 

Taiteen edistämiskeskus suosittaa, että jätät hakemuksen vain yhdelle taiteenalalle. Tee taiteenalavalinta hakemusta täyttäessäsi. Jos haet kohdeapurahaa näyttämötaideteoksen valo- ja äänisuunnitteluun, valitse taiteenalaksi näyttämötaide. Valinta ”monialainen” tarkoittaa useita eri taiteenaloja yhdistävää, poikkitaiteellista toimintaa, joka ei sovellu minkään yksittäisen taiteenalan alle. 

Apuraha on tarkoitettu eri taiteenaloilla toteutettaviin yksittäisiin vuonna 2018 toteutettaviin projekteihin. 

Apurahan voi saada muun muassa 

 • työskentelyyn 
 • materiaalikustannuksiin ja 
 • tuotantokustannuksiin 
 • näytelmän kirjoittamiseen 
 • valokuvateoksen valmistuskuluihin (laatutuki) 

Huomaa, että näyttämötaiteen kohdeapuraha voidaan myöntää myös näytelmäkirjallisuuden edistämiseen, johon varataan oma määrärahansa. Määrärahalla tuetaan laadukasta kotimaista näytelmäkirjallisuutta ja kirjailijan taiteellisen työn jatkuvuutta. 

Lisätietoa


Vinn startpeng för din idé på Nordmatch | 26-27.10.2017, Helsingfors

Under NordMatch-konferensen 26–27.10 i Helsingfors, samlas proffs, frivilligarbe tare och studerande inom kultur, idrott och ungdomsarbete. Förutom att låta sig inspireras av intressanta case från de nordiska och baltiska länderna, kan du utveckla din projektidé tillsammans med andra. Om du har tur blir du en av dem som får presentera din idé till en panel bestående av nordiska finansiärer. Panelen väljer en idé som tilldelas 3 000 ¤ för vidareutveckling. A.F. Lindstedts och Svenska Handelsinstitutets fond för handelsutbildning har donerat prispengarna.

Anmäl dig till NordMatch 2017

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Taiteilijahuoneisto vuodelle 2018, Ateena | haku 12.10.2017 mennessä

Ateenassa, Gizin kaupunginosassa, on vuokrattavissa huoneisto (43 m2) eri alan taiteilijoiden käyttöön. Se sijaitsee Suomen Ateenan-instituutin ylläpitämässä asuntolassa, Koronoes-talossa, jossa on kalustettuja huoneistoja tutkijoita, taiteilijoita, kirjailijoita ja opiskelijoita varten. Instituutti itsessään on  tiedeinstituutti, joka harjoittaa, tukee ja edistää Kreikkaan liittyvää tiedettä ja taidetta.

Taiteilijahuoneisto sijaitsee asuntolan viidennessä kerroksessa. Siihen kuuluu työhuone-olohuone, makuuhuone, keittiö, kylpyhuone ja parveke-terassi. Työhuone-olohuoneessa on pesuallas maalaustarvikkeiden pesemistä ja huoltoa varten. Työskentelytila on kalustettu kevyesti niin, että huonekaluja on helppo siirtää tarvittaessa työskentelyn tieltä pois. Seinille on mahdollista kiinnittää omia töitään (valokuvia, maalauksia, luonnoksia) oleskelun ajan. Kaikki tarpeelliset liinavaatteet ja keittiötarvikkeet ovat valmiina. Asunnossa on myös astianpesukone, televisio, radio ja tulostin sekä langaton verkko. Asuntolan yhteistiloihin kuuluvat talon kattoterassi, pesutupa, seminaarihuone ja oleskelutila sohvineen, kirjoineen, televisioineen ja dvd-soittimineen.

Taiteilijahuoneiston vuokra on 500 e/kk. Asuntoon voi myös majoittua yksi lisähenkilö 25 e/vko lisävuokralla. Asuntolan osoite on Ioannou Soutsou 25.

Vapaamuotoiset hakemukset työsuunnitelmineen yhdestä kolmeen kuukautta pituiselle jaksolle toimitetaan viimeistään 12.10.2017 sähköisessä muodossa Suomen Ateenan-instituutin säätiön asiamiehelle, Manna Satamalle (satama(a)finninstitute.gr JA ateena.asiamies(a)gmail.com).  Muistathan mainita hakemuksessa haluamasi ajankohdat ja mahdolliset aiemmat oleskelut Ateenan taiteilijahuoneistossa. Huom! Maaliskuu 2018 on jo varattu Kuvittajat ry:n käyttöön.

Päätökset tehdään 20.10.2017 mennessä, ja päätöksistä ilmoitetaan kaikille hakijoille.

Lisätietoja asiamieheltä sähköpostitse tai puhelimitse +358 50 434 5523. Lisätietoa Suomen Ateenan-instituutista ja asuntolasta löytyy instituutin kotisivulta www.finninstitute.gr


Open Call: Bursaries available for BAME artists to attend IETM Brussels

The British Council is offering bursaries for BAME (black, Asian or minority ethnic) artists and producers to attend IETM Brussels from 23—26 November 2017.

The British Council is an associate member of IETM and there will be friendly faces from our Theatre and Dance team on hand for the successful participants. We will provide support, make introductions, steer the group through events and help everyone to make the most of the experience.

To be considered for a bursary, eligible candidates should complete a short application form on our website. Applications will be accepted from UK based BAME artists or producers working in the performing arts.

Find out more

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Labbet ordnar två nordiska verkstäder

Labbet ordnar tillsammans med Finlands dramatiker och manusförfattare  och Women in Film and Television (Wift) Nordic två nordiska verkstäder. 

Amanda Kernell, workshop: Manusutveckling med regissörens verktyg  30.10.2017, Helsingfors   

Bo Skjoldborg (DK): Method writing 3- 4 Nov 2017, Helsinki

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Toiminnanjohtaja, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat | haku 23.10.2017 mennessä

Yhdistyksemme hakee Kruununhaassa sijaitsevaan toimistoonsa kokoaikaista toiminnanjohtajaa. Työ tarjoaa hakijalle aitiopaikan nopeasti kehittyvän draamakirjoittamisen maailmassa.
Tehtäväkenttään kuuluu jäsenistön avustaminen sopimusneuvotteluissa, tekijänoikeuskysymyksissä ja yhdistyksen edustaminen tekijänoikeuksia valvovissa järjestöissä. Tämän ohella toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen toiminnan organisoinnista, johtaa toimistoa, jossa on työssä kaksi kokopäivätoimista työntekijää sekä ylläpitää ja kehittää yhdistyksen niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin suhteita.
 
Edellytämme toiminnanjohtajalta lainopillista koulutusta. Innostus ja intohimo teatteri-, elokuva- ja tv-alaa kohtaan sekä niin kotimainen kuin kansainvälinen tekijänoikeusprosessien tuntemus ovat hakijalle eduksi. Odotamme hakijalta myös kotimaisten kielten hyvän hallinnan lisäksi sujuvaa englanninkielen taitoa sekä erinomaisia vuorovaikutustaitoja ja itsenäistä työotetta.
Työ alkaa sopimuksen mukaan 2017 tai viimeistään vuoden 2018 alusta.
 
Vapaamuotoiset hakemukset palkkatoiveineen ja ansioluetteloineen pyydetään lähettämään sähköpostitse 23.10.2017 mennessä osoitteella jukka.asikainen(a)sunklo.fi.
 
Lisätiedot: Toiminnanjohtaja Jukka Asikainen p. 040 838 6675 ja Sami Keski-Vähälä, hallituksen puheenjohtaja p. 0400 294 194

Lisätietoa


Vikarie ansvarig för marknadsföring & PR, Lilla Teatern | ansök senast den 22.10.2017

Lilla Teatern söker en VIKARIE ansvarig för marknadsföring & PR för tiden 27.11.2017-30.6.2018.

Till dina huvudsakliga arbetsuppgifter hör att planera och koordinera marknadsförings-aktiviteter för Lilla Teaterns olika produktioner. I jobbet ingår att ha många kontaktytor, både internt och externt. Du ansvarar också för gruppförsäljningen.

Du trivs att arbeta i ett högt tempo och har lätt för att samarbeta. Som person är du noggrann, kreativ och initiativrik. Du har kunskap om och erfarenhet av olika typer av mediekanaler (inkl. social medier) och hur man använder dessa effektivt. Du har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och på finska. Det är meriterande om du har erfarenhet av teater eller kultursektorn.

För ytterligare information kontakta Lilla Teaterns konstnärliga ledare Marina Meinander i första hand per mejl (eller per tfn 0407772555). Skicka ansökan + CV senast den 22 oktober 2017 till marina.meinander(a)lillateatern.fi

Mer information

MUITA ILMOITUKSIA

Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti: tarjous TINFO-tiedotteen tilaajille

Tilaa Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti itselle tai lahjaksi. Kahdeksan numeroa vain 48 euroa (normaalisti 59 euroa).

Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti
Kauppiaankatu 2 B 9
00160 Helsinki


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.