11.04.2017

TINFO-tiedote 14 / 11.4.2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA 

MUITA ILMOITUKSIA 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN  

1942

Talvisodan aikana oli solmittu ns. tammikuun kihlaus, jossa suurin Suomen työantajajärjestö Työnantajain Keskusliitto ja suuri työnantajajärjestö Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto tunnustivat toisensa tasavertaisiksi neuvottelukumppaneiksi. Teattereissa vietetään omanlaistansa kihlausta, kun kaikki teatterialan järjestöt liittyvät yhteen Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitoksi 24.5.1942. Keskusliiton teatterikoulujaosto, teatteripäivien jaosto, vanhuudenturvajaosto, teatterimuseojaosto ja propagandajaosto tarttuvat toimeen. Vanhuudenturvajaoston mietinnössä ehdotetaan, että alan taiteilijoiden eläketurvaksi perustettaisiin eläkerahasto vuoden 1943 alusta. Kaikissa ammattiteattereissa ryhdytään keräämään pääsylipun yhteydessä eläkemarkkaa.

1943

Suomen Teatterikorkeakoulu aloittaa toimintansa syyskuussa. Kouluun pyrkii yli 60, joista oppilaiksi hyväksytään 15. Opiskelijat opiskelevat viikoittain yhteensä 47 tuntia: 8 tuntia näyttelijäntyötä Wilho Ilmarin johdolla, 15 tuntia puhetekniikkaa, 6 tuntia äänenmuodostusta, 4 tuntia psykologista elekieltä, 4 tuntia improvisointia, 6 tuntia voimistelua, 2 tuntia fonetiikkaa, 2 tuntia teatteri- ja kulttuurihistoriaa.

Näyttämöväen Vanhuudenturvarahasto muuttuu Näyttämöväen Vanhuudenturvasäätiöksi, säätiö saa verovapauden. Säätiöön kertyy vuoden kuluessa teatterimarkkoja yhteensä 353 674 markkaa.

1944

Pääsiäisviikolla pidettäväksi suunnitellaan 17. teatteripäiviä, nyt Keskusliiton järjestämänä Tampereella. Pääkaupungista pitää lähteä maakuntaan. Päivät uhkaavat kaatua sotaan. Helmikuussa Neuvostoliitto taivuttaa Suomea rauhaan Helsingin suurpommituksilla. Sitten päiville tuottaa ongelmia hotellien ja matkustajakotien puute Tampereella, mutta tästäkin selvitään. Osallistujat nukkuvat yksityisasunnoissa, joita tamperelaiset tarjoavat pitkämatkalaisille. Ohjelma on komea. Teatterikoulun voimistelunopettaja Hilma Jalkanen luennoi Uudenaikaisen liikunnan alkuperästä ja olemuksesta, tohtori Väinö Juntto valaisee näyttelijäntyön psykologiaa ja psykiatriaa. Eino Kalima puhuu, on esityksiä, näyttelyitä.

Hilma Jalkanen demonstroi näyttelijäopiskelija havainnollistajana mm. kestojännityksestä ja sen vaaroista, epävireisyystilasta, jota tulee ehkäistä rentoutusharjoituksilla. Liikunta syntyy mielikuvituksesta, elämänsykkeestä ja liikuntavaistosta. Ei mitään pakotettua luonnonvastaista liikuntaa, kertoo Hilma Jalkanen.

Päivät onnistuvat hyvin. Illalla 400 osallistujaa kokoontuu Osuusliike Voiman suurravintolaan.

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Mistä on tulevaisuuden kunnat tehty?

Kuntavaalit ovat takana. Suomen Kuntaliiton julkaisusta voi lukea tutkijoiden ja käytännön asiantuntijoiden näkökulmia ja ajattelua siitä, millaisia tulevaisuuden kunnat voisivat olla. Pähkinänkuoressa: kuntien on määriteltävä tehtävänsä uudestaan, valita omat painotuksensa ja profiloiduttava. Puheenvuoroista välittyy tarve strategisiin valintoihin. Tulevaisuuden kunta ei ole mikään ajopuu tai trendien perässä raahautuja.

Kunnat rakentavat tulevaisuutensa itse ennakoivalla, muutoksia ennustavalla otteella. Kuntien tulee osata rakentaa osallisuutta ja vahvistaa toimijuutta. Keinot? Tulevaisuutta rakennetaan kyseenalaistamalla ja uudistumalla, kekseliäisyydellä. Kunnan tulevaisuustyö ei voi sivuuttaa viestintää. ”Perusta kuntalaisten hyvälle osallisuudelle luodaan viestinnässä.” Ilman hyvin toimivaa kunta-valtiosuhdetta ja ymmärrystä paikallisesta itsehallinnosta ei mikään onnistu.

Kun tätä luin, niin mielessäni korvasin kunnan sanalla teatteri. Mistä on tulevaisuuden teatterit tehty?

Teknologian trendit ja teatteri

Deloitten teknologian trendeistä voi ammentaa tästä lähteestä.

Menee minulta ylitse älykäs syväanalytiikka. Sen sijaan pilvipalvelut ovat jo nyt meidän(kin) todellisuutta, vaikkei tässä nyt mitään liiketoiminnan innovaatiota ja kasvua ollakaan tähyämässä. Meillä ei ehkä myöskään koneäly ja koneoppiminen tule muuttamaan esimerkiksi TINFOn ydintehtäviä. Vaikea on kuvitella, että botti (joka robotin lyhenteenä tarkoittaa tietokoneohjelmaa, joka pystyy toimimaan itsenäisesti sille määriteltyjen ohjeiden mukaisesti) tai robotiikka korvaisi meidän asiantuntijaorganisaation työtä. Sitten on vielä tehostettu todellisuus (mixed reality) virtuaalitodellisuuteen liittyvinä teknologioina.

IETM on kunniakkaasti selvittänyt liven ja uuden teknologian kytköksiä aikaisemmista julkaisuissaan Kuka pelkää digitaalista ja Elävät esitykset digiaikana. Uunituoreessa julkaisussa käsitellään tehostettua todellisuutta suhteessa tulevaisuuden teatteriin. Kysymystä lähestytään skenografian, dramaturgian näkövinkkelistä, pohdittavana on myös teknologian käyttö taiteellisessa prosessissa ja ylirajainen yhteistyö. Julkaisu tuo esiin tapausesimerkkejä.

IETM:n julkaisu on hauska pari Kiasman ARS-näyttelylle, joka keskittyy nyt digitaalisuuteen. Minua kiinnosti brittitaiteilija Ed Atkins ja hänen pohdintansa digitaalisuudesta ja livestä – ennen kaikkea läsnäolosta. Siitä on kyse hänen ARSin teoksessaan, joka jatkaa tästä aiemmasta versiosta. Mitä tapahtuu, kun virtuaalihahmo tämä avatar saakin live-ihmisen(Atkinsin) äänen ja laulaa? Tämä v-mäinen jäpikkä baaritiskillä notkumassa tai pöydän alla saa ihan uusia sävyjä, tulee yhtäkkiä lähelle. Tämä huojunta minua kiinnosti.  Tässä myös yksi Atkinsin luoma hahmo ja hänen pohdintaansa siitä, miten me projisoimme omia ihmiskeskeisiä pohdintaamme näihin hahmoihin. Tässä Moderna Museetissa käyty keskustelu.

Sitten oli todella kiinnostavaa nähdä Ed Atkinsin performanssi yhdessä Kallion Kantaattikuoron kanssa. Ei mitään digitaalista, mies, kolmen, neljän lauseen kokonaisuus, jota varioidaan. Tämä intiimi puheenvuoro, siinä on ruumis, keskinäinen myötätunto.

Pulpetista

Onneksi tämä esitys ei mennyt ohitse. Reetta Honkakosken Pulpetti, tutkielma oikeaoppisuudesta    Kokoteatterissa. Mitä tekevätkään kuusi esiintyjää, kuusi pulpettia, äänet ja valot? Mitä corporeal mime, miimi ja fyysinen teatteri saavat aikaan?

On fasinoivaa katsoa miten taitavasti esiintyjät manipuloivat omaa ruumistaan, mitä kaikkea ruumiin kierroilla, tarkasti rytmitetyllä ja aksentoidulla ilmaisulla ja liikevariaatioilla suhteessa pulpettiin voi saada aikaan. Pulpetti tutkii vallankäyttöä. Koulun mobbauksen tai opettajan silmänpalvonnan, kurin ja auktoriteetin mikromaailmoista siirrytään diktaattoreihin ja joukkoihin, vallankaipuuseen, biovaltaan. Ei tarvita sanoja. Nämä mykät hahmot ilmaisevat ja kuljettavat assosiaatioita. Ilmaisun vapauden tarkkaa valtakuntaa.

Kanditeatteriin

Nolottaa. Olen harvinaisen huonosti pystynyt käymään esityksissä. Niin monet kotimaiset uudet tekstit ovat lukematta, samoin niiden esitykset katsomatta. ARS on tässä mielessä varastanut aikaa. Halusin kuitenkin nähdä Schönheitsabendinkin.

Mutta tällä viikolla se lähtee!

Kolmannen vuosikurssin opiskelijat Teatterikorkeakoulussa ja Tampereen yliopiston Nätyllä muodostavat Kanditeatterin. Sen kuusi esitystä ovat nyt katsottavissa. Juuri sai ensi-iltansa Kullervo Rising Nätyllä. Jatkoa seuraa. Ei hätää kulta, tämä on leikkihuone; SalomeKoira kuoleeSampsa Timoskaisen kevyt ja peloton sydän ja Sinun näytelmäsi.

Minulle jo pelkästään nämä nimet toimivat kutsuna. Ne herättävät halun, uteliaisuuden, suuren odotuksen. Missä mennään?

Ja sitten odottaa Hullu Teatteri Jurkassa.

Pääsiäisen jälkeen Kemiin ja Rovaniemelle. Kansallisen Eino Kalima -viikko menee nyt sivu suun.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO muuttaa, tauko uutiskirjeiden ilmestymisessä 

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) toimisto muuttaa pois Teatterikulmasta rakennuksessa alkavien sisäilman puhdistamiseen tähtäävien remonttien alta. TINFO vuokraa kesäajaksi väistötilat ns. Holmbergien residenssistä osoitteessa Tunturikatu 15 B, Helsinki. Syksyksi 2017 etsimme pysyvämmät työskentelytilat. 

Tinfolaiset tekevät muuttoa 24.4.-5.5.2017, näinä kahtena viikkona ei lähetetä TINFO-tiedotetta. Meille kannattaa silti lähettää uutisia, tapahtumatietoja ja avoimia hakuja ja työpaikkailmoituksia, välitämme niitä tarpeen mukaan Facebook-sivujemme kautta.   

Loppukevään uutiskirjeiden ilmestymispäiviä:  

TINFO-tiedote to 11.5.2017
TINFO e-Nytt ti 16.5.2017
TINFO-tiedote to 18.5.2017
TINFO-tiedote ti 23.5.2017 (helatorstaiviikko)
TINFO Newsletter auf Deutsch ma 29.5.2017 Huom! Muuttunut päivä.
TINFO-tiedote to 1.6.2017 
 
Aineistot ja tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi

Tilastotietojen kerääminen jatkuu myös muuttoajan, tilastonlaatija Piia Volmariin saa yhteyden parhaiten sähköpostitse.  

Muuttoviikkojen aikana emme valitettavasti pysty vastaamaan laajempiin selvitys- ja palvelupyyntöihin. Katsomme sähköpostit, mutta muutto voi aiheuttaa viivettä vastauksissa.  

Johtaja Hanna Helavuori on muuton aikana parhaiten tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostitse aamulla ennen klo 9:ää ja klo 17:n jälkeen. 

Maanantaista 8.5.2017 alkaen toimistomme on Tunturikadulla, varsinaisia aukioloaikoja siellä ei ole. Meidät tavoittaa kuitenkin normaalisti sähköpostitse ja puhelimitse.
 
Postiosoitteenamme säilyy elokuun loppuun saakka vanha tuttu:   
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO), Meritullinkatu 33 A 2, 00170 Helsinki. 

Muuttoon liittyvät tiedustelut:  

TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(a)tinfo.fi, +358 44 363 1722


Ilmoita kesäteatterisi ensi-illat TINFO-verkkosivuille

TINFO kääntää katseen kohti kesää. Keräämme TINFO-verkkosivuille tiedot vuoden 2017 kesäteatteriesityksistä (www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja).   
 
Tarvitsemme seuraavat tiedot:   

 • Kesäteatterin nimi   
 • Lyhyt esittelyteksti   
 • Yhteystiedot (osoite, kunta, maakunta, verkkosivut, puhelinnumero, sähköposti)   
 • Esityksen nimi ja ensi-illan päivämäärä   
 • Tekijät: käsikirjoittaja, dramaturgi, ohjaaja, muu työryhmä   
 • Muita tietoja: onko esitys kotimaisen tekstin kantaesitys, suunnattu lapsille ja/tai nuorille, musiikkiteatteria tms.?   

Ensi kesän teatteriensi-iltoja löytyy jo nyt verkkopalvelustamme. Ensi-iltoja kannattaa ilmoittaa meille heti, kun ne varmistuvat. Vuoden 2016 osalta saimme kasaan mahtavat 401 kesäteatteriesitystä!  

Ilmoita kesäteatterisi tiedot osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.


Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri kepeään keväthintaan  

Teatterilaisen tunnistaa omasta Teatterilaisen muistikirja ja kalenterista. 

Päivyriin on merkattu teatterifestivaalit ympäri Suomen ja kevyt muistikirjaosio sisältää sopivassa määrin taskutietoa suomalaisesta teatterista.

Merkitse sinäkin harjoitukset, näytökset ja muut teatterimenosi omaan muistikirjaan. 

TINFO tarjoaa Teatterilaisen muistikirja ja kalenterin 2017 kepeään kevähintaan: 

Normaalisti 17/13 euroa maksava muistikirja on nyt vain 10 euroa (sis. postikulut).

Tilaa omasi osoitteesta tinfo(a)tinfo.fi 


TINFO-apuraha käännöstyöhön 

TINFO on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä jaettavakseen 25 000 euroa näytelmien ja dramatisointien sekä esitysten tekstitysten kääntämiseen. 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Vuonna 2017 apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen.  
 
TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaryhmä kokoontuu vuosittain 4-5 kertaa. 

Arvioinnissa painotetaan näytelmän esittämistä ulkomailla. Apuraha maksetaan aina suoraan kääntäjälle. 

Lue lisää TINFO-apurahasta ja tutustu hakuohjeisiin.


TINFO pääsiäistauolla

TINFO aloittaa pääsiäistauon osin jo keskiviikkona. Sähköpostiin ja puhelimeen vastaamisessa voi siis olla viivettä. Olemme takaisin taas normaalissa palvelutahdissa tiistaina 18.4.2017.

Leppoisaa pääsiäistä!

UUTISIA

Tanssiteatteri Erin Tukholman-vierailuun uusia painotuksia 

Tanssiteatteri Eri ensi esittää ensi viikolla 21.-23.9. Tukholman Kulturhusetissa neljästi Tiina Lindforsin teoksen HITtoCaBBAret. 

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja koreografi Lindfors oli Tukholmassa harjoittelemassa teosta ruotsalaisten muusikoitten Lise&Gertrudin  kanssa, kun terroristi ajoi kuoliaaksi ihmisiä kaupungin ydinkeskustassa. Kulturhuset sijaitsee Drottningatanin ja Sergels torgetin kulmassa. Hirmuteon shokeeraavuus ja kaikkinainen läheisyys sai Lindforsin tekemään muutoksia teokseensa.  

Kertomuksessa pelastettava nuori mies siirtyy Tukholman kadulle ja paikallinen poliisi tulee yhdeksi roolihahmoista. Teoksen kokonaisuus heijastelee aikaamme massaviihteen mainingeissa ja korostaa taiteen ja tunteen merkitystä elävän teatterin voimana.  

Yhteiskunnallinen taso heijastuu myös uusnatsien, väkivallan sekä Putinin Venäjän ja Trump ilmiön kritiikkinä. Tanssiteatteri Erille Tukholman esitykset puhkaisevat jo 350. ulkomaannäytöksen huikean luvun.  

27 toimintavuotensa aikana Eri on esiintynyt 28 eri maassa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa.  

Teatteri on kerännyt runsaasti kiitosta ympäri maailmaa ja tehnyt laajalti tunnetuksi kotikaupunkiaan Turkua.

Tanssiteatteri Eri


OKM: Taide- ja kulttuurifestivaaleille avustuksia 4 672 000 euroa 

Valtakunnallisille taide- ja kulttuurifestivaaleille on myönnetty avustuksia 4 672 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen myönsi tukea kaikkiaan 122 tapahtuman järjestämiseen. Avustukset myönnetään Veikkauksen tuotoista. 

Suurimmat avustukset saivat Savonlinnan Oopperajuhlat, Tampereen Teatterikesä, Kuhmon Kamarimusiikki, Helsingin Juhlaviikot, Kaustinen Folk Music Festival, Kuopio Tanssii ja Soi, Pori Jazz ja Turun musiikkijuhlasäätiö. 

Uusia avustuksen saajia ovat kaksi kirjallisuusfestivaalia, Oulun Muusajuhlat ja Runo-viikko Turussa, sekä musiikkifestivaali Pro Punk & Hardcore LPRHC Fest Lappeenrannassa. 

Avustuksilla halutaan turvata taiteellisesti ja kulttuurisesti merkittävien festivaalien järjestäminen kaikkialla Suomessa. 

Avustusten jakamisen pohjana on Taiteen edistämiskeskus Taiken ja sen asiantuntijaryhmien tekemä arviointi tapahtumien taiteellisesta tasosta. 40 tapahtuman avustusta voitiin nostaa määrärahan puitteissa. Ministeriö avustaa valtakunnallisesti merkittäviä tapahtumia. Alueellisiin tapahtumiin ja taiteilijaryhmien hankkeisiin avustukset jaetaan Taikesta. 

Myönnetyt avustukset vuonna 2017 (pdf) 

Avustusten arvioinnin kriteerit


OKM: Vastine Helsingin yliopiston taiteiden tutkimuksen ainejärjestöjen kannanottoon 

VASTINE 7.4.2017 

Taiteiden tutkimuksen ainejärjestöt Helsingin yliopistosta ovat ottaneet kantaa aineensa opetuksen uudelleenjärjestelyihin. Asiassa on esitetty kommentteja, joiden mukaan maan hallitus olisi ”ajamassa alas” kyseisten alojen opetusta. Opetus- ja kulttuuriministeriö selventää, että kaikkien alojen opetuksesta, sisällöistä, järjestelyistä ja rahoituksesta yliopistot päättävät itse. 

Yliopistoilla on perustuslaissa ja yliopistolaissa turvattu autonomia. Ministeriön saamien tietojen mukaan nuo suunnitelmat, joihin ainejärjestöt ovat ottaneet kantaa, ovat Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan päätettäviä. Valtio rahoittaa yliopistoja, ei tiedekuntia tai oppialoja – päätökset alakohtaisesta rahanjaosta ja opetusjärjestelyistä ovat yliopiston sisäisiä. 

Hallituksen tavoitteena on vahvistaa asemaamme koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaana. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu osaamis- ja koulutustason nousu, mikä tukee suomalaisen yhteiskunnan uudistumista ja mahdollisuuksien tasa-arvoa. Korkeakoulu- ja tutkimusjärjestelmän laadun ja vaikuttavuuden vahvistaminen on keskeisessä asemassa. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ottanut omassa ohjauksessaan huomioon tiedealojen rinnalla myös taidealojen tarpeita. Taidealojen erityispiirteet on otettu huomioon yliopistojen valtakunnallisessa rahoitusmallissa. Myös Taideyliopiston merkittävä ja pysyvä rahoitustason nousu on pystytty turvaamaan. 

Suomen yliopistot ry:n nimeämältä selvityshenkilöltä valmistui marraskuussa 2016 loppuraportti taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellisen ja profiloinnin tukemiseksi. Raportti tarjoaa korkeakouluille lähtökohtia taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen laadun edelleen parantamiseksi. Tässä tarvitaan korkeakouluyhteisön jäsenten yhteistä ponnistelua, mutta myös avointa vuorovaikutusta keskeisten sidosryhmien ja muun yhteiskunnan kanssa. 

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on viimeisen vuoden aikana työskennelty sen puolesta, että kulttuurin ja taiteen opetus ja tutkimus (koulujen taideaineet, taiteen perusopetus, vapaan sivistystyön taideopetus, taiteen ammatillinen ja korkea-asteen opetus sekä myös taiteen tutkimus) nähtäisiin jatkossa olennaisena osana myös kulttuuri- ja taidepolitiikkaa. 

Johtaja Hannu Sirén Opetus- ja kulttuuriministeriö

Alkuperäinen kannanotto


Näyttelijäliitto: Kannanotto vos-rahoitustyöryhmän raporttiin 

Näyttelijäliiton kannanotto VOS-rahoitusta pohtineen asiantuntijatyöryhmän raporttiin 14.2.2017 

Kannatamme sitä, että taiteen rahoitusta koskevia säännöksiä tarkastellaan ja kehitetään ja rahoituksessa huomioidaan nykyistä paremmin eri toimijoiden mahdollisuudet.  
 
Näyttelijäliiton näkökulma rahoituksen uudistamiseen on näyttämötaide ja teatteri laajassa merkityksessä, kaikissa muodoissa. Näyttelijät työskentelevät sekä vos-teattereissa että vapaalla kentällä erilaisissa genreissä ja erilaisissa tehtävissä, joten tunnistamme rahoitukseen liittyviä ongelmia ja haasteita sekä vos-rahoituksessa että vapaan kentän rahoituksessa. 
 
Mielestämme rahoitusjärjestelmää/järjestelmiä pitää kehittää tasapuolisesti ja läpinäkyvästi. 
 
Tuomme kannanotossamme esille uudistuksen osalta muutamia meille keskeisiä ja tärkeitä tavoitteita.

Uudistus ei ole mahdollinen ilman lisärahoitusta. Kurjuuden jakaminen ei paranna teattereiden toimintaedellytyksiä. 
 
Näyttelijäliitto edustaa ammattinäyttelijöitä. Näyttelijäliitossa on jäseniä 1900, joista työikäisiä on noin 1300. Heistä freelancereita on jo yli 850 ja kiinnityksellä teattereissa noin 420.  
 
Freelancenäyttelijät ovat moniosaajia ja sirpalekeikkailijoita, jotka keräävät toimeentulonsa monesta eri lähteestä. Suurimmalla osalla kuukausittaiset ansiot ovat hieman alle tai päälle 2000 euroa.  
 
2015 tehdyn freelancenäyttelijöitä koskevan kyselyn mukaan näyttelijöiden suurimmat työllistäjät ovat: vos-teatterit (n. 40% ilmoitti työskennelleensä paljon tai jonkin verran), vapaan kentän ryhmät (n. 30%), elokuva- ja tv-työt (n. 35%) sekä erilaiset äänityöt (n. 25%). Kasvava työskentelykenttä on nk. soveltava teatteri ja yhteisöteatteri (n. 20%), jotka nekin ovat vapaata kenttää. Näyttelijöiden työsuhteet ja keikat ovat aina lyhyitä, joten näyttelijöillä on useita töitä samanaikaisesti. Teattereissa vierailusopimukset kestävät muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen ja muissa töissä työsuhteet kestävät muutamasta tunnista muutamaan päivään. 

Lue Näyttelijäliiton tavoitteet rahoitusuudistuksessa


Taidetestaukseen mukaan 99 % kasiluokkalaisista

Lähes kaikki Suomen yläkoulut ovat ilmoittautuneet mukaan Taidetestaajat-hankkeeseen lukuvuodeksi 2017-2018. Vierailut kulttuurikohteisiin alkavat syyskuussa 2017, ohjelmaa tarjoaa 55 taideorganisaatiota tai työryhmää eri puolilta Suomea.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 58 855 seitsemäsluokkalaista. Koulujen ilmoittautuminen taidetestaukseen lukuvuodelle 2017–2018 on juuri päättynyt ja mukaan ilmoittautui 58 471  nuorta eli melkein kaikki koulut lähtevät mukaan, iloitsee vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.  

Jokainen Taidetestaukseen osallistuva 8. luokka saa mahdollisuuden vierailla kahdessa kulttuurikohteessa. Toinen suuntautuu omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden maksavat sekä oppilaiden että opettajien matkat ja pääsyliput. Kulttuuria tarjotaan molemmilla kotimaisilla kielillä, osa laitoksista tai ryhmistä tuottaa saman esityksen sekä suomeksi että ruotsiksi. 

Taidetestaukseen voivat kolmen vuoden aikana osallistua kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset eli yhteensä lähes 200 000 nuorta opettajineen. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen 19 aluekoordinaattoria vastaavat Taidetestaajat-hankkeen käytännön toteutuksesta. 

Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Kokemuksen jälkeen nuorilta toivotaan kommentteja ja palautetta kokemuksestaan Taidetestaajia varten kehitetyn selainpohjaisen arviointityökalun kautta.

www.taidetestaajat.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Taiteen välittäjärakenteiden yhteiskehittely Helsinki, Turku, Tampere | ilmoittaudu nyt 

Tervetuloa taiteen välittäjärakenteiden yhteiskehittelytilaisuuksiin Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin!

Taike valmistelee parhaillaan uutta välittäjärakenteiden kehittämisohjelmaa. Näissä kolmessa tilaisuudessa lähestytään aihetta tulevaisuuden tarpeiden näkökulmasta: Miten välittäjärakenteilla voitaisiin tukea taiteilijoiden ammattitaidon välittymistä osaksi yhteiskuntaa? Tapahtumissa koottua aineistoa käytetään Taiteen edistämiskeskuksessa uuden kehittämisohjelman suunnittelussa. 

Ensimmäinen välittäjärakenteita käsittelevä foorumi toteutettiin helmikuussa ja nyt yhteiskehittely jatkuu. Kutsumme mukaan toimijoita eri puolilta taidekenttää ja sen rajapinnoilta; taiteilijoita, tuottajia, kehittäjiä, tutkijoita, asiantuntijoita, yrittäjiä, yhdistys- ja järjestöaktiiveja, kaikkia, joille aihe on nyt ajankohtainen. 

Tapahtumien koollekutsujina toimivat läänintaiteilija Krista Petäjäjärvi sekä erityisasiantuntija Antti Huntus Taikesta.

Foorumi II: 18.4. klo 9.30-14, Ravintola Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere 

Foorumi III: 5.5. klo 9.30-14, KokoTeatteri, Hämeentie 3, Helsinki 

Ohjelma 

9.30-10 Aamukahvit
10-10.30 Virittäytyminen aiheeseen
10.30-12 Yhteiskehittely ja reflektio
12-13 Lounasbuffet, tarjotaan osallistujille
13-14 Keskustelu 

Foorumien lisäksi järjestetään lyhyempi työpaja osana TaikuSydämen järjestämää Soveltava taide NYT -tapahtumaa: 

Työpaja: 21.4. klo 13-14.30, Lemminkäisenkatu 30, Turku

Ilmoittautuminen tapahtumiin viimeistään 5 päivää ennen tilaisuuden ajankohtaa. Täytämme paikat ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistuja mahtuu mukaan n. 30 hlö/tapahtuma.

Lisätietoja tilaisuuksista ja välittäjärakenteiden kehittämisohjelmasta
Krista Petäjäjärvi
krista.petajajarvi(a)taike.fi tai 029 5330813. 

 www.taike.fi


Eino Kalima -juhlaviikko, Kansallisteatteri | 19.-26.4.2017, Helsinki 

Yli kolmekymmentä vuotta Kansallisteatterin pääjohtajana toimineen Eino Kaliman mukaan nimettyä juhlaviikkoa vietetään 19.−26. huhtikuuta.  Lavaklubilla nähdään 26. huhtikuuta Mika Leskisen suomentama ja ohjaama lukudraamaesitys Haluttaa (Crave).  Kalima-palkinnot jaetaan Lavaklubilla 19. huhtikuuta kello 16.30.  Media on lämpimästi tervetullut palkintojenjakotilaisuuteen! 

Kansallisteatteri juhlistaa teatterin pääjohtajana vuosina 1917–1950 toimineen Eino Kaliman merkittävää uraa vuotuisella Kalima-viikolla. 

Tänä keväänä viikko huipentuu Mika Leskisen ohjaamaan lukudraamaesitykseen Haluttaa (Crave, 1998). Haluttaa on brittiläisen näytelmäkirjailija Sarah Kanen dialogilibretto neljälle näyttelijälle. Se on taitavasti, sensitiivisesti ja rohkeasti kirjoitettu matka ihmissielun herkkiin ja murtuviin pisteisiin. Sen yksinäisyyden tilaan paiskautuneet henkilöt janoavat rakkautta ja juoksevat sitä yhdessä pakoon, suuren kaupungin ytimessä. Lavalla nähdään Wanda Dubiel, Teijo Eloranta, Sara Melleri ja Pyry Nikkilä. Äänisuunnittelu on Kasperi Laineen. Tilaisuuteen 26.4. kello 19 on yleisöllä vapaa pääsy, tervetuloa!  

Kalima-palkinnot jaetaan Lavaklubilla 19.4. kello 16.30 

Eino Kaliman testamenttisäädöksen mukaisesti jaetaan joka kolmas vuosi hänen nimeään kantava 20 000 euron ohjaajapalkinto sekä kaksi 5000 euron suuruista Eino Kaliman kannustuspalkintoa. Ohjaajapalkinto koskee edellisenä tai edellisinä kalenterivuosina Kansallisteatterissa suoritettua ohjaustyötä, joka on taiteellisesti ja eettisesti täysipainoista teatteria. Ohjaajapalkinto voidaan jakaa myös ohjaajan elämäntyöstä Kansallisteatterissa. Palkinnoista päättää monijäseninen palkintolautakunta, johon kuuluvat Rolf Bamberg, Sanna Kangasniemi, Isabella Rothberg sekä Pekka Pajamo, joka toimii myös lautakunnan puheenjohtajana. 

Palkitut julkistetaan Kansallisteatterin Lavaklubilla 19. huhtikuuta kello 16.30. Media on lämpimästi tervetullut tilaisuuteen! 

Vuoden 2014 ohjauspalkinto myönnettiin Juha Hurmeelle hänen ohjaustyöstään Europaeus. Rahastosta tuetaan nyt kolmatta vuotta myös Kristian Smedsin residenssitaiteilijaohjelmaa.

Lisätietoa


Finansieringsinfo | 3.5.2017, Helsingfors 

Är du intresserad av finansiering för organisationer och projekt? Luckan inbjuder till ett infotillfälle om finansiering onsdag 3 maj kl.15-17 på Luckans Veranda, Georgsgatan 31. Vi får ta del av Riitta Heinämaas omfattande kartläggning av internationell finansiering för kultur och utbildning och av Kirsi Siltanens utredning om utfallet av EU-finansiering i Finland under pågående programperiod (2014-2017). Anmälan till info(a)luckan.fi senast 2.5. 

NordMatch 2017 - Tillsammans för delaktighet 26-27.10.2017 

Hur kan vi försäkra en meningsfull tillvaro för våra ungdomar i en värld där globalisering, digitalisering och robotisering ändrar vårt arbetsliv på ett grundläggande plan? Vilken roll spelar det civila samhället och - kultur-, idrott- och ungdomssektorn i synnerhet - i att stärka ungdomars delaktighet? Hur kan vi åstadkomma en positiv förändring? 

NordMatch ordnas för fjärde gången, denna gång i Helsingfors den 26-27.10, 2017. Det övergripande temat är "Tillsammans för delaktighet", vilket sammanfaller väl med temat för Finlands hundraårsjubileum. Programmet omfattar projektpresentationer, möjligheten att utveckla sina projektidéer, sparring, en möjlighet att få pitcha till en panel av experter, nätverkande med kolleger och en fest ihop med det coolaste gänget i nordöstra Europa! 

NordMatch 2017 samlar utvecklare från de nordiska och baltiska länderna för att dela och utveckla idéer sinsemellan. Vill du samarbeta med oss? Känner du till ett intressant projekt från ett av de nordiska och/eller baltiska länderna som borde presenteras under NordMatch? Vänligen skicka ditt tips till oss via nordmatch(a)luckan.fi och hjälp oss att skapa ett ännu bättre evenemang! Vi efterlyser idéer som främjar ungdomars sociala delaktighet i tvärsektoriellt samarbete mellan kultur-, idrott- och ungdomsorganisationer. Mer information på evenemangets hemsida och Facebook-sida! 

Aktuella deadlines hittar du via www.fyrk.fi

Svenska teaterföreningen i Finlands stipendier 
Svenska kulturfondens stöd för föreningshusrenovering 
Föreningsfestivalen efterlyser aktiva föreningar att arrangera evenemang


#StopHateredNow – monimuotoisempi taidekenttä | 9.-11.5.2017, Helsinki 

#STOPHATREDNOW 
– Kohti monimuotoisempaa taidekenttää

Taiteen kenttä tarvitsee työkaluja vastatakseen muuttuvan maailman tarpeisiin. #StopHatredNow on interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta, joka luo uutta diskurssia moninaisuudesta. Usean taideorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, valtarakenteista, toiseudesta, representaatioista sekä antirasistisista strategioista.  
 
Vuonna 2017 #StopHatredNow -tapahtuma on suunnattu taideinstituutioille, yksittäisille taiteilijoille ja kulttuurivaikuttajille. Maksuttomat luennot, keskustelut ja työpajat tarjoavat lisää tietoa aiheista sekä konkreettisia työskentelyn välineitä. Iltaisin luvassa on myös esityksiä, musiikkia ja klubeja!  

Tapahtuma järjestetään Helsingin keskustassa Kansallisteatterin Lavaklubilla ja tapahtuman toteuttavat yhteistyössä UrbanApa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kulttuurikeskus Caisa, Interkult, Aalto-yliopiston ViCCA / CuMMA, Zodiak – Uuden tanssin keskus, ArtsEqual, Kansallisteatterin Lavaklubi sekä Ruskeat Tytöt.    

Tapahtuma on kokonaisuudessaan maksuton! 

Lavaklubi: Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki 

Lisäinfo ja päivitetyt ohjelmatiedot:  

https://www.facebook.com/stophatrednow/ 
www.urbanapa.fi 
http://www.lavaklubi.fi  

#StopHatredNow on usean eri taideinstituution sekä interkulttuurisen ja rasismin vastaisen organisaation yhteinen tapahtuma-alusta monimuotoisen ja avarakatseisen Suomen puolesta. Toiminnan keskiössä ovat yhteisöllisyys, voimaantuminen, yhteistyö ja tiedon sekä resurssien jakaminen. #StopHatredNow toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016.   

UrbanApan taiteellinen johtaja: Sonya Lindfors // sonya(a)urbanapa.fi // 040 5164420 
Tuottaja: Terhi Pursiainen // producer(a)urbanapa.fi // 040 8675262


Ihmisen mittainen Vuosaari -evenemanget | 12-13.5.2017, Helsingfors 

Ungdomar formar om Nordsjö - konststig förverkligas i maj

Klockriketeatern har tillsammans med ungdomar i Nordsjö producerat en konststig som leder besökaren på en upptäcktsfärd genom gamla Nordsjö. Konststigen är en del av Helsingforsmodellen.

Konststigen är uppbyggd kring konstverk skapade av traktens ungdomar. Verken tangerar teman som tid, dåtid, framtid, minnen och alltings ände - samtidigt påminner de om det lokala kulturarvet och de vardagliga lager av tid vi ser runt oss.

Bland konstverken finns skrivet material, videoinstallationer, ljudvärldar och monologer som uppförs live. Verken visar på den stora diversitet av kreativa unga som finns i Nordsjö.

Konststigen är en del av Ihmisen mittainen Vuosaari -evenemanget och starterna sker på fredag 12.5 klockan 17 & 17.30 och på lördag 13.5 klockan 11 & 11.30 från Nordhuset, Mosaiktorget 2.

För att alla deltagare ska få ut så mycket som möjligt av konststigen måste vi begränsa gruppernas storlek. På grund av det här ber vi om anmälningar på förhand, senast 10.5, på adressen catariina.salo(a)gmail.com. Meddela ditt namn, din adress och skriv “Konststig, Nordsjö” i subjectfältet.

Stigen förverkligas med hjälp av Vuosaaren peruskoulu, Debora-hanke, Meri-Rastilan nuorisotalo, Vuosaari-Seura och Lähiöasema. Gömda Nordsjö-projektet är en del av Helsingforsmodellen, vars målsättning är att skapa en bättre balans och en mångfald i konst- och kulturutbudet i de olika stadsdelarna. 

Konststigen är avgiftsfri och räcker ca 2 timmar.

Följ evenemanget på instagram @katkettyvuosaari och på vår webbsida www.klockrike.fi.

Tilläggsinformation och intervjuer:
Julia Hovi, julia.h.k.hovi(a)gmail.com


Tanssivirtaa -nykytanssifestivaali | 16.-21.5.2017, Tampere 

20. kertaa järjestettävä Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali esittelee jälleen kattavasti kotimaista nykytanssia kuuden päivän ajan. 16.-21.5.2017 festivaali tuo kaupunkiin yhteensä 17 nykytanssitapahtumaa. Teemoina näyttämöteoksissa on tänä vuonna aistien herkistäminen, esitysten rajat ja ilmaisunvapaus. Festivaalin ohjelmistoon on valittu viisi näyttämöteosta, tanssilyhytelokuvia sekä Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija. 

Vuoden 2017 Tanssivirtaa Tanssitaiteilijaksi on valittu Sonya Lindfors. Hänen Tanssivirtaa-festivaalille suunnittelemansa esityskonsepti on osa Suomi 100 –ohjelmaa ja liittyy Pirkanmaan festivaalin teemaan Sananvapauden tarina. Esitys nähdään ulkona Tampereen keskustassa festivaalin jokaisena päivänä. Lindforsin teos sekä esitysajat ja –paikat julkaistaan myöhemmin. Sonya Lindfors on helsinkiläinen tanssitaiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät vahva fyysisyys ja valtarakenteiden kyseenalaistaminen. Lindfors palkittiin maaliskuussa TINFO-palkinnolla työstään rodullistamisen, kulttuurisen omimisen ja toiseuttamisen kysymysten nostamisesta näkyviin. 

Lisää tietoa osoitteessa: www.tanssivirtaa.net


SAMPO 2017 -festivaali | 29.8.-3.9.2017, Helsinki

SAMPO 2017 – kansainvälinen nukketeatterin ja visuaalisen teatterin festivaali 29.8.-3.9.2017

Nukketeatteri Sampo täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja avaa uusia ovia juhlavuotenaan! Järjestämme ensimmäistä kertaa SAMPO 2017 –festivaalin elo-syyskuun vaihteessa.

Teatterin neljää vuosikymmentä juhlistava tapahtuma tuo Helsingin keskustaan joukon nukketeatterin ja visuaalisen teatterin osaajia eri puolilta Eurooppaa ja Suomesta. Monitaiteellisen festivaalin esityksistä osa on suunnattu lapsille ja osa aikuisille.

Ohjelmistossa on nukketeatteria, visuaalista teatteria, musiikkia ja muita esittävän taiteen muotoja. Festivaaliesityksiä nähdään Nukketeatteri Sampon Erottajankadun näyttämön lisäksi Teatteri Avoimissa Ovissa, Annantalolla, Savoy-teatterissa ja Päivälehden museossa. Sampon Satumaisessa kahvilassa on iltaisin festivaaliklubi, joka kutsuu yleisön ja tekijät viihtymään rennossa ilmapiirissä.

Festivaalin ohjelmisto ja aikataulu julkistetaan myöhemmin keväällä. Festivaalin nettisivut löytyvät osoitteesta www.nukketeatterisampo.fi/sampo2017

SAMPO 2017 on Helsingin Juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Festivaali on saanut tukea Helsingin kulttuurikeskukselta ja Samuel Huberin säätiöltä.

Lisätietoja:

Tiedottaja Anna Martikainen, anna.martikainen(a)nukketeatterisampo.fi, p. 020 735 2231
Teatterinjohtaja Iivo Baric, iivo.baric(a)nukketeatterisampo.fi, p. 020 735 2233

Nukketeatteri Sampo
Erottajankatu 7
00130 Helsinki
p. 020 735 2235
toimisto(a)nukketeatterisampo.fi

www.nukketeatterisampo.fi FB: @samponukketeatteri Instagram: @nukketeatterisampo.fi

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Apurahat nuorille kirjailijoille, Nuoren Voiman Säätiö | haku 5.4.2017 mennessä 

Nuoren Voiman Säätiö julistaa Jouko ja Johanna Arolan rahaston apurahat nuorille kirjailijoille vuodelle 2017 haettaviksi. Apurahojen hakuaika on 4.4.-4.5.2017 ja niitä haetaan Nuoren Voiman Liiton sivuilta ladattavalla hakulomakkeella. Apurahat ovat työskentelyapurahoja, ja niitä voivat hakea alle 40-vuotiaat suomeksi kirjoittavat kirjailijat. Apurahoja voi hakea ainoastaan ammattimaiseen kaunokirjalliseen työskentelyyn. 

Vuonna 2017 myönnettävien apurahojen kokonaissumma on 5 000 euroa ja se jaetaan 1000-2000 euron suuruisina työskentelyapurahoina. Apurahojen hakuaika päättyy 4.5.2017. Apurahoja voivat hakea vuonna 1977 ja sen jälkeen syntyneet kirjailijat. Apurahoja voivat hakea vain yksityishenkilöt eikä niitä myönnetä työryhmille 

Lisätietoa


SZENEfrei Open Call vapaan kentän ammattilaisille | haku 15.6.2017 mennessä 

Nyt voit hakea SZENEfrei -hankkeen vapaan haun kautta tukea Saksaan, Sveitsiin tai Itävaltaan vuoden 2017 aikana suuntautuviin tanssi-, sirkus- ja esitystaiteen esitysvierailuihin. 

Tukipäätökset tehdään yhdessä alan taiteilijoista koostuvan juryn kanssa. Tukisummat jaetaan tasapuolisesti tanssi-, sirkus- ja esitystaiteen ryhmien kesken. 

1. Hakuaika: 15.4.–15.6.2017 

2. Tukipäätökset julkaistaan 15.8.2017 

3. Mille ajalle tukea voi hakea? 
Esitysvierailun pitää tapahtua vuoden 2017 aikana Saksassa, Sveitsissä tai Itävallassa. 

4. Kuka voi hakea tukea? 
SZENEfrei -hankkeen vapaa haku suunnataan tanssi-, sirkus- ja esitystaiteen vapaan kentän ammattilaisille. Vähintään yhden vierailevan ryhmän jäsenen tulee asua ja työskennellä vakituisesti Suomessa. 

5. Mihin tukea voi hakea? 
Tukea voi hakea esitysvierailusta aiheutuviin matka- ja muihin kustannuksiin. Myönnettävän tuen määrä voi enimmillään olla Eur 1 000.

SZENEfrei on uusi kolmivuotinen hanke, joka edistää suomalaista sirkus-, tanssi- ja esitystaiteen vapaan kentän ammattilaisten tunnettuutta, työllistymistä ja verkostoitumismahdollisuuksia Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä 2017–2019. Hanke tukee suomalaisia esitysvierailuja Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa, tehostaa asiantuntijavierailuja Suomeen ja järjestää verkostoitumistapahtumia vapaan kentän ammattilaisille. 

SZENEfrei on Suomen Saksan-instituutin käynnistämä projekti, jonka yhteistyökumppaneita ovat Esitystaiteen keskus, Sirkuksen tiedotuskeskus ja Tanssin tiedotuskeskus. Hanketta tukee Koneen Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus. 

Lisätietoa

Essi Kalima, kulttuurivastaava 
Suomen Saksan-instituutti 
Email: essi.kalima(a)finstitut.de 
Tel. +49 30 520 02 6014 
www.finnland-institut.de


Volt: Kulttuuri- ja kieliohjelma lapsille ja nuorille | hakuaika 4.5.-8.6.2017

Kaikki kulttuuri- ja opetusalan toimijat voivat hakea tukea. Hakija voi olla yksittäinen henkilö, organisaatio, laitos, yhdistys, ryhmä jne. 

Hankkeen toteutuksessa on oltava mukana vähintään kolme Pohjoismaata. Hankemaita voivat toisin sanoen olla Ahvenanmaa, Färsaaret, Grönlanti, Islanti, Norja, Ruotsi, Suomi ja Tanska. 

Hakijan kotipaikan on oltava Pohjoismaissa ja hanke on toteutettava vähintään yhdessä Pohjoismaassa, Ahvenanmaalla, Färsaarilla tai Grönlannissa. 

Hankkeeseen voi osallistua myös Pohjoismaiden ulkopuolisia tahoja, mutta ohjelmassa ei myönnetä varoja tällaisiin tahoihin liittyvien kustannusten kattamiseksi. 

Tukea voi hakea hankkeisiin, jotka on suunnattu lapsille ja enintään 25-vuotiaille nuorille ja joissa painotetaan lasten ja nuorten omaa luovaa tekemistä ja osallisuutta kulttuuriin ja taiteeseen. 

Tukea voi hakea hankkeisiin, jotka edistävät lasten ja nuorten kiinnostusta muissa Pohjoismaissa ja muilla pohjoisilla alueilla puhuttuja kieliä ja niiden kulttuuria kohtaan sekä lisäävät alueiden kielten ja kulttuurin ymmärrystä. 

Tukea voi hakea hankkeisiin, jotka heijastavat kokonaisuudessaan yhteiskunnan monimuotoisuutta sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja -ilmaisun sekä kulttuuritaustan ja etnisen taustan ja toimintakyvyn suhteen. 

Tukea myönnetään kaikille taiteellisesti suuntautuneille kulttuurin osa-alueille, kuten elokuville, kirjallisuudelle, näyttämötaiteelle, kuvataiteelle ja kulttuuriperinnölle, jos kaikki muut arviointiperusteet täyttyvät.

Lisätietoa

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Näyttelijähaku, Teatteri Totti | haku 19.4.2017 mennessä 

Etsimme näyttelijöitä C.O. Malmista kertovaan Teatteri Totin 30-juhlavuotisnäytelmään. 

Teatteri Totilta on tulossa syksyllä näytelmä Carl Oskar Malmista, suomalaisen viittomakielen kehittäjästä ja kuurojen kulttuurin suuresta merkkihenkilöstä. Näytelmä on osa virallista Suomi100-juhlavuosiohjelmistoa.

Haemme näytelmään nyt kolmea näyttelijää; kahta suomalaista viittomakielistä nuorta näyttelijää, ikä 16-30 v. (voivat olla naisia tai miehiä) ja yhtä vanhempaa suomalaista viittomakielistä miesnäyttelijää. 

Valitun näyttelijän täytyy sitoutua näytelmän harjoitus- ja esitysaikatauluun kesällä ja syksyllä. Työpaja pidetään kesäkuun alussa. Harjoitukset näytelmää varten alkavat 21. elokuuta ja jatkuvat arkipäivisin lokakuun 9. päivään asti.

Varsinaiset esitykset ovat 9.-14. lokakuuta Helsingissä, sekä varmistuneet esitykset kiertueella: lauantai 21. lokakuuta (Turku), perjantai 3. marraskuuta (Vaasa), lauantai 11. marraskuuta (Lahti) ja perjantai 17. marraskuuta (Martinlaakso, Vantaa).

Toivomme hakemuksia viimeistään 19.4. klo 16 mennessä sähköpostiin: jenni.juvonen(a)teatteritotti.fi 
Kutsumme hakemuksen perusteella koe-esiintymiseen. 
Kerro aiemmasta teatterialan kokemuksestasi ja harrastuksistasi, sekä laita valokuva itsestäsi ja yhteystietosi.

Koe-esiintymiseen kutsutuille lähetämme sähköpostissa tekstin 20.4., joka tulee opetella ennakkoon. Voit halutessasi valita harjoiteltavan kielen; suomalaisen viittomakielen, suomen kielen tai ruotsin kielen. Harjoiteltava viittomakieli tai teksti on helppo ja lyhyt kohta näytelmästä.

Koe-esiintymiset pidetään Teatteri Totin tiloissa (Mannerheimintie 73 C, Helsinki) lauantaina 22.4. klo 13-16.

Tule mukaan tekemään elämyksellistä ja tunteisiin vaikuttavaa teatteria!

facebook.com/teatteritotti


Debytoi runoilijana -kilpailu | osallistu 29.4.2017 mennessä 

Debytoi runoilijana -kilpailu on taas täällä! Elokuussa 2017 ilmestyy Nuoren Voiman jokavuotinen runousnumero. Numerossa julkaistaan myös uusien runoilijoiden tuotantoa, joka poimitaan Debytoi runoilijana -kilpailun sadosta.  

Kilpailuun voivat osallistua kaikenikäiset kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta. Antologiat ja omakustanteet eivät ole este osallistumiselle, solmittu kustannussopimus kuitenkin jo on.  

Tuomareina tänä vuonna toimivat Nuoren Voiman runousnumeron päätoimittajat, runoilija ja kustantaja Daniil Kozlov, taiteilijanimeltään Susinukke Kosola, sekä runoilija ja Nokturno.fi-runoussivuston päätoimittaja Virpi Vairinen.  

Lisätietoa


Esityshaku: Nukketeatterin Näyteikkuna | haku 14.5.2017 mennessä 

Nukketeatterin Näyteikkuna 2017 festivaalia juhlitaan Vantaan Vernissassa 06.-07.10. Esityshaku on nyt auki ja kestää 14.05. saakka. Ohjelmaraati valitsee festivaalin esitykset toukokuun loppuun mennessä. Paitsi tuoreita esityksiä, festivaalille haetaan myös katuteatteria, näyttely ja työpajoja. Nukketeatterin Näyteikkuna 2017 on osa Suomi100 -virallista ohjelmaa. Esityshakukaavake on lähetetty jäsenille ja löydät sen myös nettisivuiltamme.

Lisätiedot unimafinland(a)gmail.com, www.unima.fi


Open Call: Programme for the ITI World Congress | deadline 1 May 2017

The International Dance Committee IDC is organizing the International Dance Symposium which will take place during the 35th ITI World Congress, in collaboration with the Spanish Centre of ITI, the Alicia Alonso Dance Foundation, the Municipality of Segovia and the Municipality of Royal Site of San Ildefonso. 

The International Dance Symposium of IDC is part of the 35th ITI World Congress, held from 17 to 22 July 2017. The activities of the Symposium will take place from 18 to 20 July 2017, in Segovia and the Royal Site of San Ildefonso. 

The theme of the Symposium is “The city is our stage; the stage is our nature”. The purpose of the Symposium is to highlight the relationship between the artist and his/her natural or urban environment. 

 
Please find attached the call for Performances, Lectures and Workshops and the application forms. The application deadline is 1 May 2017. For more information please contact: alma.llerena(a)itispain.es  

Open Call / International Dance Symposium (pdf)

Submission / Lecture (pdf)

Submission / Performance (pdf)

Submission / Workshop (pdf)

TYÖPAIKKOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Valaistusmestari, Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry | haku 30.4.2017 mennessä 

Tule täydentämään iloista ja positiivista valo-ja ääniosastoa Mikkeliin Teatteriin, jonne etsimme tällä hetkellä ulospäin suuntautuvaa ja ammattitaitoista henkilöä valaistusmestariksi. Teemme vuodessa 5-6 omaa ensi-iltaa ja lisäksi meillä käy vierailuja aina silloin tällöin. Tarvitsemme siis henkilöä, joka pystyy toimimaan itsenäisesti ja ryhmässä. Pääsääntöisesti työ kohdistuu esitystoiminnan hoitamiseen iltaisin ja viikonloppuisin.  
 
Vaatimukset: korkeakoulututkinto tai 5 vuoden kokemus työstä 

Työpaikkailmoitus


Vacancy International development / Artistic planning | deadline 28 Apr 2017

LOD is an international production company for opera and musical theatre. LOD develops projects with a group of artists (among which Josse De Pauw, Kris Defoort, Inne Goris, Atelier Bildraum and Daan Janssens) and supports young work as well. LOD visits both national and international stages with its productions (in and outside of Europe). Various projects are international coproductions. LOD organises its activities from the Bijlokesite in Ghent. 

As the person in charge of international development, you are one of the key figures in LOD’s artistic and strategic policy and you are one of the ‘faces’ of LOD 

 • In consultation with the general director and your colleague in charge of distribution, you define LOD’s international policy and translate this into an operational policy in terms of the distribution and coproduction of projects. 
 • You are responsible for initiating coproductions and work hard at building an international network. 
 • You are involved in building and maintaining European networks (enoa – young opera makers). 
 • You coordinate the distribution of productions and join forces with the colleague in charge of distribution and with the management bureaus LOD works with in order to realise its operational policy. 

As the person in charge of artistic planning 

 • You lay out the artistic planning, in close consultation with the staff and the artists in residence.
 • You develop the planned productions in close consultation with the artists, the business director, the technical coordinator and the production leaders. 
 • You manage the production leaders and, together with the technical coordinator, the technical production managers. 

Apply via mail, with your resume and application letter, by the 28th of April 2017 at the latest: ann@lod.be - Contact: Hans Bruneel

More information

MUITA ILMOITUKSIA 

Teatterikeskuksen uusi osoite 

Teatterikeskus muutti 6.4.2017 Pasilaan. Uusi osoitteemme on

Asemamiehenkatu 4,
00520 Helsinki.

Huoneemme on 6. kerroksessa, huone 607.

www.teatterikeskus.fi


twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi