27.01.2022

Schauspielhaus Bochum. Das Gespenst der Normalität

Tavallista parempaa 

Saara Turusen kirjoittama ja ohjaama ja Schauspielhaus Bochumin tuottama teos Das Gespenst der Normalität on saksalaisen Nachtkritikin parhaiden listalla. Saksassa teatteriesitykset ovat pyörineet myös nyt uuden vuoden puolella ja kriitikoiden kiittämä teos on löytänyt yleisönsä. 
 
Saara Turusen kirjoittama ja ohjaama ja Schauspielhaus Bochumin tuottama teos Das Gespenst der Normalität (Tavallisuuden aave) on saksalaisen Nachtkritikin parhaiden listalla. Saksan seuratuin kritiikkijulkaisu on listannut 36 teatteriesitystä koko saksankielisestä Euroopasta vuodelta 2021, ja Turusen, suomalaisen esityssuunnittelijaryhmän sekä bochumilaisen dramaturgin ja näyttelijäensemblen työ on mukana. Yleisö pääsee äänestämään listatuista teoksista suosikkiaan. Esityksestä kirjoitetuissa kritiikeissä kiitetään mm. teoksen kielellistä pelkistämistä ja panoraamakohtauksia, joiden näennäisen kepeyden takaa kuuluu vakavia yhteiskunnallisia äänenpainoja naisen asemasta. 
 
Das Gespenst der Normalität on jatkanut Schauspielhaus Bochumin ohjelmistossa ensi-illastaan lähtien, myös nyt uuden vuoden puolella. Sitä on esitetty teatterisalissa, johon on rajoitusten aikana saanut myydä 160 paikkaa ja täyttä on ollut. Esitys on uudelleentuotanto, mikä tarkoittaa sitä, että Bochumissa 11.9.2021 teatteriin tullut esitys on suurelta osin saman taiteellisen suunnitteluryhmän kädenjälkeä kuin Tavallisuuden aaveen kantaesitys Q-teatterissa Helsingissä vuonna 2016.  
 
Teoksen on saksantanut Stefan Moster. Turusen näytelmiä on käännetty yhteensä 15 kielelle ja niitä on esitetty laajalta eri puolilla maailmaa. Schauspielhaus Bochumin esitystuotanto on ensimmäinen Saksassa. Saara Turusen tekstien oikeuksia saksankielisessä maailmassa valvoo S. Fischer Verlag
 
Suomalaisteoksista myös E.L. Karhun näytelmän Eriopis maailman kantaesitys Schauspiel Leipzigissa noteerattiin vastaavalla tavalla Nachtkritikissä vuonna 2020. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 27.1.2022 
 
 
Esityskuva: Michael Saup
 
 
 
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Kirjailijat Kääntäjät Uutiset