08.08.2017

TINFO-tiedote 21 / 8.8.2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

TÄRPPEJÄ TEATTERIKESÄÄN

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUKSIA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

1961

Draamastudion näyttelijä- ja ohjaajaseminaarissa Ritva Arvelo vetää harjoitteita eleen, liikkeen ja rytmin merkityksestä näyttelijänilmaisussa. Vivica Bandler pohtii suhdettaan avantgardeen ja kertoo, että aikanaan hänestä Ionesco tuntui ainoalta oikealta seuraajalta Lotta Svärdille. Nyt Bandler pitää Ionescon teatteria vain portaana uuteen: ”Ionescoa tai ei, mutta pysykäämme hereillä”, kehottaa Bandler.

60-vuotisjuhliinsa valmistautuvan Tampereen Työväen Teatterin syysnäytäntökauden avajaisissa Eino Salmelainen pohtii kansanteatterin suhdetta avantgardeen. Kansanomaisen teatterin on Salmelaisen mukaan pyrittävä esiintymään mahdollisimman suurelle yleisölle, mutta myös sen tulee olla edelläkävijä. Nykyavantgardismi on Salmelaisen mielestä ”salamutaista, saivartelevaa, älyllisyydessään kuivaa ja syntyessään vähäveristä”.

Radion haastattelusarjassa ”Teatterinjohtajien tunnustuksia” kuullaan ensimmäisenä TTT:n Eino Salmelaista, joka kehottaa näyttelijöitä hellittämään tahtia: ”Pitäisi hiukan rauhoittua. Nykyisin on meno ja touhu niin tavaton, ettei jää aikaa keskittymiseen, syventymiseen, itsensä kehittämiseen. Voihan olla, että tuo taukoamaton tehtävien virta teatterissa, kesäteatterissa, filmissä, radiossa ja muualla myöskin kehittää, mutta eiköhän vain käy niin, että kaikkein parhaimmat vuodet kuluvat touhuun, joista ei myöhemmin paljon jälkiä näy -että pintapuolisuus muuttuu tottumukseksi, josta ei enää osaa parempaan kaivatakaan.”

1962

Raoul af Hällströmin aiheena Suomen Teatterinjohtaja- ja Ohjaajaliiton kokouksessa on ”Muukalaiset ja meikäläiset”. Hän pohtii, miten ulkomaisia katsojia saataisiin suomalaisteattereihin. Visuaalisuutta tarvittaisiin tekstin laatua enemmän. Daniel Hjort ja Elinan surma saattaisivat kiinnostaa. Jos Helsingissä olisi kunnon kesäteatteria, se saattaisi ulkomaisturisteja kiinnostaa. Ajatusta Helsingin Juhlaviikoista Hällström kannattaa. Ongelmana Hällström näkee myös sen, ettei suomalaisteattereissa ole ohjelmistoa, jolla ne voisivat vierailla ulkomailla. Suomessa ei ole Ibseniä, Strindbergiä tai Hjalmar Bergmania. Tarvittaisiin siis pikaisia toimenpiteitä asiantilan korjaamiseksi.

Uudessa Suomessa julkaistaan keväällä haastattelusarja ”Modernien ohjaajien puheenvuoroja”.  Ralf Långbacka vastustaa psykologista realismia, joka ”tarjoaa vääränlaista luonnollisuutta, illuusionia”. Långbackan mielestä ibseniläinen ongelmarealismi on vanhentunutta eikä hän lämpene Ionescolle tai Beckettillekään, joita pitää pikemminkin kirjallisina: ”Minua kiinnostaa enemmän se realismi, mitä esimerkiksi Brecht, Vilar, Strehler Milanon Piccolo Teatrossa, Joan Littlewood ja Felsenstein oopperaohjaajana edustavat.”

1963

Ritva Arvelo pohtii Helsingin Sanomien kiertohaastattelussa 4.1. ohjaajapulaa ja joutuu selittelemään sanojaan ohjaajaliiton vuosikokouksessa. Närää aiheuttaa Arvelon sanoiksi laitettu ajatus siitä, että vanhempi sukupolvi on ”onneksi vapaaehtoisesti väistymässä syrjään”. Teatteri-lehdessä Arvelo ”ripittäytyy” (7-8/1964). Teattereiden hallinnollis-taloudellisen ja taiteellisen johtamisen eriytymiskehitys ja siirtyminen toimitusjohtajalinjalle olisi Arvelosta toivottavaa, koska johtajat nääntyvät työtaakkansa alle: ”Ensinnäkin taiteelliseen kykyyn yhtyy vain harvoin käytännöllinen kyky, ja missä ne yhtyvät (niitäkin tapauksia on, kuten tiedämme), nääntyy asianomainen siihen työtaakkaan, mitä nykyaikaisen, vakiintuneeksi taidelaitokseksi muodostuneen teatterin kokonaishoito merkitsee.” Arvelo ennustaa, ettei taide teattereissa kärsi siitä, että taiteilijat voisivat keskittyä taiteeseensa.

Old is gold! 81-vuotias Eino Kalima ohjaa Kansallisteatteriin kolmannen Kirsikkapuisto-ohjauksensa, joka saa Helsingin Sanomien kriitikon Sole Uexküllin hehkuttamaan: ”Tuntuu ihmeellisen vapauttavalta ja onnelliselta tietää, että meidän ihmisten joukossa on sellaisia, joiden luomisvoiman ja henkisen uudistumiskyvyn luomisvoiman vanhenemisen luomisjärjestys jättää koskematta.”

Kansallisteatterin aloitteesta Helsingin kaupunki päätti edellisvuonna lahjoittaa juhlivalle teatterille oman museon. Teatterimuseo avaa ovensa Maailman teatteripäivänä 27.3. Balderin talossa, Aleksanterinkatu 12:ssa. Avajaisissa Pariisin Kansojen teatterista palannut Jalmari Rinne (Rinne esiintyi siellä ainoana pohjoismaiden edustajana) pohtii museon merkitystä: ”Emme voi nykyisyydessä oikein toimia tulevaisuutta varten ellemme tiedä, mitä menneisyydessä on tapahtunut.” Museon on Rinteen mielestä myös opetusväline: ”Menneiden aikojen suuruus voi sen välityksellä auttaa nykyisyyttä ja tulevaisuutta nousemaan ainakin samanveroiseen suuruuteen.”

Esplanadilla järjestetään Suomen ensimmäinen happening. Kenneth Dewey ja Terry Riley organisoivat säveltäjä Otto Donnerin kanssa tapahtuman "Street Piece Helsinki". Ylioppilasteatteri esittää Markku Lahtelan happeninghenkistä tekstikollaasia Moraliteetti kuolemasta kasalle näyttelijöitä Jaakko Pakkasvirran ohjauksessa. Jyväskylän Teatterikerhossa keskustellaan happeningistä ja Otso Appelqvist, Marjatta Koponen (Ecarré) ja Arvo Ahlros ovat paneelikeskustelun alustajia. Teatteri-lehdessä nimimerkkiä Fossiili=(Kivettymä) ei happening vakuuta: ”Jos yleisö ei ymmärrä, kenen on vika?”

1964

Työväen Näyttämöiden Liiton toiminnanjohtaja Kai Savola valottaa TNL:n toimintaa ja monipuoliisa palveluja (Teatteri 5/1964) ”Harrastajateatteritoiminta on nykyään ensisijaisesti aikuiskasvatustyötä. Kysymys ei suinkaan ole kilpailusta, kuten monesti on käsitetty, ammattiteatterin kanssa. Tätä väitettä ei kumoa se seikka, että amatööriteatteri saattaa toimia tänäänkin paikkakunnallaan ainoana elävän näyttämötaiteen välittäjänä.” Kurt Nuotio ja Helke Sander ovat liiton uudet ohjaajat. TNL järjestää myös teatterikursseja kesäisin Väinö Voionmaan Opistolla ja talvikursseja. Kaksiviikkoisille kesäkursseille osallistuu nelisenkymmentä opiskelijaa. TNL on jakanut Suomen maakunnittain piireihin ja kullakin piirillä on omat alueelliset katselmuksensa. Työväen Näyttämöiden Liitossa halutaan kasvattaa myös asiantuntevaa teatteriyleisöä: Toivomme, että harrastajanäyttämöiden keskuudessa näin opittaisiin entistä enemmän seuraamaan mitä teatterissa yleensä tapahtuu eikä jättäydyttäisi vain omaan pieneen piiriin”, kertoo Savola. TNL:llä on myös oma pari kolme kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu.

Näytelmäkirjailija Aapo Junkola suomii teattereita niiden ”esittämisasteikon” suppeudesta. Vallitsee ”eräänlainen farssinomaisen kansannäytelmän ja yhteiskuntasatiiria tavoittelevan hupailun kaksinvalta, jota teatterit eivät suostu rikkomaan”.  Junkolan mielestä ohjaajan ja kirjailijan yhteistyö on tärkein akseli. Turhautuneet kirjailijat siirtyvät kirjoittamaan proosaa, kun tekstejä ei hyväksytä teatteriin, ja meillä on ”maanalaisia” kirjailijoita. ”Yleisön käsitys suomalaisesta nykyteatterista ei muutu, ellei sillä ole tilaisuutta nähdä sitä koko laajuudeltaan, myös sen ”maanalainen”, kirjoitettu mutta esittämätön osa. Onhan teatteri sosiaalinen ilmiö.” Junkola kysyy, kuinka kauan kaupallisuus yksinomaisena toimintamotiivina kannattaa.

Eino Salmelainen jää eläkkeelle, 21-vuotinen johtajakausi Tampereen Työväen Teatterissa päättyy ja taiteelliseksi johtajaksi valitaan Eugen Terttula. Terttulan Macbeth-ohjaus on tapaus, joka pyyhki klassikosta pölyt Jan Kottin Shakespeare aikalaisemme -julkaisun jalanjäljissä.

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Muutto on mahdollisuus – kyse on enemmästä kuin tilasta

Hyvää kauden alkua! TINFO on muuttanut Maneesikatu kakkoseen. Muuttolaatikoita on vielä osin purkamatta, kirjat saadaan kirjahyllyihin tällä viikolla, mutta tietokoneet on asennettu, verkko toimii. Käymme kaikki kybällä. Uusi alku antaa virtaa. Muutto on mahdollisuus. Jätesäkeittäin on mennyt tarpeetonta roskiin. Nurkat puhdistuvat. Vanhasta on luovuttu, kuitenkin menneisyydestä huolta pitäen.  Arkistoaineisto on nyt siellä, minne se kuuluukin ja on helposti saatavissa: Teatterimuseossa.

Ei kyse ole pelkästä tilasta, 104 neliömetristä Maneesikadulla. Kyse on toiminta- ja mielentilasta. Taas kerran on hyvä mahdollisuus katsoa peiliin ja laittaa omat tavat toimia ja oma itse suurennuslasin alle. Tulemme harjoittamaan TINFOssa lempeänkriittistä ja rakentavaa itsesparrausta, ehkä pientä -ruoskintaakin. Miksi sitten? Siksi, että TINFO voisi toimia vielä entistä paremmin, olla entistä enemmän sitä, mitä alan ammattikenttä tarvitsee ja etunojaisesti tarjota sitäkin, mitä kenttä ei tiedä tarvitsevansa. Tästä kaikesta keskustelua tulevaisuudessa ei pelkästään TINFOn sisällä vaan yhdessä kanssatoimijoiden kanssa.

Sukupolvipolitiikkaa – nuorten paikat(tomuus) teatterissa

Tampereen teatterikesän seminaarissa pohditaan nuoria tekijöinä ja katsojina. Tärkeä aihe teatteritilastojenkin ja nuorten näyttelijöiden työllistymistä sekä näyttelijäopiskelijoiden odotuksia ja arvoja koskevien selvitysten valossa.

Suomen historiassa ollaan ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa nuoren sukupolven elinkaaritulot eivät enää kasvakaan aikaisempaa sukupolvea suuremmiksi. Vuosina 1980-1995 syntyneiden, ns. Y-sukupolven tulokehitys on pysähtynyt tai jopa taantunut, ja lisäksi tuloerot ovat ikäryhmien sisällä kasvaneet.

Tämä näkyy teatterissakin. Siihen viittaa otsikkoni. Ajatus paikattomuudesta on sovellettu laina Nuorisotutkimusseuran runsas vuosi sitten ilmestyneestä kirjoituksesta, jossa analysoitiin hallitusohjelman nuorisoagendoja. Kirjoituksessa viitattiin myös Nuorisobarometriin, jonka mukaan nuorten arjessa näyttäytyvät entistä enemmän epätasa-arvo, epäoikeudenmukaisuus ja nuorten kokema syrjintä. Tutkijat ovat puhuneet modernisaatiovoittajista ja -häviäjistä. Nuorisobarometri mittaa 15-29-vuotiaiden nuorten arvoja ja asenteita.

Mietin teatteria ja uudenlaisen demokratian mahdollisuuksia. Mietin mahdollista teatterin sukupolvipolitiikkaa. Sukupolvipolitiikalla tarkoitan selkeästi eri sukupolvien äänien kuulumista teattereiden ohjelmistoissa, konkreettisia toimenpiteitä nuorten ottamiseksi entistä enemmän mukaan niin tekijöinä kuin kokijoina.

Internet ja some tarjoavat mahdollisuuksia uudenlaiselle demokratialle, joka on enemmän kuin pelkkää klikkausdemokratiaa tai pop-up -vaikuttamista. Mitä uudenlainen demokratia voisi osallistumismuotoina tarkoittaa teatterissa? Miten valtaa, ideoita, ohjelmistopäätöksiä ja osallisuutta voisi jakaa? Miten tällainen valta voisi nousta myös nuorista, yhtenä osana kansalaisyhteiskuntaa.

Mitä olisivat yhteiskunnalliset teatteriliikkeet teatterin sisällä. Mediatutkija Juha Herkman on todennut teoksessaan Politiikka ja mediajulkisuus, että politiikan kulttuuri ja vakiintuneet tavat toimia ovat este uudenlaisen demokratian toteutumiselle. Miten on teatterissa?

Muuten, Tampereen teatterikesän ohjelmisto on huikean hieno! Onnittelut!

Vieraanvaraisuudesta Tuija Kokkosen innoittamana

Tuija Kokkosen väitöskirjan monet ajatukset, erityisesti kanssatoimijuus, ovat muhineet mielessä kesän aikana. Kokkonen kuvaa oman taiteellisen työskentelynsä aikana kokemiaan muutoksia ja havaintoja, joista yksi keskeisin on ajatus kanssatoimijuudesta. Tällaisessa ajattelussa kasvit ja muut ei-ihmiset ovat toimijoita. Kasvien toimijuus on sitä, että ne ei-aktiivisina tarjoavat ihmisille ja eläimille elämän edellytyksiä.

”On kummallista, onnekasta ja äärimmäisen vieraanvaraista, että voimme syödä jopa 90 % toisesta olennosta ilman, että se kuolee”, Tuija Kokkonen toteaa. Hän siteeraa Michael Marderia, joka on kirjoittanut kasviajattelusta ”luonnostaan vieraanvaraisuuden poliittisena tilana” (s. 146). Kokkonen luo kytkeytyneisyyden ja huokoisuuden tilaa, joka on täynnä vapautta ja mahdollisuuksia ja muodostuu sitä kautta vieraanvaraisuuden etiikaksi, ”hienovaraiseksi ruumiillisen tunnustelun etiikaksi”.

Tuija Kokkonen kysyy, miten suhtautumme muihin, jotka meissä ja meidän kanssamme toimivat tilanteessa, jossa perinteisten eettisten hierarkioiden aika on ohitse.

Palaan myös ihmistenväliseen toimintaan. Mitä on vastuullinen kansainvälinen toiminta, mikä on eettistä mikä ei. Mitä kaikkea hyvää tai pahaa tarkoittava neuvonantaja ja auttaja voi saada aikaan? Kenen apua ja työtä kaivataan ja missä? Sattumalta vieraanvaraisuuden pohdinta johdatti Emily Höckertin matkailututkimuksen väitöskirjan äärelle, Ethics of Hospitality: Participatory Tourism Encounters in the Northers Highlands of Nicaragua

Kulttuurivaihto ja kansainvälisyys tällaisessa mielessä ovat vieraanvaraisuutta, erilaisuuden kunnioitusta ja vuoropuhelua, ei myyntiä tai ostamista. Vieraanvaraisuus on vieraanvaraisuutta vailla ehtoja.  

Teatteritilastot 2016: mitä on lukujen takana?

Teatteritilastojen yksi tehtävä on antaa aineistoa teattereiden itsearviointiin. Numerot ovat lahjomattomia, mutta samalla täytyy tietää, mitä niiden takana on. Täytyy myös varmistaa, että tilastonkeruun kriteerit ovat yhtäläiset. Teatteritilastojen alussa Tilastokatsauksessa yritämme valottaa maailmaa numeroiden takana. Lehdistötiedotteessa olemme tiivistäneet sen, mikä nousee tilastoista esiin. Ja Teatteritilastothan ovat kaikkien luettavissa sähköisesti. Teatteritilastot, lisätietoa ja materiaaleja löytyy verkkosivuiltamme www.tinfo.fi/tilastot.

Maailman teatteri-instituutin kongressi ylitti odotukset

Hätäratkaisuna järjestetty Segóvian-kongressi (Brasilian Manauksen peruunnuttua vuonna 2016) ylitti odotukset ja antaa toivoa Maailman teatteri-instituutin (ITI) aiempaa paremmin toimivasta ja taide- ja taiteilijakeskeisemmästä tulevaisuudesta. ITI:ssä on käynnissä tervehdyttävä sukupolvenvaihdos, sukupolvipolitiikkaa sekin, tosin vielä hataria ensiaskeleitaan ottavaa. ITI:ä ei enää ole syytä kaihtaa savijaloilla seisovana dinosauruksena. Energiaa saadaan tulevaisuudessa muuhunkin kuin organisaation talouteen, byrokratiaan ja hierarkkisiin, ulossulkeviin ja vanhentuneisiin toimintamuotoihin tai heikkoon viestintään, jossa digitaalisuutta ei hyödynnetä riittävästi. ITI on jatkossa entistä vähemmän suljettu täti- ja setäkerho.

Parasta kongressissa olikin se, että ohjelmaan oli saatu myös hyviä esityksiä ja nuorten oma festivaali, työpajat ja mikroesitykset, joiden turvaaminen tulevina vuosina keskeistä. Nuorten verkostoon kannattaa hakeutua, meidän teatteripedagogiikan opiskelijat ja teatteri-ilmaisun ohjaajat olisivat täällä kuin kotonaan.

Esitykset: Israelin ja Palestiinan konfliktia ja Israelissa asuvien arabien tilannetta valottava israelilaisen näyttelijä-aktivistin Einat Weizmanin ja palestiinalaisen näyttelijän Morad Hassanin Shame kaksi monologia paljastavat teatterin karua todellisuutta kiihtyvän vihapolitiikan Israelissa. Uutisdokumentit Israelin kulttuuriministerin kannanotoista olivat hyytäviä. Esitys on sittemmin saanut uuden päivitetyn version.

Kuubalaisen Carlos Celdránin Argos-teatterilleen tekemä 10 millones on kasvutarina, jossa omaelämäkerrallisen perhetarinan kautta avautuu Kuuban kivulias lähihistoria.  

Lisäksi ohjelmassa oli mielenkiintoisia taiteilijapuheenvuoroja, luentoja ja työpajoja esimerkiksi teatterialan koulutuksesta. Italialaisen vankilateatterin edelläkävijä Vito Minnoia aikoo perustaa verkoston, siihen linkitämme myös suomalaiset vankilateatterin tekijät.

Aktiivista työtä ja reaktionopeutta taiteen vapauden puolesta

Aktiivista työtä tarvitaan edelleen paljon. On muistettava, että ITI on yksi Unescon alaisista organisaatioista ja sen toimintamuodot ja myös säännöt lähtevät siltä pohjalta. Sääntöjen yksinkertaistaminen (kun sääntöjä ei enää tarvitse laatia Ranskan byrokratian mukaisesti) on yksi keskeisimpiä tehtäviä. Tässä työssä TINFO on valmis Hollannin Performing Arts Centrerin kanssa auttamaan. Unesco tarjoaa vankan kulttuuripoliittisen pohjan, kun kyse on kulttuurisesta moninaisuudesta, ihmisoikeuksista ja taiteilijoiden ilmaisuvapaudesta. Yhtä tärkeätä on, ettei ITI eristäydy omaksi saarekkeekseen vaan tekee yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa. ITI:n reaktionopeutta ja aktiivisuutta on koko ajan kehitettävä.

Meidän ei kannata hamuta kaikkea, vaan on järkevää keskittyä siihen, mitä Suomen ITI-keskuksena toimiva TINFO ja teatterikenttä kokevat järkeviksi. Keskeistähän olisi varmistaa, että komitea/työryhmä/verkostotyöskentely jatkuu myös kongressien välissä aktiivisena. Kestävyyden mahdollistaa digitaalisuus, jos sitä hyödynnetään.

ITI:n Action Group for Artists Rights (ACAR) esitteli Freemuse-raportin nimeltään Art under Threat ja Artists Rights Justice -työkalupakin. Lupasin laatia luonnoksen kyselystä, jolla kartoittaisimme ITI-keskusten halukkuutta toimia ilmaisunvapauden rikkomusten ja kaikenlaisen meidän alamme taiteilijoihin kohdistuvan uhan ja vainon informantteina omassa maassaan. Tai jos halukkuutta ei ole, niin ainakin sitten osoittamaan maastaan tahon, jonka kautta tietoa välittyisi.

Kongressissa päätettiin tukea aloitetta siitä, että YK:n eli tässä tapauksessa Unescon pitäisi luoda toimintasuunnitelma turvaamaan taiteilijoiden turvallisuus ja taiteen harjoittaminen samaan tapaan kuin journalistien. 

ACAR esitti myös vetoomuksen israelilaisen merkittävän vaihtoehtoteatterin festivaalin ACRE Fringe Theatre Festivalin taiteilijoiden puolesta. Sen ohjausryhmä esti palestiinalaisia vankeja käsittelevän Einat Weizmanin Prisoners of Occupation tulon ohjelmistoon, mistä syystä festivaalin taiteellinen henkilökunta erosi tehtävästään

Suru-uutinen: kaksi kääntäjää on poissa

Kesän aikana luimme uutisen Matti Rossin ja virolaisen kääntäjän ja dramaturgin Ülev Aaloen kuolemasta. . Suomentaja Jukka-Pekka Pajunen muistelee tätä avointa konkaria: ”Ülev oli paitsi loistava teatteri- ja seuramies niin ennen kaikkea minulle esikuva siitä, kuinka jo paljon kokenut ja nähnyt on silti aina valmis kohtaamaan ja oppimaan uutta.”

Meidän ymmärryksemme Shakespearesta olisi niin paljon ohuempi ja ruumiittomampi ilman Matti Rossin käännöksiä, joissa sana on aistillis-runollis-poliittista lihaa. Ei ole Rossin-Chydeniuksen-Holmbergin Vietnam-laulun Gordon ylittänyttä.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO on muuttanut, uudet palveluaikamme

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) toimisto on muuttanut uusiin tiloihin osoitteeseen: Maneesikatu 2 A, 00170 Helsinki. Olemme edelleen Kruununhaassa, nyt aivan Pohjoisrannassa. Ovisummerista löytyy selaamalla nimemme. Toimistomme on katutasossa, ikkunat rantaan päin.

Toimiston säännölliset aukioloajat ovat maanantaista torstaihin klo 10-15, jolloin joku meistä on paikalla. Olemme usein myös matka- ja etätöissä, joten tapaamisesta kannattaa joka tapauksessa sopia etukäteen.  

Tinfolaiset tavoitat parhaiten sähköpostitse ja puhelimitse, katso kaikki yhteystietomme.


TINFO-tiedote ilmestyy jälleen viikoittain torstaina

TINFO-tiedote palaa Teatterikesäviikon tiistain myötä kesätauolta ja alkaa ilmestyä jälleen säännöllisesti. Sähköinen uutiskirjeemme lähetetään torstaisin sen tilanneille alkaen to 17.8.2017. Tilaa TINFO-tiedote ja muut uutiskirjeemme. Niitä voi seurata myös sosiaalisen median kanaviemme, Facebookin ja Twitterin kautta.
 
Otamme vastaan ehdolle tiedotteitanne, uutisia ja tapahtumainfoja. Saman viikon TINFO-tiedotteeseen aineistonne ehtii, jos saamme sen viimeistään keskiviikkoaamuna. Aineistot osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

Hyvää alkanutta syyskautta kaikille TINFO-tiedotteen lukijoille toivottaa viestintäkaksikko, Elina ja Sari


TINFO-apuraha käännöstyöhön | seuraava haku 8.9.2017 mennessä  

TINFO-apurahalla on tästä lähtien hakemusten määräpäivät. Syksyllä 2017 on vielä kaksi hakukierrosta, joista ensimmäiseen tarkoitettujen hakemusten ja liitteiden on oltava meillä viimeistään 8.9.2017.

Hakukriteereihin on lisätty, ettei TINFO-apurahaa voi saada keskeneräisen näytelmäteoksen kääntämiseen ja että apurahaa ei myönnetä käännöshankkeeseen takautuvasti.

Katso TINFO-apurahan hakuohjeet ja -lomake.

Lue myös: TINFO-apurahasta nyt tukea myös esitysten tekstityksille


TINFO auttaa, kun kansainvälinen teatterikenttä kutsuu  

Tuliko tarve päivittää mille festivaalille ja mihin kulttuurisuuntaan kannattaisi tarjota esitystänne? Kiinnostaako venäläisen nykyteatterin ja esitystaiteen tuoreimmat kuulumiset? Keihin slovenialaiskollegoihin ottaa yhteyttä syksyn Ljubljana-reissulla? Näitä ja muita kysymyksiä voi makustella esimerkiksi TINFOn kansainvälisellä Maanantaiklinikalla. Muutakin neuvontaa ja mentorointia on tarjolla. Kurkkaa, valitse ja ota yhteyttä! Nähdään teatterisyksyssä. Ja sitä ennen Teatterikesässä Tampereella?

Kansainvälisen liikkuvuuden valmennus

Vai oletteko jo saaneet vierailukutsun ulkomaille? Tarvitsetteko neuvoja sen suhteen? Kulttuurierot ja kielimuurit tekevät asioiden hoitamisesta aina normaalia suurempaa säätämistä. TINFOn kansainvälisen liikkuvuuden työkalupakki auttaa alkuun tarjoamalla käytännön budjetointiesimerkkejä ja sopimusmalleja.

Liikkuvuuden opaspaketti


Teatteri-Suomi 100

Itsenäisyyden juhlavuonna Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tekee Mikropistoja itsenäisen Suomen teatterivuosiin. Tällä hetkellä olemme 60-luvun teatterivuosissa. Käy tutustumassa jo ilmestyneisiin Mikropistoihin.

Nykyteatterit muistavat 100-vuotiasta Suomea monin tapahtumin ja esityksin. Kerrytämme myös näistä listaa.

Ilmoita oma Teatteri-Suomi 100 -ohjelmasi osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi


Teatteritilastot 2016 nyt TINFO-verkkokaupassa

Teatteritilastot on suomalainen teatteri purettuna luvuiksi!

TINFO kerää vuosittain tilastot maan ammattiteattereiden ja teatteri- ja orkesterilain piirissä olevien tanssiryhmien ohjelmistoista, katsojista, henkilöstöstä ja taloudesta. Myös lain ulkopuolisilta ryhmiltä kerätään tilastotietoja mahdollisuuksien mukaan. Teatteritilastot 2016 antaa kattavan kuvan Suomen teatterikentästä.
 
Teatteritilastojen 2016 hinta on 40 ¤. Yli kymmenen kappaleen tilaukset 30 ¤ /kpl.
 
Myös aiempien vuosien tilastokirjoja on tilattavissa verkkokaupastamme. Vuoden 2015 tilastojen hinta on 20 ¤ ja sitä vanhempien 10 ¤.

Tilaa Teatteritilastot 2016 täältä

TÄRPPEJÄ TEATTERIKESÄÄN

Tampereen Teatterikesä 7.-13.8. 2017

Järjestyksessään 49. Teatterikesä tuo teatterin juhlan Tampereelle 7.-13.8.2017. Tämän kesän pääohjelmiston esitykset nostavat esiin tarinoita ja kohtaloita, jotka harvemmin pääsevät sinne, missä kansallisen identiteetin ydin muodostuu. Monissa esityksissä myös pohditaan, miten yhteisöt syntyvät, ja ketkä niihin mahtuvat. Teatterikesä on mukana Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina -hankkeessa, joka on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Ohjelmisto heijastaakin monipuolisesti vapauden teemaa.

Pääohjelmistossa on tänä vuonna mukana yhteensä 19 tuotantoryhmää. Kotimaisista teattereista festivaalilla vierailevat muun muassa Kansallisteatteri, Riihimäen Teatteri sekä Rakastajat-teatteri. Pääohjelmiston esitykset on valinnut taiteellinen johtoryhmä, johon kuuluvat Milja Sarkola, Miko Jaakkola ja Erik Söderblom.
 
Viikonlopulle sijoittuvat festivaalin kansainväliset isojen näyttämöiden teokset. Teatterikesä saa vieraakseen yhden maailman vaikuttavimmista underground-teattereista, Belarus Free Theatren, jonka perustajat asuvat maanpaossa Briteissä, ja ryhmä toimii Valko-Venäjällä maan alla poliittisen vainon takia. Ryhmä tuo festivaalille esityksensä Burning Doors. Toinen suurtuotanto on Ruotsin tunnetuimman nykytanssiryhmän Cullberg-baletinProtagonist, joka huipentaa festivaaliviikon. Esitys nähdään sunnuntaina Tampere-talon suuressa salissa.

Festivaalin laajaan tarjontaan pääset tutustumaan tarkemmin osoitteessa www.teatterikesa.fi.

Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl, p. 040 5944 600
Tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, p. 040 865 5852


Onko näkyä? – Rakenteiden uudistaminen ja johtajuus teattereissa | 9.8.2017

Keskustelutilaisuus teatterialan ammattilaisille Tampereen Teatterikesässä ke 9.8.2017 klo 16–18.30 Telakka 2. krs (Tullikamarin aukio 3, Tampere)

Teatteri 2.0 kutsuu alan ammattilaisia yhteen teatterirakenteiden uudistamiseen ja johtajuuteen liittyvien kysymysten äärelle. Keskustelutilaisuus Teatterikesässä järjestetään Teatteri 2.0:n uuden Avoin näyttämö 2 – Kohti joustavampia rakenteita -kirjan julkaisemisen vanavedessä. Teoksen esittely toimii pohjustuksena keskustelulle, jonka tarkoituksena on viedä teatterirakenteiden kehittämisajattelua yhdessä pitemmälle. Keskustelua virittävät puheenvuorot muutamilta nykyisiltä tai entisiltä teatterinjohtajilta. Tilaisuuden anti rakentuu kaikkien osallistujien aktiivisen panoksen varaan, mutta toki paikalle voi tulla myös vain kuuntelemaan. Keskustelua vetää Kati Sirén. Tilaisuudesta kootaan julkisesti jaettava raportti.

VIRITYS: Minkälaista johtajuutta teatterirakenteiden muutos edellyttää? Minkälaisia rakenteita haluamme ylläpitää ja kehittää taiteellisen työskentelyn mahdollistajina? Miten rakenteet joustavat uusien sisältöjen tai työskentelymuotojen syntyessä? Mihin muutosta kipeimmin tarvitaan – sisältöön, tuotantorakenteisiin, työnkuviin, asenteisiin? Onko teattereilla rohkeaa ja toiminnan kehittämistä ohjaavaa visiota omasta tehtävästä ja tulevaisuudesta?

KENELLE: Teatterinjohtajille ja muille teatterialan ammattilaisille, jotka työssään pohtivat vastaavia kysymyksiä sekä niille, jotka ovat kiinnostuneet teatterialan rakenteiden kehittämiseen liittyvästä keskustelusta. Tilaisuuteen mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä huomioiden sen, kenelle tilaisuus on ensisijaisesti tarkoitettu.

Tuottaja Saara Rautavuoman ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirénin kirjoittama Avoin näyttämö 2 – Kohti joustavampia rakenteita –teos on julkaistu 31.5.2017.

Se avaa Teatteri 2.0:ssa kehitettyä Avoimen näyttämön ajattelua sekä Lahden kaupunginteatterin rakenteen joustavoittamiseen ja avaamiseen tähdänneen kaksivuotisen pilottihankkeen toteutusta. Teos saatavilla maksutta sähköisenä versiona www.teatterikaksipistenolla.fi/julkaisut sekä tilattavana painotuotteena.

Ennakkoilmoittautumiset ja lisätiedot

 Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja Saara Rautavuoma, saara(a)teatterikaksipistenolla.fi 

www.teatterikaksipistenolla.fi


Seksin juhlaa koko teatteri! | 9.8.2017

Aamulehden ja Teatterikesän perinteisessä paneelikeskustelussa keskustellaan tänä vuonna seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta teatterissa.
 
Teatteri ilottelee seksillä ja pohtii nautintoa uusilla tavoilla. Samalla hämmentyvät sukupuolten, kehonkuvien ja seksuaalisuuksien rajat. Miten seksiä esitetään? Miten valta ja vartalot liittyvät toisiinsa? Saako seksillä turhankin helpon maalin?

Panelisteina toimivat näyttelijäntaiteen professori Elina Knihtilä, nukketeatteritaiteilija ja teatterinjohtaja Timo Väntsi, professori ja kirjailija Panu Rajala, ohjaajantyön maisteriopiskelija Paula Sillman sekä näyttelijä Jere Riihinen.  
 
Tule kuuntelemaan keskustelun kulkua ja sanomaan mielipiteesi.
 
Keskustelun moderoijina toimivat Aamulehden kulttuuritoimittajat Anu Ala-Korpela ja Jantso Jokelin.

Lisätietoa


Uuden näytelmän ohjelma -info | 10.8.2017

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) pilottivuosi on edennyt puoliväliin. Tule kuulemaan mistä UNOssa on kyse ja mitä tähän mennessä on tapahtunut. Tilaisuudessa tutustutaan myös UNOssa työskenteleviin näytelmäkirjailijoihin sekä 29 ammattiteatteria ja muuta toimijaa kokoavan verkoston toimintaan.

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke. UNO on sillanrakentaja, uudenlainen tapa työskennellä yhdessä. Se on eri toimijoiden yhteinen alusta suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi. UNOn tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus.

Tiedotustilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Lisätietoa


Avoin yleisöseminaari Tampereen Teatterikesässä: Nuori katsoja ja nuori tekijä | 11.8.2017 

Nuori katsoja ja nuori tekijä – miten tulevaisuutta teatterissa rakennetaan? 

Avoin yleisöseminaari Tampereen Teatterikesässä perjantaina 11.8.2017 klo 10.

Teatterikesän kaikille avoimessa seminaarissa tarkastellaan nuoria ja teatteria. Puheenvuoroissa pohditaan nuoria sekä yleisöinä että teatterin tekijöinä. Mikä nuoria kiinnostaa teatterissa ja miten nuoret ammattilaiset näkevät alan tilanteen ja tulevaisuuden? 

Tampereen Teatterin yläsali, Keskustori 2 (sisään pääovista) 

Järjestäjät: Suomen Teatterit, Teatterikeskus, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Näyttelijäliitto ja Teatterin Tiedotuskeskus. Seminaari on maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.  

Tutustu seminaarin ohjelmaan

Lisätietoja: Hanna-Reetta Schreck, Suomen Teatterit ry, p. 09 25112150, hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi

UUTISIA

Uusi NOKKA/NOC -hanke etsii teatterin sielunkumppanuutta

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoima suomalais-venäläinen teatteriyhteistyöhanke toteuttaa rajat ylittävää vapaan liikkuvuuden ja taiteen tekemisen ideaa. Vuodesta 2013 kehitelty hankekumppanuus saa jatkoa 2017-2019 opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen tukemana. Suomalais-venäläinen NOKKA/HOC [nos] on yhteistuotantojen suunnittelua ja toteuttamista, esitysvierailuja, asiantuntija- ja verkostoitumismatkoja molempiin maihin ja koko ammattiteatterikentälle yhteisiä avoimia kohtaamispaikkoja.

NOKKA/HOC -hanketta käynnisteltiin Pietarissa 25.-27.7.2017 kansainvälisen teatterikonferenssin yhteydessä. Kolmipäiväisen teatterialan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnatun konferenssin järjestivät Pietarin Teatteriakatemia ja kesän taidefestivaali Access Point. Ulkomaisina luennoitsijoina vierailivat Impulse-festivaalin johtaja Florian Malzacher, Rimini Protokoll -ryhmän Stefan Kaegi, saksalaiskuraattori Joanna Warsza ja teatterintutkijat Stephen Wilmer (Irlanti) ja Dariusz Kosinski (Puola). Suomesta mukaan oli kutsuttu Espoon Kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom ja TINFOn kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti. Toisissa tiloissa -kollektiivi veti kaksi menestyksekästä Susisafaria Pietarissa 4.-5.8.2017.

NOKKA/NOC hyödyntää kaikessa toiminnassaan jo olemassa olevia tuotantoalustoja. Nykyteatterin ja esitystaiteen kohtaamispaikkoina toimivat luontevasti alan johtavat festivaalit Suomessa ja Venäjällä: Baltic Circle, pietarilainen Access Point ja moskovalainen New European Theatre (NET). Samanlaisia arvoja ajavia vapaita ryhmiä ja taiteilijayhteisöjä saatetaan yhteen.  
 
Draamateatterin näyttämöinä toimivat Riihimäen Teatteri, Kajaanin ja Joensuun kaupunginteatterit sekä Dostojevski- ja Pushkin-festivaalit. Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma Näty kehittää näyttelijän ilmaisua yhteistyössä venäläistaiteilijoiden kanssa. Hanke on kiinnostunut kaikista kahdenvälisistä ammattiteatterisuunnitelmista. Vinkkejä vastaanotetaan.

Lisätietoja:

jukka.hytti(a)tinfo.fi


Yleisö katsoo kotimaista, ankara kilpailu kävijöistä. Teatteritilastot 2016 ilmestyneet

Suomalaisella teatterilla on vahva kotimaisuusaste. Se näkyy erityisesti katsojamäärissä; yleisö katsoo mielellään kotimaista draamaa. Teatterit myös tekevät yhä enemmän yleisötyötä, ja kilpailu katsojista on kovaa varsinkin pääkaupungissa. Perheteatteriesitykset ovat kasvattaneet joidenkin yksittäisten teatterein katsojamääriä.

Näytäntökaudella 2015–2016 valtionosuusteattereissa (46 kpl; ei sisällä vos-tanssiryhmiä ja -tuotantokeskuksia) ja Suomen Kansallisteatterissa 54 % lipuista myytiin kotimaisiin teoksiin. Vastaava osuus rahoituslain ulkopuolella toimivissa teattereissa (80 tilastoitua toimijaa) oli 61 %. Näiden teattereiden kotimaisten esitysten lipunmyynti oli 1,4 miljoonaa. Tämän lisäksi moninaiset uudet esitysmuodot, joita erityisesti vapaalla kentällä tehdään paljon, olivat valtaosin kotimaisia kantaesityksiä.

Koko esittävän taiteen kenttä (teatteri 73 %, tanssi 11 %, sirkus 12 % ja ooppera 4 %) keräsi yhteensä 3,7 miljoonaa käyntikertaa, 21 654 esitykseen, josta teattereiden esityksiä oli 16 986. Kuitenkin teattereiden katsojamäärät laskivat 3,6 % edelliskaudesta.

Yleisesti Suomessa teatterikohtaiset erot ovat suuria. Suurten näyttämöiden yleisömenestykset tai vastaavasti -flopit näkyvät suoraan katsojatilastoissa. Koko maan tilastoissa suurten ja keskisuurten teattereiden (vos) myynti laski 10 % edelliskaudesta. Laskua selittää osittain Helsingin Kaupunginteatterin toiminta väistötiloissa. Myös muissa suurissa helsinkiläisteattereissa (Svenska Teatern ja Suomen Kansallisteatteri) myytiin lippuja aiempaa vähemmän. Sen sijaan vos-ryhmissä ja pienteattereissa kävijämäärä nousi 9 % koko maan tilastoissa. Kasvua selittää pääasiassa Turussa toimivan Linnateatterin yleisömenestys.

Kotimaisella perinteisellä draamalla on vankka asema, mutta ohjelmistoissa näkyy myös draamanjälkeisyys, kuten muita esittävän taiteen muotoja (tanssi ja sirkus) sekä muita genrejä tai lajityyppejä, kuten nukke-, improvisaatio- ja stand-up- sekä yhteisöteatteria tai esitystaidetta. Draamanjälkeisyyttä luonnehtii se, että perinteisen tekstin asema esityksen kokonaisuudessa on muuttunut eikä se enää ole itseisarvo. Ohjelmistoissa on aiempaa enemmän intiimiä tapahtumallisuutta. Tällaisissa vuorovaikutteisuuteen ja osallistavaan katsojasuhteeseen perustuvissa esityksissä ei tavoitella korkeita katsojamääriä. Suuruuden ekonomian rinnalla elää yhteisöteatterillinen ”pieni ja läheinen on kaunista” -ajattelu.

Teatterit tekevät entistä enemmän yleisötyötä, jolla ei tavoitella suuria kävijälukuja ja lipputuloja, vaan halutaan mataloittaa kynnystä tulla teatteriin ja helpottaa uusien kävijöiden uskallusta tulla eläviin esityksiin. Kilpailu yleisöistä on ankaraa erityisesti pääkaupungissa, jossa tarjontaa on runsaasti. Potentiaalisten katsojien vapaa-ajasta taistelevat muut kulttuurin muodot (museot, elokuvat, konsertit) ja entistä enemmän digitaaliset jakelualustat, jotka tarjoavat draamasarjoja, elokuvia ja musiikkia.

Teattereiden mukaan myös yleisön käyttäytymistä on entistä vaikeampaa ennakoida. Uskollisia kävijöitä on aiempaa vähemmän eivätkä lapset ja nuoret potentiaalisina katsojina välttämättä saa kosketusta teatteriin, ei myöskään uussuomalainen väestönosa.

Pitkä aikasarja (1996–2016) kertoo yleisön hajoamisesta osayleisöiksi. Aikasarja näyttää myös sen seikan, että suurten näyttämöiden esityksiin on yhä haasteellisempaa löytää yleisöä. Vos-teattereiden päänäyttämöiden täyttöasteet ovat laskeneet lähes poikkeuksetta koko 2000-luvun, niiden täyttöaste viimekaudella oli kaikkien aikojen alhaisin, 62,6 %.

Kaiken kaikkiaan kauden 2015-2016 tilastojen perusteella voisi miettiä, olisiko syytä arvioida teattereiden ohjelmistotarjontaa ja toimintakulttuuria ja niihin sisältyviä saavutettavuuden esteitä. Ryhmämyyntiä on aiempaa vähemmän ja esitysten elinkaaret ovat lyhentyneet.

________________________

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn kokoamat Teatteritilastot 2016 on ilmestynyt. Teatteritilastoihin sisältyvät 57 valtionosuuslainsäädännön piiriin kuuluvaa teatteria (nk. vos-teatterit; luku sisältää vos-tanssiryhmät ja -tuotantokeskukset), Suomen Kansallisteatteri ja Suomen Kansallisooppera, rahoituslain ulkopuolisia toimijoita on tilastoituna 80. Teatteritilastot antavat kuvan teattereiden taloudesta, henkilöstöstä, ohjelmistosta, esityskerroista, vierailuesityksistä ja yhteistuotannoista. Tilastot sisältävät myös tietoa mm. teatterin alueellisesta saavutettavuudesta ja sukupuolittuneisuudesta. Tilastojen pitkistä aikasarjoista näkyy pitkän aikavälin kehityskulkuja.  

Teatteritilastot 2016 sekä lisätietoa ja materiaaleja: www.tinfo.fi/tilastot

Teatteritilastot

 • antavat yleiskuvan teattereiden toimintojen volyymista ja voimavaroista
 • tekevät näkyväksi ja julkiseksi sitä, mitä toimialalla tehdään ja mitä julkisella ja omarahoituksella saadaan aikaan
 • tuottavat aineistoa teattereiden rahoitus- ja henkilöstörakenteen, ohjelmistojen ja katsojien vertailuun
 • antavat pohjaa teattereiden itsearviointiin ja vertaisarviointiin
 • tarjoavat argumentteja teatterin julkisen tuen merkitykselle ja teatterin vaikuttavuudelle

Tiedustelut:

TINFO / johtaja Hanna Helavuori, +358 44 3631722 hanna.helavuori(at)tinfo.fi tai

tilastonlaatija Piia Volmari, +358 50 3536588, piia.volmari(at)tinfo.fi 14.8. alkaen

Teatteritilastot 2016 TINFO-verkkokaupassa


Teatterimuusikko Eeva Kontu ja Teatteri Telakka saivat Olavi Veistäjän -palkinnon

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinto myönnetään tänä vuonna teatterimuusikko Eeva Kontulle ja tamperelaiselle Teatteri Telakalle, molemmille 9 000 euroa.  

Olavi Veistäjän palkinto jaetaan valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta. Palkinnot luovutettiin Tampereen Teatterikesän avajaisissa tiistaina 8.8.2017.

Teatterimuusikko Eeva Kontu

Suomalainen teatteri ja esittävät taiteet tarvitsevat laaja-alaisia ja rautaisen ammattitaidon omaavia musiikin ammattilaisia – kunnianhimoisia ja yhteistyökykyisiä muusikoita, joiden sydän sykkii teatterille. Teatterimuusikolle mikään musiikkiin liittyvä ei ole vierasta. Hän hallitsee eri instrumenteille sovittamisen ja teosten harjoittamisen, toimii teatterin kapellimestarina ja tarvittaessa säestäjänä tai soittajana muiden joukossa. Parhaimmillaan hän on myös se, joka säveltää musiikkia. Hän on musiikkidramaturginen ajattelija.

Eeva Kontu (s. 1981) on kaikkea tätä: monipuolinen ja lahjakas teatterimuusikko ja musiikkidramaturgi. Hän valmistui muusikoksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulun teatterimusiikin suuntautumisvaihtoehdosta vuonna 2009. Kontun ykkösinstrumentit ovat piano ja saksofoni, mutta hän hallitsee soittimia laajemminkin. Eeva Kontun sävellystöihin kuuluvat mm. Tampereen Työväen Teatteriin tehdyt Särkynyt malja, Viita 1949 ja tammikuussa 2018 ensi-iltansa saava Tytöt 1918. Kontu on säveltänyt myös elokuvamusiikkia ja toiminut useiden musiikkituotantojen kapellimestarina.

Eeva Kontulle on tärkeää musiikkiteatterin erityispiirteiden vaaliminen. Kontun ammattitaito on hyödyttänyt suomalaista musiikkiteatteria huimasti. Hän on ollut luomassa monia musiikkiteatterin kantaesityksiä sovittajana ja musiikkidramaturgina, viimeisimpänä elokuussa Helsingin Kaupunginteatterissa ensi-iltansa saavaa Myrskyluodon Maijaa.

Teatteri Telakka

Tamperelaisen Teatteri Telakan teatterikonsepti on toiminut elinvoimaisena jo yli 20 vuoden ajan. Teatteri Telakka on tuottanut useita laadukkaita kantaesityksiä, klassikkojen uustulkintoja ja tuonut uusia tekijöitä Suomen teatterikentälle. Niukat rahalliset resurssit eivät ole koskaan lamaannuttaneet Telakan taiteellista määrätietoisuutta ja kunnianhimoa. Se ei missään vaiheessa ole tinkinyt taiteen laadusta, vaan on toteuttanut kunnianhimoista ohjelmistoa paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.

Teatteri Telakan kantaesitykset edustavat iskevää, kriittistä, keskustelevaa ja kommentoivaa kotimaista dramatiikkaa. Omien tuotantojensa lisäksi Telakka on ottanut vastaan vierailuesityksiä toimien näin monien vapaiden ryhmien tamperelaisena ”turvapaikkana”. Telakka on ollut myös kansainvälisesti liikkuva, sen esityksiä on nähty ulkomaisilla festivaaleilla, ja se on tehnyt yhteistuotantoja, viime vuosina pääasiassa Virossa ja Venäjällä.

Teatteri Telakka on hieno esimerkki yhteisöllisestä kestävyydestä ja sitoutumisesta. Taiteellisesti kunnianhimoiset tuotannot ja laaja-alainen yhteistyö edellyttävät myös organisaatiolta ja prosesseilta laatua. Omien sanojensa mukaan Teatteri Telakka on ”johdattelematon. Jokainen produktio on itsenäinen, saaden tilaa omalle äänelleen taiteilijoidensa kautta. Vapaus tehdä ja luovuus toteuttaa ovat taiteellisen toimimisen lähtökohta. Teemme esityksiä aiheista, jotka ovat ajan hermolla ja joista ei voi olla puhumatta.”

Yhteystiedot

Suomen Kulttuurirahasto, kulttuurisihteeri Jaana Ortju, puh. 09 6128 1235, jaana.ortju(a)skr.fi
Palkintolautakunnan puheenjohtaja Martti Silvennoinen, puh. 0400 702 535
Eeva Kontu, puh. 050 594 8642
Teatteri Telakka, hallituksen puheenjohtaja Piia Soikkeli, puh. 050 590 6500

Palkintolautakunta

Aamulehden pitkäaikaisen teatteritoimittajan ja kriitikon Olavi Veistäjän (1908–1988) rahaston palkintolautakuntaan kuuluivat toimittaja Kirsti Pohjonen (Alma Media), kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen (teatteriarvostelijat), taloustiet. maisteri Martti Silvennoinen (Tampereen Teatterikerho), johtaja Hanna Helavuori (Teatterin tiedotuskeskus) ja näyttelijä Tuire Salenius (Tampereen Työväen Teatteri).

Aikaisemmat palkinnonsaajat


Vapaat tanssiryhmät ry perustettu

Valtion harkinnanvaraista toiminta-avustusta saavat tanssiryhmät perustivat maaliskuussa 2017 yhdistyksen nimeltä Vapaat tanssiryhmät ry

Ryhmät aloittivat yhteistyöverkostotoiminnan vuonna 2014. Verkosto on ollut foorumi toimijoiden vuoropuhelulle ja sidosryhmävaikuttamiselle.

Vapaat tanssiryhmät ry:n tarkoituksena on edistää tanssin vapaiden ryhmien toimintaedellytyksiä ja keskinäistä yhteistyötä sekä yhteistyötä muiden taidealojen kanssa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys osallistuu valtion harkinnanvaraista toiminta-avustusta saavien tanssiryhmien kautta aktiivisesti kulttuuripolitiikkaan, antaa asiantuntijalausuntoja, pitää yhteyttä poliittisiin päättäjiin ja järjestää tiedotustoimintaa. Yhdistyksen jäsenet ovat muun muassa osallistuneet VOS-uudistusprosessiin ja tuoneet vahvasti esiin vapaiden tanssiryhmien toimintarealiteetteja rahoittajatahoille.

Yhdistyksen jäseninä on 17 harkinnanvaraista toiminta-avustusta saavaa tanssiyhteisöä. Vuonna 2016 toiminta-avustusta saaneet tanssiyhteisöt toteuttivat yhteensä 51 kantaesitystä, kaikkiaan 560 esitystä ja tavoittivat 65 000 katsojaa kotimaassa ja kansainvälisesti. Lisäksi ryhmien toiminta tavoitti 14 000 henkilöä erilaisten yleisötyöprojektien kautta.

Lisätiedot ja yhteydenotot: Antti Lähdesmäki

hallituksen pj, Vapaat tanssiryhmät ry

+358 50 360 2136 antti(a)offbalance.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


URB 17: Leikkiä todella | 2.-10.8.2017, Helsinki

URB on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen urbaanin taiteen ja kulttuurin festivaali, joka esittelee jatkuvasti muuttuvan kaupunki- ja nuorisokulttuurin vaikutusta nykytaiteen eri muotoihin.

Tämän kesän URB-festivaali starttaa 2.8. Yhdeksän elokuun päivän aikana eri puolille Helsinkiä levittäytyy sarja esityksiä, teoksia, työpajoja ja tapahtumia - hetkiä yhdessäololle ja hetkiä omakohtaiselle pohdinnalle.

URB-festivaalin tämänvuotinen otsikko Leikkiä todella viittaa taiteen tapaan lähestyä maailmaamme, kysyen sen toisenlaisen järjestäytymisen mahdollisuutta, sekä ehdottaen muutoksia tapaamme mieltää sitä ja löytää siitä mielekkyyttä. Kyse on yleisesti ja usein tiedostamatta hyväksyttyjen kulttuuristen kertomusten ja identiteettien kriittisestä tarkastelusta ja rakentavasta ravistelusta.

Tarkemmat ohjelmatiedot, haastatteluja ja tekstejä osoitteessa www.urb.fi.


Harrastajateatterikesä | 18.-20.8.2017, Jyväskylä

Harrastajateatterikesä järjestetään 18.-20.8. Jyväskylässä. Harrastajateatterikesä on kokonaisvaltainen ja intiimi harrastajateattereiden kehittymisfoorumi, joka tuo esiin ajatuksella ja sydämellä tehtyä harrastajateatteria. Tapahtumassa esitykset saavat palautetta raadilta, valitsijalta ja myös yleisöltä. 
 
Lämpimästi tervetuloa Harrastajateatterikesään!

Lue lisää tapahtumasta ja ohjelmistosta täältä


Korjaamon Stage | 21.-27.8.2017, Helsinki

Korjaamon Stage -festivaali kääntää tänä vuonna katseensa tulevaisuuteen, kirjaimellisesti! Mihin suuntaan taide ja yhteiskunta kehittyvät? Miten taide suhtautuu tulevaisuuteen? Stage avaa oviaan entistä enemmän esiintyvän taiteen eri muodoille teatterin, elokuvien ja musiikin keinoin. Helsinkiläiseksi perinteeksi muodostunut Stage tuo lavalle puhuttelevia kotimaisia ensi-iltoja ja kansainvälisiä teatterielämyksiä.

stage.korjaamo.fi


SAMPO 2017 -festivaali | 29.8.-3.9.2017, Helsinki

SAMPO 2017 – kansainvälinen nukketeatterin ja visuaalisen teatterin festivaali 29.8.-3.9.2017

Nukketeatteri Sampo täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja avaa uusia ovia juhlavuotenaan! Järjestämme ensimmäistä kertaa SAMPO 2017 –festivaalin elo-syyskuun vaihteessa.

Teatterin neljää vuosikymmentä juhlistava tapahtuma tuo Helsingin keskustaan joukon nukketeatterin ja visuaalisen teatterin osaajia eri puolilta Eurooppaa ja Suomesta. Monitaiteellisen festivaalin esityksistä osa on suunnattu lapsille ja osa aikuisille.

Ohjelmistossa on nukketeatteria, visuaalista teatteria, musiikkia ja muita esittävän taiteen muotoja. Festivaaliesityksiä nähdään Nukketeatteri Sampon Erottajankadun näyttämön lisäksi Teatteri Avoimissa Ovissa, Annantalolla, Savoy-teatterissa ja Päivälehden museossa. Sampon Satumaisessa kahvilassa on iltaisin festivaaliklubi, joka kutsuu yleisön ja tekijät viihtymään rennossa ilmapiirissä.

Festivaalin ohjelmisto ja aikataulu: www.nukketeatterisampo.fi/sampo2017

SAMPO 2017 on Helsingin Juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Festivaali on saanut tukea Helsingin kulttuurikeskukselta ja Samuel Huberin säätiöltä.

Lisätietoja:

Tiedottaja Anna Martikainen, anna.martikainen(a)nukketeatterisampo.fi, p. 020 735 2231
Teatterinjohtaja Iivo Baric, iivo.baric(a)nukketeatterisampo.fi, p. 020 735 2233

Nukketeatteri Sampo
Erottajankatu 7
00130 Helsinki
p. 020 735 2235
toimisto(a)nukketeatterisampo.fi

www.nukketeatterisampo.fi FB: @samponukketeatteri Instagram: @nukketeatterisampo.fi


Arts in the Environment – Nordic Symposiumin, Helsinki | rekisteröidy 25.8.2017 mennessä

Helsingissä järjestetään elo-syyskuussa symposium, jossa keskustellaan taiteen ja tieteen rajapinnoista. Symposiumiin liittyy Artist Camp ja näyttely Vartiosaaressa, johon on kutsuttu useita pohjoismaisia ja baltialaisia taiteilijoita. Symposiumin rekisteröityminen on auki ja jatkuu 25.8.2017 asti.

Kymmenen päivää kestävään Artist Campiin valittiin avoimen haun kautta seuraavat taiteilijat: Juss Heinsalo (Viro), Petri Kuljuntausta (Suomi), Justyna Koeke (Puola/Saksa) & Mimosa Pale (Suomi/Saksa), Agita ¦teinberga (Latvia), Anna Winther (Islanti).

Artist Campiin kutsuttiin jo keväällä seuraavat taiteilijat: Mari Keski-Korsu (Suomi), Åsa Ståhl and Kristina Lindström (Ruotsi), taiteilijaduo Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen (Norja), Søren Lose (Tanska), Gunnhildur Hauksdóttir (Islanti), Patrick McGingley AKA murmer (Yhdysvallat/Viro), Linda Vigdorika & Jānis Noviks (Latvia), ´ilvinas Vi¨inskas (Liettua), taiteilijaryhmä Where Dogs Run (Venäjä) sekä Herwig Kemmerich (Saksa).

Symposium on kolmipäiväinen ja sisältää videotaide- ja performanssi-illan HIAP:in tiloissa Suomenlinnassa (31.8.), seminaarin Pohjoismaisen kulttuuripisteen tiloissa Kaisaniemessä (1.9.) ja työpajoja ja näyttelyn avajaiset performansseineen Vartiosaaressa (2.9.). Näyttely on auki 3.9.-8.10.2017 Vartiosaaressa. Lisäksi symposiumin teemoista julkaistaan artikkelikokoelma vuonna 2018.

Symposiumin tarkka ohjelma ilmoitetaan heinäkuussa. Rekisteröinti on auki 25.8.2017 saakka ja se on tarkoitettu taiteilijoille, tieteilijöille, tutkijoille ja ajattelijoille. Paikkoja on vain rajoitetusti, varmistat paikkasi ilmoittautumalla ajoissa.

Symposium toteutetaan yhteistyössä muun muassa Taiteen edistämiskeskuksen, Taideyhdistys LARU ART:in, HIAP:in, AV-Arkin, MUU ry:n, Teatterikorkeakoulun kanssa. Symposiumia ovat tukeneet Pohjoismainen kulttuuripiste, Pohjoismainen kulttuurirahasto ja Suomen kulttuurirahasto. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii läänintaiteilija Anu Miettinen.

www.nordicenviroart.org

Lisätietoja ja tiedustelut:

nordicenviroart(a)gmail.com

Anu Miettinen, läänintaiteilija, ympäristötaide
Taiteen edistämiskeskus, Helsingin päätoimipiste
p. 0295 330 806
anu.miettinen(a)taike.fi

Tapahtuman Facebook-sivu


Berlin Circus Festival suomalaisen nykysirkuksen areenana | 25.8.–3.9.2017

Berlin Circus Festival järjestetään 2017 kolmatta kertaa ja tänä vuonna teemamaa on Suomi. Suomalainen nykysirkus kattaa miltei puolet entisellä Tempelhofin lentokentällä nähtävästä festivaaliohjelmasta: mukana ovatSisus Sirkus, Race Horse Company, Clunker Cirkus ja Fauna. Festivaalille odotetaan 5000 kävijää. 
 
Saksankielisen Euroopan tarjoamiin mahdollisuuksiin tarttuu parhaillaan myös SZENEfrei, joka on Suomen Saksan-instituutin, Sirkuksen tiedotuskeskuksen, Tanssin tiedotuskeskuksen ja Esi-tystaiteen keskuksen käynnistämä hanke. 

Lehdistötiedote tästä.


Tehdasfestivaali Manifesti | 2.-17.9.2017, Turku

Turun Manillan 23. Tehdasfestivaali Manifesti järjestetään 2.-17. syyskuuta, jolloin kulttuuritehdas täyttyy nykytanssista, sirkuksesta, teatterista ja kuvataiteesta. 

Manifestin tanssiohjelmistossa nähdään Kinetic Orchestra Jarkko Mandelinin teoksella Rohkeat (2.9.), Carl Knif Companyn Friends of Dymphna (9.9.), Alpo Aaltokoski Companyn Ali & Alpo (10.9.), Tanssiteatteri Tsuumin Kake - Tiellä tähtiin (15.9.) sekä yhteisillassa Maria Nurmelan Lähempänä villiä sydäntä sekä Riku Lehtopolun ja Eero Auvisen Kätkö (16.9.). 

Festivaalilla saa ensi-iltansa 7.9. jonglööri Sakari Männistön ja tanssija Emma Listerin Make//Shift companyn Insomniac’s Fable. Sirkusta Manifestiin tuovat Kallo Collective Chameleon-teoksellaan (14.9.) sekä Cirko Aereo ja Thomas Monckton The Artist -teoksellaan (17.9.). KokoTeatterilta nähdään Sami Saikkosen ja Sonja Sorvolan esittämä Constellations (3.9.)

Manillan omista toimijoista Manifestiin osallistuvat Manillan taiteilijat Manifesti-näyttelyllään, TehdasTeatteri kahdella vierailuesityksellä sekä Jo-Jo Teatteri kantaesityksellään Kaiken se kestää.

Tehdasfestivaali Manifestin tuottaa Pro Manillasäätiö pääyhteistyökumppaninaan Aurinkobaletti.


Politics and Poetics of Water -seminaari | 20.9.2017, Kuopio

Vuoden 2017 tieteellis-taiteellinen seminaari järjestetään yhteistyössä Our Water - Conscious Land -projektin, Itä-Suomen yliopiston ja mainostoimisto Ad Kiivin kanssa. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja eri aloja edustavilta asiantuntijoilta, tutkijoilta ja taiteilijoilta, joita yhdistää kiinnostus veteen.

Seminaari järjestetäänkeskiviikkona 20.9.2017Itä-Suomen yliopiston Snellmanian pääluentosalissa (Yliopistonranta 1 E, Kuopio). 

Seminaari on maksuton kuten myös ANTI-festivaalin taiteellinen ohjelmisto! 

Lue lisää


Homo Novus, International Festival of Contemporary Theatre | 1-9 Sep 2017, Riga

Imagine, a choir enters the stage. There are professional singers there. But next to them there are visually impaired athlets, a bunch of kids, humanists and dictators, activists, refugees and victims of genoside, plants, politicians, Riga inhabitants, Tchaikovsky and artificial intelligence, deaf people, Havel and Milo¨ević. There is you. And there are artists, who appreciate art’s autonomy, do care about the world and dare to take a stand. Join Homo Novus festival and listen to the sound of this choir.

Gundega Laiviņa, Artistic Director 

www.homonovus.lv/eng


International Theater Festival (MESS) | 30 Sep – 8 Oct 2017, Sarajevo

The International Theater Festival (MESS) was first created in 1960 under the name, Festival malih eksperimentalnih scena Jugoslavije (Festival of Small and Experimental Scenes of Yugoslavia. It was launched by Jurislav Korjenić, a theater visionary and enthusiast.

MESS was held even during the Siege of Sarajevo and, among their many other performances, the festival team put on the cult show, "Waiting for Godot", which was directed by Susan Sontag in 1993 in Sarajevo.

The festival itself is actually comprised of several different programs: World MESS is dedicated to plays from other continents; Mittel Europe MESS brings performances from Southeastern, Southern and Eastern Europe; Children MESS is intended for youngsters and Future MESS continues the tradition of the Festival of Small and Experimental Scenes by presenting the works of young and innovative theater professionals.

There is also MESS OFF, which features a concert program and exhibitions, as well as MESS Workshops, which make contributions toward the education of young theater artists from BiH and the region.

Today MESS is the most prominent theater festival in Southeastern Europe and it’s the reason why so many international theater stars come to Sarajevo every year in early autumn.

More information

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Alfred Kordelinin säätiö | haku 31.8.2017 mennessä

Alfred Kordelinin säätiö tukee apurahoin ja palkinnoin tieteitä, kirjallisuutta, taiteita ja kansanvalistusta. Hakuajat ovat vuosittain elo- ja tammikuussa. 

Säätiö myöntää ensisijaisesti henkilökohtaisia 12. ja 6. kuukauden mittaisia 24 000 ja 12 000 euron suuruisia työskentelyapurahoja tieteeseen, kirjallisuuteen, taiteeseen ja kansanvalistukseen. Työryhmille ja yhteisöille voidaan myöntää enintään vuoden mittaisia ja enintään 30 000 suuruisia hankeapurahoja. 

Lisätietoa


Koneen Säätiön apurahat | hakuaika 1.-15.9.2017

Koneen Säätiön tavoitteena on luoda edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille. Painotamme uutta luovia, uudenlaisia yhdistelmiä sisältäviä ja marginaalejakin hankkeita. Monialaisuus ja alojen välisten rajojen ylittäminen ovat meille tärkeitä. 

Apurahaa voi hakea: 

 • tieteelliseen ja/tai taiteelliseen työskentelyyn 
 • tieteellisen ja/tai taiteellisen työn edistämiseen (esimerkiksi alaa kehittävä hanke) 
 • tieteelliseen tutkimukseen ja/tai taiteellisen työhön pohjautuvaan työhön (esimerkiksi tieteen ja taiteen saattaminen erilaisille yleisöille)
 • apurahoja voidaan myöntää myös muuhun kulttuurityöhön. 

Tuettava tutkimus voi olla humanistista, taiteellista, yhteiskuntatieteellistä tai ympäristöntutkimusta tai monialaista tutkimusta. Kannustamme myös monialaisiin tiedettä ja taidetta yhdistäviin hankkeisiin. 

Vuosittaisen apurahahaun yhteydessä järjestetään myös kaksi teemahakua. Naapuridialogit-teemahaussa kysytään miten naapurit kommunikoivat ja pyrkivät dialogiin huolimatta vaikkapa kielellisistä, kulttuurisista, taloudellisista tai uskonnollisista eroista. Ekologiset kompensaatiot yhteiskunnassa ja kulttuurissa -teemahaun tavoitteena on pureutua ekologisiin kompensaatioihin useamman tieteenalan ja taiteen yhteistyöllä. 

Apurahaa haetaan Koneen Säätiön hakemusten verkkopalvelussa. Hakemus on lähetettävä 15.9.2017 klo 16 (Suomen aikaa) mennessä. Huomaathan, että hakemusten määräaika on aiemmasta poiketen jo syyskuun puolessa välissä. Lue myös muista apurahahaun muutoksista. 
Tarkempia ohjeita hakemisesta löytyy ohjeista Apurahan hakijalle.

Taiteilijat voivat hakea Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiin 1.8.–15.8.2017. Lue lisää.

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Ammattiteatteri – kiinnostaako uusi kotimainen näytelmä? Hae UNO-verkostoon

Haluatteko mukaan Uuden näytelmän ohjelman (UNO) verkostoon 2018?

Uuden näytelmän ohjelman vuoden 2018 verkostoa aletaan koota syksyllä. Kartoitamme nyt uusien teattereiden kiinnostusta osallistua verkostoon vuoden 2018 alusta.

Uuden näytelmän ohjelma UNO on Teatteri 2.0:n vuonna 2016 käynnistämä monivuotinen hanke, jonka pilottivuosi on parhaillaan käynnissä. Tavoitteenamme on UNOn avulla synnyttää uudesta suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta vertaansa vailla oleva ilmiö kansallisesti ja kansainvälisesti. Haluamme edistää uuden suomalaisen näytelmän esittämistä ympäri Suomen ja laajentaa sen yleisöpohjaa. Tarjoamme hyville ammattinäytelmäkirjailijoille mahdollisuuden kehittyä vieläkin paremmiksi ohjaamalla heidän työskentelyynsä lisää resursseja.  

Luomme alustan, jossa ammattiteatterit voivat yhdessä kehittää uuteen näytelmään liittyvää osaamistaan ja tuotantokäytäntöjään. UNOssa on kyse tinkimättömästä taiteellisesta laadusta, ammatillisesta kehittymisestä sekä halusta toimia yhdessä muiden kanssa. Toiminta rakentuu erilaisten toimijoiden ja tekijöiden väliselle avoimelle dialogille.

UNOn toiminta koostuu kolmesta toisiinsa limittyvästä osa-alueesta: ammattinäytelmäkirjailijoiden KIRJOITTAJAOHJELMISTA, ammattiteattereiden ja muiden teatterialan toimijoiden VERKOSTOSTA sekä uuden näytelmän NÄYTTÄMÖSTÄ.   

UNOssa työskentelevät näytelmäkirjailijat valitaan vuosittain järjestettävällä avoimella haulla. 2017 Residenssi-ohjelmassa työskentelevät Marko Järvikallas, Marie Kajava ja Salla Viikka, Hautomo-ohjelmassa Asko Jaakonaho sekä Eeva Turunen. 2018 Residenssissä aloittavat Sofia Aminoff, Okko Leo ja Veikko Nuutinen. Joukkoa täydentävät kaksi Hautomo-kirjailijaa valitaan lokakuussa.

UNO-verkosto

Vuonna 2017 UNO-verkostoon kuuluu 20 ammattiteatteria ja 9 muuta alan toimijaa. Kaikki verkoston toimijat osallistuvat UNOn rahoittamiseen teatterin budjetin suuruuden mukaan määräytyvällä omarahoitusosuudella (2017: 350–3000 euroa/teatteri).  
 
Verkostossa mukana olevat teatterit jakaantuvat aktiivisemmin mukana toimiviin YDINTEATTEREIHIN sekä toimintaan rajallisemmin resurssein osallistuviin JÄSENTEATTEREIHIN. Vain Ydinteattereiden määrä on rajattu – joukko päätetään teattereiden osallistumismahdollisuuksien ja yhteisten intressien pohjalta. Vuoden 2018 verkoston kokoonpano vahvistetaan lokakuun loppuun mennessä.  

Uuden näytelmän ohjelman suunnitelmat vuodelle 2018 laaditaan syksyllä 2017 pilotoinnin kokemusten pohjalta. Lisätietoa Uuden näytelmän ohjelmasta sekä osviittaa verkoston tulevasta toiminnasta saa vuoden 2017 toiminnan pohjalta, josta lisätietoa www.teatterikaksipistenolla.fi/uno.

Lisätiedot

Saara Rautavuoma, toiminnanjohtaja, Teatteri 2.0 // UNO
p. 050 302 0706 | saara(a)teatterikaksipistenolla.fi 

Heräsikö kiinnostus – vastaa kyselyyn 15.8. mennessä

Mikäli teatterillanne on alustavaa kiinnostusta osallistua UNOn verkostoon, vastatkaa oheisen linkin takaa löytyvään kyselyyn mielellään mahdollisimman pian, mutta kuitenkin viimeistään tiistain 15.8. aikana.  

Linkki kyselyyn

Kyselyyn vastaaminen ei vielä tarkoita sitoumusta verkostoon vaan sen tarkoituksena on kartoittaa teattereiden osallistumishalukkuutta, erityisiä kiinnostuksen kohteita sekä uuteen näytelmäkirjallisuuteen liittyviä toiveita ja tarpeita. Tietojen pohjalta kaikkien kiinnostuneiden teattereiden kanssa käydään yhteistyökeskustelut (tapaaminen / puhelimitse) mahdollisesta verkostoon osallistumisesta.  

Mikäli ilmaiset kiinnostuksesta osallistua verkostoon, UNO ottaa teatteriinne yhteyttä elokuun aikana keskustelun jatkamiseksi.

UNO teatterikesässä – tule kuulemaan suunnitelmista, sovi tapaaminen

Tervetuloa kuulemaan lisää UNOn pilottivuodesta ja ohjelman näytelmäkirjailijoista sekä keskustelemaan UNOn tekijöiden kanssa tulevista suunnitelmista. Kaikille avoin infotilaisuus järjestetään Teatterikesässä torstaina 10.8. klo 11.30-12.30 Telakalla (2. Krs). 

UNOn tekijöitä on myös mahdollista tavata Teatterikesän aikana Tampereella, yhteistyötapaaminen voidaan siis tarvittaessa sopia jo heti elokuun alkuun.


Saaren kartanon residenssi | haku 15.8.2017 mennessä

Koneen Säätiön ylläpitämän Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssin tehtävänä on tarjota eri alojen taiteilijoille ja tutkijoille rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka. 

Residenssipaikkaa voi hakea taiteelliseen työskentelyyn tai taiteellisen työn edistämiseen. Etusijalla ovat monialaiset, uudet, marginaalisia tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet. 

Kevät, syksy ja talvi on varattu taiteilijoiden itsenäiseen työskentelyyn neljässä kahden kuukauden mittaisessa jaksossa, ja kesä toukokuusta elokuuhun on intensiivistä ryhmien työskentelyaikaa. Kevään ja syksyn aikana residenssivieraita on yleensä 8 kerrallaan neljän eri jakson aikana, ja kesällä kaikki tilat oli varattu ryhmille. Lisäksi yksilöresidenssien aikana kartanolla työskentelee Saaren kartanon kutsutaiteilija syyskuusta huhtikuun loppuun. Yksilöresidenssipaikkaan sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha. Ryhmät voivat hakea tukea matka- ja elinkustannuksiin residenssikauden ajaksi. 

Residenssihakulomaketta on uudistettu, jotta residenssihakemuksen tekeminen olisi hakijalle selkeämpää. Lisäksi uudistus sujuvoittaa hakemusten käsittelyprosessia. Hakija ei enää valitse omaa taiteenalaansa, vaan sen, minkä alan asiantuntijan hän haluaa arvioivan hakemuksensa. Yksilöresidenssin kuukausiapurahoissa otetaan käyttöön kolme apurahan tasoa. 

Residenssipaikkaa voi hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset taiteilijat, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö) taiteelliseen työskentelyyn ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanossa.  

Tietoa residenssihausta saa mielellään levittää eteenpäin. 

Lue lisää uudistuksesta verkkosivuiltamme


Näytelmäkirjailijoille avoin haku UNO:n Hautomoon | hakuaika 1.8.-18.8.2017

Teatteri 2.0:n käynnistämän Uuden näytelmän ohjelman (UNO) seuraava avoin kirjoittajahaku järjestetään elokuussa 2017. Haussa etsitään kahta (2) ammattinäytelmäkirjailijauransa alkuvaiheessa olevaa kirjoittajaan vuoden 2018 kestävään Hautomo-ohjelmaan. 

UNO etsii omaäänisiä ja kunnianhimoisia tekijöitä, joilla on halua kehittyä taiteilijoina ja paloa päästä ammatillisesti eteenpäin. Valinnoissa painotetaan omaperäistä ja kiinnostavaa, rohkeaan itsenäiseen ajatteluun perustuvaa taiteellista ideaa, kirjoittajan aiempien näyttöjen osoittamaa vahvaa taiteellista näkemystä ja potentiaalia sekä motivaatiota osallistua aktiivisesti ohjelman toimintaan. Hautomo on tarkoitettu kirjoittajille, joilla on jo jonkin verran kokemusta näytelmän kirjoittamisesta tai muuta näyttöä ammattikirjailijana toimimisesta. UNO tähtää näytelmäkirjallisuuden kehittämiseen; haemme siis kirjailijoita, jotka haluavat keskittyä nimenomaan näytelmän kirjoittamiseen.

UNOn kirjoittajaohjelmissa tuetaan näytelmäkirjailijoiden työskentelyä ja taiteellista kehittymistä. Toiminnan avulla edistetään kirjoittajien ja heidän näytelmiensä kanssa työskentelevien taiteilijoiden sekä niitä tuottavien teattereiden välistä yhteistyötä. Hautomo-kirjailijat toimivat yhteistyössä UNOn dramaturgin ja Residenssi-kirjailijoiden kanssa.

Haku Hautomoon on käynnissä 1.8.–18.8.2017. Valinnat tehdään kahdessa vaiheessa: esikarsinta tehdään syyskuussa ja lopulliset valinnat varmistuvat lokakuun alussa. 

Lisätiedot kirjoittajaohjelmista, hakukriteerit, valintaperusteet sekä tarkemmat hakuohjeet

Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Teatteri 2.0:n käynnistämän Uuden näytelmän ohjelman tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. UNO on eri toimijoiden yhteinen alusta suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi.

Kirjoittajaohjelmien lisäksi Uuden näytelmän ohjelmassa toimii yhteensä 20 teatteria ja 9 muuta alan toimijaa kokoava Verkosto. UNOlla on myös oma Näyttämö, joka kokoaa yhteen kaiken yleisölle suunnatun toiminnan. Uuden näytelmän ohjelmaa rahoittavat Koneen säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Verkoston toimijat sekä Teatteri 2.0. 

Lisätietoa 

UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja
Saara Rautavuoma | p. 050 302 0706 | saara(a)teatterikaksipistenolla.fi


Taidetestaajat etsivät käyntikohteita | haku 25.8.2017 mennessä

Taidetestaajat etsii eri puolilta Suomea vierailukohteita lukuvuodeksi 2018–2019. Hanke tarjoaa kolmena lukuvuonna kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille kaksi ikimuistoista taide-elämystä. Nuorten testattavaksi voi ehdottaa mitä tahansa taidelajia. Tavallinen museokierros tai näytelmä ei kuitenkaan riitä, vaan organisaatioilta odotetaan vieraanvaraisuutta sekä huolella suunniteltua ja osallistavaa kokonaisuutta.

Taidetestaajien kohteiden valinnassa painotetaan sekä taiteellista laatua että innovatiivista, nuorille suunnattua yleisötyötä. Millaista kahdeksasluokkalaisten mielestä on laadukas ja kiinnostava taide? Millainen on jännittävä, kiehtova ja riemastuttava taide-elämys?

Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorten kulttuurihanke. Kahdeksasluokkalaisia ja heidän opettajiaan on yhteensä yli 60 000. Jokainen luokka tekee kaksi taidekäyntiä, joten vierailujen kokonaismäärä vuoden aikana on jopa 120 000. Toisen vierailuistaan koululaiset tekevät lähialueen kohteeseen, joten organisaation on pystyttävä vastaanottamaan merkittävä osa oman maakuntansa kahdeksasluokkalaisista. Toiselle vierailulle nuoret matkustavat Helsinkiin – tai pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen.

Suurhanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, joka haluaa tarjota mieleenpainuvia kulttuurikokemuksia tasa-arvoisesti kaikille nuorille. Sen vuoksi hakijoilta kysytään muun muassa vierailukohteen esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Hanke on kolmivuotinen, ja sen rahoituksesta vastaavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Jokaisen lukuvuoden käyntikohteista järjestetään erillinen haku. Ensimmäiset nuorten taidetestaajien vierailut on jo sovittu syksyksi 2017.

Lukuvuoden 2018–2019 vierailukohteiden hakuaika on 1.–25.8.2017. Sähköinen hakulomake täytetään osoitteessa www.skr.fi. Hakija esittelee lomakkeella työsuunnitelmansa, johon kuuluvat myös etkot ja jatkot. Lomakkeella kysytään lisäksi muun muassa yleisön vähimmäis- ja enimmäismäärä, jolla hakija voi osallistua Taidetestaajiin.

Tarvitessanne voitte pyytää apua suunnittelutyöhön oman maakuntanne Taidetestaajataluekoordinaattorilta. Yhteystiedot ovat osoitteessa www.taidetestaajat.fi. Sivustolla on myös lisäohjeita hakijoille.

Haun tulokset julkistetaan viimeistään 2.10.2017.

Lisätiedot:
Taidetestaajat-hankkeen vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen / Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, puh. 044 978 4893, etunimi.sukunimi@taidetestaajat.fi
Erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio / Suomen Kulttuurirahasto, etunimi.sukunimi@skr.fi
Projektiasiamies Sonja Ollas-Airinen / Svenska kulturfonden, etunimi.sukunimi@kulturfonden.fi


UrbanApan avoin haku | haku 25.8.2017 mennessä  

UrbanApa is BACK!

UrbanApa palaa lokakuussa Ateneumiin. Etsimme jälleen joukkoomme taiteilijoita ja tekijöitä, esityksiä, esityskonsepteja, koreografisia käyttöliittymiä, demoja, work in progress – teoksia, sooloja, ryhmäbiisejä ja palopuheita, pientä ja suurta. Tämän syksyn temaattisena maisemana toimii "Possible and impossible futures". Millaisia mahdollisuuksia, ulottuvuuksia, tarpeita tai ehdotuksia teema ja museokonteksti tarjoavat?

HALUATKO MUKAAN? 

Lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen sonya(a)urbanapa.fi 25.8.2017 mennessä. Tarkemmat hakuohjeet!


Tuotanto- ja vierailuhaku 2018 ja 2019, Teatteri Jurkka | haku 31.8.2017 mennessä

Teatteri Jurkka hakee syksylle 2018 ja vuodelle 2019 klassikkopohjaisia osa- ja yhteistuotantoja sekä vierailuesityksiä

Syyskaudesta 2018 alkaen Jurkan ohjelmiston laajasti ymmärrettävä yläotsikko on klassikko.

Jurkassa klassikoksi mielletään esimerkiksi menestyksekäs ja laajasti tunnettu näytelmä, romaanin, kaunokirjallisuuden tai elokuvan pohjalta tehty näyttämösovitus sekä varjoon tai unohduksiin jäänyt kulttiteos.  Jurkassa klassikon ei tarvitse olla ilmiasultaan perinteinen tai klassinen epookki, eikä sitä liioin ole pakko sijoittaa nykyaikaan. 

Haluamme iloisesti venyttää klassikko-käsitteen rajoja ja suhtaudumme avoimesti myös yllättäviin ja ennalta-arvaamattomiin klassikon määritelmiin ja tuotantoideoihin. Henkilökohtainen suhde ehdottamaanne materiaaliin ja aiheen kirkkaus on meille tärkeää.

Kerro tuotantohakemuksessasi tarkemmin, miten haluat ehdottamaasi klassikkomateriaalia käsitellä tai sovittaa, miten ehdottamasi materiaali on ymmärrettävissä klassikoksi ja miksi on merkittävää tehdä juuri tämä klassikko nyt. Tärkeää on myös kertoa siitä mitä aihetta tai ilmiötä haluat klassikossasi käsitellä.

Mitä tarjoamme:

- tapauskohtaisesti päätettävä esitysmäärä syksyn 2018, kevään 2019 tai syksyn 2019 ohjelmistossa

- esitystilat ja -tekniikka

- viestintä ja markkinointi osana Jurkan ohjelmistoa, etenkin Jurkan omissa materiaaleissa/ viestintäkanavilla

- lipunmyynti 

- tuotannon lopullisen toteutuksen suunnittelu yhdessä Jurkan tuotantotiimin kanssa

- tuotanto-osuus tai vierailupalkkio valituille esityksille     

Haku on avoinna kaikille taidealan ammattilaisille 31.8.2017 saakka.

Lisätietoa


Taiteilijaresidenssi: Akiyoshidai International Art Village, Japani | haku 21.9.2017 mennessä

Akiyoshidai International Art Village (AIAV) ja Suomen Japanin Instituutti (SJI) julistavat haettavaksi suomalaiselle taiteilijalle tarkoitetun residenssijakson ajalle 14. tammikuuta – 9. maaliskuuta 2018. Residenssijakso on osa AIAV:n ja SJI:n kahdenvälistä residenssisopimusta.

Akiyoshidai International Art Villagen residenssi tarjoaa työskentelytiloja visuaalisten ja esittävien alojen taiteilijoille. Kyseinen residenssijakso koskee yhtä taiteilijaa tai yhtä maksimissaan kahden hengen ryhmää.

Residenssi sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Honsun saaren eteläosassa, noin 50 kilometrin päässä Yamaguchin kaupungista. Alue on tunnettu karskimaamuodostelmista ja Akiyoshidain luolasta. Lähimmät palvelut ovat noin viiden kilometrin etäisyydellä residenssistä.

Lisätietoa


Open call: Harbour for Cultures project | deadline 10 Sep 2017

After the presentation at the 2017 CEI Venice Forum for Contemporary Art Curators, the H/C - Harbour for Cultures project develops into a longer term and process oriented activity between art and urban issues. A two-year research work will be made up of curatorial workshops and meetings, in-depth studies, art exhibitions, multidisciplinary events based on focused questionnaires.
 
Now in view of preparing the Second Forum Session in Trieste (Oct.-Nov., 2017) Trieste Contemporanea launches an open call and invites art curators, artists, experts from other disciplines and free-thinkers to imagine an Harbour for Cultures and submit their own answers to the six questions below.  
The most genuinely innovative and provocative thinking collected by this call will feature in a publication/outcome of the whole project. (read more about Harbour for Cultures)
 
1.  What would make you feel “arriving home” at an H/C?
2.  What kind of “goods” would you bring to an H/C?
3.  Which kind of “profit” would be useful for you in order to be part of / to contribute to the H/C?
4.  How could you “ensure” your culture, while also enriching it at an H/C?
5.  How could your risk-taking enhance an H/C?
6.  How could you produce “social capital” within the framework of an H/C?  
>  other (your ideas and comments on the topic, crucial or imaginative)    
 
Please send your text (per question: max 500 words) to this email address by the deadline of September 10, 2017. Please also include 5 H/C key words, emblematic or particularly meaningful to you, and a brief biography (50 words).

info(a)triestecontemporanea.it


Open call: LMDP Festival  | deadline 21 Sep 2017

Between November and December 2017, Kyber Teatro organises in Cagliari (Italy) the Fourth Edition of International Theatre, Art and New Technologies Festival “Le meraviglie del Possibile”.

LMDP Festival is the first of this kind in the whole Italy. It's aim is to promote the interrelation between artistic and technological languages. The Kyber Teatro – spin off of L’Aquilone di Viviana theatre company, creator and manager of the Festival, addresses to Italian and International artists an Open Call to submit their projects about “Interaction between arts and technology”.

More information


Actors of Urban Change | deadline 22 Sep 2017

Actors of Urban Change aims to achieve sustainable and participatory urban development through cultural activities. This is carried out by strengthening the competencies for cross-sector collaboration among actors from the cultural, public and private sectors. Through local projects, an international qualification program, Europe-wide exchange and individual coaching, our participants put those skills into practice. Actors of Urban Change is a program by Robert Bosch Stiftung in cooperation with MitOst e.V. Following on from two previous program rounds (2013-15 and 2015-17), this is the call for the third program round. 

More information

KOULUTUKSIA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Näyttelijäsoveltamo -koulutuskokonaisuus | haku 31.8.2017 mennessä

Näyttelijäsoveltamo -koulutuskokonaisuus antaa mahdollisuuden astua ulos mustasta laatikosta ja kohdata ihminen omassa ympäristössään.  
 
Tuo intohimosi ja asiantuntemuksesi – me tarjoamme keinot ja menetelmät mm. yhteiskunnallisten aiheiden työstämiseen, erilaisten projektien suunnitteluun ja toteuttamiseen, asiakasymmärrykseen sekä näyttelijäntyön uusiin mahdollisuuksiin ja ansaintamalleihin.
 
Jokainen osallistuja suunnittelee ja toteuttaa oman projektinsa jossakin itseään kiinnostavassa ympäristössä. Autamme järjestämään työharjoittelupaikkoja ja asiakaskontakteja mahdollisuuksien mukaan.  
 
Koulutuskokonaisuus käsittää  
• 12 lähijaksoa tammikuusta 2018 tammikuuhun 2019.

Lisätietoa

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Esiintyvä ruumis koreografiassa, Tampereen yliopisto, Näty | hakuaika 15.-22.8.2017

Teatterityön tutkinto-ohjelma avaa syksyllä mahdollisuuden osallistua maisterikoulutusohjelman syventävien opintojen erityiskurssille. 

Opintojaksolla työskennellään liikelähtöisten kompositiotradition mukaisten pienten tanssiteosten kanssa. Keskiössä on esiintyjän tanssitekninen ja liike-ilmaisullinen harjoittelu suhteessa tanssiteokseen, sekä erityisesti musiikkiin. Tavoitteena on, että opintojakson aikana opiskelija hahmottaa pienen tanssiteoksen taiteelliset lähtökohdat ja tyylin viitekehyksen, sekä osaa kantaa tanssijana roolinsa teoksen merkitysmaailman rakentumisessa. Opiskelija ymmärtää kehon ja koreografisen liikkeen tilallisuutta ja niiden dynaamista vaihtelua, ajan, keston sekä musiikin ja tanssin suhteita. 

Jaksolla työskennellään yhdessä teatterityön tutkinto-ohjelman neljännen opintovuoden näyttelijäopiskelijoiden kanssa ja mukana on ammattimuusikko. Kurssin vastaavana opettajana toimii yliopistonlehtori Samuli Nordberg. 

Opetus on syventävien opintojen tasoista (teatterityön maisteritutkinto) ja haastavaa. Jakson suorittaminen soveltuu parhaiten henkilölle, jolla on jo perustutkinnon lisäksi kokemusta ammattikentältä ja joka hakee jakson suorittamisella esim. työhön liittyviä lisävalmiuksia.   

Ajoitus:  

Viikko 39 ma 25.9.–pe 29.9. klo 13.15–17.00
Viikko 40 ma 2.10.–pe 6.10. klo 13.15–17.00
Viikko 41 ma 9.10.–pe 13.10. klo 13.15–17.00 sekä tanssiesitys viikolla 41  

Haku: 

Hakuaika 15.08.2017–22.08.2017 
Haetaan avoimen yliopiston hakulomakkeella. Opintojaksolle valitaan opiskelijat motivaatiokirjeen ja haastattelun perusteella. 

Toimita motivaatiokirje ja todistus opinnoista ja/tai curriculum vitae osoitteseen: teija.huikka(a)staff.uta.fi  

(Opiskelijamäärää on rajoitettu, kurssille otetaan enintään 4 opiskelijaa avoimen haun kautta. Haku päättyy 22.8.2017.) 

Lisätietoja:
TaY avoin yliopisto: https://www10.uta.fi/avoimentarjonta/kokonaisuus?id=7990
TaY opetusohjelma: https://www10.uta.fi/opas/opetusohjelma/marjapuuro.htm?id=37203


Työpaja: Miimi kiinalaisessa teatterissa| ilmoittaudu 21.8.2017 mennessä

MetaWORKSHOP: Miimi kiinalaisessa teatterissa 26.-27.8.2017

KOHDERYHMÄ 

Esittävän taiteen ammattilaiset, ammattiin opiskelijat tai jo pitkään harrastaneet.

KURSSIKUVAUS 

Kurssilla tutustutaan miimin käyttöön perinteisessä kiinalaisessa teatterissa, peking oopperassa. Tyylissä ei keskitytä niinkään realistisen illuusion luomiseen vaan luodaan miimikohtauksesta eräänlainen tanssillinen numero, joka sisältää taitoa vaativia virtuoosisia elementtejä. Estetiikka on saanut paljon vaikutteita kiinalaisista kamppailulajeista. 

Kahden päivän aikana harjoitellaan perusliikkumista, taito-osioita, rytmin rakenteita sekä tilan käyttöä koreografisesta näkökulmasta.

OPETTAJA 

Antti Silvennoinen on valmistunut 2007 Vaasan fyysisen teatterin koulusta. Lisäksi opintoja 2005 lähtien Kiinan kansallisessta teatteri-akatemiassa. Johtaa omaa fyysiseen teatteriin ja erityisesti kiinalaiseen teatteriin erikoistunutta Wusheng Company- ryhmää. 

Opettanut mm. akrobatiaa, näyttämötaistelua sekä kiinalaista teatteria Vaasan fyysisen teatterin koulussa ja Teatterikorkeakoulussa (2012 lähtien)

AIKA: La ja su klo: 10-17:00 (sisältää 1h ruokapaussin) 
KURSSIN HINTA: 120 ¤ (Sisältää 12h opetusta)

Ilmoittautuminen ja lisätiedot


Runoilmaisukurssi Lohtu, Turku | ilmoittaudu 13.9.2017 mennessä

26 tuntia (ot)
23.9.2017-12.11.2017 klo 12.00-14.30
Kurssipäivät lauantaisin, esitykset osana kurssia lauantaina 11.11. klo 17.00 ja sunnuntaina 12.11. klo 17.00. Ilmoittautumiset viimeistään: 13.9.2017

Kurssilla makustellaan lohdusta syntynyttä lyriikkaa. Lohtulyriikkaa peilataan minuuteen ja tekstin kokijoihin. Kurssilla uppoudutaan tekstien uumeniin ja ammennetaan sieltä näkemyksiä, sekä persoonaan peilautuvia kokemuksia, niin iloisia kuin suruisiakin. Kurssilla perehdytään yhdessä myös runouden alatekstiin. Pääpaino on runoilmaisun opettelussa ja kurssi on keskusteleva sekä vapaamuotoinen.

Kurssin tavoitteena on valmistaa suositulle Varsinais-Suomen runoviikolle 2017 esitys, missä jokainen kurssilainen esiintyy. Runoviikon teemana on tänä vuonna ”Runo & Valta”. Kurssilaiset saavat valita itse yhden mieluisan tekstin esitettäväkseen, lopun esitettävän materiaalin valitsee kouluttaja. Teksteihin perehtyminen myös kotona on hyödyllistä ja jokaiselle kurssitapaamiselle osallistuminen suotavaa. Kurssitilana ja esityspaikkana toimii Manillan tunnelmallinen tehdaskiinteistö Köysisali Turussa (Itäinen Rantakatu 64), minne on hyvät esteettömät kulkuyhteydet.

Kurssilla vierailee äänenkäytön hallintaa opettava Leena Kotka.

Aikaisempaa kokemusta runouden esittämisestä tai runoudesta ei tarvitse olla. Vain ripaus mielenkiintoa riittää. Tervetuloa ennestään tuntemattomat ja tututkin tuttavuudet matkalle runouden maailmaan!

Kouluttaja: Teatteriohjaaja Mikko Rantanen (dramagun.nettisivu.org)
Kurssimaksu 167¤
Järj. TSL Turku

Ilmoittautumiset TSL-toimistoon:

TSL
Itäinen Rantakatu 64
20810 TURKU
0400 569 363
tsl.turku(a)tslturku.fi


Immersiivisen teatterin työpaja | 22.-24.9.2017, Helsinki

Työpaja opettaa immersiivisten ja osallistavien esitysten teoriaa ja erityisesti käytäntöä. Immersiiviset esitykset käsitetään usein esityksinä, jotka upottavat katsojan teoksen näyttämökuvaan, mutta laajemmin ymmärrettynä ne tarkoittavat esityksiä, jotka haastavat esitysten perinteisen katsoja-aseman. Osallistavat esitykset tarkoittavat laajaa kirjoa esityksiä, jotka käyttävät mm. pelisuunnittelun ja aktivismin keinoja laajentamaan perinteistä esityskäsitystä. Työpaja keskittyy immersiivisten ja osallistavien esitysten suunnitteluun ja erityisesti niissä tapahtuvaan esiintymiseen.

Työpajassa opit

 • Ottamaan esityksen kontekstin konkreettisesti osaksi taiteellista työskentelyä
 • Osallistavien esitysten poliittisia ulottuvuuksia
 • Pelisuunnittelua ja osallistamisen mekanismeja esittävissä taiteissa
 • Intimiteetin ja sen rajojen neuvottelua
 • Moniaistisen esiintymisen tekniikkaa suhteessa osallistujaan
 • Aistimaan ja ymmärtämään esityksen ympäristön merkityksenluojana ja itsenäisenä toimijana

Keille: Työpaja on suunnattu erityisesti esittävän taiteen ammattilaisille ja opiskelijoille.

Mikäli et kuulu näihin lähetä ennen ilmoittautumistasi lyhyt motivaatiokirje osoitteeseen sami(a)centerforeverything.com

ILMOITTAUTUMINEN JA MAKSU: Molemmat tapahtuvat suoraan Kaiken keskuksen verkkokaupassa osoitteessa holvi.com/shop/everything

AIKA JA PAIKKA: Pe 22. 9 klo 17.30 – 22, la 23. 9. Klo 13.30 – 17.30 ja su 24. 9 klo 13.30 – 17.30 Eskus – Esitystaiteen keskus, Puhdistamo (rakennus nro 6) 2. krs. Kaasutehtaankatu 1/33.

HINTA: 75 ¤

OPETTAJA: Sami Henrik Haapala on näyttelijä FIA, tanssija, esitystaiteilija, antropologi ja dj. Hän on tuottanut, ohjannut ja esiintynyt lähes 20 vuoden ajan sekä instituutioissa että vapaalla kentällä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän tekee parhaillaan taiteellista väitöskirjaa Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun aiheenaan immersiiviset (’upottavat’) ja osallistavat esitykset. Hän on Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja.

www.samihenrik.me

MUITA ILMOITUKSIA

Kysely taiteilijoiden toimeentulosta

Hei taiteilija!
 
Onko toimeentulosi ollut uhattuna viime aikoina? Oletko joutunut sanomaan ei, kun sinulle on tarjottu töitä? Onko harjoittelusi katsottu työnteoksi vai onko sinun nähty toimivan jopa yrittäjänä?

Taiteen edistämiskeskus järjestää 14.11.2017 Jyväskylässä tilaisuuden, jossa pyritään ratkomaan taiteellisen työn kannustinloukkuja. Mukaan ratkontatyöhön on kutsuttu ministeriöstä, TE-toimistosta, Kelasta, ammattiliitosta, työttömyyskassasta ja osuuskunnasta. Tapahtuman tarkka aikataulu ja striimaus tarkentuvat myöhemmin.
 
Keräämme tilaisuuteen taustamateriaalia kyselyllä, joka löytyy osoitteesta:https://www.webropolsurveys.com/S/6E4B1EDFFD227153.par . Toivomme nyt, että kävisitte täyttämässä kyselyn, jotta saamme realistisia tapausesimerkkejä tapahtumaan. Vastaukset käsitellään anonyymisti, eikä tapahtumassa viitata suoraan henkilöön. Vastausaikaa on 15.9. saakka.

Lisätietoja kyselystä ja tapahtumasta antavat:

läänintaiteilijat

Vesa Plath, vesa.plath(a)taike.fi
Hans-Peter Schütt, hans-peter.schutt(a)taike.fi
Pauliina Lapio, pauliina.lapio(a)taike.fi


Kulttuuritoimija, kommentoi saavutettavuusdirektiivin valmistelua 29.8.2017 mennessä

Suomessa valmistellaan parhaillaan kansallista lainsäädäntöä liittyen EU-direktiiviin julkisen sektorin elinten verkkosivustojen saavutettavuudesta. Myös kulttuurikentältä toivotaan kommentteja lainsäädäntöä valmistelevan työryhmän väliraporttiin.

Direktiivi koskee kulttuurialaa yhtä lailla kuin muitakin aloja, kyseessä on yhteinen asia. Tarkoitus on kehittää verkkopalveluja saavutettavammaksi. Kommentoikaa väliraporttia siis rohkeasti! Kuka tahansa voi lähettää kommentteja, palautekyselyä ei ole kohdennettu vain direktiivin piirissä oleville toimijoille.

Valtiovarainministeriö asetti 31.1.2017 työryhmän valmistelemaan Euroopan unionin ja neuvoston direktiivin julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta kansallista toimeenpanoa. Työryhmä on kevään aikana valmistellut väliraporttiluonnoksen, jossa on työryhmän esitys saavutettavuuden kansallisen sääntelyn linjauksista. Väliraportti on ladattavissa Kuntaliiton sivuilta.

Varsinainen hallituksen esitys on tarkoitus laatia väliraportin linjausten pohjalta. Hallituksen esityksestä tullaan järjestämään sen valmisteluun kuuluva lausuntokierros arviolta alkuvuodesta 2018. Hallituksen esitys kansallisesta saavutettavuussääntelystä on tarkoitus käsitellä eduskunnassa kevätistuntokaudella 2018.

Toivottavasti mahdollisimman moni kulttuuritoimija kommentoisi väliraporttiluonnosta tämän verkkokyselyn kautta viimeistään 29.8.2017. Verkkokysely (Webropol). Kysymys on palautekierroksesta, ei varsinaisesta lausuntokierroksesta. Palautteet otetaan huomioon syksyllä työryhmän jatkaessa työskentelyä ja hallituksen esityksen valmistelua.

Lisätietoja väliraporttiluonnoksesta tai työryhmän työskentelystä antavat:

Työryhmän puheenjohtaja, erityisasiantuntija Markus Rahkola, valtiovarainministeriö, markus.rahkola(a)vm.fi
Erityisasiantuntija Tomi Voutilainen, tomi.voutilainen(a)vm.fi
Hankekoordinaattori Sanna Juutinen, sanna.juutinen(a)vm.fi


twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi