11.05.2017

TINFO-tiedote 16 / 11.5.2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUKSIA

TYÖPAIKKOJA 

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN  

Itsenäisyyden juhlavuonna Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tekee mikropistoja itsenäisen Suomen teatterivuosiin. Mikropistot ilmestyvät viikoittain TINFO-tiedotteessa käyden läpi vuoden, pari kerrallaan, jotta joulukuussa päästään vuoteen 2017.  

1947

”Miten pitkälle teatteri voi ja saa mennä tässä osayleisön toivomusten noudattamisessa on asia, josta tavallisesti ollaan eri mieltä, on aina muistettava, että teatterin tehtävänä on ennen kaikkea kasvattaa ja kehittää yleisöään”, jyrisee toimittaja Olavi Vesterdahl (Veistäjä) Aamulehdessä Tampereen Työväen Teatterin keventyneen ohjelmiston kirvoittamana. Kalle Aaltosen morsian on se silmätikku – vuoden 1947 suursuosikki ympäri Suomen. Näyttämötaidelautakunta epää jo esityksessään valtionapua TTT:lle perustellen esitystään sillä, että varjoon on jäänyt varsinainen taiteellinen ohjelmisto. Opetusministeriö tekee näyttämötaidelautakunnan esityksestä poikkeavan päätöksen, ja teatterin valtionavustus säilyy ennallaan.

Tampereen Työväen Teatterissa esitetään muutakin. Caldwellin Tupakkatie on katsojille liikaa, monessa muussa kaupungissa esitetty Satren Kunniallinen portto tai Aymén Portto ja pyhimys järkyttävät myös. ”Turmeltuneisuutta”, ”rivoutta”, ”karkeutta”, ”pornografiaa”!

Hella Wuolijoen kymmenen vuotta aiemmin ilmestynyt ja esitetty Juurakon Hulda löytää itsensä Hollywood-tuotannoksi. H.C. Potterin ohjaama Farmer´s Daughter nimiroolin esittäjä Loretta Young saa parhaan naispääosan Oscarin.

Suomessa on oikea synnytysbuumi. Uusia kansalaisia syntyy kaikkien aikojen ennätys: 108 168.

1948

Kylmä sota puhaltaa teatterissakin, ja kylmässä sodassa kulttuuripropaganda on vaarallinen ase. Pariisin rauhansopimus on solmittu edellisvuonna. YYA-sopimus solmitaan keväällä. Heinäkuussa Suomessa pidetään vaalit, ja K-A Fagerholm muodostaa sosialidemokraattisen vähemmistöhallituksen. Pääministeriä pidetään rautaesiripun toisella puolella anglo-amerikkalaisen blokin miehenä.

Suomen Kansallisteatteri esittää Jean-Paul Sartren Likaisia käsiä. Työkansan Sanomissa Armas Äikiä syyttää Sartrea yrityksistä hyökätä Neuvostoliittoa vastaan Jugoslavian sovittelu- ja kansallisuuspolitiikalla. Näytelmää hän pitää neuvostovihamielisenä. Eikä siinä vielä kylliksi. Äikiän mukaan näytelmän päähenkilö Aku Korhosen näyttämöhahmo Hoederer muistuttaa epäilyttävästi Stalinia. Äikiän mukaan teatteri haluaa tarjota suomalaisille näyttämöllä toteutettuna talvisodanaikaisen unelmansa, Stalinin murhan. Vasemmistoälymystöä edustavan Vapaan Sanan Raoul Palmgren sen sijaan puolustaa näytelmää ja syyttää kritiikkiä dogmatismista. Neuvostoliiton suurlähetystö kiinnostuu esityksestä. Neuvostoliiton lähetystö esittää itsenäisyyspäivän aattona 5.12.1948 nootin suomalaisten harjoittamasta vihamielisestä progapandasta näyttämöillä. Nootti koskee Likaisten käsien lisäksi Sam Sihvon Jääkärin morsianta Punaisessa Myllyssä. Likaisista käsistä jää viimeinen esitys esittämättä.

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

75 vuoden kelausta, kolmen viikon kelaa

Nyt TINFO työskentelee suurimmaksi osaksi väistötiloissa Holmbergin residenssissä. Elokuussa on sitten muutto pysyvästi uusiin tiloihin. 

Tämä on suuri muutto! Olemme käyneet lävitse suunnattoman määrän Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton ja Teatterin tiedotuskeskuksen vanhaa arkistoaineistoa. Aikajanalla Keskusliiton perustamisesta vuodesta 1942 lähivuosiin. Olemme luopuneet vuosikymmenten muistista, emme hylänneet, emme tuhonneet vaan seuloneet ja lahjoittaneet sen Teatterimuseoon tiedontarvitsijoiden käyttöön. Siellä odottaa nyt arviolta kolmisen kuutiota muuttolaatikkoja, useampi arkistohyllymetri, täynnä tutkimuksen kannalta arvokasta aineistoa –mutta myös seulottavaa. Työtä, työtä. Seulottavaa riittää edelleen. Ei historia ole sitä, että joka lippulappu säästetään.  

Puhdistavaa ja voimaannuttavaa tämä organisatorinen ja institutionaalinen konmari: mistä voimme luopua, mitä todella tarvitsemme. Olemme luopuneet, kierrättäneet, turvatuhonneet, puhdistaneet. Mikrohistoriamme kannalta jäänteenomainen lähtee, orastavalle raivataan tilaa vallitsevan rinnalla, Raymond Williamsia lainaten.

Kun arkisto on saatu järjestetyiksi, toivon jonkun innostuvan tuon aineiston pohjalta tutkimaan, miltä näytti teatteri- ja näyttämötaiteilijapolitiikka ja kansainvälisyys alan keskeisen järjestön näkökulmasta, ei valtion.

Etelän varis pohjoisissa teatteritodellisuuksissa

Kemissä

Ensimmäinen osa pohjoisen kierrosta on takana. Perspektiiviä pituussuunnassa. Kävin Kemissä ja Rovaniemellä, näin viisi esitystä, näin ihmisiä, puhuttiin ja puhumista jatketaan edelleen. Tulevana viikonloppuna olen Kemijärvellä ja Kajaanissa. Rovaniemen Teatteri vierailee Kemijärvellä, ja Kajaanissa onnistun vielä näkemään kaksi esitystä. Teatteri ja sen merkitys asettuvat uuteen näkövinkkeliin.

Kemissä tapasin teattereiden innostuneita ja teatterilleen omistautuneita ammattilaisia. Talossa tunnetaan sisäistä ylpeyttä, ei nillitetä pienistä, venytään ja muunnutaan roolista toiseen. Kemissä Sarianne Paasosen ohjelmistopolitiikka on ryhdikästä, eikä mennä sieltä missä aita on matalin. Ei anneta periksi.

Yhdeksän näyttelijän porukalla liikutaan kuitenkin riskirajalla, yhdenkin sairastuminen on katastrofi. Työtahti ei tunne hengähdystaukoja. Teatterissa on oma nuorisolinja, siellä kasvatetaan hyviä tekijöitä. Teatteri sijaitsee kulttuurikeskuksessa, samassa yhteydessä toimii kirjasto ja museo sekä konservatorio. Näissä tiloissa ollaan, yleisöä riittää, tosin vanhempaa. Ei teatteri paikkakunnan väestö- tai koulutusrakenteelle mitään voi. Ne ovat annettuja olosuhteita, niiden kanssa eletään. Suurempia peruskorjausrahoja ei ole näköpiirissä, pienten askelten politiikkaa.

Laura Ruohosen ja Anna-Mari Kähärän Yökyöpelit on hyvä veto, Kemin nuorisolinjasta saa vahvistusta. Meri-Lapissa riittää ennakkoluulotonta porukkaa Tervolasta tulee iso eläkeporukka katsomaan lastenesitystä. Kemissä jos missä kannattaa tehdä Pirjo Hassisen oikeistopopulismin noususta kertova Popula ja näyttää, mistä vihapuhe ja fasistis-rasistinen väkivalta saa sytykkeensä.  Kemihän on juuri se kaupunki, jossa Soldiers of Odin sai alkunsa.

Kimmo Hirvenmäki on tehnyt yhteistyössä Riku Innamaan kanssa Miljoona hyvää syytä -monologin. Hieno bongaus näyttelijältä tämä Duncan Macmillanin (Keuhkot) masennusta ja itsemurhaa pohdiskeleva monologi. Tematiikka on synkkä, mutta esitys täynnä huumoria, pientä iloa. Kolmellakymmenellä ihmisellä on hauskaa näyttelijän ja toistensa kanssa! Niin juuri. Ei olla yksin. Hirvenmäki on herkkävaistoinen psykologivelho, joka pystyy osallistamaan meitä katsojia ilman, että me kokisimme itsemme pakotetuiksi ja vallankäytön uhreiksi. Tässä ollaan pelotta yhteisessä leikissä mukana eri rooleissa tekemässä oma osamme ja ennen kaikkea jakamassa syitä, miksi kannattaa elää. Tämä on toivoa ja vahvuutta virittävä esityshelmi, yhteinen kohtaaminen. Soisi tämän yhden miehen painavasisältöisen kevytesityksen löytävän tiensä pidemmillekin kiertueille tai etelän festivaaleille.

Syksyllä ohjelmistoon tulee Kemin oman tytön Ritva Siikalan teos Kemin tyttö – kaksi matkaa Israeliin, joka nähtiin Willensaunassa. Kemin teatterin esityskokemuksistaan bloggaa Katsomon kuningatar.

Rovaniemellä

Kun kävelen Rovaniemen katuja ja kerron meneväni teatteriin, ihmiset mainitsevat heti Piafin. Selvästi jonkinlainen juttu täällä. Ja Fon Ei Makseta ei makseta.

Me istumme Rovaniemen pienellä näyttämöllä, joka on nyt tehty ravintolateatteriksi. Toimii! Kuhiseva tunnelma keskipäivällä. Rovaniemen Piaf on hieno, turhasta nimihenkilöä romantisoivasta ja sankarillistavasta kuonasta puhdistettu esitys. Piafissa vähemmän on enemmän.

Mitä tarvitaan: naisnäyttelijä, jolla riittää materiaalisuutta Piafiin, miesnäyttelijä, joka vetää kaikki Piafin miehet ja kertojan roolin sekä kapellimestari, joka toimii hienossa vuorovaikutuksessa kumpaankin, ohjaaja ja valo- ja äänisuunnittelija. Esitys näyttää ristinmuotoisella catwalkilla tämän naisen elämän. Nainen ilmestyy vähän kuin muistoista elämään, astuu kenkiinsä ja tarina alkaa ja poistuu valoon. Kengät jäävät. Kelpaa sitä tehdä Piafia, kun osataan.

Rovaniemen Teatteri - Lapin Alueteatteri uskoo paikallisuuteen ja juhlii itsenäisyyden juhlavuotta komeasti, suuren ja pienen yhdistelmänä ja keskinäisenä dialogina – ja jatkaa vuoropuhelua vielä vuonna 2018. Veijaritarinasta tulee 2000-luvun kansanteatteria, kun legendaarinen metsätyömies Nätti-Jussi näyttämöllistyy. Lapsille tehdään Pessi ja Illuusia, sadun muotoon puettu tarina jälleenrakennuksestamme, selviämisestä ja uskosta. Ja jatkoa seuraa vuonna 2018 teoksessa Veljet keskenään. Siinä kysytään, miten me olemme täällä toistemme kanssa?

Ajattelen, minkälainen voimavara teatterille ja teatterinjohtajalle on ohjaaja, Rovaniemellä Eljas Liinamaa, ja kapellimestari Minna Siitonen. Uusjuurtumista, asettautumista! Arjen etiikkaa! Ja tietenkin näyttelijät!

Miten rakennetaan aluepoliittista oikeudenmukaisuutta

Etsin turhaan Pohjolan Sanomia Kemin kirjaston lehtihyllystä kunnes tajusin, että lehti oli hiljan lakannut ilmestymästä. Nyt Lapissa luetaan Lapin Kansaa ja ilmaisjakelulehtiä. Lapin Kansa hehkuttaa Lapin matkailun kasvulukuja. Ne uutiset välittyvät eteläänkin.

MMM – elinkeinojohtaja puhuu siitä, että Lappi elää kolmesta M:stä metsästä, matkailusta ja malmista. Noin 180 000 asukasta, joista Rovaniemellä asuu noin 62 000, Kemissä noin 21 000. Huolissaan ollaan työstä, tulevaisuudesta, ympäristöstä. Rovaniemi on Euroopan suurin kaupunki, pinta-alaltaan hieman yli 8000 neliökilometriä, Inari Euroopan suurin kunta hieman yli 17 000 neliökilometriä. Hollantiin mahtuisi vain viisi Rovaniemeä ja 2,5 Inaria.

Mietin erilaisia alue- ja kuntatodellisuuksia ja aluepoliittista oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta tai eriarvoisuutta. Tällaiset eettiset kysymykset eivät ole mediaseksikkäitä eivätkä kulttuuripoliittisesti trendikkäitä.  

Miten uudistetaan kulttuurin rahoitusta eettisesti ja myös aluepoliittisesti eettisesti ja kestävällä tavalla? Miten ottaa huomioon alueelliset todellisuudet? Tarvittaisiinko esimerkiksi Lapissa ja Kainuussa ja ehkä monella muullakin alueella kulttuuriin niin sanottua positiivista erityiskohtelua, jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi.

Vanhasta kunnon paperisesta Suomen kartasta hahmottaa etäisyydet. Pohjois-Suomi taittuu pallean korkeudelta kartan toiselle puolelle. Rovaniemeltä Ivaloon on matkaa 340 kilometriä, suurin piirtein saman verran kuin Helsingistä Kuopioon. 500 kilometrin säteellä Amsterdamista ollaan jo suurin piirtein Pariisissa ja Berliinissä.

Mitä tarkoittaa kiertäminen Lapissa? Rovaniemi on ottanut tehtäväkseen esiintyä omalla paikkakunnallaan kaikkialla ja lisäksi koko Lapissa. Vuonna 2016 Rovaniemen teatteri - Lapin alueteatteri kiersi 78 esityksellä lappilaisilla kunnissa.

Kaamoksessa väkeä vaeltaa lumimyrskyä uhmaten esitystä katsomaan. Teatterilla on merkitystä.

Emme me halua Euroopan takamaaksi. Emme halua takamaita Suomeen.

Esitysmaratonia tulevaisuuden teatterissa

Teatterikorkeakoulun ja Nätyn kanditeatteri on jatkunut! Nähtävänä on ollut myös maisterintöitä. Ei tarvitse pelätä, että joutuu katsomaan juuttuneita ja ennen nähtyjä keloja. Esityksiä keveänhärskillä ja pelottomalla asenteella, taitavasti. Disney-musikaalissa nimeltään Koira kuolee saa aistimellista mielihyvää pahuuden ympäriltä. Se on splatteria, tämän ajan nais-Tarantinot tulevat! Esitys on poliittisesti epäkorrektin märkä uni. Pahvista raketteja ja autoja myöten tehty leikkilavastus ja hienot virkatut(?) fantasiapuvut! Esitys irrottelee, siinä hehkuvat tulevat musikaalitähdet.

Teatteri Telakan Hullu tekee kirurgisen avauksen psykoottiseen mieleen käsittämättömällä tarkkuudella ja sisältä päin. Vastaavan tekee Antti Lehtisen Sinun näytelmäsi, jossa skitsofreenikon jakaantuneen mielen harhaiset äänet tulkitsee ”toinen”. Miksi minulle tulee mieleen myös Virginia Woolf?  Mieli on ruumista myöten jakautunut kahdeksi. Hyvin toimeentulevan perheen äidin mieli on mennyt rikki. Hienosti viritetty, yhtä aikaa julma ja hauska ”olohuonedraama” tyylikkäässä kaikennielevässä harmaudessa. Suljetun maailman ja mielen dramaturgiaa, johon tunkeutuvat satunnaisesti tv-kokki tai josta sairas pakottautuu ulos.

Sampsa Timoskaisen kevyt ja peloton sydän on site-specific -esitys Kivikon hiihtohallissa. Tämä keskipakoinen fragmentaarinen esitys onnistuu materiaalistamaan ja kuvallistamaan sen onttouden- ja vieraudentunteen, jota nuori sukupolvi tuntee mennyttä Suomea rakentaneiden myyttien äärellä. Konkreettisia ja omakohtaisia havaintoja. Loppua kohden katse käännetään menneisyydestä nykyhetkeen näyttelijöiden omiin kokemuksiin.

Otto Sandqvistin Celeste on romantikon ja poeettisen arkkitehdin työ.  Kun kirjailija ohjaa omaa teostaan, teksti saattaisi pienentyä. Mutta ei pelkoa! Sandqvistin ohjaus rakentaa avoimeen teokseen vielä lisää kierroksia.  Tässä tehdään itseään esittävien, itselleen poseeraavien selfie-ihmisten toden, unien, fantasioiden ja halujen ihmissuhdekudosta. Selfieitä ei edes tarvitse ottaa, leikit ja pelit on sisäistetty. Tekstuaalinen maailma on variaatioita kulutuskapitalistisen hedonistisen maailman läheisyyskammoisten ihmisten leikeistä. Celesten kehyksenä on taidenäyttely. Me olemme näyttelyn avajaisvieraita kokonaisvaltaisessa tilainstallaatiossa, jossa erilaiset välinpitämättömien leikkien variaatiot avautuvat. Celeste on täynnä parodiaa ja klisettä, mutta sen perussävy on alakulo tai melankolia.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Ammattiteatterit- ja ryhmät: toiminta näkyväksi ilmoittamalla katsojatiedot Teatteritilastoihin 2016! 

Rahoituslain ulkopuolisten ammattiteattereiden ja -ryhmien esityskerta- ja katsojatietoja ehtii vielä ilmoittaa Teatteritilastoihin 2016, joka ilmestyy heinäkuun alussa.  
 
Toimita tietosi 19.5.2017 mennessä. Tietojen lähettäminen kannattaa, sillä saatte toiminnallenne näkyvyyttä  Teatteritilastot 2016 -kirjassa ja -verkkojulkaisussa. Tilastotiedot ovat tärkeä teatteripoliittisen vaikuttamisen väline. 

Jos tilastoista on kysyttävää, ota yhteyttä tilastonlaatija Piia Volmariin: piia.volmari(a)tinfo.fi / 050 353 6588 

Ohjelmistokortti, jolla tiedot ilmoitetaan löytyy verkkosivuiltamme: https://www.tinfo.fi/fi/teatteritilastot


TINFO on muuttanut: uusia puhelinnumeroita

Tinfolaiset työskentelevät kesän ajan väliaikaisissa tiloissa ns. Holmbergin residenssissä, osoitteessa Tunturikatu 15 B, Helsinki. Muutto pois Teatterikulmasta toi uusia puhelinnumeroita käyttöön:

Tilastonlaatija Piia Volmari, +358 50 353 6588 

Viestintäassistentin sijainen Elina Knaapi, +358 50 353 6273 

Tutkimus- ja hallintokoordinaattori Mikko Karvinen, +358 50 353 7874

Sähköpostiosoitteet ovat samat vanhat tutut. 

Katso kaikki yhteystietomme.


Teatterin tiedotuskeskuksen hallitus 2017-2018 

Teatterin tiedotuskeskus ry:n (TINFO) vuosikokous pidettiin 24.4.2017. TINFOn hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin:

Elias Edström, näyttelijä, ohjaaja
Samuli Nordberg, tanssitaiteilija, yliopistonlehtori
Saana Lavaste, professori

Vanhoina jäseninä TINFOn hallituksessa jatkavat:

Maarit Pyökäri, teatterinjohtaja
Maaria Kuukorento, toiminnanjohtaja
Satu Rasila, näytelmäkirjailija
Kalle Ropponen, valosuunnittelija
Annukka Ruuskanen, toiminnanjohtaja
Helena Ryti, näyttelijä
Tommi Saarikivi, toimitusjohtaja

TINFO on asiantuntija-, palvelu- ja välittäjäorganisaatio, jonka taustalla vaikuttaa 12 teatterikentän toimijaa: alan organisaatioita sekä koulutus-, tutkimus- ja festivaalikenttää. 
 
Lue tarkemmin siitä, miten TINFO toimii.


TINFO kerää ammattiteatterin ensi-illat verkkopalveluun, ilmoita tiedot 

Ammattiteattereiden syksyn ensi-iltalistaus on käynnissä TINFO-verkkosivuilla. Tietokantaan jo lisättyjä ensi-iltoja voit käydä selaamassa osoitteessa www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja

Lähetä oman teatterisi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Kirjoita viestin otsikoksi "ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi tai muut työryhmän tiedot sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teksti kotimaisen tekstin kantaesitys, lasten- tai nuortenteatteria tai yhteistuotanto. 

www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja


Kesäteatterilla on merkitystä: satoja esityksiä ja miljoonayleisö


Vapusta alkava kesäteatterikausi on merkittävä suomalainen ilmiö. Joka kesä tulee ensi-iltaan satoja uusia teatterikipaleita, ja katsojamäärät ovat olleet vuodesta toiseen miljoonaluokkaa. Kesäteatterilla on merkitystä niin katsojille kuin tekijöillekin.  

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on kerännyt kaikille avoimeen verkkopalveluun kesän 2017 ensi-iltatietoja, esityksiä on koossa liki 300 (2016: 405 ensi-iltaa). Viime kesän katsojamääriä selvitettiin kyselyllä, johon saatiin vastaus 160 esityksestä. Otannan perusteella, mediaanien avulla tehty arvio antaa kesälle 2016 kesäteatterien katsojamääräksi 1 040 000. 

Sade ei lannistanut kesäteatterin tekijöitä, vaikka katsojia olikin eniten liikkeellä hyvän sään aikaan. Kyselyyn saaduista vastauksista heijastuu tekijöiden asenne: lähestyvä ukkonen tai sateen liukastama alusta toivat lisäjännitystä esitykseen. Jotkin kesäteatterit saavuttivat omat ennätysyleisömääränsä ilmoista ja peruutuksista huolimatta. Monelle esityspaikalle on rakennettu katettu katsomo, tällä haetaan myös etua kilpailussa naapurikylän teatterin kanssa. 

Vetävä ohjelmisto on valttia myös kesäteatterissa. Kesäteatterilaisten kertomuksista käy ilmi paikallistarinoiden ja muun tuttuuden vetovoima. Kylän oman kirjailijan teksti on iso bonus. Kesäteatterilaiset saattavat kokea tekevänsä pieniä kulttuuritekoja, kun tarinoihin ikuistetaan pala paikkakunnan ja seudun historiaa. 

Toisinaan ohjelmistovalintaan on saattanut vaikuttaa näytelmään kirjoittetujen roolien määrä, niitä pitää olla sopivan paljon, jotta kaikille riittää näyteltävää. Osa teattereista valmistaa kesään jopa useamman ensi-illan, joista yksi voi olla vaikka koko perheen teatteria. 

Kesäteatterissa esitettävät tekstit joko syntyvät tiiviin tekijäporukan joukossa tai ovat ammattikirjailijoiden teoksia. Musiikki on saanut kesäesitykset svengaamaan ja yleisön tyytyväiseksi monella viime kesän esityspaikalla. Osassa kesäteattereita ajatellaan ohjelmistojakin pitkäjänteisesti, on tehty teossarjoja, joilla on tähdätty Suomi100 -juhlavuoden suveen. 

Kesäteattereissa mietitään palvelua, esimerkiksi lapsikatsojille suunnattujen näytelmien esitys on ennen päiväuniaikaa ja lippujen hinnat normaalia edullisemmat. Kesäihmisten ajasta kilpaillessaan teatterit kehittävät markkinointiaan, oheispalveluita, järjestävät yönäytöksiä, kiertävät saaristossa ja investoivat esimerkiksi mukaviin selkänojallisiin istuimiin katsomossa. Kesäteatterien tekijäjoukot kertovat kokeilevansa uudenlaisia esityksiä, jotta oma ja yleisön into säilyisi ja kasvaisi.

Selaa kesäteatterien ensi-iltoja 2017: https://www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja

Katso muuta kesäteatteri-infoa: https://www.tinfo.fi/fi/Kesateatteri-info

Tiedustelut: 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO), tiedotus, 050 353 6273 tai tinfo(a)tinfo.fi

UUTISIA

Teatteri Metamorfoosin Anatomy of Fear Viroon ja Yhdysvaltoihin 

Helsinkiläisen Teatteri Metamorfoosin esitys Anatomy of Fear nähdään kesäkuussa Tallinnassa visuaalisen teatterin festivaalilla (NuQ Treff 1.–4.6.2017) ja Chicagossa fyysisen teatterin festivaalilla (Physical Festival 2.–10.6.2017). Esitys sai ensi-iltansa MasQue-naamioteatterifestivaalilla Helsingissä 2.10.2015. 

Anatomy of Fear on nukketeatteria ja fyysistä teatteria yhdistelevä esitys. jossa ohjaaja-näyttelijä Davide Giovanzana asettaa itsensä näyttämölle ihmisen kokoisen nuken kanssa. Giovanzana käyttää henkilökohtaisia kokemuksiaan elämästään esityksen katalyyttinä.

Anatomy of Fearin tarkoituksena on ymmärtää ja tutkia pelon kulttuuria; se on tutkimus siitä, miten selviydymme uhkaavasta maailmasta ympärillämme. Monitaiteellisessa esityksessä aihetta käsitellään fyysisen teatterin, nukketeatterin, neurotieteen ja Francis Baconin maalauksista inspiroituneen Markus Alasen videotaiteen avulla. Liveäänet ja -musiikin lavalta käsin luo italialainen äänitaiteilija ja muusikko Eugenio Caria.

Esitysajat 

1.6.2017 NuQ Treff, Kanuti Gildi Saal, Tallinna, Viro

8-10.6.2017 Physical Festival, Stage 773, Chicago, Yhdysvallat

teatteri(a)metamorfoosi.com 

www.metamorfoosi.com


Anna Paavilaisen Play Rape Theaterformen-festivaalilla Hannoverissa 17.-18.6.2017 

Suomalaisen näyttelijän Anna Paavilaisen monologiesitys Play Rape vierailee Hannoveriin Theaterformen-festivaalilla. Esitys teatteriraiskauksista nähdään 17.-18.6.2017. 

Nuoren naisnäyttelijän omiin ammatillisiin kokemuksiin pohjautuva Play Rape nähtiin Suomessa feministisenä pamflettina, joka ennennäkemättömällä tavalla ravistelee teatterin rakenteita ja totuttuja sukupuoliasetelmia. Anna Paavilainen esitti ohjaamansa ja kirjoittamansa Play Rapen mm. täysille katsomoille Suomen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Tampereen Teatterikesän näytösten perusteella teos sai kutsuja mm. Dredesdeniin, Lontooseen ja San Fransiscoon. 

Esitys vieraili jo 2016 Saksassa Dresdenin Off Europassa, mutta nyt Hannoverissa on ensi kertaa käytössä näytelmän saksankielinen tekstitys. Teoksen on saksantanut Eeva Bergroth.

www.theaterformen.de


EFFE-laatuleima ANTI -festivaalille sekä Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille 

Euroopan festivaaliyhdistys EFA (European Festivals Association) on myöntänyt ANTI – Contemporary Art Festivalille sekä Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille EFFE-laatuleiman (Europe for Festivals, Festivals for Europe). Tunnustus myönnetään festivaaleille, joiden katsotaan olevan taiteellisesti korkeatasoisia ja joilla on vaikutusta niin paikallisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. 

Molemmat festivaalit ovat täten osa Euroopan festivaaliyhdistyksen (EFA) alaista EFFE-festivaaliverkostoa, joka koostuu taiteellisesti laadukkaista ja sekä paikallisesti, kansallisesti että kansainvälisesti merkittävistä festivaaleista.  

EFA on yhdistänyt tunnettuja musiikki-, tanssi-, teatteri-, ja poikkitaiteellisia festivaaleja Euroopasta ja maailmalta jo yli 60 vuoden ajan. Tänä päivänä EFA yhdistää noin 715 festivaalia ja festivaaliyhdistystä 39:stä maasta, tarkoituksenaan innoittaa toisiaan, jakaa tietoa, auttaa festivaaleja löytämään yhteinen kieli jolla muodostaa linjansa, lisätä verkostoitumismahdollisuuksia ja informoida festivaaleja kulttuurimaailman asioista. 

Lisätietoa EFFE:n verkkosivuilta


Nuori Näyttämö 2016–2018 osallistujat valittu  

Valtakunnalliseen Nuori Näyttämö -hankkeeseen on valittu mukaan 27 nuorten teatteriryhmää toteuttamaan uusia näytelmiä yhteistyössä ammattiteattereiden kanssa.  

Hanketta varten kirjoitetut, monitahoisesti nuorten maailmaa käsittelevät, 13-19-vuotiaille suunnatut uudet näytelmät on tilattu Suomen eturivin näytelmäkirjailijoilta: Gunilla Hemmingiltä, Pipsa Longalta ja Veikko Nuutiselta. Neljännen näytelmän on kirjoittanut Rasmus Lindberg Ruotsin vastaavalle hankkeelle 2014. 

Yhteistyö huipentuu paikallisesti kuuteen teatterifestivaaliin huhti-toukokuussa 2018, jolloin koko Suomen alueella nähdään kantaesityksinä neljästä näytelmästä 27 eri tulkintaa. 13–19-vuotiaat nuoret ovat valinneet esitettäväkseen jonkun kolmesta hankkeelle kirjoitetusta ja yhdestä suomennetusta näytelmästä. 

Elokuussa 2018 pidetään Tampereen Teatterikesän alkupäivinä suuri Nuori Näyttämö -päätösfestivaali Tampereen Työväen Teatterin kahdella näyttämöllä. Tämä on uusien nuortennäytelmätekstien juhlakatselmus, johon tullaan kutsumaan tulkinnat neljästä näytelmästä.  

Nuori Näyttämö -hankkeessa mukana olevat seitsemän ammattiteatteria edustavat sekä maantieteellisesti ja toiminnallisesti koko Suomea. Pääkaupunkiseudun kaksi suurta toimijaa, Helsingin Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri, yhdistävät ensimmäistä kertaa historiassaan voimansa yhteisen paikallisfestivaalin järjestelyissä keväällä 2018. Maakuntateattereista Mikkelin ja Varkauden Teatterit järjestävät yhteisen paikallisfestivaalin. Pohjoisista teattereista osallistuu Kemin kaupunginteatteri, ja itäisin on Kotkan kaupunginteatteri. Pirkanmaan nuoret tekevät yhteistyötä Tampereen Työväen Teatterin kanssa, joka on suuren päätösfestivaalin tapahtumapaikka. 

Nuori Näyttämö hankkeen valtakunnallisena toteuttajana toimii Työväen Näyttämöiden Liitto. Hanketta tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Kansan Sivistysrahasto. 

www.nuorinayttamo.info


Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali: ohjelmisto julkistettu 

14. Kansainvälinen Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali Imatralla 7.-11.6.2017  

Festivaalin teema: ”koko maailma on näyttämö”. 

Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii Kamran Shahmardan 

Itsenäisen Suomen täyttäessä 100 vuotta vuonna 2017, esitetään 14. Mustan ja Valkoisen Kansainvälisen Teatterifestivaalin ohjelmistossa aihepiiriin sopivaa teatteria, sirkusta, katuteatteria, katumusiikkia, nykytanssia, lastenteatteria, draamaa ja elokuvaa. 

Koko ohjelma on julkaistu. Tervetuloa Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille Imatralle!

blackandwhitetheatre.net


Tampereen Teatterikesän pääohjelmiston esityksissä kuuluu sivullisten ääni

Tampereen Teatterikesän pääohjelmisto on julkistettu. Tämän kesän esitykset nostavat esiin sivulliset, unohdetut ja hylätyt. Monissa esityksissä myös pohditaan, mistä yhteisöt muodostuvat, ja ketkä niihin mahtuvat. Lisäksi ohjelmiston erityispiirre on poikkitaiteellisuus. 
 
Esitysvalinnoista vastaavan taiteellisen johtoryhmän – Milja Sarkolan, Miko Jaakkolan ja Erik Söderblomin – sanoin: ”Olemme tänä vuonna halunneet nostaa esiin sivuutetut, karkotetut, toiseutetut, hylätyt, unohdetut. Tarinoita ja kohtaloita, jotka harvemmin pääsevät sinne, missä kansallisen identiteetin ydin muodostuu.” 
 
Pääohjelmistossa on mukana 19 produktiota, ja näytöksiä on kaikkiaan 42. 

Tampereen Teatterikesä järjestetään 49. kerran 7.–13. elokuuta 2017.  

Tutustu pääohjelmiston esityksiin täältä.

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Köydet Irti! -festivaali | 9.-13.5.2017, Turku 

Köydet Irti! -festivaali on Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta tanssinopettajiksi valmistuvien opiskelijoiden opinnäytetyöfestivaali.  
 
Taiteellisten opinnäytetöiden festivaali järjestetään Taideakatemian Köysiteatterissa 9.5.-13.5.2017. Luvassa on yhdeksän opiskelijoiden esitystä monipuolisella kattauksella sooloista ryhmäkoreografioiden kautta tanssivideoihin. 
 
Köydet Irti! -festivaali on saanut alkunsa vuonna 1999, kun valmistuvien tanssinopettajaopiskelijoiden taiteelliset opinnäytetyöt koottiin ensimmäistä kertaa yhdeksi isoksi opinnäytetyöfestivaaliksi. Tänä vuonna festivaali täyttää 18 vuotta eli on saavuttanut ”täysi-ikäisyyden”.  
 
Opinnäytetyöfestivaaleilla nähdään monien tanssinopettajaopiskelijoiden luomia koreografioita. Mukana koreografioiden teossa ovat olleet Anna Lemberg, Anni Tolppanen, Aliisa Särkiniemi, Adalmiina Toivola, Charlotta Remander, Jeremi Vahtera, Joona Rytkönen, Melissa Jolma, Salla Pylkkönen ja Sofia Koittola. 
 
Köydet Irti! -festivaalin ensi-ilta on tiistaina 9.5.2017 klo. 19:00 Taideakatemian Köysiteatterissa, osoitteessa Linnankatu 54. 
 
Muut esitykset: 
 
Keskiviikkona 10.5.2017 klo. 19:00 
Torstaina 11.5.2017 klo. 19:00 
Perjantaina 12.5.2017 klo. 19:00 
Lauantaina 13.5.2017 klo. 15:00 ja 19:00 
 
Jokaisen esityksen kesto on noin 2 tuntia. 
 
Köydet Irti! -festivaaleihin liput maksavat ennakkoon ostettuna 10 ¤ / 5 ¤ ja ovelta ostettuna 12 ¤ / 7 ¤. 
 
Lisätietoja tapahtumasta antavat: 
 
Melissa Jolma 
Tanssinopettajaopiskelija 
 
melissa.jolma(a)gmail.com 
+358 (0) 44 2379221  
 
David Yoken 
Esittävien taiteiden lehtori 
 
david.yoken(a)turkuamk.fi 
+358 (0) 50 598 5217 


Nicken NU: Och sen då? | 12.5.2017, Helsingfors 

Ett seminarium om samarbete mellan institutioner och fria teatergrupper 

Fredagen den 12.5.2017 kl 14-22
Svenska Teatern, Nicken-scenen, Norra Esplanaden 2, Helsingfors

Nicken NU är snart över! Under de senaste tre åren har Svenska Teatern samarbetat med fria grupper som producerat ny finlandssvensk dramatik på teaterns studioscen NICKEN. Projektet som finansierats genom Svenska kulturfondens strategiska satsning på scenkonst slutar samtidigt som den statliga finansieringen för teater omarbetas. 

Under seminariet “Och sen då?” blickar vi tillbaka på allt det som skett under de senaste tre åren på Nicken, och frågar oss hur arbetet med den nya teater- och orkesterlagen förhåller sig till samarbeten mellan institutioner och det fria fältet. Hur vill, kan och skall vi samarbeta i framtiden?

Efter seminariet bjuds det på skumpa och tilltugg. Man har möjlighet att se Oblivias föreställning Candide och festa ut Nicken NU med pizza, vin och DJ Agitator (Agnes Kaszás). 

Seminariet och festen är gratis, obligatorisk anmälning. Teaterbiljetten till Candide med Oblivia köps separat och kostar 12 ¤.

Vänligen anmäl dig till seminariet och festen senast onsdagen den 10 maj via denna länk: http://bit.ly/ochsendå

OBS! Begränsat antal platser.

Vid frågor, kontakta gärna Riikka Wallin, koordinator för Nicken NU-projektet, riikka.wallin(a)svenskateatern.fi eller 050-4311 112.

Hjärtligt välkommen!

PROGRAM 14.00 Välkommen Riikka Wallin, koordinator Nicken NU-projektet, Svenska Teatern Janne Wass, moderator, chefredaktör, Ny Tid 14.05 Svenska kulturfondens strategiska program för teater – vad var visionen och hur fortsätter vi? Annika Pråhl, Kulturombudsman, Svenska kulturfonden 14.30 Nicken NU-projektet, vad har vi gjort? Riikka Wallin 15.00 Lärdomar från Nicken NU-projektet: vad lyckades vi med? vad borde ännu utvecklas? Meri Anna Hulkkonen, skådespelare & konstnärlig ledare, Ensemble Bulleribock Marina Andersson-Rahikka, producent, Oblivia Jan Korander, skådespelare, Spelrum/Doonarna 15.45 Paus 16.00 Samarbete mellan institutionsteatrar och fria teatergrupper i den nya statsfinansieringslagen Tommi Saarikivi, Suomen Teatterit – Finlands teatrar Maaria Kuukorento, Teatercentrum – Teatterikeskus 16.30 Hur vill, kan och skall vi samarbeta i framtiden? – paneldiskussion Mirkka Maikola, programproducent, Teater Viirus Joachim Thibblin, teaterchef, Svenska Teatern Marit Berndtson, Wasa Teater Tommi Saarikivi, Suomen Teatterit – Finlands teatrar 

Maaria Kuukorento, Teatercentrum – Teatterikeskus 17.15 Mingel & skumpa 18.30 Föreställningen Candide med Oblivia Biljetten kostar 12 ¤. Boka biljett i Svenska Teaterns biljettkassa, +358 (0)9 6162 1411, öppen mån-lör kl. 12-18, eller köp på Lippu.fi 20.00 FEST 

Vi festar ut Nicken NU med pizza, vin och DJ Agitator (Agnes Kaszás)


Filosofian maisteri Katri Tanskasen väitöstilaisuus | 12.5.2017, Helsinki

FM Katri Tanskanen väittelee 12.5.2017 kello 12.15 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Yleisö kohtaa toisen - Etiikan dramaturgioita 2010-luvun suomalaisissa näytelmissä". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa PR Aud. XV. 

Vastaväittäjänä on Kirjallisuuden professori Kuisma Korhonen, Oulun yliopisto, ja kustoksena on professori Hanna Korsberg. 

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa

Väittelijän yhteystiedot: 
Katri Tanskanen 
 katri.m.tanskanen(a)helsinki.fi
 

Lisätietoa


Vuosaari nuorten silmin - Tervetuloa taidepolulle | 12. ja 13.5.2017, Helsinki 

Tule kokemaan Vuosaari Klockriketeaternin kanssa! Keski-Vuosaaren ytimeen johdattavalla kävelyllä tutustutaan Vuosaareen nuorten näkökulmasta. 

Kätketty Vuosaari -taidepolku on ainutlaatuinen tapahtuma, joka esittelee vuosaarelaisille nuorille järjestettyjen työpajojen tuloksia. Urbaaniin miljööseen sijoitetuissa runoissa sekä video- ja ääni-installaatioissa pohditaan taiteen keinoin aikaa ja tilaa. Vajaan kahden tunnin kävelyn aikana nähdään muun muassa performanssi, pop-up -elokuvateatteri ja nuorten omaa runoutta, jotka tekevät arkisia ympäristöjä näkyviksi.

Osallistuminen on ilmaista, mutta pyydämme ilmoittautumaan kävelylle osoitteeseen catariina.salo(a)gmail.com. Kirjoita sähköpostiin montako osallistujaa ilmoitat, nimesi ja mihin lähtöön osallistutte.

Taidepolun lähdöt ovat perjantaina 12.5., klo 17.00 & 17.30 (osana Ihmisen mittainen Vuosaari -tapahtumaa) ja lauantaina 13.5., klo 11.00 & 11.30, Vuotalolta (Mosaiikkitori 2).

Lisätiedot: www.klockrike.fi


Cirko-festivaali | 12.-21.5.2017, Helsinki 

Cirko-festivaali on vuosittain järjestettävä rohkea ja korkeatasoinen nykysirkusfestivaali. Cirko-festivaali 2017 esittelee kiinnostavinta ja tuoreinta nykysirkusta Suomesta ja maailmalta 12.–21. toukokuuta Helsingissä.

Festivaalin avajaisviikonlopussa nähdään kaksi uutta kotimaista esitystä. Lauantaina vietetään koko perheen ilmaista tapahtumapäivää ja illalla sukelletaan uudenlaiseen klubitunnelmaan. 

Lisätietoa


Kutsu: Soveltavan taiteen yhteistapaamisen suunnittelu | 16.5.2017, Helsinki 

Tervetuloa kehittämään soveltavan- ja yhteisötaiteen yhteistyötä ja valmistelemaan valtakunnallisia kokoontumisajoja syksylle 2017!

Suomen Nuorisosirkusliiton Sosiaalisen sirkuksen jaosto kutsuu Sinut mukaan soveltavan taiteen eri alat ylittävään yhteistyöhön ja kehittämiseen!

Tapaaminen pidetään tiistaina 16.5.2017 klo 11 -13 Oranssi ry:n tiloissa, rakennus 11 (Valvomo) Suvilahdessa, Kaasutehtaankatu 1, Helsinki

Toivomme mukaan alan kattojärjestöjä ja avaintoimijoita ympäri Suomen!

Teemoina tulevalle yhteistyölle voivat olla: 

 • koko soveltavan taiteen kentän kanssa yhteistyön lisääminen 
 • alan osaamisen vaihto 
 • hyvä käytännöt ja monitaiteisuus

Ajatuksena on järjestää syksyllä 2017 soveltavan ja yhteisötaiteen valtakunnalliset kokoontumisajot, jonka sisällöt suunnittelemme yhdessä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen valmistelutapaamiseen 11.5 mennessä SNSL:n toiminnanjohtaja Evianna Lehtipuulle evianna.lehtipuu(a)snsl.fi.


Lasten Teatteritapahtuma Kuulas | 17.-20.5.2017, Kouvola 

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas täyttää keväällä 30 vuotta. Juhlafestivaali järjestetään Kouvolassa, Kuusankoskitalon ja Kouvolan Teatterin näyttämöillä, keskiviikosta lauantaihin 17.–20.5. Ohjelmistoon on valittu koti- ja ulkomaisia klassikoita kuten Kansallisteatterin upea Puluboin ja Ponin lauluja -konsertti. 
 
Perjantai-iltana 19.5. klo 18.30 juhlitaan 30-vuotiasta tapahtumaa koko perheen ilmaisen lastenkarnevaalin merkeissä! 

Kuulas tarjoilee neljänä festivaalipäivänä laajan ohjelmiston lastenteatteriesityksiä, joista nauttivat myös aikuiset. Eri puolelta Suomea tulevien ammatti- ja harrastajateattereiden lisäksi festivaalilla nähdään lastenteatteria Espanjasta! 
 
Lasten riemulla ei ole rajaa ilmaisissa puvustus- ja maskeerauspajoissa, jossa he pääsevät kokeilemaan teatterin rooliasuja ja kasvomaalauksia. Uutta tänä vuonna ovat kiinalaiset varjoteatteri- ja maalaustyöpajat, aasialainen nukketeatterinäyttely sekä juhlavuoden kunniaksi järjestettävä kruunujen askartelupaja. 
 
Tutustu koko ohjelmaan: www.kuulas.info


Carnaval, kulkue arjen ihmeisiin | 17.-20.5.2017, Helsinki 

Kevään aikana Värkkäämössä Kannelmäen Nuorisotalolla on työstetty karnevaaliasusteita ja banderolleja, jotka julistavat tekijöilleen tärkeitä asioita. Työpajat ovat osa taiteilija Maija Hirvasen ohjaamaa, Baltic Circle -festivaalin tuottamaa Carnaval-esityskarnevaalia, joka huipentuu lauantaina 20.5. juhlittavaan kulkueeseen. Työpajat ovat houkutelleet paikalle niin taapero- kuin aikuisikäisiä osallistujia ja monenlaisten tyylilajien taitajia, sillä Carnavalissa ei noudateta täysin valmista kaavaa vaan olennaista on yhdessä tekeminen. 

Carnaval-kevään huipentava kulkue lähtee matkaan Sitratorilta, jossa karnevaalitunnelmaa nostattavat hullunkurinen rintanappityöpaja, fantasiakasvomaalaukset ja voimistelunäytös, popcornia ja ilmapalloja unohtamatta. Matka etenee läpi Kannelmäen, missä kulkue poikkeaa vierailulle leikkipuistoon sekä alueen palvelutaloihin. Carnavalin humuun sopivat riemun lisäksi myös suru ja ristiriidat – tässä juhlassa on tilaa kaikille.  

Carnavalissa esiintyvät Olli Kontulainen, Pia Lindy, Ville Kabrell, Siiri Partanen, Satu Herrala ja Maija Hirvanen.  

Baltic Circle -festivaalin tuottama, Maija Hirvasen ohjaama Carnaval on yksi vuosien 2016–2018 aikana toteutuvista Helsingin kulttuurikeskuksen Helsingin malli -pilottihankkeista. Sitä rahoittavat Niilo Helanderin säätiö, Euroopan Unionin Luova Eurooppa-ohjelma sekä Helsingin kulttuurikeskus. Carnavalin yhteistyökumppaneita ovat Kulttuurisen Nuorisotyön yksikkö Värkkäämö, Operaatio Pulssi ja Kanneltalo sekä Walkapolis-projekti. 

Katso Carnavalin ohjelma: 

carnaval.fi 
balticcircle.fi


Suuren näyttämön haaste, seminaari | 26.5.2017, Helsinki 

Suuren näyttämön haaste 
Pe 26.5.2017 klo 10-15.30 Ryhmäteatteri (Helsinginkatu 25)
UNOn ensimmäinen seminaari tarttuu suuren näyttämön haasteeseen. 

Päivän ensimmäinen näkökulma keskittyy taiteelliseen työskentelyyn. Näytelmäkirjailija Elina Snicker ja ohjaaja Saana Lavaste avaavat yhteistä prosessiaan Harmony Sisters -näytelmän parissa Riihimäen teatterissa toteutusta kantaesityksestä Lahden kaupunginteatterin suuren näyttämön versioon. Millaisia uusia haasteita suuri näyttämö asetti teokselle, joka alunperin kirjoitettiin ja ohjattiin pienelle näyttämölle? Mitkä asiat toimivat isolla ja mitkä pienellä? Mitä merkityksiä suuri näyttämö tuo teokselle, mitä merkityksiä taas pienempi tila alleviivaa?

Tauon jälkeen esiin nostetaan teatterin-johtajan ja näytelmäkirjailijan yhteistyöhön liittyvät kysymykset, kun kyse on suuren näyttämön teoksesta. Ääneen pääsevät näytelmäkirjailija-ohjaaja Juha Jokela ja Helsingin kaupunginteatterin johtaja Kari Arffman. Päivän sisältöjen lomaan on varattu aikaa yhteiselle keskustelulle ja seminaarin osallistujien kokemusten jakamiselle. 

UNO järjestää seminaarin yhteistyössä Teatterikorkeakoulun suuren näyttämön kurssin kanssa.  

Seminaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

AIKATAULU  

9.30 aamukahvit
10.00 seminaarin avaus
10.15 case: Harmony Sisters
12.15 lounastauko (omakustanne)
13.30 teatterinjohtaja & näytelmäkirjailija 
15.30 seminaari päättyy 

Ennakkoilmoittautumiset viim. ma 22.5. aikana
Lomakkeella: https://goo.gl/forms/urOq3N0WP8iLgGPt2 
Sähköpostitse: saara(a)teatterikaksipistenolla.fi

LISÄTIEDOT 

Saara Rautavuoma, UNOn johtaja
p. 050 302 0706 | saara(a)teatterikaksipistenolla.fi 

www.teatterikaksipistenolla.fi/uno


Filosofian maisteri Tuija Kokkosen väitöstutkimus | 26.5.2017, Helsinki 

Esityksen mahdollinen luonto – suhde ei-inhimilliseen esitystapahtumassa keston ja potentiaalisuuden näkökulmasta tarkastetaan julkisesti (suomeksi) perjantaina 26. toukokuuta 2017 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (Auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki).  

Vastaväittäjinä ovat professori, FT Hanna Johansson (Taideyliopiston Kuvataideakatemia) ja professori, TaT Harri Laakso (Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu). Kustoksena toimii taiteellisen tutkimuksen professori Leena Rouhiainen. 
 
Tervetuloa!

Väitöstutkimus on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa. Väitöstutkimus on julkaistu Teatterikorkeakoulun Acta Scenica -sarjassa ja sitä voi ostaa kirjastosta väitöstilaisuuden yhteydessä. Tilaisuuden jälkeen kirjan voi ostaa kirjastosta, tilata verkon kautta tai s-postitse: lib.teak(a)uniarts.fi tai lukea pdf-muodossa osoitteessa helda.helsinki.fi/teak.


Esineilmaisun voima – aikuisten nukke- ja esineteatterin seminaari | 27.5.2017, Kuopio 

Aikuisille tarkoitetun nukke- ja esineteatterin keinoja käsittelevä seminaari järjestetään lauantaina 27.5.2017 klo 11-17 Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio).

Nukketeatteri tunnetaan meillä ennen muuta lasten hupina, mutta mitä on aikuisten nukketeatteri? Millaisia keinoja nukke- ja esineteatteri antavat esimerkiksi väkivallan, seksuaalisuuden tai pyhän käsittelyyn? Entä miten näitä keinoja voidaan soveltaa sosiaali- ja terveysalalla?   

Tule kuulemaan ja esittämään omat kysymyksesi! Ohjelmaan on varattu aikaa keskustelulle jokaisen puhujan jälkeen ja lopuksi.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille taiteen ja luovien alojen toimijoille. Ilmoittauduthan tilaisuuteen ennakkoon 25.5. mennessä osoitteeseen: katriina.andrianov(a)taike.fi.

OHJELMA    

11.00 Tervetuloa! – järjestäjät
11.10 Alustus päivän teemoihin: esineet rituaaleissa               
11.30 Esineilmaisu saattohoidon tukena. Riku Laakkonen, teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK
12.15 Nukketeatterin mahdollisuuksia terapiassa. Anna-Liisa Tarvainen, taideterapeutti FM
13.00 LOUNAS (omakustanteinen)
14.15 Pulcinella – tanssiva kutale. Teatteri Le Royal Joutava 
15.00 Viikingit - Vieraannuttavat nuket yhteiskunnallisessa teatterissa. Miko Kivinen, näytelmäkirjailija-näyttelijä 
15.45 Kyllä susi on ihmiselle ihana, eli Pieni Punahilkka 17 v. Esa Pakarinen Jr, ohjaaja-näyttelijä  
16.30 loppupaneeli: kaikki puhujat & esiintyjät
17.00 seminaarin lopetus

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Savon aluetoimipiste, Nukketeatterijärjestö Suomen UNIMA ry ja Kuopion kaupunki. 

Lisätiedot: Kati Andrianov katriina.andrianov(a)taike.fi puh. 0295 330 883 Taiteen edistämiskeskus


Luova Eurooppa –hankeklinikka | 31.5.2017, Helsinki 

Ensimmäiset tulokset Luova Eurooppa -ohjelman viime syksyn hakukierroksilta on julkaistu: 28 eri aloja edustavaa eurooppalaista verkostoa on valittu nelivuotisen rahoituksen piiriin. Yhdessä nämä verkostot kattavat tuhansia jäseniä eri puolilla Eurooppaa! 
 

Katso lista kaikista tukea saavista verkostoista.  

 
Yhteistyöhankkeet joutuvat vielä jännittämään muutaman viikon - hakutuloksia on luvattu toukokuussa. 
 
Suunnitteletko hanketta? Ole yhteydessä meihin! Annamme mielellämme sparrausapua ja voit varata oman tapaamisen kanssamme. Ensi syksyn hakukierrokselle tähtäävät ovat tervetulleita Luova Eurooppa -hankeklinikalle 31.5. kuulemaan vinkkejä hakemuksen tekoon. 

Luova Eurooppa / Kulttuuri


Hiljaisuus-festivaali | 7.-10.6.2017, Kaukonen 

Hiljaisuus-festivaali tarjoaa ammattilaisille mahdollisuuksia taiteiden välisiin kohtaamisiin: seminaari, residenssejä ja työpajoja 

Kaukosen kylässä 7.-10.6.2017 kahdeksatta kertaa järjestettävä Hiljaisuus-festivaali kutsuu ammattilaisohjelmistossaan kohtaamisiin yli taiteen lajien välisten rajojen.  

Festivaalin käynnistää keskiviikkona 7.6. esittävien taiteiden yhteistyötä pohjoisilla alueilla käsittelevä seminaari Regional collaboration and Northern Identity of Performing Arts. Seminaarin ohjelma koostuu pohjoisten alueiden esittäviä taiteita esittelevistä puheenvuoroista ja keskusteluista, alueellisen yhteistyön case-esimerkeistä, keskustelusta rahoitusmahdollisuuksista sekä tulevan yhteistyön visioinnista. Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Lisätietoja ja ilmottautuminen 5.6. mennessä.  

Hiljaisuus-residenssi tukee monitaiteista luovaa työskentelyä uniikissa ympäristössä. Tänä vuonna Hiljaisuus-residenssissä työskentelee festivaalin aikana kolme työryhmää. Sirkustaiteilijat Mira Ravald ja Luis Sartori do Vale työstävät uutta teostaan Portmanteau ja Lauri Sallinen työskentelee työryhmänsä kanssa teoksen Solitude parissa. Näiden residenssitaiteilijoiden work- in-progress -esitykset nähdään festivaalilla osana avajaisohjelmaa 7.6.2017. Kolmas resirenssiryhmä ranskalainen sirkustaiteilija William Thomas ja Cie BAM Company työstävät uutta materiaalia, johon festivaaliyleisö pääsee tutustumaan perjantaina 9.6.  

Ammattilaisille ja luovasta työskentelystä kiinnostuneelle yleisölle Hiljaisuus-festivaalin ohjelmistossa on vuosittain myös työpajoja. Runous ja hiljainen tila -työpaja kutsuu tutkimaan tilallisuutta ja hiljaisuutta kirjoittamisen ja runouden keinoin sekä pohditaan tilan vaikutusta tekstiin runoilija Juha Raution opastuksella. Revontuli-Opiston kanssa yhteistyössä järjestettävään työpajaan ilmottautuminen.

Eri taiteen lajien välisten rajojen yli kurottuvan festivaaliohjelmiston ovat suunnitelleet Hiljaisuus-festivaalin taiteelliset johtajat sirkustaiteilija Henna Kaikula ja säveltäjä Outi Tarkiainen. Kesäkuussa 2017 ohjelmistossa nähdään kantaesityksiä ja kiinnostavia kansainvälisiä taiteilijoita. Ohjelmistossa on muun muassa ainutkertainen kantaesitys Kallo Collectiven ja Uusinta Ensemblen yhteistyönä syntynyt KWALK. Suomenlinnassa ensiesityksensä What The Cirk? -festivaalilla saanut Sivuhenkilöt sovitetaan Kaukosessa Ojanperän halliin. Perinteinen Särestöniemi-konsertti luo nykysirkusta ja klassista musiikkia yhdistävän konsertin Reidar Särestöniemen museoon. Kokonaisuudessa festivaaliohjelmisto löytyy verkkosivuilta  

www.hiljaisuusfestivaali.fi
andrea(a)universum.fi


Hangö Teaterträff | 8.-11.6.2017, Hanko

Hangö teaterträff on jokavuotinen näyttämötaiteen festivaali sekä kohtaamispaikka niin taiteilijoille kuin katsojillekin. Festivaali toimii dialogissa sekä paikallisella että kansainvälisellä tasolla, perinteitä kunnioittaen ja rikkoen. 

Tänä vuonna HTT järjestetään 8-11.6 ja lipunmyynti alkaa 12.5. Ohjelmisto koostuu niin koti- kuin ulkomaisista näytelmistä, ensi-illasta, lasten esityksistä, keskusteluista, työpajoista sekä klubi-illoista.

Lisätietoja: Info(a)hangoteatertraff.org 

hangoteatertraff.org


Sukset ristiin susirajalla -leiri | 3.-8.7.2017, Nurmes  

Nurmeksen jo legendaarinen tanssin ja ystävätaiteenlajien leiri Sukset ristiin susirajalla on täällä taas! 

Tänä kesänä tämä tarjonnaltaan jälleen sopivasti uudistunut ja ilmapiiriltään kaikkia kannustava leiri järjestetään 3-8.7.2017. Kyseessä on 25-vuotis –juhlaleiri, joten kurssien ja loistavan paikallisen kasvisruoan lisäksi luvassa on poikkitaiteellisia minispektaakkeleja ja vähintäänkin ihmispyramideja. 
 
Tämän vuoden korkeatasoisia kursseja antavat leirin taiteellinen johtaja Elina Pirinen (nykytanssi ja performatiivinen improvisaatio), Samuli Nordberg (kollektiivinen ja kehollinen ajattelu hetkellisissä kollektiiveissa), Sonya Lindfors (urbaani tanssi), sekä Heidi Väätänen (paikkasidonnainen kirjoittaminen) ja Ida Olsonen (laulu).  

Elina Pirinen: nykytanssi ja performatiivinen improvisaatio 

Kurssilla työskennellään ruumiin ja psyyken yhteisten estetiikkojen löytämisen ja vahvistamisen parissa. Ruumiillisen työskentelyn kanssa rinnakkain sukelletaan myös kielen, tekstin ja assosiatiivisen liverunouden menetelmiin sekä synnytetään taiteellis-ruumiillista ajattelua yhdessä säveltaiteen ja musiikin kanssa. Kurssilaiset pääsevät monella tavalla rakentamaan oman ruumiin ja performatiivisuuden välistä dialogia ja melskaamaan oman tunteellisen ruumiin parissa. www.elinapirinen.com

Sonya Lindfors: Urbaani tanssi 

Urbaani tanssi on sateenvarjotermi, jonka alle asettuu suuri joukko improvisaatiopohjaisia tansseja. Tämän sateenvarjon alla, Sonyan hellässä ja hikisessä otteessa, heilutellaan lihoja, sheikataan pyllyä esiäitien kanssa, etsitään kadonnutta cosmista energiaa ja voimaannuttaan tanssimalla yhdessä. ”When you shake yourself the universe shakes with you.” www.sonyalindfors.com

Samuli Nordberg: Kollektiivinen ja kehollinen ajattelu hetkellisissä yhteisöissä.  

Opetuskokonaisuus keskittyy tutkimaan esitystapahtuman hetkellä syntyvän yhteisön kommunikointia ja siihen liittyviä tekniikoita.  Yhteisön muodostavien osallistujien erilaiset taustat, kehot ja motivaatiot muodostavat lähtökohdan esitystapahtuman näyttämölliselle ajattelulle. Yhteisön muodostama näyttämöllinen ajattelu synnyttää esitystapahtuman kulloisenkin estetiikan ja muodon.  

Heidi Väätänen: Paikkasidonnainen kirjoittaminen 

Millaista kirjoitusta sinussa herättää vaikka niitty, palju tai pimeys? Millaiset paikat ja tilat innoittavat sinua kirjoittamaan? Tänä vuonna kirjoittamisen työpajassa tuotetaan erilaisia paikkasidonnaisia tekstejä, joiden esityksellistä potentiaalia tutkitaan yhdessä myös leirin muiden työpajojen kanssa.

Ida Olsonen: Laulu 

Rakennamme kurssilla äänimaisemia ja ennenkuulumattomia kappaleita jokaisen omasta äänestä liikkeelle lähtien. Kurssilaiset pääsevät niin Bobby McFerriniltä lainattujen circle songien kuin vapaan, hetkessä tapahtuvan improvisoinnin pariin. Laulupajassa koko keho otetaan käyttöön!

Kurssit jakautuvat ryhmiin pystymetsä (alkeet), pitkään harrastaneet ja ammattilaiset /ammattiopiskelijat. Ilmoittautumisen yhteydessä laitathan arvion siitä mihin ryhmään aiot hypätä. Tämä ei ole lopullinen ja peruuttamaton vala, vaan pelkästään arvio, jonka perusteella tiedämme, minkä kokoisia ryhmiä on tulossa.  
 
Leirin kaikkine kokemuksineen saa itselleen hintaan 360e, joka sisältää opetuksen, majoituksen sekä ruokailut. Ilmoittautuminen osoitteeseen suksetristiinsusirajalla(a)gmail.com. Ilmoitathan viestissä puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen, mahdolliset erityisruokavaliot sekä sen edellä mainitun tasoarvion. Majoitus tapahtuu Nurmeksen Ammattiopiston asuntolassa, eli ystävien kesken Riesling Parvekkeella. 

Tuliko kysyttävää? Kysy pois! Leirin toiminnanjohtaja Moona Nevalainen vastaa kaikkiin asiallisiin ja myös asiattomiin kysymyksiin yllämainitussa sähköpostiosoitteessa. 
 
Tervetuloa koivujen ja ruumiillisen taiteen kaupunkiin!


Jyväskylän Kesä | 5.-11.7.2017, Jyväskylä 

Jyväskylän Kesän 5. - 11.7.2017 ohjelman on valmistunut ja linkki nettisivullemme http://jyvaskylankesa.fi/

Festivaaleilla esiintyy mm. loistava berliiniläinen naamioteatteri Familie Flöz kahdella palkitulla teoksellaan "Teatro Delusio" ja Hotel Paradiso". Molemmat teokset nähty mm. Avignonin Teatterifestivaaleilla ja Edinburghin Fringessä huikealla vastaanotolla niin yleisön kuin arvostettujen kv lehtien arvioissakin. Lisätietoja Kesän teatteri/tanssiesityksistä.

Sekä tieto Thomas Moncktonin kurssista: Physical Articulation for Comedy la 8.7. klo 10 - 16.30.

Tanja Rasi 
Festival manager 
Jyväskylä Festival - Jyväskylän Kesä 
Vapaudenkatu 43 A, 40100 Jyväskylä, Finland 
+358 40 5895733 
etunimi.sukunimi(a)jyvaskylankesa.fi


Talking, thinking, dancing -seminaari | 6.-7.6.2017, Nottingham

Artistic Doctorates in Europe (ADiE) järjestää “Talking, thinking, dancing” -seminaarin Nottinghamissa 6.-7. kesäkuuta 2017. Kaksipäiväinen tapahtuma on suunnattu taiteilijoille, tutkijoille, taiteellisten väitöskirjojen ohjaajille, tuottajille sekä muille taide- ja kulttuurialan toimijoille. Tavoitteena on keskustella taidelähtöisen tutkimuksen (Practice as Research) mahdollisuuksista, jakaa kokemuksia aikaisemmista tutkimusprosesseista sekä pohtia taidekentän ja akateemisen maailman tulevaisuuden yhteistyötä. 

Seminaarin aikana nähdään myös kolme Practice as Research -projektia: Tero Nauhan A Performance from fictioning Taideyliopiston Tutkeesta, Carina Reichin The absent becoming present Tukholman taideyliopistosta, sekä otteita Rosanna Irvinen ja Sara Giddensin väitöstutkimuksista, joita koordinoivat Middlesex University ja Dance4. 

Tapahtuma on osallistujille maksuton.

Lisätietoja ohjelmasta ja ilmoittautumiset

Artistic Doctorates in Europe: Third Cycle Provision in Dance and Performance (ADiE) syventyy taidelähtöisiin tutkimusprosesseihin (Practice as Research) liikkeen ja kehollisuuden näkökulmasta. EU:n rahoittama hanke pyrkii kehittämään tanssin ja esitystaiteen alueiden väitöskirjatutkimusta sekä jalkauttamaan tohtori-taiteilijoiden työn taiteen kentälle. Projekti analysoi taiteellisen väitöskirjatutkimuksen ohjauksen haasteita, kartoittaa erilaisia tutkimusmenetelmiä ja pohtii, miten tutkimustietoa voidaan hyödyntää uudenlaisissa taiteellisissa avauksissa.  

Suomesta hankkeeseen osallistuvat Zodiak - Uuden tanssin keskus, Kiasma-teatteri sekä Taideyliopiston Esittävän taiteen tutkimuskeskus (Tutke). Projektia koordinoi Middlesex Yliopisto (Lontoo), ja muut yhteistyökumppanit ovat Chichesterin yliopisto, Tukholman taideyliopisto sekä tanssi- ja esitystaiteen keskuksista WELD (Tukholma) ja Dance4 (Nottingham).

Lisätietoa projektista

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


SZENEfrei-haku esitysvierailuihin auki 

SZENEfrei-hankkeen kautta voi hakea tukea Saksaan, Sveitsiin tai Itävaltaan vuoden 2017 aikana suuntautuviin tanssi-, sirkus- ja esitystaiteen esitysvierailuihin. Haku on käynnissä 15. kesäkuuta saakka. 

SZENEfrei on kolmivuotinen hanke, joka edistää suomalaisten sirkus-, tanssi- ja esitystaiteen ammattilaisten tunnettuutta, työllistymistä ja kansainvälistä verkottumista. Suomen Saksan-instituutin käynnistämän projektin yhteistyökumppaneita ovat Esitystaiteen keskus, Sirkuksen tiedotuskeskus ja Tanssin tiedotuskeskus. 

Lisätietoa


TelepART laajeni Isoon-Britanniaan ja Irlantiin 

TelepART-apurahaa voi nyt hakea myös Iso-Britanniaan ja Irlantiin suuntautuviin esiintymismatkoihin. Suomen Benelux-instituutin viime vuonna käynnistämä ja nyt Suomen Lontoon instituutin laajentama ohjelma on suunnattu esiintyvän taiteen ammattilaisille. 

Matkatukea myönnetään erityisesti uransa alkuvaiheessa oleville tekijöille musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen sekä esitystaiteen aloilla. Sitä voivat hakea esiintyvät taiteilijat, taiteilijoita edustavat tahot ja tapahtuma-järjestäjät Isossa-Britanniassa, Irlannissa ja Suomessa. 

Lisätietoa


Mobility First! ASEF Cultural Mobility Initiative 2017 | deadline 15 Sep 2017

Cultural mobility, whether for work, co-production or participation in a seminar or residency, is integral to the practice and career of artists and cultural professionals in Asia and Europe. However, securing funding to finance international travel (for touring shows, residencies, exploratory visits, collaborations etc.) remains a major challenge for most artists, particularly in the Asia-Asia and Asia-Europe contexts. In particular, ensuring balanced bi-directional (i. e travel from Asia to Europe as well as from Europe to Asia) and reciprocal (i.e. adequate funding for incoming and outgoing mobility) mobility remains a challenge.

It is in this context that the Asia-Europe Foundation (ASEF) is launching Mobility First!, a new fund to support the travel of Asian and European artists and cultural professionals between Asia and Europe. Mobility First! – ASEF Cultural Mobility Initiative is being launched in April 2017 to commemorate the 20th anniversary of ASEF, which was established in 1997 as the only institution of the Asia-Europe Meeting (ASEM).

We invite applications from individuals and arts organisations at least 10 weeks in advance of the event for which mobility support is being sought. Selection is through competitive open calls – please refer to the documents section of this page for the Call.

Update: The application process is on a rolling basis. We will be announcing a total of up to 10 selected artists, cultural professionals, & organisations every first week of the month from May until October 2017 (6 rounds). The first round will be announced on this page on 06 May 2017.  

The deadline for 2017 applications is 15 September 2017.

We look forward to your applications!

More information

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Pikahaku nuorille ammattilaisille Maailman Teatteri-instituutin vuosikongressiin 

Our aim is to attract as many young colleagues as possible to take part in the 35th ITI World Congress. We would like a high number of young practitioners to work shoulder to shoulder with all the delegates in Segovia to enable ITI to reach its artistic, educational and humanistic goals - for the benefit of the performing arts and all those who work for the performing arts.

We are interested in artistic participation from our Young Practitioners, allowing them to freely express themselves in a creative capacity. As such, we are enthusiastic to support the Young Practitioners' Committee (YPC) project for 15-minute "micro" performances to be shown during the Congress. 

The application form should be submitted to tom.johnson(at)iti-worldwide.org,  no later than 25 May 2017. >>Please click here to read the call, and >>here to download the application form
(See below B) 
 
Travel assistance 
The first good news is that we have a limited budget which can be used for travel assistance. Young Practitioners from the Centres and those who intend to bring micro performances to the Congress can apply for the travel assistance.


Partnerihaku, suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi | haku 15.5.2017 mennessä

Yhteistyökumppani Venäjältä? Tutustu ja vastaa venäläisten tekemiin hanke-ehdotuksiin 15.5.2017 mennessä 

Tänä vuonna venäläiset toimijat tekivät Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin partnerihaun kautta yli 190 hanke-ehdotusta eri puolilta Venäjää.  

Tartu tilaisuuteen, tutustu hanke-ehdotuksiin ja vastaa mielenkiintoisimpiin täyttämällä vastauslomake 15.5.2017 mennessä osoitteessa:  http://kultforum.org/fi/hankkeet-ja-haku . Myös suomalaiset toimijat voivat tehdä rajoitetusti omia ehdotuksia, mikäli venäläisten ehdotuksien joukosta ei löydy itselleen sopivaa. 

XVIII Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi järjestetään Pietarissa 20.–24.9.2017. Pietarin kulttuurifoorumi on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.  

Suomi-Venäjä-Seura on kulttuurifoorumin pääjärjestäjä yhteistyössä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Venäjän kulttuuriministeriön kanssa. 

Kerrothan suomalais-venäläisestä kulttuurifoorumista ja sen tarjoamista mahdollisuuksista myös muille toimijoille. Liitteenä on tiedote yhteistyökumppanihausta, jota voi vapaasti välittää eteenpäin. 

Kiehtovaa matkaa venäläisen kulttuurin maailmaan! 

Lisätiedot: www.kultforum.org


Esityskutsu: Havahtumisia-symposium, Teatterikorkeakoulu | ehdotukset 22.5.2017 mennessä 

Havahtumisia – Taidekasvatuksen tulevaisuuden suuntia viitoittamassa
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 

Hollo-Instituutin 7. kansainvälinen symposium kokoaa yhteen taiteen ja pedagogiikan toimijoita ja tutkijoita  jakamaan näkemyksiään taidekasvatuksen tulevaisuuden suunnista. Tapahtumassa on tavoitteena  tarkastella taidekasvatusta mahdollisuutena vaihtoehtoisiin tulevaisuuden näkymiin, joissa erityisesti osallistuminen ja osallisuus sekä yhteisöllisyys ja yhteisyys tuottavat uudenlaista kulttuurista ja yhteiskunnallista toimijuutta.

Symposiumissa kysytään, miten ja millä ehdoilla taidekasvatus voi vaalia demokratiaa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, sivistystä ja kestävää elämäntapaa. Voisiko taidekasvatus toimia aktiivisemmin yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä ja tuottaa luovia ratkaisuja nykyajan visaisiin ongelmiin ja tulevaisuuden haasteisiin? Symposiumin muita teemoja ovat taiteiden välinen pedagogiikka, taidepedagogiikan uudet kontekstit, monialainen yhteistyö, laajentuvat ammatilliset roolit ja tehtävänkuvat sekä esityksen ja esittävän taiteen monet muodot ja tehtävät. Keskustelun käynnistäjinä toimii kaksi  kutsuttua esiintyjää, professori Charles Garoian (Penn State University, USA) ja professori Sruti Bala (Amsterdamin yliopisto). 

Kaikissa esityksissä kannustetaan suullisen ja aistisen / kehollisen esitystavan yhdistämiseen. Tutkimustulokset voidaan esittää esimerkiksi osallistavan työpajan kautta, ja käytännöllisiä työtapoja voi esitellä vaikkapa luentodemonstraation muodossa. Symposiumin ohjelmaan varataan runsaasti aikaa keskustelulle, jakamiselle, yhteistyölle ja verkostoitumiselle.

Lähetä ehdotuksesi (250-300 sanaa) sekä lyhyt bio (100-150 sanaa) 22.5.2017 mennessä osoitteeseen hollo2017(a)uniarts.fi.

Ehdotuksen tulee sisältää otsikko, kuvaus esityksen tarkoituksesta, sisällöstä ja esitysmuodosta. Kerrothan myös tila- ja tekniset tarpeet sekä mahdolliset muut huomioitavat asiat (esimerkiksi osallistujien lukumäärä) sekä yhteystietosi (organisaatio, sähköposti ja puhelin). Ehdotuksen lähettäneille lähetetään tieto ehdotuksen hyväksymisestä 20.6.2017 mennessä. Suullisille esityksille varataan aikaa 25-30 min, työpajamuotoisille esityksille 45-60 min. Aikoihin sisältyvät keskustelut kuulijoiden ja osallistujien kanssa.

Symposiumin kielet ovat suomi ja englanti. Ehdotuksen voi laatia ja esityksen voi pitää suomeksi tai englanniksi. Lisätietoa: hollo2017(a)uniarts.fi.

Hollo-Instituutti on taideyliopistojen pedagogisten laitosten yhteistyöstä syntynyt yhteenliittymä, johon kuuluu myös tiedeyliopistojen taidekasvatuksen yksiköitä. Hollo-Instituutin tavoitteena on edistää taiteiden pedagogista tutkimusta ja vahvistaa taidepedagogiikan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Instituutti toimii verkostona. Sen aloitusseminaari pidettiin maaliskuussa 2009 Kiasmassa, jolloin Hollo-Instituutti myös julkistettiin. www.hollo-instituutti.fi

Lisätietoa englanniksi (pdf)

Symposium: esityskutsu (pdf)


Avoin haku: 2018 ohjelmisto, nykytaidetila Kutomo | haku 31.5.2017 mennessä  

Ehkä-tuotanto hakee nykytaidetila Kutomon vuoden 2018 ohjelmistoon ehdotuksia tanssi- ja esitystaiteen aloilta. Vapaamuotoinen ehdotus voi olla vierailuesitys, projekti, työpaja, yhteistuotantona tuotettava kantaesitys tai 1-3 viikon työskentelyresidenssi. Hakemuksia otetaan vastaan ensisijaisesti tanssi- ja esitystaiteen ammattilaisilta, ja hakijana voi olla yksittäinen taiteilija tai työryhmä.

Haun kautta valitun ehdotuksen toteutuksesta neuvotellaan Ehkä-tuotannon ja tekijän välillä. Kaikki Kutomolla toteutuva toiminta perustuu yhteistyöhön, jolloin tekijöiltä edellytetään omarahoitusosuutta sekä omaa panosta työn kokonaistoteutuksessa. Taiteilijavetoisen Ehkä-tuotannon taloudellinen tuki eri ehdotuksille määräytyy aina kulloinkin käytettävissä olevien taloudellisten resurssien mukaan.

Vapaamuotoinen hakemus lähetetään sähköpostitse 31.5.2017 mennessä osoitteeseen ehkatuotanto(a)gmail.com.

Valinnoista päättää Ehkä-tuotannon taiteellinen työryhmä eli tanssitaiteilijat Mira Kautto, Maija Mustonen, Maija Reeta Raumanni, Masi Tiitta ja Anna Torkkel. Päätöksistä ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostitse 15.8.2017 mennessä.

Turkulainen Ehkä-tuotanto mahdollistaa ja yhteistuottaa uuden tanssin ja esitystaiteen tekijöiden, työryhmien ja kollektiivien teoksia. Ehkä hallinnoi Turussa poikkialaista nykytaidetila Kutomoa, jossa järjestetään ympäri vuoden esityksiä, tapahtumia ja opetustoimintaa eri taiteen aloilta. Kahdesta kauniista studiosta – Studio 1 & Studio 2 – koostuva Kutomo on tila, paikka, näyttämö, galleria ja huone, jonka vuosittainen ohjelmisto valikoituu eri reittejä: vapaamuotoisten ehdotusten, avoimien hakujen ja eri toimijoiden välisen yhteistyön kautta.

Lisätiedot: www.ehka.net


Esityshaku: Nuoria vieraita Universumissa | haku 4.6.2017 mennessä

Onko sinulla esitys ilman tilaa? Idea esityksestä mutta ei harjoitus- eikä esitystilaa? Jo vuodesta 2012 järjestetty tapahtuma saa jatkoa! Universum tarjoaa näyttämönsä nuorille taiteilijoille Taiteiden yönä 24.8.2017 ja järjestää illan ohjelmistoon avoimen haun. Ohjelmistoon valituille työryhmille järjestetään mahdollisuus harjoitella ja valmistella esitys heinäkuun (3.7.-28.7.) aikana Universumin tiloissa. 

Haemme nuorten, aloittelevien, tekijöiden esittävän taiteen esityksiä, joiden tulee olla helposti liikuteltavia ilman pitkää rakennusta ja teknisesti suhteellisen kevyitä (nopeiden vaihtojen takia). Ohjelmistoon voi hakea valmiilla esityksellä, demolla tai esitysidealla. Valituille taiteilijoille tarjotaan harjoitteluaikaa Universumin tiloissa, esitystila Taiteiden yönä, Universumin tekniikka sekä yleistiedotus. Taiteiden yötä edeltävällä viikolla käydään läpi tekninen rakennus ja esitysten läpimeno. 

Kun haet ohjelmistoon, sitouduthan myös Taiteiden yön tapahtumaan. 

Hakemukseen tulee lisätä 

 • esityksen työryhmä 
 • esityksen nimi/työnimi 
 • kuvaus esityksestä (tätä käytetään myös tapahtuman tiedotuksessa) 
 • tekninen rider 
 • esityksen kesto (noin) 
 • kieli 

Hakemukset tulee lähettää viimeistään sunnuntaina 4.6.2017 sähköpostitse osoitteeseen andrea(a)universum.fi 

Lisätietoja antaa: 
Andrea Brandt 
Tuottaja 
+358 44 0506139


NPU Conference 2017 meets Arts & Audiences: Call for cases | deadline 26 May 2017 

What is the state of arts and cultural sector today and where is it heading? What is the ´best´ approach for cultural organizations to engage with young audiences – both youth and young adults, regardless of their gender or cultural background?

Audiences Norway are presenting a conference focused on the ´future´ – YOUNG AUDIENCES, providing artistic and cultural sector with inspiring conversations, knowledge dissemination and networking opportunity for Norwegian and international cultural actors.  A two-day conference is about sharing the insights of the cultural sector and the state of audience development in Norway and Europe.

As part of the Arts & Audiences network we are also inviting our Nordic and international colleagues to share their knowledge and experiences of engagement with youth and young adults.

Does your organization have an unique audience development project targeting #YoungAudiences (youth and young adults)? Would you like to showcase the project and share the insights of the approaches used?  

We would like to learn more about your project and share your insights at the conference in Oslo. Call for cases is open until Friday, 26th May 2017. 

You can propose your project here

For more information about the registration.

Save the date:
1.-2. November
Dansens Hus, Vulkan
Oslo, Norway

norskpublikumsutvikling.no/en/


Open Call: Arts in the Environment – Nordic Symposium | deadline 31 May 2017 

1. Proposals for Art Works and Participation in the Artist Camp (August 25 – September 3) 

2. Proposals for Papers and Presentations  

Deadline for all proposals May 31, 2017 

The Symposium is a multidisciplinary, international and contemporary art event that focuses on the intersection between environmental art and sciences. Arts in the Environment Symposium will spread across various venues throughout the Finnish capital Helsinki, August 31, 2017 – September 2, 2017. The Artist Camp will take place in Vartiosaari August 25 – September 3, 2017 and the exhibition September 3 –  October 8, 2017. 

Information: nordicenviroart(a)gmail.com

www.nordicenviroart.org

Facebook event


Call for Papers: Issue #17 of Critical Stages/Scènes Critiques  | deadline 1 Aug 2017

MEDICINE AND/IN THEATRE
Issue # 17 (June 2018)
Special Issue Editor: Dr Vinia Dakari

Over the past decade there has been increased critical attention paid to the intersection of theatre and medicine; although the relationship between the two is far from new. Medicine and science, along with philosophy, religion and the arts, are the central to our society’s efforts to comprehend the mystery of being, to explain pain and to address mortality. Yet, unlike the metaphysical quest present in the narratives of religion, or transcendental philosophies, theatre and medicine share a fundamental preoccupation with what goes on between birth and death. 

Issue #17 of Critical Stages/Scènes Critiques  invites essays that focus specifically on contemporary medicine-related plays, performances and issues. For Baudrillard, “the characteristic hysteria of our times” is “that of the production and the reproduction of the real” and the production of “values and commodities.” With his words in mind, what does the fusion of theatre and medicine seek to address in a twenty-first-century context? The emergence of counter-narratives or the construction of realities? The value of multivocality or the commodification of reality?

Possible topics include, but are not limited to, the following: 

 • Negotiating boundaries of illness and health; of life and death  
 • Staged vs. actual illness: content vs. form; assessing reception; the critic’s role  
 • The doctor-patient relationship  
 • Representation of medical topics, illness, and the hospitalized/suffering/dying body in theatre: sociopolitical, aesthetic and ethical considerations  
 • Popular theatre and illness: a contradiction in terms? Awareness-raising or profit-making enterprise?  
 • Body-as-machine, body-as-battlefield, the “biomedical gaze” and other metaphors: truths and myths of medicine as tackled on stage/in performance  
 • Theatre, medicine, technology: acting under/beyond the skin; exploring new aesthetic horizons; the technological sublime  

Length of papers: maximum 3.500 words (including notes and works cited)
Proposals: 1 August 2017
First drafts: 1 February 2018
Publication date: June 2018 

All proposals, submissions and enquiries should be sent to: viniadakari(a)yahoo.gr

KOULUTUKSIA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Audition, Institute of the Arts Barcelona, 22 May 2017, Helsinki | apply now 

The Institute of the Arts Barcelona is now hosting auditions in HELSINKI for places on our Foundation Certificate, BA (Hons) Programmes and Masters Programmes in Dance, Commercial Dance, Acting, Singing and 
Musical Theatre

Step Up 
Kaikukatu 4 
00530 Helsinki 

More information and application form: info(a)iabarcelona.es


DeVos Institute of Arts Management: The Fellowship program | 26 Jun –21 Jul 2017

DeVos Institute of Arts Management welcomes 
New Class of Fellows 

19 Executives from Nine Countries Will Take Part in Arts Management Intensive 
June 26 – July 21, 2017

WASHINGTON, D.C. — The DeVos Institute of Arts Management at the University of Maryland welcomes a new class of six arts managers to its Fellowship program. These six Fellows will join 13 managers returning for their second year in the program. 

Next month, the 19 arts managers from nine countries will participate in the Institute’s highly competitive Fellowship program that provides practical training in arts administration. The class will be in residence in Washington, D.C. and College Park, Maryland for a month-long arts management intensive led by DeVos Institute executives, consultants, and experts from the field. The Fellowship is a three-year program. Fellows beginning their first year will return for one month in both 2018 and 2019; Fellows in their second year will return for a third time in 2018 to complete the Fellowship.

This year’s six fellows represent fewer than 2% of applicants. Biographies of the Institute’s Fellows are here

The Fellowship program provides:

 • Intensive academic training in nonprofit arts management, finance, planning, fundraising, board management, and marketing; 
 • Access to leaders of cultural institutions from throughout the United States, including site visits to select institutions; and 
 • Personalized mentoring, both during and between the month-long residencies.

“This year’s Fellows were selected in keeping with our mission: to train, support, and empower game changers in our field,” said DeVos Institute President Brett Egan. “This is a carefully-selected group of individuals who we believe can make a massive difference in their respective fields and whose work aligns with the Institute’s core beliefs. While the program lasts just three years, our commitment to these individuals is life-long.” 

The Institute’s core beliefs can be found here

To date, the Institute’s Fellowship program has served nearly 250 arts managers from 55 countries. DeVos Institute Chairman Michael M. Kaiser launched the Fellowship program in 2001 during his tenure as President of the Kennedy Center. In 2008, the Institute introduced the current, intensive model of one month in residence each summer for three years and transitioned to the University of Maryland from the John F. Kennedy Center for the Performing Arts in 2014.

The DeVos Institute’s Fellowship program is made possible with the support of the University of Maryland. 

For more information about the DeVos Institute, please visit www.devosinstitute.net.

TYÖPAIKKOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Koe-esiintyminen, MAMMA MIA! -tuotanto, Helsinki | haku 15.5.2017 mennessä

Etsimme kokeneita nais- ja miesnäyttelijöitä, -laulajia ja -tanssijoita MAMMA MIA! -musikaalin päärooleihin ja ensembleen. Ensi-ilta on 4. toukokuuta 2018 Messukeskuksen Amfi-teatterissa Helsingissä. Esiintyjiltä edellytetään suomen kielen taitoa laulussa sekä puheessa. Ensimmäiset koe-esiintymiset järjestetään 22.-26.5.2017 ja toinen kierros 29.5-2.6.2017 Wanhassa Satamassa, Helsingissä (Pikku Satamakatu 3-5). 
 
Hakemukset koe-esiintymisiin verkkolomakkeella osoitteessa www.mamma-mia.fi viimeistään 15.5.2017 klo 12:00.

Koe-esiintymiseen valituille ilmoitetaan sähköpostitse 17.-19.5.2017. Kutsussa esitetään yksityiskohtaisesti koe-esiintymisen kulku, päivämäärä ja kellonaika. 
 
Odotamme innolla, että saamme tavata sinut. Tervetuloa! 
PER-C ja ACE-Production yhteistyössä Messukeskuksen kanssa


Miesnäyttelijä, Kokkolan kaupunginteatteri | haku 19.5.2017 mennessä 

Kokkolan kaupunginteatteri hakee nuorta, laulutaitoista miesnäyttelijää ajalle 1.10.2017 - 31.7.2019 tai sopimuksen mukaan. 

Tiedustelut ja kuvalliset hakemukset pe 19.5. mennessä osoitteella juha.vuorinen(a)kokkolanteatteri.fi 

kokkolanteatteri.fi


Toiminnan jatkaja, Nukketeatterikeskus Poiju | haku 31.5.2017 mennessä 

Nukketeatterikeskus Poijun taiteellisen johtajan ja pääomistajan jäädessä eläkkeelle keväällä 2018 haemme teatterille jatkajaa. 

Nukketeatterikeskus Poiju on vuonna 2007 perustettu, helsinkiläinen nukketeatteriin ja nukketeatterikulttuurin kehittämiseen keskittyvä ammattiteatteri, jonka toiminta-ajatuksena on yhdistää nukketeatteritaiteilijat ja -toimijat yhden 'sateenvarjon' alle ja tarjota korkealaatuista nukketeatteria sekä lapsille että myös aikuisille. 

Nukketeatterikeskus Poiju on kiertue- ja tuotantoteatteri, jonka alla vuonna 2017 toimii yhdeksän sooloteatteria sekä 47 PoijuPaikka -yhteistyökumppania eri tavoin. 

Nukketeatterikeskus Poiju on ns. vapaankentän teatteri ja saanut vuodesta 2008 lähtien harkinnanvaraista toiminta-avustusta sekä Helsingin kaupungilta että Taiteen edistämiskeskukselta. Toiminta ja asiakaskunta on vakiintunutta ja meidät tunnetaan sekä pääkaupunkiseudulla että muualla maassa. 

www.nukketeatterikeskus.fi

Tiedustelut ja yhteydenotot 31.5.2017 mennessä: 

Toimitusjohtaja Heli Barić p. 040 770 3615, heli.baric(a)nukketeatterikeskus.fi


Ohjaajahaku, 100 salaisuutta | haku 31.5.2017 mennessä 

Etsimme esitystaiteen ammattilaisia ohjaajiksi syksyllä 2017 toteutettavaan 100 salaisuutta-hankkeeseemme. Hankkeen esitystaiteen työpajoissa yläasteikäisille nuorille avataan taiteenalan menetelmiä ja mahdollisuuksia. Työpajat toteutetaan kuntien omissa tiloissa (nuorisotila, koulu tai kansalaisopisto) ja kussakin ryhmässä voi olla maksimissaan 12 nuorta. 

Työpajan jälkeen nuoret jatkavat itsenäistä työskentelyä paikallisen yhteyshenkilön tuella. Esitystaiteen ohjaaja sparraa nuorten itsenäistä työskentelyä viikottain etäyhteyden kautta. Työskentely päättyy 1.12.2017 tapahtuvaan flashmob-tapahtumaan nuorten omalla paikkakunnalla. 

100 salaisuutta hankkeen tavoitteena on antaa nuorille tilaisuus tuoda omia ajatuksiaan kuuluvaksi ja näkyväksi esitystaiteen keinoilla. Lisäksi hankkeessa pilotoidaan etäyhteyden käyttöä taidetoiminnan ohjauksessa taiteen saavutettavuuden lisäämiseksi. 

Toteutuskunnat: Kuopio (Nilsiä), Lapinlahti, Valtimo, Sotkamo, Puolanka, Suomussalmi, Kaustinen ja Kannus 

Työn kesto: Työpajat ohjaaja suunnittelee itsenäisesti ja käytännön valmistelut tapahtuvat elokuussa. Työpajat toteutetaan kunnissa 1.9.-15.10. välisenä aikana. Työpaja kestää 3-4 päivää/paikkakunta sisältäen 16 h työskentelyä nuorten kanssa. 
 
Edellytykset: Edellytämme kokemusta esitystaiteesta sekä nuorten kanssa työskentelystä. Lisäksi ohjaajilla edellytetään olevan omat tietokoneet etäyhteyttä varten, mahdolliset lisävälineet voidaan tarvittaessa lainata ohjaajalle työskentelyn ajaksi (kamerat, kuulokkeet, yms). 

Palkkaus: Korvaus 1252 ¤, joka sisältää suunnittelu, valmistelu- ja ohjaustyön. 

Ohjaajille korvataan matka- ja majoituskulut. 

Hakemukset: Vapaamuotoiset hakemukset pyydämme toimittamaan 31.5.2017 mennessä osoitteella annamari.karjalainen(a)eskus.fi Hakemuksesta tulee selvitä hakijan kokemus paitsi yhteisöllisestä työpajatyöstä myös työskentelystä nuorten kanssa. Ilmoita myös mille paikkakunnalle haluat ohjaamaan. Voit hakea useammalle paikkakunnalle. 
 
100 salaisuutta hanke toteutetaan yhteistyönä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa ja se on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.  

Lisätietoja: Esitystaiteen keskus, toiminnanjohtaja Annamari Karjalainen annamari.karjalainen(a)eskus.fi, 045 8740470


Tanssitaiteen professori, Teatterikorkeakoulu | haku 15.6.2017 mennessä 

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssin koulutusohjelma ja tanssijantaiteen maisteriohjelma.

Vapaamuotoinen perustelukirje ja ansioluettelo tulee toimittaa yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen teak.kirjaamo(a)uniarts.fi viimeistään torstaina 15.6.2017 klo 12 mennessä.

Tarkemmat lisätiedot


Teatterinjohtaja, TEHDAS Teatteri -yhdistys ry | hakuaika 1.5.-17.8.2017

TEHDAS Teatteri -yhdistys ry hakee teatterinjohtajaa määräaikaiseen työsuhteeseen 1.1.2018 alkaen

Turkulainen TEHDAS Teatteri tunnetaan uudistuvana ja esittävän taiteen rajoja koettelevana vapaan kentän ammattiteatterina. TEHDAS Teatteri on erikoistunut nukketeatteriin, nykydraamaan ja performanssiin. TEHDAS Teatterista on viime vuosina muodostunut nykynukketeatterin ykkösnäyttämö Turussa ja koko Suomessa. Teatterinjohtajan työ tarjoaa näköalapaikan ja mahdollisuuden kehittää esittävän taiteen vapaata kenttää ja uutta luovaa teatteria. Nykyisen johtajan Timo Väntsin 5,5-vuotinen kausi päättyy vuoden 2017 lopussa, ja paikalle haetaan nyt työn jatkajaa.

Teatterinjohtajan työtehtäviin kuuluvat teatterin taiteellisen linjan johtaminen ja suunnittelu, toiminnan ja talouden pitkäjänteinen suunnittelu, toiminnan rahoituksen hakeminen, toiminnan koordinointi, henkilöstöjohtaminen, teatterin edustaminen, jäsenistön tiedottaminen, yhteistyöverkostojen luominen ja ylläpitäminen sekä kaikenlainen teatteritalon arjen pyörittäminen. Työhön voidaan sisällyttää pienessä määrin myös omaa taiteellista työtä jossakin TEHDAS Teatterin tuotannossa. Teatterinjohtajan lähimmät yhteistyökumppanit ovat TEHDAS Teatterin jäsenistö ja koko Turun seudun vapaa kenttä.

Teatterinjohtajan työsuhde on osa-aikainen (22h/viikko). Kuukausipalkka on 1271,60¤/kk (teatterialan työehtosopimus, toimistohenkilökunta/tuottaja vaativuustaso 2A). 

Kauden pituus on kolme vuotta, joista ensimmäinen puoli vuotta on koeaikaa. Työ alkaa 1.1.2018 tai sopimuksen mukaan. Työhön sisältyy perehdytys työnantajan toimesta.

Hakijalta edellytetään soveltuvaa kulttuurialan koulutusta ja/tai työkokemusta, teatterialan tuntemusta, kokemusta rahoitushankinnasta, johtamistaitoja, näkemystä teatterikentästä ja hyviä sosiaalisia taitoja.

Hakuaika on 1.5.-17.8.2017. Hakemusten (liitteineen) on oltava perillä 17.8.2017 kello 16:00 mennessä.

Hakemus lähetettävä TEHDAS Teatteri-yhdistys ry:n puheenjohtajalle Jarkko Forsmanille osoitteeseen jarkko.forsman(a)tehdasteatteri.fi . Hakemuksen voi toimittaa myös postitse tai tuomalla sen teatterille:

TEHDAS Teatteri, Itäinen rantakatu 64, 20810 Turku. 

Liitä vapaamuotoisen hakemuksesi liitteeksi:

 • Ansioluettelosi 
 • Maksimissaan kahden liuskan mittainen visio: missä Tehdas on nyt, miten edelleen kehittäisit sitä.

Kutsut haastatteluun lähetetään pe 25.8.2017 mennessä. 

Haastattelut pidetään maanantaina 11.9.2017 klo 17.00 alkaen. Haastattelijoina toimivat yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, väistyvä teatterinjohtaja sekä teatterisihteeri ja hallituksen asettama 4-henkinen valitsijaraati. Hallitus tekee esityksen valinnasta Teatterin jäsenistölle, joka vahvistaa valinnan sunnuntaina 17.9. klo 15.00 pidettävässä ylimääräisessä jäsenkokouksessa. 

TEHDAS Teatteri varaa oikeuden jatkaa ja laajentaa hakua ensimmäisen määräajan umpeuduttua. 

Lisätietoja:
Teatterinjohtaja Timo Väntsi: 050 4413134
Teatterin hallituksen puheenjohtaja Jarkko Forsman: puh 045 6389549 

MUITA ILMOITUKSIA

Kättä pidempää: Miten järjestetään saavutettava seminaari? 

Kulttuuria kaikille -palvelu on julkaissut artikkelin, joka toimii kättä pidempää -ohjeena seminaarien ja muiden tapahtumien järjestäjille. Artikkelissa käydään läpi käytännön saavutettavuusratkaisuja esimerkiksi liittyen esteettömään seminaaritilaan, tulkkausten järjestämiseen, ilmoittautumislomakkeiden saavutettavuuteen ja seminaarista viestimiseen. Seminaarin järjestämisen kaari käydään läpi käyttäen esimerkkinä Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumia, joka toteutettiin ensimmäistä kertaa 2.-4.11.2016.

Artikkeli ”Säätöä ja oivalluksia: miten tehtiin saavutettava seminaari. Case: Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi: Saavutettavuus 3.0” on luettavissa PDF- ja DOC-muodossa.

Artikkelin kirjoittaja Outi Salonlahti toimi Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumin vastaavana tuottajana. 

Lisätietoja: 

Outi Salonlahti
Suunnittelija ja saavutettavuusasiantuntija
Kulttuuria kaikille -palvelu 
Email: outi.salonlahti(at)cultureforall.fi
puh. + 358 (0)40 963 9908
www.kulttuuriakaikille.fi


Taiteilijat kertovat työstään sosiaali-ja terveyssektorilla kolmella lyhytvideolla 

Millaista on taiteilijan työ sosiaali- ja terveyssektorilla? Kenen ehdoilla taiteellista työtä tehdään hoivayhteisössä? Mitä taiteen avulla voi saada aikaan erilaisissa yhteisöissä? Miksi taidetta viedään erilaisille yleisöille? Taiteen edistämiskeskus on tehnyt kolme lyhytvideota vastaamaan näihin kysymyksiin. 

Taiteen ammattilaiset työskentelevät yhä useammin sosiaali- ja terveyssektorilla eri ikäisten ja erilaisten yhteisöjen parissa.  Taiteen edistämiskeskuksen kolmella lyhytvideolla orkesterin johtaja ja muusikko Riku Niemi, kuvataiteilija Marja-Liisa Jokitalo sekä tanssitaiteilija Helena Ratinen kertovat taiteilijan arjesta erilaisissa hoivayhteisöissä. 

Taiteilijat puhuvat muun muassa taiteen saavutettavuuden näkökulmasta, taiteilijan työn merkityksestä koko yhteisölle henkilökunnasta asiakkaisiin, vuoropuhelusta, kohtaamisista, oman taiteellisen työn kehittymisestä ja taiteen vapaudesta nähdä yhteisöjä ja yksilöitä eri tavoilla. Ensimmäisessä videossa puheenvuoron saa muusikko ja orkesterin johtaja Riku Niemi. 

- Jotta tämmöisellä taiteella, jota voidaan lähestyä, on tilaa yhteiskunnassa, niin yhteiskunnan täytyy varojensa käytön ja henkisen ilmaston, arvojensa suhteen käydä keskustelua ja tehdä rohkeita päätöksiä. Että taiteella on mahdollisuus elää yhteiskunnassa näkyvästi ja kuuluvasti, toteaa Niemi videolla. Lisäksi taiteen saavutettavuus nousee yhdeksi tärkeäksi syyksi esiintymiseen konserttisalien ulkopuolella. 

- Koska kaikki eivät voi saapua meidän konserttiimme, niin me voimme saapua heidän luokseen, joille tämä meidän konserttiimme saapuminen on syystä tai toisesta hankalaa tai mahdotonta, Niemi jatkaa. 

Videot on toteuttanut Cutline Oy ja ne on kuvattu syksyllä 2016 ja talvella 2017. Musiikin on säveltänyt Riku Niemi. Videot on tuottanut Taiteen edistämiskeskus ja ne ovat osa taiteen käytön ja hyvinvoinnin kehittämisohjelmaa. 

Lisätietoja: 

Johanna Vuolasto 
Erityisasiantuntija 
Taiteen käytön ja hyvinvoinnin kehittämisohjelman koordinaattori 
p. 0295 330 870 
johanna.vuolasto(at)taike.fi 
www.taike.fi


Lahjoita vanhat korkokenkäsi Kuopion kaupunginteatterille 

Pursuaako kenkäkaappisi yli äyräitten? Mietitkö, mitä tekisit vanhoille, hyvin palvelleille korkokengillesi? Lahjoita ne teatterille ja bongaa kenkäsi ensi syksynä esityksestä! 

Kuopion kaupunginteatteri kerää naisten korkokenkiä käytettäväksi Miisa Lindénin käsikirjoittaman ja ohjaaman Siipirikkoja ja matriarkkoja eli kuule meitä Kaija Koo -nimisen näytelmän lavastuksessa. Kenkäkeräys alkaa tiistaina 16.5. klo 14. Korkokenkiä, ja vain korkokenkiä, otetaan vastaan teatterin lippukassalla sen aukioloaikoina. Keräys jatkuu siihen asti kunnes on saatu kokoon 450 kenkäparia.

Kenkänsä lahjoittaneet saavat yhden vapaalipun per kenkäpari torstaina 2.11. pidettävään kyseisen näytelmän toiseen pääharjoitukseen. Lahjoittaneiden kesken arvotaan myös yksi kahden hengen VIP-paketti näytelmän ensi-iltaan. Paketti sisältää pääsylippujen lisäksi naulakkomaksun, käsiohjelman ja väliaikatarjoilun. 

www.kuopionkaupunginteatteri.fi


Teatterikorkeakoulun Suomi 100 000 vuotta -iltamakiertueelle valtava kysyntä

Näyttelijäopiskelijoiden ja Juha Hurmeen ohjelmalle on valtava kysyntä – tulossa kiertue Raaseporista Sodankylään.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu lähtee iltamakiertueelle Suomen syrjäkylille syksyllä 2017. Liki viisisataa esiintymistoivetta kyläyhdistyksiltä ylitti järjestäjien hurjimmatkin toiveet, ja nyt näyttelijäntaiteen opiskelijat ja ohjaaja Juha Hurme vievät opiskelijoiden esityksen kylä- ja työväentaloille ympäri Suomea.

Kiertue-esitys Suomi 100 000 vuotta on nuorten ja valovoimaisten näyttelijäopiskelijoiden taidokas teatteriesitys, joka on rakennettu perinteisten iltamien muotoon. Esitykselle etsittiin esiintymispaikkoja seurojen- ja työväentaloilta ja vanhoista kyläkouluista. Hakemuksia tuli 486, joiden joukosta valittiin mukaan 16.

Iltamaohjelman kokoaa ja ohjaa kirjailija, ohjaaja ja kansantaiteilija Juha Hurme, joka tunnetaan mm. soolonäytöksestään Puupää, jolla hän on kolunnut 200 seurojen- ja työväentaloa Inarinjärveltä Hankoon vuodesta 2003 alkaen.  

– Hurja kiinnostus iltamiin teki meidät tekijät sekä onnellisiksi että epätoivoisiksi. Onnellisiksi sen tähden, että oli aivan mahtavaa huomata, kuinka tämän laajan maan joka kolkassa ollaan vireitä, valppaita ja kulttuurinnälkäisiä. Epätoivoisiksi sen tähden, että pystymme tekemään vain rajallisen määrän esityksiä. On sydäntä särkevää joutua torjumaan niin hienoja paikkoja, niin paljon yhteistyöhalukkuutta, niin suurta odotusta ja tervetulleiksi toivottamista, kuvailee Juha Hurme.

Kriteereinä valinnoille oli paikkojen mahdollisimman syrjäinen sijainti ja järkevä matkareitti esiintyjille. Esiintyjinä Iltamissa ovat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen maisteriopiskelijat SilvaBelghiti, Eetu Känkänen, Myy Lohi, Miro Lopperi, Roosa Söderholm, Sampsa Timoskainen, Juho Uusitalo sekä Tuuli Kainulainen Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Esityskielinä ovat suomi ja viittomakieli.

Tarkat esiintymisajat ja lipunmyyntitiedot voi kysyä suoraan esiintymispaikoilta 

Suomi 100 000 vuotta -iltamat on osa Taideyliopiston Suomi 100 -ohjelmaa. Iltamien tuottamisesta vastaa näyttelijäntaiteen koulutusohjelma. Lue lisää juhlavuoden ohjelmasta osoitteesta http://suomifinland100.fi/project/taideyliopiston-juhlavuosiohjelma.

Lisätietoja:  
Tuottaja Venla Heinonen, tuottaja, puh. 050 465 0877, venla.heinonen(a)uniarts.fi.


twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi