27.03.2018

TINFO-tiedote 12 / 27.3.2018

 
 
 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

TINFO-BLOGIN UUSI SARJA: UMPIHANGESTA

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti aloittaa blogisarjansa Umpihangesta toivottamalla kansainvälistä teatteripääsiäistä. 

Aiempia tinfolaisten kirjoituksia

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Hyvää Maailman teatteripäivää!

Tänään 27.3. Maailman teatteripäivänä ajattelen kaikkia niitä esittävän taiteen taiteilijoita, jotka tekevät työtään ihmiskunnan ja maapallon hyväksi. Ajattelen niitä, jotka asettavat henkensä alttiiksi ilmaistessaan itseään ja sitä, mitä ei sallita ilmaistavan, raivaten näin tietä vapaudelle.

Ajattelen niitä, jotka tulevat pitkien matkojen takaa katsomaan niitä, jotka esiintyvät tehden esityksestä yhteisen ja jaettavan. Ajattelen niitä, jotka teoksillaan asettavat meidät uuden tuntemattoman, vaikeankin, äärelle pelkäämättä torjutuksi tulemista. Ajattelen niitä, jotka uskovat tähän ruumiin hauraaseen voimaan ja ajan rajallisuuteen perustuvaan lajiin. Ajattelen kaikkia meitä, jotka uskomme tämän lajin tulevaisuuteen, uskomme tasavertaiseen toimijuuteen kannustaen ja näkyväksi tehden toistemme tekemistä.

Kuunnelkaa teatteripäivän viestejä, katsokaa ihmistä.
 

Jaksa tilastoida: Sinua tarvitaan, vapaan kentän toimija

Teatteritilastoja vuodelta 2017 tehdään vauhdilla. Nyt yhteistyökatse kohdistuu rahoituslain ulkopuoliseen teatterikenttään. Tiedän, että tietojen tuottaminen kysyy aikaa, vaivaa, kärsivällisyyttä. Tiedän ja ymmärrän enemmän kuin hyvin: kun uupumus, epätoivo ja kaikenlainen v-tutus valtaa mieltä, tuntuu tilastokysely turhan touhulta ja hullun hommalta. Ymmärrän, että tilastopaperit vetäisi mieluusti vessanpöntöstä alas, siirtäisi hamaan ikuisuuteen toivoen, että lomakkeet yhtenä päivänä vain lakkaisivat olemasta ja katoaisivat kuin pieru Saharaan ja ettei TINFOsta enää koskaan ahdisteltaisi moisella.

Pitääkö olla huolissaan? Rakas vapaan kentän toimija, älä anna masennuksen ja epätoivon vallata mieltäsi. Älä myöskään ala epäillä, etteikö sinun/teidän ryhmäsi/nne tai teatterisi/nne toiminnalla olisi merkitystä ja etteikö tilastoja lukevissa ja niiden numerofaktoja tulkitsevissa piireissä ymmärrettäisi myös tämän taidetyön erityislaatua.

Uskalla ottaa känny käteen, kilauttaa meille, kysyä apua. Lupaamme antaa tilastoterapiaa, tukea ja vahvistusta jokaiselle sitä kaipaavalle tässä kevään koitoksessa. Älä pähkäile ja kipuile yksin.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

TINFO PALVELEE

Tänään vietetään Maailman teatteripäivää 

 
"Mitä yksinkertaisempaa teatteri on, sen läheisemmin se liittää meidät inhimillisistä kyvyistä hämmästyttävimpään, kykyyn esittää Toinen."  
 
Ote meksikolaisen näytelmäkirjailijan ja journalistin Sabina Bermanin kirjoittamasta Maailman Teatteripäivän julistuksesta. Suomentanut Tarja Roinila
 
Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1962 lähtien. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus. 
 
Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä. 
 
 
Lue Sabina Bermanin teksti kokonaan
 
 

Katso videot Maailman teatteripäivän julistuksista kahdeksalla eri kielellä 

 
TINFO on tuottanut yhdessä Suomen Kansallisteatterin, Kiertuenäyttämön, Globe Art Pointin ja Klockriketeaternin kanssa Maailman teatteripäivän julistusten luennat kahdeksalla eri kielellä.  
 
Teatterilaisemme lukevat Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) tilaamia julistuksia arabiaksi, englanniksi, espanjaksi, ranskaksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi, suomeksi ja venäjäksi. 
 
Katso videot: 
 
 

Teatteri yhdistää globaalisti, osallistu #ourtheatre -kampanjaan 

 
TINFO on haastanut ITI-kumppaninsa noin 90 maassa ja siten koko teatterimaailman mukaan #ourtheatre -sosiaalisen median kampanjaan, joka ajoittuu Maailman teatteripäivän jälkeiselle viikolle 27.3.-3.4.2018.   
 
Tässä kutsu, huolehditaan, että meiltä Suomesta lähtee suuri määrä #outheatre-merkattuja postauksia! 
  
Meitä teatterin tekijöitä, katsojia ja kokijoita on paljon, me muodostamme yhteisön. Osallistumalla #ourtheatre-kampanjaan viestit taiteenlajimme merkityksestä. 
 
Mitä näet teatterissa? 
Mitä koit teatterissa? 
Miltä teatteri tuntuu? 
Mikä teatterissa koskettaa? 
Mikä on teatterin merkitys? 
Mikä teatterissa on tärkeää? 
Miten teatteri yhdistää? 
 
Helppoa: jaa teatterikokemuksesi 27.3.-3.4.2018 valitsemissasi sosiaalisen median kanavissa ja lisää tunniste #ourtheatre

 

UUTISIA

Lausunto: Kulttuurin valtionosuusalat julkisen talouden suunnitelmassa 2019-2022  

Teattereiden, orkestereiden ja museoiden rahoitusjärjestelmään suunnitellaan perusteellista muutosta. Ministeri Grahn-Laasosen asettama työryhmä jätti mietintönsä ministeri Terholle tammikuussa 2018, ja lausuntokierros asiassa päättyi 15.3.2018. Lakimuutoksesta päätettäessä tulee uuden järjestelmän käyttöön varata sen tarvitsemat resurssit.  
 
Esittämällä tarpeellisia lisäresursseja asiasta on mahdollista tehdä hallituksen esitys, joka ottaa huomioon alan kehittämistarpeet ja työryhmän niihin esittämät perustellut muutosesitykset.  

Lue Suomen Teatterit ry:n, Suomen Museoliiton ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n lausunto


Teatterimuseon kokoelmille lisätilaa 

Teatterimuseon esinekokoelmat, arkisto ja tutkijasali muuttavat nykyisistä osoitteistaan Kaapelitehtaalta ja Arabianrannasta uusiin kokoelmatiloihin kesällä ja syksyllä 2018. Samalla uuteen osoitteeseen muuttaa kokoelmien ja hallinnon henkilökunta. Kaapelitehtaalle jäävät näyttelyt, tapahtumat ja yleisötyö, jotka saavat muuton myötä lisätilaa.  

Lue lisää


Nuori Näyttämö yhdistää harrastajat, kirjailijat ja ammattiteatterit                                                                                                                                

Nuori Näyttämö -konsepti yhdistää nuoret teatterin harrastajat, ammattiteatterit ja ammattikirjailijat työskentelemään yhdessä. Mukana on 27 nuorten teatteriryhmää, seitsemän ammattiteatteria ja neljä näytelmäkirjailijaa. Näytelmät ovat Pipsa Longan Tuntemattoman eläimen jäljet, Veikko Nuutisen On isis, Gunilla Hemmingin Carmina sekä Ruotsista Rasmus Lindbergin Ainon aito mä. 

Teatterit ovat Suomen Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri, Kotkan ja Kemin kaupunginteatterit, Mikkelin ja Varkauden Teatterit ja Tampereen Työväen Teatteri. Kokonaisuus huipentuu Tampereen Teatterikesän yhteydessä 4.–5.8. 2018 pidettävään päätösfestivaaliin, jolloin mielenkiintoisimmat esitystulkinnat nousevat Tampereen Työväen Teatterin näyttämöille. 

Yhteystiedot: Tuottaja Inke Rosilo, 040 560 8607, nuori.nayttamo(a)tnl.fi 

TAPAHTUMIA

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali | 5.-10.6.2018, Imatra 

Yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaaleista juhlii tänä vuonna 15-vuotista taivaltaan. Festivaalin teemana on ”15 1/2”. Juhlavuotta vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Ohjelmistossa ovat mm. virolainen Ugala teatteri, Kajaanin kaupunginteatteri, Akhe Group, Theatre L`Atelier ja Gara Garayevin kamariorkesteri Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille.  

Festivaali järjestetään Imatralla 5.-10.6.2018. Sen taiteellisena johtajana toimii Kamran Shahmardan.  

Katso ohjelmisto 
 
Haastattelupyynnöt, pressikuvat ja lisätiedot:
Kamran Shahmardan ja Katri Lätt / 15. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali, 040 5588411, mustanjavalkoisenteatteri(a)gmail.com 


Globe Art Point Info coming soon 

Globe Art Point will implement during 2018-2020 the GAP LAB & GAP INFO – Laboratory and Information Bank of the New Finnish Arts and Culture project. In this multidisciplinary project, new ways of collaboration are created promoting accessibility and participation in lingually and culturally diverse Finland. 

GAP INFO & GAP LAB project is supported in 2018 by the Ministry of Education and Culture, Helsinki´s Cultural Services and the Finnish Culture Foundation (Suomen Kulttuurirahasto). 

In 2018 the total budget is 120 000 ¤ of which 37,5 % is allocated to GAP INFO and 62,5% for GAP LAB. The 240 000 ¤ grant received from Finnish Culture Foundation is a three-year grant for actions in 2018-2020. 

GAP LAB & GAP INFO project will be implemented during 2018-2020. To participate and reflect the project, please follow our communication in social media, our newsletters and other information channels. 

www.globeartpoint.fi

TYÖPAIKKOJA

Tilastoasiantuntija Frameen | Haku 2.4.2018 mennessä 

Frame Contemporary Art Finland etsii tilastoasiantuntijaa tuottamaan Framen taidegalleriatilastoja. 

Asiantuntijan tehtävänä on kyselyaineistojen käsittely, tarkistus, kvantitatiivinen analyysi ja datan visualisointi. Työssä tarvitaan tarkkuutta, huolellisuutta ja hyvää Excel-osaamista. Työ on osa-aikaista, eli sopii hyvin freelancerille, alan opiskelijalle tai osa-aikatyössä olevalle. Työ sijoittuu aikavälille huhtikuu-kesäkuu 2018, niin että huhti-toukokuussa työaika on 50 % kokonaistyöajasta ja kesäkuussa 100 %. 

Frame Contemporary Art Finland on säätiö ja nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio, joka tekee suomalaisesta nykytaiteesta yhä kansainvälisempää, vahvempaa ja näkyvämpää. Frame toimii nykytaiteen tiedotuskeskuksena, eli kokoamme ja tuotamme tietoa ja tilastoja nykytaiteen toimialasta alan ammattilaisten, päättäjien ja median käyttöön. 

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ja CV:si viimeistään maanantaina 2.4.2018 otsikolla “Tilastoasiantuntija” osoitteeseen rekry(a)frame-finland.fi. 

Lisätietoja tehtävästä antaa viestintäpäällikkö Laura Boxberg, laura.boxberg(a)frame-finland.fi, 044 739 6079. 

Katso ilmoitus


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.