26.02.2019

TINFO-tiedote 8 / 26.2.2019
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Kunnanäideille, -isille, -kummeille on vain yksi viesti. Älkää olko talousankeuttajia ja kyynikkoja.

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUKSIA

TYÖPAIKKOJA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Pitäkää huolta kantasoluista!

Lappeenrannan Kaupunginteatterin 70-vuotisjuhliin pyydettiin puheenvuoroa teatterin merkityksestä ihmisille, kaupunkilaisille. Mitä puhuin? Oli helppo nousta Runarin ja Kyllikin skenografian sillalle, kunnon rakenteelle. Siltaa pitkin kuljetaan toisen luo. Silta yhdistää.

Teatteri on hieno arkaainen taidemuoto. Se on sidoksissa näyttelijöiden fyysisyyteen ja paikkaan. Siinä eletään jaettua aikaa. Se ei ole skaalattavissa, se ei ole tehostettavissa, sitä eivät hoida markkinat. Tai hoitavat kyllä, mutta huonosti. Se on näin kaukaista sukua vanhusten ja lasten hoivalle.

Teatteri kutsuu kokoon ja luo yhteisön. Teatteri on alusta, joka rakentaa kansalaisuutta ja kaupunkilaista. Se on agora, joka tarjoaa tilaa erilaisille äänille.

Teatteri on kaupunkien DNA:ta, elimellinen osa kaupunkikudosta. Ajattelen kaupunkia yhteisöruumiina ja teatteria tämän yhteisöruumiin kantasolukkona. Kantasolu on solu, joka pystyy jakautumaan loputtomasti ja muodostamaan eri kudostyyppejä.  

Teatteri voi parhaimmillaan olla luomassa uutta kaupunkipolitiikkaa, jossa olennaista on pitää kaikki mukana. Uskon, että arvot ja etiikka nousevat keskiöön, ja tulemme kokemaan paikallisuuden nousun. Avoimen, myös erimielisen dialogin tyyssijana teatteri voi rakentaa uutta paikallisuutta. Näin rakennetaan ekologista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä taloudellisen kestävyyden lisäksi.

Tämä kaikki edellyttää vuoropuhelua, kuuntelua. Kun sosiaali- ja terveysmenot siirtyvät kaupunkeja suuremmille harteille, jää kaupungille enemmän mahdollisuuksia rakentaa uutta kestävää kaupunkipolitiikkaa. Siihen haastaa ja velvoittaa myös uunituore laki kuntien kulttuuritoiminnasta korostaessaan yhteistyötä.

Kunnanäideille, -isille, -kummeille on vain yksi viesti. Älkää olko talousankeuttajia ja kyynikkoja. Pitäkää kantasoluista huolta!

Peilinä meille

Lappeenrannan Kaupunginteatterin 70-vuotisjuhlanäytelmäksi Sirpa Riuttala löysi Kylätaskun Runarin ja Kyllikin. Mikä rohkeanavara ja ennakkoluuloton valinta – Riuttala tekee teoksesta vielä omilla sävellyksillään musiikkiteatteria. Syntyi laulu kielletyistä iloista. Toivoisin, että esitystä tultaisiin katsomaan pidemmältäkin. Lappeenrannassa nähdään ensemblen monimuotoisuutta, erilaisia materiaalisuuksia, erilaisia kehollisuuksia, nähdään kulissiteatterista irrotettua tila-ajattelua.

Tämä Runar ja Kyllikki laajentaa perspektiiviä ja pitää meille peiliä. Siellä on nyt Runarin ja Kyllikin kyläyhteisön Huokausten silta, lappeenrantalaisille tuttu. Samuli Hallan skenografia on rujonrankka tila.  Lattioita peittävät vaatteet ovat kuin ihmisten pintakuorta tai maankerrostumia, niitä kuoritaan ja raastetaan.

Isä, poika ja hirvi

Hieno vastapari Runarille ja Kyllikille on Elli Salon Hirvimetsä. En vielä nähnyt sitä Lappeenrannassa. Katsomisen paikka. Teatterikorkeakoulun taannoinen tulkinta ja kuunnelma olivat elämyksiä.

Ei oma huone vielä riitä

Medusan huoneen kuvat ovat väkeviä poeettisuudessaan ja surrealismissaan. O'Keeffen maalaukset alkavat hiljaisesti saada oman äänensä tajunnassani.

Medusan huoneessa tulen ajatelleeksi suljettua akvaariota, jossa äänettömyydessä ja hitaasti lipuen tapahtuu outoja asioita. Akvaario on kuin näyttämö, joiden tapahtumia katsotaan etäännytetysti, hitaasti. Esitys operoi kestollisuudella. Se laittaa meidät katsomaan kunnolla, joka hetkeä. 

Medusan huoneen äänensävy on kunnioittava, se on vakava, se ei ironisoi. Aivan kuten Georgia O´Keeffen jättikokoisten kukkamaalausten aistillisuuden ja erotiikan, sen ottaa tosissaan. O´Keeffe etsii väreillä ja muodoilla ilmaisua sille, mille ei ollut sanoja. Virginia Woolf etsi mielen kieltä. Saara Turunen on näiden kahden taiteilijan hengenheimolainen. Kysymys on tilanotosta, mutta ei oma huone vielä riitä. Kyse on myös relationaalisesta tilasta, jonka nainen muodostaa suhteessa toisiin, kuulumisesta yhteisöön. Juuri tästä syystä Medusan huoneen esityksellinen kehystys, vanhan ja nuoren naisen yhteys, puhutteli minua. 

Ajattelen vanhan naisen yksinäisyydestä huokuvaa seesteisen tyyntä rauhaa ja voimaa. Sen koin suunnattoman tärkeäksi, vapauttavaksi ja toivoa herättäväksi. Samoin kuin sen yhden valomurusen, jonka nainen toiselle naiselle antaa.

Turunen kirjoittaa ja esityksellistää naistraditiota, naisten keskinäistä ystävyyttä ja arvonantoa, toinen toisensa näkyväksi tekemistä. Meduusan huone vihjaa vaihtoehtoiseen tapaan olla maailmassa ja pitää yhtä. 

Vaalit tulossa

Ankeuttajia riittää.  Millaista taide- ja kulttuuripoliittista tahtoa ja ymmärrystä löytyy poliittista puolueista. Metelistä koostetta.

Häpeilemättä kansikuvien taakse

Kutsu nykyteatteriin. Kotkan kaupunginteatteri jatkaa kunniakkaasti teoksilla, jotka uskaltava poiketa ilmeisimmästä. Ruusu Haarlan MeNaiset seuraa Esitystä radikalisoitumisesta  . Mutta katsojaa ei jätetä yksin. Esitystutkielmalle annetaan lukuohje, ketään ei jätetä. Uuteen ja erilaiseen voidaan totuttaa. Miten arvokasta onkaan, että myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella nähdään tällaisia esityksiä. Katsojakunta on muita kuin meitä, jotka istuvat esityksissä työkseen.

MeNaiset on nopearoiskeisista kohtauksista rakentuva naisena olemisen sukupolvitarina. Sen voi nähdä jatkona Traumaruumiille ja Ruskalle.   Nyt näytetään historiallista laajakuvaa, naisena olon taakka- ja traumasiirtymiä: itseriistoa, -orjuutusta, suloista kostoa ja neuroottisuutta, tyttöpartyilyä, pakonomaista miellyttämisenhalua, kiltteyttä, pateettisia wannabesikamiehiä, hoivasuhdetta. Kaikki tämä irtonaisella, vinolla otteella, hulvattomalla mutta tinkimättömällä näyttelijäntyöllä, tarkoin valituilla esineillä, oivallisilla puvuilla, lavastuksella.

MeNaisten lavastus on nerokas metafora. Metallikehikkoinen huone, jonka seinälevyt ja ovi ovat jatkuvassa liikkeessä, irrotettavissa.  Huone, jonne kuka tahansa voi tunkeutua. Henkistä penetraatiota. Nainen on palveleva lihaklöntti.

Ei taivuta sensuuriin

Miltei sensuroitu. Rzeszówin Maska-teatteriin valmistumassa olevan #chybanieja (#enkaiminä) -esityksen harjoitukset määrättiin keskeytettäväksi kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa.

Katolisen kirkon seurakunnalta oli tullut valitus- tai ilmiantosoitto kaupunginjohtajalle, joka sitten pani toimeksi ja käski estää esityksen, joka ilmiselvästi uhkasi loukata ihmisten uskonnollisia tunteita. #chybanieja -tekstissä on kyse Jeesuksen kavaltajasta Juudaksesta. Koira älähti ilmeisesti viittauksesta katolisen kirkon pedofiliaan.

Mutta teatteri uhmaa kaupunginjohtajan käskyjä. Tekijät julkaisivat teatterin johdon allekirjoittaman autonomiaa ja ilmaisunvapautta puolustavan kannanoton: vain teatterinjohtaja on se, jolla on valta päättää esityksen tekemisestä. Ulkopuoliset eivät voi puuttua teatterin ohjelmistoon. Teos saa ensi-iltansa maaliskuussa Varsovassa Nowe Epifanie -festivaalilla, jota järjestää puolalaisen paavin Johannes Paavali II:n nimeä kantava tutkimus- ja kulttuurikeskus.
 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO-apurahan vuoden 2019 ensimmäinen haku nyt auki

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä ensimmäiseen kierrokseen on 7.4.2019.

Hakuohjeet


Tuttu vieras -blogissa Otso Kautto

Tuttu vieras -blogisarja alkaa. Ensimmäisessä osassa vieraana Otso Kautto. Sarjan seuraavat osat ilmestyvät maaliskuussa ja huhtikuussa. 

Tuttu vieras: 20 viestiä valmistuville


Ilmoita Maailman teatteripäivän ohjelmasta

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) tilaaman Maailman teatteripäivän julistuksen on tänä vuonna kirjoittanut kuubalainen teatterinjohtaja, ohjaaja ja kirjailija Carlos Celdrán.  
 
TINFO käännättää julistustekstin suomeksi (Tarja Roinila) ja pohjoissaameksi (Neeta Jääskö), ruotsinkielisen käännöksen saamme käyttöömme Scensverigeltä. Nämä eri kieliversiot tulevat olemaan käytössänne 1-2 viikkoa ennen Maailman teatteripäivää 27.3.2019.

Maailman teatteripäivän 2019 julistuksen espanjankielinen alkuteksti ja tietoja Carlos Celdránista löytyy jo nyt verkkosivuiltamme: www.tinfo.fi/mtp  

Pyydämme, että

 • teattereissa juhlaliputetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.,
 • Maailman teatteripäiväjulistus pannaan esille yleisön nähtäville – sen voi panna esille ilmoitustauluille lippumyymälään tai muualle jo ennen varsinaista päivää,
 • Maailman teatteripäiväjulistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli tuolloin ei ole esitystä, Maailman teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä.

Lisäksi omat Maailman teatteripäivään suunnitellut tapahtumat, joilla teatteritaiteen merkitystä nostetaan esille ovat tervetulleita. Ilmoita tapahtumistasi osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi

TINFO on Suomen ITI-keskus. Järjestämme yhdessä Globe Art Pointin ja Suomen Kansallisteatterin kanssa 27.3.2019 kello 14-16 Lavaklubilla Helsingissä tapahtuman, jonka päävieraaksi saapuu näytelmäkirjailija Sivan Ben Yishai. Tapahtumastakin lisätietoja tuonnempana, mutta jo nyt kaikki: Lämpimästi tervetuloa!


TINFO-tiedotteen kevään poikkeusaikatauluja

Ruotsinkielinen TINFO e-Nytt ilmestyy 9.4.2019, tähän aineistot viimeistään 4.4.2019 mennessä.

Torstaina 11.4.2019 ei ilmesty TINFO-tiedotetta, mutta siitä seuraavalla viikolla viikkotiedotteemme saapuu jo tiistaina 16.4.2019. Siihen ehdolle tulevat uutiset ja muut aineistot pyydämme lähettämään viimeistään edellisenä päivänä, maanantaina: tinfo(a)tinfo.fi

UUTISIA

Valtakunnallisille festivaaleille yli 2,4 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuosittaiset avustukset valtakunnallisille ja kansainvälisille taide- ja kulttuurifestivaaleille. Avustuksia myönnettiin 14 festivaalille yhteensä yli 2,4 miljoona euroa. Taiteen edistämiskeskukselle on delegoitu jaettavaksi tapahtumille yli 2,3 miljoonaa euroa. Avustukset myönnetään Veikkauksen tuotosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää avustukset toimintavolyymiltaan isoille vuosittain järjestettäville valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäville festivaaleille.

Suurimpia avustuksensaajia ovat Savonlinnan Oopperajuhlat 740 000 euroa, Tampereen Teatterikesä 268 000 euroa, Kuhmon Kamarimusiikki 220 000 euroa, Helsingin juhlaviikot 213 000 euroa ja Kuopio Tanssii ja Soi 200 000 euroa.

Lisätietoja valtakunnallisten taide- ja kulttuurifestivaalien toiminta-avustuksista ja myönnetyt avustukset  

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Anne Mattero, p. 02953 30206

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Lastenteatteripäivä | 2.3.2019

Lapsikatsojat eläytyvät esitykseen. Heille näytelmän tapahtumat ovat totisinta totta. Kukkaa lastenteatterissa esittävä näyttelijä on näkyvillä, mutta hänen ammattitaitonsa vaikuttaa katsojaan, niin että lapsi uskoo, että kukka puhuu. Lastenteatterissa tekijöiden vastuu on vielä painavampi kuin aikuisten teatterissa. Lapset haluavat myös rakastaa esitystä!

Suomessa on kahdeksan teatteri- ja orkesterilain piiriin kuuluvaa lastenteatteria. Nämä teatterit tarjoavat kaikenikäisille lapsille ja nuorille ammatillista draama-, tanssi- ja nukketeatteria sekä omilla näyttämöillään että kiertueilla ympäri Suomen. Lasten-  ja nuortenteatterit tekevät monipuolista ja tinkimätöntä lasta kunnioittavaa taiteellista työtä nuoren yleisönsä parissa. Teatterit tukevat toisiaan ja kokoontuvat yhteen säännöllisesti tarkoituksenaan kehittää työtään ja jakaa kokemuksia lasten ja nuorten taiteen parhaaksi.

Lue lisää Suomen Teatterit ry:n sivuilta


Futures Lecture Series: Paul O'Neill | 7.3.2019, Helsinki

The Exhibition as a form of Attentiveness and Escape by Paul O’Neill

In this series of lectures various artists and thinkers present their ideas and visions to think about the emergent nature of futures. The focus is on artistic practices but in the broader context of humanities, social sciences and society at large. The lecture by Paul O’Neill will launch the series.  

Through this performative lecture, Paul O’Neill will reflect upon his curatorial practice, collective exhibition-making and the public as a constructed readymade.  
 
The lecture series presents the voices from distinguished experts from different fields, who in their work open various reflective, critical, utopian, dystopian, creative or other perspectives on the possible futures within arts and society at large.
 
The lecture series will continue in Autumn 2019.

The Futures Series is organized by the master’s degree programmes in Choreography, Dramaturgy, and the Live Art and Performance Studies in collaboration with the Centre for Joint Studies at Uniarts Helsinki’s Theatre Academy.

Teatterikorkeakoulu, Auditorium 1

Read more

uniarts.fi


New Nordic Voice -paneelikeskustelu ja For Coloured Girls -esitykset| 7.-9.3.2019

Tervetuloa paneelikeskusteluun, jonka aiheena on New Nordic Voices -ryhmän (DK) näytelmä ”For colored girls who have considered suicide/ when the Rainbow is not enuf”.

Paikka: Pohjoismainen kulttuuripiste; Kaisaniemenkatu 9, Helsinki

Aika: 7.3.2019 kello 15

Paneelin osallistujat:

Näytelmän ohjaaja Dr. Shirley Basfield Dunlap
New Nordic Voicesin taiteellinen johtaja Michael Omoke
Näyttelijä Alice Knuth

Moderaattorina toimii Petra Laiti Ruska Ensemblestä.

Tuotanto on saanut tukea Pohjoismaiden ministerineuvoston taide ja kulttuuriohjelmasta ja sen Suomen ensi-ilta on samana iltana Kulttuurikeskus Caisassa.

“For colored girls who have considered suicide/ when the Rainbow is not enuf”-näytelmän on kirjoittanut runoilija ja dramaturgi Ntozake Shange. Palkittu näytelmä kertoo seitsemästä nuoresta naisesta, joita on sorrettu rasistisessa ja seksistisessä yhteiskunnassa, ja tarina heijastelee kokemuksia hylätyksi tulemisesta, sisaruudesta, perheväkivallasta ja naiseuden voimasta.
 
Näytelmä koostuu kahdestakymmenestä koreografisesta runosta, jotka nämä seitsemän naista punovat yhteen näyttämöllä. Näytelmä esitettiin ensimmäisen kerran 1976 ja on ajankohtainen vielä tänäkin päivänä.


Thalia-juhla Teatteri Viiruksessa | 11.3.2019, Helsinki

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut alan yhteisöt toivottavat teatteriväen tervetulleeksi yhteiseen illanviettoon, Thalia-juhlaan Teatteri Viiruksessa maanantaina 11.3.2019. Illan aikana palkitaan vuonna 2018 teatterialalla ansioituneita tekijöitä.

Viiruksen ovet avautuvat kello 18.00 ja ohjelma käynnistyy kello 19.00. Tänä vuonna palkintoja jakavia järjestöjä on mukana kaiken kaikkiaan 11 ja palkintoja jaetaan huimat 17 kappaletta.

Juhlassa jaetaan seuraavat palkinnot:

Illusion-palkinto (Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP)
Kiitos kotimaisesta näytelmästä (Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat SUNKLO)
Lasten- ja nuortenteatteri-palkinto (Suomen Teatterit ry sekä (Suomen Assitej)
Silmänkääntäjä-palkinto (Teatterin tiedotuskeskus TINFO)
Sirkuksen lumo -palkinto (Sirkuksen tiedotuskeskus)
Sirkuksen mainetekopalkinto (Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST)
Tanssin mainetekopalkinto (Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST)
Thalia-palkinto (Teatterin tiedotuskeskus TINFO)
TINFO-palkinto (Teatterin tiedotuskeskus TINFO)
Valosäde -palkinto (Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV)
Videosäde -palkinto (Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV)
Voimavara-palkinto (Teatterialan Ammattilaiset TAM)
Vuoden teatteri (Suomen Teatterit ry)
Vuoden teatterinäyttelijä (Suomen Näyttelijäliitto - Finlands Skådespelarförbund)
Vuoden teatteriteko (Teatterikeskus)
Yhteisvoima-palkinto (Teatterialan Ammattilaiset TAM)
Äänisäde -palkinto (Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV)

Tapahtuma on pääsymaksuton, mutta siihen ilmoittaudutaan ennakkoon osoitteessa: https://goo.gl/forms/zXHrLrRDW9Y0Jwac2

Huomioithan, että paikkoja riittää vain 150:lle ensiksi ilmoittautuneelle.

Lisätietoa ja tuoreimmat uutiset tapahtumasta löydät Keskusliiton verkkosivuilta tai Facebookista

Thalia-juhlaa koskevat tiedustelut: Sihteeri Miska Repo, sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi

Thalia-juhlassa jaettavien palkintojen viestintäyhteistyössä on TINFO.

Lue lisää alan palkinnoista

Thalia-galan 2019 | 11.3.2019, Helsingfors


Paneelikeskustelu itsensätyöllistäjien asemasta | 11.3.2019, Helsinki

Paneelikeskustelu itsensätyöllistäjien asemasta Musiikkitalossa 11.3. klo 10-11.45  

Miten itsensätyöllistäjien neuvotteluasemaa ja sosiaaliturvaa tulisi parantaa seuraavalla hallituskaudella? Miten työlainsäädäntöä pitäisi rukata 2000-luvun työelämää vastaamaan?

Paneelikeskustelu Musiikkitalolla maanantaina 11.3.2019 klo  10-11.45. Aamukahvi on tarjolla klo 9.30 alkaen.

Panelistit:

Outi Alanko-Kahiluoto, Vihreät
Harri Jaskari, Kokoomus
Anna Kontula, Vasemmistoliitto
Antero Laukkanen, Kristillisdemokraatit
Arto Pirttilahti, Keskusta
Pilvi Torsti, Sosialidemokraatit

Paneelikeskustelun moderoi freeyrittäjä ja Suomen freelance-journalistien puheenjohtaja Sami Turunen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tilaisuuden järjestävät Akava, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Muusikkojen liitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Suomen freelance-journalistit, Suomen journalistiliitto, Suomen Näyttelijäliitto, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto TEME, Tieteentekijöiden liitto sekä Toimihenkilöliitto ERTO.

Tapahtumasivu: www.facebook.com/events/2398979213668738/


VII ApinaFest! 2019 Vallan näyttämöt | 29.-31.3.2019, Helsinki

VII ApinaFest! 2019 Vallan näyttämöt. Kaikkien festivaalien pikkuserkku. Seitsemättä kertaa!

29.3.2019 TeaK ja 30.-31.3.2019 Kulttuurikeskus STOA Helsinki

VII ApinaFest! 2019 -tapahtuma koostuu rakenteessa, jossa toteutuvat Vallan näyttämöt-keskustelupaneeli, BODYCTRL-demo ja -työpaja, 10tytöt, mies Puistossa ja isät-pojat-työpajat.

Yhteistyössä Tanssin hyvä -tutkimushanke, Tanssi koulutusohjelma (TeaK), f-ART House Kollaboraatio, Taideosuuskunta Apinatarha, Vapaa Tanssikoulu

Ohjelmisto

La 23.3.2019 klo 12-14 BODYCTRL -työpaja / TeaK Sali 523
Pe 29.3.2019 klo 15.15 Vallan näyttämöt -keskustelupaneeli / TeaK 523
La 30.3.2019 klo 12.00 BODYCTRL (demo & keskustelu) / STOA Musiikkisali
La 30.3.2019 klo 18.00 10tytöt / STOA Musiikkisali
Su 31.3.2019 klo 14.00 PUISTO & Isät-pojat-työpajat / STOA Musiikkisali

Lisätietoja ohjelmistosta

Tiedustelut:
Isto Turpeinen, tutkijatohtori, Tanssin hyvä -tutkimus (tanssinhyva.fi) isto.turpeinen (at) uniarts.fi 


Nuorten kulttuurikatselmus Loistefestari | 29.-31.3.2019, Helsinki

Nuorten kulttuurikatselmus Loistefestari järjestetään 29.–31.3.2019 Nuorten toimintakeskus Hapen Narrin näyttämöllä ja Nordsjö lågstadieskolanin Kling & Klang -lavoilla Helsingissä.

Tapahtumaan voi ilmoittautua 11.2.–28.2.2019!

Vuonna 2019 tapahtuma tarjoaa 10–25-vuotiaille teatteriharrastajille tilaisuuden saada palautetta mentoreilta eli alan huippuammattilaisilta. Ryhmäesityksissä 1/3 sen jäsenistä voi poiketa ikäjakaumasta. Loistefestari ei ole kilpailu, vaan palautteen tarkoitus on kannustaa ja rohkaista nuoria.

Esityksen kesto voi olla maksimissaan 60 minuuttia ja sen genre on vapaa. Esitykset voivat koostua monenlaisista ilmaisumuodoista, puheteatterista vaikka sirkusmaiseen pantomiimiin.

Loistefestari on osa valtakunnallista Nuoren Kulttuuri -tapahtumaa. Kiinnostavimmat esitykset pääsevät edustamaan pääkaupunkiseutua Nuori Kulttuuri TEATRIS-tapahtumaan Jyväskylään 24.-26.5.2019.

Tapahtuman järjestää Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen tapahtumayksikkö.


Kohti fiksua taiderahoitusta -pohdintapäivä | 25.4.2019, Helsinki

Towards smart art funding – Kohti fiksua taiderahoitusta. Pohdintapäivä taiteen rahoituksesta taideorganisaatioille ja taiteen rahoittajille 25. huhtikuuta kello 9–16 Lauttasaaren kartanossa (Otavantie 10, Helsinki) – laita päivämäärä kalenteriin!

Miten taiteen rahoitusta pitäisi kehittää nykyistä pitkäjänteisemmäksi ja kestävämmäksi? Koneen Säätiö järjestää yhteistyössä residenssiorganisaatio HIAPin kanssa pohdintapäivän, jossa taideorganisaatiot ja taiteen rahoittajat ratkaisevat yhdessä, kuinka taiteen rahoitusta sekä taideorganisaatioiden ja rahoittajien välistä vuorovaikusta voisi kehittää toimijoiden kestävän toimeentulon edistämiseksi.

Puheenvuorot pitävät kansainvälisten suhteiden päällikkö Dirk De Wit (Kunstenpunt / Flanders Arts Institute, Belgia) ja kansainvälisten hankkeiden johtaja Amrit Gill (The Australia Council for Arts). Lisäksi näytelmäkirjailija Kevin Doyle (Yhdysvallat) kertoo taiteellisesta työstään, joka käsittelee taiteen julkista rahoitusta.

Aamupäivän puheosuus on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, ja seminaari myös striimataan. Iltapäivän työpajaan osallistujat hakevat ilmoittautumisen yhteydessä. Työpajassa työskennellään world café -metodia käyttäen.

Tilaisuus on saanut alkunsa Koneen Säätiön pohtiessa keinoja, kuinka säätiö voisi rahoittajana tukea organisaatioiden ja taiteilijoiden pitkäjänteistä työtä, ja miten säätiön rahoitus voisi olla mahdollistamassa laajemminkin kestävää, pitkäjänteistä ja laajapohjaista taiteen rahoitusta. Koneen Säätiö kokeilee parhaillaan muutamien organisaatioiden tukemisessa ns. vastinrahoitusmallia, jossa rahoitusta saavan organisaation tuen määrä on osin riippuvainen muualta hankituista tuloista.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen ja haku työpajaan alkaa maaliskuussa. Laita päivämäärä kalenteriin jo nyt!

Lisätietoja / Further information:
Anna Talasniemi, Kone Foundation, anna.talasniemi(a)koneensaatio.fi
Juha Huuskonen, HIAP, juha(a)hiap.fi

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Taike: Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -erityisavustukset | Haku 13.3.2019 mennessä

Erityisavustukset on tarkoitettu vain oikeuskelpoisille yhteisöille, kuten kunnille, säätiöille, yhdistyksille, osuuskunnille ja yrityksille, jotka hankkivat rakennuskohteisiinsa prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -periaatteen mukaisesti teoksia. Kohteet voivat olla uudisrakennuksia, korjausrakentamisen kohteita tai infrarakentamista. Huom. rekisteröimättömät yhteisöt ja toiminimet eivät voi saada avustusta, koska ne eivät ole oikeuskelpoisia yhteisöjä.

Avustus on tarkoitettu vuosina 2019-2020 toteutettavien uusien prosenttiperiaatteen mukaisten taideteosten välittömiin kustannuksiin. Hanke tulee kuitenkin aloittaa myöntövuoden aikana.

Avustuksen voi saada muun muassa

 • taiteilijapalkkioihin
 • materiaalikustannuksiin
 • perustuskustannuksiin
 • valaistuskustannuksiin
 • kilpailukuluihin ja suunnittelukustannuksiin
 • taideohjelmien laatimiseen
 • prosenttiperiaatteen mukaisten teosten huolto-, korjaus- ja ylläpitokustannuksiin.

Avustusta voi käyttää myös prosenttiperiaatetta edistävään viestintään ja prosenttiperiaatteen mukaista toimintaa edistäviin kehittämisprojekteihin.

Avustus voi kattaa enimmillään 50 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista (taideteoksiin liittyvistä välittömistä kustannuksista). Avustus voidaan myöntää, jos avustuksen myöntämistä on pidettävä tarpeellisena avustuksen hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen laatu ja laajuus huomioon ottaen. Avustus on aina osa hankkeen kokonaisrahoitusta, joten se ei voi kattaa hankkeen kaikkia kuluja.  Mikäli hanke tuottaa voittoa voidaan avustus tai sen osa pyytää palauttamaan.

Taike ei myönnä alle 10 000 euron avustuksia. Avustusta ei myönnetä yhteisön säännönmukaisen perustoiminnan kuluihin (toiminta-avustus).

Lue lisää

Hakuaika: 13.02.2019 - 13.03.2019
Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16:00. 

Lisätiedot
p. 0295 330 700, asiakaspalvelu(a)taike.fi


SKR: Taide²-apuraha | Haku 1.-31.3.2019

Taide²-apuraha kannustaa laajoihin ja uudistaviin taidehankkeisiin.

Suomen Kulttuurirahaston Taide²-apurahan (Taide toiseen) tarkoituksena on mahdollistaa korkeatasoisten taidetuotantojen tarjoaminen laajemmille yleisöille. Taiteen alan laitoksille ja rekisteröityneille yhteisöille suunnattu apuraha on tarkoitettu niiden keinojen etsimiseen, joilla taiteellisesti laadukkaat tuotannot voivat saavuttaa suurempia yleisöjä – tai joilla suurten yleisöjen tuotantojen taiteellista laatua voidaan syventää. Apurahalla halutaan myös kannustaa uusien tuotantomallien kokeilemiseen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Apurahaa voivat hakea kaikkien taiteen alojen toimijat ja myös eri aloja yhdistävät hankkeet.

Kuka voi hakea apurahaa?

Taide²-apurahaa voivat hakea taiteen alan rekisteröidyt yhteisöt, säätiöt ja julkiset taidelaitokset tarvittaessa yhteistyössä keskenään tai vapaiden toimijoiden kanssa. Apurahaa eivät voi hakea yksityishenkilöt tai työryhmät yksinään.  

Mihin apurahaa voi hakea?

Apuraha voidaan käyttää esimerkiksi taiteellisen tuotannon tavanomaista pidempään suunnittelu- ja valmistelutyöhön sekä laajamittaisen toteutuksen mahdollistamiseen. Sillä voidaan luoda uusia malleja yhteistyölle vapaan kentän ja olemassa olevien instituutioiden välille, myös kansainvälisesti, kehittää jo toteutettua tuotantoa tai vaikkapa mahdollistaa kiertuetoimintaa laajemman yleisön tavoittamiseksi. Tavoitteena on tehdä taiteellisia tuotantoja yhä kiinnostavammiksi laajan yleisön silmissä sekä testata uusia tuotantorakenteita.

Millaista apurahaa voi hakea?

Yhden hankkeen kokonaisrahoitus Kulttuurirahastosta voi olla 100 000–200 000 euroa ja kesto enintään kolme vuotta. Apurahan voi käyttää uudesta yhteistyöstä, pidempiaikaisesta valmistelusta tai esimerkiksi liikkuvuudesta syntyviin ylimääräisiin palkkoihin ja muihin kuluihin, ei hakijan perustoiminnan kuluihin.

Hakumenettely

Apurahan hakumenettely on kaksivaiheinen: ensimmäisellä hakukierroksella enintään kymmenen kiinnostavaa hanketta valitaan jatkokehittelyyn. Jatkokierrokselle valituille hankkeille voidaan myöntää enintään 4 000 euron apuraha hankkeen jatkokehittelyyn, esimerkiksi hankkeen ulkopuolisen sparraajan palkkaamiseksi. Hankkeista annetaan palautetta, ja niiden vetäjiltä pyydetään tarkemmat hankesuunnitelmat ja budjetit kolmen kuukauden kuluessa ensimmäisen hakukierroksen päätöksistä. Apurahoja myönnetään enintään viisi.

Lisätietoja:
Johanna Ruohonen 
erityisasiantuntija, Taidekoti Kirpilän museonjohtaja
09 6128 1247
johanna.ruohonen(a)skr.fi

Lue lisää


SKR: Liikkuvuusapuraha | Haku 1.-31.3.2019

Liikkuvuusapurahan tavoitteena on mahdollistaa taiteilijoille ja taidekriitikoille ulkomaisen oleskelujakson avulla uusia välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelynsä tueksi.

Yksittäisen taiteilijan lisäksi hakijana voi toimia myös työryhmä tai rekisteröitynyt yhteisö, kuten esimerkiksi yhdistys, jolloin yksittäisen osallistujan matkan kesto on vähintään viikko.

Haettavan apurahan suuruus voi olla 3 000–10 000 euroa kuluapurahana. Apurahalla rahoitettavia kuluja voivat olla esimerkiksi residenssityöskentelyyn, festivaaliosallistumisiin, näyttelyprojekteihin ja kansainvälisiin yhteishankkeisiin liittyvät matkat. Liikkuvuusapurahahaussa ei voi hakea työskentelyapurahaa, vaan työskentelyn rahoitus tulee toteutua muista lähteistä.

Apurahan edellytyksenä on vähintään kahden viikon kestoinen yhtäjaksoinen oleskelu kohteessa. Yhteen hakemukseen voi yhdistää useiden samaan hankkeeseen kuuluvien, vuoden sisällä tapahtuvien matkojen kuluja, joista vähintään yhden kesto ylittää kaksi viikkoa. 

Hakemus tehdään Kulttuurirahaston verkkopalvelussa maaliskuun hakuajan puitteissa. Haku sulkeutuu viimeisenä hakupäivänä kello 16.00 Suomen aikaa.

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Teoshaku Kehä-festivaalille | Haku 24.3.2019 mennessä

Valtakunnallinen Kehä-festivaali järjestetään Oulussa neljättä kertaa marraskuussa 2019. Yhdelle kokijalle kerrallaan tehtävien teosten tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2015. Kahdenkeskisen taiteen festivaalille myönnettiin Koneen säätiön kolmivuotinen tuki, jolla mahdollistetaan festivaalin toteutuminen vuosina 2019–21. 

Vuoden 2019 festivaalin teema on Pelko. Teokset festivaalille valitaan avoimella taiteilijahaulla:

Teoshaku Kehä-festivaalille on auki 25.2.–24.3.2019

Kutsumme sinut tuomaan teoksesi Kehään. Kehä on monitaiteellinen festivaali kahdelle, johon kaikkien taiteenalojen teokset ovat tervetulleita. Kehää vietetään seuraavan kerran Oulun alueella 5.–8.11.2019. Kaikki teokset toteutetaan yhdelle kokijalle kerrallaan. 

Vuoden 2019 festivaalin teemana on Pelko

Haemme kolmenlaisia teoksia:  

 • Yksityisiä teoksia, jotka tapahtuvat tilassa kahdestaan, ehdottoman luottamuksellisesti.  
 • Julkisen kahdenkeskisyyden teoksia, joissa myös muu yleisö voi seurata hetkeä.  
 • Päivän aikana rakentuvia teoksia, joissa osallistuneiden kanssa syntynyt jälki muodostuu lopulta näyttelyksi, konsertiksi tai muuksi kokonaisuudeksi

Valitsemme ohjelmistoon teoksia, jotka käsittelevät teemaa moniulotteisesti. Innostumme taiteellisesta intohimosta ja kokijoiden rajojen kunnioittamisesta. Teokset voivat kestää muutamasta minuutista muutamaan tuntiin ja ohjelmistoon valitaan sekä lyhyitä että pitkiä teoksia. Toivomme mukaan tulevien taiteilijoiden pystyvän osallistumaan koko festivaalille.  

Kehä on myös yhteisötaiteen festivaali. Teokset toteutetaan yhtenä päivänä yleisölle avoimessa tapahtumassa Kulttuuritalo Valveella ja toisena päivänä hoitolaitoksissa. Festivaalilla varataan kokonainen päivä taiteilijoiden keskinäiselle kokemusten jakamiselle. Kehään kuuluu myös kahdenkeskisen taiteen symposium, jonne kutsutaan osallistujia sekä taiteen että sosiaali- ja terveysalan kentältä. Symposiumin ohjelmisto kuratoidaan erikseen.

FESTIVAALIN AIKATAULU:

Ti 5.11. Taiteilijoiden keskinäinen tapaamispäivä
Ke 6.11. Hoitolaitoskiertue Oulussa ja lähikunnissa 
To 7.11.  Kahdenkeskisen taiteen symposium. 
Festivaalin taiteilijoiden mahdollisuus tehdä teoksiaan toisilleen. 
Pe 8.11.  Teokset avautuvat kaikille kulttuuritalo Valveella.

Festivaali vastaa ohjelman tuotannosta, markkinoista sekä yhteydenpidosta laitoksiin. Sinulle taiteilijana lupaamme kotimajoituksen, yhteisiä ruokailuja, matkakulut, tukea teoksen mahdollisiin materiaalikuluihin sekä 400 ¤ teospalkkion (100 ¤/festivaalipäivä). Teospalkkioita korotetaan, mikäli saamme lisää myönteisiä apurahapäätöksiä.

Kerro teoksestasi vapaamuotoisessa hakemuksessa ainakin:

•  Teoksen nimi ja kuvaus
•  Teoksen kesto 
•  Tekninen tarve ja esitystilan toiveet
•  Liitä hakemukseen CV ja haluamasi näyte työstäsi sähköisessä muodossa.
•  Haluaisitko toteuttaa teoksesi kiertuepäivänä jossain tietyssä sosiaalialan laitoksessa? Sinun ei tarvitse osata vielä vastata tähän. Jokaiselle teokselle etsitään yhdessä keskustellen sille sopiva laitos. Toivomme voivamme tarjota mahdollisuuden kokea teoksen viemistä hoitolaitokseen joskus ensimmäistäkin kertaa.

Haku päättyy 24.3. Klo 23.59. Ilmoitamme valituksi tulleille viimeistään huhtikuun lopussa. Lähetä teosehdotuksesi osoitteeseen kehafestivaali(a)gmail.com

LISÄTIEDOT:

Tuottaja Riikka Kontio, kehafestivaali(a)gmail.com
Taiteellinen johtaja Timo Harju, timo.juhani.harju(a)gmail.com, 040 860 1657

Kehää järjestää Kulttuuriosuuskunta ILME. Tapahtumaa tukevat Koneen säätiö, Opetus ja Kulttuuriministeriö sekä Kulttuuritalo Valve

Kehä ILMEen sivuilla: www.kulttuuriosuuskuntailme.fi/kehä.html
Kehä Facebookissa: www.facebook.com/KehaFestivaali
Linkki Kehän kuviin: www.dropbox.com/s/jy34q4635vjj813/Kehafestaivaali2019.zip?dl=0


International Theatre and Music Project, Instant Acts against Violence and Racism | Deadline 30 April 2019

Interkunst e.V., located in Berlin, is looking for young performing artists for their upcoming theatre and music tour "INSTANT ACTS against violence and racism". The project takes place in Germany and Italy (South Tyrol) and is from 1st September until 26th October 2019. We are looking for performers - soloists or duos, between 18 and 30, who are involved in theatre, dance, music, circus (no aerial acts), x-sport, etc. We want to create an international ensemble of 15 talented and creative people who are open for new experiences. We want to reach out to a young audience and explore different aspects of violence, racism and islamophobia. We believe art is a powerful educational tool.
 
Travel, board, lodging and a salary are provided for each artist.
Deadline for applying is April 30th, 2019 by email: instantacts(a)interkunst.de
More information to apply: www.interkunst.de/en/application-for-artists
 
Watch our Instant Acts 2015 Video on YouTube
   
INTERKUNST e.V.
Hauptstrasse 56 Portal I, 10827 Berlin
Tel. 030 781 4001, Fax. 030 781 4002
instantacts(a)interkunst.de
www.interkunst.de


Love Sharing International Theatre Festival, Italy | Deadline 30 April 2019

This year’s theme: Families and communities

The Festival is open to all contemporary artists. Special attention will be paid to innovative and interdisciplinary works.

All kinds of contemporary artworks and performances are acceptable:

 • theatre, dancing, contemporary music;
 • street theatre and circus;
 • visual arts, video, painting, sculpture, photography and illustration.

There are three calls for performing artists, visual artists and researchers / scholars.  

Deadline: 30 April 2019

Read more

KOULUTUKSIA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia, kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Turun AMK:n Taideakatemia | Haku 3.4.2019 mennessä

Korkeakoulujen yhteishaku 20.3.-3.4.2019 
Hakuohjeet ja lisätietoja www.opintopolku.fi

Hae esittävänj taiteen ja musiikin AMK-koulutuksiimme

 • Sirkus
 • Tanssinopettaja
 • Musiikkipedagogi
 • Teatteri-ilmaisunohjaaja

Lisäksi monimuotototeutuksena sirkuksen ja teatterin 2-vuotisnen koulutus, täydennä osaamisesi AMK-tutkinnoksi.  

Saat pedagogisen pätevyyden kaikissa näissä koulutuksissa.

YAMK-koulutukset

 • Taiteen uudet kontekstit
 • Media- ja kulttuuriyrittäjyys

Lisätietoja eero.linjama(a)turkuamk.fi

www.turkuamk.fi

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Suomen kansallisooppera ja -baletti hakee korrepetiittoria | Haku 10.3.2019 mennessä

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee KORREPETIITTORIA toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 22.7.2019 alkaen.

Työskentelet laulajien harjoituspianistina ja musiikillisena valmentajana oopperateosten ensi-iltojen ja ohjelmistoon palaavien repriisien valmisteluvaiheessa. Työskentelykielinäsi ovat suomi ja englanti, muu kielitaito katsotaan eduksi. Edellytämme sinulta alan soveltuvaa koulutusta sekä työkokemusta.

Järjestämme tehtävään huhtikuussa koesoiton, jonka ajankohdasta ilmoitetaan erikseen.  

Koesoittotilanteessa esitetään seuraavat kohtaukset:

W.A.Mozart: Le Nozze di Figaro, 2. näytöksen finaali, sekä soittaen että laulustemmat laulaen
R.Strauss: Der Rosenkavalier, 1.näytöksen alkusoitto tai R.Strauss: Ariadne auf Naxos, 1.näytöksen alkusoitto
 
Tarjoamme sinulle mielenkiintoisen ja haasteellisen työtehtävän ainutlaatuisessa kulttuurilaitoksessa.
Pääkorrepetiittori Kurt Kopecky antaa tehtävästä lisätietoja sähköpostitse (kurt.kopecky(a)opera.fi) tai puhelimitse, gsm 050-441 7980

Pyydämme sinua jättämään hakemuksesi 10.3.2019 mennessä Kansallisoopperan ja -baletin internet-sivuilla olevaan sähköiseen järjestelmään.  


Espoon Kaupunginteatteri hakee markkinointi- ja viestintäpäällikköä | Haku 11.3.2019 mennessä

Nykyisen markkinointi- ja tiedotuspäällikkömme siirtyessä uusiin haasteisiin etsimme monipuolisesta tehtäväkentästä innostuvaa, luovaa ja sujuvakynäistä ammattilaista vakituiseen työsuhteeseen. Vastaat Espoon Kaupunginteatterin viestinnästä, markkinoinnista ja myynnistä. Keskeiset tehtäväsi ovat markkinointiviestinnän sisältöjen tuottaminen sekä myyntitiimin esimiehenä toimiminen.

Tehtävässä tarvitaan kykyä nopeaan ja monipuoliseen, sisällöllisesti rikkaan ja kiinnostavan suomenkielisen tekstin tuottamiseen. Myynnistä vastaaminen edellyttää myös kykyä budjettivastuulliseen ajatteluun. Eduksi on, jos sinulla on kokemusta vastaavista tehtävistä teatterissa tai kulttuurialalla tai vähintään aitoa kiinnostusta alaa kohtaan.

Sinulla on itsenäinen työote sekä avoin ja innostunut asenne toimimiseen kansainvälisessä ympäristössä. Toinen työkielemme on englanti, muustakin kielitaidosta on hyötyä. Esimieskokemus on eduksi, mutta ei välttämätöntä.

Haluamme Espoon Kaupunginteatterissa katsoa myös markkinoinnissa ja viestinnässämme tulevaisuuteen. Siksi uusi tiimin jäsenemme on avarakatseinen ja rohkea. Hän hallitsee uusimmat markkinoinnin ja viestinnän keinot ja menetelmät, osaa organisoida työt tehokkaasti ja työskentelee määrätietoisesti myös paineen alla. Teatterissa työtä tehdään ajoittain myös iltaisin.

Espoon Kaupunginteatteri tarjoaa pääsylipun kiehtovaan teatterimaailmaan, mielenkiintoisen ja vastuullisen työn sekä rennon ja eteenpäin katsovan työyhteisön. Teatteri sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Espoon Tapiolassa. Vuonna 2025, kun Espoon Kulttuurikeskuksen remontti on saatettu päätökseensä, suunnittelemme muuttavamme uuteen teatteritaloon Kulttuurikeskuksen naapurissa.

Rekrytointia toteutetaan yhteistyössä Barona Luovan kanssa. Tartu tilaisuuteen ja täytä hakemuksesi palkkatoiveineen mahdollisimman pian, mutta viimeistään 11.03.2019. Käsittelemme hakemuksia jo hakuajan ollessa käynnissä ja täytämme paikan heti sopivan henkilön löydyttyä. Lisätietoa työtehtävästä antaa henkilöstökonsultti Johanna Karila, puh. 050 442 0004 tai johanna.karila(a)barona.fi.


Kemin kaupunginteatteri etsii kahta näyttelijää | Haku 17.3.2019 mennessä  

Etsimme noin 25–40-vuotiasta nais- ja miesnäyttelijää määräaikaiseen kiinnitykseen 1.8.2019 alkaen. Kelpoisuusvaatimuksena on näyttelijäntyön ylempi tutkinto tai muuten hankittu ammattitaito. Laulutaito on eduksi.

72 –vuotias Kemin kaupunginteatteri on pieni ja lämmin työyhteisö, joka valmistaa vuosittain noin viisi omaa ensi-iltaa.  

Kuvalliset hakemukset liitteineen 17.3.2019 mennessä osoitteeseen sarianne.paasonen(a)kemi.fi

Lisätietoja teatterinjohtaja Sarianne Paasonen 040-5294019


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.