07.03.2019

TINFO-tiedote 9 / 7.3.2019
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Taantumia uhmaten: tasa-arvotyö jatkukoon!

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Taantumia uhmaten: tasa-arvotyö jatkukoon!

Vielä on pitkä matka sukupuolten tasa-arvoon. Eivät teatterit vielä ole aidosti tasa-arvoisia yhteisöjä. Sukupuolten tasa-arvon puutteessa, rakenteellisessa epätasa-arvossa riittää vielä korjattavaa. Kansainvälistä naistenpäivää ennakoiden julkaisemme Teatteri naisissa laskettuna -laskemia. Metelissä Piia Peltola ja Alma Lehmuskallio ovat kiinnittäneet epäkohtiin huomiota.

Miten on luottamuselinten laita? Kuka teattereiden hallituksia johtaa? Mitä suurempi teatteri, sen suuremmalla todennäköisyydellä johtopalleilla istuvat miehet. Isot teatterit ja näyttämöt vieläkin miehisiä linnakkeita. Lasikattoja on teatterissakin.

Tarvittaisiinko sittenkin positiivista syrjintää, kiintiöajattelua? Näin ainakin vähennettäisiin rakenteellista syrjintää. Ainakin niin kauan kuin tilanne on se mikä on. Sukupuolittunutta segregaatiota tutkineen Inkeri Tanhuan mielestä kysymys on makro- ja organisaatiotason ongelmista. Sukupuolijärjestelmästä, hoivavastuun epätasa-arvoisesta jakautumisesta, hyvinvointivaltion rakenteista, sukupuolittuneesta organisaatiokulttuurista ja käytännöistä, joissa toisille annetaan etuoikeus ja toisia syrjitään.

Suomi pitää Pohjolan jumbosijaa, kun kyse naisten asemasta työelämässä.

Teattereilla on vastuu tasa-arvon rakentajina. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat ovat yksi asia, mutta ei siinä vielä kaikki. Irlannissa suurimmat teatterit ja festivaalit ovat julkistaneet tasa-arvopoliittiset toimenpiteensä  – huomio – toimenpiteensä! Konkretiaa!


Vastaisku Ruotsissa

Svenska Dagbladetin Ivar Arpi on viimeiset vuotensa käyttänyt sukupuolentutkimuksen sukupuoli-ideologian vastustamiseen. Arpi on kirjoittanut ”sukupuolihysteriasta” kirjan. Huh!
 

Ohittamaton avaus

Geoffrey Eristan N.E.G.R.O. on poliittinen ele nimenomaan puheteatterin ja näyttelijäntyön kontekstissa. Merkittävänä tekona se vertautuu Anna Paavilaisen Play Rapeen. Erista näyttää mustan ihmisen valkoisella näyttämöllä, jossa musta on toinen. Teos on rodullistamisen representaatiosta. Tämän esitysesseen dramaturgisen tekstikehyksen muodostaa kokemusasiantuntija Eristan henkilöhistoria sekä Laura Eklund Nhagan teksti sekä queer-feministinen Paris is Burning -leffaklassikko.

Näyttelijäntaiteen perusopetuksessa on vallinnut hiljaisuus, Eristan teos puhkoo hiljaisuuden. Hän tekee sen itse, esityksellistää toiseuden arvet. Esiintyjä, näyttelijä, tanssija Eristan catwalk-voguing on intersektionaalisten representaatioiden huikea pikakelaus. Roland Barthes pohdiskeli äänen rosoa (grain), sitä erityistä, joka alitajuisesti ja affektiivisesti resonoi meissä. Eristan teoksen nähtyäni mietin ruumiin rosoa, sen ainutlaatuista ja korvaamatonta materiaalisuutta. Sen Erista näytti.   

Teos on enemmän kuin esitys. Se on ääni- ja tilainstallaatio. Nam June Paikin teoksista muistuttavat televisiomonitorit näyttävät rasistisia mainoksia, ihmisen mustaa ihoa, sen eri vivahteita, uurroksia, arpia, kuin maisemaa. Valkoisessa lattiassa mustat mustetahrat, ja taustaseinässä negaatio; mustalla valkoiset roiskahdukset.
 

Yhdestoista hetki ratkaisuille

Yhdestoista hetki on journalistista dokumenttiteatteria, sen on poliittista teatteria, menneisyyden tekoja ja tapahtumia tutkivaa esityksellistä historiantutkimusta ja myytillistämistä tai myytin purkua. Myytit ovat niitä, jotka meissä ajattelevat ja luovat, selittävät ja siloittavat kulttuuria. Merkittävintä minulle oli tuo yhdistäminen, hyppy dokumenttiteatterista myyttiin.

Esitys tekee wagnerit ja barthesit. Nibelungin ahneuteen ja vallanhimoon syöksevä sormus on nyt musta kulta, öljy. Sen humalluttamina ja sokeuttamina kohtalokas erheemme on se, että kuvittelimme itsemme kaikkivoipaisiksi mutta loimme samalla tuhon. Globaalin kasvun taloususkossamme tuhosimme demokratian, sallimme epätasa-arvon ja tuloerojen kasvun.

Tässä ovat läsnä hybris, nemesis ja koros. Yhdennentoista hetken ylimmät jumalat ovat VM:n virkamiehet, poliittinen, taloudellinen ja mediaeliitti ja heidän vaihtoehdottomuus- ja leikkausretoriikkansa ja -politiikkansa. Vastavoimina me kuulemme Pikettyä, Simone Weilia, Paavo Järvensivun, Antti Salmisen ja Tero Vadénin ajattelua.

Esitystä kannattelee Foulcault´n ajatus vallasta. Yhdestoista hetki on esityspoliittista infravallan tutkimusta. Fossiilikapitalismi on ottanut haltuunsa uuden luomisen, esitys näyttää ne toimet ja mekanismit, joiden kautta finanssipoliittista valtaa harjoitettiin. Yhdestoista hetki ei ole hiljaa siitä, miten demokratiaa rapautettiin, miten öljyt ja muut fossiiliset polttoaineet vetävät viimeisiään ja ihmiskunta kulkee kohti tuhoaan.

Nyt on yhdestoista hetki tehdä ratkaisuja. Mietin esityksen loppua: valonsäde leikkaa nuoreen naiseen – nainen yksin on näyttämöllä. Ehkä tämä ei olekaan maailmanloppu vaan uudenlaisen jälkifossiilin maailman ja ajan alku.

Kansallisen päänäyttämön suuri näyttämö on aina jo lähtökohtaisesti poliittinen, aivan toisella tapaa kuin pieni näyttämö tai ryhmämuotoisen teatterin näyttämö. Suuri näyttämö on agora, ja Yhdestoista hetki todistaa, miten teatteri kykenee edelleen toimimaan moraalisena kasvatuslaitoksena Schillerin hengessä.
 

Lohduttoman ajan kuiluissa

Voiko olla ällistyttävämpää ajatusta kuin naittaa Tsehovin Kolme sisarta, Linnan Tuntematon sotilas ja Pauli Tapion runoutta?

No, sellaisen teon tekee Tehdasteatteri free jazz- tai punkhenkisellä tapahtumallaan Kolme sisarta ja tuntematon sotilas. Mikä kokemus! Musiikillis-runollis-ruumiillinen kokemus. Kummallista, miten esitys toi ruumismuistoja 70-luvun klubi-illoista, joissa kaikki tuntui olevan mahdollista. Tapahtuma oli ennakoimattomana tässä ja nyt, ei tiennyt mihin muusikoiden impro vie. Jotain tällaista koin nyt Tehdasteatterissa. Hienoa esiintyvien ruumiiden jammailua, upeaa musisointia. Tadeusz Kantorin esineruumiit 2010-luvun kontekstissa, ja mikä luikerteleva tai ryömivä kollektiivinen ruumisklöntti – voiko paremmin kuvata ihmisolentojen keskinäisiä riippuvuuksia ja sidoksisuuksia.

Eikä tässä vielä kaikki. Esitys fyysistää olemisen ajassa, joka aukeaa kaikkiin suuntiin. Se fyysistää epätietoisuuden, pelon, kaipuun ja odotuksen. Tässä me olemme ajan kuiluja ylittämässä. Mitä kauneutta lohduttomuudessa.
 

Ei sattumaa

Ei varmaan sattumaa: Kirsikkapuisto Helsingin Kaupunginteatterissa ja Hamlet Turun kaupunginteatterissa. Esitysten estetiikka poikkeavat toisistaan, mutta yksi on yhteinen: näissä esityksiä ei katsella lempeästi ja elämistä elämistä.


Hyvä uutinen Unkarista

Unkarin arvostettu dramaturgian grand dame Zsuzsa Radnóti on Kossuth-valtionpalkintorahoillaan perustanut säätiön ja nykydraamapalkinnon. Säätiö suuntaa varoja yhteiskuntakriittiseen, vaiettujen ja tabuäänten esiintuomiseen nykyteksteissä.
 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät 

 

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Teatteri naisissa laskettuna: TINFO toivottaa hyvää naistenpäivää 8.3.2019

Lukujen lähteinä ovat vos-teattereiden ja Suomen Kansallisteatterin ohjelmistotilastot näytäntökaudelta 2017/2018, ILONA-esitystietokanta sekä Palkkatilastot 2018.

Banneri Naistenpäivä 2019


TINFO-apuraha | Haku 7.4.2019 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä ensimmäiseen kierrokseen on 7.4.2019.

Hakuohjeet

UUTISIA

TINFO jakaa kolme palkintoa Thalia-juhlassa 11.3.2019

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa kolme palkintoa Thalia-juhlassa 11.3.2019. Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton järjestämässä, alan yhteisessä juhlatilaisuudessa on jaossa yhteensä 17 palkintoa.

Liveseuranta palkintotilaisuudesta kello 19-21 Instagramissa tilillämme @theatreinfofinland
 

Silmänkääntäjä-palkinto

Silmänkääntäjä-palkinnon kautta TINFO haluaa nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teattereissa tehdään maan teatteritaiteen hyväksi.

Silmänkääntäjä-palkinnon nimi muistuttaa ensimmäisestä suomenkielisestä näytelmästä, Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjästä, mutta samalla se viittaa teatteritaiteen ominaispiirteisiin toden ja fiktion, katsojan ja esiintyjän väliseen vuorovaikutussuhteeseen, teatterin taikaan ja vetovoimaan.

Silmänkääntäjiä voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. He ovat henkilöitä, jotka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan ovat vaikuttaneet ilahduttavasti teatterin esitystoimintaan, työn laatuun tai imagoon. Palkintoja voidaan myöntää useampia kerrallaan eikä elämäntyönkään palkitseminen ole kokonaan pois suljettu.

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) perusti vuonna 1998 Silmänkääntäjä-palkinnon, jota aluksi jaettiin joka toinen vuosi Maailman teatteripäivänä valtakunnallisessa juhlassa. 

Katso aiempien vuosien Silmänkääntäjät
 

Thalia-palkinto

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua esittävän taiteen merkityksestä. Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten tekijöiden tuottama esitys.   
 
Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. Thalia-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010.

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon saavan esityksen (tai esitykset) ensi-ilta on ollut joulukuun 2016 ja joulukuun 2018 välisenä aikana.

Mitkä esitykset palkittu Thalioilla vuosien saatossa?

 
TINFO-palkinto

TINFO-palkinnolla palkitaan teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita tai uudenlaisia hankkeita ja nostaa esille parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä. Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta.   
 
TINFO-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010.

Ketkä ovat vastaanottaneet aikaisemmat TINFO-palkinnot?
 

Tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi

Lue lisää alan palkinnoista


Juli Apposen monologiesitys festivaalille Osloon

Esitystaiteilija ja koreografi Juli Apponen esiintyy monologillaan Life is hard and then you die – part 3 Oslon kansainvälisillä teatterifestivaaleilla 12.-13.3.2019. Apponen palaa teoksessaan kokemuksiinsa epäonnistuneen sukupuolenkorjausleikkauksen jälkeen. Teos on nähty Suomessa Mad House Helsingin ohjelmistossa tammikuussa 2018. Se vieraili lokakuussa myös Bergenin kansainvälisessä Teatergarasjenissa.

Norjassa opiskellut Juli Apponen on ruotsinsuomalainen taiteilija, joka sooloteosten ohella työskentelee ja esiintyy useissa kansainvälisissä kokoonpanoissa.

(TINFO 7.3.2019)


Teatteriduo Livsmedletin kiertue Euroopassa laajenee entisestään

Grus Grus Teatteriin kuuluva Livsmedlet-teatteriduon esitys Näkymättömät maat jatkaa laajaa kansainvälistä kiertueettaan tänä keväänä. Tällä hetkellä esitys vierailee Krokus-festivaaleilla Belgiassa. Kevään aikana esitystä nähdään kansainvälisissä festivaaleissa 43 kertaa 17 eri teatterissa Ranskassa, Skotlannissa, Belgiassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Tanskassa ja Saksassa. 

Ishmael Falken ja Sandrina Lindgrenin nykynukketeatteriesitys avaa omaperäisen näkymän pakolaisuuteen. Rajussa mittakaavaleikisssä esiintyjien kehot muuttuvat maisemiksi, jonka halki miniatyyrihahmot matkaavat. Näkymättömät maat kuvastaa rakoa, joka syntyy pakolaisten mediakuvan ja heidän fyysisen kokemuksensa välille, “meidän” ja “heidän” välille.

Lisätiedot esityksestä

www.grusgrus.fi

Aiheesta aiemmin TINFO-tiedotteessa


Maria Baric Company ehdolla Evento Awardsin Vuoden esiintyjä / taiteilija -palkinnon saajaksi

Maria Baric Company on valittu finalistiehdokkaaksi Evento Awardsin Vuoden esiintyjä / taiteilija -palkintokategoriassa. Yhtenä kolmesta tämän vuoden finalistista Maria Baric Company on ainoa teatterin kentältä tässä palkintokategoriassa mukana oleva toimija.  
 
Maria Baric Company on kansainvälisesti toimiva ryhmämuotoinen teatteri, joka avasi itähelsinkiin viime marraskuussa uuden vapaan kentän toimijoille avoimen Kulttuurimylly teatteritilan. Company toimii monipuolisesti esittävän taiteen kentällä yhdistellen mm. tuliteatterin, varjoteatterin, black light teatterin ja nukketeatterin uusia muotoja sekä musiikkia, visuaalista teatteria, tanssia ja uutta sirkusta.

Myös yleisö saa äänestää suosikkiaan

Tuomaristo valitsee jokaisesta Evento Awardsin palkintokategoriasta voittajan. Tuomaristopalkintojen lisäksi myös yleisö saa äänestää suosikkiaan lähettämällä tuomaristolle valintansa ja kommentteja oman ehdotuksensa puolesta. Yleisön suosikki palkitaan saatujen yleisöäänien ja ehdokkaista annettujen perustelujen pohjalta. Jos haluat antaa tukesi teatterikentän tämän vuoden ehdokkaalle, voit käydä jättämässä oman äänesi Maria Baric Companylle 15.3. asti: https://eventoawards.fi/finalistit/maria-baric-company/

Lisätiedot:
Elina Kesäniemi, Maria Baric Company, Tuotantopäällikkö, 044 578 3933, elina(a)mariabaric.com


Taideneuvosto: Taiteen ja kulttuurin rahoitus valtion budjetista nostettava prosenttiin

Valtion talousarvion luku Taide ja kulttuuri (29.80.) tulisi nostaa nykyisestä 0,8 prosentista yhteen prosenttiin koko talousarviosta. Tämä tarkoittaisi noin 110 miljoonaan euron lisäystä seuraavan hallituskauden aikana.

Lisäpanostuksella korjattaisiin taiteilija-apurahojen jälkeen jäänyt ostovoima, turvattaisiin kulttuurin valtionosuusuudistuksen ja vapaan kentän toiminnan rahoitus, käynnistettäisiin taiteilijapalkkakokeilu ja kehitettäisiin taidealoille sopivia yrittäjyyden rahoitusmuotoja.

Taideneuvosto esittää myös taidehallinnon uudistamista. Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) ja opetus- ja kulttuuriministeriön välistä työnjakoa tulisi selkeyttää ja Taiken ja taideneuvoston asemaa kirkastaa.

Taideneuvoston hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023:

Taiteen ja kulttuurin rahoitus nostetaan yhteen prosenttiin valtion budjetista

Eduskunta nostaa taiteen ja kulttuurin rahoitusta vastaamaan näiden toimintojen yhteiskunnallista merkitystä ja monipuolistuneita toimintamuotoja sekä koulutuspanostusta. Taiteen ja kulttuurin luvun 29.80. osuus valtion talousarviossa nostetaan vuoteen 2023 mennessä yhteen prosenttiin talousarvion kokonaismenoista. Tämä tarkoittaa noin 110 miljoonaan euron lisäystä seuraavan hallituskauden aikana.

Taiteen rahoitusjärjestelmää uudistetaan

Nostetaan valtion taiteilija-apurahojen taso puolitoistakertaiseksi 31 000 euroon vuodessa 2020 lukien. Näin taiteilija-apurahojen tason jälkeenjääneisyys tulee korjatuksi ja taiteilijoiden mahdollisuudet saada elantonsa taiteellisesta työstään lisääntyvät.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus tekevät taiteilijapalkkakokeilun. Selvitetään, mitä vaikutuksia olisi taiteilija-apurahojen muuttamisella palkaksi. Palkkatyössä tehtävän taiteellisen työn lähtökohtana säilytetään taiteilijan vapaus.

Kehitetään taidealoille sopivia yrittäjyyden rahoitusmuotoja yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Taidehallintoa uudistetaan

Taiteen edistämiskeskuksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön välistä työnjakoa selkeytetään. Taiteen edistämiskeskuksen ja taideneuvoston asemaa kirkastetaan.

Lue hallitusohjelmatavoitteet kokonaan

Lisätietoja: taideneuvoston puheenjohtaja Risto Ruohonen, yhteydenotot viestintäpäällikkö Eija Ristimäen kautta, p. 0295 330 722, eija.ristimaki(a)taike.fi


Helsingille tulossa vuoteen 2030 ulottuva taide- ja kulttuurivisio  

Helsinki on asettanut työryhmän valmistelemaan kaupungille taide- ja kulttuurivision vuosille 2019–2030. Tavoitteena on käynnistää laaja ja avoin keskustelu taiteen ja kulttuurin merkityksestä koko kaupungille.

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmä tarkastelee taiteen ja kulttuurin roolia kaupungissa pitkäjänteisesti, asettaa taiteen ja kulttuurin edistämiselle tavoitteet ja esittää toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Työryhmän tehtävänä on tuottaa Helsingille linjaukset, joiden nojalla kaupungissa toimivat tahot, myös muut kuin kaupungin omat toimijat, voivat edistää vision toteutumista.

Helsingissä taiteen ja kulttuurin yleisöt kasvavat jatkuvasti, ja toimijoiden kenttä on yhä laajempi. Kaupungissa on syntynyt tarve tarkastella yhä rikkaamman ja monimuotoisemman taide- ja kulttuurikentän toimintaedellytyksiä ja merkitystä koko kaupungille. Vilkas ja monipuolinen taide- ja kulttuurielämä on myös kansainvälisesti merkittävä vetovoimatekijä.

”Tulevaisuus on kaupunkien, ja ensi vuosikymmenellä meillä on useita kysymyksiä kysyttävänä ja ratkottavana yhdessä. Tuleva työ tarjoaa tilaisuuden avata taiteen mahdollisuudet uuden kynnyksellä. Olen iloinen, että Helsinki tunnistaa taiteen ja kulttuurin painoarvon”, työryhmän puheenjohtaja Aleksi Malmberg summaa taide- ja kulttuurivisiotyön merkityksen.

Katso Aleksi Malmbergin haastattelu

Lue tarkemmin aiheesta

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Kulttuurimyllyn verkostoitumis- ja infotilaisuus | 13.3.2019, Helsinki

Tervetuloa tapaamaan kollegoita, keskustelemaan ja kahvittelemaan sekä tutustumaan Kulttuurimyllyn tiloihin Myllypurossa. Tapaamisen yhteydessä kerromme Kulttuurimyllyn vierailuohjelmiston avoimesta hausta. Kulttuurimylly on uusi teatteri- ja kulttuuritila Itä-Helsingissä.

Aika: ke 13.3. klo 15-16

Paikka: Kulttuurimylly (Jauhokuja 3 ovi C tai A1, Myllypuron metroaseman vieressä, Liikuntamyllyn alakerrassa)

Ilmoittautuminen

Elina Kesäniemi
Tuotantopäällikkö
elina(a)mariabaric.com /p. 044 578 3933


Keskustelutilaisuus taiteen ja taiteilijoiden liikkuvuudesta | 14.3.2019, Helsinki

Taike ja Cupore järjestävät keskustelutilaisuuden taiteen ja taiteilijoiden liikkuvuudesta 14.3.2019 Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Tilaisuudessa esitellään Taiteen ja kulttuurin barometrin tuloksien lisäksi mm. uusi liikkuvuuden tukiohjelma, Arctic Arts Summit sekä kuullaan taiteilijapuheenvuoroja. Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet

Taiteilijoiden ja taiteilijoita tukevien organisaatioiden näkemykset liikkuvuuden tavoitteista poikkeavat toisistaan. Liikkuminen on luonnollinen, muttei ongelmaton osa taiteellista toimintaa kaikilla taiteen aloilla.

Organisaatiot tähtäävät kansainvälisellä toiminnalla ja taiteilijoiden liikkuvuuden tukemisella työtilaisuuksien lisäämiseen ja verkostoitumiseen. Taiteilijat haluavat kehittää etenkin omaa taiteellista työskentelyään.

Taiteilijat toivovat, ettei liikkuvuustuki kahlitse heitä tiettyyn toimintaan, paikkaan tai ajanjaksoon ja että tuen myöntäjät joustaisivat ja tekisivät tukipäätökset nopeasti. Taiteilijat arvostavat paikallisuutta ja kaipaavat nykyistä enemmän tukea kotimaassa liikkumiseen. Suurin osa taiteilijoista oli sitä mieltä, että liikkuvuuden tukimuodoista ei ole saatavilla helposti ja riittävästi tietoa.

Tiedot perustuvat syksyllä 2018 tehtyyn Taiteen ja kulttuurin barometri -kyselyyn, johon vastasi lähes 1000 taiteilijaa eri taiteenaloilta. Myös liikkuvuutta tukevilta organisaatioilta kysyttiin näkemyksiä tukimuodoista.

Ekologiset, poliittiset ja kulttuuriset huomiot erottuivat taiteilijoiden vastauksista, toisin kuin tukea jakavilla organisaatioilla. Kestävä kehitys oli vain harvan organisaation agendalla.

Hirvi-Ijäs, Maria – Sokka, Sakarias – Rensujeff, Kaija – Kurlin, Ari: Taiteen ja kulttuurin barometri 2018. Taiteilijoiden ja taiteen liikkuvuus. Cuporen verkkojulkaisuja 51. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.  

Lisätietoja:
Maria Hirvi-Ijäs, erikoistutkija
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore
maria.hirvi-ijas(a)cupore.fi
p. 050 463 5575


Kanttilaklubi Lavaklubilla ja Minna Canth 175 –kansalaisjuhla striimattuna | 18.3.2019, Helsinki

Kanttilaklubi Kansallisteatterin Lavaklubilla ma 18.3 klo 16.00, Vapaa pääsy

Loppuunmyytyyn Minna Canth 175 -kansalaisjuhlaan on mahdollista osallistua omasta kotikatsomosta tai Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestettävältä Kanttilaklubilta 18.3. maanantaina.

YLE striimaa tapahtuman klo 19 alkaen YLE Areenassa, ja tallenne on katsottavissa jälkikäteen YLE Teemalta 19.3. klo 14 tai taltiointina Areenasta.

Kansalaisjuhlassa Minna Canthin maailmaa tulkitaan pienoisnäytelmin, puhein ja lauluin. Lavalla ovat muun muassa ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme, juhlavuoden suojelija, presidentin puoliso rouva Jenni Haukio, Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila sekä Philomelan ja KYN:in muodostama suurkuoro.

Oman sohvan lisäksi juhlaa voi seurata Kansallisteatterin Lavaklubilla. Minna Canthin talo ry järjestää klo 16-00 ensimmäisen Kanttilaklubin, jossa joukko nimekkäitä vieraita tuo esiin näkökulmia Kanttilasta, Minna Canthista ja vapaudesta. Iltaa emännöi Minna Canthin talo ry:n hallituksen puheenjohtaja, kulttuurialan yrittäjä Anja Lappi. Klo 19.00 alkaa striimi Kansalaisjuhlasta.

Kanttilaklubi on erinomainen paikka etkoille ja jatkoille, jos on saanut käsiinsä lipun itse Kansalaisjuhlaan.


Teatterimuseon uusi näyttely Canthista avautuu | 19.3.2019, Helsinki

Teatterimuseossa avataan Minna Canthin päivänä 19.3. näyttely Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli. Canth-näyttely sekä samaan aikaan esillä oleva Aleksis Kivestä kertova Kivi kääntyy -näyttely esittelevät kaksi suomenkielisen draaman ja kirjallisuuden alkuvuosien merkittävintä vaikuttajaa.

Kokonainen Canth antaa uuden näkökulman Minna Canthiin ja hänen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta. Mielikuva Canthista on usein varsin epänaisellinen ja ruumiiton. Häntä pidetään yhteiskunnallisena amatsonina, jota esimerkiksi Eino Leino kuvaa miehekkäimmäksi aikansa hengeksi. Näyttely nostaa esiin Canthin ajatukset aistillisuudesta, siveellisyydestä, liikunnasta ja kehon hyvinvoinnista.

Tasa-arvoa peräänkuuluttaneen Canthin mukaan sekä miehillä että naisilla oli oikeus terveeseen ja vahvaan kehoon. Hän piti liikuntaa välttämättömänä sen saavuttamiseksi. Näyttely avaa myös Canthin kiinnostusta lääketieteeseen ja ajan siveellisyyskeskusteluun. Myös näissä teemoissa Canth seurasi kansainvälistä keskustelua ja osallistui keskusteluun sekä kaunokirjallisessa tuotannossaan että artikkeleissaan.

Näyttelyssä kävijä tutustuu Canthin elämään ja ajatuksiin sekä teoksissa ilmenevään ihmiskuvaan. Erityisesti Canthin teosten naiskuvaa tarkastellaan tuoreella tavalla näyttämöllä esitetyn kehollisuuden kautta.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterimuseo, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Minna Canthin seura.

Näyttely on avoinna yleisölle 20.3.2019–5.1.2020.


Kielten kultanummet – seminaari ja kirjan julkaisutilaisuus | 3.4.2019, Espoo

3.4.2019 (klo 15–17.30) Espoon Kaupunginteatteri

Klockriketeatern on jo useamman vuoden ajan tutkinut monikielisyyttä teatterin kontekstissa, sekä taiteellisena strategiana että teknisenä ratkaisuna. Keräsimme ajatuksia ja kokemuksia – omia ja muiden –  monikielisestä teatterista ja koostimme niistä kirjan nimeltä Språket som lustgård (Kielten kultanummet).

Miten ymmärrämme puhutun tekstin, miten viesti tavoittaa katsojan, kielestä riippumatta? Kirjassa esittelemme luovia ratkaisuja.

Seminaarin aikana kuulemme alan viimeisimmistä trendeistä Euroopassa, uusista teknologisista ratkaisuista sekä aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta.

Ohjelma

Tervetuliaissanat
Teatterinjohtajat Erik Söderblom, Espoon Kaupunginteatteri & Dan Henriksson, Klockriketeatern

Espoon Kaupunginteatterin strategia ja menetelmät esitysten tekstittämiseen
Espoon Kaupunginteatteri on vastikään kehittänyt oman tekstityssovelluksensa!
Heikki Örn, tekninen johtaja kertoo sovelluksen taustoista.

Monikielisyyden tehtävä näyttämöllä - monikielisyys esityksen osana
Vanja Hamidi Isacson, Tukholman taidekorkeakoulu
Performanssi- ja esittävän taiteen tohtorikoulutetettava.

Kielten kultanummet - Ajatuksia ja kokemuksia monikielisyydestä teatterissa
Klockriketeaternin uuden julkaisun esittely | Dan Henriksson

Get the surtitles you deserve!
David Maß, vice-president, CEO Panthea Germany | panthea.com
Kokeile smartglass-laseja tekstitykseen!

Keskustelu monikielisyydestä teatterissa
David Maß, tutkija Sirkku Latomaa, näyttelijä Carl Alm. Muut puhujat ilmoitetaan myöhemmin. Keskustelua moderoi kriitikko Kirsikka Moring.

Lyhyt esittely Marat/Sade -esityksestä
Esitys esitettiin viime syksynä ruotsinkielisenä teatteritalo Universumissa  ja maalis-huhtikuussa suomenkielisenä versiona Espoon Kaupunginteatterissa.

TERVETULOA!

Seminaari on jatkoa Multilingualism as an artistic practice -seminaarille, joka järjesettiin Suomen Kansallisteatterissa 18.5.2018.

Etukäteisilmoittautuminen seminaariin:  biljetter(a)klockrike.fi perjantaihin 29.3. mennessä.

Lisätiedot: klockrike.fi

Peter Weissin Marat/Sade-esityksen on ohjannut Juha Hurme. Esitys 3.4.2019, klo 19.
Tuotanto: Klockriketeatern, Sirius Teatern, Teater Mestola ja Espoon Kaupunginteatteri.
Varaa lippusi Espoon Kaupunginteatterin lipunmyynnin kautta!

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Taike: Taiteilija-apurahat | Haku 3.4.3019 mennessä

Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16:00.  

Viisi-, kolmi-, yksi- ja puolivuotiset valtion taiteilija-apurahat on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille. Myönnettävien apurahojen määrät ja apurahojen pituudet vaihtelevat taiteenaloittain. Valokuvataiteen alalla on lisäksi jaettavana erityisen ansioituneille taiteilijoille kaksi kappaletta 10-vuotisia taiteilija-apurahoja, jotka voidaan myöntää myös 5-vuotisina. Kyseisen apurahan saajalla on apurahakauden ajan oikeus käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä.

Taiteen edistämiskeskus suosittaa, että jätät hakemuksen vain yhdelle taiteenalalle. Tee taiteenalavalinta hakemusta täyttäessäsi. Jos haet taiteilija-apurahaa näyttämötaiteen valo- ja äänisuunnitteluun, valitse taiteenalaksi näyttämötaide. Monitaide tarkoittaa useita eri taiteenaloja tavanomaisesta poikkeavalla tavalla yhdistävää toimintaa – ei vakiintuneita taidemuotoja kuten musiikkiteatteria.

Apuraha on tarkoitettu ammatilliseen taiteelliseen työskentelyyn. Taiteilija-apurahaa ei myönnetä ammatilliseen perustutkintoon eikä alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon liittyvän opiskelun tai opinnäytetyön tukemiseen.

Apurahaa voi yllä olevana hakuaikana hakea verkossa. Kirjaudu verkkopalveluun alla olevasta linkistä. Kirjautumiseen tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai henkilökortin.

Lisätietoa vuodelle 2019 myönnetyistä taiteilija-apurahoista ja eri alojen apurahakiintiöstä

Lue lisää apurahasta


SKR: PoDoCo-ohjelman apurahat | Haku 15.4.2019 mennessä

PoDoCo-ohjelman apurahat on tarkoitettu uusia uria aukovaan tutkimukseen aiheesta, joka on elinkeinoelämän kannalta relevantti. Ohjelman puitteissa tohtori ja yrityskumppani ideoivat yhdessä tutkimushankkeen, jonka toteuttavalle tohtorille haetaan rahoitusta mukana olevilta säätiöiltä. Säätiöt myöntävät ohjelmaan valituille työskentelyapurahan vuodeksi tai puoleksi vuodeksi. Kokovuosiapurahan suuruus on 28 000 euroa.

Tohtorikoulutettujen ja elinkeinoelämän PoDoCo -yhteistyöohjelma edistää tohtoreiden työllistymistä yrityksiin ja parantaa Suomen elinkeinoelämän kykyä uudistua pitkäjänteisesti. Yksittäisen PoDoCo-projektin kokonaispituus on 1-2 vuotta ja se jakautuu kahteen 6-12 kuukauden osaan. Aluksi on säätiörahoitteinen tutkimusvaihe ja sitä seuraa samanmittainen yrityksen rahoittama soveltava vaihe. PoDoCo-ohjelmaan voivat osallistua toimialariippumattomasti kaikki suomalaiset tai Suomessa liiketoimintaa harjoittavat yritykset ja kaikki väitöskirjan vastikään tehneet tai lähiaikana väittelevät henkilöt.

Lisätietoa ohjelmasta ja apurahahausta saa PoDoCo-ohjelman kotisivuilta, (www.podoco.fi) sekä ohjelmapäällikkö Essi Hutulta, etunimi.sukunimi(a)dimecc.com, puh. 040 840 9259.

Lisätietoa ohjelmasta ja apurahahausta


Svenska kulturfonden: Turnébidrag | Ansök senast 30.4.2019

För turnéer i Finland och utomlands. Turnéer inom Norden prioriteras.

Bidragen riktar sig till konstnärer och arbetsgrupper som är yrkesverksamma på svenska i FInland inom alla konstområden.

Ansökan ska innehålla ett tydligt program och en tydlig budget.

Bidraget är avsett för rese- och logikostnader enligt billigaste rimliga alternativ.

Om ni är flera personer som ansöker om bidrag för en turné ska ni göra en gemensam ansökan. Personuppgifterna för arbetsgruppens alla medlemmar ska framgå ur ansökan.

Läs mer

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tampere 240 – Art along the Tammerkoski Rapids | Deadline 10 March 2019

Tampere celebrates its 240th anniversary on 1 October 2019. The jubilee year will be celebrated for 240 hours through arts and culture in a 10-day event organised by the City of Tampere between 27 September and 6 October 2019. The public art entity that will be constructed around the new Tammerkoski shore route will be an essential part of the celebrations. The aim is that the shore route will offer artistic experiences and become a special passage to both local residents and tourists visiting the city.

In recent years, Tampere has developed in various ways and its reputation as one of Finland's leading cultural and event cities has strengthened. In addition to a wide selection of events and cultural experiences, tourists are attracted to Tampere by the city's attractive atmosphere. The cityscape and national landscape of the Tammerkoski Rapids will be invigorated in the autumn of 2019 through various art forms. We invite professional visual, light, sound, performing and performance artists, as well as students and educational institutions, to offer artworks for inclusion in the jubilee year celebrations.

Call for Proposals

We are searching for works that can be displayed for 240 hours or momentarily. The goal of Tampere 240 is to be a multi-genre entity; hence, we invite entries from a wide range of fields, such as visual and audio arts, music, various performing and participatory arts, and workshops. Both new and existing artworks can be proposed for the event. We may also invite artists to the event.

Read more


Villa Karon Taiteilijaresidenssi | Haku 15.3.2019 mennessä

Villa Karon taiteilijaresidenssiin ensi syyskaudeksi (1.9.-31.12.) voi hakea 15.3.2019 klo 23.59 asti.

Villa Karoon voivat hakea kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaiset, tutkijat ja taiteilijat. Residenssi sopii hyvin niin oman tutkimuksen tekoon tai taiteellisen työn tekemiseen kuin myös esimerkiksi yhteisöllisten projektien toteuttamiseen. Ihanteellista on, jos stipendiaatti pystyy myös tarjoamaan jotakin paikalliselle yhteisölle. Villa Karon henkilökunta auttaa parhaansa mukaan kontaktien löytämisessä ja työskentelyn järjestämisessä.

Tarkemmat hakuohjeet


IOTF The International Online Theatre Festival, Open Fringe | Deadline 20 March 2019

TheTheatreTimes.com and Digital Theatre+ are teaming up to launch IOTF: The International Online Theatre Festival April 1- April 30, 2019. 

IOTF is an online theatre festival, showcasing the work of diverse global artists. In the span of one month, IOTF will present the work of 30 international theatre artists and companies, from many countries.

In addition, IOTF will include the Open Fringe programme, presenting the best of contemporary global fringe theatre.  The Open Fringe invites open submissions from artists and companies across the globe who feel that their work can reach a wider audience. We welcome productions from all theatrical mediums in any language and encourage works that cross disciplinary boundaries or are performed in non-conventional theatrical spaces.

IOTF will be launched online from April 1, 2019 through April 30, 2019.

Applications for the Open Fringe will be accepted from March 1, 2019 to March 20, 2019. More information for applicants on submitting for this can found at TheTheatreTimes.com/IOTFestival

Read more

For more information, please contact: iotf(a)theatretimes.com or charlotte.treadaway(a)digitaltheatre.com


Womex travels to Tampere: Call for proposals | Deadline 22 March 2019

Calling all artists, DJs/producers, filmmakers, conference speakers and mentors...

Deadline to Apply: 22 March 2019

In 2019, WOMEX will celebrate its 25th edition from 23-27 October. In order to apply to take part, please ensure you propose your band, artist, conference topic, interactive session idea, network or film through the proposal forms below.

Call for Proposals

The Showcase, Club Summit and Conference selection is made each year by an independent Jury, and the Film programme is curated by our in-house Film team. WOMEX receives many high quality proposals for a limited number of slots, so please make sure you have all your proposal materials ready and submit your proposal on time.


Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi | Haku 29.3.2019 mennessä

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilija- ja tutkijaresidenssi Mynämäellä. Hakuaika päättyy perjantaina 29.3. 2019 klo16.       

Residenssipaikkaa voivat hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö) hakemuksessa esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanossa.

Residenssi on tarkoitettu taiteelliseen työskentelyyn. Etusijalla ovat monialaiset, uudet tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet.

Kahden kuukauden mittaiset yksilöresidenssijaksot sijoittuvat tammi–huhtikuuhun ja syys–joulukuuhun. Kullekin residenssijaksolle valitaan yhteensä kahdeksan taiteilijaa. Yksilöresidenssiin sisältyy asunto, erillinen työskentelytila tarvittaessa ja kuukausiapuraha, joka määräytyy kokemuksen mukaan. Erilaiset taiteilijaryhmät, kuten esimerkiksi yhteisö- ja ympäristötaiteilijat tai vapaat teatteri- tai tanssiryhmät, voivat hakea työskentelyjaksoa ja ryhmäresidenssitukea matka- ja elinkustannuksiin residenssikauden ajaksi 1–4 viikon jaksolle touko–elokuussa. Yksilöresidenssien aikana kartanolla työskentelee Saaren kartanon kutsutaiteilija syyskuusta huhtikuun loppuun. Lisäksi residenssissä työskentelee läpi vuoden yhteisötaiteilija.

Hakuohjeet, valintaperusteet ja muuta tietoa residenssipaikan hakijalle

Lisätietoja

Saaren kartanon residenssiin liittyen:
Toiminnanjohtaja Leena Kela, leena.kela(a)koneensaatio.fi, puh. 040 732 3628

Hakuun liittyen:
Projektikoordinaattori Maija Karasvaara, maija.karasvaara(a)koneensaatio.fi, puh. 09 260 0617
Residenssikoordinaattori Pirre Naukkarinen, pirre.naukkarinen(a)koneensaatio.fi, puh. 044 031 4201 (poissa 20.3. asti)


Istanbul Fringe Festival | Deadline 31 March 2019

Istanbul Fringe Festival is looking for new and experimental works by local and international artists. The festival will bring together art works and workshops produced in the disciplines of theater, dance and performance during 5 days in September 2019. This first edition offers both local and international artists a platform to showcase their work in several stages located on European and Asian side of Istanbul. This is a great opportunity for artists to meet and interact between themselves and the audience, exchange ideas while discovering a new artistic network.

The 1st edition of Istanbul Fringe Festival will also host a “Nordic Day” where artists from nordic countries will perform their shows.  

Application Deadline: 31 March 2019

Requirements for Application

  • Fully filled application form
  • Application fee receipt to info(a)fringeistanbul.com
  • Your application will not be considered until the application fee is received

Application Fee: 25 ¤ (For international transfers)

(Specify the name of your team as the subject of the money transfer.)  

What we offer:

  • Accommodation in volunteer houses during the festival
  • Meal on the day of your performance
  • Public transportation on the day of your performance
  • Venue, technical support and promotion
  • 50% of the box-office  
  • Free access to all the events in the festival (requires reservation)

Unfortunately we can't offer you a round trip ticket between your hometown and Istanbul in our first edition, but we would be happy to help you contact the embassy of your country in Istanbul.  

Read more


Uusi Perliini: Taiteilijahaku | Haku 31.3.2019 mennessä

Kaupunkikeskusta taiteilijoiden leikkikenttänä 8.6.–21.7.2019, Pieksämäki

Uuden Perliinin taiteilijahaku käy kuumimmillaan! Haluatko vallata tyhjän liiketilan näyteikkunat taiteellasi? Lausua omia runojasi? Tehdä performanssin? Hae mukaan muuttamaan Pieksämäen keskustaa taiteilijoiden leikkikentäksi!

Hakemuksia otetaan vastaan maaliskuun loppuun. Tarjoamme ilmaisia näyttelytiloja tyhjistä liikehuoneistoista. Voit myös ehdottaa esimerkiksi esittävää tai muuten kokeellista taidetta ajankohdalle 8.6. ja me etsimme puitteet! 

Hakulomake löytyy nettisivuiltamme


Koumaria 2019 Open Call | Deadline 1 April 2019

We invite applications from artists, musicians, composers, philosophers, archivists/researchers, video artists, designers, dancers and anyone who designs, builds and/or employs new interfaces or pre-existing interfaces in innovative ways, and performers who are excited by the prospect of working with new interfaces, or becoming one.

From May 29th to June 10th

Deadline: April 1st. 2019

Theme: Improvising the Archive/Archiving the Improvisatory
By artist collective Medea Electronique

http://www.medeaelectronique.com/

Please note the dates—we have moved the residency to the early summer to take advantage of different weather patterns and natural landscapes.  

Read more

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Suunnat ja suhteet kehossa ja tilassa -kurssi | 6.-7.4.2019, Helsinki

Kinesteetikot ry:n kevään 2019 intensiivikurssi tutkii kehon sisäisiä suuntia ja niiden suhdetta tilaan sekä toiseen ihmiseen. Ohjaajana toimii mm. Forsythe Companyssa ja Ballet Frankfurtissa tanssijana uraa luonut Heidi Vierthaler. Heidi on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu pedagogi ja koreografi. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Carte Blanche, Gothenburg Dans Kompani, Skånes Dans Theatre ja Nederlands Dans Theatre tanssiryhmien kanssa.

Kurssin päämäärä on laajentaa sisäistä ja ulkoista tietoisuuttamme totuttujen liikemallien haastamiseksi ja kehon artikulaation kehittämiseksi. Aloitamme työskentelyn tutkimalla kehon artikulaatiota nivel niveleltä ja tila tilalta. Työskentelemme myös liikefraasien parissa, jotka haastavat meitä laajentamaan kehollista dynamiikkaamme vähemmällä voimalla ja mahdollistavat yllättäviäkin uusia liikkeellisiä mahdollisuuksia. Heidi hyödyntää ohjauksessaan Labanin tilallista liikeanalyysia ja sen kahdeksaa liiketekijää (effort), jotka laajentavat tietoisuuttamme tilasta sekä avaavat uusia liikkeen dynamiikan mahdollisuuksia.  

Heidin oma opetusmenetelmä, Stream-Flow, hyödyntää visuaalista mielikuvitusta sekä tuntoaistin pohjalta luotuja harjoitteita, jotka auttavat vapauttamaan kehoa ja laajentamaan tietoisuuttamme suhteessa tilaan ja toiseen ihmiseen. Stream-Flow:n harjoitteet haastavat rikkomaan totuttuja liikemalleja ja auttavat kehittämään omaa erottuvaa liikekieltä tanssilajista riippumatta.

Kinesteetikot ry käynnisti koulutustoiminnan esittävien taiteiden ammattilaisille, ammattiin tähtääville opiskelijoille sekä fyysisestä ilmaisusta kiinnostuneille ihmisille elokuussa 2017. Koulutustoiminta perustuu kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin kansainvälisten mestariohjaajien ohjaamiin tiiviskursseihin ja sitä seuraaviin syventäviin lisätreeneihin. Koulutustoiminnan tavoitteena on vahvistaa fyysistä taiteilijaa monipuoliseen, aistikkaaseen, nautinnolliseen, virtuoottiseen ja läsnäolevaan esiintyjyyteen sekä avartaa kehollisen ilmaisun maailmaa ei-ammattiesiintyjille.

Syksystä 2018 lähtien yhdistys on tehnyt yhteistyötä Helsinki Parkour Akatemia ja Sirkuskoulun kanssa. Akatemian oppilaat voivat osallistua Kinesteetikot ry:n kursseille sekä lisätreeneihin alennettuun jäsenhintaan.

Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10, 00210 Helsinki, Finland (Lauttasaari)
LA 6.4.2019 klo 13-19
SU 7.4.2019 klo 11-17

Kinesteetikot ry:n jäsenet, Helsinki Parkour Akatemia ja Sirkuskoulun oppilaat: 110 ¤  (sisältää kevään 2018 lisätreenit)
Ei-jäsenet / ei-oppilaat:140 ¤ 

Kinesteetikot ry:n jäsenenä saat kurssia seuraavat lisätreenit veloituksetta. Kahdeksana sunnuntaina järjestettävissä lisätreeneissä kertaamme harjoitteita ja tutkimme niiden sovelluksia syvemmälle.  

Lisätreenit järjestetään Vattuniemessä, Lauttasaaressa  Helsinki Parkour Akatemia ja Sirkuskoulun tiloissa sunnuntaisin 14.4.-16.6.2019 klo 12-14.

Jos et osallistu kurssille voit Kinesteetikot ry:n tai Parkour Akatemia ja Sirkuskoulun jäsenenä osallistua pelkkiin lisätreeneihin erillisen treenimaksun hinnalla.

40 eu (+ 25 eu jäsenmaksu Kinesteetikot ry tai tosite siitä, että olet Helsinki Parkour Akatemia ja Sirkuskoulun oppilas)

Lue lisää Kinesteetikot ry:n sivuilta

info(a)kinesteetikot.fi
www.facebook.com/kinesteetikot.ry


Avoimet työpajat: Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus | 2.-24.5.2019, Helsinki

Koreografi Laura Lehtinen ja tanssitaiteilija Elsa Heikkilä kutsuvat esittävien taiteiden ammattilaisia avoimiin lukupiireihin ja tutkimuksellisiin, liikkeellisiin työpajoihin keväällä 2019. Lukupiireissä ja työpajoissa syvennytään työväenluokkaisesta taustasta tulevien taiteilijoiden luokkakokemuksiin ja näistä kokemuksista kumpuavaan ruumiillisuuteen.

Miten työväenluokkainen tausta tulee näkyväksi ruumiillisuudessani? Mitä työväenluokkaisuus 2010-luvulla merkitsee? Minkälaista ruumiillisuutta ja toimijuutta historiani piirtää minuun? Miten työväenluokkainen taustani läpäisee kehonkuvani? Entä liikkeeni?

Työpajat ovat osa Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hanketta, jossa Lehtinen ja Heikkilä työskentelevät Koneen säätiön tuella. Hankkeeseen kuuluu myös taideteosprosessi Mun keho, duunari (työnimi), joka toteutetaan loppuvuodesta 2019. 

Lukupiirissä käsiteltävät tekstit lähetetään sähköpostitse ilmoittautuneille.

Aikataulu:

Lukupiiri: 02.05.2019 klo 10-14, Oodi -kirjasto, Helsinki

Liikkeelliset työpajat:
23.05.2019 klo 10-14, Teatterikorkeakoulu
24.05.2019 klo 10-14, Teatterikorkeakoulu

Toimintaan osallistuminen on osallistujille maksutonta, mutta toivomme sitoutumista kaikille työpaja kerroille. Pyydämme ilmoittautumaan 15.04.2019 mennessä

Lue lisää

Hanke on Nollapiste-kollektiivin tuotantoa ja toteutetaan Koneen säätiön tuella.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

Elsa Heikkilä
nollapiste.tanssi(a)gmail.com
040 765 57 23

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Myynnin ja markkinoinnin ammattilainen Mikkelin Teatteriin | Haku 12.3.2019 mennessä

Mikkelin Teatteri etsii vakinaiseen työsuhteeseen markkinoinnin ja myynnin ammattilaista.

Työssäsi vastaat teatterin markkinoinnin ja myynnin kokonaisuudesta. Työtehtäviisi kuuluu tehtäväkentän kehittäminen, toteuttaminen, suunnittelu ja hallinta.

Edellytämme hakijoilta markkinoinnin ja myynnin koulutusta sekä työkokemusta kyseisistä tehtävistä. Omaat hyvät tietojenkäsittelytaidot ja käytät sujuvasti yleisimpiä toimisto-ohjelmia. Sinulla tulee olla hyvä organisointikyky ja oma-aloitteisuutta. Olet innovatiivinen sekä yksin että tiimityöskentelyssä. Omaat positiivista asennetta ja aitoa kiinnostusta teatteriin.

Työ alkaa huhtikuussa 2019 tai sopimuksen mukaan. Hakemukset 12.3.2019 klo 16.00 mennessä sähköisesti osoitteeseen jaana.aholainen(a)mikkelinteatteri.fi. Hakemukseen tulee liittää CV ja palkkatoive.

Lisätietoja antaa talouspäällikkö Jaana Aholainen p. 050 3306 496.


Esitystaiteen seura etsii tuottajaa | Haku 24.3.2019 mennessä

Esitystaiteen seura etsii joukkoonsa osa-aikaista tuottajaa. Tuottajan työnkuvaan kuuluu yhdistyksen hallituksen sihteerinä ja rahastonhoitajana toimiminen sekä kokousjärjestelyistä vastaaminen. Tuottaja vastaa rahoituksen hakemisesta, produktioiden tuotannosta, markkinoinnista, viestinnästä sekä seuran toiminnan kehittämisestä yhdessä hallituksen sekä esitystuotantojen työryhmien kanssa. Työnkuvaa voidaan kehittää työntekijän kiinnostusten ja osaamisen mukaan.

Etsimme elokuusta 2019 alkaen tuottajaa mukaamme viemään eteenpäin seuran toimintaa ja kehittämään uusia tapoja ja muotoja toimia taiteen ja taitelijoiden kasvualustana. Vuoden 2019 keskeisiä kehitysalueita ovat mm. avoimuus, päästökompensaatiot ja vertaistoiminta. Tarjoamme sinulle hyvän ja joustavan työpaikan mielenkiintoisessa työympäristössä, esittävän taiteen eturintamassa osana Eskuksen vertaistukea tarjoavaa tuottajakollektiivia, vapautta järjestää työaikasi mielekkäällä tavalla sekä tilaa työn kehittämiseen omasta asiantuntemuksesta käsin.  

Työ edellyttää kykyä työtehtävien ja ajankäytön itsenäiseen organisointiin ja hallintaan sekä taidekentän rahoitusjärjestelmän tuntemusta. Eduksi katsotaan kokemus yhdistystoiminnasta ja yhdistyksen taloudenpidosta, sujuva kirjallinen ulosanti sekä kiinnostus esitystaiteen kentän ja seuran toimintamuotojen kehittämiseen.
 
Työaika on 40% kokoaikaisesta työajasta (n. 15 h / vko) ja työtehtävät jakaantuvat vuoden aikana hankkeiden aikataulujen mukaan. Työajan määrästä sekä työajan jakautumisesta voidaan neuvotella tarpeen mukaan. Palkkaus vastaa työehtosopimuksen mukaista vastaavan tuottajan palkkaa. Työ on ensin määräaikainen ajalle 1.8.-31.12.2019, jonka jälkeen tarkoituksena on vakinaistaa työ. Toivomme, että uusi tuottaja voi osallistua palkalliseen perehdytykseen sopimuksen mukaan touko-kesäkuussa 2019. 

Lähetä vapaamuotoinen työhakemus, jossa kerrot, mikä sinua esitystaiteen kentällä ja tässä työssä kiinnostaa, (max 1 A4 + CV) 24.3.2019 mennessä osoitteeseen info(a)esitys.fi.
 
Lisätiedot ja kysymykset:
Hallituksen pj, Lauri Antti Mattilalta, 040 742 7787.
hallitus(a)esitys.fi


Pukija-ompelija Kouvolan Teatteriin | Haku 27.3.2019 mennessä

Kouvolan Teatteri Oy hakee PUKIJA-OMPELIJAA määräaikaiseen äitiyslomasijaisuuteen.
Tehtäviin kuuluu toimia pukijana näytöksissä, huoltaa ja korjata pukuja sekä osallistua vaatteiden valmistukseen. Edellytämme alan koulutusta ja kokemusta, teatterialan tuntemus on eduksi.

Työ sisältää ilta- ja viikonlopputyötä ja alkaa kokoaikaisesti 12.8. Työhön perehdytys tapahtuu sopimuksen mukaan toukokuussa.

Tiedustelut 14. ja 15.3. klo 12.00 -15.00, 20.3 klo 14.00 – 17.00 ja 21.3 klo 10.00 – 13.00 puvustomestari Leila Kosonen p. 044 722 3051. Hakemukset ansioluetteloineen sähköpostitse 27.3. mennessä osoitteella leila.kosonen(a)kouvolanteatteri.fi.


Helsingin Kaupunginteatteri hakee kahta näyttämömiestä | Haku 31.3.2019 mennessä

Helsingin Kaupunginteatteri hakee kahta NÄYTTÄMÖMIESTÄ määräaikaisiin työsuhteisiin 1.8.2019–30.6.2020 tai sopimuksen mukaan.  

Tehtävässä edellytetään alan soveltuvaa koulutusta tai työkokemusta vastaavista tehtävistä. Lisäksi edellytämme paineensietokykyä, kykyä itsenäiseen työskentelyyn, sekä hyviä vuorovaikutustaitoja. Eduksi katsomme hyvät tietotekniset taidot. Palkkaus on teatterialan työehtosopimuksen mukainen.

Lisätietoja tehtävästä antaa näyttämöosaston päällikkö Kari Haakanen 11.-12.3.2019 ja 25.3.2019 klo 9.00-15.00 välisenä aikana numerossa 050 4138 162

Hakemukset ja CV pyydetään toimittamaan 31.3.2019 mennessä sähköpostilla osoitteeseen rekry(a)hkt.fi

MUITA ILMOITUKSIA

Teatterintutkimuksen seura TeaTS ottaa vastaan uusia jäseniä  

Teatterintutkimuksen seura TeaTS kokoaa esittävien taiteiden, kuten teatterin, esitystaiteen, tanssin ja sirkuksen tutkijat ja toimii heidän fooruminaan Suomessa. Seuran tarkoituksena on edistää teatterin  ja muun esittävän taiteen tutkimusta sekä tutkijoiden välisiä yhteyksiä ja lisätä tutkimuksen ja taiteen välistä vuorovaikutusta.

Seura järjestää kahdesti vuodessa tutkimuspäivät ja julkaisee vertaisarvioitua aikakauskirjaa Näyttämö & tutkimus.  

Jäsenillä on mahdollisuus saada teatterialan ammattilaisten Teatterikortti, joka oikeuttaa alennuksiin kotimaisissa ja ulkomaisissa teattereissa.

TeaTS kuuluu Tieteellisten seurain valtuuskuntaan ja on oikeutettu hakemaan valtionapua muun muassa tieteellisten konferenssien järjestämiseen.

Seura toivottaa tervetulleeksi uudet jäsenet. Jäsenmaksu on 25 ¤ vuodessa. Perustutkintoa suorittavat voivat liittyä opiskelijajäseninä. Opiskelijajäsenmaksu on 15 ¤ vuodessa. Seuraan liitytään lähettämällä vapaamuotoinen hakemus seuran sihteerille 1.3.–31.7.2019 Jukka von Boehm jukka.von.boehm(a)uniarts.fi 1.8.2019 jälkeen Tua Helve tua.helve(a)gmail.com

Lue lisää: www.teats.fi


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.