20.09.2018

TINFO-tiedote 30 / 20.9.2018
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

TOIMITILOJA TARJOLLA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Teatteri 100 vuoden päästä

Kunnioitan ja kadehdin tätä puolalaisten teatterintekijöiden kykyä katsoa asioita ennakoimattomista näkövinkkeleistä. Puolan uuden aallon teatterintekijöillä on esityssarja nimeltään "2118". "Millaiseksi kuvittelet teatterin 100 vuoden päästä?"

Tekijät viittaavat 100 vuoden takaisiin taiteilijakollegoihinsa Puolan avantgardessa. Nykytekijät haluavat toistaa avantgardistisen eleen ja innoittavat toisiaan mahdollisten maailmojen kuvitteluun. Utopioista kieltäydytään. Utopia käsitteenä on mahdollisen vastakohta.

2118 tarkoittaa myös kriittistä reflektiota muistin olemuksesta, sen mekanismeista ja siitä, mikä muistamista piilevästi ohjaa. Mitä ajastamme muistetaan? Muistetaanko meitä? Yksi mukana olevista on ohjaaja Wojtek Ziemilski, jonka ohjaama teos Puolalaiset selittävät tulevaisuutta saa ensi-iltansa tänään. Tässä kansainvälisessä tekijäryhmässä on mukana myös Sodja Lotker, PQ:n uudistavan linjan voimahahmo. Hänen kuratoimansa PQ oli yksi hienoimpia vuonna 2015.
 

Festivaalit kansainvälistäjänä

Kävin kiintoisaa keskustelua Hangö Teaterträffin Jonas Welanderin kanssa suhteellisuuksista, esittävien taiteiden kansainvälistymisalustoista ja kansainvälistymisen kustannuksista. On hyvä pitää mielessä, miten pienellä rahalla useimmat esittävien taiteiden festivaalit tuottavat kansainvälisiä yhteistuotantoja ja tuovat festivaalilleen vierailemaan ulkomaisia ryhmiä. 

Festivaalien merkitys tunnustetaan ja tunnistetaan ainakin Cuporessa, jonka tekemä selvitys kannattaa jälleen kerran pitää mielessä. Festivaalien kohdalla on kyse kevyistä tuotantorakenteista ja kengännauhabudjeteista, joilla kansainvälisyyttä hoidetaan.

Teatteritilastot ovat tältä osin puutteelliset. Kuka itse asiassa tilastoi festivaalien ulkomaisia esityksiä? Finland Festivals? Jokin muu taho? Täytyy selvittää ja ryhtyä toimiin.
 

Hankkeista, kestävyydestä ja vaikuttavuudesta

On hienoa, että meillä tarjolla on hankerahoitusta, me kaikki teemme yhteistyötä, kaikilla meillä on hankekumppaneita. Mutta saavutetaanko todellista vaikuttavuutta? Kuinka monta sellaista hanketta onkaan ollut, joissa juuri päästiin alkuun ja sitten jatkokehittelyyn ja jalostukseen ei hankkeen päätyttyä ollut mahdollisuuksia. Miten voisimme rakentaa myös kiinteämpiä ja pitkäjänteisempiä hankeyhteistyön muotoja?  

Haaveilen erilaisista yhteistyöalustoista, verkostomaisesta yhteisestä tekemisestä, mutta ne tarvitsevat aktiivista ja sitoutunutta jaettua omistajuutta, yhteistä näkemystä ja pelisääntöjä. Ei ihan helppoa. Miksi nyt tällaista ajattelen. No siksi, kun meidän pohjoismainen verkosto ilmiselvästi takkuaa. Nyt yritämme selvittää, miksi. Ei kannettu yhteistyövesi kaivossa pysy.
 

Hauraat rakenteet

New Performance Turku Festival tapahtuu nyt! En pääse, mutta siellä on vaikka mitä. Nyt bongaan sieltä Emilia Kokon ja Markus Lindénin teoksen Hauraat rakenteet – osa 1 Humina. Minua puhuttelee esitystaiteilija, queerfeministi Emilia Kokon taiteellinen credo. Tässä jaettavaksi:

”Kaikkein tärkeintä työssäni ovat hauraat rakenteet. Työskentelen hauraissa rakenteissa, niiden ympäröimänä, niiden avulla, niiden vuoksi. Kun työskentelen, huomioin hauraiden rakenteiden olemassaolon, niiden erityisyyden, haurauden, huteruuden, hetkellisyyden ja jatkuvan muodonmuutoksen. Hauraus määrittyy jatkuvasti yhä uudelleen ja uudelleen. Haluan pitää hauraista rakenteista huolta. Teen teoksissani tilaa hauraille rakenteille.

Ajattelen, että maailma, jossa on tilaa hauraille rakenteille, on kevyempi, tilavampi ja pehmeämpi paikka. Ehkä suojaisampi, ehkä parempi. Hauraissa rakenteissa on tilaa rikkinäisyydelle, voimattomuudelle, epäonnistumiselle, jotenkuten selviytymiselle, alisuoriutumisille, oudoille, eikeillekään, toisenlaisille, queereille, vinoille, normittomuuksille, eläimille, toisenlaisille kieliopeille, puheille joita ei uskalla pitää, koska ei tarvitse uskaltaa, ei tarvitse osallistua, ei tarvitse osata, ei tarvitse suostua, ei tarvitse uskaltaa.

Kun alan tehdä esitystä, kohdistan huomioni rakennelmien takaiseen tilaan. Mitä kunkin asian takaa aukeaa? Millaiset joutomaat, jättömaat, autiomaat, puutarhat, keitaat? Millaiset tyhjyydet ja uskomattomuudet? Millaiset melkein-tavallisuudet? Millaiset hämäryydet ja epäselvyydet ja määrittymättömät kaikki jotkut?

Kaikki nämä käsittämättömyydet. Täällä on tällaista huminaa. On hämärää ja epämääräistä. Olen täällä tämän ei-mityyden äärellä. Tämän jonkun äärellä, ja sentakana. Merkitykset huojuu ja katoaa ja muuttuu ja muuttuu. Täällä on tällaista.Täällä on tällainen humina. Olen nyt täällä. Täällä humisee.”

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

 

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

IImoita ensi-iltasi uudella verkkolomakkeella

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) kerää tiedot teatterien ensi-illoista kaikille avoimeen verkkopalveluun.

Ensin kannattaa tarkistaa, että teatterinne tiedot löytyvät Teatterihausta.

Jos haluat päivittää teatterinne tiedot Teatterihakuun tai ilmoittaa siihen uuden teatterin, käytä tätä lomaketta.

Esitystenne tulevat ensi-illat ilmoitetaan puolestaan tällä lomakkeella.

HUOM! Syksystä 2018 lähtien alamme kerätä ensi-iltalistaan myös kaikkien harrastajateatterien ensi-illat. Tervetuloa siis ilmoittamaan tietonne!

Lomakkeista mahdollisesti nousevat kysymykset: tinfo(a)tinfo.fi


Ei TINFO-tiedotetta 4.10.2018 

TINFOn väki viettää syyslomaa ke-pe 3.-5.10.2018. Torstaina 4.10. ei ilmesty TINFO-tiedotetta.


TINFO e-Nytt ilmestynyt. Tässä tärppejä:

Lue TINFO e-Nytt tästä

UUTISIA

TINFO-apurahat jaettu kahden tekstin kääntämiseen

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa apurahoja näytelmien ja esitysten tekstitysten kääntämiseen. Vuoden 2018 kolmannella jakokierroksella TINFO-apurahalla tuetaan kahden näytelmän käännöstyötä.   

Apurahan saavat Eva Buchwald, joka kääntää englanniksi Mika Myllyahon näytelmän Korjaamo ja Anna Sidorova, joka kääntää venäjäksi Amanda Palon ja Olga Palon monologin Kilari. Raiskauskokemuksesta kertova Kilari-esitys nähdään Pietarissa lokakuussa 2018.  

TINFO on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä tälle vuodelle yhteensä 25 000 euroa jaettavaksi suomalaisten näytelmäteosten ja esitysten tekstitysten kääntämiseen. Apurahojen myöntämisestä päättää asiantuntijaraati, joka kokoontuu vuoden aikana neljä kertaa. TINFO-apurahojen tarkoitus on suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekeminen maailmalla.

Suomalaisia näytelmien ja dramatisointien pohjalta on 2010-luvulla nähty ulkomaisissa teattereissa vuosittain 72-116:een produktiota. TINFO-apurahalla on pystytty tukemaan tukimuodon aikana vuodesta 2011 lähtien yhteensä 118 käännöshanketta.    

Kuluvan vuoden viimeiselle jakokierrokselle tarkoitetut hakemukset on lähetettävä viimeistään torstaina 22.11.2018.

Lue lisää TINFO-apurahasta ja sen kriteereistä: tinfo.fi/tinfoapuraha


Seksuaalisesta väkivallasta kertova Kilari festivaalille Pietariin

Yhteiskunnallisena ja feministisenä projektina ja festivaalina kolmannen kerran järjestettävä Eve’s Ribs on kutsunut Amanda Palon kirjoittaman ja esittämän Kilari-monologin Pietariin. Omaelämäkerrallinen esitys seksuaalisesta väkivallasta ja oman tilan takaisinvaltaamisesta nähdään Artmusa-kulttuurikeskuksessa 6.10.2018. Kilarin on ohjannut Olga Palo. Teknisestä toteutuksesta vastaa Samuli Laine. Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoima NOKKA/HOC-hanke on mukana vierailun järjestämisessä.

Eve’s Ribs -festivaalille osallistuu myös suomalainen Aika toimia -yhteisötaideryhmä, jonka Vaiettu jälki -esityskokonaisuus tutkii naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sen eri muodoissa performanssien ja installaatioiden kautta perjantaina 5.10.2018.


(TINFO 20.9.2018)


Wusheng Company kansainväliseen Peking-oopperakilpailuun Kiinassa

Suomalainen, Peking-oopperaan erikoistunut fyysisen teatterin ryhmä Wusheng Company osallistuu kutsuttuna perinteisen kiinalaisen teatterin kulttuuriviikoilla järjestettävään peking-oopperakilpailuun Pekingissä, Kiinassa. Fengtain kaupunginosassa Garden Expo -puistossa järjestetään 1.-7.10.2018 perinteiseen kiinalaiseen teatteriin keskittyvä festivaali. Tapahtuman järjestää Pekingin kaupungin kulttuuritoimi ja Fengtain aluehallinto. ”XIAOYUE” Global Peking opera fans contest” -kilpailussa on kaksi erillistä sarjaa: kiinalaiset alan harrastajat sekä ulkomaiset osallistujat.  

Wusheng Company osallistuu kilpailuun katkelmalla, jossa esiintyvät Antti Silvennoinen ja Jilka Repo. Esityksen musiikista vastaavat Pekka Saarikorpi ja Joakim Berghäll. Edellisvuoden kilpailun perusteella Wusheng Companyn esityksen valttina kilpailussa on liikkeellisyys. Toinen erikoisuus on omat länsimaiset muusikot, kun muissa esityksissä musiikista vastaa paikallinen Peking-oopperaorkesteri.

Wusheng Company osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa viime vuonna sijoittuen omassa sarjassaan toiseksi Antti Silvennoisen ohjaamalla teoksella ”Vartija -arjen sankari”. Tapaus oli Wusheng Companyn kannalta historiallinen, sillä se esitti ensimmäistä kertaa täysin omaa alkuperäisteostaan Kiinassa. Yleisö oli alkuun hämmentynyttä ja varsinkin suomenkielisille repliikeille aluksi naurettiin. Ihmiset olivat kuitenkin aivan innoissaan esityksestä ja kilpailusuorituksen jälkeen Wusheng Company kutsuttiin myös tapahtuman päätösgaalaan esiintymään gaalan viimeisenä esiintyjänä.  

Lisätiedot ja yhteydenotot:
taiteellinen johtaja Antti Silvennoinen antti(a)wushengcompany.com, 050 539 6520


Teatteri Hevosenkengän Kani Untuvakerä vierailee Japanissa

Teatteri Hevosenkengällä on ollut Japaniin suuntaavaa yhteistyötä jo kahdenkymmenen vuoden ajan, ensimmäinen matka sinne tehtiin vuonna 1998 ja viime vuonna japanilaista lapsiyleisöä hauskuuttivat Maalaishiiri ja Kaupunkilaishiiri.  

Tänä vuonna Kawasakin, Fujisawan ja Ebinan lapsille viedään pikkuväen suosikki Kani Untuvakerä, Kirsi Sirenin ohjaama lempeä tarina ystävyydestä ja toisten auttamisen tärkeydestä. Ulla Vaajakallion suunnittelema lavastus rakennetaan Japanissa lavastajan ja teatterin näyttämöhenkilökunnan ohjeiden mukaan ja nuket matkustavat lentäen yhdessä näyttelijä Niina Sillanpään ja Teatteri Hevosenkengän muun henkilökunnan kanssa. 


Hungersnöd ehdokkaaksi Prix Europan kuunnelmasarjaan

Marie Kajavan kirjoittama kuunnelma Nälänhätä (Hungersnöd) on valittu tämän vuoden Prix Europa -palkintoehdokkaaksi. Hungersnöd on Svenska YLE Radioteaternin tuottama ja sen ensiesitys oli kevätalvella 2018. 30-henkinen palkintoraati kuuntelee ehdokkaaksi asetetut kuunnelmat, ja voittajat televisio-, radio- ja verkkotuotantojen katergorioissa julkistetaan 19.10.2018 Berliinissä.

Marie Kajavan teoksessa sen henkilöt katsovat kuuluisaa nälänhädän symbolia, Kevin Carterin vuonna 1993 Etelä-Sudanissa ottamaa valokuvaa. Hungesnöd on teos nälästä, hädästä, maailmasta ja maailman ja katsomisen rajoista. Kajava kirjoitti teoksen alunperin näytelmäksi, muokkasi sen Radioteaternille kuunnelmaksi, jonka Anna-Mari Karvonen ohjasi. Kuunnelman on kääntänyt ruotsiksi Annina Enckell.

   

(TINFO 17.9.2018)


Grus Grus Teatteri avaa Uutiskulman Turun keskustaan

Grus Grus Teatteri avaa näyttämötaiteen keinoin toimivan uutistoimituksen nimeltään Uutiskulma Brahenkadun ja Tuurenporinkadun kulmaan Turussa. Uutiskulmassa toimitetaan nukke- ja visuaalisen teatterin keinoin näyttämöllisiä uutisia.

Uutiset 2.0 on live nukketeatteri-uutis-show, jota esitetään Turun Finnkinon elokuvateatterisalissa 24.10., 31.10. sekä 7.11. Jokainen esitys on ainutlaatuinen ja sisältää päivän uutissähkeiden lisäksi erikoisteeman pohjalta tuotetun näyttämöreportaasin. Esiintyjien lisäksi näytöksiin osallistuvat jaksojen pääaiheisiin perehtyneet asiantuntijat, mm. kansanedustaja ja Ylen etiikkapäälikkö.

Lisätietoja: info(a)grusgrus.fi ja facebook.com/grusgrus.teatteri


Baltic Circle -festivaalilla vaalitaan herkkyyden voimaa

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle järjestetään Helsingissä jälleen 13.-18.11.2018. Festivaalin ohjelmistossa nähdään kotimaisia ensi-iltoja näyttämötaiteen uudistajilta, kansainvälisiä vierailuesityksiä ja osatuotantoja Australiasta, Kanadasta ja Venäjältä, runoutta ja puhuttua sanaa sekä esityksellisiä klubi-iltoja.

“Tänä vuonna festivaalilla vaalitaan herkkyyden elintärkeää voimaa: teoksissa näkyy ihmisten, yhteiskunnan ja ekosysteemin haavoittuvuus, jonka paljastuminen kutsuu empatiaan ja huolenpitoon. Teosten ytimessä on ruumis ja ruumiin politiikka; erilaiset menneet, nykyiset ja tulevat ruumiit haluineen, kamppailuineen ja ulottuvuuksineen”, kertoo Satu Herrala, Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja.

Festivaalilla kantaesityksensä saavan Thresholds-esityksen lähtökohtana ovat arkiymmärryksen ylittävät kumman kokemukset. Sinna Virtasen, Anni Kleinin ja Heidi Soidinsalon koollekutsuma, pohjoismaisista esitystaiteilijoista koostuva työryhmä houkuttelee yleisön tarkastelemaan arkiympäristöään toisin ja hellimään kummaa. Teoksen lähdemateriaalina toimivat kirjeet, jotka ovat peräisin professori Marja-Liisa Honkasalon johtamasta monitieteisestä Mieli ja toinen -tutkimushankkeesta.

Baltic Circlen toinen kotimainen kantaesitys ammentaa niin ikään arjesta. Dramaturgi ja ohjaaja Katariina Nummisen teos Asu (Näyttämöloru) tutkii riisumista ja pukemista elämän ja esityksen perustoimintoina. Kehon ja vaatteen suhteeseen kietoutuvat niin intiimiys, hoiva, erotiikka kuin esityskin.

Pietarilaisen teatteriohjaaja Semjon Aleksandovskin ja moskovalaisen kuvataiteilija Ksenja Peretruhinan dokumenttiteatteriteos Kuolema työssä yhdistää kaksi rituaalia: hautajaiset ja teatteriesityksen. Festivaalilla ensi-iltansa saava teos lähestyy kuolemaa siihen liittyvien käytäntöjen ja rutiinien kautta. Se tuo näyttämölle kuoleman kanssa työskenteleviä ammattilaisia, kuten haudankaivajan, papin, kanttorin ja hautaustoimistotyöntekijän.

Festivaalilla tehdään vastarintaa unelmoiden sekä kirjoittaen. Sonya Lindforsin ja Maryan Abdulkarimin We Should All Be Dreaming toimii strategisena pehmeän vastarinnan jalustana raivaten tilaa yhteisölliselle kanssaolemiselle. Se kutsuu osallistujat illallispöydän ääreen kuvittelemaan yhdessä radikaaleja utooppisia tulevaisuuksia. Teemoja avataan myös WSABD-keskustelutilaisuudessa festivaalin päätöspäivänä.

Runoilija Athena Farrokhzad käsittelee töissään kieltä, halua ja kulttuuriperintöä vallankumouksen, sodan, muuttoliikkeiden ja rasismin konteksteissa. Hänen tekstejään kuullaan kulttuurilehti Konturin kanssa järjestettävässä reading-tilaisuudessa, joka jatkuu runoudelle ja puhutulle sanalle omistetun klubi-illan merkeissä. Tukholmassa asuva Farrokhzad saapuu Helsinkiin teatteriryhmä Blaue Fraun kutsumana, ja ohjaa lisäksi työpajan, jossa tutkitaan kirjoittamisen mahdollisuuksia muuttaa yksilöitä ja yhteisöjä.

Ohjelmistoon kokonaisuudessaan voi tutustua festivaalin kotisivulla osoitteessa www.balticcircle.fi

facebook.com/balticcircle
instagram.com/balticcircle

Lisätiedot: BC / viestintäpäällikkö Johanna Salmela, johanna(a)balticcircle.fi, 040 5723213


Digitaaliselle dramaturgian väitösjulkaisulle kunniamaininta

Otso Huopaniemen väitöstutkimus Algorithmic Adaptations / Algoritmiset adaptaatiot sai kunniamaininnan elektronisen kirjallisuuden organisaatiolta ELOlta (Electronic Literature Organization).

ELO on kanadalainen voittoa tavoittelematon järjestö, joka jakaa tunnustuksia digitaalisiin alustoihin toteutetuille kirjallisille töille.

Otso Huopaniemi väitteli tohtoriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta keväällä 2018. Hänen väitöstutkimuksessaan pohdittiin kirjoittamisen ja teknologian suhdetta.

Huopaniemen julkaisun voi lukea Acta Scenica -portaalissa, joka mahdollistaa erilaisia digitaalisia esitystapoja taiteellisen tutkimuksen julkaisuille.

Huopaniemen julkaisun voi lukea täältä: http://actascenica.teak.fi/huopaniemi-otso/.

Lähde: uniarts.fi 


Lea-palkinnon finalistit ovat selvillä

Vuoden Lea-palkinnon finalistit ovat:
 
Christoffer Mellgren: Landet
E.L. Karhu: Prinsessa Hamlet
Sanna Hietala: Saalistajat
Laura Ruohonen: Tippukivitapaus
 
Palkintoraadissa ovat tänä vuonna olleet kriitikko, SARV ry:n puheenjohtaja Maria Säkö, teatteriohjaaja Heta Haanperä sekä dramaturgi, näytelmäkirjailija Hanna Åkerfelt.
 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat (Sunklo) on jakanut näytelmäkirjailijoille suunnattua Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään tekstin, ei esityksen, perusteella näytelmäkirjailijalle vuoden parhaasta näytelmäteoksesta. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. 

Tiedustelut: Sunklo / Sanna Holmberg sanna.holmberg(a)sunklo.fi


Ehdota Vuoden teatteri 2019 -palkinnon saajaa

Onko teatterinne erityisen viihtyisä työyhteisö, jossa henkilökunta rakastaa työtään? Oletteko saavuttaneet uusia yleisöryhmiä tai toteuttaneet erityisen onnistuneen ohjelmiston? Onko teatterinne kehittänyt paikallista kulttuurielämää, luonut uudenlaisen toimintamallin tai edistänyt suomalaista näyttämötaidetta muutoin erityisen vaikuttavalla tavalla? Jos vastaus on kyllä, teatterinne saattaa olla Vuoden teatteri 2019.

Suomen Teatterit ry nostaa vuosittain esille suomalaisen teatterivalion valitsemalla Vuoden Teatteriksi ammattiteatterin, joka on ansioitunut toiminnassaan erityisellä tavalla. Palkintoa on myönnetty vuodesta 1996 lähtien.

Ehdota palkinnon saajaa

Kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaiset ammattiteatterit ja -tanssiryhmät. Ehdotukset palkinnon saajiksi tehdään sähköisen lomakkeen kautta ja teattereita voi ilmoittaa kilpailuun 5.10.2018 saakka.

Ilmoita teatteri mukaan kilpailuun tämän linkin kautta  

Valintaperusteluita toivotaan korkeintaan kahden liuskan verran. Perusteluissa on hyvä mainita vähintään kolme keskeistä tekijää, miksi juuri tämä teatteri on erityisen ansioitunut. Kirjallisten perustelujen lisäksi mukaan voi linkata myös teosesittelyitä tai muuta taustamateriaalia valinnan tueksi.

Vuonna 2019 palkittavan teatterin valitsee kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Palkinto jaetaan Thalia-juhlassa maaliskuussa.

Tiedustelut: Suomen Teatterit / järjestöasiantuntija Maria Leivonen, maria.leivonen(a)suomenteatterit.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Playdate kokeilee immersiivistä taidetta ja taiteellisia pelejä | 29.9.2018, Helsinki

Playdate kokeilee immersiivistä taidetta ja taiteellisia pelejä. Nämä taiteen ja popkulttuurin äpärät sekoittavat mm. immersiivisen teatterin, installaatioiden, BDSM:n ja uusien teknologioiden keinoja tuodessaan pelimaailmat suoraan yleisön iholle. Immersiivisellä tarkoitetaan teosta, jossa yleisö on kirjaimellisesti uponneena teoksen sisälle.   
 
Playdate on klubi ja monitaiteinen leikkikenttä, jossa on mahdollisuus kokeilla vasta kehitteillä olevia esityksiä ja pelejä. Vaikka kyse on vielä kehitysvaiheessa olevista teoksista, kaikkia klubin teoksia on kehitetty niin pitkälle, että niitä voidaan jo testata yleisön kanssa. Jokaisella kerralla testataan yhtä kehitteillä olevaa teosta tai peliä.  
 
Playdate lauantaina 29.9.2018 kello 18.30-24 Esitystaiteen keskuksessa (Eskus), Helsingin Suvilahdessa.
 
Ensimmäisellä kerralla kokonaisuudesta vastaa esittävän taiteen ryhmä Kaiken keskus, joka testaa mm. Flow Festivalilla esitettyä teostaan 'Aisticocktailbaari' sovittaen sen koko klubin laajuuteen.  
 
Ilta jakautuu kahteen osaan. Illan aluksi ammattilaiset, taideopiskelijat ja pidemmälle edistyneet harrastajat kokoontuvat työpajaan työstämään moniaistisia esityksiä yhdelle osallistujalle kerrallaan (ns. one-on-one). Vetäjänä toimii näyttelijä FIA, tanssija ja esitystaiteilija Sami Henrik Haapala. Työpajan jälkeen klubi avataan laajemmalle yleisölle, jolla on mahdollisuus kokeilla työpajassa luotuja aisticocktaileja. Konseptin mukaisesti näitä cocktaileja ei tämän illan jälkeen voi kokea enää missään muualla.  
 
Ilta päättyy keskusteluun ajankohtaisesta aiheesta liittyen pelitaiteeseen, immersiivisiin esityksiin tai osallistavaan taiteeseen. Ensimmäisen keskustelun aiheena on suostumuksen neuvotteleminen osallistavissa ja immersiivisissä esityksissä. Keskustelun fasilitoi Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja Sami Henrik Haapala. Muut keskustelijat ovat näyttelijä, esitysten tekijä ja taiteellinen tutkija Outi Condit ja esitystaiteilija ja mm. Wonderlust -festivaalin perustajajäsen Julius Elo. Kaikki kolme keskustelijaa ovat myös tohtoriopiskelijoita Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, joiden tutkimukset liittyvät kukin eri tavoin illan keskustelun aiheeseen.    
 
ILLAN AIKATAULU
 
18.30-20 (22.30) Työpaja: Aisticocktailbaarin baarimestarikurssi  
20-22.30 Aisticocktailbaari avoinna
22.30-24 Keskustelu suostumuksen neuvottelusta osallistavissa ja immersiivisissä esityksissä
 
Tekijä (sis. koko klubin: työpaja, Aisticocktailbaari, keskustelu) 12 euroa
Vieras (sis. Aisticocktailbaari ja keskustelu) 6 euroa
 
Facebook event

Lipunmyynti

Paikka:
Eskus – Esitystaiteen keskus, Puhdistamo (rakennus nro 6) 2. krs. Virallinen osoite: Kaasutehtaankatu 1/33, 00540 Helsinki.

Lisätietoja: Sami Henrik Haapala / sami(a)centerforeverything.com


LUST / DEMO – en minifestival för halvfärdiga idéer | 6.10.2018, Helsingfors

6.10.2018 på Reprum, Verkstadsgatan 10A, Helsingfors

Syftet med LUST / DEMO är att erbjuda en plattform och ett kollegialt forum för att utveckla halvfärdiga idéer för sceniska verk, inspireras och komma vidare i en konstnärlig process. Tillställningen är öppen, men har ett begränsat antal platser. Vi avrundar det hela med fest!

LUST / DEMO verkar utifrån följande ramar:

– På festivalen presenteras företrädesvis verk/koncept av arbetsgrupper som består av minst en LUST-medlem*. Soloverk är också välkomna.

– Festivalen är till för demon eller presentationer av verk och koncept, inte för föreställningar som redan är långt inne i en repetitionsperiod. Med detta hoppas vi öppna upp för möjligheten att hitta nya konstnärliga riktningar, nya arbetsgrupper bildas eller gamla formas om kring nya idéer.

– Jämbördig, konstruktiv diskussion, feedback och vilt idéande är en väsentligt del av festivalen.

Praktisk info:

 • Varje demo/presentation får vara högst 25min. Därefter är det diskussion och feedback i ytterligare ca 25min. Under dagen reserveras också gott om tid för mindre formella diskussioner.
 • I utrymmena finns grundläggande ljus- och ljudteknik men ingen större finess. Videoprojektor kan ordnas vid behov, men tanken är att alla demon/presentationer ska kunna göras med samma utrustning och med snabba byten. Eventuell kostym och rekvisita ansvarar grupperna själv om.
 • LUST har bokat hela Reprum från 1-7.10 till festivalen och deltagarnas förfogande. Reprum har två salar och mängden tid i utrymmena varje arbetsgrupp får beror på hur många som anmäler sitt intresse.
 • Vi tar emot anmälningar tills programmet är fullt. Skicka anmälan med rubriken LUST / DEMO till lustrf  at gmail.com Frågor kan riktas till verksamhetsledaren på samma adress.
 • En anmälningsblankett för publik öppnas i slutet av september, då vi vet hur många deltagare som ryms utöver de som deltar med eget program.

Varmt välkommen och tveka inte att fråga om det finns funderingar!

*Information om medlemskap hittas på www.lust.fi/bli-medlem


Suuren näyttämön visio -työpaja | 24.10.2018, Lahti

Uuden näytelmän ohjelma UNO järjestää Suuren näyttämön visio -työpajan

ke 24.10.2018 klo 13-16.30 Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä (Kirkkokatu 14)

Tule luomaan suuntaa suomalaisen ammattiteatterin suurille näyttämöille!

Suuren näyttämön visio -työpaja on jatkoa toukokuussa 2018 Viiruksella järjestetylle seminaarille, joka kokosi joukon teatterin ammattilaisia suurta näyttämöä ja sen tulevaisuuden näkymiä koskevien inspiroivien näkemysten ja havaintojen äärelle.  

Kevään seminaarin ryhmätyöskentely tiivisti tehtävämme lokakuun jatkotyöpajalle: Jos tiensä päässä on teatteritalojen muuttumaton tuotantoprosessi, haaveet megahiteistä, mielikuva suuresta yleisöstä ja pyrkimys vaarattomuuteen, mitä/mikä on suuren näyttämön visio tekoina?

Uuden näytelmän ohjelman järjestämä työpaja on suunnattu teatterin ammattilaisille ja opiskelijoille, ja sen vetää UNOn asiantuntija Kati Sirén.  

Huom! Työpajan jälkeen (klo 18) Lahden kaupunginteatterissa alkaa Lea-palkintojuhla, jossa kuullaan lukudraamaotteet kolmesta finalistinäytelmästä, joista yksi palkitaan vuoden 2017 parhaana näytelmätekstinä.

Ennakkoilmoittautumiset työpajaan viimeistään ma 15.10.2018 lomakkeella tai sähköpostitse: saara(a)teatterikaksipistenolla.fi

Lisätiedot

UNOn johtaja Saara Rautavuoma
saara(a)teatterikaksipistenolla.fi; 050 302 0706
www.uno-npf.fi


Lea-palkinnon jakotilaisuus | 24.10. 2018, Lahti

Lahden kaupunginteatteri järjestää lukudraamaillan, jossa luetaan katkelmia Lea-palkinnon neljästä finalistista ja julistetaan voittaja. Yleisö on lämpimästi tervetullut tilaisuuteen, joka on kaikille avoin ja ilmainen.
 
Finalistit ovat:
 
Christoffer Mellgren: Landet
E.L. Karhu: Prinsessa Hamlet
Sanna Hietala: Saalistajat
Laura Ruohonen: Tippukivitapaus
 
Palkintoraadissa ovat tänä vuonna olleet kriitikko, SARV ry:n puheenjohtaja Maria Säkö, teatteriohjaaja Heta Haanperä sekä dramaturgi, näytelmäkirjailija Hanna Åkerfelt.
 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat (Sunklo) on jakanut näytelmäkirjailijoille suunnattua Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään tekstin, ei esityksen, perusteella näytelmäkirjailijalle vuoden parhaasta näytelmäteoksesta. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. 

Tiedustelut: Sunklo / Sanna Holmberg sanna.holmberg(a)sunklo.fi


R.E.A.D. #5 Reading EuropeAn Drama Festival | 19.-22.11.2018, Helsinki

Reading EuropeAn Drama Festival, R.E.A.D. -festivaali, levittäytyy Helsingin ydinkeskustaan 19.-22.11.2018. Viidettä kertaa järjestettävä tapahtuma esittelee uutta draamaa maailmalta. Tänä vuonna festivaali esittää näytelmiä Kosovosta, Venäjältä, Italiasta, ja Bulgariasta. 

Tämän vuoden näytelmät ovat:

Jeton Nezirajin A play with four actors and some pigs and some cows and some horses and a Prime minister and a Milka cow and some local and International inspectors (suomennos Fikrete Miftari) on tragikoominen näkymä tämän päivän kosovolaiseen ja eurooppalaiseen todellisuuteen.

Bulgarialaisten Zdrava Kamenovan & Gergana Dimitrovan Cinderellas Ltd. (suomennos Heidi Backström) näytelmä kertoo kolmen erimaalaisen keski-ikäisen naisen tuhkimotarinan.

Chiara Boscaron and Marco Di Stefanon The City Rises (suomennos Niklas Nurminen) kietoo mosaiikkimaisesti yhteen Milanoon sijoittuvia urbaaneja ihmistarinoita.  

Venäläisen Mihail Durnenkovin The War Has Not Yet Started (suomennos Elina Vallas) on synkkä, mutta monessa kohdin hillitön näytelmä siitä missä sota todella piileksii – kodeissamme, kaduillamme, sydämissämme.

Festivaalin ohjelmisto ja esityspaikat aikatauluineen julkaistaan pian osoitteessa www.theatrecollective.com.

Reading EuropeAn Drama Festival yhteistyössä The Lubimovka Young Russian Playwrights Festival ja Eurodram – European network from drama in translation. Festivaalia tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Helsingin Kulttuurikeskus. Festivaalin järjestää European theatre collective.

Lisätiedot:
David Kozma
david(a)theatrecollective.com, +358451385615

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


TINFO-apurahan vuoden 2018 viimeinen hakukierros

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Seuraava hakemusten ja liitteiden määräpäivä on 22.11.2018.

Hakuohjeet


Taiken apurahojen ja avustusten haku alkaa 1. lokakuuta

Taiken syksyn hakukierroksella voi hakea apurahoja ja avustuksia vuoden 2019 toimintaan ja hankkeisiin.

Syksyn hauissa on muutoksia. Taike jakaa ensimmäistä kertaa kolmivuotisia toiminta-avustuksia esittäville taiteille. Lastenkulttuurin avustusten haku on siirtynyt keväästä syksyyn. Taike on myös muuttanut taiteenalakohtaista luokittelua.

Yhteisöjen toiminta- ja erityisavustukset ovat haettavissa lokakuussa. Avustukset on tarkoitettu vuoden 2019 toimintaan tai hankkeisiin. Lastenkulttuurin ja eri taiteenalojen yhteisöjen lisäksi haussa ovat festivaalien ja kulttuurilehtien avustukset, residenssiavustukset sekä avustukset kulttuurin saavutettavuuden, hyvinvointivaikutusten ja kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen.

Esittävän taiteen toimijoille jaetaan lisäksi syksyn haussa kertaluonteisesti miljoona euroa, joka kohdennetaan kolmivuotisiin toiminta-avustuksiin. Niitä voivat hakea esitystoimintaa tuottavat teatterit, sirkukset ja tanssitaiteen ja musiikin alan yhteisöt.

Yhteisöavustusten haut päättyvät 31.10.2018.

Lastenkulttuurin avustusten haku siirtynyt lokakuulle

Lastenkulttuurin erityisavustusten hakuaika on siirtynyt keväästä syksyyn. Vuoden 2019 hankkeisiin tarkoitettuja avustuksia tulee hakea lokakuun aikana. Haku päättyy 31.10.

Kohdeapurahojen hakuaika jatkuu 15.11. saakka

Taiteilijoiden ja työryhmien kohdeapurahat on tarkoitettu vuoden 2019 hankkeisiin. Taiteilijat ja työryhmät voivat lisäksi hakea apurahoja kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen sekä liikkuvuuteen. Apurahojen haku päättyy 15.11. Taiteilijat ja työryhmien yhteyshenkilöt kirjautuvat sähköiseen asiointiin verkkopankkitunnuksellaan.

Eri taiteenaloja niputettu suuremmiksi kokonaisuuksiksi

Taike on muuttanut hakulomakkeiden taiteenalakohtaista luokittelua ja yhdistänyt keskenään läheisiä taiteenaloja. Uusi ryhmittely mahdollistaa näiden alojen joustavamman rahoituksen, kun määrärahat eivät pirstoudu pieniin osiin.

Valo- ja äänitaide sisältyy mediataiteeseen ja ympäristötaide kuvataiteeseen. Performanssi- ja esitystaiteen hakijat voivat valita kuvataiteen ja näyttämötaiteen väliltä. Sarjakuvataide ja kuvitustaide on yhdistetty omaksi kokonaisuudekseen.

Katso-tunniste haettava ajoissa

Yhteisöjen osalta verkkoasiointi vaatii Katso-tunnisteen, joka kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Maksuttoman Katso-tunnisteen saa Väestörekisterikeskuksesta osoitteesta yritys.tunnistus.fi. Tunnisteen hankkiminen edellyttää voimassa olevaa Y-tunnusta. Ohjeet sen hakemiseen löytyvät YTJ-palvelun verkkosivuilta www.ytj.fi.

Hakemukseen tulee liittää vähintään vahvistettu tilinpäätös. Toiminta-avustushakemukseen vaaditaan lisäksi toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Hakuajat syksy 2018

Apurahat yksityisille ja työryhmille

 • Kohdeapurahat taiteilijoille ja työryhmille 1.10.–15.11.
 • Apurahat kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen taiteilijoille ja työryhmille 1.10.–15.11.
 • Liikkuvuusapurahat taiteilijoille ja työryhmille, hakuaika päättyy 15.11.

Avustukset yhteisöille

1.10.–31.10.

 • Avustukset kulttuurilehdille
 • Avustukset kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan
 • Avustukset vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuteen
 • Erityisavustukset yhteisöille
 • Festivaaliavustukset
 • Kulttuurin hyvinvointivaikutukset
 • Lastenkulttuurin erityisavustukset
 • Residenssiavustukset
 • Toiminta-avustukset esittävän taiteen yhteisöille
 • Toiminta-avustukset yhteisöille

Lisätietoja:
Taiken asiakaspalvelu asiakaspalvelu(a)taike.fi , p.0295 330 700.

Lue lisää ja tutustu hakuohjeisiin


Espoon kaupungin ammattitaiteilijan työskentelyapuraha vuodelle 2019 | Haku 1.10.2018 mennessä

Espoon kaupungin ammattitaiteilijan työskentelyapuraha vuodelle 2019 on haussa 1.10.2018 klo 15.45 asti. Työskentelyapuraha on tarkoitettu espoolaisille ammattitaiteilijoille taiteenalasta riippumatta, ja se myönnetään yhdelle henkilölle vuodeksi kerrallaan.  

Apurahaa haetaan täyttämällä siihen tarkoitettu hakulomake, johon tulee liittää CV, vuoden 2019 työsuunnitelma sekä kuvaus siitä, kuinka suunnitelman toteutus vahvistaa Espoota monipuolisena kulttuurikaupunkina. Hakemus lähetetään Espoon kaupungin kirjaamoon postitse tai sähköpostilla: Espoon kaupungin kirjaamo, PL 1, 02070 Espoon kaupunki tai kirjaamo(a)espoo.fi 

Lisätiedot apurahasta ja hakuohjeet verkossa
Uutinen työskentelyapurahasta espoo.fi-sivustolla:  

Tiedustelut myös:
Kulttuuripäällikkö Tiina Kasvi, tiina.kasvi(a)espoo.fi, 050 301 9426
Erityisasiantuntija Katja Koskela, katja.koskela(a)espoo.fi, 043 827 1080


Läntisen tanssin aluekeskuksen aluekeskuspalkka 2019 | Haku 7.10.2018 mennessä

Läntinen tanssin aluekeskus avaa aluekeskuspalkkahaun 10.9.2018 vuodelle 2019.  

Hakuaika on 7.10.2018 mennessä.

Aluekeskuspalkkaa myönnetään ensisijaisesti varsinaissuomalaisille ja satakuntalaisille vapaan kentän tanssitaiteilijoille taiteelliseen työskentelyyn. Sitä voidaan myöntää myös alueen ulkopuolisille tanssitaiteilijoille, jos työskentely tapahtuu alueella. Aluekeskuspalkan myöntäminen edellyttää, että työ tulee näkyväksi aluekeskuksen toimintana.

Lisätietoa

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Viirus Guest Open Call 2019-2020 | Haku 3.10.2018 mennessä

Viirus muutti syksyllä 2017 Helsingin Jätkäsaareen, vastarakennettuun teatteritaloon. Viiruksen uudet tilat osoitteessa Välimerenkatu 14 koostuvat Suuresta salista, Studio 1stä, katutason Galleriet -tilasta, Harjoitussalista, sekä ulkotiloissa sijaitsevasta amfiteatterista. Oman toimintansa ohella Viirus vuokraa tilojaan erilaisille taiteen alan toimijoille vierailuesityksiin, harjoituksiin ja muihin tapahtumiin. 

Uusien tilojen myötä teatteri on käynnistänyt kuratoidun Viirus GUEST-vierailuohjelmiston, jonka Open call -haku tapahtuu kaksi kertaa vuodessa. Kaikki vierailut ovat vuokrapohjaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että vierailija maksaa kohtuullisen tilavuokran, ja saa lipputulot kokonaisuudessaan.  

Pyrimme vastaamaan kaikkiin hakemuksiin 2 kuukauden kuluessa hakuajan päättymisestä. Ohjelmistovalinnoista päättää Viiruksen taiteellinen kollektiivi yhdessä ohjelmatuottajan kanssa. 

Vierailuesitysten haku, kausi 2019-2020

Viirus GUEST -haku on käynnistynyt. Haemme taiteellisesti korkeatasoisia ja ammattimaisia tuotantoja. Vierailuesitysten lisäksi vastaanotamme mielellämme myös erilaisia yhteistyötarjouksia, kiinnostavia ideoita ja ohjelma-aloitteita. Projektit voivat olla kestoltaan lyhytaikaisia (esim. muutamia tunteja tai päiviä) tai pitkäaikaisia (yhdestä viikosta useaan kuukauteen).  

Valinnassa painotamme erityisesti seuraavanlaisia tekijöitä: 

- Esitystaiteen konventioita uudistava tuotanto tai uusi, kiinnostava ja yllättävä avaus 
- Kantaesitys, Suomen ensi-ilta tai Helsingin ensi-ilta 
- Kielellinen ja kulttuurinen monimuotoisuus ja/tai tasa-arvoisuus
- Ajankohtaisuus ja/tai yhteiskunnallisesti tärkeä tematiikka 
- Teatteritilojen ja muiden tilojen uusi ja innovatiivinen käyttö 
- Alueen asukkaita aktivoiva esitys tai esitysprosessi 

Pääsääntöisesti tämä haku kohdistuu vuodelle 2020, mutta joitain vapaita aikoja on myös vuoden 2019 puolella. Viiruksen Suuressa salissa on vapaita aikoja huhti-heinäkuussa ja marras-joulukuussa. Muissa tiloissa vierailut ja harjoitukset ovat mahdollisia ympäri vuoden. Hakuaika päättyy tiistaina 3.10.2018.

Elektroninen hakulomake

Hakemuksen tulisi sisältää lyhyt ja alustava projektikuvaus, tieto työryhmän koostumuksesta, lisätietoja niin teknisistä kuin muista tarpeista (esim. istumapaikkojen määrä salissa), sekä toivottu vuokrausajankohta. Hakemukseen voi liittää myös muuta tietoa, joka auttaa Viirusta hahmottamaan minkälaisesta projektista on kyse. Valmiista tuotannoista pyydämme lähettämän mahdollisen tallenteen. 

Tiedustelut avoimeen hakuun ja tilojen teknisiin yksityiskohtiin liittyen ohjelmatuottajalta: +358 505437841 (toimistoaikoina), mirkka.maikola(a)viirus.fi 

Tilojen vuokraus harjoituksiin ja muuhun toimintaan

Kuratoidun GUEST-ohjelmiston ohella Viiruksesta voi vuokrata tiloja ympäri vuoden harjoituksiin, työpajoihin, seminaareihin, elokuvakuvauksiin, konsertteihin, keskustelutilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin. Lisätietoja, hinnastoa ja saatavuutta voi tiedustella ohjelmatuottaja Mirkka Maikolalta (+358 505437841, mirkka.maikola(a)viirus.fi


Keidas 2019 residenssi | Haku 22.10.2018 mennessä

Kekäläinen&Companyn Keidas residenssi toteutetaan kesä-elokuun 2019 aikana. Keidas 2019 sisältää harjoitusperiodin ja teosdemojen esittämisen. Vapaamuotoiset hakemukset voi lähettää osoitteeseen kc(a)kekalainencompany.net viestiotsikolla "Keidas 2019"

Kerro hakemuksessa mitä toivot Keitaalta ajankohtatoiveineen. Liitä hakemukseen työskentely- ja mahdollinen teossuunnitelma. Ilmoitathan myös mahdolliset muut yhteistyötahot. Tilastamme lisää täällä ja Keidas-residenssiprojektista täällä

Hakuaika on 18.9.-22.10. 2018. Haku päättyy klo 16. 


Valtakunnallinen monologikilpailu | Haku 17.10. mennessä

Haku auki: 22. valtakunnallinen monologikilpailu 8.-10.2.2019 Oulussa

Haku  on käynnissä 17.9. alkaen ja päättyy 17.10. klo 16.00. Kilpailuun voi hakea sähköpostitse esitystallenteella, jonka voi lähettää osoitteeseen akseliklonk(at)gmail.com. Viestissä tulee kertoa esityksen tekniset tiedot ja lyhyt esittely monologista valokuvineen. Liittäkää mukaan myös hakijan lyhyt esittely.

Monologikilpailu on avoinna niin ammattilaisille, kuin harrastajillekin. Monologin kestoa tai esitysmuotoa ei ole rajattu. Esityksen kielenä on oltava joko suomi, ruotsi tai saame. Loppukilpailuun valitut julkaistaan marraskuussa 2018. Monologit kilpailuun valitsee Teatteri Akseli Klonkin johtaja Janne Kuustie. Loppukilpailussa näytellään livenä. Monologikilpailun pääpalkintona on 3000 ¤ stipendi.

Aikaisemmin 20 kertaa Pieksämäellä järjestetty Monologikilpailu siirtyi vuonna 2018 kahden välivuoden jälkeen Ouluun yhdessä Teatterimaraton-festivaalin kanssa. Tapahtuman järjestävät ensimmäisen monologikilpailun perustaja Janne Kuustie, Teatteri Akseli Klonk sekä viimeiset 11 vuotta tapahtumaa järjestänyt Saku Heinonen.
 


Open Call Hangö Teaterträff 2019 | Ansök senast 21.10.2018

Hangö Teaterträff söker produktioner och föreställningskoncept för festivalen 6-9.6.2019. Genom en Open Call vill Hangö Teaterträff uppmuntra speciellt yngre, fria scenkonstnärer och arbetsgrupper att skapa nya verk som utmanar och breddar teaterbegreppet och den finlandssvenska scenkonsten. På basen av ansökningarna väljer Hangö Teaterträffs styrelse ut 1-3 verk att uppföras på Hangö Teaterträff 2019 och som också ska kunna presenteras på andra ställen.  

Slutgiltig ansökningsdeadline är 21.10.2018. Ansökningar som skickas in före 10.9.2018 kan be om feedback på sin ansökan/projektidé.  

Hangö Teaterträff erbjuder:

 • Föreställningsgage*. Summan på gaget beror på arbetsgruppens storlek och antalet föreställningar.
 • Teknisk hjälp i anknytning till föreställningarna
 • Handledning kring produktion och hjälp att förlänga spelperioden med andra samarbetsparter.
 • Tillgång till en mentor / outside eye som väljs i samråd mellan arbetsgruppen, HTTs ledning och Tinfo.
 • Boendekostnader och dagtraktamenten för max 4 personer för föreställningsdagar + 1 bygg-/repetitionsdag samt resekostnader inom Finland.  

Ansökningskriterier:

 • Endast professionella arbetsgrupper. Kan gärna vara tvärkonstnärliga och flerspråkiga.
 • Verket ska endera vara ett uruppförande eller ha haft premiär inom det närmaste året.
 • Verket ska ha en nyskapande hållning.

Ansökningarna ska innehålla:

 •  Beskrivning av arbetsgruppen
 • Tematisk beskrivning av föreställningen / föreställningskonceptet
 • Produktionsplan och preliminär teknisk rider.
 • Produktionsbudget och finansieringsplan
 • Kontaktinformation

*Hangö Teaterträff inväntar finansieringsbesked om att kunna ingå samproduktionsavtal med utvalda produktioner. Storleken på gaget och möjligheten till ytterligare produktionsstöd bekräftas under sommaren. 

För mer information:
Jonas Welander
welanderj(a)gmail.com


Mustarindan taiteilija / kirjoittaja / tutkijaresidenssi | Haku 22.10.2018 mennessä

Mustarinda-seura kurottelee kohti jälkifossiilista kulttuuria yhdistämällä tieteellistä tietoa ja kokemuksellista taiteellista toimintaa. Pyrimme jatkuvasti alentamaan oman toimintamme hiilijalanjälkeä.  
 
Vuoden 2019 avoimessa haussa pyrimme edistämään lentämisen sijaan muita matkustamisen muotoja. Tarjoamme avustuksen muutamille hakijoille, jotka ovat halukkaita käyttämään vaihtoehtoisia tapoja residenssiin matkustaessaan.

Työskentelyjakso: 1 – 2 kuukautta ajalla
KEVÄT /// 1.2.2019 – 30.4.2019
SYKSY /// 1.9.2019 – 30.11.2019

Hakemuksen jättöpäivä: ma 22.10.2018

Valituille hakijoille ilmoitetaan marraskuun alussa

Lisätietoa

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Luonnon jälkeen -syyskoulu Eskuksella | 3.-4.11.2018, Helsinki

Sinä taiteilija, joka työskentelet seuraavien teemojen parissa:  

EKOLOGIA, EI-INHIMILLISYYS, EVOLUUTIO, TEKNOLOGIA JA MYSTIIKKA,  

haluatko jakaa kysymyksiäsi, praktiikoitasi, ajatteluasi, elämistäsi kyseisten teemojen kanssa? Nyt siihen tarjoutuu mahdollisuus syyskoulussamme Eskuksella 3.-4.11.2018. Kokoontuminen alkaa lauantaina kello 10 ja jatkuu sunnuntai-iltaan, tarpeen mukaan. Välillä käydään nukkumassa.  

Olemme havainneet, että kyseiset teemat vaativat sitoutumista, niiden luona ei vain vierailla projektin verran, joten niihin liittyvät praktiikat ja kysymykset poikkeavat totutuista. Jotta emme jäisi yksin, kokoontukaamme!  

Syyskoulun ideana on vertaisoppiminen, kokoontuminen ja kollegiaalinen jakaminen. Jakamisen tapa avoin, mutta pääpaino on käytännössä. Voit esim tuoda mukana aiheesi asiantuntijan, vetää työpajan tai keskustelun.  

Viikonloppu koostuu teidän ehdottamista avauksista, iltamista, keskustelusta ja toiveiden ja tarpeiden kartoittamisesta. Tarjoamme tilat, ruokaa ja opittavaa.

Lähetä siis meille ehdotuksesi avauksestasi: sen kesto ja mitä materiaaleja mahdollisesti tarvitset 15.10.2018 mennessä osoitteeseen: taidejaevoluutio(a)eskus.fi. Jos sinulla on jotain kysymyksiä tai haluat ilmoittautua osallistujaksi, lähetä postia samaan osoitteeseen.

Lue lisää

Koollekutsujat:

Saara Hannula, Esa Kirkkopelto, Maiju Loukola, Hanna-Kaisa Tiainen ja Eskus


Immersiivisen teatterin työpaja | 25.-27.1.2018, Helsinki

Immersiivisen teatterin työpaja opettaa immersiivisten ja osallistavien esitysten teoriaa ja erityisesti käytäntöä. Immersiiviset esitykset käsitetään usein esityksinä, jotka upottavat katsojan teoksen näyttämökuvaan, mutta laajemmin ymmärrettynä ne tarkoittavat esityksiä, jotka haastavat esitysten perinteisen yleisösuhteen. Osallistavat esitykset tarkoittavat laajaa kirjoa esityksiä, jotka käyttävät mm. pelisuunnittelun ja aktivismin keinoja laajentamaan perinteistä esityskäsitystä.

Työpaja keskittyy immersiivisten ja osallistavien esitysten suunnitteluun ja toteuttamiseen. Työpajassa opit

 • Ottamaan esityksen kontekstin konkreettisesti osaksi taiteellista työskentelyä
 • Osallistavien esitysten poliittisia ulottuvuuksia
 • Pelisuunnittelua ja osallistamisen mekanismeja esittävissä taiteissa
 • Intimiteetin ja sen rajojen neuvottelua
 • Moniaistisen esiintymisen tekniikkaa suhteessa osallistujaan
 • Aistimaan ja ymmärtämään esityksen ympäristön merkityksenluojana

Keille: Työpaja on suunnattu erityisesti esittävän taiteen ammattilaisille ja opiskelijoille. Mikäli et kuulu näihin lähetä ennen ilmoittautumistasi lyhyt motivaatiokirje osoitteeseen sami(a)centerforeverything.com

ILMOITTAUTUMINEN JA MAKSU: Molemmat tapahtuvat suoraan Kaiken keskuksen verkkokaupassa osoitteessa holvi.com/shop/everything

AIKA JA PAIKKA: Pe 25. 1. klo 18 – 22, la 26. 1. klo 13. 30 – 17. 30 ja su 27. 1. 2019 klo 13.30 – 17.30 Eskus – Esitystaiteen keskus, Puhdistamo (rakennus nro 6) 2. krs. Virallinen osoite: Kaasutehtaankatu 1/33, 00540 Helsinki.

HINTA: 100 ¤

OPETTAJA: Sami Henrik Haapala on näyttelijä FIA, tanssija, esitystaiteilija, antropologi ja dj. Hän on tuottanut, ohjannut ja esiintynyt 20 vuoden ajan sekä instituutioissa että vapaalla kentällä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän tekee parhaillaan taiteellista väitöskirjaa Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun aiheenaan immersiiviset ja osallistavat esitykset. Hän on Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja.

www.samihenrik.me www.kaikenkesk.us

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Suomen kansallisooppera ja -baletti hakee apulaisohjaajaa | Haku 30.9.2018

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee Apulaisohjaajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 12.11.2018 tai sopimuksen mukaan.

Toimit Kansallisoopperan ja -baletin teosten ohjaajan assistenttina ensi-iltaproduktioiden tuottamisessa sekä työskentelet tiiviissä yhteistyössä teoksen koko työryhmän kanssa. Ohjaat myös itsenäisesti aiemmin toteutettuja ns. repriisiteoksia ja valvot omien vastuuteoksiesi esityksiä.

Edellytämme sinulta alan soveltuvaa koulutusta ja työkokemusta, oopperateosten tuntemusta, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, paineensietokykyä sekä suomen ja englannin kielen suullista ja kirjallista hallintaa. Muu kielitaito katsotaan eduksi.

Suomen Kansallisooppera ja -baletti tarjoaa kansainvälisen ja inspiroivan työympäristön keskeisellä paikalla Helsingin ytimessä.

Pääohjausassistentti Anna Kelo antaa tehtävästä lisätietoja sähköpostitse (anna.kelo(a)opera.fi)

Pyydämme sinua jättämään hakemuksesi 30.9.2018 mennessä Kansallisoopperan ja -baletin internet-sivuilla olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään.


Huoltomestari Suomen kansallisooppera ja -balettiin | Haku 3.10.2018 mennessä

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee Huoltomestaria toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 1.11.2018 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Tehtäviisi kuuluu Suomen kansallisoopperan ja -baletin näyttämötekniikan huolto- ja vikapäivystystehtäviä. Lisäksi tehtäviisi kuuluvat pienimuotoiset kiinteistön ylläpitotyöt. Työskentelet kiinteistöosastolla kiinteistöpäällikön alaisuudessa. Työsi on vuorotyötä.

Edellytämme sinulta sähkö- tai automaatioalan ammattikoulutusta sekä hyvää työkokemusta vaativista ja itsenäisistä kunnossapito- ja huoltotehtävistä. Arvostamme lisäksi käytännön suomen- ja englanninkielen taitoa, kokemusta ohjelmoitavista logiikoista (Omron, Siemens S7), kokemusta kenttäväyläratkaisuista ja moottorikäytöistä, paineensietokykyä, palveluhenkisyyttä sekä vuorovaikutustaitoja. Sinulla tulee vikatilanteessa olla huipputason kyky hahmottaa nopeasti syy – seuraussuhteita ja pystyä nopeaan ongelman ratkaisuun.

Suomen Kansallisooppera ja -baletti tarjoaa kansainvälisen ja inspiroivan työympäristön keskeisellä paikalla Helsingin ytimessä. Näyttämötekniikan varmatoimisuus on ydintoiminnan edellytys ja laadukkaan asiakaskokemuksen avaintekijä. Näyttämötekniikan järjestelmä kattaa mm. nostinkoneistojen mekaniikan ja turvalaitteet ohjausjärjestelmineen. Kansallisoopperan ja -baletin toiminta on kansainvälistä niin yhteistoiminnan kuin henkilökunnan osalta, ja olemme ooppera- ja balettimaailman kärkijoukossa kehittämässä uusia esitysteknisiä konsepteja virtuaaliteknologian keinoin.

Kiinteistöpäällikkö Henri Lehtinen antaa tehtävästä lisätietoja to 20.9. klo 9-11 ja to 27.9. klo 9-11 välisinä aikoina, gsm 040 7204002.

Pyydämme sinua jättämään hakemuksesi 3.10.2018 mennessä Kansallisoopperan ja -baletin www-sivuilla olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään.


Haussa Tanssin talon Head of Marketing and Communications | Haku 7.10.2018 mennessä

Haussa Tanssin talon Head of Marketing and Communications | Haku 7.10.2018 mennessä

Tanssin talon Head of Marketing and Communications -tehtävässä pääset vastaamaan alan toimintakäytäntöjä uudistavan kulttuuriorganisaation markkinoinnin ja viestinnän kokonaisuudesta. Tulet rakentamaan yleisölähtöisen markkinointiviestinnän kivijalan ja sen prosessit suunnittelusta aina käytännön toimenpiteisiin. Sinulla on markkinoinnin budjettivastuu ja osallistut strategiseen ja liiketoiminnan suunnitteluun. Vastaat myös omasta tiimistäsi toimien osana Tanssin talon johtoryhmää.

Käsität taiteen ja kulttuurin merkityksen yhteiskunnassa ja olet kiinnostunut edistämään erityisesti tanssin toimintaedellytyksiä. Ymmärrät Tanssin talon ainutlaatuisuuden erilaisten tanssin alan toimijoiden monipuolisena kokoontumispaikkana. Yhteistyökykyisenä ja vahvasti verkostoituneena kykenet rakentamaan ja kehittämään luontevasti kestäviä suhteita eri sidosryhmien kanssa. Olet vakuuttava niin sisäisessä kuin ulkoisessa viestinnässä. Osaat myös numeroin ja analyyttisesti perustella markkinointipanostusten vaikutuksen Tanssin talon tunnettavuuteen ja menestykseen eri kanavissa.
 
Tehtävässä menestyäksesi sinulla on käytännön kokemusta markkinoinnin ja viestinnän maailmasta, mutta uusien tapojen ja monipuolisten ratkaisujen kehittäminen on sinulle itsestäänselvä osa työskentelyäsi. Odotamme sinulta näkemystä ja näyttöä digimarkkinoinnin ohjaamisesta sekä modernista sisältömarkkinoinnista. Kohderyhmä- ja yleisösuhde -ajattelu on sinulle luontevaa, ja koetkin tärkeäksi lisätä Tanssin talon vetovoimaisuutta niin asiakkaiden kuin yleisön näkökulmasta. Hallitset segmentoinnit ja CRM-logiikan rakentamisen huomioiden sekä B2C- että B2B -kohderyhmät. Koska Tanssin talo on kansainvälinen organisaatio, odotamme sinun kommunikoivan jouhevasti sekä suomeksi että englanniksi. Sinulla on tehtävään soveltuva koulutus, vähintään yhtä tärkeitä ovat asenteesi ja positiivinen näyttämisen halu.

Lisätietoja, katso ilmoitus Tanssin talon verkkosivuilla

Lähetä CV:si ja hakemuksesi palkkatoiveineen viimeistään 7.10.2018 osoitteessa www.mercuriurval.fi, viite: FI-11851.


The Danish National School of Performing Arts: Three Professorships | Deadline 14 Oct 2018
 

Two Full Professorships in Performing Arts

The Danish National School of Performing Arts is recruiting two new full professors to develop our educations and artistic research environment further. The school is developing a Master's degree in performing arts, and we are therefore looking for talented colleagues to help shape the future of further education in the performing arts.

Read more

Professorship with Special Responsibilities in Dance and Choreography

The Danish National School of Performing Arts invites applications for a professorship with special responsibilities (MSO) in Dance and Choreography. The Danish National School of Performing Arts is applying for accreditation for an Artistic Bachelor's degree in Dance and Choreography and is developing a Master’s degree. 

Read more


Tanssiteatteri Hurjaruuth hakee teatterinjohtajaa | Haku 15.10.2018 mennessä

Tanssiteatteri Hurjaruuth hakee teatterinjohtajaa 4.2.2019 alkaen tai sopimuksen mukaan, 3+2 vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Tehtävä tulee haettavaksi pitkäaikaisen johtajan jäädessä eläkkeelle.

Tehtäviin kuuluu:
- teatterin johtaminen
- ohjelmistosuunnittelu ja teatterin taiteellinen linja
- taiteellinen työ Tanssiteatteri Hurjaruuthissa
 
Edellytämme:
- soveltuvaa korkeakoulututkintoa
- tanssi- ja sirkusalan kotimaista ja kansainvälistä tuntemusta
- vahvaa taiteellista näyttöä
- lastenkulttuurin tuntemusta
- johtajakokemusta sekä esimiestaitoja
- kyvykkyyttä aikataulusuunnitteluun
- kiinnostusta talouteen ja markkinointiin
- kiinnostusta kansainvälisten festivaalien kuratointiin
 
Tarjoamme:
- vakiintuneen teatterin Helsingissä Kaapelitehtaalla
- toimivan hallinnon ja tuotantorakenteen
 
Tehtävässä on 6 kk koeaika.
Hakemukseen tulee liittää CV ja palkkatoive. Tanssiteatteri Hurjaruuthin Kannatus ry:lle osoitetut hakemukset pyydetään toimittamaan 15.10.2018 mennessä osoitteella arja.pettersson(a)hurjaruuth.fi.  
Lisätietoja tehtävästä antaa teatterinjohtaja Arja Pettersson, arja.pettersson(a)hurjaruuth.fi.

TOIMITILOJA TARJOLLA

Viirus vuokraa tiloja harjoituksiin ja muuhun toimintaan

Teatteri Viiruksesta voi vuokrata tiloja ympäri vuoden harjoituksiin, työpajoihin, seminaareihin, elokuvakuvauksiin, konsertteihin, keskustelutilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin. Lisätietoja, hinnastoa ja saatavuutta voi tiedustella ohjelmatuottaja Mirkka Maikolalta (+358 505437841, mirkka.maikola(a)viirus.fi


Aleksanterin teatterissa toimistotilaa vuokrattavana  

Muun muassa monien tanssiryhmien, käsikirjoittajien ja säveltäjien suosimasta Aleksanterin teatterista Bulevardilta on vapautunut toimistotilaa. Toimistot ovat kooltaan 9,5 – 37,5 m2. Vuokra on 15 euroa/m2 + alv (24%)

Aleksanterin teatteri on monipuolinen kulttuuritalo, josta löytyy teatterisalin lisäksi Salakapakka, Escape Room, kahdeksan harjoitussalia sekä parikymmentä eri toimistoa.

Tiedustelut:  toimitusjohtaja Simo Jokinen, simo.jokinen(a)aleksanterinteatteri.fi


Työhuone Teatterikulmasta

Etsitkö omaa työtilaa, mutta kaipaat samalla ihmisten seuraa ja työyhteisöä? Tule osaksi luovaa kirjoittajaporukkaa Teatterikulmaan. Meillä on vielä vapaana muutama huone työ- ja toimistokäyttöön.

Vapaana olevat huoneet ja koot:

- 1 kpl, n. 13 m², vuokra 250 euroa / kk
- 1 kpl, n. 27 m², vuokra 350 euroa / kk
- 1 kpl, n. 40 m², vuokra 500 euroa / kk

Huoneet ovat kalustamattomia.

Yhteiset tilat: aula, 2 x wc, keittiönurkka. Mahdollisuus talon kokoustilojen käyttöön.

Osoite: Meritullinkatu 33 A 2, 2. krs

Vuokranantaja: Näyttämöväen vanhuudenturvasäätiö

Tiedustelut: mikko.karvinen(a)tinfo.fi

MUITA ILMOITUKSIA

Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden lukijakysely

Luetko Suomen ainoaa esittävien taiteiden aikakauslehteä? Mitkä asiat sinua kiinnostavat Teatteri&Tanssi+Sirkuksessa ja mitä kannattaisi muuttaa?

Auta toimitusta tekemään parempaa lehteä vastaamalla kyselyyn.

Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden lukijakysely on nyt lehden nettisivuilla: www.teatteritanssi.fi


Vapaaehtoinen Ilona -tapahtumapäivä HUSin sairaaloissa 1.11.2018

OLKA® järjestää kuudennen Vapaaehtoinen Ilona -tapahtumapäivän HUSin sairaaloissa. Tervetuloa mukaan ilahduttamaan sairaalan potilaita, heidän läheisiään ja henkilökuntaa! 

Vapaaehtoinen Ilona -tapahtumapäivä 
Aika: torstaina 1.11.2018 
Paikka: HUSin sairaalat Helsingissä sekä Espoossa Jorvin ja Espoon sairaaloissa  

Kutsutut:

Yhdistykset, sairaalan yksiköt ja organisaatiot: Tulkaa pitämään teemapäivää sairaalan aulatiloihin klo 10-15 (Meilahden tornisairaala ja Kolmiosairaala, Syöpätautien klinikka, Uusi lastensairaala, Jorvin kampus, Lohjan sairaala, Raaseporin sairaala ja Hyvinkään sairaala). Teemapäivävaraukset linkin kautta.

Sinä: Tule sairaalaan opastajaksi, juttukaveriksi tai esiintyjäksi. Mikäli et ole aiemmin toiminut OLKAn vapaaehtoisena, perehdytämme sinut toimintaan ja parinasi toimii kokenut OLKAn vapaaehtoinen. Voit valita sinulle sopivan ajankohdan perehdytykseen Meilahden tornisairaalan OLKA-pisteellä joko maanantaina 29.10.2018 klo 17-18 tai tiistaina 30.10.2018 klo 9-10. Ilmoittautumiset sunnuntaihin 7.10. 2018 mennessä linkin kautta.

Esiintyvät ryhmät: Tulkaa sairaalaan laulamaan, tanssimaan, esittämään teatteria…. Ryhmillä on mahdollisuus esiintyä sairaaloiden aulatiloissa tai osastoilla. Ilmoittautumiset sunnuntaihin 7.10. 2018 mennessä linkin kautta:

Kiitos, kun haluat olla Ilona!

OLKA® 
olka(a)hus.fi
050 3753914
PL 340, 00029 HUS
www.hus.fi/olka

OLKA® on sairaalan ja järjestöjen yhteistoimintaa, jonka tavoitteena on tarjota mahdollisuus potilaan ja heidän läheistensä kiireettömään kohtaamiseen sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA® toteutetaan HUS:n ja EJY ry:n yhteistyönä.


Liikelaituri kerää tervehdyksiä 5-vuotisjuhlien videokoosteeseen

Olemme tekemässä valtionpalkitun 5-vuotiaan Liikelaiturin kunniaksi videokoostetta, jonka ensi-esitys on Liikelaiturin juhlissa 1.12.2018. Keräämme videokoosteeseen tervehdyksiä, onnitteluja, muistoja, yllätyksiä ja kompastuskiviä vuosien varrelta. Ei ole väliä, oletko Liikelaiturin käyttäjä, siellä vieraillut, sinne aina kovasti halunnut tai sivusta toimintaa seurannut. Otamme vastaan kaiken mahdollisen Liikelaituriin liittyen. 

Videotervehdykseen riittää puhelimella, vaakatasossa kuvattu video. Video voi olla max. 15 sekunttia pitkä. Videon ei tarvitse olla kuvaa kasvoistasi, vaan se voi olla mitä vaan - aivan kuten Liikelaiturikin! Jos videoosi liittyy puhetta, pidäthän huolta ettei se jää taustamelun alle. Muista myös kertoa kuka olet. 

Videotervehdykset toimitetaan 11.11.2018 mennessä Liikelaiturin juhlavuoden tuottaja Nelli Ojapalolle, joko sähköpostilla liikelaituri(a)sisasuomentanssi.fi tai whatsappilla 044 564 4773. Lisätietoja saa samoista kanavista.

Tule mukaan Liikelaiturin juhlavuoteen ja itse juhliin 1.12.2018! Viestiä saa jakaa eteenpäin.


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.