Suunnannäyttäjiä ja uutteria tekijöitä palkittiin Thalia-juhlassa 2019
Esittävien taiteiden, sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattitekijöitä on palkittu alan yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019. Palkintoja jaettiin yhteensä 17, niitä myöntämässä on ollut 11 järjestöä.
Esittävä taide syntyy ryhmätyöstä, ja Thalia-juhlassa jaetuissa palkinnoissa näkyykin yhteistyö, taitavien ja uutterien yksilöiden vaikutus yhdessä tehtyyn. Ansioituneet tekijät ovat työllään vaikuttamassa uusien käytäntöjen syntymiseen alalla, tunnustusta saavat teokset luomassa erityistä laatua, tuotantotavan tai taiteellisten sisältöjen saralla. Festivaalit ovat tämän vuoden palkittujen joukossa poikkeuksellisella tavalla.
Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon sai Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esitys Tänään koulun jälkeen. Pohjoisen Suomen kouluja kiertänyt teos on syntynyt tekijöidensä omista kipeistä kokemuksista koulukiusaamisesta. Kajaanin kaupunginteatteri vastaanotti tänä vuonna myös Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksen ennakkoluulottomasta ohjelmistopolitiikastaan uusien näytelmien tilaajana.
Niinikään uusien näytelmien eteen tehty työ tuotti Saara Rautavuomalle perinteisen Silmänkääntäjä-palkinnon. Uuden näytelmän ohjelman (UNO) johtajan työskentely on tuottamassa uudenlaista taiteellis-tuotannollista ajattelua ja dialogia teattereiden ja kirjailijoiden välille. Uraauurtava ajattelu ja sekä taidelähtöinen tutkimus- ja kehitystyö nosti puolestaan Riihimäen Teatterin Digiteatterin hankkeen luotsin, esitystaiteilija Maria Oivan TINFO-palkinnon saajaksi.
Uudenlaisen vuoropuhelun synnyttäminen arktisella alueella toi Ruska Ensemblelle Yhteisvoima-palkinnon. Tasavertaisuuden ja ekologisten arvojen Ruska on työllään vahvistamassa toivoa alkuperäiskansojen paremmasta tulevaisuudesta. Luottamuksellisen ilmapiirin luomisesta työpaikalla palkittiin Voimavara-palkinnolla teatteriteknikko Matti Kanervo Tampereen Työväen Teatterista.
Vuoden teatterinäyttelijäksi on valittu Helmi-Leena Nummela. Kollegat äänestivät Nummelan palkittavaksi eritoten tämän roolista Sigridinä KOM-teatterin Veriruusuissa. Perusteluissa Nummelan näyttelijäntyötä kuvataan kirkkaaksi, tarkaksi ja voimakkaaksi.
Taiteen suunnannäyttäjät esiin
Sirkuksen maineteko -palkinnolla huomioidaan Markku Aulanko, joka on omistautuneella elämäntyöllään ollut vaikuttamassa sirkustaiteen arvostuksen nousuun Suomessa. Aulanko on erityisesti pystynyt myötävaikuttamaan sirkusalan koulutuksen perustamiseen.
Tanssin mainetekoon ylsi Jaakko Mandelin ja Kinetic Orchestra, myös omassa taiteenlajissaan kiinnostuksen levittäjä. Oman liikekielensä ja ryhmänsä eteen työskentelyn lisäksi Mandelin on arvostettu pedagogi.
Oulun kaupunginteatterissa nykyisin työskentelevä pukusuunnittelija ja skenografi Pasi Räbinä vastaanotti Illusion-palkinnon. Räbinä on yli 30 vuotta kestäneen uransa aikana kehitellyt oivaltavia materiaalikokeiluja, jotka ovat toteutuneet unohtumattomina illuusioina esitysten katsojille.
Säde-palkintojen rypäs jaettiin taiteellisen suunnittelun tekijöille kolmessa eri katergoriassa. Valosäteen saivat Jani-Matti Salo ja Mark Niskanen pelkistetyn ilmaisun ja vaikuttavan vieraannuttamisefektin valosuunnittelusta Teatteri Viiruksen Den andra naturen -teoksessa. Videosäteen vastaanotti Jonatan Sundström leikkisän ja odottamattoman livekuljetuksen videosuunnittelusta Den stora eldeniin, myös Teatteri Viiruksessa. Äänisäde myönnettiin Jussi Matikaiselle veistoksellisen soivan tilan luomisesta Zodiakin tuottamaan esitykseen Cosmic Latte.
Thalia-esityspalkinto annettiin neljälle esitykselle, joissa raatia tällä kertaa kiinnosti omaelämäkerrallinen ruumiillisuus ja monisuuntaisen esiintyjä-katsoja -suhteen luominen. Thalia-palkintojen myöntämisessä paino oli myös erilaisilla teatterien ja ilmaisutapojen monipuolisilla yhdistelmillä, jotka tuottavat nykykatsojaa puhuttelevia esityksiä. Thalia-palkinto myönnettiin seuraaville esityksille: Marat / Sade (Klockriketeatern, Sirius Teatern ja Teater Mestola), Stalker – Huviretki tienpientarelle (Grus Grus Teatteri), Syklit (Valtimonteatteri) ja Vaahtoa! (Anna Ackerman ja Minna Hokkanen).
Sirkuksen lumo -palkinto meni teokselle Portmanteau (Mira Ravaldi ja Luis Santori do Vale), joka yhdistää nuorallatanssia, jonglöörausta, tanssia, kuva- ja valotaidetta sekä livemusiikkia. Portmanteau on kunnianhimoinen taiteenlajeja yhteen punoessaan, suvereenien tekijöidensä työskentely tuottaa hypnoottisen ja lumoavan teoksen.
Festivaaleille tunnustusta
Vuoden Teatterin arvon sai tällä kertaa festivaali. Kuopiossa järjestettävä, kansainvälinen ANTI-festivaali asettaa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnyksen mahdollisimman matalalle. Kaksikymmenvuotias ANTI-festivaalin sisältö ja linjaukset kertovat poikkeuksellisesta eri taidelajien tuntemuksesta ja taitavasta taiteellisesta johtamisesta.
Edellisen ikätoveriksi varttunut festivaali pokkasi myös Vuoden Teatteriteko -palkinnon. Porilainen Lainsuojattomat on koonnut suomalaisen rahoituslain ulkopuolisen teatterikentän tekijät vuosittain yhteen jo 20 vuoden ajan. Lainsuojattomat-festivaalilla on ollut tärkeä rooli esittävän taiteen vapaan kentän yhteisen identiteetin ja itsetunnon rakentajana.
***
Osa palkinnoista myönnetään edellisen vuoden ansioista, osassa jänne on kaksi vuotta. On palkintoja, joiden saajia on voinut ehdottaa tai saajat on valittu jäsenäänestyksellä, on myös palkintoja, joissa päättämässä on ollut raati tai yksittäinen valitsija esiraadin työn pohjalta.
Thalia-juhlan järjesti Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto.
Palkintojen saajat ja perustelut sekä yhteyshenkilöt
Seuraavassa on lista Thalia-juhlassa palkintoja jakavista tahoista ja palkinnoista, minkä jälkeen tulevat perustelut ja järjestöjen yhteyshenkilöistä palkintokohtaisesti. Järjestys aakkosissa järjestön nimen mukaan.
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry (LP): Illusion-palkinto
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry: Kiitos kotimaisesta näytelmästä
Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry: Lasten- ja nuortenteatteri -palkinto 2019
Teatterin tiedotuskeskus TINFO: Silmänkääntäjä-palkinto
Sirkuksen tiedotuskeskus: Sirkuksen lumo -palkinto
Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry (STST): Sirkuksen mainetekopalkinto
Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV: Valosäde, Äänisäde ja Videosäde -palkinnot
Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry (STST): Tanssin mainetekopalkinto
Teatterin tiedotuskeskus TINFO: Thalia-esityspalkinto
Teatterin tiedotuskeskus TINFO: TINFO-palkinto
Teatterialan Ammattilaiset TAM: Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot
Suomen Teatterit ry: Vuoden Teatteri
Näyttelijäliitto: Vuoden teatterinäyttelijä
Teatterikeskus: Vuoden teatteriteko
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry (LP): Illusion-palkinto
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry (LP) jakaa vuoden 2018 Illusion -palkinnon pukusuunnittelija Pasi Räbinälle.
Illusion-palkinto myönnetään pukusuunnittelija, taiteen maisteri Pasi Räbinälle tunnustuksena monipuolisesta urasta näyttämöpukujen suunnittelijana ja luovana, omaperäisen ilmaisukielen löytäneenä taiteilijana.
Yli 30 vuotta kestäneen skenografin uransa aikana Pasi Räbinä on suunnitellut näyttämöpukuja ja joitakin lavastuksia näytelmiin, oopperoihin, musikaaleihin sekä nykytanssiesityksiin, yhteensä yli sataan produktioon eri puolille Suomea. Nykyisin Räbinä työskentelee Oulun kaupunginteatterin pukusuunnittelijana. Uusimpana työnään pukusuunnittelu näytelmään Rakastunut Shakespeare.
Räbinä toimii myös itsenäisenä taiteilijana ja hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä.
Hän on uransa aikana kehitellyt kiinnostavia ja oivaltavia tekstiilimateriaalien käsittelytekniikoita. Räbinä on luonut suunnittelemiensa asujen persoonallisten materiaalialikokeiluiden myötä unohtumattomia illuusioita katsojille. Räbinän pitkää uraa valottava AaltoARTSbookin kustantama tietokirja Kauneuden paino, (engl. The Print of Beauty) tullaan julkaisemaan vuoden PQ 2019:n yhteydessä.
Illusion-palkinto on tunnustuspalkinto lavastus- ja pukusuunnittelun ammattilaisille. Palkinnolla järjestö haluaa lisätä myös skenografin ammatin tunnettavuutta. Palkinto jaetaan joka vuosi ja se on jaettu ensi kerran 2010.
Illusion-palkintoa koskevat tiedustelut:
Minna Kauhanen, LP:n puheenjohtaja
Kauhanen.minna(a)gmail.com, 050 - 584 55 89
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry: Kiitos kotimaisesta näytelmästä
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n jakaman palkinnon nimi on Kiitos kotimaisesta näytelmästä. Kiitos kotimaisesta näytelmästä on vuodesta 1975 asti jaettu palkinto, joka myönnetään teatterille tai muulle taholle, joka on tukenut kotimaisten uusien näytelmien kirjoittamista ja esittämistä. Palkinto on tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain.
Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry. palkitsee Kiitos kotimaisesta näytelmästä tunnustuksella Kajaanin kaupunginteatterin.
Kajaanin kaupunginteatteri on jo vuosien ajan tilannut ja esittänyt uutta kotimaista draamaa ennakkoluulottomasti, riskejä ottaen, paikallisuutta kunnioittaen ja siitä ammentaen. Sitoutuminen paikalliseen ja monimuotoiseen uuteen näytelmään on sitä teatterin äidinmaitoa, josta elävä ja ajassa kiinni oleva taidelaitos kasvaa ja kehittyy – luo omat maailmansa ja on valmis myös viemään ne katsojan luo.
Kajaanin kaupunginteatteri ei odota, että katsoja tulee teatterin luo, vaan osallistaa yleisönsä ja tuo taiteen sen saataville.
Kiitos kotimaisesta näytelmästä -palkintoa koskevat tiedustelut:
SUNKLO / järjestösihteeri Sanna Holmberg, +358 9 135 6796, sanna.holmberg(a)sunklo.fi
Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry: Lasten- ja nuortenteatteri -palkinto 2019
Lasten- ja nuortenteatteri -palkinto myönnetään ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinto on jaettu ensimmäisen kerran v. 2008. Palkinto on tunnustuspalkinto, jonka yhteydessä vuonna 2019 jaetaan 1000 euroa.
Lasten- ja nuorten teatteripalkinnon vuonna 2019 jakaa elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Saara Cantell.
Perustelut:
“Lasten- ja nuorten vuoden 2019 teatteripalkinnon saajasta päättäminen on kunniatehtävä, jonka otin nöyränä vastaan. Jos olisin tiennyt, miten vaikea tehtävä on kyseessä, olisin varmasti kieltäytynyt.
Palkintoraati oli valinnut kovatasoisesta ehdokasjoukosta kaksi upeaa, keskenään kovasti erilaista finalistia, jotka molemmat tekevät hienoa, syvästi ja laajalle vaikuttavaa teatteria.
Lähes mahdottoman valinnan tehdessäni toivon sydämestäni, että nyt hopeasijalle jäävä finalisti muistetaan ilmoittaa tämän palkinnon saajaksi jatkossakin!
Valintani vuoden 2019 lasten ja nuorten teatteripalkinnon saajaksi osui ryhmälle, jonka esitys taltiointinakin koettuna saa kyyneleet silmiin ja ihokarvat pystyyn – mutta ennen kaikkea toivon heräämään katsojan sydämessä.
Haluan palkita tekijät paitsi rohkeudesta ja sinnikkyydestä myös taiteenlajin taidokkaasta hallinnasta. Näennäisen yksinkertaisilla keinoilla leikkivä esitys osuu maalinsa viiltävän tarkasti. Vuosien kiertäminen, yhä uusien katsojien tavoittaminen, maailmankuvan ja totuttujen tapojen muuttaminen niin esityksellä itsellään kuin sitä seuraavissa keskusteluissa, on työtä, jossa taiteen mahdollisuus muuttaa maailmaa konkretisoituu kirkkaasti.”
Lasten- ja nuorten teatteripalkinnon 2019 saa Kajaanin kaupunginteatteri alueteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto Tänään koulun jälkeen.
Esityksen ovat kirjoittaneet Janne Kinnunen ja Eino Saari, sen on ohjannut Eino Saari, puvustanut Pirkko Paananen ja äänisuunnittelun on tehnyt Matias Nieminen. Esiintyjät ovat Janne Kinnunen ja Matias Nieminen.
Lasten- ja nuortenteatteri -palkintoa koskevat tiedustelut:
Suomen Teatterit ry. /Järjestöasiantuntija Maria Leivonen,
Maria.leivonen(a)suomenteatterit.fi, 044-907 4156,
Suomen Assitej ry./ Järjestösihteeri Kaisa Silvo,
kaisa.silvo(a)assitejfi.org +358 44 086 6355
www.suomenteatterit.fi
http://www.assitej.fi
Teatterin tiedotuskeskus TINFO: Silmänkääntäjä-palkinto
Silmänkääntäjä-palkinnon nimi muistuttaa ensimmäisestä suomenkielisestä näytelmästä, Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjästä, mutta samalla se viittaa teatteritaiteen ominaispiirteisiin toden ja fiktion, katsojan ja esiintyjän väliseen vuorovaikutussuhteeseen, teatterin taikaan ja vetovoimaan.
Silmänkääntäjiä voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. He ovat henkilöitä, jotka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan ovat vaikuttaneet ilahduttavasti teatterin esitystoimintaan, työn laatuun tai imagoon.
Vuoden 2019 Silmänkääntäjä-palkinnon saaja ja perustelut:
Teatterin tiedotuskeskus TINFO myöntää perinteisen Silmänkääntäjä-palkinnon Saara Rautavuomalle.
Saara Rautavuoma on teatteritaiteeseen erikoistunut tuottaja, toiminnanjohtaja ja taiteellis-tuotannollisen ajattelun kehittäjä. Rautavuoman intohimo, osaaminen ja yhteistyökyky ovat saattaneet liikkeelle sekä Teatteri 2.0:n että nyt Uuden näytelmän ohjelman UNOn.
Saara Rautavuoma on unelmakumppani näytelmäkirjailijalle, teattereille ja muille yhteistyötahoille. Hän toimii selkeästi, reilusti ja avoimesti. Rautavuoman työskentely on tuonut yhteen myös teatterinjohtajia, markkinointi- ja viestintäosastoja rohkaisten ihmisiä keskinäiseen dialogiin. Rautavuoman ideointi- ja organisointikyvyn ansiosta on toteutettu lukuisia seminaareja, työpajoja ja muita tapahtumia. Pitkäjänteinen, sinnikäs työ kotimaisen näytelmän ja uudenlaisen taiteellis-tuotannollisen ajattelun puolesta on kantanut hedelmiä jo nyt.
***
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) perusti vuonna 1998 Silmänkääntäjä-palkinnon, jota aluksi jaettiin Maailman teatteripäivänä valtakunnallisessa juhlassa. Palkinnon kautta TINFO haluaa nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teattereissa tehdään maan teatteritaiteen hyväksi. Joka toinen vuosi jaettava Silmänkääntäjä voi olla rahallinen tunnustus.
Silmänkääntäjä-palkintoa koskevat tiedustelut:
Teatterin tiedotuskeskus TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi, +358 44 363 1722
Lue lisää Silmänkääntäjä-palkinnosta ja sen aiemmista saajista
Sirkuksen tiedotuskeskus: Sirkuksen lumo -palkinto
Sirkuksen lumo -palkinto 2018 on myönnetty Mira Ravaldin ja Luis Sartori do Valen teokselle Portmanteau.
Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt vuosittain jaettavan Sirkuksen lumo -palkinnon Mira Ravaldin ja Luis Sartori do Valen esittämälle teokselle Portmanteau.
Portmanteau on monitaiteinen esitys, jossa yhdistetään nuorallatanssia, jonglöörausta, tanssia, kuva- ja valotaidetta sekä livemusiikkia. Palkintoperusteissaan raati pitää Portmanteauta taiteellisesti kunnianhimoisena, tyylikkäänä ja joka osa-alueeltaan viimeisteltynä kokonaisuutena, joka yhdistelee onnistuneesti eri taiteenlajeja. Suvereenit tekijät ovat luoneet puhuttelevan, lämminhenkisen, kekseliään, lumoavan ja vilpittömän teoksen, jossa näyttämötyöskentely on taitavaa ja parhaimmillaan suorastaan hypnoottista. Eri elementit musiikki ja valosuunnittelu mukaan lukien muodostavat tasapainoisen teoksen, jossa kaikkien työryhmän jäsenten panos on olennainen.
Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään vuosittain tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen Lumo -palkinto jaettiin vuonna 2010.
Sirkuksen lumo -palkintoa koskevat tiedustelut:
Miika Sillanpää, viestintäsuunnittelija, +358 40 753 6905, Miika.sillanpaa(a)sirkusinfo.fi
Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry (STST): Sirkuksen mainetekopalkinto
Sirkuksen mainetekopalkinnon saa tänä vuonna Markku Aulanko.
Aulanko on sirkuksen asiantuntija ja sirkuksen historian jälkien tallentaja, joka on intohimollaan ja omistautuneella elämäntyöllään vaikuttanut sirkustaiteen arvostuksen nousuun Suomessa. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, tuottanut sirkusaiheisia näyttelyitä sekä toiminut sirkustaiteen puolesta useissa Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisissa toimikunnissa. Yksi hänen merkittävimmistä saavutuksistaan on vaikuttaminen sirkuksen koulutukseen aina perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen asti.
Aulanko on ollut perustamassa Linnanmäen sirkuskoulua sekä ollut mukana sirkustaiteen saamisessa taiteenperusopetukseen ja nuorten valtakunnallisiin taidetapahtumiin. Hän on toiminut vuosia vastaavana opettajana ja sittemmin opettajana ensimmäisessä sirkuksen ammatillista opetusta Suomessa antavassa oppilaitoksessa, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa, sekä useissa muissa oppilaitoksissa. Siten hän on opettanut suurinta osaa suomalaisista tämänhetkisistä sirkustaiteen ammattilaisista.
Tanssin- ja sirkuksen mainetekopalkintoa on jaettu vuodesta 2000 alkaen. Se jaetaan vuosittain, mutta voidaan jättää myös jakamatta tai jakaa sekä tanssille että sirkukselle erikseen, kuten tänä vuonna.
Tanssin- ja sirkuksen mainetekopalkinto on rahallinen tunnustuspalkinto. Palkinto annetaan henkilölle tai yhteisölle, joka on vuoden aikana tehnyt tanssin tai sirkuksen alueella läpimurron ta edistänyt tanssi/sirkustaidetta tavallisuudesta poikkeavalla tavalla tai ansioitunut pitkäaikaisella työllä tanssi/sirkustaiteen hyväksi. Palkinto voidaan antaa myös taholle, joka on panostanut tanssiin/sirkukseen koko elämänsä, mutta ei aikaisemmin ole saanut ansaitsemaansa tunnustusta.
Sirkuksen mainetekopalkintoa koskevat tiedustelut:
STST, puheenjohtaja Veera Lamberg
veera.lamberg(a)teme.fi
Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV: Valosäde, Äänisäde ja Videosäde -palkinnot
Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat ry (SVÄV) jakaa vuosittain 1-3 Säde-palkintoa. Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, jotka jaetaan ansioituneesta valo-, ääni- ja videosuunnittelusta. Ensimmäiset Säde-palkinnot jaettiin vuoden 2007 teoksista.
Vuoden 2018 Säde-palkinnon saajat ovat:
Valosäde-palkinto: valosuunnittelijat Jani-Matti Salo ja Mark Niskanen, teoksen Den Andra Naturen (Teater Viirus) valosuunnittelusta. ”Salon ja Niskasen valosuunnittelu Teater Viiruksen Den Andra Naturen -esitykseen on pelkistettyä ilmaisua, joka keskustelee teoksen sisällön kanssa. Suunnittelu perustuu toistuvaan, vahvaan rakenteeseen sekä tiukkaan valon laadun ja sävyn valintaan. Esityksen visuaalinen estetiikka on viimeistelty ja vaikuttavan vieraannuttava. Valo sekä esityksen kerroksellinen lavastus taipuvat yhteistyöhön ansiokkaasti.” Salolle myönnetään Säde-palkinto nyt toisen kerran.
Videosäde-palkinto: videosuunnittelija Jonatan Sundström teoksen Den Stora Elden (Teater Viirus) videosuunnittelusta. ”Jonathan Sundströmin videosuunnittelu Teater Viiruksen esityksessä Den Stora Elden on leikkisä, vaikuttava, tyylikäs ja tekniseltä laadultaan huippuunsa viritetty sekä taidokkaasti toteutettu. Kameran virtuoottinen live-operointi on merkittävässä osassa ja live-videossa avataan odottamattomia näkökulmia miniatyyrilavastukseen sekä mittakaavaan ja rakennetaan näyttelijöiden kanssa komeita kompositioita. Videosuunnittelu on mieleenpainuva kokemus ja erottamaton osa esitystä sekä sen huoliteltua visuaalista estetiikkaa.”
Äänisäde-palkinto: äänisuunnittelija Jussi Matikainen teoksen Cosmic Latte (Zodiak – uuden tanssin keskus) äänisuunnittelusta. Matikaisen äänisuunnittelu Sonya Lindforsin teokseen Cosmic Latte ammentaa afrofuturismin teemasta niin sisällöllisesti kuin tyylillisestikin. Esiintyjien äänet soivat tilassa, sound-system toimii esityksen veistoksellisena keskipisteenä ja kokonaisuus hengittää keveästi. Teoksen radikaalin unelmoimisen ajatus kaikuu tilassa, jossa tulevaisuus ja nykyisyys kohtaavat Matikaisen äänisuunnittelu ja Deogracias Masomin maaginen ääni maalavat huokoisen, voimaannuttavan ja näyttämöllisen representaation traditiota uudelleen jäsentävän kehän, jossa Sun Ra ja Bach asettuvat luontevasti rinnakkain; äänisuunnittelulla on voimakas, sekä leikkisä suhde teoksen sisältöön.”
Säde-palkintoja koskevat tiedustelut:
Raisa Kilpeläinen, skenografi-valosuunnittelija, TaM-TeM, SVÄV:n puheenjohtaja: raisa.kilpelainen(a)gmail.com
Vespa Laine, valosuunnittelija, TeM, SVÄV:n hallituksen jäsen ja kokoussihteeri: vespalaine(a)gmail.com
Lue lisää Säde-palkinnoista
Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry (STST): Tanssin mainetekopalkinto
Tanssin mainetekopalkinnon saa tänä vuonna Jarkko Mandelin ja Kinetic Orchestra.
Jarkko Mandelin on tehnyt väsymättömästi töitä oman ryhmänsä ja liikekielensä eteen yli kymmenen vuoden ajan valmistaen teoksen vuodessa. Niukasti resurssoidulla tanssin kentällä se on jo sinällään saavutus. Hän on myös luottanut omaan omaleimaiseen ja äärirajoja koettelevaan liikelähtöiseen visioonsa, mutta pyrkinyt kehittymään ja uudistumaan läpi uransa. Teokset ovat tunnistettavia koreografin kädenjäljeksi, mutta sisältävät aina jotakin uutta ja kiehtovaa. Kinetic Orchestra viettää tänä vuonna ansiokasta 10-vuotisjuhlavuotta.
Taiteellisen työnsä ohessa Mandelin on myös opettanut poikkeuksellisen paljon vaikuttaen laajasti niin tanssikiinnostuksen leviämiseen kuin uusien kykyjen koulutukseenkin. Hän on erittäin arvostettu ja pidetty pedagogi erityisesti tanssiakrobatian ja parityöskentelyn saralla. Kollegat ovat ehdottaneet häntä tanssin mainetekopalkinnon saajaksi jo useana vuonna.
Tanssin- ja sirkuksen mainetekopalkintoa on jaettu vuodesta 2000 alkaen. Se jaetaan vuosittain, mutta voidaan jättää myös jakamatta tai jakaa sekä tanssille että sirkukselle erikseen, kuten tänä vuonna.
Tanssin- ja sirkuksen mainetekopalkinto on rahallinen tunnustuspalkinto. Palkinto annetaan henkilölle tai yhteisölle, joka on vuoden aikana tehnyt tanssin tai sirkuksen alueella läpimurron ta edistänyt tanssi/sirkustaidetta tavallisuudesta poikkeavalla tavalla tai ansioitunut pitkäaikaisella työllä tanssi/sirkustaiteen hyväksi. Palkinto voidaan antaa myös taholle, joka on panostanut tanssiin/sirkukseen koko elämänsä, mutta ei aikaisemmin ole saanut ansaitsemaansa tunnustusta.
Tanssin mainetekopalkintoa koskevat tiedustelut:
STST, puheenjohtaja Veera Lamberg
veera.lamberg(a)teme.fi
Teatterin tiedotuskeskus TINFO: Thalia-esityspalkinto
Teatterin tiedotuskeskus TINFO antaa tänä vuonna Thalia-tunnustuksen neljälle teokselle. Raati on Thalia-esitysten valinnoissaan halunnut nostaa esiin teattereiden välisessä yhteistyössä syntyneitä esityksiä sekä teoksia, jotka ovat toteutuneet syrjässä, osin näkymättömissä ja piilossa.
Erilaisten ihmisten ja yhteisöjen kohtaamisesta on syntynyt uudenlaista ilmaisua ja havaintomaailmaa. Tuoreesti tulkitusta, fyysisyyteen, visuaalisuuteen ja musiikkiin keskittyvästi klassikosta voi syntyä omavaloinen, nykykatsojaa puhutteleva esitys. Elokuvaklassikko voi esitykseksi tehtynä tarjota osallistujilleen uusia näkökulmia arjen ja todellisuuden rakenteisiin.
Raati tarkasteli sitä, millaista näyttämöilmaisua syntyy eri taidemuotojen kohtaamisesta ja miten esiintyjä-katsoja -suhdetta rakennetaan uusin tavoin perinteisen frontaaliesityksen, yhden katsomissuunnan sijaan.
Esitykset ovat esittäjiensä fyysistämiä, työtapojensa ja -prosessiensa kautta maailmaan tulleita. Raatia kiinnosti se, millaisena muodot ja ruumiit on nykyaikana nähty, millaisia ilmentymiä ne ovat näyttämöllä saaneet. Ruumiillisuus on paikallista, koettua, omaelämäkerrallista. Thalia-esityksistä voi nähdä, miten näyttelijän tai esiintyjän työ omakohtaisuudellaan koskettaa, saattaa mieliä liikkeelle ja liikuttaa.
Thalia-palkinto
Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.
Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten teatterintekijöiden tuottama esitys. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. Palkinnosta päättävä raati voi valita yhden tai useamman esityksen.
Thalia-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010 ensimmäisen Thalia-gaalan yhteydessä. Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa Thalia-tunnustuksen joka toinen vuosi. Edellisen kerran se jaettiin vuonna 2017.
Vuoden 2019 valinta on tehty niiden esitysten joukosta, jotka ovat saaneet ensi-iltansa joulukuun 2016 ja marraskuun 2018 välisenä aikana. Valintaraatiin kuuluivat yliopistonlehtori Mikko Kanninen, näyttelijä Tanjalotta Räikkä ja teatterinjohtaja ja ohjaaja Anna Veijalainen.
Thalia-esityspalkinnon 2019 saavat seuraavat neljä esitystä:
Klockriketeatern, Sirius Teatern, Teater Mestola: Marat / Sade
Sirius Teaternin, Klockriketeaternin ja Teater Mestolan yhteistuotannossa Marat/Sade kukoistaa älykäs fyysinen näyttelijäntaide ja teatterileikki, jossa teoksen kriittinen potentiaali päivittyy ja saa uusia ulottuvuuksia. Ensemble voi syntyä myös teoskohtaisesti, kun työtavat ja -prosessit tekevät tilaa luottamukselliselle, erilaisuuksia hyväksyvälle näyttelijöiden itseohjautuvuutta vahvistavalle ilmapiirille. Tässä auditiivis-visuaalisessa tilateoksessa elävät kehot ja musiikki hengittävät ja soivat.
Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:
Grus Grus Teatteri: Stalker – Huviretki tienpientareelle
Grus Grus Teatterissa elävät eri esitysmuodot yhdessä toisiaan rikastuttaen. Immersiivisten esitysten ei tarvitse perustua teknologiaan. Upottaminen voi tapahtua myös päänsisäisesti. Strugatskin veljesten tieteisfantasiasta, jonka monet tuntevat myös Tarkovskin elokuvana, Tommi Silvennoinen ja Ville Kurki ovat tehneet vaellusesityksen.
Stalker – Huviretki tienpientareelle kuljettaa osallistujat tuttuihin, mutta havaitsemattomiin ympäristöihin. Teos arkipäiväistää, sanoittaa tai jopa tekee vyöhykkeen. Esitys antaa ulkopuolisen näkökulman arkisiin rakennelmiin. Se tekee hyvin pienestä suurta ja muuttaa näkymää hienovaraisesti.
Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä
Valtimonteatteri: Syklit
Asta Honkamaan näytelmä Syklit on feministinen ja anarkistinen nykynäytelmä kuukautisista. Valtimonteatterissa Honkamaa työryhmineen kuorii taidokkaasti, raikkaasti ja itseironialla ryyditettynä esiin häpeää ja kipua sekä niiden ympärille muodostunutta kulttuurillisten ilmiöiden kerrostumia ja kuvastoja. Esityksen katse on hyväksyvä ja lempeä. Näyttelijät, Outi Ikonen ja Sirja Sauros taitavat tyylilajin tarkat vaihdokset.
He valloittavat niin tylsistyneella istuskelulla, estottomalla karjumisella kuin koskettavalla naisten keskinäisellä tuellakin. Sykleistä kuka tahansa nainen tunnistaa itsensä. On lupa nauraa – miestenkin.
Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä
Anna Ackerman – Minna Hokkanen: Vaahtoa!
Minna Hokkasen ja Anna Ackermanin Vaahtoa tarkastelee sukupuolen merkitystä, hierarkiaa, vallankäyttöä ja Ihmisyyttä. Miten naista katsotaan? Molemmat ovat näytelleet Kati Herukan roolin Jouko ja Juha Turkan näytelmässä Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa, Minna TTT:ssä vuonna 1996 ja Anna 20 vuotta myöhemmin Seinäjoen kaupunginteatterissa. Näyttelijöiden henkilökohtaisista kokemuksista syntynyt Vaahtoa! on anarkistinen esitysmanifesti, täynnä itseironiaa.
Fyysisesti rohkea, teknisesti taitava ja mielipuolisen hauska teos ravistelee teatteri-instituutiota ja räjäyttää ilmaan lähes koko talon – teatterityön juurille kunniaa tehden.
Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä
Thalia-palkintoa koskevat tiedustelut: TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(a)tinfo.fi, +358 44 363 1722
Lisätietoja Thalia-esityspalkinnosta ja sen saajista aiempina vuosina
Teatterin tiedotuskeskus TINFO: TINFO-palkinto
TINFO-palkinnolla palkitaan teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita tai uudenlaisia hankkeita ja nostaa esille parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä. Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta.
Vuoden 2019 TINFO-palkinnon saaja ja perustelut:
TINFO-palkinto myönnetään digitaiteilija, esitystaiteilija ja ohjaaja Maria Oivalle. Digiteatterin kriittisenä ajattelijana Oiva on tehnyt uraauurtavaa taiteilija- ja taidelähtöistä tutkimus- ja kehitystyötä Riihimäen Teatterin #digiteatterissa vuodesta 2017.
Maria Oivan etsivä työskentelytapa on tuottanut ymmärrystä siitä, minkälaisia voisivat olla tulevaisuuden digitaaliset näyttämöt, missä voisi olla niiden potentiaalisuus. Oiva on teoksissaan näyttänyt, minkälaisina voisivat avautua digitaalisuuden mahdollisuudet teatterinäyttämöstä käsin. Oiva ei ole arkaillut puolustaa teatterin perimmäistä olemusta: lajin pohdiskelevuutta ja hitaahkoa syttyvyyttä.
Toistuvasti Maria Oiva on myös muistuttanut, ettei digitaalisuutta tule purkaa vain insinööritieteeksi. Hän on rohkaissut taiteilijoita tarttumaan kriittisellä otteella digitaalisuuden mahdollisuuksiin ja hackaamaan teknologioita omiin taiteellisiin käyttötarkoituksiin. Oiva on myös sanoittanut myös muutoksia, joihin digitaalisuus perinteisiä työnkuvia, tuotannollista osaamista ja tuotantomalleja haastaa.
TINFO-palkinto sisältää rahallisen tunnustuksen ja jaetaan joka toinen vuosi. Se luovutettiin ensi kertaa vuonna 2010 ensimmäisen Thalia-gaalan yhteydessä.
TINFO-palkintoa koskevat tiedustelut:
Teatterin tiedotuskeskus TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi, +358 44 363 1722
Lue lisää TINFO-palkinnosta ja sen aiemmista saajista
Teatterialan Ammattilaiset TAM: Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot
Teatterialan Ammattilaiset TAM ry myöntää Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä toiminnallaan edistäville teatterialan ammattilaisille. TAM haluaa palkinnoilla nostaa esiin tervettä yhteistyön ilmapiiriä rakentavia tekijöitä. Vuosittain jaettavat rahapalkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018.
Voimavara jaetaan aktiivisesti työhyvinvointia rakentavalle henkilölle, joka auttaa ja kannustaa muita, ja jonka teot ja toimet vahvistavat hyvää ilmapiiriä. Yhteisvoima jaetaan ryhmälle, osastolle tai työporukalle, joka rakentaa hyvää yhteistyötä, jonka vuorovaikutus on terveellä ja dynaamisella pohjalla. Palkinnonsaajat on valittu jäsenten ehdotuksista.
Voimavara-palkinnon 2019 saa Tampereen Työväen Teatterin luottamusmies ja teatteriteknikko Matti Kanervo. Monipuolista työuraa tehnyt sosiaalinen herrasmies tulee kaikkien kanssa toimeen suorastaan säteillen välittämistä luoden ympärilleen luottamuksen ilmapiirin kovienkin työpaineitten keskellä.
Yhteisvoima-palkinnon 2019 saa Ruska Ensemble, joka luo teatterikentällä uutta vuorovaikutusta arktisen alueen aiemmin yhteistyötä tekemättömien tahojen kanssa. Muun muassa eri kansallisteattereiden Grönlannin (Nuuk), Saamelaisten (Beaivvaś), Ob-Ugrian National Theatren (Khanty-Mansijsk) sekä Suomen Kansallisteatterin kanssa toiminut ryhmä rakentaa dialogia ja siltoja sinne missä niitä ei vielä ole.
Tasa- ja yhdenvertaiselta perustalta lähtevä yhteistyö toimii aina alkuperäiskansojen omasta lähtökohdasta. Taustalla ovat ekologiset arvot – huoli ilmastonmuutoksesta ja yhteisestä tulevaisuudesta sekä toisaalta halu jakaa positiivista toivoa ihmisille ja tuoda pohjoisten alkuperäiskansojen harmoniseen luontosuhteeseen liittyvää viisautta länsimaisessa kulttuurissa elävien ihmisten kollektiiviseen tietoisuuteen ja tekemiseen mukaan.
Voimavara- ja Yhteisvoima -palkintoja koskevat tiedustelut:
TAM / puheenjohtaja Antti Hosia, antti.hosia(a)teme.fi
Suomen Teatterit ry: Vuoden Teatteri
Suomen Teatterit ry nostaa vuosittain esille suomalaisen teatterivalion valitsemalla Vuoden Teatteriksi suomalaisen esittävän taiteen toimijan, joka on erityisen ansioitunut toiminnassaan tuottamalla elämyksiä yleisölleen, toimimalla viihtyisänä työyhteisönä henkilökunnalleen, edistämällä paikkakuntansa kulttuurielämää tai toteuttamalla muuta erityisen merkittävää tehtävää toimintaympäristössään. Järjestö on jakanut palkintoa vuodesta 1996 lähtien.
Kyseessä on tunnustuspalkinto, jonka yhteydessä vuonna 2019 myönnetään 1000 euroa. Vuoden Teatterin vuonna 2019 valitsee ja jakaa Thalia-juhlassa kansanedustaja Outi-Alanko Kahiluoto.
Valinta ja perustelut:
Vuoden 2019 Teatteri -palkinnon saaja tekee todeksi vanhan totuuden, että teatteri on keksittävä aina uudestaan. Sen tekijöillä ei ole ennakkoon lukkoon lyötyjä ajatuksia siitä, mitä esitystaide on tai mitä se voi olla. Kyse on festivaalista, joka asettaa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnyksen mahdollisimman matalalle.
Vuonna 2019 kuopiolaisen ANTI-festivaalin esityksiin saattoi törmätä puistoissa, kaduilla, kuntosalilla, laivalla, autiossa teollisuushallissa, kirkossa ja Kuopion torilla. Kun Kuopiossa tapahtuu jotakin kummallista, ihmiset tietävät jo epäillä ANTI-festivaalia. ANTI-festivaali on kansainvälisesti kiinnostava ja taiteellisesti korkeatasoinen esitystaiteen festivaali ilman minkäänlaista elitismiä tai sisäpiiriläisyyttä. ANTI-festivaali tekee tutusta outoa, tuo vieraan keskelle arkikokemusta ja tutkii näin kokemuksen ja taiteen tekemisen rajoja.
Kaksikymmenvuotias ANTI-festivaali kutsuu Kuopioon vuosittain nimekkäitä taiteilijoita ympäri maailmaa sekä edesauttaa uusien kansainvälisten ja kotimaisten tekijöiden läpimurtoa. ANTI-festivaalin sisältö ja linjaukset kertovat eri taidelajien poikkeuksellisen laajasta tuntemuksesta ja taitavasta taiteellisesta johtamisesta. ANTI-festivaalin yhteistyöhankeet koti- ja ulkomaissa samoin kuin festivaalin myöntämä kansainvälisen raadin valitsema palkinto ovat tuoneet työtä, tekemisen paikkoja, yllättäviä näyttämöitä ja tuhansittain katsojia lukemattomille tekijöille ja taiteilijoille ympäri maailman.
ANTI-festivaalista syntynyt anti Kuopion, Suomen ja koko maailman taide-elämälle on jotain täysin ainutlaatuista ja vailla vertaansa - siis kuin taide itse. On aika palkita ANTI-festivaali.
Outi Alanko-Kahiluoto
Vuoden Teatteri -palkintoa koskevat tiedustelut:
Suomen Teatterit, järjestöasiantuntija Maria Leivonen,
Maria.leivonen(a)suomenteatterit.fi, 044-907 4156
Näyttelijäliitto: Vuoden teatterinäyttelijä
Finlands Skådespelarförbund, Årets teaterskådespelare
Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon saajan jäsenäänestyksessä. Ehdokasasettelun teki Näyttelijäliiton hallitus.
Vuoden 2018 teatterinäyttelijä:
Helmi-Leena Nummela
KOM-teatteri: Veriruusut (Sigrid)
ohjaus: Lauri Maijala
Helmi-Leena Nummela valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2014. Nummela työskentelee freelancerina ja vieraillut mm. KOM-teatterissa, Turun Kaupunginteatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa.
Vuoden 2018 teatteritöihin lukeutuivat KOM-teatterin Veriruusut ja Kansallisteatterin ja Teatteri Vapaa Vyöhykkeen yhteistyöprojekti Prinsessa Pikkiriikki. Viime vuonna hänet nähtiin myös tv-sarja Putouksessa.
Äänestäjien perusteluja:
Upea ja lahjakas näyttelijä! Veriruusut oli myös teoksena yksi hienoimmista teatteriesityksistä jonka olen nähnyt!
Vahva, laaja-alainen tulkitsija.
Helmi-Leenan läsnäolo on käsittämättömän kaunista ja hänen koko olemuksensa huokuu hahmon sisäistä maailmaa pienin elein.
Koskettava, tarkasti tehty rooli.
Kirkas, tarkka ja voimakas, ainutlaatuinen monitaituri, jonka työtä seuratessa tekee mieli itkeä ilosta.
Suomen Näyttelijäliitto onnittelee Helmi-Leena Nummelaa lämpimästi!
Vuoden teatterinäyttelijä -palkintoa on jaettu vuodesta 2010 lähtien. Palkinto jaetaan vuosittain ja valitaan jäsenäänestyksellä. Rahallinen palkintosumma on 500 euroa.
Aikaisemmat palkitut:
2018 Antti Laukkarinen
2017 Seela Sella ja Niina Hosiasluoma
2016 Ria Kataja
2015 Marc Gassot
2013 Heikki Törmi
2012 Lilli Sukula-Lindblom
2011 Tuire Salonius ja Mika Piispa
2010 Ritva Sorvali ja Ola Tuominen
Vuoden teatterinäyttelijä-palkintoa koskevat tiedustelut:
järjestö- ja koulutussihteeri Helena Vesajoki, 044 300 4664
helena.vesajoki(a)nayttelijaliitto.fi
www.nayttelijaliitto.fi
Teatterikeskus: Vuoden teatteriteko
Teatterikeskus ry on valinnut Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnon voittajaksi porilaisen Lain§uojattomat-teatterifestivaalin.
Lainsuojattomat-teatterifestivaali on vahvistanut rahoituslain ulkopuolisen teatterikentän identiteettiä ja yhteisöllisyyttä jo 20 vuoden ajan.
Lain§uojattomat on vapaiden ammattiteatteriryhmien festivaali, joka on koonnut suomalaisen rahoituslain ulkopuolisen teatterikentän tekijät Poriin jo 20 vuoden ajan. Lain§uojattomat on tarjonnut paitsi esityksiä sekä Suomesta että ulkomailta, myös teatteripoliittista keskustelua, työpajoja, seminaareja ja erityisesti vapaan kentän teatteritoimijoille kokemuksen yhteisöllisyydestä ja kentän yhteisestä voimasta. Lain§uojattomat-festivaali on ollut tärkeässä roolissa rakentamassa suomalaisen esittävän taiteen vapaan kentän yhteistä identiteettiä ja itsetuntoa.
Lain§uojattomat-festivaalia olivat perustamassa muun muassa Annamari Karjalainen, Leea Klemola, Jari Juutinen, Kristian Smeds, Anna Veijalainen, Kai Tanner ja Angelika Meusel. Rakastajat-teatterin siipien suojassa vakiintuneesta ja kasvaneesta festivaalista on historiansa aikana tullut tärkeä osa Porin kulttuurielämää ja nykyään se on yksi Suomen tärkeimmistä teatterifestivaaleista. Lain§uojattomat on vuosien aikana tarjonnut hienoja elämyksiä tuhansille taiteilijoille, katsojille ja festivaalin tekijöille. Lain§uojattomat todella ansaitsee Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnon juuri 20-vuotisjuhlavuonnaan.
Teatterikeskus jakaa vuosittain Vuoden Teatteriteko -palkinnon, jonka tarkoitus on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko. Vuoden Teatteriteko -tunnustuksen voi saada suomalainen esittävän taiteen tekijä, tutkija, työryhmä, yksittäinen produktio ja sen jäsenet tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myöntää myös henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on esittävän taiteen näkökulmasta merkittävää. Vuoden Teatteriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 1977 lähtien.
Vuoden teatteriteko -palkintoa koskevat tiedustelut:
Teatterikeskus ry, Kaisa Paavolainen, vt. toiminnanjohtaja
Info(a)teatterikeskus.fi, 040 7313655