18.06.2019

TINFO-pride

TINFO-tiedote 22 / 18.6.2019

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Teatterin tulevaisuus markkinalähtöisyydessä? Lähivuodet näyttävät, tuleeko tämänkaltainen markkinalähtöinen tuotantotalomalli yleistymään ensembleteattereiden kustannuksella.

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Teatterin tulevaisuus markkinalähtöisyydessä?

Hämeenlinnan Teatteri tilasi rakenneselvityksen Matti Apuselta, joka hahmotti vaihtoehtoisia etenemispolkuja ja päätyi esittämään tuotantotalomallia. Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan (17.6.) selvityksen pohjalta esitetystä tuotantotalomallista.  

Siirtymävaiheessa teatteriin palkataan muutosjohtajaksi taloudesta vastaava toimitusjohtaja kahdeksi vuodeksi. Toimitusjohtajan alaisuudessa toimisi taiteellinen johtaja, mahdollisesti osa-aikaisena. Taiteellinen johtajuus voitaisiin hankkia myös ostopalveluna.

Mitä tämä tarkoittaa? Rakenneselvityksessä todetaan tuotantotalomallin olevan ”markkinalähtöinen vaihtoehto”: ”Taiteellisen lopputuloksen ratkaisee suurelta osin se mitä esitysmarkkinoilla on tarjolla ja kuinka hyviä sopimuksia teatterin johto onnistuu sopimaan. Toisaalta on turvallista olettaa, että pitkällä aikavälillä markkinoiden tarjonta on lopulta aina laajempaa kuin yksittäisen, keskikokoisen teatterin oma potentiaali.

Selvityksestä välittyy vahva usko teatterille avautuviin uusiin mahdollisuuksiin ”hyvinvointiliiketoiminnassa tai ilmaisupohjaisen henkilöstön kehitystoiminnan alueella”. Hyvinvointibisnes nähdään kasvualueena. Esimerkkinä mainitaan Stockholms improvisationsteater ja sen yritysyhteistyö.

Rakenneselvitykseen sisältyy suosituksia, jotka koskevat mm. fuusiota Verkatehtaan kanssa, teatterin pääomittamista siirtymävaiheessa, teattereiden keskinäisten yhteistyömallien kehittämistä, markkinoinnin uudelleenorganisointia, myynnin tehostamista, työnjaon selkiyttämistä, uusien liiketoimintamuotojen kehittelyä.

Lähivuodet näyttävät, tuleeko tämänkaltainen markkinalähtöinen tuotantotalomalli yleistymään ensembleteattereiden kustannuksella. Tuleeko syntymään tuotantotaloketjuja? Kuinka paljon ihmisiä tulee menettämään työpaikkojaan ulkoistusten seurauksena? Millaista ohjelmistoa markkinalähtöisesti tuotetaan?

Kuntien kehno talous ja sen seurauksena teattereihin kohdistuvat leikkaukset, taloudellisten puskurien puuttuessa omien tuotantojen yleisöflopit, negatiivinen kierre, laskevat HTV:t… Tätä tietäkö kulkee tie kohti markkinalähtöisiä tuotantotaloja. Onko teatterin pahin uhka kitkuttava ja velkaantuva kunta? Vai onko se valtio?

Aika aikaansa kutakin

Taideneuvosto esittää, että nykymuotoinen taideneuvosto lakkautetaan ja näkee toiminnallaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, joilla voitaisiin taata nykyistä laajempaa vaikuttavuutta. Taideneuvosto esittää myös esittää yhden luukun periaatetta. Taikea tulee vahvistaa liittämällä sen yhteyteen kaikki taiteen tukijärjestelmät. Näin voidaan luoda nykyistä paremmat edellytykset toimialan todelliselle kehittämiskeskukselle.

Tasa-arvoisempia työoloja ja työhyvinvointia

Miten vahvistaa asiallisia, nykyistä tasa-arvoisempia työoloja ja työhyvinvointia taide- ja kulttuurialalla? Cuporen tuore selvitys esittää suosituksia ja käytännön toimintaohjeita ongelmien kitkemiseksi. Selvityksen katse on vallitsevassa sukupuolijärjestelmässä, sukupuoliperinteessä ja rakenteellisessa syrjinnässä. Nämä ovat niitä tekijöitä, jotka alalla ylläpitävät ongelmia.
 

Kohti Pride-viikkoa – Kinky Boots T-efektin käsittelyssä

T-efektissä vietetään Pride-kuukautta ja sen kunniaksi luvassa on kokonainen juttusarja. T-efektin viiden ihmisen iskuryhmä ottaa ensimmäisenä rakenteellis-teoreettiseen käsittelyynsä Kinky Bootsin. Tärkeää yhteisajattelua ja -yhteiskirjoittamista.

Enemmän vähemmistöjen edustajia näyttämöille! Koska vähemmistöille on vain vähän rooleja tarjolla, tulisi kirjoittajien mielestä näihin vähiin rooleihin saada näyttelijöitä, jotka resonoivat roolihahmon edustaman vähemmistön kanssa.

Juuri populaari vaikuttaa, Lola on selkeästi vähemmistörooli ja useissa tuotannoissa tummaihoiselle näyttelijälle varattu rooli. Tästä syystä kirjoittajat olisivatkin kaivanneet terävämpää identiteettien määrittelyä ja asianmukaisia käsitteitä. Heidän kritiikkinsä kohdistuu yhdistelmään, joka syntyy libreton ympäripyöreydestä Lolan sukupuoli-identiteetin suhteen ja ihonväritematiikan häivyttämisestä. Näin Lola-hahmo ei pysty täydellä voimallaan edustamaan mitään vähemmistöryhmää.

Kirjoittajat pohtivatkin kiinnostavasti, olisiko roolin edellyttämä kouluttautumisprosessi voinut tapahtua myös ei-valkoisen ihmisen kanssa tai olisiko tulevaisuudessa mahdollisuus vastaavaan kouluttautumiseen, kun on tarve roolittaa ei-valkoisia hahmoja – jos/kun ei-valkoisia ammattinäyttelijöitä ei ole.

Hyvää Pride-viikkoa!

Se, mille Hamletissa ei ollut tilaa 

H-työryhmä: Hanna Ahti, Noora Dadu, Jaana Laakkonen, Lauri Mattila. Tatu Nenonen ja Piia Rinne sekä Esitystaiteen seura ja Circus Maximus tekivät yhteistyössä Universumin kanssa H:n. Siis pelkkä H. Se on rinnakkainen teos Hamletille, Horatian tarina. ”Esitys etsii hellittänyttä, sensuaalista ja pehmeää tilaa, näyttämöä asioille ja olemiselle, joille ei ollut tilaa Hamletissa.

H. asettuu Tuija Kokkosen Valuma-alueen ja E.L. Karhun Hamlet-jatkumoon.

H. esityksellistää vaihtoehtoisen kuuntelevan, toiseen kiinnittyvän materiaalisuuden. Elämä on vaikeaa, lempeää, yhteisolijuutta, useimmiten kömpelöä yritystä elää. H. on varmasti ollut jo prosessina sitä, mitä materiaalistaa. Muutoin tuskin olisi mahdollista luoda tällaista olotilaa. 

Universumin tilasta tulee meille aistimuksellinen maasto, johon asettautua oleilemaan, istuskelemaan tai makoilemaan. Meidät viritetään tähän pakottamattomaan kanssaoleiluun ja ystävän kuoleman jättämään surun ja kaipuun maisemaan – niin hienovaraisin sanoin piirrettyyn. Tai meidät saatetaan kuuntelemaan nyky-Hamletin terapiapuhetta. Mutta puhe on loppujen lopuksi vain ohut säie. Tärkeämpää on se, mitä ruumiit tekevät ja miten ne ovat toistensa kanssa yhteydessä, vaivalla, hellyydellä, huumorilla.

Esitykseen liittyy Lauri Antti Mattilan vuonna 2029 (!) kirjoittama tutkielma Pseudo-Hamletista.
 

Saimaan teatteriin

Nykykansanteatteria ja nykykesäteatteria laivakiertueella Saimaalla jälleen! Saimaan teatterin Saimaan Demokraattinen Tasavalta on ohjaaja Piia Peltolan ja yhteiskuntatieteilijä Sanna Ryynäsen ja työryhmän kanssa yhteistyössä synnytetty teos. Eikä aiheena sen enempää tai vähempää kuin Heinäveden kaivoshanke ja miten se vaikuttaa Saimaaseen ja saimaalaisiin! Nyt ollaan kyläkokouksessa, rakentamassa tai tutkiskelemassa demokratiaa. Tämä on enemmän kuin reissun väärtti!

Pian kohti kesää.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO jää pian kesätauolle. Näillä neuvoin selviät ilman meitä heinäkuussa

Tinfolaiset käyvät kesän viettoon heinäkuussa. TINFO-tiedote ilmestyy seuraavan kerran tiistaina 6.8.2019. Meille voi lähettää uutisvinkkejä ja tiedotteita ehdolle jatkuvasti osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

TINFO-toimisto on suljettu 1.7.-2.8.2019. Paikalla toimistolla olemme maanantaina 5.8.2019 alkaen.

Näillä neuvoin selviät ilman meitä heinäkuussa:

Leppoisaa kesää, toivottavat:

Hanna, Hyde, Jenni, Mikko, Piia, Sanni ja Sari


TINFO toivottaa kaikille värikästä Pride-viikkoa!

TINFO-pride

UUTISIA

Kevään 2019 viimeiset TINFO-apurahat jaettu

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut kevään 2019 viimeiset apurahat näytelmien ja esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahan sai neljä käännöshanketta.

Liettuan Kansallisteatteri Kaunasissa juhlii 100. näytäntökauttaan ja valmistaa ensi-illan Mika Myllyahon Paniikista syksyyn 2019. Teoksen suomesta liettuaksi kääntää Aida Krilaviciene. Alzbeta Stollova kääntää Saara Turusen näytelmän Medusan huone tsekiksi. Käännöksen on tilannut prahalainen agentuuri DILIA, jonka katalogiin näytelmä tulee.

Apurahalla tuetaan myös kahden näytelmän tekstittämistä englanniksi. Iida Hämeen-Anttilan näytelmään Minä maalaan teidät kaikki perustuva, Teatteri Jurkan tuottama esitys nähdään Lontoossa Royal Academyn Helene Schjerfbeck -näyttelyn yhteydessä. Esityksen tekstin kääntää englanniksi Nely Keinänen. Red Nose Companyn Babylonin tekstityksen kääntää englanniksi Aretta Vähälä, tulossa olevia esityksiä varten Tampereen Teatterikesässä ja Performing HEL -katselmuksessa.

Apurahojen myöntämisestä päättää asiantuntijaraati, jonka TINFO kutsuu koolle pariksi kaudeksi kerrallaan. Apurahojen tarkoitus on suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekeminen maailmalla ja esitysten kansainvälisen liikkuvuuden tukeminen. TINFO-apurahalla tuettavien käännöshankkeiden valinta perustuu vertaisarviointiin.

Mikäli käännöshankkeeseen liittyy esitystuotanto tai suunnitteilla olevan produktion aiesopimus, TINFO-apuraha voi olla vain osa käännöksen rahoitusta. Esittävän teatterin tai festivaalin asemalla kohdemaassa on merkitystä apurahaa myönnettäessä.

Lue lisää TINFO-apurahasta ja sen kriteereistä:  https://www.tinfo.fi/fi/TINFO-kaannosapuraha


Tiedustelut: TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi, 044 363 1722


Milja Sarkola on Helsingin vuoden taiteilija

Vuoden taiteilijapalkinnot myönnettiin toista kertaa eri taiteenaloja edustaville helsinkiläisille taiteilijoille. Kolme taiteilijaa palkittiin ajankohtaisesta merkittävästä taiteellisesta työskentelystä.  Palkitut ovat Näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Milja Sarkola, Tanssitaiteilija ja koreografi Valtteri Raekallio sekä Rap-artisti, kirjailija, sanoittaja, radiojuontaja, aktivisti Karri ”Paleface” Miettinen.

Näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Milja Sarkola:  

Milja Sarkola on ajankohtainen keväällä 2019 näytelmällä Harriet, jonka hän on kirjoittanut ja ohjannut Ryhmäteatterille. Sarkola pureutuu rohkeasti aiheeseen kuinka selvittämättömät konfliktit, traumat ja syyllisyys, vaikuttavat seuraaviin sukupolviin. Vaikeat tragediat, elämän tapahtumat, jättävät aina jälkensä jollakin tavalla - kun niistä vaikenee ja luulee näin peittävänsä jäljet pois, ne jäävät tiedostamatta elämään jollakin tasolla ja periytyvät seuraaville sukupolville. Milja Sarkola toimi Teatteri Takomon taiteellisena johtajana v. 2008-2012. Hänen näytelmiä ja ohjauksia on nähty mm Teatteri Takomossa, Q-Teatterissa ja Viiruksessa.

Tanssitaiteilija ja koreografi Valtteri Raekallio:  

Valtteri Raekallion uusin teos Muistikuvia – Re-collections esitetään Zodiakissa toukokuun 2019 aikana. Tehtyään suurmuotoisempia esityksiäryhmän kanssa, Raekallion Muistikuvia on löytänyt oman vahvan ja raikkaan muotonsa kahdellekokeneelle tanssijalle ja yhdelle viulistille. Tässäkin teoksessa työskentely liikkuu useiden taiteen-lajien rajapinnoilla. Valtteri Raekallion 7 –hengen nykytanssiryhmä Raekallio Corp on toiminutvuodesta 2013 ja saanut monelle esitykselleen salit täyteen. Hänen teokset ovat intensiiviset jataidelajien rajapintoja ylittäviä. Erityisesti paikkasidonnaiset ja immersiiviset teokset ovat herättä-neet yleisön huomion.

Rap-artisti, kirjailija, sanoittaja, radiojuontaja, aktivisti Karri ”Paleface” Miettinen:

Palefaceon artisti joka tekemisellään ottaa vahvasti kantaa. Hän on levyttänyt levyjä ja tehnyt musiikkivi-deoita. Hän on esiintynyt ympäri Helsinkiä soolona tai eri kokoonpanoilla ja kiertänyt losangelesi-laisen rap-artisti Matren kanssa Yhdysvalloissa ja hän on kirjoittanut kolme kirjaa. Hän ei arasteleottaa kantaa vääryyttä vastaan, kun päättäjien toimet johtavat köyhyyteen tai kun uusfasistienaatteet leviävät. Hän välittää nuorista ja haluaa rohkaista heitä. Yhdessä Kaisa Happosen kanssatehdyllä kirjallaan Revi se – kokoa maailma uusiks! joka ilmestyi syksyllä 2018 hän haluaa roh-kaista nuoria luovuuteen, rikkomaan vanhoja ajatuksia, tekemään uutta ihan omaa runotaidetta.

Lue lisää


Teatteri Mukamas täyttää 40 vuotta ja vierailee T¨ekissä

Tamperelainen Teatteri Mukamas juhlii 40-vuotista taiteellista taivaltaan näytäntökaudella 2019-2020. Teatteri on perustettu vuonna 1979 ja sen esityksiä nähdään paitsi teatterin kotinäyttämöllä Tampereen Pispalassa, myös kiertueilla ympäri Suomen sekä kansainvälisillä teatterifestivaaleilla.

Kesälle 2019 Teatteri Mukamas on saanut kutsun perinteikkäälle Hradec Královéssa T¨ekeissä 23.–30.6. 2019 pidettävälle Theatre European Regions -festivaalille, joka järjestetään kahdettakymmenettäviidettä kertaa. Osana festivaalia toteutuu tänä vuonna tiistaina 25.6.2019 Suomi-päivä, jossa Mukamakselta nähdään esitykset klo 9.00 Hiirulainen sirkuksessa sekä klo 18.30 Nallen retkilaukku -esityksen suomalaisiin lauluihin perustuva konsertti.

Tietoa festivaalista

Tietoa Teatteri Mukamaksesta

Lisätietoja:                
Veronica Stycz, Tuottaja
puh. 050 5869 278

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Pride-viikko 24.-30.6.2019

HeSetan Helsinki Pride järjestetään juhannuksen jälkeisellä viikolla 24.6.–30.6.2019.

50 vuotta sitten New Yorkissa osoitettiin mieltä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Nämä Stonewallin tapahtumat saivat aikaan liikkeen, jota kukaan ei ole voinut pysäyttää. Yhdessä kuljemme eteenpäin. Siksi Helsinki Priden 2019 teema on Liike. Teeman kautta haluamme kunnioittaa juuriamme ja lisätä tietoa vähemmistöryhmien yhteisestä historiasta.

Tänäkin vuonna Helsinki Pride täyttää kaupungin lähes 100 tapahtumalla,  kuten kantaaottavilla keskusteluilla ja kuplivilla juhlilla. Tule mukaan – Join the movement!


Kesäteatteripäivä 28.6.2019

Kesäteatteri kerää miljoonayleisön joka vuosi.

Tänä vuonna Kesäteatteripäivä on perjantaina 28.6.2019. Teemaperjantai aloittaa viikonlopun, joka on perinteisesti ensi-iltojen määrältä kaikista vilkkain. Tänä kesänä kesäteatteripäivän viikonlopulle osuu ensi-iltalistamme perusteella 65 ensi-iltaa.

Osallistu päivään jakamalla kesäteatteriaiheinen julkaisu hästäkillä #kesäteatteripäivä

Kesäteatterien ensi-iltoja voit selailla verkossa ensi-iltalistaltamme: https://www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja


Täydenkuun Tanssit –festivaali | 31.7.-3.8.2019, Pyhäjärvi

Perinteikäs nykytanssitapahtuma Täydenkuun Tanssit kutsuu koko Suomen nauttimaan tanssitaiteesta Pyhäjärvelle 31.7.–3.8.2019. Tänään julkaistu ohjelmisto tarjoaa ilmastoahdistuksen ja hektisen elämäntahdin kuormittamalle nykyihmiselle vertaiskokemuksia, huumoria ja inhimillistä lämpöä.

Katso ohjelma
Katso kurssit


Tampereen Teatterikesän Tapahtumien yö | 8.8.2019

Tapahtumien Yötä vietetään torstaina 8.8.2019. Tampereen Teatterikesän aikana järjestetystä poikkitaiteellisesta kulttuuritapahtumasta löytyy taidetta, musiikkia, tanssia, kirjallisuutta, elokuvia, käsitöitä, museoita, urheilua, syömistä, juomista…  Tapahtumien Yö alkaa nimestään huolimatta jo aamuvarhaisella ja jatkuu vielä auringon painuttua mailleen.

TTT järjestää lukudraaman Sirkku Peltolan uutuusnäytelmästä KOIRAN MORSIAMET Tampereen Teatterikesän Tapahtumien yössä to 8.8. klo 19 TTT-Klubilla. Sirkku Peltola esittelee teoksen, jonka jälkeen näyttelijät Sari Mällinen, Teija Auvinen ja Saska Pulkkinen lukevat näytelmän. Ovet TTT-Klubille (Hallituskatu 19)  avataan klo 18:30. Klubilla on ravintola avoinna lukudraaman ajan. KOIRAN MORSIAMET saa kantaesityksensä / ensi-iltansa TTT:n Kellariteatterissa 9.10.2019.

Katso myös Tampreen Teatterikesän:
Pääohjelmisto
Ohjelmateltta
Muu ohjelmisto


Tampereen Teatterikesä 5.-11.8.2019

Vuoden 2019 esitysten yhteinen nimittäjä on rohkeus, jonka alla niin kohdataan kuin puretaan erilaisia pelkoja, käydään kaikenlaisen rasismin kimppuun, päivitetään länsimaisen kulttuurin pohjalla olevia myyttejä ja mitätöidään vahingollisia stereotypioita.

Kansainvälisiä vieraisiin lukeutuu Australiasta saapuva Hot Brown Honey, jonka politiikan ja hip hopin huumaava sekoitus purkaa kolonialismin historiaa ja ottaa voimaannuttavasti takaisin oikeuden omaan ääneen ja tarinaan.

Esittämisen ja todellisuuden välistä suhdetta teoksissaan tutkii eurooppalaisen teatterikentän kärkiohjaajiin kuuluva Milo Rau. International Institute of Political Murder ja Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles tuovat TTT:n päänäyttämölle useita näkökulmia hyödyntävän ja tositapahtumiin perustuvan rikoskertomuksen La Reprise.

Lisäksi kansainvälisiä vieraita saapuu mm. Iso-Britanniasta, Kanadasta, Sveitsistä, ja Ruotsista. Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään tänä vuonna paitsi lukuisia teattereiden yhteistuotantoja, myös esityksiä esimerkiksi Kansallisteatterilta, Teatteri Jurkalta, Red Nose Companylta, Circo Aereolta ja Tanssiteatteri MD:ltä.

Tutustu Pääohjelmistoon

Ohjelmateltta
Muu ohjelmisto


Kansainvälinen nukketeatterifestivaali SAMPO | 28.8.-1.9.2019, Helsinki

Kansainvälinen nukketeatterifestivaali tuo kolmatta kertaa Helsinkiin nukketeatterin ja visuaalisen teatterin huippuosaajia Suomesta, Sveitsistä, Espanjasta, Britanniasta, Sloveniasta ja Venäjältä!

SAMPO Festivaali on nukketeatterin ystävien ja ammattilaisten kohtaamispaikka, joka tarjoaa mieleenpainuvia, koskettavia ja nauruhermoja kutkuttavia esityksiä lapsille ja aikuisille. Luvassa myös ilmaisohjelmaa, tekijävierailuja ja työpajoja. Festivaaliklubilla keskustellaan nukketeatterista, taiteesta ja elämästä. 

SAMPO 2019 esittelee nukketeatterin eri tyylejä ja ylittää taidelajien raja-aitoja. Ulkomaiset esitykset nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Tule nauttimaan tunnelmasta yhdessä Suomen suurimmista nukketeatteritapahtumista - anna nukketeatterin yllättää!

Festivaalin järjestää Nukketeatteri Sampo. Esityspaikat ovat Nukketeatteri Sampo, Teatteri Avoimet Ovet, Annantalo ja Teatteri ILMI Ö. Oheisohjelmaa on Päivälehden museossa, Keskustakirjasto Oodissa ja Dianapuistossa. Myös ulkoilmaohjelmaa!

Lippujen hinnat ovat 25/19¤ aikuisten esityksiin (Early bird -liput 20/16¤),  

14¤ lasten esityksiin (Early bird -liput 12¤). Myös ryhmälippuja ja festaripassi saatavilla. 

Festarin nettisivut löytyvät osoitteesta www.sampofestival.fi, mistä löytyy koko ohjelmisto ja lippuja voi ostaa suoraan verkosta. Facebookista festari löytyy nimellä @sampofestivaali.

SAMPO 2018 -festivaali on Helsingin Juhlaviikkojen – Helsinki Festival yhteistyöfestivaali.  

Muita yhteistyökumppaneita ovat Helsingin kaupunki, Teatteri Avoimet Ovet, Teatteri ILMI Ö, ja Päivälehden museo. Olemme saaneet tukea ja apua seuraavilta tahoilta: Alfred Kordelinin säätiö, Itävallan suurlähetystö, Pro Helvetia, Goethe Institut, Istituto Italiano di Cultura ja EUNIC – European Union National Institutes for Culture. 

Lisätietoja:

Tiedottaja-tuottaja Anna Martikainen, anna.martikainen(a)nukketeatterisampo.fi, p 020 735 2231 
Teatterinjohtaja Iivo Baric, iivo.baric(a)nukketeatterisampo.fi, p 020 735 2233


Seminar: Mentorship in the arts | 3.9.2019, Espoo

Hanaholmen, Espoo | 3.9.2019 09:30 - 12:00

Mentoring in the arts will be discussed from two perspectives.

Mentoring is a sustainable way of sharing knowledge, experience and resources. A mentor can help the mentee to broaden their horizons and understand the overall strategic direction of their own professional career or artistic path, or the goals of their organisation. What are the benefits and possibilities of mentoring in the Nordic arts field? What type of mentorship is needed? How is mentorship in the arts different from mentorship in other fields?

Mentoring in the arts will be discussed from two perspectives:

Mentoring for Artists
Book presentation: MENTORSHIP TOOLBOX – for ArtistsIn 2018 Milvus Artistic Research Center (MARC), Kivik & Knislinge, and SITE, Stockholm, initiated a four-part Think Tank on the topic of artistic mentorship. The outcome was tools for mentoring artists in all stages of their work as well as a deepened understanding of the role mentorship plays in the fields of dance and choreography. MENTORING TOOLBOX – For Artists is a publication with 8 activities intended to initiate and define relationships, agitate creative processes, and illuminate the artistic needs of the mentee. It also includes examples, personal stories, and documents to support the tools. The toolbox is a practical instrument to widen thinking before, during, and around artistic mentorship.Presented by SITE Sweden.

Mentoring for Arts Managers and Producers
Project presentation: Nordic Circle of Artistic ManagementNordic Circle of Artistic Management is an international network created for the development of production and management skills across the field of dance. The network spans all the Nordic countries, with main partners SITE Sweden, Performing Arts Hub Norway, Project Centre/ Dansehallerne (Denmark), Dance Atelier (Iceland) and Arts Management Helsinki (Finland). In 2016–2018, the network has organized two mentorship programs for managers and producers in the dance field. Two mentorship cycles have included a total of 30 mentors and mentees from the Nordic countries.Mentors play an important role in supporting and helping to develop the structures of the arts ecosystem. The past activities, outcomes and future plans of the Nordic Circle program will be presented.

Presented by SITE Sweden, Arts Management Helsinki, Performing Arts Hub Norway, Dansehallerne, Dance Atelier.

The seminar is supported by Svenska Kulturfonden, the Swedish-Finnish Cultural Foundation, the Finnish-Norwegian Cultural Foundation, the Finnish-Danish Cultural Foundation, and the Icelandic-Finnish Cultural Foundation.

More information: Project Manager Jaana Tamminen, jaana.tamminen(at)hanaholmen.fi

Read more

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Pohjoismaisen kulttuuripisteen hakuaikoja

Pohjoismainen kulttuuripisteen ohjelmien avulla tuetaan kulttuuriprojekteja, muuta kulttuuritoimintaa sekä taiteilijoiden ja kulttuuriammattilaisten tapaamisia Pohjoismaissa ja Baltiassa. Kaikilla tuettavilla hankkeilla on vahva pohjoismainen ulottuvuus, ja ne kehittävät kulttuurialaa.

Alkavia hakuja:

Liikkuvuustuki

Liikkuvuustuki on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten matkoihin ja vierailuihin Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Haku­ajat:  
23.07.2019 – 22.08.2019 15:59
19.09.2019 – 21.10.2019 15:59

Lue lisää

Kulttuuri- ja taideohjelma
Tukea voi hakea hankkeelle, jolla on taiteellista tai kulttuurista arvoa ja joka edistää Pohjoismaiden monipuolisuutta ja kestävyyttä.

Haku­ajat:  
19.08.2019 – 19.09.2019 15:59

Lue lisää

Lyhytaikainen verkostotuki

Verkostotuki mahdollistaa ammattitaiteilijoiden sekä kulttuurityöntekijöiden välisiä yhteistyöjaksoja sekä ajatusten ja osaamisen vaihtoa Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Haku­ajat:  
26.08.2019 – 26.09.2019 15:59

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


International Bursa Theater Festival For Children & Young People | Deadline 30 June 2019

On behalf of Bursa Metropolitan Municipality, Bursa Culture, Art and Tourism Foundation and with the ASSITEJ Turkey supports we have the pleasure to inform you that the 24th Bursa International Theater Festival for Children and Youth will take place on 14-19 October 2019 in Bursa, Turkey.

The goal is, “to create an international cultural and artistic arena based on Children and Youth Theaters with communication and sharing", which will include seminars, debates and similar events as well as in previous years’ festivals.

In the festival, we are planning to host 8 local and 8 foreign outstanding performances from Turkey and outside Turkey. Besides performances, the festival program will also include workshops, lectures and discussions on the performances.

Applications will be evaluated by the art committee and results will be notified to your side as of 30 June by e-mail.

24th Theatre Festival For Children And Youth Application Form  

Please send application form to organizasyon(a)bkstv.org.tr

Read more


Turun Kaupunginteatteri etsii kotikriitikkoja kaudelle 2019–2020 | Haku 28.7.2019 mennessä

Oletko kiinnostunut teatterista? Haluatko kuulla ja nähdä vähän enemmän kuin tavallisena katsojana? Haluatko kirjoittaa teatterikokemuksistasi kotikriitikkojen blogissa?

Turun Kaupunginteatteri hakee kotikriitikoiden kolmannelle kaudelle uusia yleisön ääniä kirjoittamaan teatterista ja siellä nähtävistä esityksistä. Ensimmäiselle kaudelle 2017–2018 valittiin sadan hakijan joukosta rohkea kotikriitikko-pilottiryhmä. Viime kaudella uusia kotikriitikkoja aloitti neljä kahden vanhan jatkaessa toiselle kierrokselle. Nyt haussa on kuusi uutta kirjoittajaa. Kotikriitikkojen blogissa vierailee keskimäärin 10 000 kävijää vuodessa.

Turun Kaupunginteatteri tarjoaa valituille kotikriitikoille valmennusta kritiikkien kirjoittamiseen, mahdollisuuden tutustua teatterin tiloihin ja tekijöihin sekä lipun ja väliaikatarjoilut kaikkiin teatterin omiin esityksiin. Yhteisiä tapaamisia on alun perehdytyksen jälkeen kerran kuukaudessa. Toiminta muotoutuu myös kotikriitikkojen omien toiveiden mukaan. Toiminta on kuukausittaista, eikä vaadi omaa blogialustaa tai aiempaa kokemusta teatterista tai bloggaamisesta. Facebookista löytyy myös julkinen Turun Kaupunginteatterin kotikriitikot -ryhmä, jossa on mahdollista jakaa blogitekstejä ja kokemuksia sekä keskustella muiden katsojien kanssa. Tyyli ja mielipiteet ovat aina kotikriitikon omia, ovathan he teatterin yleisön ääniä. Projekti on osa Turun Kaupunginteatterin yleisötyötä.

Mukaan voi hakea, jos on

 • kirjoitustaitoinen ja kiinnostunut teatterista.
 • vähintään 16-vuotias, yläikärajaa ei ole.
 • voi sitoutua kotikriitikkotoimintaan kaudeksi 2019–2020. Hakijan ei tarvitse olla turkulainen, mutta Turun Kaupunginteatteri ei korvaa vierailuista koituvia mahdollisia matkustus- tai majoituskuluja.
 • Eduksi katsotaan myös vaihtoehtoinen ilmaisumuoto teatterikritiikille (video, podcast).

Hakuohje

Tutustu aluksi viime kausien kotikriitikkotoimintaan osoitteessa kotikriitikot.com. Jos haluat mukaan, jätä hakemuksesi, hakulinkki on teatterin nettisivuilta (teatteri.turku.fi) löytyvässä etusivun uutisessa. Hakemus tulee palauttaa 28.7.2019 mennessä. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään elokuun alussa. Uudet kotikriitikot esitellään Turun Taiteiden yössä torstaina 15.8.2019.

Lisätiedot:

Emmi Kantonen, Verkko- ja viestintäkoordinaattori 
+358 50 400 2766, emmi.kantonen(a)turku.fi  


Call for Playwrights: New Visions/New Voices  | Deadline 28 July 2019

Deadline: 28 July 2019   

15- 17 May 2020 

Open Call for Playwrights for the Kennedy Center’s New Visions/New Voices Project 

New Visions/New Voices, the award-winning project of the Kennedy Center in Washington, DC, is seeking application for something they call ‘The Translation Project’.  They are seeking plays that have been successful in the playwright’s home language, but never produced in English. As part of the May 2020 New play development workshop and festival, the project will help workshop the English translation of one of these pieces. 

Read more


Open Call for the Sake of being(s) Residency at Olo Centre | Deadline 31 July 2019

For the Sake of Being(s) residency provides time, space and facilities for research, experimentation and production of artistic work and ideas. It’s located in East Finland, in the municipality of Enonkoski, next to the Kolovesi national park, in a former village school of Ihamaniemi. The surrounding of the two-floor traditional log house is Finnish rural landscape, with lakes and forests all around.  

residency PERIODS: One or two month residency  October - November 2019

Application deadline by July 31st 2019

Read more


UrbanApa Open Call | Haku 5.8 mennessä

UrbanApa palaa lokakuussa Ateneumiin ja etsimme jälleen joukkoomme taiteilijoita ja tekijöitä, esityksiä ja esityskonsepteja, koreografisia käyttöliittymiä, demoja, work in progress - teoksia, sooloja, installaatioita, ääniteoksia, pientä ja suurta. Tai ehkä jotain muuta!

Tänä vuonna UrbanApan konseptit keskittyvät tutkimaan vaikutuksia, liukumia ja resonansseja. Syksyn festivaalin kattoteemana on "VIBRATIONS". Millaisia mahdollisuuksia, ulottuvuuksia, tarpeita tai ehdotuksia teema ja museokonteksti voisivat tarjota sinulle / teille? 

Katso tarkemmat tiedot ja hakutiedot linkistä ja hae 5.8 mennessä!

urbanapa.fi/event/open-call-fall-2019


Call for Contributions: Svenska nu | Ansökningstiden 1.8.- 13.9.2019

Vill du samarbeta med Svenska nu?

Svenska nu ordnar ett öppet utrop där kulturaktörer kan föreslå nya skolprogram till vår verksamhet. Svenska nu betalar ersättning för skolprogrammen.

Fyll i formuläret HÄR om du vill ge ett programförslag. Blanketten öppnas 1.8.2019. 

ANVISNINGAR FÖR PROGRAMFÖRSLAG

Svenska nu:s skolprogram stöder svenskundervinsingen i finska skolor runt om i hela landet. För att kunna delta i vårt öppna upprop ska ditt förslag uppfylla följande kriterier:

 • Programmet ska kunna anpassas till skolornas timlängd 45-75 minuter.
 • Programmet ska stöda skolornas svenskundervisning
 • Programmet ska vara anpassat till undervisning i främmande språk/ språkundervisningen i finska skolor

Vad kan vi erbjuda?

Två programförslag presenteras och utvärderas på Svenska nu-dagarna på Hanaholmen 8-9.11.2019. Vi erbjuder också ett av förslagen en skolturné våren 2020 och möjligheten till andra samarbeten i framtiden.

Bedömning

Programförslagen bedöms av Svenska nu:s personal. Vid behov konsulteras sakkunniga inom kulturfältet. Alla som har deltagit i det öppna uppropet får besked i början av oktober 2019.

Läs mer

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Floors Is Yours! maksuttomat työpajat 2019-2020, Helsinki ja Oulu

Floor Is Yours! Turvallisuusjohtamisen ja -kulttuurin kehittäminen esittävissä taiteissa -hankkeen työpajat, Helsinki ja Oulu

Esittävän taiteen parissa työtä tekevä! Oletko kohdannut tilanteita, jotka ovat saaneet sinut pohtimaan, mitä siinä olisi voinut sattua sinulle tai työryhmäsi jäsenelle tai miten turvallisesti toimitte? Floor Is Yours! -tutkimus tuo taiteellisen työn ja luovuuden rinnalle vuoropuhelun alan työturvallisuuesta ja hyvinvoinnista sekä näiden kehittämisestä ja johtamisesta.

Järjestämme maksuttomien työpajojen sarjan saman sisältöisenä Helsingissä ja Oulussa. Työpajoissa teemme turvallisuutta yhdessä: alustukset, yhteiset keskustelut ja kokemusten vaihto sekä erilaiset riskinarviointityökalut johdattavat ajatukset ja oppimisen ennakoivaan toimintaan sekä onnistumista ja turvallisuutta ylläpitäviin tekijöihin.

Tavoitteena on, että alalla toimivien mahdollisuudet omaehtoiseen työturvallisuuden kehittämiseen ja siitä huolehtimiseen paranevat. Työpajat ovat tarkoitettu kaikille alalla toimiville: taiteilijoille, tekniselle henkilöstölle, hallinnolle, johdolle, alan opettajille ja muille toimijoille.

Työpajat

Helsinki 
1. työpaja ti 29.10.2019
2. työpaja ti 14.1.2019
3. työppaja ti 2.6.2020

Oulu
to 31.10.2019 
to 16.1.2020 
to 4.6.2020

Työpajojen aiheet 1. työpaja: Riskien arviointi - Miten tunnistaa työn vaara- ja haittatekijöitä esittävissä taiteissa? 2. työpaja: Riskienhallinta - Miten työn tekeminen sujuu turvallisesti ja hyvinvointia tukien? 3. työpaja: Turvallisuusjohtaminen - Kuka vastaa työturvallisuudesta ja miten yhdessä teemme työstä turvallisempaa ja hyvinvointia edistävää?

Susanna Visuri vanhempi asiantuntija susanna.visuri(a)ttl.fi I puh. 046 851 5912

Ilmoittautuminen avautuu elokuussa www.ttl.fi/floorisyours

Lue lisää


BODYCTRL-työpaja | 16.8.2019, Helsinki

BODYCTRL-työpajassa tutkitaan sisäistettyä ruumiillista kontrollia liiketehtävien ja äänenkäytön parissa.

Liiketehtävät pohjaavat improvisaatiolle ja liike tapahtuu omien halujen ja tarpeiden mukaisesti. Työpaja on suunnattu tanssista, liikkeestä ja ruumiillisuudesta kiinnostuneille. Aikaisempaa kokemusta tanssista tai äänenkäytöstä ei vaadita.

Otathan mukaan vaatteet, joissa on mukava liikkua, ja omat muistiinpanovälineet.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 9.8. mennessä: f.art.house.collaborationf(a)gmail.com

pe 16.8.2019 klo 15.00 - 17.00 Caisa Maissi Kaikukatu 4 B, Helsinki

Ei ikäsuositusta.
Vapaa pääsy
Kesto 2 h

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


The Finnish Cultural Institute in New York is Seeking Development Manager | Deadline 30 June 2019

We are looking for a part time (20–30 hours a week) Development Manager to work at the Finnish Cultural Institute in New York (FCINY) on our soon-to-be-launched fundraising program in the United States. This position will play a vital role within our small and mighty team. Start date August 5.  

Responsibilities will include working closely with our Executive Director and Board of Advisors to manage our overall fundraising program. Responsibilities include, but are not limited to, managing a patron membership program, grant writing, event planning, donor cultivation, gift entry, and database management. This role will afford a wide range of opportunities for growth and learning within an important international cultural organization and have a far-reaching impact on the creative community involved with the FCINY.   

In addition to experience working in fundraising, preferably in the arts and cultural sector, the ideal candidate should have excellent organization and communication skills and the vision to work independently.  

Please note that you must be legally authorized to work in the United States. Our working language is English and while Finnish language skills are not required, they are a plus.   

Responsibilities:

 • Managing the development database.
 • Managing all gift entry and reconciling monthly with our main office in Finland.
 • Producing acknowledgement and stewardship letters.
 • Conducting prospect research using publicly available sources.
 • Producing reports from the database and tracking key indicators throughout the year.
 • Managing the annual fundraising program.
 • Cultivating donors and soliciting donations.
 • Foundation and corporate grant writing.
 • Assisting in all FCINY events that may include evening and weekend hours.
 • Other duties as assigned.

Experience / Skills / Qualifications:

 • Bachelor’s Degree or comparable experience.
 • Minimum of two years fundraising experience preferred.
 • Arts and cultural development experience preferred.
 • Demonstrated ability to retrieve, analyze, and synthesize information gathered from varied sources.
 • Database management experience, research experience and an understanding of financial terminology and wealth indicators to assess income, assets and philanthropic activity, strongly preferred.
 • Strong verbal and interpersonal communication skills.
 • Excellent research, writing and editing skills (a writing sample may be requested).
 • Organized and efficient, capable of managing multiple projects with competing priorities to the highest standards in a timely manner while remaining flexible and having fun.
 • Accurate and impeccable attention to detail.
 • Ability to work well within a small team.
 • Experience working with high-level volunteers and donors preferred.

To Apply

Submit your resume with a cover letter including your salary expectation (in PDF, as one document) by June 30, 2019 to the FCINY’s Executive Director, Kaarina Gould, via email at gould(a)fciny.org. 

Read more


Helsingin kaupunki hakee Kulttuurisuunnittelijaa | Haku 15.7.2019 mennessä


Tehtävän kuvaus
Taide- ja kulttuuritoiminnan ja avustuksin tuettujen taide- ja kulttuurilaitosten kehittämiseen liittyvä asiantuntijatehtävä.

Työhön kuuluu:
Taiteen ja kulttuurin muotojen arviointi, seuranta ja toimintaedellytysten kehittäminen.
Kulttuuri- ja kirjastojaoston avustuspäätösten valmistelu ja toimeenpano sekä tähän liittyvä tiedon tuottaminen, jakaminen ja verkostojen ylläpito ja kehittäminen eri osapuolten kesken. Osallistuminen avustuspäätöksiä valmistelevan avustustiimin työskentelyyn (erityisesti teatteri).

Kelpoisuusehto:
Soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.
Hyvä suomen kielen ja riittävä ruotsin ja englannin kielen taito.

Lisäksi edellytämme:
Hyvää perehtyneisyyttä taiteen ja kulttuurin monimuotoiseen toimija-, hallinto- kansalaistoiminta- ja rahoittajakenttään. Kulttuurin toimialaan liittyvää analysointi- ja arviointiosaamista tai kokemusta hanketyöstä.

Luemme eduksi:
Kokemuksen avustusvalmistelutyöstä.
Kulttuurin toimialaan liittyvää analysointi- ja arviointiosaamista tai kokemusta hankkeiden arvioinnista.
Asiakaslähtöisen ajattelun ja verkostomaisen työtavan. Odotamme tehtävään valittavalta myös aktiivista ja kehittämishenkistä työskentelyasennetta.
Arvostamme monipuolista ICT-osaamista.

Palkkaus
2 944 e
Työaika
36t 45min
Palvelussuhde alkaa
19.08.2019
Palvelussuhde päättyy
31.05.2020
Sopimusala
KVTES Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus

Lisätietoja tehtävästä antaa
vs. kulttuuripalvelupäällikkö Veikko Kunnas, 040 334 1204, veikko.kunnas(a)hel.fi
Helsingin kaupunki edistää henkilöstön yhdenvertaisuutta ja laaja-alaista tasa-arvoa.

Lue lisää


Hämeenlinnan Teatteri hakee toimitusjohtajaa | Haku 1.8.2019 mennessä

Hämeenlinnan Teatteri hakee toimitusjohtajaa, joka samalla toimii Teatterin muutosjohtajana.  
Tehtävä on määräaikainen, kaksi vuotta + 2 vuoden optio.

Tehtävänä on kehittää teatterista tuotantotalo, joka käsittää omaa tuotantoa, ostettuja produktioita sekä esitys- ja näyttelijävaihtoja muiden teattereiden ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Toimitusjohtaja vastaa työstään hallitukselle ja yhdessä hallituksen kanssa valitsee työparikseen taiteellisen johtajan samoin määräaikaiseen työsuhteeseen.

Toimitusjohtajalta vaaditaan soveltuva korkeakoulututkinto, vankkaa liiketoiminnan ja hallinnon osaamista sekä kokemusta muutoksen johtamisesta. Kokemus myynnistä ja markkinoinnista sekä teatterialan tuntemuksesta katsotaan eduksi.

Lähetä hakemuksesi palkkatoiveineen ja CV:si 1.8.2019 klo 16:00 mennessä.
Hakemus osoitetaan: irja.appelroth(a)hmlkaupunki.fi

Lisätietoja antavat hallituksen puheenjohtaja Irja Appelroth, puhelin 050 60825 (viikolla 26) ja
varapuheenjohtaja Pekka Kääriäinen, puhelin 050 5594013.


Åbo Svenska Teater (ÅST) palkkaa teatteriteknikon | Haku 16.8.2019 mennessä

Åbo Svenska Teater (ÅST) palkkaa teatteriteknikon. Etsimämme henkilöllä tulee olla monipuolista osaamista puu- ja metallitöissä. C- tai E-ajokortista on hyötyä. Työkielinä toimivat ruotsi ja suomi, englannin kielen osaaminen katsotaan eduksi. Työtehtävien sujuva hoito edellyttää joustavuutta työaikojen suhteen

Tarjoamme vakituisen työpaikan Suomen vanhimmassa teatterissa, työyhteisössä joka on tunnettu hyvästä ilmapiiristään.

Teatteriteknikon pääasiallisiin työtehtäviin kuuluu lavastustuotantoon osallistuminen, mikä mm. edellyttää työpiirustusten lukutaitoa. Teknikko osallistuu tarvittaessa kiertuetoimintaan.

Palkka on teatterialan työehtosopimuksen mukainen.

Onko sinulla toivomamme pätevyydet ja palava halu työskennellä teatterin parissa? Lähetä hakemuksesi ansioluetteloineen ÅST:lle viimeistään 16.8.2019 klo 16:00, sähköpostilla osoitteeseen tina.grabber(a)abosvenskateater.fi. Lisätietoja antaa 1.8.2019 alkaen verstaan esimies Jon Fredriksson, tel. 044 344 5066, s-posti jon.fredriksson(a)abosvenskateater.fi

MUITA ILMOITUKSIA

Vastaa kyselyyn kulttuurisesta moninaisuudesta 19.6.2019 mennessä

Vastaa kyselyyn kulttuurisesta moninaisuudesta ja kulttuurien välisestä vuoropuhelusta taide- ja kulttuuriorganisaatioissa 19.6. mennessä!  

Taideyliopiston Taidekasvatuksen tutkimuskeskus Cerada, ArtsEqual research initiative, Cupore ja Kulttuuria kaikille -palvelu toteuttavat kyselyn osana tutkimushanketta, jonka tavoitteena on tutkia taide- ja kulttuuriorganisaatioiden roolia kulttuurisen monimuotoisuuden, inkluusion ja kulttuurienvälisen vuoropuhelun edistämisessä Suomessa. Kyselylomake on suunnattu Suomessa julkista rahoitusta saavien taide- ja kulttuuriorganisaatioiden johtajille ja muille vastaavissa tehtävissä toimiville henkilöille.  

Kyselyyn vastaamalla annat arvokasta tietoa, jonka avulla voidaan kehittää toimenpidesuosituksia yhdenvertaisuuden ja sosiaalisen koheesion edistämiseen Suomessa.

Vastaa kyselyyn


Cuporen Tyttöhän soittaa kuin mies! -julkaisu nostaa esiin syrjiviä käytänteitä

Cuporen tuore selvitys nivoo yhteen #metoo-keskustelua sekä aiempia tasa-arvo- ja työhyvinvointitutkimuksia. Tyttöhän soittaa kuin mies! -julkaisu nostaa esiin syrjiviä käytänteitä taide- ja kulttuurialan työskentelykulttuurissa sekä laajemminkin suomalaisessa sukupuoliperinteessä.

Taiteilijalla identiteetti ja työminä kietoutuvat yhteen, joten häirintä vapaa-ajalla koskee myös taiteilijan ammattipuolta. Häirintä työtilanteissa taas menee syvemmin ihon alle kuin ammatissa, jossa persoona ja henkilökohtaiset kokemukset eivät ole työväline. Kutsumusammatissakin on oltava säälliset työolot. Taiteelliset ansiot eivät pätevöitä ketään henkilöstöjohtajaksi tai poikkeusyksilöiksi, joilla olisi oikeus toisten alistamiseen tai erioikeuksia suhteessa muihin.

Häirinnästä kertominen voi rajoittaa työtilaisuuksia, jos suhteet ja maine kärsivät suun avaamisesta. Vahva julkinen taiteen tukeminen on myös tasa-arvoteko, sillä epävakaassa työtilanteessa olevat ovat muita useammin häirinnän kohteina.   

Cuporen selvitys kartoittaa keinoja vahvistaa taide- ja kulttuurialan tasa-arvoa ja työhyvinvointia ja peilaa taide- ja kulttuurialaa muuhun työelämään. Taide- ja kulttuurialalla julkisuus tekee häirintäkokemukset näkyvämmäksi kuin muuten työelämässä. Yksilötason kokemukset koskettavat julkisuuden takia suurempaa yleisöä kuin vain omaa työyhteisöä.

”#metoo-kampanja ja etunenässä elokuva-ala ovat vasta käynnistäneet keskustelun, jota tämä selvitys jatkaa. Kun totutut ja usein tiedostamattomaan sukupuoliperinteeseen pohjaavat ajattelu- ja toimintamallit ensin tehdään näkyviksi, on niiden kyseenalaistaminen ja muuttaminenkin mahdollista. Tutkimustieto kertoo todel­lisuudesta ympärillämme. Se ei välttämättä ole hyvää ja kaunista tai helppoa, mutta vain siten voi syntyä uusia tapoja ajatella ja toimia.” kuvailee erikoistutkija Anna Anttila.

Lue julkaisu:

Anna Anttila 2019. Tyttöhän soittaa kuin mies! Kuinka vahvistaa taide- ja kulttuurialan tasa-arvoa ja työhyvinvointia? Cuporen verkkojulkaisuja 55. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.

Tyttöhän soittaa kuin mies! Kuinka vahvistaa taide- ja kulttuurialan tasa-arvoa ja työhyvinvointia? -selvitys on osa Cuporen Asiallista? -tutkimushanketta, jossa tutkittiin sukupuolten välistä tasa-arvoa ja työoloja kulttuurin ja taiteen toimialalla.  

Lue lisää


OKM: Selvitys kulttuurilaitosten digitaalisesta yleisösuhteesta valmistunut

Selvityksen perusteella digitaalisen yleisösuhteen kehittämisen tärkeimpinä tavoitteina nähdään yleisöpohjan monipuolistuminen ja saavutettavammat palvelut. Merkittävimmät edellytykset kulttuurilaitosten menestymiselle ovat organisaation strateginen sitoutuminen digitaalisiin toimintamuotoihin, uudenlaisen osaamisen hankkiminen, uusien yhteistyötapojen ja toimintamallien kokeilu ja käyttöönotto sekä tiedon lisääminen ihmisten tarpeista ja käyttäytymisestä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosina 2017–2018 toteuttamassa selvityshankkeessa Kulttuurilaitosten digitaalinen yleisösuhde kartoitettiin kulttuurilaitosten ja yleisöjen välistä vuorovaikutusta digitaalisissa toimintaympäristöissä. Selvityksen tavoitteena oli koota tietoa kulttuurilaitosten nykyisistä käytännöistä ja haasteista, lisätä digitaalista yleisösuhdetta koskevaa keskustelua ja kulttuurilaitosten välistä yhteistyötä sekä antaa suuntaviivoja tulevaisuuden kehittämistarpeista.

Selvityshankkeen keskeisimmät tulokset

Verkkokyselyn ja seminaarien tulosten perusteella digitaalisten kanavien ja ympäristöjen hyödyntäminen kuuluu arkipäiväisenä osana kulttuurilaitosten toimintaan. Erityisesti viestinnässä ja markkinoinnissa hyödynnetään monipuolisesti sosiaalista mediaa ja muita verkkokanavia. Toisaalta käytännöt yleisöjen syvemmän osallistumisen suhteen tai käyttäjistä kerääntyvän tiedon hyödyntäminen ovat vähemmän vakiintuneita.

Kulttuurilaitosten digitaalinen yleisösuhde. Kooste selvityshankkeen tuloksistaLinkki toiselle sivustolle  

Lisätietoja: ylitarkastaja Tapani Sainio, OKM, p. 02953 30336

Lue lisää


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.