26.04.2021

Thalia-palkitut 2021

Vuoden esityksen Thalia-palkinto 2021 jaettu 

det stora landskapet palkitaan paitsi ainutlaatuisesta esitysajattelustaan myös yhteiskunnallisesta viestistään yhdenvertaisuudesta.

Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa Thalia-palkintoa huomioidakseen taiteellisesti erityisen ansioituneen esityksen, joka samalla herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä ja onnistuu olemaan yhteiskunnallinen puheenvuoro. Vuoden esityksen Thalia-palkinnon arvoiseksi vuonna 2021 katsottiin det stora landskapet, joka on DuvTeaterninSvenska Teaternin, Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijousien yhteistuotanto. Teos palkitaan paitsi ainutlaatuisesta esitysajattelustaan myös yhteiskunnallisesta viestistään: teatterin näyttämön tulee olla tila yhdenvertaisuuden todentua ja teatterin katsomon olla paikka kokea samankaltaisuutta ja yhteenkuuluvaisuutta.

Valinnan Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2021 saajasta on tehnyt raati, johon kuuluivat teatteriohjaaja ja Tampereen Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsen Hilkka-Liisa Iivanainen ja Grus Grus -teatterin ohjaaja-dramaturgi Ville Kurki. Koska edellisestä Thalia-palkinnon jakamisesta tulee kuluneeksi kaksi vuotta, raati otti valintaa tehdessään huomioon ensi-illat 11/2018-11/2020 väliseltä ajalta.

 

Mikä Thalia-palkinto?

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten teatterintekijöiden tuottama esitys. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys.  

Vuoden esityksen Thalia-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010 ensimmäisen Thalia-gaalan yhteydessä. Palkinto on tunnustus, josta jaetaan kunniakirja tekijäyhteisöille.

Teatterin tiedotuskeskus TINFO on jakaa kolmea palkintoa eri sykleissä. Vuonna 2021 oli Vuoden esityksen Thalia-palkinnon ja TINFO-palkinnon vuoro. Perinteinen Silmänkääntäjä-palkinto jaetaan seuraavan kerran vuonna 2022.

Aiempien vuosien Thalia-palkinnon saaneet: https://www.tinfo.fi/fi/thalia-palkinto  

 

Tiedustelut: 
TINFO / johtaja Linnea Stara, 050 301 2723

 

Thalia-palkinnon 2021 perustelut kokonaisuudessaan:  

Teatterin tiedotuskeskus TINFO antaa tänä vuonna Thalia-tunnustuksen I det stora landskapet – En sagolik familjekrönika -esitykselle, joka syntyi DuvTeaterninSvenska Teaternin, Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijousien yhteistuotantona.  

Raati on Thalia-palkinnon saajaa valitessaan halunnut palkita suuren, merkityksellisen taideteoksen, joka samalla onnistuu puhuttelemaan katsojaa henkilökohtaisesti. I det stora landskapet pitää kunnioittavasti kiinni jylhästä teatteriperinteestä, samalla kun se soi samassa sävellajissa nykyaikaisen esitysajattelun kanssa korostaen yhteisöllisyyttä, yhdessä kokemista ja monen kaltaista esiintyjyyttä.  

Tämä teatterillinen runsaudensarvi on täynnä anarkistista huumoria, kollektiivista koreografiaa ja ääntä, hienoa läsnäoloa ja esiintyjäkohtaista improvisaatiota. Esitys luo näyttämön ja katsomon välille mahdollisuuksia kokea samankaltaisuutta ja yhteenkuuluvaisuutta.  

Teatteri, näyttämö ja sen katsomo tuntuvat vapautuneilta tiloilta. Teoksen suuri merkityksellisyys ulottuukin kahteen limittäiseen maisemaan: yhteiskuntaan ja teatterin tekemisen kontekstiin. 

Näyttämöstä rakentuu paikka yhdenvertaisuudelle. Siellä kohdataan niin kanssaesiintyjät kuin katsojat silmästä silmään ja sydämestä sydämeen. I det stora landskapet on näin ainutlaatuinen teko suomalaisella kulttuurin ja taiteen kentällä. 

det stora landskapet -esityksestä tehty tallenne palaa uusintana katsottavaksi YLE Areenaan26.4.-9.5.2021 väliseksi ajaksi.
 

Lue aiheesta myös näyttelijä-väitöstutkija Riikka Papusen artikkeli Yhteisen kuvittelun mahdollisuus.


Thalia-priset för Årets föreställning har delats ut 

Edelläkävijyys, rohkeus ja esimerkillisyys toi palkinnon
(koontiuutinen kaikista 26.4.2021 jaetuista 20 palkinnosta)

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot