31.10.2019

TINFO-tiedote 34 / 31.10.2019
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Vastuullisuutta pelaajille – pelihaittoja suitsimaan. Hintalappu on 150-200 miljoonaa vuodessa. Miten poliitikot varautuvat Veikkauksen tuottojen vähenemiseen?

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Vastuullisuutta pelaajille – pelihaittoja suitsimaan

Merkittävä arvon- ja asennemuutos ravistelee Veikkausta. Tämän vuoden kuluessa Veikkauksen toiminnan oikeutusta on kyseenalaistettu yhä vahvemmin. Nyt Veikkaus tuli ulos ja selvitti tiedotustilaisuudessaan, mitä se on viime aikoina tehnyt ja miten se aikoo muuttaa strategiaansa, toimintakäytäntöjään ja prosessejaan.

Veikkauksen vastuu ja vastuullisuus on vastuuta pelaajille, ei yhteiskunnalle. Näin Veikkauksen toimitusjohtaja asian kiteytti ja myönsi, ettei Veikkaus ole pystynyt tekemään riittävästi peliongelmien vähentämiseksi. Paine tuloutustason ylläpitämiseen on ollut kova. Nyt linjauksia ja painotuksia muutetaan. Kaikkea tätä tiedotustilaisuudessa valotettiin.

Veikkauksessa markkinoinnin auditoinnin teki Tekir, mutta ei vastannut Veikkauksen tiedotustilaisuuden käsikirjoituksesta. Markkinoinnin auditoinnin hintalappua ei kerrottu. Tekir on ”liikkeenjohdon vaativan viestinnän kumppani ja konsultti”, jonka tärkein palvelu on sen omien sanojen mukaan ajattelu.

Työskentelemme uteliaasti, kriittisesti ja tinkimättömällä asenteella. Uskomme brutaaliin totuudellisuuteen. Tärkein tarjoamamme palvelu on ajattelu.” Tekirillä on 24/7 päivystys ja se kehottaa soittamaan, kun maine on vaarass a – tai jo ennen sitä. Tekirin mukaan ”entistä monimutkaisemmassa ja hälyisemmässä maailmassa tarvitsemme kipeästi selittämisen ammattilaisia”.

Vastuullisuuden hintalappu on 150-200 miljoonaa vuodessa. Miten poliitikot varautuvat Veikkauksen tuottojen vähenemiseen?

Vaikuta verkkoriihessä – osallistu vos-uudistukseen

Miltei marraskuun loppuun (28.11.) saakka on aikaa vaikuttaa. Miten ratkaista uudistuksen ongelmakohdat? Tästä pääset esittämään näkemyksesi. 

Mistä on näyttelijän tulot tehty?

Suomen Näyttelijäliiton Ämyri-lehdessä on kiintoisaa tietoa siitä, mistä näyttelijöiden ansiot tulevat. Aivan ensiksi perustieto. Liittoon kuuluu 1350 työikäistä näyttelijää, joista 69 % on freelancereita. Kiinnitettyjen näyttelijöiden osuus on vain vajaa kolmannes. Teatteri pitää leivässä kiinni, ja vos-teatterit ovat se tulontuoja numero yksi: liki 62 % (61,9%) tuloista tulee vos-teattereilta, vierailut ryhmissä muodostavat 4 % tuloista, teatterista näyttelijät saavat tuloistaan yhteensä siis 66 %.

AV-sektorilta tuloja tulee vain 19 %. Artikkelin kirjoittaja, Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko kiinnittää huomiota elokuva- ja tv-työn tulojen ja tekijänoikeustulojen vähäiseen osuuteen. Tällä sektorilla on alikehittyneet tekijänoikeusmarkkinat ja hidas palkkakehitys. Markkinoilta tekijänoikeustuloja heruu vähän, elokuvista maksettujen tekijänoikeuksien päämaksaja on Suomen Elokuvasäätiö, siis käytännössä valtio. Kiinnostava vertailukohta on Tanska, jossa näyttelijöiden yhteenlaskettu tekijänoikeustulo on 20 miljoonaa, Suomessa 3,8 miljoonaa.

Teatteri-TES työkaluna suvauksessa ja ekologisessa jälleenrakennuksessa

Temen Metelissä ohjaaja Piia Peltola pohdiskelee kirjoituksessaan  tavoitteita tulevalle työehtosopimuskierrokselle. Yksi konkreettisimmista tavoitteista ovat sukupuolineutraalit ammattinimikkeet. Tavoitteena on käynnistää sukupuolivaikutusten arviointi -ja korjausprosessi (suvaus).

Miten yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaikutukset voidaan TESissä huomioida ja arvioida? Entä miten TES voisi toimia työkaluna helpottaa työssäjaksamista ja freelancereiden asemaa? Miten teatterissa edistettäisiin etätyöskentelyä ja siirtymistä lyhennetylle työajalle. Vielä vaikeampi ratkaistava kysymys koskee työtä ekologisen jälleenrakennuksen ajassa.

Teatteri-TESin matkustussääntöjen osalta tilanne muistuttaa valtion matkustussääntöä: systeemi pakottaa lentämiseen. Kestävyys, kierrätys ja materiaalien uudelleenkäyttö eivät ole ongelmattomia lavastajien ja pukusuunnittelijoiden tekijänoikeuksien näkökulmasta.

Teatteri-TES ja vos ovat kimpassa keskenään. Julkisen rahoituksen ja siis valtion ja kuntien politiikan toimia tarvitaan. Toki teattereiden ja meidän yksilöiden toimet ovat tärkeitä, mutta kyse on ennen kaikkea politiikkatoimista.

Hybridihommia

Yritämme parhaillaan TINFOssa päästä käsiksi yhä yleistyvään hybridityöhön. Erilaisten tehtävien tekemisessä, työnkuvan laajentamisessa ja oman osaamisen käytössä ei ole mitään pahaa. Reilua vain on, että jos tehtäväkenttää laajennetaan, niin siitä myös maksetaan. TINFOn tilastoinnin näkökulmasta yhden ongelman muodostaa se, ettei tosiasiassa tehtäviltään monialainen ja laajennettu työ välttämättä käy ilmi tehtävänimikkeessä.

Sukupuoli- ja tasa-arvosanastoa jakoon

THL:n sivuilta löytyy pähkinänkuoressa erinomaisen hyvä ja ohittamaton sanasto. Jokaisen yleissivistykseen kuuluu oikeasti tietää.

Taidetyö työelämän tutkimuspäivillä

Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen ja Työelämän tutkimusyhdistyksen työelämän tutkimuspäivien teemana on ”reilu, toimeentuloon riittävä ja palkitseva työ kaikille”. Tuo ”kaikille” tarkoittaa myös taidetyötä eri muodoissaan. On jännittävää pohtia tuon yhteisön kesken kriittisesti ja avoimesti teatteritilastoja, sitä, mistä ne tuottavat tietoa ja millaisia ovat tiedonkatveet.

Tilastot ovat yksi työkalu, josta voisi tulla myös hyvä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden ja reilun työn työkalu. Tavoitteena voisi olla myös yhteistyö TINFOn ja työelämän tutkijoiden kesken. Meillä on TINFOssa dataa, jota työelämäntutkijat voisivat hyödyntää.

Kausikortteja otteluihin kirjastosta – Kaikukorteilla kulttuuriin

Kirjastosta voi lainata kausikortteja koripallo- ja muihin matseihin. Koripalloseura Seagulls keksi ekana lahjoittaa kausikortteja lainattavaksi kirjastoista. Hyvä idea leviää, ja nyt kausikorttejaan ovat lahjoittaneet lainattaviksi useat muutkin joukkueet. Tämä on mielettömän hieno idea.

Kulttuurissa osallisuudesta huolehtii yhdeltä osaltaan Kulttuuria kaikille -verkoston lanseeraama mainio Kaikukortti. Henkilökohtaisella maksuttomalla Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja ja kurssipaikkoja kulttuurikohteisiin. Kaikukorttiin ovat oikeutettuja tiukassa rahatilanteessa olevat ihmiset. Kaikukortti-toiminnassa mukana on sosiaali- ja terveysalan toimijoilta. Nyt mukana on jo useita kuntia. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Kaikukortti-toimintaa olisi kaikkialla Suomessa.

Luovuudelle ja luovalle ajattelulle tilaa

Brexit-prosessin varjoon voi Briteistä jäädä monia asia, kuten esimerkiksi Durham-komission raportti siitä, miten koulu voisi edistää lasten ja nuorten luovuutta ja luovaa ajattelua, joiden ei pitäisi jäädä vain joidenkin yksinoikeudeksi.

Raportin suositukset ovat pitkän aikajänteen tavoitteita, mutta jo nyt Arts Council on laittanut puoli miljoona puntaa yhteistyöhön, jossa koulut kehittäisivät parhaita käytäntöjään luovuuden edistämiseksi.

Tarkoituksena on perustaa kansallinen 19 koulujen muodostamaa luovuusyhteistyöverkostoa ja käynnistää luovuusyhteistyön kokeiluja. Koulujen tulisi arvostaa ja tunnistaa luovuus nykyistä paremmin ja ottaa se opetussuunnitelmissa huomioon. Luovuus ja ”akateeminen kurinalaisuus” eivät ole toistensa kanssa ristiriidassa. Tarvittaisiin myös tutkimusta, joka tuottaisi tietoa siitä, miten luovuutta voidaan arvioida ja miten sen vaikutukset voitaisiin nykyistä paremmin tunnistaa.

Taiteen ja kulttuurin tulisi olla olennainen osa koulutusta ja jotta tämä toteutuisi koulujen arjen käytännöissä: tarvitaan kulttuurikasvatussuunnitelma eikä pidä unohtaa myöskään varhaiskasvatusta.

BBC ja muut tv- ja mediayhtiöt velvoitetaan luomaan korkealaatuisia sisältöjä lapsille. Arts Councilin tehtäväksi annetaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa rakentaa koulun ulkopuoliselle taiteen ja kulttuurin harrastustoiminnan mahdollisuuksia. Muuttuva työelämä edellyttää luovuutta (toivottavasti se ei tarkoita ainoastaan joustavuutta ja mukautuvuutta). Luovuus tulisi tunnistaa myös oppisopimuskoulutuksessa.

Hyvä tilauutinen Kajaanista

Kajaanin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 29.10. esittää valtuustolle toisenlaista vaihtoehtoa kuin mitä alun perin oli ajatuksissa 

Nyt tavoitteena on peruskorjata nykyinen teatteritalo ja Sissilinna. Teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen on helpottunut. Tuskin valtuusto tätä esitystä tulee vastustamaan. Ensi viikolla tiedetään enemmän.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Kaamosajan uutiskirjeet englanniksi, ruotsiksi ja suomenkielellä. Poikkeusaikatauluja.

Englanninkielinen TINFO e-News ilmestyy 5.11.2019
Ruotsinkielinen TINFO e-Nytt ilmestyy 12.11.2019

TINFO-tiedote ilmestyy vielä 6 kertaa syksyn aikana:

to 7.11.2019
to 21.11.2019
ti 26.11.2019
ti 3.12.2019
to 12.12.2019
ti 17.12.2019

Aineistoa voi lähettää ehdolle osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi


TINFO-apuraha näytelmien käännöstyöhön | Haku 10.11.2019 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä hakukierrokseen on 10.11.2019.

Hakuohjeet


Ilmoita kevään ohjelmisto TINFOn ensi-iltalistalle

TINFO kerää teatterien ensi-iltojen tiedot avoimeen verkkopalveluun. Listalle voi käydä jo lisäämässä kevään varmistuneita ensi-iltoja. Voit myös tarkistaa löytyvätkö teatterisi syksyn ensi-illat palvelusta.

Voit ilmoittaa tiedossa olevat ensi-illat verkkolomakkeella milloin tahansa.

Jos teatterisi puuttuu teatterilistalta, ilmoita teatterin tiedot tällä lomakkeella.

Voit myös päivittää teatterin tietoja samalla lomakkeella, tai ilmoittaa muutoksista sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi


Vielä ehdit: Arvoi TINFO. Osallistu Cuporen tekemään tutkimukseen

Me TINFOssa haluamme tietää, miten koette meidän edistävän toimialaa ja miten vastaamme tarpeisiinne.  

Vastaa siis kyselyyn tästä. Henkilötietoja ei kerätä eikä yksittäistä vastaajaa voi tunnistaa raportista. Kyselyn lopuksi voit tilata kopion vastauksistasi omaan sähköpostiisi. Kyselyä saa vapaasti jakaa eteenpäin.  

Taiteen ja kulttuurin ammattilaisille suunnattu kysely liittyy kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen Taiteen tiedotuskeskusten toiminnan kartoitus ja arviointi -tutkimushankkeeseen. Vastaukset kootaan hankkeen loppuraporttiin, joka julkaistaan keväällä 2020.

UUTISIA

Ruska Ensemblen Arktinen Odysseia vierailee Hongkongissa

Kokkolalainen teatteriryhmä Ruska Ensemble on kutsuttu Hongkongiin World Cultures -festivaalille, jonka teemana tänä vuonna on Pohjoismaat. Ruska Ensemble esittää Hongkongissa Arktinen Odysseia - dokumenttiteatteriteoksen, joka on yhteistyö Suomen Kansallisteatterin ja Grönlannin Kansallisteatterin kanssa.  
 
Kwai Tsing -teatterissa 9.-10.11.2019 nähtävien esitysten lisäksi Ruskan tekijäjoukko pitää luennon kansainvälisestä yhteistyöstä sekä luontoa ja luovuutta käsitteleviä työpajoja. Myös Ruskan tuottama shamaaniviuluesitys on festivaalin ohjelmistossa.

"Olemme kiitollisia ja ylpeitä siitä, että Ruska Ensemblelle keskeinen agenda - tasavertainen yhteistyö ja dialogin rakentaminen alkuperäiskulttuurien kanssa - on nähty merkittävänä näin arvovaltaisella, kansainvälisellä foorumilla," sanoo ryhmän taiteellinen johtaja Jarkko Lahti.  
 
Arktinen Odysseia on ainutlaatuinen matka Grönlannin jäätikölle, Siperian taigalle ja Saamenmaan tuntureille ja teos yhdistelee traditioita ja nykypäivän pohjoisten kansojen päivänpolttavia kysymyksiä tulevaisuuden unelmiin.

Esitys on aiemmin vieraillut Nuukissa Grönlannissa. Suomen Kansallisteatterissa nähtyjen esitysten striimausten ansiosta teos sai yleisöä saamelaisalueilla, Inarissa ja Utsjoella sekä Ruotsissa. Ruska Ensemble työstää parhaillaan Arktisen trilogiansa kolmatta osaa. Trilogian aloitti vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Áillohas -- Auringon poika.

Lisätietoja:

Ruska Ensemble / Hinriikka Lindqvist, ruskaensemble(a)gmail.com, +358 (0) 40 570 65 70

Tarkat teostiedot


Kiertuenäyttämön Rikos ja rangaistus ja ohjaajakokoontuminen Dostojevski-festivaalilla
 

Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Rikos ja rangaistus on saanut vierailukutsun Dostojevski-festivaalille, jossa teos nähdään kirjailijan syntymäpäivänä, 11.11.2019. Ohjaaja Johanna Freundlich saa esitysvierailulle Veliki Novgorodiin seuraa kollegoistaan, kun suomalaiset matkustavat joukolla verkostoitumaan venäläisten Dostojevskista inspiroituneiden ohjaajien kanssa. Suomalaiset matkassa ovat Freundlichin lisäksi Jari Juutinen, Joel Lehtonen, Samuli Reunanen, Tuomo Rämö ja Jussi Sorjanen.

Festivaalilta odotan kiinnostuksella palautetta esityksestä venäläiseltä yleisöltä, suomalaisten ja paikallisten ohjaajien tapaamista sekä syventymistä Dostojevskin äärelle”, sanoo Freundlich.

Suomalais-venäläisen kokoontumisen ajatuksena on pohjustaa Fjodor Dostojevskin 200-vuotispäivää, joka on koittava kahden vuoden päästä. Veliki Nogorod on ikivanha luoteisvenäläinen kaupunki, jossa suuri kirjailijakin piti majaa, minkä muistolle paikkakunnalla on Dostojevskin nimeä kantavat museo, teatteri ja festivaali.

Dostojevskin kirjan henkilöt ovat muodostuneet melkein ystäviksi

Festivaalin johtokaksikko kävi Helsingissä vuonna 2018, näki mm. Rikoksen ja rangaistuksen Kansallisteatterissa. Johanna Freundlichin ohjaama, dramatisoima ja visualisoima esitys kiersi Suomessa vankiloita ja koulukoteja, joista yhden nuoria asukkaita on teoksessa ääninäyttelijöinä. Ohjaajan kiintymys Rikokseen ja rangaistukseen syveni teatteriesitystä tehdessä:

Dostojevskin teoksista minulla on läheisin suhde juuri tähän teokseen. Se on mulle ehdottomasti kaikkien aikojen romaanien top kympissä. Yli vuoden kestäneen dramatisointiprosessin aikana Dostojevskin kirjan henkilöt ovat muodostuneet melkein ystäviksi. Nekin henkilöt, jotka eivät mahtuneet mukaan kuin mainintana!

Esityksen tekstin on venäjäksi kääntänyt Armen Igitian. Lavalla nähdään Antti Lang, Matti Onnismaa ja Elina Reinikka. Vierailua tukevat Suomen Pietarin-pääkonsulaatti ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) suomalais-venäläinen teatterihanke nimeltä TAKO.

(TINFO / Sari Havukainen 30.10.2019)


https://www.tinfo.fi/fi/Iso_D_ja_ohjaajien_kokoontumisajot


Helsinkiläisteatteri Jekaterinburgiin Nikolaj Koljadan uuden tekstin ohjauksella
 

Helsinkiläinen, monikulttuurinen VikArt Contemporary Drama Theatre Lab on kutsuttu Koljada Plays -festivaalille Jektarinburgiin. VikArt esittää siellä, siperialaisessa suurkaupungissa 7.11.2019 uuden teoksensa Masakra, joka perustuu Nikolaj Koljadan uuteen tekstiin.

Koljada on maailmankuulu teatteritaiteilija, tuottelias kirjailija, kustantaja, teatteriohjaaja ja -opettaja, jolla on omaa nimeään kantava teatteri. VikArtin perustaja ja teatteriohjaaja Viktor Drevitski on aiemminkin ohjannut Koljadan tekstejä Suomessa, kun Kokoteatteri esitti Kanan (Kuritsa) vuonna 2008.  
 
VikArt on kolme vuotta Helsingin Kaapelitehtaalla toiminut teatteri, joka on erikoistunut uusien näytelmätekstien esittämiseen. Marraskuussa ensi-iltaan on tulossa Polina Borodinan kirjoittama Ulospääsy (Ishod).

Masakra Facebookissa


Pipsa Longan Den andra naturen on Lea-voittaja

Lea-palkinnon saajaksi on valittu Pipsa Lonka näytelmällään Toinen luonto – Den andra naturen. Näytelmä on kantaesitetty ruotsiksi. Ruotsinkielisen käännöksen on tehnyt Sofia Aminoff.   

Palkinto jaettiin lauantaina 26.10.2019 Kotimaisen näytelmän festivaalin yhteydessä.
   
“Pipsa Longan Den andra naturen on rohkea ja mestarillinen näytelmä tärkeimmästä mahdollisesta aiheesta. Lyhyet, tutussa todellisuudessamme ohimenevät tuokiot on kirjoitettu niin, että meidän on nyt katsottava niitä, kunnes alamme nähdä. Julmuuden, väkivallan arkisuuden ja huomaamattomuuden, itsemme, valintamme, väistämämme vastuun. Den andra naturen vangitsee meidät katsomaan itseämme ja maailmaa – millaiseksi me olemme sen tehneet” kuvaa valinnan voittajasta tehnyt ohjaaja–dramaturgi Aila Lavaste.  
   
Lonka on voittanut Lea-palkinnon aiemmin vuonna 2013 näytelmällään Lauluja harmaan meren laidalta.   
 
Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry palkitsee vuosittain parhaan kantaesitetyn näytelmätekstin. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Palkinto rahoitetaan Kopiosto-korvauksilla.  
   
Tekijöiden esittelyt ja lisätiedot:  
   
Pipsa Lonka (s. 1977) on suomalainen näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2007. Longan tuotanto sisältää näytelmiä sekä aikuisille että nuorille. Hänen näytelmänsä käsittelevät usein ihmisen suhdetta fyysiseen tai mentaaliseen ympäristöön ja luontoon, ja luovat pikemmin maisemia ja tiloja kuin tarinan.  
   
Sofia Aminoff (s. 1982) on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja kääntäjä, joka on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2009 ja teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010. 

Lue alkuperäinen uutinen SUNKLO ry:n sivuilta


European theatre collective sai suuren Taide²-apurahan

Suomen Kulttuurirahaston Taide²-apurahan tarkoituksena on mahdollistaa korkeatasoisten taidetuotantojen tarjoaminen laajemmille yleisöille. Apuraha on tarkoitettu niiden keinojen etsimiseen, joilla taiteellisesti laadukkaat tuotannot voivat saavuttaa suurempia yleisöjä.  
 
Apurahalla voidaan luoda uusia malleja yhteistyölle vapaan kentän ja olemassa olevien instituutioiden välille, kehittää jo toteutettua tuotantoa tai vaikkapa mahdollistaa kiertuetoimintaa laajemman yleisön tavoittamiseksi. Apuraha on suunnattu taiteen alan laitoksille ja rekisteröityneille yhdistyksille.

Elokuun 2019 haussa Taide²-apurahoja myönnettiin viisi:

 • Arts Management Helsinki Oy: TRASH HEROES -tanssikiertuehankkeen toteuttamiseen, 100 000 euroa
 • European theatre collective association ry: New Theatre Helsinki -kiertuehankkeen toteuttamiseen, 200 000 euroa
 • Runoyhdistys Nihil Interit ry: Runografi-kritiikkisivuston ja -keskustelualustan toteuttamiseen, 120 000 euroa
 • Suomen Benelux-instituutin säätiö sr: AISTIT / coming to our senses -hankkeen toteuttamiseen, 180 000 euroa
 • Uusinta-kamariyhtyeen kannatusyhdistys ry: MODERNI KLASSIKKO -pedagogis-taiteellisen konserttisarjan toteuttamiseen, 100 000 euroa

Maahanmuuttajille kaivataan teatteria, jonka esityksiä tehdään yhdessä suomalaisten kanssa

Kansainvälinen European theatre collective toteuttaa Taide²-apurahalla kolmivuotisen esittävän taiteen hankkeen, joka antaa äänen ja kasvot nopeasti kasvavalle maahanmuuttajaväestölle Helsingissä ja koko Suomessa.  Tavoitteena on saada aikaan pysyvä New Theatre Helsinki -esitystila (NTH), joka tarjoaa monimuotoista interkulttuurista taidetta.

– Toimintamallia voidaan soveltaa niin, että tila voidaan perustaa joko täysin omaan ja erilliseen tilaan tai se perustetaan jonkin olemassa olevan esittävän taiteen tilan yhteyteen, kertoo hankkeen vetäjä, näyttelijä ja ohjaaja David Kozma. 

Lue uutinen kokonaan Suomen Kulttuurirahaston verkosta
 

Lue aiheesta myös:

Näkyvästi vaatetetut. David Kozman haastattelu TINFO-verkkosivuilla (9.11.2018)


Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton lausunto vuoden 2020 talousarvioesityksestä

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto on jättänyt Sivistys- ja tiedejaoston pyynnöstä lausuntonsa koskien vuoden 2020 talousarvioesitystä.  

Veikkauksen jakovarojen väheneminen ei saa vaarantaa kulttuurin ja muita yhteiskunnalle erittäin tärkeiden toimialojen toimintaa ja vaikuttavuutta!  

Lue lausunto tästä

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto, Elina Kuusikko, puheenjohtaja 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Jussi Sorjanen ja Peter Lüttge keskustelevat Viiruksessa | 1.11.2019, Helsinki + striimaus

”MITÄ HÄN HALUAA KERTOA MEILLE? Anteeksi, että huudan tässä.” on sitaatti Peter Lüttgen teatteriarvostelusta, jonka hän kirjoitti Jussi Sorjasen ohjaamasta Roulettenburg – total entertainment forever -esityksestä. Tämän saman aiheen käsittelyä Lüttge ja Sorjanen jatkavat perjantaina 1.11.2019 kello 17.30, ennen kello 19.00 alkavaa esitystä. Keskustelua moderoi toimittaja Ida Henrikson.

YLE:n ruotsinkielisen toimituksen julkaisemassa arviossa Viiruksen esitys lytättiin huolella, mutta muut ilmestyneet arvostelut olivat kauttaaltaan kiittäviä (esimerkiksi Hufvudstadsbladetin Isabella Rothberg ja Östnylandin Egil Green). Viirus kutsuu Peter Lüttgen keskustelemaan siitä, miksi hänen reaktionsa oli niin vahvasti negatiivinen. Entä miltä tuntuu lyttäävän arvostelun saaneesta ohjaajasta, joka on työskennellyt kuukausia, joskus koko vuoden, ohjaustyönsä kanssa. Onko laimea arvostelu parempi kuin jyrkkä? Mikä tarkoitus arvosteluilla on ja voisiko niille löytyä vaihtoehto?

Muutamia kysymyksiä, jotka rajaavat aihetta:  

Mitä Sorjanen halusi kertoa esityksellään ja mitä Lüttge arvostelullaan? Miksi Lüttge on vihainen esitykselle, oliko hänellä odotuksia, jotka eivät täyttyneet?

Välittääkö Viirus Lüttgen mielipiteestä? Ja jos välittää, niin miksi?

Paikka: Teatteri Viirus, Galleriet, Välimerenkatu 14, Helsinki

Aika: Perjantai 1.11. 2019 kello 17:30-18:30, ennen kello 19:00 alkavaa Roulettenburg-esitystä.

Keskustelu striimataan Teatteri Viiruksen Facebook-sivulla.


Kansainvälinen tarinankerrontafestivaali Samova Fest | 29.10.-3.11.2019 Helsinki ja Vantaa

Kansainvälinen tarinankerrontafestivaali Samova Fest 29.10.-3.11. tuo Helsinkiin ja Vantaalle useita kansainvälisiä tarinankertojia. Samova ry järjestää lähes viikon mittaisen tarinankerrontafestivaalin - suurimman mitä Suomessa on koskaan nähty!  Ohjelma muodostuu identiteetti-teemaa eri kulmista tarkastelevista esityksistä, työpajoista sekä taiteilijatapaamista. Ohjelma jatkuu koko viikon ja huipentuu lauantaina 2.11. sekä sunnuntaina 3.11. kansainvälisten ja kotimaisten huippujen esityksiin KokoTeatterilla. Ohjelmaa on aikuisille sekä lapsille.

Tutustu festivaalin koko ohjelmaan www.samovafest.fi.  


Monttu auki: Vieraana Noora Dadu  | 5.11.2019, Tampere

Näyttelijäksi vuonna 2010 valmistunut Noora Dadu (s.1981) on työskennellyt laajasti esittävän taiteen kentällä. Työhön näyttelijänä on sisältynyt runoesityksiä, poliittista dokumenttiteatteria, klassikoita, uutta draamaa ja monenlaisten tyylilajien nykyteatterihybridejä.

Dadu on kirjoittanut, ohjannut ja näytellyt esitykset Minun Palestiinani (2015) ja FAIL-virheellinen esitys (2016), joissa hän käsitteli isoja poliittisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä yhden ihmisen mittakaavassa. Joanna Haarttin ja kolmen eri ohjaajan kanssa toteutettu Estella ja Sofia -trilogia (2010-2014) oli puolestaan tyylilajiltaan filosofista komediaa. Kolmen näytelmän aiheina olivat kuolema, ero ja rakkaus ystävyyden kautta käsiteltynä. Dadun ja Haarttin pitkässä yhteistyössä on aina leikitty painovoimalla; suuret olemassaolon teemat ja ideaalit yhdistyvät kömpelöjen olentojen kompurointiin. Myös sukupuoli ja seksuaalisuus ovat olleet näyttämökehojen luomisessa Dadulle keskeisiä kysymyksiä ja häntä on aina kiinnostanut se, mitä näyttelijä voi tehdä ”salaa”.

Dadu on näytellyt useissa Teatteri Takomon esityksissä, Ryhmäteatterissa, Kansallisteatterissa sekä monissa itsenäisissä produktioissa. Hän on näytellyt Pikkukakkosen Lelumestan Lelu-Leaa kaksi tuotantokautta, näytellyt useissa kuunnelmissa ja ollut mukana Toisissa Tiloissa -esitystaidekollektiivissa sekä Helsingin Feministisessä Salaseurassa. Hän on Teatteri Takomon jäsen sekä osa Joanna Haarttin perustamaa Viiksiryhmää.

Dadu on voittanut vuonna 2006 Vuoden nuori Lausuja -tittelin ja vuonna 2015 hänet valittiin vuoden nuoreksi näyttelijäksi.

Tällä hetkellä Dadu kirjoittaa ja suunnittelee tulevia töitään teatteriin ja televisioon ja miettii minkälaisia asioita seuraavan kymmenen vuoden aikana olisi kiva tehdä.

Tervetuloa, vapaa pääsy!

Aika: Tiistai 5.11.2019 klo 19-21.30

Paikka: Tampereen yliopiston Teatterimonttu, Kalevantie 4, D-osa

Lue lisää


CulturaFest | 6.-15.11.2019, Helsinki

CulturaFestin ohjelma levittäytyy eri puolille Helsinkiä ja tarjoaa yleisölle valokuvataiteeseen, animaatioon, katutaiteeseen ja nykyrunouteen liittyviä tapahtumia.

Tutustu ohjelmaan


Valoa ja varjoa -juhla | 10.11.2019, Turku

Valoa ja varjoa -juhla isänpäivänä 10.11. Halisten Huudissa ylittää taiteenlajien ja kulttuurien rajat  

Syksyn 2019 aikana Halisissa on toteutettu maahanmuuttajanaisille suunnattu monitaiteellinen työpajasarja yhteistyössä Sateenkaari Koto ry:n, Aura of Puppetsin, Tanssiteatteri ERIn, sekä Kirjan talon kanssa. Työpajat huipentuvat kaikille avoimeen ja ilmaiseen, koko perheelle suunnattuun juhlaan, joka järjestetään Halisten nuoristotila Huudissa isänpäivänä 10.11. klo 14-17.
   
Kukin hankkeessa mukana oleva organisaatio on tuonut työpajaprosessiin oman taidelajinsa osaamista ja on lisäksi nimittänyt mukaan oman nimikkotaiteilijansa: mukana prosessissa on ollut sanataiteilija Veera Vähämaa, tanssitaiteilija Silja McNamara sekä nukketeatteritaiteilija Maiju Tainio. Halisten Valoa ja varjoa -juhlassa nähdään syksyn työpajojen tuloksia paikallisten toteuttamana, lisäksi yhdistysten taiteilijoita osallistuu juhlan muihin ohjelmanumeroihin. Iltapäivän aikana nähdään esimerkiksi Nurinkurin-kollektiivin (Pauliina Vesslin ja Victoria Lindqvist) sanaton koko perheen esitys Toivomussiemen, joka on osa kansainvälisen nukketeatterijuhla TIP-Festin ohjelmistoa. Tanssin, suomen- ja arabiankielisen runouden sekä nukketeatterin lisäksi iltapäivän tapahtuman ohjelmassa on mm. päiväkoti Halikolon lasten taidenäyttely sekä tarjoiluja kaikille osallistujille.
   
Sateenkaari Koto ry:n sekä taideyhteisöjen hanke tukee maahanmuuttajanaisten henkilökohtaista kotoutumisprosessia taiteen keinoin. Lisäksi toiminta edistää kulttuurien välistä vuoropuhelua monikulttuurisessa naisten työpajaryhmässä, sekä laajemmin koko asuinalueella. Yhteistyöhanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.

Tapahtuma Facebookissa


Seminaari: Soveltavan taiteen hyvinvointivaikutukset ja rahoitus | 12.11.2019, Helsinki

Arkadia-seuran marraskuun seminaariin, jossa keskustellaan soveltavien taiteiden merkityksestä hyvinvoinnille ja niiden rahoituksesta. Puheenvuorot kuullaan soveltavien taiteiden ammattilaisilta, tutkijalta ja ministeriöstä. Lainsäätäjän näkökulma tulee esille neljän kansanedustajan puheenvuoroissa. Ohjelmassa on myös katkelma soveltavan taiteen esityksestä. 

Eduskunnan turvakäytäntöjen vuoksi välttämätön ennakkoilmoittautuminen

klo 16.00 – 18.00
Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3, Helsinki

Ohjelma:

klo 16.00-16.10 avaus, Arkadia-seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.)

Moderaattorina teatterijohtaja Anna Veijalainen

Puheenvuorot ja keskustelua:

 • projektipäällikkö Anna-Mari Rosenlöf, TAIKU – sydän, Taikusydän on taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteyksien koordinaation, kehittämisen ja viestinnän yhteistyöverkosto.
 • kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.)
 • toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani, toiminnanjohtaja Taiteen Sulattamo

Psykoosi-monologi, Katkelma alkuperäisesityksestä (Luukku -sarja koomisia ja koskettavia kohtauksia)
Esiintyjät: Arja Ojala ja Tim Saarinen, ohjaus: Helena Ryti, esityksen tuotanto: Taiteen Sulattamo ry

 • johtaja, professori Kai Lehikoinen, Taideyliopiston CERADA-tutkimuskeskus
 • vt. toiminnanjohtaja Kaisa Paavolainen, Teatterikeskus
 • kansanedustaja Pia Lohikoski (vas.)
 • kansanedustaja Ruut Sjöblom (kok.)
 • taiteellinen johtaja Kari Jagt, Sairaalaklovnit ry
 • johtaja Annakaisa Iivari, sosiaali- ja terveysministeriö

klo 18.00 moderaattori Anna Veijalaisen päätössanat


R.E.A.D. -lukudraamafestivaali | 11.-13.11.2019, Helsinki

Reading EuropeAn Drama Festival, R.E.A.D. -festivaali, levittäytyy Helsingin ydinkeskustaan 11.-13. marraskuuta 2019. Kuudetta kertaa järjestettävä tapahtuma esittelee uutta draamaa maailmalta. Tänä vuonna festivaali esittää näytelmiä Ranskasta, Saksasta, Serbiasta ja Israelista.
 
Vastaanotimme 75 uutta näytelmää joista neljä valikoitui esitettäväksi. Valintaraatiin kuuluivat kriitikko Maria Säkö, esseisti ja tuottaja Heidi Backström, dramaturgi Iira Halttunen sekä ohjaaja David Kozma.
 
Tämän vuoden näytelmät ovat:

Israelilaisen Maya Arad Yasurin AMSTERDAM (käännös Patrik Nurminen) näytelmä saa alkunsa alkunsa holokaustin aikaisesta kaasulaskusta ja kertoo Amsterdamissa asuvan israelilaisen viulistin tarinan.  
 
Tanja ¦ljivarin monimutkaisin ja ehkäpä iskevin näytelmä ALL ADVENTUROUS WOMEN DO pohjautuu tositarinaan kolmetoistavuotiaista tytöistä, jotka tulivat raskaaksi kouluretkellä kaupungissa Republika Srpskassa.
 
Saksalainen Marius Von Meyenburg kirjoitti Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen näytelmänsä PANG (käännös Niklas Nurminen). Hänen mukaansa teatterissa pahimmat pelkomme voivat tulla ulos kammottavimmalla tavalla ja näytelmän päähenkilö edustaa ehkäpä juuri tätä.  
 
Emilie Leconten kiehtova ja absurdi BERTRANDIN KOHTAUS (käännös Sanna Kangasluoma) on jo keretty esittää useissa teattereissa Euroopassa.
 
Lue ohjelma tarkemmin 

Lisätiedot:
 
Salla Kozma
Reading EuropeAn Drama Festival
mail(a)theatrecollective.com
+358505213334


Fiksu taiderahoitus – aamukahvitilaisuus | 14.11.2019, Helsinki

Helsingin kaupungin Yleiset kulttuuripalvelut järjestää Fiksu taiderahoitus –aamukahvit yhteistyössä Suomen Kulttuurirahaston, Koneen säätiön ja Svenska kulturfondenin kanssa. Tervetuloa kysymään taiteen ja kulttuurin avustuksista ja apurahoista sekä keskustelemaan kahvittelun lomassa toimivammasta taide- ja kulttuurirahoituksesta. Pohditaan yhdessä, miten voisimme lisätä kulttuuritoimijoiden ja taiteilijoiden välistä yhteistyötä.  

Aika: 14.11. klo 8.30-10.30 — Tervetuloa piipahtamaan kahville ja tapaamaan meitä mihin aikaan vaan tällä välillä!

Paikka: Fredriksberg, Konepajankuja 1, Vallila

Lämpimästi tervetuloa!

Helsingin kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto, Koneen säätiö ja Svenska kulturfonden

Lue lisää


Minna Maijalan Minna Canth –luento | 18.11.2019, Kuopio

Maanantai, marraskuu 18, 2019 - 19:00, Kuopion kaupungintalo

Minna Canthista väitellyt Minna Maijala tuo esiin uusia näkökulmia kirjailijan elämään ja työhön.  

Minna Canthista väitellyt Minna Maijala on tuottanut viime vuosina useita kiinnostavia teoksia Minna Canthista, joissa hän tuo esiin uusia näkökulmia kirjailijan elämään ja työhön. Kuopion Studia Generalia -luennolla 18.11. Maijala tuo esiin sen, että Minna Canth oli kiinnostunut paitsi kirjallisuudesta, myös monista 1800-luvun taiteen ja tieteen ilmiöistä, joita hän seurasi tarkkaan. Hän oli tuttu paitsi ajan kirjailijoiden, myös monien kuvataiteilijoiden ja säveltäjien kanssa, ja erityisesti laulujuhlat kokosivat Kuopioon 1891 monia Canthin kollegoja ja ystäviä. Taiteilijoiden ystävyys ja keskinäinen vuorovaikutus näkyi myös heidän teoksissaan – esimerkiksi realismin, symbolismin ja nk. kansallisromantiikan vaikutteet näkyivät monilla taiteen aloilla, samoin ajan kiristyvä poliittinen ilmapiiri.

Lue lisää


Kasvun kausi  -seminaari | 25.11.2019, Helsinki

Kasvun kausi on peruskoulujen opettajille, taide- ja puutarhakasvattajille, eri alojen taiteilijoille sekä kulttuuritoimijoille suunnattu seminaari. Tapahtumassa keskustellaan monialaisen taide- ja ympäristökasvatuksen toteuttamismahdollisuuksista peruskouluissa.

Tilaisuus on päätösseminaari Urbaaniluonto Plug in! -hankkeelle, jossa on vuodesta 2017 lähtien tutkittu puutarhan potentiaalia oppimistilana. Hankkeessa on kehitetty opintosuunnitelman tavoitteiden mukaisia monialaisia ja ilmiöihin pohjautuvia oppimiskokonaisuuksia, joissa on ollut keskiössä taidekasvatuksen yhteydet ympäristökasvatukseen. Toimintaympäristönä ovat toimineet kouluille perustetut puutarhat, joissa oppilaat ovat tutkineet puutarhan ilmiöitä eri oppiaineiden näkökulmasta sekä ilmaisseet niitä tanssi- ja kuvataiteen keinoin.

Urbaaniluonto Plug in! -hanketta ovat toteuttaneet Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulu yhteistyössä Zodiak – Uuden tanssin keskuksen sekä Apollon yhteiskoulun, Malminkartanon ala-asteen ja Kannelmäen peruskoulun kanssa.

Kasvun kausi -seminaarissa kuullaan puheenvuoroja puutarha- ja ympäristökasvatuksen, tanssi- ja kuvataidekasvatuksen asiantuntijoilta, keskustellaan taiteen merkityksestä yhteiskunnassa sekä kestävästä tulevaisuudesta. Tilaisuudessa julkistetaan Urbaaniluonto Plug In! -hankkeen toiminnan aikana kehitetty oppimiskokonaisuus. Se tarjoaa konkreettisia välineitä monialaisen ja ilmiöihin perustuvan opetuksen toteuttamiseen.

Seminaari järjestetään maanantaina 25.11.2019 klo 9.15-15.00 Kaapelitehtaalla Zodiak – Uuden tanssin keskuksen näyttämöllä. Seminaari on maksuton ja pidetään suomeksi.

ZODIAK STAGE: Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki

Päivitetyt ohjelmatiedot Facebook-tapahtumasivulta

Ilmoittautuminen tästä

Lisätiedot ja kysymykset:
Helsingin taiteilijaseuran kuvataidekoulun rehtori Matti Uusikylä
matti.uusikyla(a)helsingintaiteilijaseura.fi. +358 50 470 528 3

Urbaaniluonto Plug in! -hankkeen tuottaja Terhi Pursiainen
ext-terhi.pursiainen(a)helsingintaiteilijaseura.fi

Projektia on rahoittanut Helsingin kaupunki.

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


TINFO-apuraha näytelmien käännöstyöhön | Haku 10.11.2019 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä toiseen hakukierrokseen on 10.11.2019.

Hakuohjeet


Svenska Kulturfonden: Novemberansökan | Ansökningstid: 1.-30.11.2019


Frame: Projektiapuraha | Hakuaika  1.11. - 30.11.2019

Framen apurahoja myönnetään seuraaville nykytaiteen aloille: kuvataide, valokuvataide, mediataide, taidekäsityö, sarjakuvataide, performanssi ja äänitaide.  

Projektiapurahaa voivat hakea yhteisöt kansainväliseen näyttely- ja messutoimintaan. Lisäksi taiteilijat ja yhteisöt voivat hakea projektiapurahaa kansainväliseen taidejulkaisuun.

 • Projektiapurahahaku 1 vuoden 2020 hankkeisiin on 1.–30.11.2019.
 • Projektiapurahahaku 2 vuoden 2020 hankkeisiin on 1.–31.3.2020.

Päätökset riippuvat Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän valtionavustuksen päätösaikataulusta.

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Art & Science Residency Climate Whirl, Finland  | Deadline 18 Nov 2019

Are you an artist or part of an artist group? Are you interested in multi-disciplinary research related to forests and the atmosphere? The Climate Whirl art programme at the University of Helsinki offers artists an opportunity to work at a scientific research station and related measuring stations in dialogue with researchers and utilising the research infrastructure and data of the station. The residency will be realized in 2020.

The artist-in-residence will live in either a log building or the course centre with a shared kitchen and sanitary facilities. The station area includes historical log buildings from the early 1900s, which can be used for accommodation from May to September. Shared flats in the more modern course centre are used for winter accommodation.

The artist(s)-in-residence are selected by an expert jury comprising representatives from the worlds of science and the arts.

Conditions of the residency

 • A fee of ¤3,000 will be paid to the selected artist or group of artists.  
 • Max. ¤3,000 will be contributed towards the production costs of the new work of art.                                                                                                   
 • The residency covers the accommodation costs.                                                                                                                                         
 • Reasonable travel costs to the station from Finland or Europe will be covered to a maximum amount of ¤500. The organisers encourage applicants to travel to Hyytiälä by land or water!

The artist-in-residence or group of artists may stay at the station for a maximum of six weeks during 2020. In the case of a group, the residency must be agreed according to the accommodation capacity of the station.  

Deadline: 18 November 2019

Read more


Residency fellowships offered by Produktionszentrum Tanz + Performance e.V. and Akademie Schloss Solitude | Deadline 22 Nov 2019

Produktionszentrum Tanz + Performance is collaborating with Akademie Schloss Solitude to award a residency fellowship to contemporary dancers and performers for the first time, this in the context of TANZPAKT Stuttgart, an initiative of the Cultural Office of the State Capital of Stuttgart. By inviting artists from all over the world to apply, the participating institutions seek to improve networking and collaboration in Stuttgart’s freelance dance scene, and to facilitate work on choreographic practice. Creating space for inquiry, research and artistic production is a further goal. Willingness to present one’s own work and interact with the Free Dance Scene in Stuttgart are prerequisites.

Two fellowships are being awarded. One from February – July 2020, and the other from July – December 2020.

The residency artist will benefit from the following:

 • optional use of a rehearsal hall
 • the option to lead the weekly professional training session at the Produktionszentrum Tanz + Performance, or to participate in this and other workshops
 • a free, furnished studio apartment for living and working purposes, including electricity, water and heating at Akademie Schloss Solitude
 • a monthly fellowship grant of Euro 1,200
 • a travel allowance of up to Euro 700
 • creative resources worth up to Euro 3,500

At the end of each residency stay, the creative results will be presented in a format chosen by the fellowship holder. The festival »Die irritierte Stadt« (20–26 July, 2020) and the »SEEDS Dance Laboratory« (September 2020) are due to take place in the aforementioned residency periods.

The choice of artists will be made by the Produktionszentrum Tanz + Performance and Akademie Schloss Solitude, with the assistance of two independent jury members.

Please send your application with letter of motivation, resume with key artistic data, portfolio with work samples and/or video links and possible project proposal in PDF format (max. 20 MB) to: dance(a)akademie-solitude.de

Deadline for applications: November 22, 2019

Read more


Call for projects: Festival for emerging European theatre artists | Deadline 15 Dec 2019

The Espace des Arts, regional repertory theatre of Chalon-sur-Saône, the Jeune Théâtre National, French organisation supporting employability of graduates from National Conservatoire and TNS, and the Instant Mix Theater Lab, have joined forces to create a festival dedicated to emerging European theater artists, which will take place from 15 to 18 October 2020 at the Espace des Arts in Chalon-sur-Saône.

TO SUBMIT A PROJECT, YOU MUST :
— Be a young artist, and graduate from a superior theatre school in Europe
— Have completed your training within the last five years (graduation year : 2015 to 2019)

YOUR THEATRE PIECE WILL HAVE TO :
— Have already been rehearsed, or even performed
— Be no longer than 95 minutes
— Involve a team of 2 to 10 people from Europe
— Be quick to set up and dismantle; shows will be performed alternately
Please note :
We are open to a diversity of aesthetics and approaches (including performances without text).
The transnational and/or multilingual dimension will be valued but is not a prerequisite.
The shows must be accessible to a mainly French-speaking audience, and translation (or nontranslation)strategies must be mentioned in the proposal.

The deadline to apply is 15 December. More info here (in French).


International festival "Young Theater Days" in Klaipeda, Lithuania | Deadline 31 Jan 2020

April 13-18, 2020, international festival Young Theatre Days is returning to Klaipėda, Lithuania, inviting professional theatre creators to try themselves in an unusually fast and dynamic creative process. Gathered actors, directors, stage designers, playwrights and critics will, study the themes prepared by the organizers and work together for two days, creating and presenting the performance for the audience.

The festival will be complemented by the cinema workshops. Selected theatre actors will have a chance to work together with cinema directors and prepare short films, which will be presented on the final day of the festival.

OPEN CALL

We are inviting professional actors, theatre directors and stage designers to participate and fill in the application form. The project involves creative workshops, the essence of which is the cooperation of young professionals from different creative fields in the limited time frame, preparing the performance and presenting it to the audience.

We are accepting applications till January 31st  2020. However, due to the limited spots for participants, the Call might be closed earlier. If you have any questions about application procedure, please contact ieva(a)jtd.lt

The organizers will cover travel expences and provide free accommodation and catering.

Application form and more information about the festival are on www.jtd.lt

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Etsitkö töitä? -projektin Työ-opintopiiri starttaa 6.11. Helsingissä

Etsitkö töitä? -projektin Työ-opintopiiri starttaa. Ensimmäisellä kerralla teemana on kartoitus. Kartoitamme mitä työstä, taidetyöstä ja työn murroksesta on kirjoitettu, haaveilemme opintopiirin tulevista suunnista ja suunnittelemme opintopiirin tulevia kertoja. Lämpimästi tervetuloa!

TYÖ-OPINTOPIIRI #1: KARTOITUS
Ke 6.11. klo 18-21
Koneen kamarissa (Tehtaankatu 21 B 45, 5. kerros 00150 Helsinki)  
 
https://www.facebook.com/events/728827367622300/
 
OPINTOPIIRI TYÖN JA TAITEEN MAHDOLLISUUKSISTA POSTFOSSIILISEN JÄLLEENRAKENNUKSEN AIKAKAUTENA
 
Opintopiiri avaa näkymiä työn historiaan, politiikkaan ja utopioihin.
Kartoitamme työstä, taidetyöstä ja työn murroksesta on kirjoitettu.
Miten työtä voitaisiin ajatella uudestaan?
Miten työ, työnteko, kuvat työstä ja taidetyöstä ovat muuttuneet?
Mitä voisi olla työ postfossiilisen jälleenrakennuksen aikana?

#1 KARTOITUS
Ke 6.11. klo 18-21  
Koneen kamarissa (Tehtaankatu 21 B 45, 5. kerros 00150 Helsinki)
Yhdessä lukemista ja jakamista. Kartoitamme mitä työstä, taidetyöstä ja työn murroksesta on kirjoitettu ja suunnittelemme opintopiirin tulevaisuutta. 

#2 TYÖELÄMÄN HUONONTUMISEN LYHYT HISTORIA
Ke 20.11. klo 18-21
Koneen kamarissa (Tehtaankatu 21 B 45, 5. kerros 00150 Helsinki)
Alustus ja keskustelua Juha Siltalan kirjan pohjalta. 

#3 LOUHINTA
Ke 4.12. klo 18-21
Koneen kamarissa (Tehtaankatu 21 B 45, 5. kerros 00150 Helsinki)
Ruumiillinen työ ja alkutuotanto. Kaksi elokuvaa ja keskustelua.

Opintopiiri on kaikille avoin ja sitä fasilitoivat taiteilijat Juhani Haukka ja Lauri Mattila. 

ETSITKÖ TÖITÄ?
Opintopiiri on osa Alfred Kordelinin ja Koneen säätiön rahoittamaa Juhani Haukan ja Lauri Mattilan kokeellista arkkitehtuuria, kriittistä palvelumuotoilua, sosiaalista veistotaidetta ja dokumentaarista elokuvaa yhdistävää Etsitkö töitä? -projektia. Media- ja kaupunkitilaan levittäytyvä teos tekee työn antamisesta taidetta ja kysyy työn ja taiteen utopioita ja mahdollisuuksia jälkifossiilisen jälleenrakennuksen aikakautena. Teoksessa taide ottaa osaa yhteiskunnan uudelleen ajattelemiseen. 

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Finns sommarteater söker en byggkunnig SCENOGRAF för sommarens produktion 

Finns sommarteater söker en byggkunnig SCENOGRAF för sommarens produktion av Vi på Saltkråkan!

• Regi: Ylva Edlund

• Scen: utomhusscen invid Esbogård i Köklax, Esbo, bredd 14m och djup 10m. Kolla bilder: https://finnssommarteater.fi/svenska/press/
• Planeringen kan börja genast. Byggandet kan börja så fort snön smält, oftast i april-maj. Premiär 4.6.  
• Lön 2 400 euro.

Blev du intresserad? Vänligen kontakta producent Jonna Sundberg, jonna.sundberg(a)ebuf.org, tel. 040 510 3345 (mån, ons, tor)


Åbo Svenska Teater ÅST palkkaa kampaaja-maskeeraajan | Haku 14.11.2019 mennessä

Etsimämme henkilöllä tulee olla alan soveltuva koulutus, kokemusta teatteri- tai elokuva-alalta sekä tietoteknisiä perustaitoja. Työkielenä on ensisijaisesti ruotsi ja suomi, myös englantia on osattava.  

Pääasiallisiin työtehtäviin kuuluu toimia kampaaja-maskeeraajana teatterin tuotannoissa, sisältäen mm. kampausten ja maskien suunnittelun sekä peruukkien valmistuksen ja huollon. Työtehtävien menestyksekäs hoitaminen vaatii kykyä itsenäiseen työhön, luovuutta, paineensietokykyä sekä kykyä sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin.  

Tarjoamme vakituisen, osa-aikaisen (80 %) työpaikan Suomen vanhimmassa teatterissa, työyhteisössä joka on tunnettu hyvästä ilmapiiristään. Palkka on teatterialan työehtosopimuksen mukainen. Työsuhde alkaa 1.1.2020 ja on toistaiseksi voimassa oleva. Koeaika on kuusi kuukautta.  

Onko sinulla toivomamme pätevyydet ja palava halu työskennellä teatterin parissa?  
 
Lähetä hakemuksesi ansioluetteloineen ÅST:lle viimeistään 14.11.2019 klo 14, sähköpostilla osoitteeseen tina.grabber(a)abosvenskateater.fi.  
 
Lisätietoja tehtävästä antaa maskin esimies Sabina Segerström, 044 277 5594, sabina.segerstrom(a)abosvenskateater.fi.


Tampereen Teatteriin haetaan apulaislavastemestaria | Haku 14.11.2019 mennessä

Tampereen Teatteriin haetaan apulaislavastemestaria vakituiseen työsuhteeseen

Lavastamotiimi toteuttaa Tampereen Teatterin näyttävät lavastuskokonaisuudet omassa puu- ja metallipajassa Hatanpäällä. Tampereen Teatteri tunnetaan valtakunnallisesti osaamisestaan sekä ammattitaidostaan ja nyt sinulla on mahdollisuus päästä osaksi tätä ammattilaisten tiimiä! Tehtävässä toimit lavastamotiimin esimiehenä ja vastaat lavastamon kokonaisuudesta yhdessä esimiehesi näyttämöpäällikön kanssa. Osallistut itse tekemiseen ja yhdessä tiimin kanssa ideoit, suunnittelet ja toteutat lavastukset teatterin tarpeisiin.

Omaat hyvät kädentaidot erityisesti puu- ja metallimateriaalien työstämisestä. Teatterin lavastamon toiminta on sinulle jo ennestään tuttua ja sinulla on kokemusta lavasteiden valmistamisesta sekä esimiestyöstä.

Teatterin näytökset ohjaavat lavastamon aikatauluja ja ohjaat lavastamotiimin tekemistä kiireisissäkin aikatauluissa. Odotamme sinulta myös hyviä tiimityötaitoja ja ongelmanratkaisukykyä. Tehtävä on vakituinen ja alkaa sopimuksen mukaan.

Mikäli tunnistit itsesi kuvauksesta, lähde hakuun mukaan jättämällä hakemuksesi palkkatoiveineen osoitteessa www.adecco.fi 14.11. mennessä. Lisätietoja tehtävästä antaa Adeccolta Mira Perttula, 050 444 4418, mira.perttula(a)adecco.fi.

Lue lisää


Tampereen Teatteri hakee lavastevalmistajaa  | Haku 14.11.2019 mennessä

Lavastamotiimi toteuttaa Tampereen Teatterin näyttävät lavastuskokonaisuudet omassa puu- ja metallipajassa Hatanpäällä. Tampereen Teatteri tunnetaan valtakunnallisesti osaamisestaan sekä ammattitaidostaan ja nyt sinulla on mahdollisuus päästä osaksi tätä ammattilaisten tiimiä! Yhdessä muiden kanssa ideoit, suunnittelet ja toteutat lavastukset teatterin tarpeisiin.

Odotamme sinulta työkokemusta puu- ja metallitöistä, ammatiltasi voit olla esim. puuseppä tai metallityöntekijä. Lavastevalmistajana omaat hyvät kädentaidot erityisesti puu- ja metallimateriaalien työstämisestä. Sinulla on kykyä hahmottaa ja suunnitella rakennettavia kokonaisuuksia.

Teatterin näytökset ohjaavat lavastamon aikatauluja ja työskentelet tarvittaessa kiireisissä aikatauluissa. Odotamme sinulta myös hyviä tiimityötaitoja ja ongelmanratkaisukykyä. Tehtävä on vakituinen ja alkaa sopimuksen mukaan.

Mikäli tunnistit itsesi kuvauksesta, lähde hakuun mukaan jättämällä hakemuksesi palkkatoiveineen osoitteessa www.adecco.fi 14.11. mennessä. Lisätietoja tehtävästä antaa Adeccolta Mira Perttula, 050 444 4418, mira.perttula@adecco.fi.

Lue lisää


Vaasan kaupunginteatteri hakee naisnäyttelijää | Haku 15.11.2019 mennessä

Vaasan kaupunginteatteri hakee musikaalista ja laulutaitoista naisnäyttelijää määräaikaiseen työsuhteeseen. Työtehtävät alkavat maaliskuussa 2020.

Vaasan kaupunginteatteri on Vaasassa toimiva suomenkielinen ammattiteatteri, joka kuuluu keskisuuriin, täyskunnallisiin teattereihin. Talossa on kaksi näyttämöä: 370-paikkainen Romeo-näyttämö ja 115-paikkainen Julia-näyttämö. Teatterin tuotanto on monipuolista, ja ohjelmistossa on viime vuosien aikana erityisesti panostettu mm. laadukkaaseen musiikki- ja lastenteatteriin. Vaasan kaupunginteatteri tuottaa vuosittain 6-8 ensi-iltaa.

Vaasan kaupunginteatteri tarjoaa näyttelijöilleen monipuolisia rooleja musikaaleista draamaan.

Kelpoisuusvaatimuksena on teatterialan korkeakoulututkinto, ja edellytämme erinomaista laulutaitoa (mezzosopraano/sopraano) sekä tanssitaitoa.

Hakuohjeet ja lisätietoja

MUITA ILMOITUKSIA

Ida Henrikson skriver om Marat/Sades aktuella teman för den sibiriska publiken

Klockriketeatern gästspelade i Novosibirsk, Sibirien nyligen. Ida Henrikson skriver om pjäsen Marat/Sade, som var förbjuden i trettioårs tid i Sovjetunioinen.

https://klockrike.webbhuset.fi/sv/aktuellt/article-148741-70852-maratsade-var-lange-forbjuden-i-sovjetunionen-for-dagens-ryska-teaterpublik-ar-pjasen-sallsynt-angelagen

Klockrike.fi


Tärppejä Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden uuteen kaksoisnumeroon

Tuhdissa Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehden tänään ilmestyvässä tuplanumerossa 6-7/2019 teatterikriitikko Kirsikka Moring on jututtanut näyttelijä Heikki Kinnusta Arktisten leikkien Marja-Terttu Zeppelinistä, näyttelijäntaiteesta ja pitkästä urasta.

Minna Tawast on seurannut tanssitaiteilija Reijo Kelan työskentelyprosessia: Kela lämmitti fyysisesti vaativan, yli 30 vuotta sitten valmistuneen sooloteoksensa uudelleen, itseään säästelemättä.

Lisäksi ohjaaja Aino Kivi pohtii kolumnissaan kuka saa näytellä ketä, näyttelijä Niina Hosiasluoma joutuu epämukavuusalueelle baarissa ja Kotkassa nykyteatterista keskustellaan mutta nykäriesityksiä vierastetaan. Ynnä muuta!

Arvioissa muun muassa Ilmatilan Atlas, Sivuhenkilöt-ryhmän Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen.

Verkkosivuilta www.teatteritanssi.fi löydät lisää poimintoja artikkeleista, ohjelmistokalenterin ja ensi-iltoja.

Seuraava lehti ilmestyy joulun alla, 20.12.2019. Tilaa koko vuoden Teatteri&Tanssi+Sirkus lahjaksi kaverille tai itsellesi!


Yhteisö ja taide: teemoja ja näkökulmia 2000-luvun taiteilijan laajentuneeseen toimintakenttään. Verkkojulkaisu

Monni, Kirsi ja Törmi, Kirsi (toim.). 2019. "Yhteisö ja taide: teemoja ja näkökulmia 2000-luvun taiteilijan laajentuneeseen toimintakenttään". Teatterikorkeakoulu, Taideyliopisto, Helsinki: Teatterikorkeakoulun julkaisusarja 71, verkossa: disco.teak.fi/yhteiso-ja-taide.

Julkaisu on luotu ”Yhteisö ja taide” -seminaarin (2018) pohjalta. Kyseessä on laaja yhteisöllisen taiteen historiaa sekä 2000-luvun projekteja ja tekijöitä esittelevä julkaisu. Tutkimuksellisia sekä asiaa taustoittavia artikkeleja ja case-study tyyppisiä projektiesittelyjä on yhteensä 40, kirjoittajia on kaikkiaan 38.


Ehdota Vimma-kulttuuripalkinnon saajaa

Tukilinja myöntää 5 000 euron työskentelyapurahan Kynnys ry:n vuosittain jakaman vammaiskulttuuripalkinto Vimman saajalle. Palkinnon saajan valitsee asiantuntijaraati, johon kuuluu myös Tukilinjan edustaja. Palkinto jaetaan kansainvälisen vammaisten päivän 3.12.2019 yhteydessä.

Tavoitteena on palkita sellaisia taideteoksia, taiteellista toimintaa tai taidetapahtumia, joissa vammaisuus ja toimintarajoitteisuus on tuotu yhteiskunnalliseen tietoisuuteen ja keskusteluun tavalla, joka on herättänyt laadullaan positiivista huomiota.

Palkinto voidaan myöntää taiteen ja luovan työn edustajille laajasti. Taiteeksi lasketaan tasaveroisina kuvataide, musiikki, kirjallisuus, teatteri ja muu esittävä taide sekä elokuva tai muu mediateos. Koska palkintoon kuuluu työskentelyapuraha, sitä ei voida myöntää kertaluonteisen tapahtuman järjestäjille tai ns. elämäntyön palkitsemiseen.

Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivät, näyttelijä Pekka Heikkinen, kriitikko Osmo Kantokorpi ja kuva- ja tekstiilitaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen. Katso palkinnonsaajat ja perustelut täältä.

Palkinnon saajaa voi ehdottaa joko Tukilinjalle tai Kynnys ry:lle vuosittain lokakuun loppuun mennessä. Ehdotuksia otetaan vastaan sekä Facebook-sivuillamme että sähköpostitse osoitteella yhteisoapurahat(a)tukilinja.fi tai postitse osoitteella Tukilinja / Vimma-kulttuuripalkinto, Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki.


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.