25.10.2018

TINFO-tiedote 34 / 25.10.2018

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

"Monikulttuurista itsetutkiskelua tarvitaan jatkuvasti. Meidän kaikenlaisten enemmistöjen on aina oltava asiassa herkillä."

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Identiteettejä kahdella kielellä

Suomen Kulttuurirahaston tekemä selvitys suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvien suomalaisten arvoista ja identiteeteistä tekee arvokasta stereotypioiden ja muiden olettamuksien purkutyötä tuodessaan näkyväksi yhtäläisyyksiä ja eroja, joita vähemmistö- ja enemmistökieltä puhuvien suomalaisten kesken on. Itse asiassa koko kysymys koetusta vähemmistö- tai enemmistöpositiosta vaihtelee riippuen siitä, miten paljon kieliryhmät ovat tekemisissä toistensa kanssa.

Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla tai pääkaupunkiseudulla ruotsia äidinkielenään puhuvien asuvien identiteeteissä on eroa. Siinä missä ruotsinkieliset näkevät kielen erottavan, suomen kieltä puhuvat näkevät sen yhdistävän.

Millaisina näyttäytyvät ”kansalliset ominaispiirteet”? Suomenkielisille kieli, kulttuuri, urheilu ja yhteinen historia ovat yhdistäviä tekijöitä. Ruotsinkieliset kokevat kielen ja kulttuurin erottavan suomalaisia, suomenkielisille erottelua tekee sen sijaan yleisen eriarvoisuus ja maahanmuutto.

On kiinnostavaa havaita, miten kielellinen vähemmistöasema tuottaa ymmärrystä muita vähemmistöasemia kohtaan. Ruotsin kieltä puhuvista vain 12 % ajattelee, että turvanpaikanhakijoilla menee liian hyvin, sen sijaan suomenkielisistä 31 % ajattelee näin. Liitän ymmärryksen mielessäni siihen, miten ruotsia äidinkielenään puhuvat kertovat kokemuksistaan julkisissa liikennevälineissä ja julkisilla paikoilla, joissa ruotsin kieli on laukaissut vihamielisiä kommentteja kanssamatkustajissa.

Schjerfbeck-elokuvan kielivalinta ei historiallisesti ja vähemmistö-enemmistö -kulttuurihegemonian näkökulmasta ole olankohautusasia. Monikulttuurista itsetutkiskelua tarvitaan jatkuvasti. Meidän kaikenlaisten enemmistöjen on aina oltava asiassa herkillä.

Bongauksia Helsingin Kirjamessujen ohjelmasta

Jäin koukkuun ohjelmatarjontaan, jonka kävin lävitse ja bongasin kaikkea näytelmä- ja teatterinäkökulmasta kiinnostavaa. Taideyliopiston osastolla on lukudraamaa, pohdintaa taiteesta ekokriisin jälkeisessä ajassa, tulevan kirjoittajakoulutuksen esittelyä, keskustelua Kaarlo Bergbomista, näyttelijän ja ohjaajan välisestä yhteistyöstä ja Mihail T¨ehovista.

Suomen Arvostelijain Liitolla on kritiikkitapauksena Saara Turusen Sivuhenkilö ja sen vastaanotto. Katariina Kaarlela on blogissaan analysoinut hienosti Sivuhenkilön väärinluentoja (kiitos blogivinkistä Maria Säkölle). Kansallisteatteriin tulevaan Pajtim Statovcin Kissani Jugoslaviaan johdattavat kirjailijan lisäksi Johanna Freundlich ja Eva Buchwald. Kati Rapia ja Juha Hurme keskustelevat sarjakuvaromaanistaan. Laura Gustafsson ja Eveliina Talvitie pohtivat  Sivumennen-livepodcastissa nykykirjailijat pohtivat, mitä Simone de Beauvoirin näkemykset merkitsevät nyt ja millaisia merkityksiä sukupuoli saa 2010-luvulla? Sikke Leinikki ja Anu Suoranta vievät meidät työn ja toimeentulon tulevaisuuteen keskustellen teoksestaan Rapautuvan palkkatyön yhteiskunta.

Ja edelleen Helsingin Kirjamessujen ohjelmasta poiminta, jossa Jussi Parviainen pohtii omaa elämänkaartaan. Muutama Sana Ullasta -näytelmän kirjoittaja Eeva Turunen keskustelee esikoisteoksestaan Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa . En ole vielä lukenut teosta, mutta ajattelen löytäväni Neiti U:sta paljon samaa kuin Ullasta. Ihanan vinoa.

Neljä valmistuvaa ohjaajaa etsii tekopaikkoja

Vietin neljän piakkoin valmistuvan ohjaajaopiskelijan Laura Mattilan, Maia Häklin, Ian Hannonin ja Juho Mantereen kanssa intensiivisen keskustelu-haastattelu -session.

Voisiko kaupunginteatterien tai Kansallisen kupeesta löytyä jokin parakki nuorille ohjaajille. Sellaisenhan aikoinaan loi Ostermeier Deutsches Theateriin: Baracke-näyttämön. Eivät nämä tyypit ole mitään hiippailijahörhöjä.

Aion laskea, kuinka monta Teatterikorkeakoulusta hiljattain valmistunutta ohjaaja on saanut viimeisten 3-5 vuoden aikana ohjata yhtikäs mitään valtionosuusteattereihin tai Suomen Kansallisteatteriin. Ihan jo näppituntumalla luvut tulevat olemaan alhaiset ja kertovat huolestuttavasta kohtaanto-ongelmasta ja ilmeisestä sukupolvikuilusta.

Tästä lisää Teatteri&Tanssi+Sirkuksessa myöhemmin!

Miten teatteri liikkuu?

TINFO e-News tarjoaa katsauksen siihen, mitä kansainvälisellä kentällä tapahtuu, missä suomalaiset teatterit, esitykset ja tekijät liikkuvat. Uutiskirjeemme valokeilassa tällä kertaa Venäjä. Lue ja ylläty!

Ilmastoroistoutta korvaamassa

Tutkija Juhana Venäläinen Itä-Suomen yliopistosta ehdottaa blogissaan toimenpiteitä, joilla ”ilmastoroiston” taakkaa voisi puhdistaa ja ilmasto-omaatuntoa huojentaa. Kansainvälisyys on osa tutkijan aivan samoin kuin useiden taiteilijoiden toimintaympäristöä. Venäläinen pohtii, tulisiko yliopistojen muuttaa matkustusohjettaan siten, että matkan edullisen hinnan ja lyhyen keston sijaan painopiste olisi pienimmässä mahdollisessa hiilijalanjäljessä.

Ulkomaanlentojen päästöjä kompensoivat lentomaksut tai päästöoikeuksien ostot tulisi hänen mukaansa sisällyttää tutkimushankkeiden budjetteihin. Näin myös taiteen kansainvälisen liikkuvuuden kohdalla, eikö vain? Paradigmanmuutosta kehiin: strategioihin ja toimintaohjeisiin ekologisen jälleenrakennuksen konkreettisia askelmerkkejä!

Perustulokokeilun tuloksia odotellessa

Kaksivuotinen paljon kritiikkiä osakseen saanut perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa. Kokeilussa oli mukana 2000 satunnaisesti valittua 25-58 -vuotiasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea aiemmin saanutta. Verrokkiryhmässä on 5000 henkilöä. Parhaillaan käynnissä olevan kyselytutkimuksen alustavia tuloksia saadaan helmikuussa. Kiinnostavaa nähdä, saatiinko villoja aikaan.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon johtama työryhmä ehdottaa alle 25-vuotiaille maksettavaa nuorten osallistumistuloa. Sen saaminen edellyttäisi osallistumista palveluihin, jotka kannustavat opiskeluun ja työntekoon.

Aikamme kummitukset

Jokaisella ajalla on omat kummituksensa. Jotenkin tähän tapaan Deleuze ja Guattari kiteyttivät. Klockriken, Siriuksen ja Mestolan yhteistuotanto Peter Weissin Marat/Sade nosti ajatuksen pintaan. Universumin tila on kuin varta vasten tälle esitykselle löydetty. Marat/Sadesta tulee paikkalähtöinen installaationomainen esitys. Aivan kuin tila itsessään jo huokuisi valtaa, kontrollia ja kurinpitoa takaseinälle heijastuvine varjoineen/kummituksineen. 

Pidin suunnattomasti tästä köyhän teatterin Marat/Sadesta, joka antaa tilaa ja rauhaa ideologiselle kamppailulle, jota Marat, Sade ja Roux ­– asia versus yksilö – käyvät Charentonin kontrollikoneistossa. Teoksen musiikinkin ele on kyselevän avoin. Esityksen Sadesta piirtyy kyyninen nihilisti.

Esityksestä on vallankumouksen ontto teatrikalisointi, estetisointi ja idealisointi kaukana. Ajattelen, että tämä on aikansa ja tekijäsukupolvensa näköinen. Ei suuria elkeitä ja deklamaatiota, pikemminkin pakotettua melodraamaa, jota wannabeohjaaja-Sade esittäjiltään vaatii. Ei teatterikliseistä hullujenhuonetta vaan rajan huojuntaa terveen ja sairaan välillä. Juuri se on pelottavinta. Kuten tämän osattomien joukon manipulointi: revolution, kopulation…

Verkkosivuilta luettavissa Riitta Pohjola-Skarpin hieno taustoitus tälle modernille klassikolle.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

 

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO-tiedotteen ilmestymisen poikkeuspäiviä syksyllä

TINFO-tiedote ilmestyy viikoittain yleensä torstaisin. Tänä syksynä on muutamia korvaavia tiistai- ja keskiviikkopäiviä.

Uutiskirjeen poikkeusaikataulu syksyllä: 

Ke 7.11.2018
Ke 5.12.2018
Syyskauden viimeinen uutiskirje ilmestyy ti 18.12.2018.

Kaikkiin näihin, kuten muutenkin, uutiset ja ilmoitukset tarjolle viimeistään edellisenä päivänä: tinfo(a)tinfo.fi


TINFO e-Newsin valokeilassa Venäjä ja NOKKA/HOC -hankkeemme

Lue uusin TINFO e-News


Uusi kirjoitus TINFO-blogissa. Viestien vallassa: Digi ei paina

Viestien vallassa -blogisarja jatkuu. Uusi kirjoitus nyt TINFO-blogissa: Digi ei paina

TINFO-blogien sarjoissa ilmestyneitä tinfolaisten kirjoituksia

UUTISIA

Jari Juutisen ohjaus Dostojevskin Pelureista soi näyttämöllä Veliki Novgorodissa

Helsinkiläinen sadsongskomplex:fi, Novgorod Academic Drama Theatre & Novgorod Philharmonia tuottavat Dostojevskin Pelurit (Igrok / Der Spieler) ensi-illan. Suurelle näyttämölle valmistuva esitys on suomalaisen teatteriohjaaja Jari Juutisen sovittama ja ohjaama. Myös muu taieellinen suunniteluryhmä on Suomesta, Teemu Nurmelinin lavastus ja valosuunnittelu ja äänisuunnittelu Atte Olsosen.  

Jari Juutisen sovituksessa Pelureista pelataan kaikella, ihmissuhteilla, perinnöllä, elämällä ja kuolemalla. Esityksen musiikkina kuullaan osia romaanin pohjalta tehdystä Sergei Prokfievin oopperasta ja sen soittaa filharmonian kvintetti. Novgorodin Akateermiseen Draamateatteriin valmistuva esitys aloittaa kansainvälisen Dostojevski-festivaalin 5.11.2018.

Sadsongskomplex:fi on kiertänyt Eurooppaa, mm. Avignonin ja Edinburghin jättifestivaaleilla, ja Jari Juutinen on ollut kysytty ohjaaja Georgiassa. Ryhmä on mukana Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) MOTI-kansainvälistymisohjelmassa.
 

(TINFO 23.9.2018)

Jari Juutinen Veliki Novgorodissa Dostojevski-museossa näyttelijöiden kanssa (Staraja Russa)

Lue aiheesta myös: Jari Juutinens international train is travellin in both directions


Suomen varjoteatteriyhdistyksen esitys vierailee Moskovassa

Tampereella keväällä 2018 valmistunut Circus Ultima Thule -esitys on kutsuttu esiintymään ShadowFest-tapahtumaan Moskovaan. Sillä on kaksi esitystä 3.11.2018 Moscow Shadow Play Theatressa.  

Circus Ultima Thule on teos kulkemisesta ja ihmeiden kaipuusta. Moskovalainen varjoteatteri järjestää ensimmäistä kertaa 74-vuotisen historiansa aikana varjoteatterifestivaalin. Suomen varjoteatteriyhdistys on puolestaan vuonna 2016 perustettu järjestö, jonka tavoitteena on kansainvälinen toiminta.

Esiintymismatkaa tukee Taike.


Lea-palkinto Laura Ruohosen Tippukivitapaukselle

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n raati on myöntänyt Lea-palkinnon 2017 Laura Ruohosen näytelmälle Tippukivitapaus. Lea-palkinto jaetaan edellisen vuoden parhaasta näytelmätekstistä.

Valintaraati luonnehtii voittajaa:

Laura Ruohosen näytelmä Tippukivitapaus on vapaan assosiaation ja taitavan tarinankerronnan liitto. Tippukivitapauksessa on tavoitettu pienten sattumusten ja päähänpistojen sarja, joka yhtäkkiä tuntuukin tutulta arkipäivän kaaokselta ja jonka logiikka on kuin eletyn elämän absurdi kudelma. Mikään näytelmän tapahtuma ei näytä ennalta-arvattavalta tai tarinan henkilö ihan peruskaverilta, joten lukijan mielikuvitukselle ja samaistumiselle jää näytelmän hahmogalleriassa runsaasti tilaa.   

Ruohosen anarkistinen tapa käyttää ja luoda kieltä, taitavasta lyriikasta nonsenseen, on vapauttava kokemus. Teos on mielikuvituksen ylistys ja muistutus vapaan ajattelemisen tuottamasta ilosta. Lukukokemuksena Ruohonen onnistuu imaisemaan mukaan tarinan kiihkeään rytmiin ja naurattaa lukijaansa ihan ääneen. Näytelmää lukiessa näkee sielunsa silmin asioita joita ei ollut vielä kuvitellutkaan. Leikki on ihmisen lajiominaisuus (Homo Ludens). Tippukivitapaus muistuttaa meitä siitä ilosta jota mielikuvitus tuo.

Lastenteatteri on Suomessa yhä reunailmiö. Nuori teatteriyleisö ansaitsee uusia kantaesityksiä useammissa teattereissa ja laadukkaita esityksiä. Toivomme, että Tippukivitapaus nostaa lastenteatterin rimaa ja toimii esimerkkinä siitä, että lastenteatteri voi olla korkeatasoista draamaa.

Raati kehui kilpailua erittäin korkeatasoiseksi. Kilpailuun lähetettiin 36 tekstiä, joista finaaliin valikoituivat Tippukivitapauksen lisäksi Christoffer Mellgrenin Landet, Sanna Hietalan Saalistajat sekä E.L. Karhun Prinsessa Hamlet. Lea-palkinnon saajan valitsivat tänä vuonna kriitikko, Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Maria Säkö, ohjaaja Heta Haanperä ja dramaturgi, näytelmäkirjailija Hanna Åkerfelt.  

Palkinto jaettiin Lahden kaupunginteatterissa järjestetyssä Lukudraama-tapahtumassa, jossa esiteltiin myös kolme muuta finalistia.  Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle tekstin, ei siitä tehdyn esityksen perusteella. Palkinnon toivotaan tuovan huomiota korkeatasoisille kotimaisille näytelmille, jotta ne eläisivät teatterien lavoilla myös kantaesityksensä jälkeen. 

Lisätietoja:  järjestösihteeri Sanna Holmberg / Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry  
sanna.holmberg(a)sunklo.fi  / 040 1424 527


Jalostamo²:lle residenssipaikka kansainvälisen esityksen työstämiseen

Helsinkiläinen vapaa teatteriryhmä Jalostamo² on saanut Saaren kartanon residenssipaikan vuodelle 2019. Ryhmä tulee työstämään kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavaa Nature Resort Near Me -teatteriesitystä, joka käsittelee paikan merkitystä ihmisen identiteetille, ympäristön ja ihmisen hyvinvoinnin välistä yhteyttä. Jalostamo² kuvaa tulevaa esitystään urbaaniksi saduksi, joka sijoittuu syrjäisen lammen rantaan vievälle metsäkaistaleelle.  
 
Esityksessä paikka saa erityisen merkityksen, kun aluetta uhkaa uudisrakentaminen ja luonnon katoaminen. Näytelmän henkilöt yrittävät löytää paikasta jotain niin arvokasta, että he saisivat pelastettua paikan tai sitten hyvästellä se arvokkaasti.

Vuonna 2012 perustetun ryhmän tavoitteena on luoda kansainvälinen esittävän taiteen verkosto, jonka puitteissa eurooppalaiset esitykset pystyvät kiertämään maasta toiseen. Jalostamo²:n ydinryhmänä ovat taiteelliset johtajat näyttelijä Anna Lipponen sekä valosuunnittelija-lavastaja Petri Tuhkanen. Vuosittain he tuottavat 1-2 uutta teosta, joita varten he kutsuvat tuotantokohtaisesti ohjaajan sekä muun työryhmän. Saaren kartanossa työryhmään kuuluvat Tuhkasen ja Lipposen lisäksi muun muassa ohjaaja Riko Saatsi ja äänisuunnittelija Kristian Ekholm.

Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi on tarkoitettu eri alojen suomalaisille ja ulkomaisille ammattitaiteilijoille, kääntäjille, kuraattoreille, kriitikoille ja taiteilijaryhmille.  
 
Taiteilijoiden käytössä on useita työtiloja tanssisalista kirjoitustyötilaan monipuolisen taiteellisen työskentelyn mahdollistamiseksi.

Lue lisää Saaren kartanon residenssistä

Lisätietoja:
Lista yksilöresidenssipaikkojen saajista
Lista ryhmäresidenssipaikkojen saajista

Tiedustelut:
Toiminnanjohtaja Leena Kela
040 732 3628
leena.kela(a)koneensaatio.fi

Residenssikoordinaattori Pirre Naukkarinen
044 031 4201
pirre.naukkarinen(a)koneensaatio.fi


Taideyliopiston Tutkimuspaviljonki kokoaa tutkivat taiteilijat Venetsiaan

Taideyliopiston tutkimuspaviljonki tuo esiin taiteellisen tutkimuksen näkökulmaa maailman tunnetuimman nykytaidetapahtuman yhteydessä keväällä ja kesällä 2019. Nyt kolmatta kertaa toteutettava tutkimuspaviljonki on vakiinnuttanut asemansa taiteellisen tutkimuksen polttopisteenä, joka vetää kahden vuoden välein Venetsiaan alan kansainväliset tekijät.

Tutkimuspaviljongin avulla Taideyliopisto tarjoaa alustan taiteelliseen tutkimuksesta nousevalle ajattelulle, keskustelulle ja yhteistyölle. Tällä kertaa paviljongin ohjelma jäsentyy kansainvälisten tutkimussolujen ympärille. Seitsemän tutkimussolun lähes viisikymmentä taiteilija-tutkijaa osallistuvat vajaan vuoden mittaiseen prosessiin, jossa tutkimuspaviljongin teemat ja ohjelma versovat ja muovautuvat yhteisissä keskusteluissa.

Tutkimuspaviljonki on toiminnassa toukokuusta elokuun loppuun 2019. Kuten edellisinäkin kertoina, tapahtumapaikkana on vanha luostarirakennus Sala del Camino, viehättävä keidas Giudeccalla, hieman syrjässä biennaalin ihmismassoista.

Tutkimuspaviljonki on jatkuva projekti, jota koordinoi Taideyliopisto. Kolmas tutkimuspaviljonki toteutetaan yhteistyössä Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön ja kansainvälisten kumppanien kanssa. Pääkumppanit ovat Aalto-yliopisto, Valand Academy of Arts at the University of Gothenburg, University of Applied Arts Vienna, Interlab Hongik University Seoul, ja Taipei National University of the Arts.

Tutkimuspaviljonki-projekti etenee kohti Venetsiaa tutkimussolujen tapaamisten kautta syyskuussa 2018, marraskuussa 2018 ja helmikuussa 2019. Yhteistyöprosessia on kutsuttu fasilitoimaan kansainvälisten asiantuntijoiden ryhmä, johon kuuluvat Esa Kirkkopelto, Sunjung Kim, Ellen J Røed, Anna-Kaisa Rastenberger and Giaco Schiesser. Koska ryhmällä on ratkaiseva rooli solujen välisten yhteyksien edistämisessä, sitä kutsutaan nimellä ”switchboard”.  

Lue lisää tutkimussoluista osoitteessa www.researchpavilion.fi  

Lisätiedot: viestinnän asiantuntija Reeta Holma, Taideyliopisto, reeta.holma(a)uniarts.fi tai 045 657 9347 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Kahvilla kirjailijan kanssa -sarja Helsingin kaupunginteatterissa

Näyttelijät Heidi Herala, Aino Seppo ja Eija Vilpas ovat kutsuneet kiinnostavia kirjailijoita yhteisiksi vieraiksemme suuren näyttämön viihtyisään lämpiöön. Luvassa on lämminhenkinen ja mukaansatempaava taiteilijoiden kohtaaminen, jossa myös yleisöllä on mahdollisuus kysyä.

29.10.2018 klo 17 Sirpa Kähkönen
20.11.2018 klo 17 Aulikki Oksanen

Ovet kahvilaan aukeavat klo 16.30. Kirjailijat ja näyttelijät päästetään vauhtiin klo 17.00. Tilaisuus päättyy klo 18.00.

Vapaa pääsy, lämpimästi tervetuloa!

Tiedustelut:
Taru Kirves
Teatterinjohtajan assistentti, tuottaja
Helsingin kaupunginteatteri
taru.kirves(a)hkt.fi

Lue lisää


Kesäaika päättyy viimeisen kerran? -teatterifestivaali  26.-27.10.2018, Oulu

Perinteikäs teatterifestivaali palaa viisi vuotta kestäneeltä tauoltaan Akseli Klonkin juhlavuoden kunniaksi. Kuudettatoista kertaa järjestettävässä festivaalissa on tarjolla: Vuoden 2016 Veikko Sinisalo kilpailussa vuoden lausujaksi valittu Jussi Lankoski teoksellaan Valkoisen miehen taakka, Vaara- kollektiivin dokumenttiteatteriesitys Susi, Hox Companyn sukellus Suomen poliittiseen lähihistoriaan teoksella Kysymyksiä Karjalasta, Kati Outisen ohjaama ja dramatisoima ”Kaiken omistaisimme, jos vain muistaisimme unemme”, joka koostuu Helvi Hämäläisen runoista, päiväkirjamerkinnöistä, muistelmista ja proosateksteistä.

Ohjelma kokonaan ja lisätiedot  www.akseliklonk.fi  


Saareke jatkaa toimintaansa ja kutsuu yhteisöt ehdottamaan projekteja | 1.11.2018, Mynämäki

Tervetuloa nauttimaan kanssamme kakkua, kuohuvaa ja kuplivaa juhlatunnelmaa torstaina 1.11.2018 klo 18-20 Saarekkeeseen.

Illan aikana Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch kertoo Saarekkeen ensi vuoden suunnitelmista, tulevasta yhteisötaiteen triennaalista sekä sitä varten toteutettavasta projektihausta.

Saareke on Koneen Säätiön Saaren kartanon residenssin ylläpitämä yhteisöllinen tila Mynämäen keskustassa.  
 
Saarekkeessa järjestetään jatkossakin yhteisöllistä toimintaa, erilaisia tapahtumia sekä esitellään Saaren kartanon residenssissä vierailevien taiteilijoiden työskentelyä. Lisäksi Saareke toimii kohtaamispaikkana, erityisesti vuoden 2019 yhteisötaiteen triennaalin aikana. Tila on myös varattavissa maksutta kaikille avoimiin tilaisuuksiin tai esimerkiksi kokouksia ja työpajoja varten.

Yhteisötaiteen triennaali on kolmen vuoden välein järjestettävä tapahtumakokonaisuus, jossa eri alojen taiteilijat toteuttavat paikallisten yhteisöjen kanssa taideprojekteja. Vuoden 2019 triennaali on järjestyksessä toinen, ja sen keskeisinä tapahtumapaikkoina toimivat Saareke ja Saaren kartano ympäristöineen.

Triennaalin yhteisötaideprojekteista kolme toteutetaan paikallisten yhteisöjen kanssa. Yhteisöt itse voivat ehdottaa yhteisötaideprojekteja, joita he haluavat toteuttaa taiteilijoiden kanssa 13.5.-2.6.2019.  

Lisätietoja

Leena Kela
leena.kela(a)koneensaatio.fi, 040 732 3628

Pia Bartsch
pia.bartsch(a)koneensaatio.fi, 040 720 9735


Kehä-festivaali | 10.11.2018, Oulu

Kehä – monitaiteellinen festivaali kahdelle järjestetään kolmatta kertaa Oulussa. Yleisölle festivaalin teokset avautuvat lauantaina 10.11.2018 Kulttuuritalo Valveella.

Tämän vuoden teemana on sukupuoli. Teokset toteutetaan yhdelle kokijalle kerrallaan. Festivaalilla teokset antavat rajat, joiden suojaamina taiteilija ja hänen vieraansa voivat kohdata toisin kuin arjessa onnistuu. Sukupuoliteemaa käsitellään eri näkökulmista mm. paperiteatterin, tanssitaiteen, runonlausunnan, musiikin, klovnerian ja valokuvauksen keinoin.

Avoimen haun kautta ohjelmistoon valittiin 10 teosta ja lisäksi yksi teos kutsuttiin.

Ohjelma ja lisätietoja festivaalista 

Kehä on järjestetty aiemmin 2015 ja 2016.  Kehä-festivaali on perustettu, koska moni taiteilija työskentelee kahdenkeskisen taiteen lähtökohdista, mutta tilaisuuksia kokemusten jakamiselle ja oppimiselle on liian vähän.  

Kehä toimii siltana hoitolaitoksissa tehtävän taiteen ja muun yhteisötaiteen välillä. Toisena tapahtumapäivänä ohjelmiston teokset jakaantuvat vierailuille hoivalaitoksiin.

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Kulturfonden Novemberansökan 


Privatpersoner och arbetsgrupper

Vi beviljar bidrag till privatpersoner och arbetsgrupper som är aktiva inom utbildning, forskning, konst och kultur.

Läs mer

Doktorandstipendier

Stipendier för doktorandstudier inom pedagogik, humaniora, samhällsvetenskaper, naturvetenskaper och medicin. Ansökan görs på svenska såvida det inte finns en särskild motivering till ansökan på annat språk.

Läs mer

Samfund/projekt

Vi beviljar bidrag till organisationer med verksamhet inom utbildning, forskning, konst, kultur, föreningsliv och medborgaraktiviteter.

Läs mer

Arbetsstipendier

Professionella konstnärer, hantverkare, kulturjournalister och kritiker kan ansöka om stipendium för eget konstnärligt arbete på heltid för ett till tre år.

Läs mer

Samfund/verksamhet

Vi beviljar verksamhetsbidrag till organisationer med verksamhet inom utbildning, konst, kultur, föreningsliv och medborgaraktiviteter.

Läs mer


Taiken avoinna olevat haut 

Toiminta-avustukset Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018

Kohdeapurahat Hakuaika: 01.10.2018 - 15.11.2018

Toiminta-avustukset esittävien taiteiden yhteisöille Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018

Apurahat kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen Hakuaika: 01.10.2018 - 15.11.2018

Avustukset kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018

Avustukset vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuden edistämiseen Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018

Erityisavustukset kulttuurilehdille Hakuaika 01.10.2018 - 31.10.2018

Erityisavustukset yhteisöille Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018

Festivaaliavustukset Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018

Kulttuurin hyvinvointivaikutuksien erityisavustukset yhteisöille Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018

Liikkuvuusapurahat Hakuaika: 29.08.2018 - 15.11.2018

Residenssiavustukset Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018

Lastenkulttuurin erityisavustukset Hakuaika: 01.10.2018 - 31.10.2018


Luova Eurooppa Yhteistyöhankkeet | Haku 11.12.2018 mennessä

Luovan Euroopan tukea on jälleen mahdollista hakea pienille ja suurille yhteistyöhankkeille. Jaossa on yhteensä 44,7 miljoonaa euroa, josta 17,8 miljoonaa on varattu pienille yhteistyöhankkeille.

Hakemus on jätettävä ohjelman sähköiseen järjestelmään viiemeistään tiistaina 11. joulukuuta klo 13 (CET klo 12). Aikaa hakemuksen kokoamiseen on siis alle 2 kuukautta, joten kirjoittaminen ja liitteiden kokoaminen kannattaa aloittaa heti.

Rahoitettavien hankkeiden on edistettävä yhtä tai useampaa ohjelman painopistettä. Tällä hakukierroksella mukana on kaksi uutta:

 • kulttuurienvälisen vuoropuhelun sekä maahanmuuttajien ja pakolaisten kotouttamisen edistäminen sekä
 • Euroopan kulttuuriperinnön teemavuoden perintö.

Kotouttamiseen liittyville hankkeille on varattu jopa 25% pienten yhteistyöhankkeiden budjetista.

Hankkeet oivat alkaa välillä 1.9.-15.12.2019 ja kestää max. 4 vuotta
Haku päättyy tiistaina 11. joulukuuta klo 13 Suomen aikaa

Lue lisää  

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Open Call: ASSITEJ Artistic Gathering Kristiansand, Norway | Deadline (extended) 15 Nov 2018

Are you an emerging artist aged 36 or below seeking international exchange and collaboration opportunities?  

The Next Generation Program is an ASSITEJ initiative, designed to support artistic and cultural exchange and collaboration between young international artists interested in theatre for young audiences. It is a residency program for 25 artists from all over the world. About half of the participants will be recruited from Norway and the other Nordic and Baltic countries.
 
Welcome to an intensive and mind-blowing artistic and professional experience shared with your peers from all over the world, in the picturesque coastal town of Kristiansand, Norway!
 
The NG program at ASSITEJ Artistic Gathering 2019 (AAG2019) will include:

 • Theatre for young audiences’ performances from the official program of AAG2019 and the Nordic-Baltic fringe
 • Master classes and workshops led by recognized artists and industry professionals
 • Discussions and seminars around the theme “Toward the unknown – Confronting the present”, where we want to examine how different views on childhood are reflected in today’s performing arts around the world
 • Opportunities to engage with and join the Next Generation Network and ASSITEJ

ASSITEJ Norway and the SAND festival will provide:

 • Accommodation for 7 nights  
 • All registration, theatre tickets, seminars, and access to workshops  
 • 3 meals a day  
 • Facilitation of the program in partnership with the Next Generation Network and the Executive Committee

Next Generation participants are expected to fundraise for their own travel. However, applicants who are accepted to the program may apply for a partial travel grant from ASSITEJ, amounting to up to 500 USD per person. The number of travel grants is limited and dependent on funds raised through Friends of ASSITEJ.  
 
Next Generation is an inclusive program and we urge artists with disabilities to apply.
Apply by filling out the registration form before 15 November 2018

 • Announcement of Next Generation participation 15 December 2018
 • Deadline for travel grants NG participants 7 February 2019
 • Announcement of travel grants medio March 2019
 • ASSITEJ Artistic Gathering, Kristiansand, Norway 2-7 September 2019

Kotona asuville ikäihmisille etsitään kulttuurielämyksiä | Haku 16.11.2018 mennessä

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala etsii taide- ja kulttuurialan toimijoita tuottamaan kulttuurisisältöjä kotona asuville ikäihmisille etälaitteiden välityksellä. Tarjouskilpailu on avoinna 16. marraskuuta saakka.

Kulttuurisisältöjä tuotetaan hankkeessa pilotteina, joissa sisällöntuottajat ovat vuorovaikutteisessa etäyhteydessä ikäihmisiin etälaitteen kautta. Etälaitteet ovat kotihoidon käytössä olevia tablettitietokoneita, joita kutsutaan vanhuspalveluiden piirissä ”kuvapuhelimiksi”.  

Pilottien toivotaan olevan ennen kaikkea vuorovaikutteisia ja ainutkertaisia. Piloteilta odotetaan taiteellisen laadun ja ammattitaidon lisäksi ymmärrystä kotihoidon asiakkaiden kanssa työskentelystä sekä avoimuutta digitaalisten palveluiden kehittämistä kohtaan.  

Tarjouskilpailu on auki 17.10.–16.11.2018. Pilotit toteutetaan vuoden 2019 aikana.

Tarjouskilpailun ohjeet

Hakua varten järjestetään sparraustilaisuus 7.11.2018 Helsingin kaupunginmuseolla. Aamupäivällä kuullaan ikääntyneiden etäpalveluista ja kotihoidon asiakkaiden tarpeista sekä muistisairaan kohtaamisesta. Iltapäivällä järjestetään palvelumuotoilutyöpaja, jonka tavoitteena on edistää uusien kulttuuripalvelumallien kehittämistä.  

Sparrauspäivän ohjelma:
9.00–9.30 Etälaitteiden käyttö, Mikko Hirvonen, Palvelukeskus Helsinki
9.30–10.00 Kotihoidon asiakkaat ja etäpalveluiden sisällöt, Pia Kindstedt, Laajasalon kotihoito
10.00–11.00 Kuinka muistisairas ihminen kohdataan, Muistikummituokio, Helsingin Alzheimer-yhdistys ry
11.00–12.00 Omakustanteinen lounas
12.00-15.00 Työpaja: Ikääntyneiden etäkulttuuripalveluiden muotoilu

Päivä on suunniteltu tukemaan pilottihakua. Sparrauspäivään osallistuminen ei takaa mukaan pääsyä hankkeeseen ja tarjouksen voi jättää myös osallistumatta sparrauspäivään.

Ilmoittaudu mukaan sparrauspäivään 30.10. mennessä

Tänään kotona on Helsingin, Tampereen ja Vaasan kaupunkien yhteinen hanke. Tarjouskilpailu koskee Helsingin osuutta hankkeessa. Tänään kotona on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä alueelliseen ja kuntien taide- ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen ja kokeiluihin suunnatun erityisavustuksen.

Lisätiedot: Projektipäällikkö Outi Sivonen, outi.sivonen(a)hel.fi, 040 5227027


Haku Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalille | Haku 15.12.2018 mennessä

22. kertaa järjestettävä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali koetaan 21.-26.5.2019. Haemme festivaalin ohjelmistoon vain aikuisille suunnattuja nykytanssiteoksia. Ohjelmistoon voi tarjota tanssivideoita sekä katu- tai klubiympäristössä toimivia teknisesti kevyitä lyhyitä esityksiä. Ohjelmistovalinnat tekee Festivaalin taiteellinen suunnitteluryhmä maaliskuussa 2019.

Ilman harjoitus- tai esitystaltion internetlinkkiä saapuneita hakemuksia ei käsitellä.  

Festivaalin ohjelmistoon voi hakea 15.12.2018 saakka. Hakemusta voi täydentää 15.1.2019 saakka sähköpostitse haku(a)tanssivirtaa.net. Video-, katu- ja klubiesitysten osalta hakemus täytetään soveltuvin osin.

Hakulomakkeeseen

Hakuun liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen: anniina(a)tanssivirtaa.net
Tekniset kysymykset: tekniikka(a)tanssiteatterimd.fi.

www.tanssivirtaa.net


Nordic Fringe Networkin kansainvälinen artistihaku | Haku 30.12.2018 mennessä

Lahti Fringe Festival 2019 järjestetään 4.-7.9.2019 ja Fin Fringe Turku 10.-12.5.2019. NFN -Nordic Fringe Networkin yhteisessä kansainvälisessä artistihaussa samalla hakemuksella voi hakea yhteensä seitsemään Fringe-tapahtumaan vuonna 2019. 

Info ja linkki hakulomakkeeseen

Application: https://goo.gl/forms/kprHrPtO1bayxybw1

MAY 2019 - Cluster 01
Fin Fringe (Turku/Finland) 10th - 12th of MAY - 1st edition
Zagare Fringe Festival (Lithuania) 10th - 12th of MAY- 3rd edition

JUNE/JULY 2019 - Satelite
Reykjavík Fringe (Iceland) 29th of JUNE - 7th of JULY - 2nd edition

AUGUST/SEPTEMBER 2019 - Cluster 02
Gothenburg Fringe Festival (Sweden) 28th of AUG - 2nd of SEPT - 4th edition
Stockholm Fringe Festival (Sweden) 3rd - 7th of SEPT - 10th edition
Lahti Fringe Festival (Finland) 4th - 7th of SEPT - 2nd edition
Bergen Fringe Festival  (Norway) 5th - 8th of SEPT - 3rd edition

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Esitystaiteentalo Mad House Helsinki etsii Tuotantokoordinaattoria | Haku 2.11.2018 mennessä

Mad House Helsinki on hanke, jonka tavoitteena on avata ympärivuotinen esitystaiteen näyttämö Helsinkiin. Mad House ystävät ry / Mad House vänner rf. on järjestänyt vuosina 2014–2018 Suvilahden Tiivistämössä tuotantokausia, jotka ovat esitelleet esitystaidetta sekä muuta kokeilevaa esittävää taidetta laajasti. Talon toiminnan muuttuessa tuotantokausien sijaan ympärivuotiseksi näyttämöksi, etsimme nyt kokoaikaista tuotantokoordinaattoria osaksi kollektiivisesti toimivaa Mad House -työryhmää.

Ensimmäisenä työvuotena (2019) tehtävä tulee painottumaan tulevan, ympärivuotisesti toimivan talon rahoituksen ja toimintamallin rakentamiseen yhteistyössä hallituksen kanssa. Lisäksi vuoden 2019 aikana järjestetään kuukausittain klubeja, luentoja ja työpajoja, joiden käytännön tuottamisesta tuotantokoordinaattori vastaa.

Tuotantokoordinaattori tulee toimimaan ohjelmistosuunnittelun tuotannollisena asiantuntijana yhdessä kuratoivan joukon kanssa. Tuotantokoordinaattori on oman työnsä asiantuntijana muodostamassa tulevaa työyhteisöä sekä luomassa talon toimintatapoja ja -muotoja. Mad Housen toimintamalli on kollektiivinen ja toimintaa suunnitellaan taide keskiössä, mutta tasa-arvoa, reiluutta ja taidealan monipuolista asiantuntijuutta arvostavasti ja vaalivasti. Lue lisää toiminnasta ja sen periaatteista.

Ketä etsimme? Hyvää tyyppiä, joka haluaa olla edistämässä suomalaista esitystaiteen kenttää ammattimaisesti, ja on itseohjautuva oman työnsä asiantuntija.

Mitä odotamme? Esitystaiteen kentän tuntemusta ja kokemusta tuotannollisista tehtävistä esittävien taiteiden parissa. Työnkuvaa voidaan räätälöidä oikean tyypin löytyessä, mutta työ koostuu apurahojen hakemisesta ja raportoinnista, hallituksen päätösten toimeenpanemisesta ja työryhmän projektien hallinnasta, arjen taloushallinnosta ja viestinnästä. Aikataulujen ja budjettien on pysyttävä hyppysissä ja laajat vuorovaikutustaidot ovat oleelliset. Tehtävä edellyttää mahdollisuutta työskennellä satunnaisesti myös iltaisin. Työtä tehdään aluksi yhteistyössä hallituksen kanssa ja jatkossa palkattavan henkilökunnan kanssa.

Eli käytännössä, mitä etsimme? Haussa on tuotannon moniosaaja, joka viihtyy niin Excelin kuin asiakaspalvelun parissa, pystyy kirjoittamaan lehdistötiedotteen ja vaihtaa imurista pölypussin työn niin vaatiessa. Kuitenkin kannustamme hakemaan työhön erilaisilla vahvuuksilla olevia, eri taustaisia tekijöitä, sillä työnkuvaa on mahdollista säädellä valitun henkilön osaamisen sekä erityisten kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Työkieli on suomi, mutta sujuva suullinen ja kirjallinen englannin taito on välttämätön. Osa työyhteisöstä ja kumppaneista käyttää ruotsia pääkielenään, joten perustaidot ruotsissa ovat suotavat. Muu kielitaito katsotaan eduksi.

Työn suorituspaikka on Helsingissä, osittainen etätyö mahdollista.

Mitä saat? Työyhteisön, jossa kaikki on mahdollista ja jossa asiantuntijuutta arvostetaan ja hyödynnetään. Kokemuksen Suomen ensimmäisen ja ainoan esitystaiteeseen keskittyvän näyttämön luomisesta ja avaamisesta. Kokopäivätyön, joka alkaa mieluiten tammikuussa 2019, mutta on neuvoteltavissa, mikäli muut projektit sitovat vielä silloin.

Palkka: 2500 ¤/kk
Työn kesto on toistaiseksi jatkuva. Toivomme tuotantokoordinaattorin sitoutuvan työhönsä vähintään kahdeksi vuodeksi.
Muuta: Korvauksen oman puhelimen sekä tietokoneen käytöstä.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi CV:n kanssa 2.11.2018 mennessä osoitteeseen: info(a)madhousehelsinki.fi Kerro meille, miksi Mad House kiinnostaa sinua ja minkälaisena näkisit oman toimenkuvasi talon tuotantokoordinaattorina. Samasta osoitteesta saat mahdolliset lisätiedot.

Haastatteluihin kutsutaan viikolla 45 ja päätös tehdään marraskuun 2018 aikana.

Lue lisää


Teater Viirus söker en kreativ grafiker | Ansök senast 4.11.2018

Teater Viirus söker en kreativ grafiker med gedigna kunskaper i ombrytning och bildbehandling och gärna minst fem års relevant arbetslivserfarenhet. Grafikern producerar i samarbete med Viirus marknadsförare både tryckt och digitalt annonsmaterial och vi värdesätter förutom en visuell förmåga som förbluffar och imponerar, även erfarenhet av att producera och behandla foto och video.

Arbetet omfattar ca 15–20 h/månad, men med viss variation i arbetsmängden beroende på teaterns rådande behov. Arbetstiderna är flexibla och merparten uppdrag kan skötas på distans.

Skicka din fritt formulerade ansökan med CV, arbetsprov och löneanspråk (timlön) till viirus(a)viirus.fi senast söndag 4.11.2018. Anställningen inleds senast i januari 2019. Viirus marknadsförare Veronica Aspelin svarar på frågor 22.10 och 29.10 kl. 9-17 på numret 050 444 0344 eller fortlöpande på adressen veronica.aspelin(a)viirus.fi. Du är välkommen att skriva din ansökan på svenska, finska eller engelska.

Vi ser fram emot din ansökan!


Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee Lavastamotyöntekijöitä | Haku 4.11.2018 mennessä

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee Lavastamotyöntekijöitä määräaikaisiin työsuhteisiin ajalle 1.12.2018-31.7.2019

Lavastamotyöntekijän tehtäviin kuuluvat mm. ooppera- ja balettiteosten lavasteiden puutyöt, pintakäsittelyt sekä esipystytykset teoksen lavastussuunnitelmien pohjalta. Lisäksi tehtäviin kuuluu tarpeistonvalmistusta.

Tehtävä edellyttää alan soveltuvaa koulutusta, työkokemusta teatterialalta, materiaalien tuntemusta, kykyä itsenäiseen työskentelyyn sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Suomen kielen lisäksi tehtävä edellyttää englannin kielen hallintaa.

Lavastamon päällikkö Tapio Säkkinen  antaa tehtävästä lisätietoja 29.10 klo 12.00-14.00  ja 2.11 klo 12.00-14.00, puh. 040 7667573

Hakemukset pyydetään jättämään sunnuntaihin 4.11.2018 mennessä Kansallisoopperan ja -baletin internet-sivuilla olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään


Kouvolan teatteri hakee nais- ja miesnäyttelijää | Haku 5.11.2018 mennessä

Kouvolan Teatteri Oy on keskisuuri ammattiteatteri. Vakituista henkilökuntaa on hieman yli 40 ja ensi-iltoja vuosittain 5 - 6. Lähes 90.000 asukkaan Kouvola sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella lähellä luontoa. 

Haemme näyttämöiältään n. 30 – 45 –vuotiasta koulutettua ja laulutaitoista NAIS- JA MIESNÄYTTELIJÄÄ

vähintään 1 – 2 vuoden kiinnitykselle syksystä 2019 alkaen siten, että näyttelijällä on mahdollisuus osallistua huhti – toukokuussa syksyn ensimmäisen tuotannon harjoituksiin.

Tiedustelut teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi ma 22.10. klo 14 -15, to 25.10. klo 9 – 10 tai ke 31.10. klo 14.30 -15.30 p. 040 213 8503 tai sähköpostitse tiina.luhtaniemi(a)kouvolanteatteri.fi. Hakemukset ko. sähköpostiin viimeistään 5.11.2018 mennessä.


Taike: Läänintaiteilijat, outsider art ja taide peliteollisuudessa | Haku 6.11.2018 mennessä

Läänintaiteilijan tehtävänä on taiteen edistäminen aktiivisella asiantuntijatyöllä Taiken kehittämisohjelmissa ja projekteissa. Läänintaiteilijat työskentelevät alueellisesti, alueiden välisesti tai valtakunnallisesti. Toiminnan keskeinen tavoite on edistää yhteiskunnassa ammattitaiteilijoiden asemaa sekä työskentelyedellytyksiä. Taide- ja kulttuuripalvelut tuotetaan monen tahon yhteistyönä. Läänintaiteilija työskentelee näissä verkostoissa asiantuntijana toteuttamalla Taiken ja sen yhteistyötahojen kehittämisprojekteja, vahvistamalla verkostoja, osallistumalla tiedon keräämiseen, hyödyntämiseen ja alan toimintaprosessien kehittämiseen. Läänintaiteilijan työllä tavoitellaan muutosta rakenteissa, asenteissa ja lisätään tietoa taiteen mahdollisuuksista ja tuetaan sitä kautta taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia.  
 
Valinnassa huomioidaan Taiken nykyisten läänintaiteilijoiden edustama asiantuntijuus, jota valinnalla täydennetään, laajennetaan tai vahvistetaan. Läänintaiteilijan tehtävässä henkilö ei voi kohdistaa työpanostaan oman henkilökohtaisen taiteilijauran edistämiseen. Työsuhteen aikana ei voi hakea Taiteen edistämiskeskuksen rahoitusta.  

Läänintaiteilija, outsider art

Soveltuvaa taidealan tai kulttuurialan koulutusta ja/tai työkokemusta taiteen ammattilaisena.  
Vahvaa kokemusta taiteellisesta ja/tai tuotannollisesta työstä, projektihallintaosaamista sekä hyviä käytännön yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.  
 
Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää organisointikykyä, projektikohtaista taloushallintaa, tietoteknisiä perusvalmiuksia sekä kiinnostusta kehittää ja edistää taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia.  
 
Tehtävänä on outsider-taiteen ja erityistaiteen ja -taiteilijoiden aseman vahvistaminen yhdessä valtakunnallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on edistää outsider-taiteilijoiden taiteen tekemisen mahdollisuuksia, vahvistaa toiminnan rakenteita sekä tavoittaa marginaaliin joutuneita taiteilijoita.  
Tehtävä kuuluu taiteen käytön, hyvinvoinnin ja osallistamisen kehittämisohjelmaan. Työ kohdistuu ensisijaisesti Satakunnan sekä Uudenmaan alueille. 

Lisäksi eduksi katsotaan henkilön kyky kehittämisideointiin, järjestötoiminnan tuntemus, alue- tai valtionhallinnon tuntemus ja kielitaito. 

Lue lisää

Läänintaiteilija, taide peliteollisuudessa  

Soveltuvaa taidealan tai kulttuurialan koulutusta ja/tai työkokemusta taiteen ammattilaisena.  
Vahvaa kokemusta taiteellisesta ja/tai tuotannollisesta työstä, projektihallintaosaamista sekä hyviä käytännön yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.  
 
Tehtävänä on pelitaiteen aseman, tunnettavuuden ja mahdollisuuksien edistäminen. Tämä tarkoittaa perinteisten taiteenalojen ja pelitaiteen yhteisteisillä rajapinnoilla työskentelyä tavoitteena edistää taiteilijoiden asemaa ja työllistymistä. Tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää ymmärrystä pelitaiteen laajoista tulevaisuuden käyttömahdollisuuksista ja peliteollisuuden alan rahoitusrakenteista. Tehtävä kuuluu taiteen käytön, hyvinvoinnin ja osallistamisen kehittämisohjelmaan. Työ kohdistuu ensisijaisesti Kaakkois-Suomen ja Hämeen sekä Uudenmaan alueille.  

Lisäksi eduksi katsotaan henkilön kyky kehittämisideointiin, järjestötoiminnan tuntemus, alue- tai valtionhallinnon tuntemus ja kielitaito. 

Lue lisää


Teatteri Circus Maximus hakee osa-aikaista tuottajaa | Haku 17.11.2018 mennessä

Teatteri Circus Maximus etsii osa-aikaista tuottajaa. Työtehtäviin kuuluvat teatteriyhdistyksen tuotannollisia töitä sekä apurahahakuja, markkinointia, tiedotusta ja toiminnan kehittämistä yhteistyössä teatterin hallituksen kanssa.

Työ edellyttää työtehtävien itsenäistä organisointia ja aikataulujen hallintaa, sekä Suomen apurahahakukäytäntöjen tuntemusta. Eduksi lasketaan kiinnostus osallistua hallitustyöskentelyyn sekä teatterin rakenteiden kehittämiseen ja taiteen sisällöistä keskustelemiseen. Tuottajan työpareina toimivat teatterin hallitus ja sen puheenjohtajisto. Työnkuvaa on mahdollista muokata tuottajan kiinnostuksen ja erityisosaamisen mukaan.

Työaika on neuvoteltavissa 20% – 25% kokoaikaisesta työajasta ja työtehtävät jakaantuvat vuoden aikana projektien mukaan. TeMen tuottajien palkan mukainen palkka (20-25%) voidaan maksaa säännöllisenä kuukausipalkkana tai työtehtävien painottumisen mukaisesti. Työ alkaa vuodenvaihteessa sopimuksen mukaan.

Circus Maximus on kokeellista esitystaidetta tuottava taiteilijavetoinen teatteriyhdistys, jolle on tyypillistä
monitaiteinen ja uusia esittämisen muotoja luotaava toiminta.

Circus Maximus on tilaton teatteri ja näyttämö ilman näyttämöä. Se on teatteri, joka leviää rihmaston tavoin ja kääntää tilattomuuden voimavaraksi. Ilmennymme kommunikaation reuna-alueilla ja kukkivilla pihoilla, lähiöissä, salongeissa, toreilla ja kujilla.

Circus Maximus on kuulunut valtion harkinnanvaraisen vuosiavustuksen piiriin vuodesta 2001.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus CV:n kera 17.11.2018 mennessä osoitteeseen: cmhallitus(a)gmail.com

Lisätiedot ja kysymykset: Hallituksen PJ Milla Martikainen puh. 050 365 8522


Teatteri Rollo etsii tuottajaa | Haku 18.11.2018 mennessä

Teatteri Rollo etsii tuottajaa määräaikaiseen työsuhteeseen vuodelle 2019. Työsuhteen kokonaiskesto on viisi kuukautta. Ajankohta sovitaan erikseen, kuitenkin aikaisintaan 1.3. alkaen.

Tuottajan työhön kuuluvat teatterin hallintoon sekä toiminnan koordinointiin liittyvät tehtävät yhteistyössä teatterin johdon kanssa. Perustoiminnan lisäksi teatterilla on käynnissä sekä lapsille että ikääntyneelle väestölle suunnattuja hankkeita, joiden vetäminen ja tuottaminen sisältyy tuottajan työhön.

Olethan itsenäinen ja tehokas sekä kiinnostunut seuraamaan alan kehitystä ja luotsaamaan teatteria sen puitteissa oikeaan suuntaan. Et pelkää tehdä töitä itseohjautuvasti ja omaat ennakkoluulottoman, reippaan asenteen ilman liikaa tiukkapipoilua.

Odotamme sinulta

 • Itsenäistä ja vastuullista otetta työtehtäviisi
 • Motivaatiota luoda uusia ja kehittää teatterin olemassa olevia toimintatapoja sekä hankkeita
 • Hyviä projektinhallintataitoja
 • Tarkkuutta ja hyviä koordinointitaitoja
 • Kykyä tuottaa monipuolisia tekstisisältöjä
 • Valmiutta työskentelyyn sekä ryhmässä että itsenäisesti
 • Erinomaista huumorintajua

Tarjoamme sinulle ammattilaisista koostuvan, tiiviin ja omaleimaisen työyhteisön, joka nauttii mahdollisuudesta tehdä luovaa sisältöä omalla tyylillään.

Pääset myös aidosti vaikuttamaan ja kehittämään toimintaamme yhdessä teatterimme työntekijöiden kanssa.

Palkka 3000,- / kk

Kirjalliset hakemukset 18.11.2018 mennessä osoitteeseen rollo(a)rollo.fi

Teatteri Rollo
rollo(a)rollo.fi / 09 726 1121
www.rollo.fi

MUITA ILMOITUKSIA

Työryhmä kerää materiaalia vallan väärinkäytöstä ja häirinnästä kertovaan nykytanssiteokseen

Vallan väärinkäytöstä ja häirinnästä kertovan nykytanssiteatteriteoksen työryhmä kutsuu taiteen ammattilaisia ja opiskelijoita osallistumaan kyselyyn.

Willman Dance Company ja Mamia Company työskentelevät #Moninainen-teoksen parissa. Teos käsittelee vallan väärinkäyttöä, seksuaalista häirintää ja kiusaamista. Yhteiskunnassa ja erityisesti taiteen aloilla on viime aikoina käsitelty aktiivisesti vallan erilaisia väärinkäyttötapoja. Tarve yrittää ymmärtää asiaa laajemmin on luonut pohjan yhteistyöteokselle.

Omakohtaisten kokemusten tueksi kerätään työryhmän ulkopuolista materiaalia järjestäen yleisötyökokonaisuus teoksen aiheesta. Tärkeä osa yleisötyötä on anonyymien kokemusten kerääminen aiheesta taidekentältä.  

Kokemukset kerätään kyselytutkimuksen muodossa yhteistyössä taidealojen järjestöjen kanssa. Materiaali tarjoaa työryhmälle monitasoisempaa perspektiiviä, joka mahdollistaa aiheen laajenemisen yksityisestä yleiseen.

Willman Dance Company ja Mamia Company kutsuvat taiteen ammattilaisia sekä opiskelijoita osallistumaan kyselyyn alla olevan linkin kautta:

https://fi.surveymonkey.com/r/5KJGCFF

Kyselyyn vastaaminen kestää noin 6 minuuttia,vastaukset annetaan anonyymisti. Kiitos osallistumisestasi!

Lisätietoja:
Marjaterttu Willman  marjis(a)willmandancecompany.fi
Nina Mamia  mamiacompany(a)gmail.com


Kolme uutta julkaisua Teatterikorkeakoulusta

Teatteriorkeakoulu julkaisee Kirjamessuilla kolme uutta julkaisua dramaturgian ja näyttelijäntaiteen alalta sekä näytelmätekstikokoelman.  

Dramaturgiakirja – Kaikki järjestyy aina

Maria Kilven, Katariina Nummisen ja Mari Hyrkkäsen toimmittama Dramaturgiakirja – Kaikki järjestyy aina, avaa näkökulmia esittävissä taiteissa viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin murroksiin. Teksti- ja tarinakeskeisten paradigmojen rinnalle on noussut esitystä ja esityksellisyyttä painottavia ajattelutapoja. Samalla perinteiset käsitykset katsojuudesta, tekijyydestä ja valmiista taideteoksesta on määritelty uudelleen.
 
Teos on saatavilla vapaasti verkosta ja myynnissä Teatterikorkeakoulun kirjastossa hintaan 26¤ / 20¤.
   

ANTAGONISTI

Tuomas Timosen toimittama ANTAGONISTI on kokoelma Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian opiskelijoiden kirjoittamia näytelmiä. Kaikki mukana olevat näytelmät on kertaalleen koeteltu myös näyttämöllä ja kantaesitetty Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa vuosina 2015-2018.

Teokseen kuuluvat seuraavat tekstit:
Klaus Maunuksela: Antagonisti
Ilja Lehtinen: AMERICA (director’s cut) Onerva Hannula: Leipäkorin muotoinen tyttö Iira Halttunen: Ystäväni
Hanna-Kaisa Tiainen: Treasureboy
Juho Keränen: Missä kasvaa minun leipäni
   
Teosta voi ostaa Teatterikorkeakoulun kirjastosta hintaan 26¤ / 20¤.
   

KESKEN, näyttelijänkoulutuksen rakentuminen opettajien kokemana

Uusi teos on kokoelma Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman tämän hetkisten professorien ja lehtoreiden kirjoituksia omasta työstään. Kukin kirjoittaja on valinnut oman näkökulmansa ja tapansa pohtia opetustaan ja siihen liittyviä keskeisiä ajatuksia.
  
Teokseen ovat kirjoittaneet Elina Knihtilä, Tiina Pirhonen, Jukka Ruotsalainen, Malla Kuuranne, Laura Sipilä, Seppo Kumpulainen, Laura Frösén, Minna Orpana haastattelijanaan Sirkka Lamminen, Markku Luuppala-Roos ja Markus Fagerudd. Teoksen ovat toimittaneet Malla Kuuranne-Autelo ja Seppo Kumpulainen.
   
Teos on saatavilla vapaasti verkosta ja myynnissä Teatterikorkeakoulun kirjastossa hintaan 26¤ / 20¤.

Lue koko uutinen


Tohtorin opinnäyte, Johanna Lecklin: Voiko kameran edessä olla esiintymättä?

Kuvataiteen ja filosofian maisteri, kuvataiteilija Johanna Lecklin käsittelee kuvataiteen tohtorin opinnäytteessään osallistavaan taiteeseen sekä dokumentaarisen ja fiktiivisen väliseen rajankäyntiin liittyviä kysymyksiä. Opinnäyte tarkastetaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa perjantaina 16.11.2018.

Lecklin hyödyntää tutkimuksessaan sekä omia että toisten taiteilijoiden tekemiä liikkuvan kuvan teoksia. Lecklinin omista teoksista keskeisin hänen tutkimukselleen on Story Café. Story Café -projekti alkoi Lecklinin ollessa taiteilijaresidenssissä Lontoossa, missä hän vuokrasi pienen tilan, sisusti sen ja ripusti ulkopuolelle kyltin STORY CAFÉ, TELL A STORY, GET A COFFEE. Sisään uskaltautuneet kertoivat tarinan, jonka Lecklin kuvasi, ja saivat vastineeksi kahvia. Lontoon jälkeen Lecklin on toteuttanut Story Cafén viidessätoista kaupungissa, ja tarinoita on kertynyt yhteensä nelisen sataa.  

Story Café -projekti herättää kysymyksiä tallenteen ja fiktion välisestä suhteesta. Voiko kameran edessä olla esiintymättä? Miten paljon ohjailua, käsikirjoittamista, rajaamista ja tekijän näkökulmaa dokumentaarinen teos sisältää? Kysymykset monimutkaistuvat, kun Lecklinin tallentamien tarinoiden päälle rakentuu uusi kerros. Lecklin on nimittäin tehnyt useista kahvilatarinoista dramatisoituja lyhytelokuvia, joiden katsojalle on saattanut jäädä epäselväksi, onko kyse todellisesta vai lavastetusta tilanteesta.  

Story Cafésta ja osallistavasta taiteesta yleensä kumpuaa myös eettisiä kysymyksiä, joiden käsittely kulkee läpi Lecklinin tutkimuksen. Miten tekijän ja osallistujien väliset valtasuhteet ilmenevät? Kuka on teoksen tekijä, jos sen valmistukseen käytetään yleisön panosta? Taiteilijalle osallistavien teosten tekeminen on eettinen haaste. Lecklin kertoo ymmärtäneensä Story Cafén myötä, miten tärkeää on olla eettisesti hereillä – hän esimerkiksi päätti olla käyttämättä tarinoita, jotka tuntuivat olevan osallistujalle terapiaa. 

Katso Story Cafén -tarinoita

Opinnäyte Helda-arkistossa

Johanna Lecklinin kuvataiteen tohtorin opinnäytteen Esitettyä aitoutta. Osallistavasta taiteesta ja sen etiikasta julkinen tarkastustilaisuus on perjantaina 16.11.2018 klo 13.00 osoitteessa Kino K-13, Kanavakatu 12, Helsinki. 

Lisätiedot:
viestinnän asiantuntija Reeta Holma, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, reeta.holma(a)uniarts.fi tai 045 657 9347 


Varaa Koneen Säätiön Saareke käyttöösi

Saareke haluaa olla osa paikallisyhteisöä entistä tiiviimmin ja on nyt varattavissa maksutta kaikille avoimiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä yhdistysten käyttöön. Tilan voi varata klo 9-21 välisenä aikana, yhdeksi päiväksi kerrallaan. 

Lue lisää verkkosivuiltamme ja varaa Saareke käyttöösi: saari(a)koneensaatio.fi.

Lisätietoja: koneensaatio.fi/varaa-saareke-kayttoosi/


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.