23.11.2017

TINFO-tiedote 36 / 23.11.2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

2007

Sofi Oksanen jatkaa mikro- ja makrotason vallankäytön pohdintaa. ”Vallankäytön pienin yksikkö on parisuhde.” Puhdistus saa ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa. ”Halusin alusta saakka tehdä tästä aiheesta näytelmän. Vallankäyttöön liittyvä seksuaalinen pahoinpitely on usein tarinoissa ja historiankirjoituksessa sivujuonne. Halusin nimenomaan sen keskiöön ja käsitellä sitä nimenomaan kollektiivisessa katsomiskokemuksessa. Seksuaalinen häpäisy liittyy katsomiseen, siksi sitä pitää esittää näyttämöllä. Myös virolaisen maksullisen naisen stereotypia on voimakas visuaalinen merkki.” (Teatteri 2/2007)

Esitykset menevät samaan valoon katsojien kanssa. Jussi Lehtonen ja Pauliina Hulkko vievät Shakespearen sonetit vanhainkoteihin, vankiloihin ja kouluihin.

Näytöksen paikka! -julkaisussa pohditaan maakuntateattereita. Kaisa Korhonen tekee kierroksen Kuopion, Kotkan, Oulun ja Kemin kaupunginteattereihin sekä Kajaanin, Joensuun, Vaasan ja Rovaniemen alueteattereihin.

Suomalaisteatterit ja Riksteatern käynnistävät vierailuyhteistyön.

Svenska Teaternissa ensi-iltansa saaneen (2005) Spin-musikaalikonseptin vientihanketta edistetään. Ensimmäinen ulkomainen Spin-tuotanto nähdään Rozrywki-teatterissa Chorzówissa Puolassa ja Volkov-teatterissa Jaroslavissa.

CEFISTOn tasa-arvo-ohjelma on ollut jo muutaman vuoden käynnissä. Ohjelman puitteissa esitellään Ruotsissa toteutettua naisille suunnattua johtajakoulutusta. Ruotsinkielisten teatteripäivien yhteydessä pohditaan sukupuolta ja valtaa.

2008

Anatomia Lear (Mikaela Hasán, Kristian Ekholm, Janne Siltavuori, Mari Agge, Heidi Fredriksson, Åsa Nybo, Johanna af Schulten) esityksellistää nukketeatterin ja teatterin keinoin makaaberisti vanhuutta.

Teatteri Quo Vadiksen Jurtta vierailee Pariisissa St. Sulpice torilla esittäen Arktisen onnen ja Runkonopeuden sekä katkelmia esityksestä Pelastetaan äiti.

Tampereen Teatterikesän yhteydessä Pohjoismaisen ministerineuvoston kulttuurifoorumissa pohditaan sitä, miten sukupuolten tasa-arvo teatterissa toteutuu. Mallimaana esiintyy Ruotsi.

Se on ihan paskaa, jos lähtee muiden tabuja rikkomaan! Sä voit mennä sen rajan yli, minkä itse kestää ja vähän pidemmälle.”(Leea Klemola)

Jokainen voi postitse tilata kotiinsa Risto Santavuoren ja Eero-Tapio Vuoren yksin koettavan tajunnallisen kokemusesityksen Mail Order Experimance.

Helsingin Taiteellinen Teatteri esittää Toivon operetin (Tuomas Timonen, Juha-Pekka Hotinen, Anni Ojanen, Juha Kujanpää, Panu Varstala), joka rakentaa rahan ja maksuttomuuden utopiat

Rakkaudella, Porista (Janne Saarakkala, Maria Kilpi) tunnustaa tarinankerronnalla rakkauttaan Porille, kertoo kaupungin rakastajista ja juhlii heitä. Rakastajat-teatterissa kuullaan myös porilaisten tarinoita siitä, mitä tarkoittaa rakkaus Porissa juuri nyt. Juhana Herttuan ja Kaarinan Hannuntyttären kiihkeästä suhteesta aloitetaan.

2009

Valtionavustusta sirkusryhmien toimintaan on nyt luvassa 100 000 euroa, ja sen jakavat WHS, Circo Aereo, Cirko – Uuden sirkuksen keskus ja Circus Ruska sekä Taikateatteri 13. Nykysirkuksella on katsojia runsas 100 000. Suunnitteilla on ensimmäinen sirkuksen aluekeskus Helsingin Suvilahteen.

Stefin ja Temen seminaarissa Tasa-arvo teatterissa tarttuu aiheeseen. Emeritusprofessori Juhani Ilmarinen puhuu iäkkäiden naisten huonoimmasta asemasta työelämässä ja nuorten naisten kokemasta kiusaamisesta ja syrjinnästä. Erityisesti heitä rangaistaan myös pätkätöillä. Reija Hirvikoski pohtii teatterin eri ammattiryhmien välistä tasa-arvoa. Hän kertoo huomanneensa, että lavastajien arvostus on laskenut naislavastajien myötä.

Hailuodossa järjestetään teatterifestivaali.

Muutaman vuoden toiminut Helsingin Gayteatteri karnevalisoi Suomen historiaa teoksellaan Olitko sinä? – Homomman Suomen historiaa (Kim Gustafsson ja Eero Enqvist). Se panee estotta lavalle pahimmat homokliseet euroviisuteemalla. Nimi viittaa Ylen dokumenttiin Oletko sinä…? Tämä vuonna 1969 valmistunut homoseksuaalisuutta kuvaava ohjelma sensuroitiin yllytyspykälän perusteella ja sen esityskielto kesti 30 vuotta.

Ritva Siikala muistuttaa, että lottovoittajien maan on aika avautua. Uudenlainen Suomi ei näy teatterissa: ”Taiteilijayhteisössä käytävä keskustelu yhteiskunnan muutoksesta on vähäistä. Muutoksen syvyyttä ei ymmärretä. Maailma muuttuu ja meillä on edessämme pitkä identiteettejä koskeva neuvotteluprosessi. Siinä juuri taide voisi olla keskeinen elementti, joka voi saattaa kuuluviin erilaisia ääniä ja auttaa niitä kohtaamaan toisensa.” (Teatteri 2/2009).

Taiteen keskustoimikuntaan perustetaan monikulttuurisuusjaosto, jonka puheenjohtajana toimii Umayya Abu-Hanna.

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Rahoitusuudistus ilman lisärahoitusta olisi pelkkää kosmetiikkaa

#Kulttuurivosin rahoitusmalleja ja periaatteita esiteltiin viimeisen kerran ennen ehdotuksen lopullista ulostuloa. Lakiesitys luovutetaan kulttuuriministerille tammikuun puolivälissä. Aikaisimmillaan uusi laki voisi siirtymäkausineen astua voimaan vuonna 2020.

Yksi yhteinen viesti kentältä oli ylitse muiden. Momentum on nyt!  Nyt jos koskaan! Jotta aidosti saadaan aikaan uudistus, on lisärahoitus must. Piste ja huutomerkki! Taideneuvosto puhuukin jo konkreettisista summista. Mikä se summa sitten on? Taideneuvoston mukaan vuosina 2019-21 tarvitaan noin 20 miljoonan euron lisäpotti uudistuksen toteuttamiseksi.

Suhteellisuuksia. Vuonna 2016 valtio maksoi elinkeinoelämälle tukia 4,136 miljardia. Opetus- ja kulttuuriministeriön koko budjetti taiteelle ja kulttuurille 500 miljoonaa euroa, ja siitäkin puolet rahoitetaan rahapelitoiminnan tuotoilla. Pitäisi löytyä siis sen lisärahan.

Kun käsittelimme sidosryhmätilaisuudessa uudistusmalleja ja perusteita, ei summan summaa ollut esillä: Ei liioin jakoesityksiä tai koelaskentoja siitä, mitä 6-vuotinen tai 3-vuotinen laskennallinen vos tai 1-3-vuotisen harkinnanvarainen toiminta-avustus tai harkinnanvarainen hankeavustus pitäisivät könttinä sisällään. Eikä sitä, missä kukin toimija tässä nelikentässä sijaitsisi ja minkälaisilla htv:eillä.

Ei tietenkään myöskään ole käsitystä siitä, millaista harkinnanvaraista toiminta-avustussummaa olisi jaossa. Eikä tietenkään tiedetä, mitä painotetut yksikköhinnat tosiasiassa olisivat suurusluokaltaan. Skenaarioita ja koelaskelmia tarvitaan ehdottomasti. Kukaan ei osta kulttuurivos-sikaa säkissä. Epävarmuustekijöitä on monia. Perustavaa laatua olevan rahoitusuudistuksen seuraukset ja vaikutukset, myös riskit on kyettävä punnitsemaan ja arvioimaan.

Mutta myönteisessä yleisvireessä oltiin. Uusi malli korostaa taiteellista ja toiminnallista laadukkuutta. Se toivon mukaan myös mahdollistaa liikehdinnän eri rahoituskategorioiden välillä. Kolmivuotista rahoitusmallia pidettiin edistysaskeleena. Toteutuessaan laki ottaisi monimuotoisuuden paremmin huomioon. Laskennallinen henkilötyövuoden kriteeri koskisi vain yli 5 htv:n yhteisöjä.   

Epäselvää on toistaiseksi, kuka/mikä taho laatua arvioisi ja miten. Järjestelmä pyrkii olemaan tasa-arvoinen ja mahdollistamaan liikkuvuuden eri rahoitusmallien välillä.  Tämän periaatteen myötä herää kysymys, eikö tällöin arvioijatahonkin pitäisi olla yksi ja yhteinen, jotta aidosti toimitaan yhteisillä kriteereillä. Onko tulevaisuudessa kahden jakoluukun periaatteessa minkäänlaista järkeä?

Tässä ovat nyt aidosti mukana myös tanssi- ja sirkustaide – vai ovatko ihan kunnolla. Esiin nostettiin puutteet yksikköhintojen painotuskriteereissä. Nykymuodossaan yksikköhintoja voitaisiin painottaa valtakunnallisella alueellisella tai merkittävällä kansainvälisellä kiertuetoiminnalla, lapsille tai kielelliselle vähemmistölle (huom. tässä todellakin yksikössä) suunnatulla esitystoiminnalla tai sillä, että työtä tehdään harvaan asutulla alueella. Tässä esityksessä painotusta ei toisi tanssitaide. Liikutaan siis aika lailla vanhassa. Mukaan rahoitukseen vaikuttaviin painotuksiin kaivattiin myös uusiin avauksiin ja kehittämiseen painottuva toiminta. Kiinnostava jokeri: OKM voisi lisäksi ”taide- ja kulttuuripoliittisin” perustein päättää muusta harkinnanvaraisesta painotuksesta.

Kulttuurin osallisuutta jaossa

OKM:n kehittämisrahat, 750 000 euroa, jolla haluttiin tukea kulttuurin osallisuutta tukevia hankkeita, on jaettu. Tukea saivat mm. Esitystaiteen keskus ja Rollo sekä Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry (Kulttuuria kaikille). TINFO ei hankkeelleen saanut tukea, mutta se ei jäänyt kalvamaan. Kokonaisuutena hankehakuprosessi jätti ainakin meille hakijana hyvän mielen. Kysymys on avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä, kriteerien selkeydestä, mikä lisää tunnetta oikeudenmukaisuudesta. Tällaista lisää. Suunnattoman iloinen olen Eskuksen ja Rollon saamasta hanketuesta ja siitä, että Kaikukortti laajenee. Ollaan osallisuuden ytimessä.

Uuden näytelmän kuukautena syytä juhlaan – koti-nyky sykkii!

Olemme TINFOssa tutkailleet vos-teattereissa viimeisenä kymmenvuotiskautena esitettyjä kotimaisia puhenäytelmiä. Halusimme tietää, kuinka paljon teattereiden ohjelmistossa on ollut 2000-luvulla kantaesityksensä saaneita uusia näytelmiä, kuinka paljon klassikkoja, kuinka paljon dramatisointeja. Tulokset ovat nyt tässä.

Näytäntökaudella 2016-2017 vos-teattereissa nähtiin kymmenvuotiskautena eniten kotimaisia uusia näytelmäteoksia. Kotimaisilla klassikoilla menee heikonlaisesti. Klassikkoja esitetään yhä vähemmän. Tulevaisuudessa teemme myös ulkomaisen ohjelmiston syvätarkastelun. Klassikoiden vielä ankarampaa kuihtumista luvassa. 

Kahdella miljoonalla tulevaisuutta nuorille taiteilijoille

Erinomainen veto Taideneuvostolta. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna se toivoo eduskunnalta investointia nuorten taiteilijoiden tulevaisuuteen. 50 vuotta sitten päätettiin nykyisestä taiteilijatukijärjestelmästä. Nyt Taideneuvosto toivoo kahden miljoonan panostusta suoraan taiteilijatukeen: ”Vain kahden miljoonan euron suuruinen panostus suoraan taiteilijatukeen edistää merkittävästi suomalaisten nuorten taitelijoiden mahdollisuuksia kehittyä, kansainvälistyä ja menestyä”. Jes!

Liisa Hyssälästä stand up -koomikko

Entinen keskustapuolueen ministeri, Kelan ex-johtaja, nykyinen senior advisor on helmi, jonka teatteri menetti. Tekisi mieli perustaa Liisa Hyssälä Fan Club. Esittävien taiteiden ja museoiden rahoitusjärjestelmän uudistyön sidosryhmätilaisuuden jälkeisessä tilaisuudessa Hyssälä yhdessä Jouni Backmanin kanssa opasti kenttää vaikuttajaviestintään. Superesitys. Me tarvitsemme Liisa Hyssälöitä.

Harrastajateatteritaustalla onnistuu

Aika suvereenia ministeriltä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Pertunmaalta on myös harrastajateatterilainen. Se näkyy. Videoklipeillä maa- ja metsätalousministeriö viestii ruuasta. You tubesta löytyy lisää.   

Nyt olen huono esityksissä kävijä

Reissut ja EU-hankeprosessi verottavat, ja sitten flunssanpoikanen, jonka kukistin lauantain pyjamapäivällä. Kokonainen esityssuma odottaa. Nyt olen koko ajan jälkijunassa. Anteeksi. Olen sentään onnistunut näkemään Baltic Circlessä Motuksen MDLSX:n, jonka missasin Dublinissa. Monologiesitys tai paremminkin esittäjä Silvia Calderoni ei jätä rauhaan.

Tämä sähköisenä sykkivä lintu on voima- tai pommikone täynnä ennakoimattomuutta. Niin kuin koko esitystapahtuma. DJ ja VD Calderoni pyörittää hienoa musiikki- ja videosettiä ja sekoittaa siihen sukupuoli-identiteettihistoriaansa. Liukumaa, määrittelemättömyyttä, transgressiota, kaikenlaisten luokittelujen ulkopuolella olemista. Vapauden valtakunnan voimaa ja kipeyttä.

Neljän naisen Rimini Protokoll

Teatteri Jurkassa Kim, Lekki ja Namwaan kertovat elämistään, avioliitoistaan suomalaismiesten kanssa, rakkaudesta, juurtumisesta Saara Turusen ohjaamassa esityksessä.  Hiljaisenhumoristinen peili suomalaisuuteen. Dokumenttiteatteri ei tarvitse suurta koneistoa. Se tarvitsee prosessissa syntyvää luottamusta. Se tarvitsee sellaisia löydettyjä ihmisiä kuin Kim, Lekki ja Namwaan.   

Uusi suomalainen taideprojekti kaipaa toista

Keskustelun piti katsoa rohkeasti eteenpäin. Vaan ihan liian kaukaa ja kauan otettiin vauhtia menneisyyden kansallisesta taideprojektista. Vasta aika lailla viime hetkillä päästiin tulevaisuuteen. Eikä syy ollut viisaiden taidelaitosten johtajien.

Uusi suomalainen taideprojekti kaipaa enemmän tilaa toisille äänille, toisille kertomuksille, toisille ihmisille. Kansallista projektiamme haastavat uussuomalaiset. Uusi suomalainen taideprojekti edellyttää myös menneisyyden yhtenäisen kansallisen kertomuksen purkamista ja moniäänistämistä. Muistin ja unohduksen politiikkaa.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO-apuraha käännöstyöhön | Vuoden viimeiset hakemukset 1.12.2017 mennessä  

TINFO-apurahan vuoden 2017 viimeisellä kierroksella käännösapurahoja voidaan myöntää myös käännöshankkeisiin, joihin ei vielä liity esitys- tai aiesopimuksia. Tällaisissa tapauksissa hakijoita pyydetään liittämään mukaan suunnitelma niistä toimenpiteistä, joilla näytelmän mahdollista ulkomaisten tuotantojen syntymistä on tarkoitus edistää.  

Hakemukset liitteineen on lähetettävä sähköisesti 1.12.2017 mennessä.  

TINFO-apurahalomake ja myöntämisen kriteerit

Myönnetyt TINFO-apurahat 2017

Tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi


TINFO kysyy kesäteattereilta katsojamääristä 2017

Hei kesäteatterilainen!

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) kerää tietoja kesän 2017 esityksistä ja niiden katsojamääristä. 

Tiedot voit antaa nopeasti täytettävällä lomakkeella.

Esitys- ja katsojatiedoista on paljon hyötyä, kun teemme kesäteatteritoimintaa tukevaa viestintää. Joten iso kiitos jo etukäteen, kun olet mukana!

Kyselyä koskevat tiedustelut: TINFO / tiedottaja Sari Havukainen, sari.havukainen(a)tinfo.fi


Ilmoita ammattiteattereiden kevään 2018 ensi-illoista

Keräämme jälleen ammattiteattereiden kevään 2018 ensi-iltatietoja verkkosivuille. Muista lähettää oman teatterisi ja ryhmäsi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Kirjoita viestin otsikoksi "ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi tai muut työryhmän tiedot sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teksti kotimaisen tekstin kantaesitys, lasten- tai nuortenteatteria, yhteistuotanto tms.

Päivitystyö kevään 2018 alkaa pian. Tietokantaan jo aiemmin lisättyjä ensi-iltoja voit käydä selaamassa osoitteessa www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja. Vastaanotamme ensi-iltatietoja jatkuvasti!


TINFO-tiedotteiden loppuvuoden aikataulut, TINFO e-Nytt joulukuussa 

TINFO-tiedote ilmestyy normaalisti torstaisin 14.12.2017 saakka. Joulun ja vuodenvaihteen jälkeen ensimmäinen TINFO-tiedote saadaan ilmoille 11.1.2018. 

Joulukuussa 12.12.2017 ilmestyy vielä ruotsinkielinen TINFO e-Nytt. Siihen otamme ehdolle tiedotteitanne: tinfo(a)tinfo.fi.  

Selaa edellisiä uutiskirjeitä: 

 

UUTISIA 

Jari Juutisen ohjaus The Passion of Ione ensi-illassa Tbilisissä

Jari Juutisen sovittama ja ohjaama The Passion of Ione saa maailmanensi-iltansa Georgiassa 22.11.2017. Georgiankielinen esitys nähdään maan pääkaupungissa vastaremontoidussa Shota Rustavelin teatterikoulussa.  

The Passion of Ione on peloton päällekirjoitus. Valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla työskentelevä teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Jari Juutinen tekee raa’an nuorennusleikkauksen Anton T¨ehovin 120. vuottaan juhlivaan teatteriklassikkoon Vanja-eno (1897).   

Jari Juutinen ohjaa jo kolmannen teoksen Tbilisissä ja on vakiinnuttanut asemansa georgialaisten katsojien keskuudessa. The Passion of Ione Shota Rustavelissa on loppuunvarattu. 

Hylätty äänitysstudio jossain päin Georgian maaseutua muuttuu räjähdysalttiiksi mielentilaksi, kun inspiraatiokriisissä vellova rockmuusikko Professori asettuu taloksi uskollisen entouragensa kanssa. Madame Madame latelee designtuoliltaan enää pelkkiä ylimielisiä taideteorioita. Kuolleen sisarensa nurkissa näkevä Ione yrittää saada kiinni alkusyytä omituiselle ahdistukselleen. Ionen, toisin sanoen Johanneksen, kärsimys moninkertaistuu nimiroolin jakautuessa neljän loistavan nuoren näyttelijän kesken. 

Sovitus & ohjaus: Jari Juutinen 

Valosuunnittelu: Teemu Nurmelin 

Rooleissa: Sophie Lejava, Nuka Qatamadze, Ninuca Chargeishvili, Ana Javaxishvili, Kote Liparteliani, Giorgi Tabidze, Davit Alxanishvili, Levan Gabrava, Irakli Kereselidze, Rati Karelidze, Oto Ashkarelishili, Elizbar Zviadadze 

Tuotanto: sadsongskomplex:fi (Helsinki) & Shota Rustaveli Georgian State University of Theatre and Film (Tbilisi)


#UNKK-fakta: Teattereissa 99 uutta näytelmää

Uuden näytelmän kuukauden (#UNKK) innoittamana TINFO on tutkinut UNO-näytelmien osuutta teatterien ohjelmistoissa. Näytäntökaudella 2016-2017 vos-teatterien ohjelmistoissa nähtiin 99 näytelmää, jotka on kirjoitettu vuoden 2000 jälkeen. Näitä kutsumme tässä kuviossa UNO-näytelmiksi, Uuden näytelmän ohjelman mukaan.

UNO Graafi 1

Tiedustelut:  

TINFO / tilastonlaatija Piia Volmari, piia.volmari(a)tinfo.fi 

Katso #UNKK-fakta: Kotimainen vetää


Osallisuutta kulttuuriin ja osallistumista kulttuuripalveluihin tuetaan 750 000 eurolla

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee 750 000 eurolla kokeilu- ja kehittämishankkeita, joilla vahvistetaan ihmisten osallisuutta ja osallistumista kulttuuriin. Avustusta myönnettiin kahdeksalle hankkeelle, joiden toteuttajat ovat Esitystaiteen keskus, Humanistinen Ammattikorkeakoulu yhteistyössä Turun ja Imatran kaupunkien kanssa, Open Knowledge ry, Tampereen kaupunki, Teatteri Rollo, Varkauden kaupunki, Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry sekä Ylivieskan seutukuntayhdistys. Avustetuissa hankkeissa kohderyhmänä ovat sellaiset väestöryhmät, joiden osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin on eri syistä vähäistä.

Lue lisää


Taideneuvosto esittää nuorille taiteilijoille sata uutta taiteilija-apurahaa 

Apurahoilla tuettaisiin nuoria taiteilijoita urapolun alussa kohti menestystä ja kansainvälistymistä. 

Taideneuvosto toivoo eduskunnalta tulevaisuuteen investointia samaan tapaan kuin 50 vuotta sitten, jolloin se päätti nykymuotoisesta taiteilijatuesta. 

”Vain kahden miljoonan euron suuruinen panostus suoraan taiteilijatukeen edistää merkittävästi suomalaisten nuorten taitelijoiden mahdollisuuksia kehittyä, kansainvälistyä ja menestyä”, toteaa taideneuvosto. 

Taideneuvosto esittää myös, että eduskunta päättäisi lisätä ylimääräisten taiteilijaeläkkeiden määrää. Taiteilijaeläkkeitä on vuosittain jaettavana vain 51 ja eläkkeen saa noin 10 % hakijoista. Hakijamäärät kasvavat suurten ikäluokkien eläköityessä. 

Taiteilijoiden saamat apurahat eivät vuoteen 2009 asti kerryttäneet lainkaan eläkettä, joten nyt eläkeikään tulevien taiteilijoiden eläkekertymä on jäänyt erittäin pieneksi.  Monet taiteilijat jatkavat aktiivista työskentelyä myös eläkeiässä. 

Taideneuvosto ottaa kantaa myös ns. VOS-uudistukseen. Teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuuksiin valmistellaan uutta lainsäädäntöä. 

”Nyt valmisteilla oleva koko taidekentän tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävä VOS-uudistus edellyttää valtiolta myös taloudellista panostusta”, painottaa taideneuvosto. 

Neuvoston mielestä vuosina 2019-21 tarvitaan noin 20 miljoonan euron lisäpotti, jotta uudistus on mahdollista toteuttaa. 

Ilman lisäresursseja koko VOS-järjestelmän toimivuus vaarantuu ja syntyy turhaa vastakkainasettelua valtionosuutta jo saavien ja tuen piiriin tulevien yhteisöjen kesken. 

Lisätiedot: 

taideneuvoston puheenjohtaja Risto Ruohonen.

Yhteydenotot viestintäpäällikkö Eija Ristimäki, p. 0295 330 722, eija.ristimaki(a)taike.fi. 

www.taike.fi


Tutkimus: Taide tukee työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia 

Taidetoimintaan osallistuminen on kansainvälisten tutkimusten mukaan yhteydessä työntekijöiden terveyteen ArtsEqual-hankkeen tuoreen toimenpidesuosituksen mukaan. 

Taide vahvistaa työhyvinvointia -suositus on suunnattu työnantajille ja sen ovat laatineet Työterveyslaitoksen tutkijat Heli Ansio, Pia Houni, Piia Seppälä ja Jarno Turunen. 

Taiteen terveysvaikutuksia on löydetty useissa tutkimuksissa. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan uupumus- ja masennusoireita esiintyi vähemmän niillä työntekijöillä, joiden työpaikka tarjosi työntekijöille taidetoimintaa. Näillä työpaikoilla myös päätöksenteko oli joustavampaa. Ruotsissa kaksivuotiseen taideperustaiseen kehittämisohjelmaan osallistuneiden johtajien ja esimiesten mielenterveydelliset hyödyt olivat paremmat ja pitkäkestoisemmat kuin tavanomaiseen johtajuusohjelmaan osallistuneiden. 

Toimenpidesuosituksessa todetaan, että jos taidetoiminnalla voitaisiin pienentää edes pientä osaa merkittävimmistä menetetyn työpanoksen kustannuseristä työpaikoilla - kuten sairauspoissaoloja ja samalla työterveyshuollon maksuja, sairaana työskentelyä ja työkyvyttömyyseläkkeitä - se toisi mittavia säästöjä sekä työpaikoille että yhteiskunnalle. 

Toimenpidesuosituksessa esitetään käytännönläheisiä tapoja taidetoiminnan sisällyttämiseksi osaksi työpäivää. 

Taideyliopiston koordinoima ArtsEqual tutkii, miten taide voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia 2020-luvun Suomessa. Kuusivuotista hanketta rahoittaa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto. Se on suurimpia taiteentutkimuksen hankkeita Suomessa. 

Toimenpidesuositus kokonaisuudessaan ohessa liitteenä. 

Haastattelupyynnöt: Pia Houni, pia.houni(a)ttl.fi, puh.+ 358 43 824 4501 

Lisätietoa: www.artsequal.fi

ArtsEqual-hankkeen tiedottaja Heta Muurinen, Taideyliopisto, p. 050 569 2904, heta.muurinen(a)uniarts.fi


Kulttuurivos – sidostyhmätilaisuuden aineistot 

Esittävien taiteiden ja museoiden rahoitusjärjestelmän uudistustyön sidosryhmä tilaisuudessa 21.11.2017 esitetyt aineistot suomeksi ja ruotsiksi: 

Yhteydenotot:  

Projektijohtaja Helena Mustikainen, Sitra, +358 294 618 225, helena.mustikainen(a)sitra.fi 

****

Aiheeseen liittyvää keskustelua sosiaalisesta mediasta voi haravoida esiin asiasanalla #kulttuurivos.  

Twitterissä profiilissamme @tinfotweets on livetviitattua aineistoa sidosryhmätilaisuudesta.

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Teatteriväen kauneimmat joululaulut | 27.11.2017, Helsinki 

Teatterikorkeakoulun alumnit ry – Teaterhögskolans alumner rf järjestää jo viidennen kerran Teatteriväen kauneimmat joululaulut ma 27.11.2017 klo 19 alkaen Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Alumniyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Oksanen avaa illan. 

Vuoden alumni 2017 julkistetaan. 

Teatteriväen kauneimmat joululaulut lauletaan yhdessä. Laulujen sanat projisoidaan seinälle kaikkien näkyviin. Esilaulajina näyttelijät Vuokko Hovatta ja Taisto Oksanen. Säestäjänä toimii Eeva Kontu. 

Loppuillan ohjelmassa on taideyliopistolaisten osuus. Maisteriopiskelijat Miiko Toiviainen sekä Katariina Lantto esiintyvät. 

Tilaisuus on kaikille avoin, pääsymaksu 4 ¤. 

Liput ovelta sekä ennakkoon Kansallisteatterin lippumyymälästä / 010 733 1331. 

Kansallisteatterin esitysten saman illan lipulla sisään ilmaiseksi.

Tapahtuman järjestää Teatterikorkeakoulun Alumnit ry 


LUST föreläsning – Thomas Kasebacher och Sarah Vanhee | 27.11.2017, Helsingfors 

Välkommen på föreläsningar med Thomas Kasebacher och Sarah Vanhee 
 
Måndagen 27.11.2017 på Reprum, Verkstadsgatan 4 A, 2. våningen 
10.00 Fragile Imperfections – Föreläsning av Thomas Kasebacher  
11.00 Friendly Intrusions – Föreläsning av Sarah Vanhee 
12.00 Open discussion 
 
LUST arrangerar ett öppet föreläsningstillfälle med Thomas Kasebacher och Sarah Vanhee. Föreläsningarna arrangeras som en del av projektet Den autonoma skådespelaren#3 – Storytelling: Från samhället tillbaka till scenen. 

Eftersom det finns ett begränsat antal platser ber vi er meddela om ert deltagande till lustrf@gmail.com 

Föreläsningarna är på engelska.

Fragile Imperfections / Bräckliga ofullkomligheter – Föreläsning av Thomas Kasebacher

Hur kan historier berättas i ett föreställningssammanhang idag? Var börjar de, var slutar de? Hur överförs de till en publik? Hur kan ett utrymme omvandlas och omdefinieras genom berättande? Centrala utgångspunkter är idéer om misslyckande, det verkliga mot det fiktiva och föreställda, och de möjliga omöjligheterna. 
 
Den inledande föreläsningen till Den autonoma skådespelarens tredje och sista årscykel, kommer att introducera nya infallsvinklar till Storytelling inom samtida scenkonst genom att undersöka berättelsen som format.

www.notfoundyet.net

Friendly Intrusions / Vänliga intrång – Föreläsning av Sarah Vanhee

Sarah Vanhees konstnärliga praktik är kopplad till performance, bildkonst och litteratur. Hon skapar tillfälliga, porösa men tydligt definierade utrymmen där hon analyserar befintliga realiteter och låter dem konfronteras med absurda, utopistiska eller poetiska förslag. Ur denna friktion uppstår olika berättelser, landskap, praxisar och fiktioner.  
 
Sarah Vanhee kommer att föreläsa om sina senaste projekt både utanför och inom konstutrymmet. Föreläsningen fördjupar sig på de begreppsmässiga, symboliska, politiska och produktionsspecifika skikten som alla är sammanflätade i arbetet.  Hon visar hur hon använder konst och fiktion som verktyg för att kasta ljus på det osynliga eller lyfta ohörda röster, som medel för att nå ett oprecist slut och skapa en plats för osannolika möten. 
 
www.sarahvanhee.com

Ytterligare information: 

Jonas Welander, welander(a)gmail.com, +358 45 164 6004 

www.lust.fi


Taiteen edistämispäivä 1.12.2017 

Taiteen edistämiskeskus (Taike) tuo taidetta ihmisten arkeen yli 30 tilaisuudessa eri puolilla Suomea. Taiteen edistämispäivä on #taideliikuttaa-teemavuoden huipennus ja osa Suomi100-juhlavuotta. 

Tapahtumapaikkoja ovat muun muassa päiväkodit, koulut, kirjastot, lähiötalot, perheentalot, palvelutalo ja keskussairaala sekä kaupunkiliikenteen bussit. Taide liikuttaa mieltä ja tulee näkyväksi kaupunkitilaan. 

Barentsin alueen kulttuuritoimijat pohtivat päivän aikana taiteen tulevaisuutta pyöreän pöydän keskusteluissa. Muurmanskissa aiheena on taide ja hyvinvointi, Luulajassa pohjoinen yhteistyö ja lastenkulttuuri, Petroskoissa yhteisötaide ja osallisuus, Tromssassa biotaide ja tutkimus. 

Tarkempia tietoja tapahtumista löytyy teemapäivän verkkosivuilta taiteenedistamispaiva.taike.fi. Sosiaalisessa mediassa päivän tapahtumia voi seurata aihetunnisteilla #taideliikuttaa ja #taiteenedistämispäivä. Kaikki päivän tapahtumat ovat maksuttomia. Tapahtumia koordinoivat Taiken läänintaiteilijat. 

Taiteen edistämiskeskus nimesi vuonna 2013 joulukuun 1. päivän Taiteen edistämispäiväksi, jolloin on lupa käydä keskustelua kaikkien oikeudesta taiteeseen. 

Lisätietoja: 

Taina Laitinen, läänintaiteilija, taina.laitinen(a)taike.fi, 0295 330 912 
taiteenedistamispaiva.taike.fi


Kulttuurin rooli sosiaalisessa osallisuudessa | 11.12.2017 Espoo

Lämpimästi tervetuloa pohjoismaiseen seminaariin keskustelemaan kulttuurin roolista sosiaalisessa osallisuudessa ja sosiaalityössä. Seminaarissa tuodaan esiin hyviä esimerkkejä Pohjolasta sekä hallinnon että käytännön tasoilta kulttuuri- ja sosiaalisektoreiden välisen yhteistyön vahvistamisesta, luodaan uusia yhteyspintoja eri toimijoiden välille ja syvennetään poikkihallinnollista yhteistyötä. Myös Kaikukortti on esillä seminaariohjelmassa. 

Tilaisuus on osa Suomen ”Pohjola 2020” -prioriteettihanketta. 

Ilmoittautuminen viimeistään 30.11.2017: Ilmoittaudu seminaariin Kulttuurin rooli sosiaalisessa osallisuudessa ja sosiaalityössä  

Osallistuminen on maksutonta. 

Seminaaripaikka:  
Hanasaari, ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5, Espoo 
Aika: 11.12.2017 klo 11.00–16.10 

Seminaarikieli: 
Suomi ja skandinaaviset kielet sekä simultaanitulkkaus näiden kielten välillä. 
Mahdollisuus myös englanninkieliseen kirjoitustulkkaukseen ja kansainväliseen viittomakielen tulkkaukseen. 

Lisätietoa: Projektisuunnittelija Mia Mäkinen, sosiaali- ja terveysministeriö, sähköposti: norden2020(a)stm.fi, puh. +358 295 163 075 

Järjestäjät: 
Sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kulttuuria kaikille, Pohjoismaiden ministerineuvosto 

Ohjelma saatavilla Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivulla täällä

#norden2020

www.kulttuuriakaikille.fi | www.kulturforalla.fi | www.cultureforall.fi


Theatre Between Tradition and Contemporarity| 16 - 20 Dec 2017, Austria  

Theatre - Dance - Music - Visual & Multimedia Art - Arts Administration - Performing Arts Training - Theatre Design & Technology

December 16-20, 2017, Retzhof Castle – Austria

Theatre Between Tradition and Contemporaneity  is the annual international multidisciplinary conference researching the Bridge between Tradition and Contemporaneity in performing arts.  

The conference meeting is highly recommended to performing arts practitioners and researchers from different countries interested in the traditional methods as applied to contemporary performing arts work, searching for international network opportunities and new collaboration partners: performing arts academics, arts educators and teachers, performers of various genres and techniques, theatre directors, dancers and choreographers, arts administrators and producers, musicians, stage designers costume designers, mask makers, multimedia artists, scriptwriters, playwrights, theatre critics and arts journalists. 

Read more

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Taike: Liikkuvuusapurahat | Hakuaika 16.11.2017-28.2.2018 

Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille sekä taiteen asiantuntijoille. Apuraha on tarkoitettu yksityishenkilöille, ei yhteisöille. 

Liikkuvuusapurahojen tavoitteena on edistää Suomessa asuvien taiteilijoiden ja taiteen asiantuntijoiden kansainvälistä liikkuvuutta ja yhteistyötä. 

Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu ulkomaanmatkoihin. Matkan tulee liittyä taiteellisesti tai jonkin taiteenalan kannalta merkittävään hankkeeseen, jonka yhteydessä hakija esiintyy tai esittää taidettaan Suomen ulkopuolella. Apurahan voi saada myös työskentelykuluihin taiteilijaresidenssissä, jolloin esiintymistä ei edellytetä. 

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet


Svenska kulturfonden | Ansök senast den 31.11.2017 

Svenska kulturfondens uppgift är att stödja den svenska kulturen och utbildningen, det svenska språket och finlandssvensk verksamhet i Finland. Det gör vi genom att bevilja stipendier och bidrag till privatpersoner, arbetsgrupper och samfund. Dessutom hjälper vi till att utveckla projektidéer och tar också själva initiativ till projekt inom våra verksamhetsområden.

Privatpersoner och arbetsgrupper

Bidrag för privatpersoner och arbetsgrupper inom Svenska kulturfondens verksamhetsområden: utbildning, forskning, konst, kultur, och allmän finlandssvensk verksamhet. Läs mer

Samfund

Bidrag för organisationer inom Svenska kulturfondens verksamhetsområden: utbildning, forskning, konst, kultur, och allmän finlandssvensk verksamhet. Läs mer

Arbetsstipendier

Stipendium för eget konstnärligt arbete på heltid för 1-3 år. Arbetsstipendierna riktar sig till professionella konstnärer, hantverkare, kulturjournalister och kritiker. Ansökan ska innehålla en plan och arbetsprov. Läs mer

Doktorandstipendier

Stipendier för doktorandstudier inom pedagogik, humaniora, samhällsvetenskaper, naturvetenskaper och medicin. Ansökan görs på svenska såvida det inte finns en särskild motivering till ansökan på annat språk. Läs mer

www.kulturfonden.fi


Samuel Huberin Taidesäätiö | Hakuaika 1.-29.12.2017 

Samuel Huberin Taidesäätiö jakaa vuosittain taideapurahoja yksityisille henkilöille ja ryhmille, jotka toimivat nykytaiteen parissa musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen tai performanssin alalla. Tukea annetaan kaikenkielisille ja sanattomille kotimaisille hankkeille. Etusijalla ovat freelancerit. 

Apurahat on suunnattu ammattilaisprojektien rahoitukseen. Emme rahoita harrastaja-, koulutus- tai opiskelijatöitä. Apurahat ovat kohdeapurahoja, eli hakemus on kohdennettava tiettyyn produktioon.Vain yksi hakemus per produktio. Huom! Yhtiöille ja yrityksille ei voida myöntää apurahoja. 

Yksityisille apurahan hakijoille myönnetään max 1 500 ¤. Ryhmille myönnetään max 2 500 ¤. 

Hakuaika on 1. - 29. joulukuuta 2017, päätökset julkaistaan 1.3.2018 

Lisätietoa apurahasta


Petra Uexküllin rahaston apuraha | Hakuaika 2.-31.1.2018 

Petra Uexküllin rahasto julistaa haettavaksi kahdesti vuodessa jaettavan apurahan. Se on suunnattu alle 35-vuotiaille suomalaisille näyttelijöille. Apurahan suuruus on 4000 euroa, ja se myönnetään kahdelle hakijalle / hakukerta.  

Rahasto on Petra Uexküllin testamenttilahjoituksella perustettu rahasto, jota hallinnoi Ida Aalberg -säätiö.  

Apuraha myönnetään seuraaviin tarkoituksiin:  

 • näyttelijän henkilökohtaisena palkkatukena teatteriproduktioon
 • itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn
 • taiteellisiin jatko-opintoihin.  

Hakuaika alkaa 2.1.2018 ja päättyy 31.1.2018.  

Toisen erän hakuaika alkaa 3.9.2018 ja päättyy 30.9.2018.  

Ohjeet hakemuksen täyttämiseksi ja lähettämiseksi löytyvät verkkosivuiltamme kohdasta apurahat. 

www.ida-aalberg-saatio.fi

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Platform (Finland): Open call for residencies Buffer zones | Deadline 10 Dec 2017 

The theme for the 2018/19’ residency program is Buffer Zones: Buffer zones have various purposes, political or otherwise. They can be set up to prevent violence, protect the environment, protect residential and commercial zones from industrial accidents or natural disasters. The organisers invite the artists to contemplate the theme from various angles. Emphasis on the local context through the artistic ideas and plans presented are greatly appreciated. As the organisers do not have a studio at the moment the plan must include a vision of the space or environment the project will be carried out in. If properly motivated a studio space may be rented or borrowed for the project. During this residency period, Platform will focus on longer residencies up to 4 months. They hope that the possibility of spending time in the local setting will give depth to the outcomes of the projects realized. 

The organisers accommodation, travel expenses (one return trip, cheapest possible) and a working grant (approx. 300 ¤ per week). They also offer a small production budget of 1000 ¤, which the artist may reimburse by presenting original receipts of purchases, specifically connected to the project produced during the residency. The apartment is located near the city center in Vaasa. There is a bike, a set of tools and equipment available for the artist.  

The organisers ask the artist to realize a project, which can be presented either during the residency or at a later stage. The artist is expected to give a public talk about his/her work at the beginning of the residency. We expect the artist to be able to communicate in English, Swedish or Finnish. The organisers require the artist to spend at least 80% of the residency’s duration in Vaasa and the working grant is proportional to days spent in Vaasa. The artists are required to submit documentation of the produced project to Platform, as well as press release / information text / informal report or equivalent. 

Deadline: 10 December 2017 

Find all details online

 

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Toimistoassistentti, Cupore | Haku 30.11.2017 mennessä 

Toimistoassistentin määräaikainen toimi, 1.1.2018-31.12.2018, Helsinki.

Cupore on kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus, jota ylläpitää Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö. Cuporen tehtävänä on tuottaa, jalostaa ja välittää kulttuuripoliittisen päätöksenteon käyttöön tutkimustietoa sekä edistää yleisen kulttuurikehityksen kannalta keskeisen tutkimus- ja asiantuntijatiedon syntyä tutkimushankkeiden kautta. 

Etsimme uuteen toimeen henkilöstö- ja hankehallinnon toimistoassistenttia. Tarjoamme työn innostavassa, asiantuntevassa ja lämminhenkisessä työyhteisössä, jossa on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan. Toimistoassistentin toimi on Cuporessa uusi ja työntekijä voi itse myös osallistua toimenkuvan ja työtehtävien kehittämiseen. Työsuhde on alustavasti määräaikainen mutta toimen rahoituksen varmistuessa työsuhde voi olla pidempi. 

Palkkaus: Cuporen palkkamallin mukaan assistentin tehtäväpalkka 2 000 euroa + henkilökohtainen osa 10-40 % 

Työtehtävät: 

 • Tutkimus- ja selvityshankkeisiin liittyvän hallinnon ja dokumentoinnin hoitaminen sekä hankkeiden ja säätiön asiakirjojen sähköinen arkistointi.
 • Henkilöstöhallinnon avustavat tehtävät (matka-, loma- yms. asiakirjahallinto)
 • Hankinnat, tilavaraukset, kokous- ja seminaarijärjestelyt 

Vaatimukset: 

 • alempi korkeakoulututkinto ja kokemusta toimistotyöstä ja hankehallinnosta
 • hyvät organisointitaidot
 • huolellista ja itseohjautuvaa työskentelytapaa sekä paineensietokykyä
 • hyvät tiimityöskentelytaidot
 • joustavaa, iloista ja positiivista asennetta
 • hyvät IT-taidot (Microsoft Office, Outlook ja muut tarvittavat hallinnon sähköiset työkalut)
 • kielitaitovaatimukset: erinomainen suomen suullinen ja kirjallinen sekä hyvä englannin kielen taito; hyvä ruotsin kielen taito on etu.  

Lisäksi arvostamme: 

 • kulttuurin ja/tai kulttuuripolitiikan tuntemusta
 • ymmärtämystä tutkimushankkeiden hallinnoimisesta 

Lisätietoja tehtävästä ja hakuprosessista antaa johtaja Marjo Mäenpää, puh. 050-586 0414 / soittoajat perjantaina 24.11.2017 klo 11.00–14.00 ja maanantaina 27.11.2017 klo 13.00–14.00 välisenä aikana. 

Hakemukset ansioluetteloineen 30.11.2017 mennessä info[at]cupore.fi, sähköpostin otsikko: ”Toimistoassistentti”. 

www.cupore.fi


Markkinointiassistentti, Helsingin juhlaviikot | Haku 1.12.2017 mennessä 

Töitä tarjolla Suomen suurimman taidefestivaalin parissa! 

Helsingin juhlaviikot on vuosittain elo-syyskuun vaihteessa järjestettävä kansainvälinen monitaidefestivaali, joka tarjoaa korkeatasoista ohjelmaa laajalle yleisöpohjalle musiikista sirkukseen, teatterista tanssiin ja kaupunkitapahtumista kuvataiteeseen. Seuraava festivaali järjestetään 17.8.–2.9.2018, ja ohjelma julkistetaan huhtikuussa. 

Ensi vuoden tapahtumaan on nyt haussa markkinointiassistentin tehtävä. 

Haemme monipuolista osaajaa huolehtimaan mm. markkinointiviestinnän trafiikista (tuotanto- ja mediayhteydet) ja tapahtumapaikkanäkyvyyksistä sekä avustamaan vaihtelevissa festivaalin myynnin ja markkinoinnin tehtävissä. 

Valittavalta henkilöltä odotetaan tarkkuutta, oma-aloitteisuutta ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Alan koulutus ja aiempi kokemus markkinointityöstä sekä tapahtumien parissa työskentelystä on eduksi. Sujuva englannin kielen kirjallinen ja suullinen ilmaisu on tärkeää, muu kielitaito on eduksi. 

Tehtävä on määräaikainen ja sijoittuu osa- ja täysiaikaisiin työskentelyjaksoihin ajalle 1.3.–30.9.2018. 

Hakemukset ja lisätiedot 

Lisätietoja tehtävästä antaa markkinointivastaava Krista Vilo meilitse tai puhelimitse pe 24.11. klo 9–12. 

Vapaamuotoiset hakemukset palkkapyynnön ja cv:n kera pyydetään toimittamaan pdf-muodossa sähköpostitse pe 1.12.2017 klo 16 mennessä. Valinta tehdään joulukuun aikana järjestettävän haastattelukierroksen jälkeen. 

Hakemukset: markkinointivastaava Krista Vilo, +358 50 5292996, krista.vilo(a)helsinkifestival.fi. 

www.helsinginjuhlaviikot.fi


Viestintä- ja tapahtumakoordinaattori, Koneen Säätiö | Haku 1.12.2017 mennessä 

Haemme asiantuntevaan ja innostavaan työyhteisöömme viestintä- ja tapahtumakoordinaattoria suunnittelemaan ja toteuttamaan säätiön ulkoista ja sisäistä viestintää sekä tuottamaan tapahtumia yhdessä asiamiesten ja viestintäpäällikön kanssa. Kyseessä on vakituinen ja kokoaikainen työsuhde. Työt alkavat viimeistään helmikuun 2018 alussa. 

Tehtävänäsi on tehdä näkyväksi apurahansaajien – tieteen- ja taiteentekijöiden – rohkeaa työtä sekä löytää vaikuttavat keinot tehdä tutkimustiedosta, taiteesta ja kulttuurista osa yhteiskunnallista keskustelua ja ihmisten arkea. Olet mukana ideoimassa ja järjestämässä eri sidosryhmille tarkoitettuja tilaisuuksia seminaareista työpajoihin. Pääset mukaan luomaan säätiön uudesta toimipaikasta Lauttasaaren kartanosta uutta tieteen ja taiteen sydäntä Helsinkiin. 

Etsimme monipuolista viestinnän ja tapahtumatuotannon osaajaa, joka tuntee hyvin tieteen ja taiteen maailmaa. Arvostamme erityisesti tiedeviestinnän ja tapahtumatuotannon osaamista. Osaat kirjoittaa ja editoida tekstejä sekä tarttua suunnitelmallisesti verkkopalvelun kehittämiseen ja sosiaalisen median hyödyntämiseen eri kohderyhmien tavoittamiseksi. Luova, kokeileva viestintä on sinulle tärkeää. Arvostamme tavoitteellista ja energistä asennetta, sekä kykyä hallita useita samanaikaisia projekteja.

Edellytämme:  

 • vähintään kolmen vuoden työkokemusta viestinnän tehtävistä, erityisesti sisällön- ja tapahtumatuotannosta
 • soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa
 • loistavia projektinhallintataitoja
 • vahvaa digitaalisen viestinnän ymmärrystä
 • hiottua suomen kielen taitoa ja erinomaista englannin kielen taitoa
 • sujuvia vuorovaikutustaitoja 

Tarjoamme itsenäisen ja riippumattoman organisaation edut ja kehittymismahdollisuudet sekä monipuoliset työtehtävät Helsingin Ullanlinnassa. Keväällä 2018 säätiön Helsingin henkilökunta siirtyy uusiin työtiloihin Lauttasaareen. 

Hae tehtävää palkkatoiveineen viimeistään 1.12.2017 täällä.

Lisätietoja tehtävästä antaa Recruitment Consultant Rami Inkilä, rami.inkila(a)manpowergroup.fi tai puhelimitse ma 27.11. klo 10-11 ja ke 29.11. klo 9-10 numerossa 040 777 1403. 

www.koneensaatio.fi


Tiedottaja, Suomen Ranskan Instituutti | Haku 3.12.2017 mennessä 

Tarjoamme avainroolia uudistuvan Suomen Ranskan instituutin tiimissä Pariisissa. 

 Instituutti avataan uudelleen yleisölle peruskorjauksen jälkeen keväällä 2018. 

Tiedottaja luo ja toteuttaa yhdessä muun tiimin kanssa instituutin uuden viestintästrategian ja -toimenpiteet. Tehtävä antaa poikkeuksellisen hienon mahdollisuuden työskennellä suomalaisen taiteen ja kulttuurin kansainvälistäjänä sekä laajentaa omaa kansainvälistä kontaktiverkostoa Pariisin ytimessä. 

Tiedottajalta odotetaan monipuolista, luovaa ja rohkeaa otetta instituutin viestinnän ja markkinoinnin kehittämisessä sekä toteuttamisessa. Tehtävä edellyttää erinomaista kielitaitoa (ranska, suomi, englanti), modernien viestintäkanavien sekä taitto- ja kuvankäsittelyohjelmien hallintaa. Kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä ja PR-työstä on eduksi. Tiedottajalta odotetaan lisäksi kykyä itsenäiseen työskentelyyn, erinomaisia vuorovaikutustaitoja, joustavuutta ja paineensietokykyä. 

Tehtävä on määräaikainen 8.1.-31.8.2018, työsopimusta on mahdollista jatkaa määräajan jälkeen. 

Lisätietoja ja hakemukset 3.12. 2017 mennessä

Meena Kaunisto, johtaja | meena.kaunisto(a)institut-finlandais.fr |puh. + 33 7 767183 90 

www.institut-finlandais.fr


Näyttämömestari ja AV-asiantuntija, Aalto-yliopisto | Haku 4.12.2017 mennessä 

Aalto-yliopiston Aalto Studios hakee vakituisiin työsuhteisiin näyttämömestaria sekä AV-asiantuntijaa.  

Hakuaika päättyy molemmissa tehtävissä 4.12.2017. 

Hakuilmoitukset löytyvät osoitteesta www.aalto.fi/työpaikat.  

Sivuilla myös paljon muita ajankohtaisia avoimia työpaikkoja Aalto-yliopistossa. 

 

MUITA ILMOITUKSIA

Toimistotilaa vuokrattavana Teatterikulmassa

Teatterikulman kiinteistössä Helsingin Kruununhaassa on vapaata toimitilaa tarjolla. 

Osoite: Meritullinkatu 33 A 2, 2. krs

Koko: 272 m², 9 huonetta, keittiönurkka. Lisäksi mahdollisuus vuokrata kellarikerroksesta säilytystilaa. Vuokralaisella on oikeus talon kokoustilojen käyttöön.

Vuokrataan toimistokäyttöön, ei asuintilaksi.

Nyt mahdollisuus myös huonekohtaiseen vuokraukseen. 

Vuokranantaja: Näyttämöväen vanhuudenturvasäätiö

Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostilla: mikko.karvinen(a)tinfo.fi

Puhelintiedustelut ma-pe klo 15-16 / 050 353 7874, Mikko Karvinen, TINFO

Vuokranantaja: Näyttämöväen vanhuudenturvasäätiö


PerformanceSirkus etsii kumppania harjoitustilaansa 

PerformanceSirkus etsii Kaapelitehtaan H-rapussa sijaitsevaan, intiimiin harjoitus- ja esiintymistilaansa kumppania/partneria/vierailevia esiintyjäryhmiä. 

Jos ryhmälläsi on lisäharjoitustilan ja esiintymistilan tarvetta pitempiaikaiseenkin käyttöön, ota toki rohkeasti yhteyttä. 

Tilan kokonaispinta-ala on n. 50 m², joka koostuu n. 40 m²:n harjoitus- ja esiintymistilasta sekä n. 10 m²:n toimistotilasta. 

Tilassa on valmiina esityksiä varten pienimuotoinen valo-, ääni- ja videojärjestelmä. 

Tiedustelut/kyselyt/tarkennukset/tilan katsastukset:

PerformanceSirkus 
050 5002070, 050 3033 643 
performancesirkus.markkinointi(a)gmail.com


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.