Maailma näyttämölle -logobanneri

Maailma näyttämölle 

Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa näytelmähankkeessa käännätetään teoksia suomeksi ja ruotsiksi ja tuetaan niiden tuottamista esitettäväksi suomalaisissa teattereissa. 
 
Maailma näyttämölle on käännösnäytelmähanke, jossa paitsi käännätetään teoksia suomeksi ja ruotsiksi niin myös tuetaan niiden tuottamista esitettäväksi suomalaisissa teattereissa. Hanke pyrkii saamaan käännettäviksi ja kantaesityksiksi normaalisti katveeseen jäävien kielialueiden näytelmäkirjallisuutta. Tukea jaetaan myös syntyvien esitysten kiertuetoimintaan. 
 
Hanke esittelee vuosittain sen koollekutsuman dramaturgisen asiantuntijaryhmän laatiman 25 näytelmän valikoiman ajankohtaista draamaa oman aikamme näytelmäkirjailijoilta.  
 
Suomen kulttuurirahasto (SKR) avaa ammattiteatterien ja -teatterikentän toimijoille haettavaksi käännös- ja tuotantotukea. Rahasto päättää tuotantotukien jakamisesta hakemusten perusteella. 
 
Hankkeen toteuttamista SKR:n kumppanina johtaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO), mihin kuuluu, että: 
 
TINFO tekee tunnetuksi maailman näytelmäkirjallisuutta suomalaiselle teatterikentälle. 
TINFO koordinoi dramaturgisen asiantuntijaryhmän työtä.  
TINFO mentoroi ja tarjoaa omat verkostonsa teatterien käyttöön.  
TINFO vastaa hankkeen viestinnästä teatterikentällä. 
 
Lisäksi kolmivuotisen hankkeen aikana TINFO tuottaa joka vuodelle Maailman teatteripäivän aikoihin järjestettävä tapahtuman, jonka sisältönä on maailman näytelmäkirjallisuus. Ensimmäisenä vuonna, 2022 on avoin yleisötilaisuus, jossa esitetään yksi hankkeessa suomennettu teos lukudraamana. 
 
Maailma näyttämölle -hankkeen toimintavuodet ovat 2021-2024, ja sen kokonaiskesto on seitsemän vuotta, minkä aikana teokset siirtyisivät näyttämöille. Hankkeen käynnistäjä ja rahoittaja on Suomen Kulttuurirahasto.
 
Vuoden 2022 Maailma näyttämölle -haku Suomen Kulttuurirahastossa päättynyt. Seuraavaksi Maailma näyttämölle -apurahaa voi hakea Svenska Kulturfondenin marraskuun haussa ja vuoden 2023 elokuussa jälleen SKR:lta.
 
 
Hanketta koskeviin tiedusteluihin vastaa: 
Teatterin tiedotuskeskus TINFO, johtaja Linnea Stara, p. 050 301 2723 
 

Aineesta myös:

Kymmenen uutta näytelmäkäännöstä suomalaisteattereihin. Uutinen 27.10.2022

Maailma suomalaisnäyttämöille. Suomen Kulttuurirahaston tiedote 7.10.2021


Hanke on suomenkielinen, mutta sen perusinfo löytyy myös englanniksi ja ruotsiksi:

World on Stage

Världen på scenen

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Apurahat Näytelmät Hankkeet Kirjailijat TINFO Kääntäjät