14.03.2019

TINFO-tiedote 10 / 14.3.2019
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Minna Canth – artivisti haastaa. Ekologisen kestävyyshaasteen edessä Canthin kautta paikallisuus, ylirajaisuus ja kansainvälisyys avautuvat uudesta näkökulmasta.

MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄ 27.3.2019

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Minna Canth – artivisti haastaa

Minna Canth, elävä ikoni, aikalaisemme. 175-juhlinta ilahduttaa ympäröivään todellisuuteen ja nykyhetkeen katsovilla puheenvuoroillaan. Ei imperfektiä, vaan preesensiä ja futuuria. Näin tehdään oikeutta sivistyneelle, ennakkoluulottomalle ja uteliaalle taiteen ja aktivismin yhdistäneelle artivistille: radikaalille yhteiskuntakriitikolle, kirjoittajalle ja keskustelijalle.

Jälkifossiilisen ajan murroksessa Canth heittää draamalle, teatterille ja esitystaiteelle ajankohtaisvaateen vastuuntunnosta, myötätunnosta, kriittisestä katseesta, taistelutahdosta. Canth ei ole sivustaseuraaja, hiljaisuuden kulttuurin ylläpitäjä, ei myötäjuoksija.

Ekologisen kestävyyshaasteen edessä Canthin kautta paikallisuus, ylirajaisuus ja kansainvälisyys avautuvat uudesta näkökulmasta. Kuopio voi olla keskus. Liikkuvuus on syvimmiltään aineetonta ajattelun liikettä.
 

Ruumiit tiskiin

Teatterimuseossa avautuu Minna Canthin päivänä näyttely Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli. Hienoa, että Minna Canthia ja hänen tuotantoaan avataan kehollisuuden ja materiaalisuuden kautta.

Maailma kotona – miten vapaudutaan patriarkaatista! Tervetuloa kaikki Lavaklubille viettämään Maailman teatteripäivää.

Maailma on täällä kotona, kun TINFO juhlistaa Maailman teatteripäivää 27.3. Lavaklubilla yhteistyössä Kansallisteatterin, Globe Art Pointin, Teksti-yhteisön ja UNO-ohjelman kanssa. Tapahtumamme on avoin kaikille. Taiteilijavieraamme on israelilaissyntyinen näytelmäkirjailija Sivan Ben Yishai. Hänen näytelmänsä Daddy Loves You, apinanraivoisa ja runollinen patriarkaatista vapautumisen manifestitekstinsä on nyt Sinna Virtanen käännöksenä, Piia Peltolan ohjaamana lukuteatterina. Toivon, että joku tarttuu tähän tekstiin ja johonkin muuhun Ben Yishain tekstiin ihan kokonaan! 

Ben Yishai ei ole täällä vain vieraanamme vaan myös kirjailijoiden työpajaa pitämässä. Eläköön kaikkinainen yhteistyö.
 

Taide- ja taiteilijalähtöiselle liikkuvuudelle tukea!

Cuporen uunituore taiteen ja kulttuurin barometri keskittyy nyt taiteilijoiden ja taiteen liikkuvuuteen . Cuporen barometrissä kuuluu taide- ja taiteilijalähtöisen liikkuvuuden ääni ja kokemus. Korjattavaa riittää, liikkuvuus tarvitsee enemmän tukea. Liikkuvuus ei voi sivuuttaa ekologiaa, ei politiikkaa, ei eroja. Liikkuvuus ei ole vain globaalia. Lokaali ja lähialueliikkuvuus ovat osa liikkuvuutta.

Josko nyt viimein saataisiin taide- ja taiteilijalähtöiselle liikkuvuuspolitiikalle kunnon tukea! Tästä lisää myöhemmin.
 

Silmänkääntäjä puhuu

TINFO palkitsi Silmänkääntäjällä Saara Rautavuoman ja TINFO-palkinnolla Maria Oivan. Palkinnonsaajien kiitospuheet sisälsivät tärkeää viestiä. Maria Oivan puhe tulossa. Saara Rautavuoma pääsee nyt ääneen:

”On tärkeää, että tällä palkinnolla tehdään näkyväksi myös sitä teattereissa tehtävää tärkeää hallinnollista ja tuotannollista työtä, joka valitettavasti tulee useimmiten näkyväksi ainoastaan silloin, jos jokin on mennyt pieleen. 

Samoin pitkäjänteisen, monen vuoden ajalle ajoittuvan alan sisäisen kehittämistyön tulokset ovat vaikeasti osoitettavissa. Työn vaikutukset saattavat realisoitua vasta vuosien päästä. Siksi on erityisen tärkeää kokemus, että työtä on kollegojen keskuudessa seurattu ja todettu, että hyvin menee – ja siitä onnistumisesta palkitaan, tässä tapauksessa vieläpä vuoden välein. Tämä antaa selkänojaa työn jatkamiseen. 

Vaikka palkinto annetaan nyt minulle, työni on mitä suurimmassa määrin yhdessä ajattelua toisten tekijöiden kanssa, ja mahdolliset tulokset syntyvät aina sen kautta. Haluan erityisesti kiittää viime vuosien tärkeitä kanssa-ajattelijoita – Saana Lavastetta, Jonni Pantzaria, Kati Siréniä, Elina Snickeriä ja Taija Helmistä – viikottaisesta ja päivittäisestäkin yhteistyöstä. ”
 

Vaahtoa! Thalia!

Yksi Thalia-esityspalkinnon saaneista esityksistä oli Minna Hokkasen ja Anna Ackermanin Vaahtoa! Näyttelijäduon pitämä kiitospuhe oli katkelma Vaahtoa-esityksestä. Esityksen voi nyt nähdä TTT:ssä, jos kiirusta pitää. Tässä valikoituja paloja!

--
M: Tää on iso laiva ja kääntyy hitaasti. Mutta kääntyy kun käännetään.

---
M: Pitää vängätä, uskaltaa kyseenalaistaa, ehdottaa. Ja neuvotella.
A: Mut miten? Prosessit on hierarkkisia ja sä olet vaan se toteuttaja. Aina joutuu
miettimään, että mitä tässä nyt kehtaa ja saa sanoa, kun ei halua olla hankala ja kun
muilla on niin paljon valtaa siihen, onko sulla töitä. Se on sietämätön tilanne.
M: Niin on, mutta silti dialogi on ainoa väylä. Sitä on opeteltava ja uskallettava käydä, sekä
alan sisällä, että sen ulkopuolella. Muuten vaarana on, että nää kysymykset jauhautuu
teatteritalojen henkiinjäämisstrategioiden alle. Leikkaukset uhkaa sisältöjä ja laatua jo nyt.
A: Me tarvitaan kommunikaatiota ja läpinäkyvyyttä!
M: Tiedostavaa, avointa ja palvelevaa johtajuutta!
A: Tiedostavaa ja vastuullista tekijyyttä!
M: Vastuullisia ja ajattelevia päättäjiä!
A: Ennakkoluulottomuutta!
M: Myötätuntoa! Rohkeutta! Rakkautta! Ja hei I have a dream!
 

Siegfried pervouttaa sukupuolta ja halua

Nätyn näyttelijäopiskelijoiden Mikko Kauppilan ja Katariina Havukaisen Siegfried
näyttää teatterin mahdollisuudet pervouttaa sukupuolta ja halua. Näyttelijän psykofysiikka / materiaalisuus puhkoo rikki kaikenlaista heteronormatiivisia ja hegemonisia sukupuolisuuksia. Sigfried on todiste siitä vapauden maailmasta, jossa näyttelijäopiskelijat voivat liikkua taiteellisia lopputöitä tehdessään. Vapauden valtakunta on otettava myös itsen sisältä. On uskallettava mennä itsesensuurin ohitse ja ylitse ja nujertaa ympäristön tuottamaa biovaltaa, kun näyttelijändramaturgiaa rakennetaan. Sen Siegfried tekee, kun se leikittelee, on jatkuvassa etsinnän, muutoksen ja tulemisen tilassa.

Yritän kuvata Siegfriedin kokonaisvaltaista aistimuksellisuutta ja tuntoisuutta. Istun näyttämölle sijoitetun katsomon eturivissä, olen ihan lähellä installaationomaista valkoista silkkitilaa, jonka vedellä täytetyssä lasiarkussa – kuin Lumikin kukkakimppujen äärellä –jättisikiömäinen keho kohdun lapsivedessä tai ruumis, joka herää eloon, syntyy uudelleen.  Vapaata liikehdintää, lilluntaa, kauneutta. Keho alkaa tapailla ääntä Happy Birthday, ääni asettuu eri kohtiin ruumista, se muuttuu ja tuntuu tulevan milloin mistäkin. Kuin äänellistä masturbaatiota. Iloista ruumiin leikkiä äänellä.

Tästä lähtee sitten odottamattomien kohtausten polku, jossa omaelämäkerrallinen aines kietoutuu historialliseen. Kauppila meets Ludwig II:n ja hänen rakkautensa Wagneriin. Kauppila meets Tsaikovskin Joutsenlammen Siegfriedin. Poikien peitonalusleikkejä, nautintoa katseen kohteena ja katsojana, pelkoa lääkärin vastaanotolla. Kauppilan ja Havukaisen luoma kompositio on hieno.

Puhe liikuttaa ja liike puhuu. Koreofonia, miten näyttelijä rakentaa dramaturgiaansa puheen ja liikkeen yhteisyyttä, havaintomaailmaansa, kuvittelukykyään, miten näyttelijä rakentaa kompositiota.

Sigfried on demonstraatiota ruumiin materiaalisuuksien koettelusta, että tää olis tää. Jokin liike- tai ääni-impulssi tuottaa toisen. Ääni vie, kun äänen rekisteri ja sijaintikohta ruumiissa muuttuu, muuttuu liike ja hahmo. Pikkupikkuperuuttavaoliosta tamperelaisperusheepoksi, Ludwigista. Nautin odottamattomista siirtymistä ja leikkauksista. 

Sigfriedin sukulaishahmo on Emilia Kokon Genderfuckin Turiseva tissi. Turiseva tissi liikkuu/liikkui groteskissa. Mikko Kauppilan näyttämöhahmo/hahmot on romanttisen lyyrinen sankari, jota ympäröi melankolinen yksinäisyys, kauneus, poeettisuus, musikaalisuus. Joutsenlampea steppikengissä. Jeah!

No jopas nyt sormet kirjoittivat!
 

Ensi viikolla tasa-arvon ja sananvapauden tilasta

Ensi viikolla julkistetaan Freemusen raportti. Sitä odotellessa kohti Minna Canthin ja tasa-arvon päivää 19.3. ja Maailman teatteripäivää 27.3. Julkaisemme myös alustavia tuloksia TINFOn tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselystä.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄ 27.3.2019

Maailman teatteripäivän julistus suomeksi nyt saatavana

Tämän vuoden julistustekstin on kirjoittanut kuubalainen teatteriohjaaja ja kirjailija Carlos Celdrán. TINFO on käännättänyt julistuksen suomeksi (Tarja Roinila) ja se on nyt valmiina otettavaksenne täällä.

Julkaisemme ensi viikon aikana julistuksen pohjoissaameksi (Neeta Jääskö) ja ruotsiksi (Ruotsin ITI-keskuksena toimiva Scensverige). Julistukset julkaistaan tälllä sivustolla: www.tinfo.fi/mtp

Pyydämme, että

 • teattereissa juhlaliputetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.,
 • Maailman teatteripäiväjulistus pannaan esille yleisön nähtäville – sen voi panna esille ilmoitustauluille lippumyymälään tai muualle jo ennen varsinaista päivää,
 • Maailman teatteripäiväjulistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli tuolloin ei ole esitystä, Maailman teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä.

Maailma kotona -tapahtuma Helsingissä

Miten vapaudutaan patriarkaatista?

Tervetuloa Maailman teatteripäivän kunniaksi järjestettyyn tapahtumaan Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla ke 27.3.2019 kello 14-16.

Vieraaksemme saapuu näytelmäkirjailija Sivan Ben Yishai, jonka näytelmä Daddy Loves You saa tapahtumassa suomenkielisen ensiesityksensä. Näytelmän on suomentanut dramaturgi Sinna Virtanen.

Sivan Ben Yishai on elänyt lapsuutensa Jerusalemissa, opiskellut Tel Avivissa ja asuu Berliinissä. Hän kirjoittaa englanniksi, ja hänen teoksiansa on esitetty useissa teattereissa Saksassa. Papa Liebt Dich kantaesitettiin Maxim Gorki Theaterissa alkuvuodesta 2018, ja se on kolmas neliosaisesta näytelmien sarjasta.

Maailma kotona -tapahtumaa varten tuotetussa esityksessä käytetään osia Ben Yishain teoksesta. Esityksen ohjaa Piia Peltola ja siinä esiintyy mm. Julia Lappalainen.

Tapahtumassa Lavaklubilla Sivan Ben Yishaita haastattelee teatteriohjaaja ja moninaisuuskouluttaja Martina Marti ja yleisökeskustelua johdattelee ohjaaja-näyttelijä David Kozma. Haastattelu tapahtuu englanniksi, mutta keskustelua voidaan käydä tilanteen mukaan luontevimmalla kielellä.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa kaikki!

Tapahtumapaikka: Suomen Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki

Maailma kotona -tapahtuman tuottavat:
Teatterin tiedotuskeskus TINFO, Globe Art Point GAP, Suomen Kansallisteatteri

Lisäksi Sivan Ben Yishain vierailun järjestämisessä yhteistyössä ovat näytelmäkirjailijoiden Teksti-yhteisö, Uuden näytelmän ohjelma UNO ja TINFO.

Lisätietoja tapahtumasta:
TINFO / Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi


Ilmoittele meille mitä on tulossa ohjelmaa teatterissanne

Maailman teatteripäivään suunnitellut tapahtumat, joilla teatteritaiteen merkitystä nostetaan esille ovat tervetulleita. Ilmoita tapahtumistasi osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi

Lue lisää Maailman teatteripäivästä www.tinfo.fi/mtp tai  Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) verkkosivuilta.

UUTISIA

Teatterintekemisen uudisajattelija Saara Rautavuomalle Silmänkääntäjä-palkinto

Uudenlaisen yhteistyömuodon ja teatterin taiteellis-tuotannollisen ajattelun kehittäminen ja näytelmäkirjailijoiden työmahdollisuuksien parantaminen konkreettisin toimin toi Saara Rautavuomalle Silmänkääntäjä-palkinnon 2019. Tampereelta käsin toimiva Rautavuoma on teatteriin erikoistunut tuottaja, joka on Teatteri 2.0:n perustajajäsen ja Uuden näytelmän ohjelman (UNO) yksi kehittäjistä ja sen johtaja.

Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa Silmänkääntäjä-palkintoa joka toinen vuosi, ja sillä halutaan nostaa esiin  monipuolisesti sitä työtä, jota teatteritaiteemme eteen tehdään. Vuoden 2019 Silmänkääntäjän TINFO jakoi esittävien taiteiden yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019, jossa jaettiin yhteensä 17 alan palkintoa.

Vuoden 2019 Silmänkääntäjä-palkinnon perustelut:

Teatterin tiedotuskeskus TINFO myöntää perinteisen Silmänkääntäjä-palkinnon Saara Rautavuomalle.

Saara Rautavuoma on teatteritaiteeseen erikoistunut tuottaja, toiminnanjohtaja ja taiteellis-tuotannollisen ajattelun kehittäjä. Rautavuoman intohimo, osaaminen ja yhteistyökyky ovat saattaneet liikkeelle sekä Teatteri 2.0:n että nyt Uuden näytelmän ohjelman UNOn.

Saara Rautavuoma on unelmakumppani näytelmäkirjailijalle, teattereille ja muille yhteistyötahoille. Hän toimii selkeästi, reilusti ja avoimesti. Rautavuoman työskentely on tuonut yhteen myös teatterinjohtajia, markkinointi- ja viestintäosastoja rohkaisten ihmisiä keskinäiseen dialogiin. Rautavuoman ideointi- ja organisointikyvyn ansiosta on toteutettu lukuisia seminaareja, työpajoja ja muita tapahtumia. Pitkäjänteinen, sinnikäs työ kotimaisen näytelmän ja uudenlaisen taiteellis-tuotannollisen ajattelun puolesta on kantanut hedelmiä jo nyt.

Mikä Silmänkääntäjä?

Teatterin tiedotuskeskus TINFO perusti vuonna 1998 Silmänkääntäjä-palkinnon, jota aluksi jaettiin Maailman teatteripäivänä valtakunnallisessa juhlassa. Palkinnon kautta TINFO haluaa nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teattereissa tehdään maan teatteritaiteen hyväksi. Joka toinen vuosi jaettava Silmänkääntäjä voi olla rahallinen tunnustus.

Silmänkääntäjä-palkinnon nimi muistuttaa ensimmäisestä suomenkielisestä näytelmästä, Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjästä, mutta samalla se viittaa teatteritaiteen ominaispiirteisiin toden ja fiktion, katsojan ja esiintyjän väliseen vuorovaikutussuhteeseen, teatterin taikaan ja vetovoimaan.

Silmänkääntäjiä voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. He ovat henkilöitä, jotka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan ovat vaikuttaneet ilahduttavasti teatterin esitystoimintaan, työn laatuun tai imagoon.

Lue lisää Silmänkääntäjä-palkinnosta ja sen aiemmista saajista

Lue alkuperäinen uutinen täältä


Teatterin ajatteleminen digin kautta toi Maria Oivalle TINFO-palkinnon

Teatterista ja digitaalisuudesta puhuttaessa näköpiirissä on vain mahdollisuuksia. Vuoden 2019 TINFO-palkinto myönnettiin Riihimäen Teatterin digitaiteilijalle, esitystaiteilija ja ohjaaja Maria Oivalle.

Teatterin tiedotuskeskus TINFO myöntää palkintoa teatteritaiteen tuntemusta työllään syventäville tekijöille. TINFO-palkinto jaettiin esittävien taiteiden alan yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019, jossa jaettiin yhteensä 17 palkintoa.
 

Vuoden 2019 TINFO-palkinnon perustelut

TINFO-palkinto myönnetään digitaiteilija, esitystaiteilija ja ohjaaja Maria Oivalle. Digiteatterin kriittisenä ajattelijana Oiva on tehnyt uraauurtavaa taiteilija- ja taidelähtöistä  tutkimus- ja kehitystyötä Riihimäen Teatterin #digiteatterissa vuodesta 2017.

Maria Oivan etsivä työskentelytapa on tuottanut ymmärrystä siitä, minkälaisia voisivat olla tulevaisuuden digitaaliset näyttämöt, missä voisi olla niiden potentiaalisuus. Oiva on teoksissaan näyttänyt, minkälaisina voisivat avautua digitaalisuuden mahdollisuudet teatterinäyttämöstä käsin. Oiva ei ole arkaillut puolustaa teatterin perimmäistä olemusta: lajin pohdiskelevuutta ja hitaahkoa syttyvyyttä.

Toistuvasti Maria Oiva on myös muistuttanut, ettei digitaalisuutta tule purkaa vain insinööritieteeksi. Hän on rohkaissut taiteilijoita tarttumaan kriittisellä otteella digitaalisuuden mahdollisuuksiin ja hackaamaan teknologioita omiin taiteellisiin käyttötarkoituksiin. Oiva on sanoittanut myös muutoksia, joihin digitaalisuus perinteisiä työnkuvia, tuotannollista osaamista ja tuotantomalleja haastaa.

***

TINFO-palkinnon tarkoitus

TINFO-palkinnolla palkitaan teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita tai uudenlaisia hankkeita ja nostaa esille parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä. Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta.

TINFO-palkinto voi sisältää rahallisen tunnustuksen ja jaetaan joka toinen vuosi. Se luovutettiin ensi kertaa vuonna 2010 ensimmäisen Thalia-gaalan yhteydessä.

Lue alkuperäinen uutinen täältä


Thalia-esityspalkinto neljälle teokselle

Teatterin tiedotuskeskus TINFO antaa tänä vuonna Thalia-tunnustuksen neljälle teokselle. Raati on Thalia-esitysten valinnoissaan halunnut nostaa esiin teattereiden välisessä yhteistyössä syntyneitä esityksiä sekä teoksia, jotka ovat toteutuneet syrjässä, osin näkymättömissä ja piilossa.

Erilaisten ihmisten ja yhteisöjen kohtaamisesta on syntynyt uudenlaista ilmaisua ja havaintomaailmaa. Tuoreesti tulkitusta, fyysisyyteen, visuaalisuuteen ja musiikkiin keskittyvästi klassikosta voi syntyä omavaloinen, nykykatsojaa puhutteleva esitys. Elokuvaklassikko voi esitykseksi tehtynä tarjota osallistujilleen uusia näkökulmia arjen ja todellisuuden rakenteisiin. 

Raati tarkasteli sitä, millaista näyttämöilmaisua syntyy eri taidemuotojen kohtaamisesta ja miten esiintyjä-katsoja  -suhdetta rakennetaan uusin tavoin perinteisen frontaaliesityksen, yhden katsomissuunnan sijaan.

Esitykset ovat esittäjiensä fyysistämiä, työtapojensa ja -prosessiensa kautta maailmaan tulleita. Raatia kiinnosti se, millaisena muodot ja ruumiit on nykyaikana nähty, millaisia ilmentymiä ne ovat näyttämöllä saaneet. Ruumiillisuus on paikallista, koettua, omaelämäkerrallista. Thalia-esityksistä voi nähdä, miten näyttelijän tai esiintyjän työ omakohtaisuudellaan koskettaa, saattaa mieliä liikkeelle ja liikuttaa.

Thalia-palkinto
 

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.

Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten teatterintekijöiden tuottama esitys. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. Palkinnosta päättävä raati voi valita yhden tai useamman esityksen.

Thalia-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010 ensimmäisen Thalia-gaalan yhteydessä. Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa Thalia-tunnustuksen joka toinen vuosi. Edellisen kerran se jaettiin vuonna 2017.

Vuoden 2019 valinta on tehty niiden esitysten joukosta, jotka ovat saaneet ensi-iltansa joulukuun 2016 ja marraskuun 2018 välisenä aikana. Valintaraatiin kuuluivat yliopistonlehtori Mikko Kanninen, näyttelijä Tanjalotta Räikkä ja teatterinjohtaja ja ohjaaja Anna Veijalainen.

Marat / Sade

Klockriketeatern, Sirius Teatern, Teater Mestola                

Sirius Teaternin, Klockriketeaternin ja Teater Mestolan yhteistuotannossa Marat/Sade kukoistaa älykäs fyysinen näyttelijäntaide ja teatterileikki, jossa teoksen kriittinen potentiaali päivittyy ja saa uusia ulottuvuuksia. Ensemble voi syntyä myös teoskohtaisesti, kun työtavat ja -prosessit tekevät tilaa luottamukselliselle, erilaisuuksia hyväksyvälle näyttelijöiden itseohjautuvuutta vahvistavalle ilmapiirille. Tässä auditiivis-visuaalisessa tilateoksessa elävät kehot ja musiikki hengittävät ja soivat.

Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:
https://www.klockrike.fi/fi/tuotannot/marat_sade/

Stalker – Huviretki tienpientareelle

Grus Grus Teatteri

Grus Grus Teatterissa elävät eri esitysmuodot yhdessä toisiaan rikastuttaen. Immersiivisten esitysten ei tarvitse perustua teknologiaan. Upottaminen voi tapahtua myös päänsisäisesti. Strugatskin veljesten tieteisfantasiasta, jonka monet tuntevat myös Tarkovskin elokuvana, Tommi Silvennoinen ja Ville Kurki ovat tehneet vaellusesityksen.

Stalker – Huviretki tienpientareelle kuljettaa osallistujat tuttuihin, mutta havaitsemattomiin ympäristöihin. Teos arkipäiväistää, sanoittaa tai jopa tekee vyöhykkeen. Esitys antaa ulkopuolisen näkökulman arkisiin rakennelmiin. Se tekee hyvin pienestä suurta ja muuttaa näkymää hienovaraisesti.

Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:
http://www.grusgrus.fi/fi/huviretki-tienpientarelle/

Syklit

Valtimonteatteri

Asta Honkamaan näytelmä Syklit on feministinen ja anarkistinen nykynäytelmä kuukautisista. Valtimonteatterissa Honkamaa työryhmineen kuorii taidokkaasti, raikkaasti ja itseironialla ryyditettynä esiin häpeää ja kipua sekä niiden ympärille muodostunutta kulttuurillisten ilmiöiden kerrostumia ja kuvastoja. Esityksen katse on hyväksyvä ja lempeä. Näyttelijät, Outi Ikonen ja Sirja Sauros taitavat tyylilajin tarkat vaihdokset.

He valloittavat niin tylsistyneella istuskelulla, estottomalla karjumisella kuin koskettavalla naisten keskinäisellä tuellakin. Sykleistä kuka tahansa nainen tunnistaa itsensä. On lupa nauraa – miestenkin.  

Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:
https://www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja/6276/Syklit

Vaahtoa!

Anna Ackerman, Minna Hokkanen ja Antero Huttunen

Minna Hokkasen ja Anna Ackermanin Vaahtoa tarkastelee sukupuolen merkitystä, hierarkiaa, vallankäyttöä ja Ihmisyyttä. Miten naista katsotaan? Molemmat ovat näytelleet Kati Herukan roolin Jouko ja Juha Turkan näytelmässä Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa, Minna TTT:ssä vuonna 1996 ja Anna 20 vuotta myöhemmin Seinäjoen kaupunginteatterissa. Näyttelijöiden henkilökohtaisista kokemuksista syntynyt Vaahtoa! on anarkistinen esitysmanifesti, täynnä itseironiaa.

Fyysisesti rohkea, teknisesti taitava ja mielipuolisen hauska  teos ravistelee teatteri-instituutiota ja räjäyttää ilmaan lähes koko talon – teatterityön juurille kunniaa tehden.

Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:

http://www.ttt-teatteri.fi/ohjelmisto/vaahtoa

Lisätietoja Thalia-esityspalkinnosta ja sen saajista aiempina vuosina

Lue alkuperäinen uutinen täältä


Suunnannäyttäjiä ja uutteria tekijöitä palkittiin Thalia-juhlassa

Esittävien taiteiden, sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattitekijöitä on palkittu alan yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019. Palkintoja jaettiin yhteensä 17, niitä myöntämässä on ollut 11 järjestöä.

Esittävä taide syntyy ryhmätyöstä, ja Thalia-juhlassa jaetuissa palkinnoissa näkyykin yhteistyö, taitavien ja uutterien yksilöiden vaikutus yhdessä tehtyyn. Ansioituneet tekijät ovat työllään vaikuttamassa uusien käytäntöjen syntymiseen alalla, tunnustusta saavat teokset luomassa erityistä laatua, tuotantotavan tai taiteellisten sisältöjen saralla. Festivaalit ovat tämän vuoden palkittujen joukossa poikkeuksellisella tavalla.

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon sai Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esitys Tänään koulun jälkeen. Pohjoisen Suomen kouluja kiertänyt teos on syntynyt tekijöidensä omista kipeistä kokemuksista koulukiusaamisesta. Kajaanin kaupunginteatteri vastaanotti tänä vuonna myös Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksen ennakkoluulottomasta ohjelmistopolitiikastaan uusien näytelmien tilaajana.

Niinikään uusien näytelmien eteen tehty työ tuotti Saara Rautavuomalle perinteisen Silmänkääntäjä-palkinnon. Uuden näytelmän ohjelman (UNO) johtajan työskentely on tuottamassa uudenlaista taiteellis-tuotannollista ajattelua ja dialogia teattereiden ja kirjailijoiden välille. Uraauurtava ajattelu ja sekä taidelähtöinen tutkimus- ja kehitystyö nosti puolestaan Riihimäen Teatterin Digiteatterin hankkeen luotsin, esitystaiteilija Maria Oivan TINFO-palkinnon saajaksi.

Uudenlaisen vuoropuhelun synnyttäminen arktisella alueella toi Ruska Ensemblelle Yhteisvoima-palkinnon. Tasavertaisuuden ja ekologisten arvojen Ruska on työllään vahvistamassa toivoa alkuperäiskansojen paremmasta tulevaisuudesta. Luottamuksellisen ilmapiirin luomisesta työpaikalla palkittiin Voimavara-palkinnolla teatteriteknikko Matti Kanervo Tampereen Työväen Teatterista.

Vuoden teatterinäyttelijäksi on valittu Helmi-Leena Nummela. Kollegat äänestivät Nummelan palkittavaksi eritoten tämän roolista Sigridinä KOM-teatterin Veriruusuissa. Perusteluissa Nummelan näyttelijäntyötä kuvataan kirkkaaksi, tarkaksi ja voimakkaaksi.


Taiteen suunnannäyttäjät esiin

Sirkuksen maineteko -palkinnolla huomioidaan Markku Aulanko, joka on omistautuneella elämäntyöllään ollut vaikuttamassa sirkustaiteen arvostuksen nousuun Suomessa. Aulanko on erityisesti pystynyt myötävaikuttamaan sirkusalan koulutuksen perustamiseen.

Tanssin mainetekoon ylsi Jaakko Mandelin ja Kinetic Orchestra, myös omassa taiteenlajissaan kiinnostuksen levittäjä. Oman liikekielensä ja ryhmänsä eteen työskentelyn lisäksi Mandelin on arvostettu pedagogi.

Oulun kaupunginteatterissa nykyisin työskentelevä pukusuunnittelija ja skenografi Pasi Räbinä vastaanotti Illusion-palkinnon. Räbinä on yli 30 vuotta kestäneen uransa aikana kehitellyt oivaltavia materiaalikokeiluja, jotka ovat toteutuneet unohtumattomina illuusioina esitysten katsojille. 

Säde-palkintojen rypäs jaettiin taiteellisen suunnittelun tekijöille kolmessa eri katergoriassa. Valosäteen saivat Jani-Matti Salo ja Mark Niskanen pelkistetyn ilmaisun ja vaikuttavan vieraannuttamisefektin valosuunnittelusta Teatteri Viiruksen Den andra naturen -teoksessa. Videosäteen vastaanotti Jonatan Sundström leikkisän ja odottamattoman livekuljetuksen videosuunnittelusta Den stora eldeniin, myös Teatteri Viiruksessa. Äänisäde myönnettiin Jussi Matikaiselle veistoksellisen soivan tilan luomisesta Zodiakin tuottamaan esitykseen Cosmic Latte.

Thalia-esityspalkinto annettiin neljälle esitykselle, joissa raatia tällä kertaa kiinnosti omaelämäkerrallinen ruumiillisuus ja monisuuntaisen esiintyjä-katsoja -suhteen luominen. Thalia-palkintojen myöntämisessä paino oli myös erilaisilla teatterien ja ilmaisutapojen monipuolisilla yhdistelmillä, jotka tuottavat nykykatsojaa puhuttelevia esityksiä. Thalia-palkinto myönnettiin seuraaville esityksille: Marat / Sade (Klockriketeatern, Sirius Teatern ja Teater Mestola), Stalker – Huviretki tienpientarelle (Grus Grus Teatteri), Syklit (Valtimonteatteri) ja Vaahtoa! (Anna Ackerman ja Minna Hokkanen).

Sirkuksen lumo -palkinto meni teokselle Portmanteau (Mira Ravaldi ja Luis Santori do Vale), joka yhdistää nuorallatanssia, jonglöörausta, tanssia, kuva- ja valotaidetta sekä livemusiikkia. Portmanteau on kunnianhimoinen taiteenlajeja yhteen punoessaan, suvereenien tekijöidensä työskentely tuottaa hypnoottisen ja lumoavan teoksen.
 

Festivaaleille tunnustusta

Vuoden Teatterin arvon sai tällä kertaa festivaali. Kuopiossa järjestettävä, kansainvälinen ANTI-festivaali asettaa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnyksen mahdollisimman matalalle. Kaksikymmenvuotias ANTI-festivaalin sisältö ja linjaukset kertovat poikkeuksellisesta eri taidelajien tuntemuksesta ja taitavasta taiteellisesta johtamisesta.

Edellisen ikätoveriksi varttunut festivaali pokkasi myös Vuoden Teatteriteko -palkinnon. Porilainen Lainsuojattomat on koonnut suomalaisen rahoituslain ulkopuolisen teatterikentän tekijät vuosittain yhteen jo 20 vuoden ajan. Lainsuojattomat-festivaalilla on ollut tärkeä rooli esittävän taiteen vapaan kentän yhteisen identiteetin ja itsetunnon rakentajana.

***

Osa palkinnoista myönnetään edellisen vuoden ansioista, osassa jänne on kaksi vuotta. On palkintoja, joiden saajia on voinut ehdottaa tai saajat on valittu jäsenäänestyksellä, on myös palkintoja, joissa päättämässä on ollut raati tai yksittäinen valitsija esiraadin työn pohjalta.

Thalia-juhlan järjesti Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto.
 

Lisätietoja:

Teatterijärjestöjen Keskusliitto / sihteeri Miska Repo, sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi, 045 896 4024

Alkuperäinen uutinen TINFOn verkkosivulla


Taike: Näyttämötaiteen erityisavustukset 2019 jaettu

Kaikkiaan 11 yhteisölle jaettiin 94 000 euroa. Hakijoita oli 39.

Näyttämötaiteen erityisavustukset:

Kulttuuritila Nuijamies ry, Lappeenranta, 9 000 ¤
Näyttämöfasiliteettien parantamiseen ja ammattimaisen ohjelmistopohjan luomiseen

Minna Canthin talo ry, Kuopio, 8 000 ¤
Itävaltalaisen Nesterval -ryhmän immersiivisen teoksen Anna-Liisa kuluihin

Nukketeatteri Niveltämö ry, Lahti, 7 000 ¤
Nukkemusikaalitrilogian kolmannen osan valmistamiseen

OSIRIS teatteriyhdistys ry, Helsinki, 7 000 ¤
Ihminen luonnossa - luonto ihmisessä -hankkeen kuluihin

PerformanceSirkusyhdistys ry, Helsinki, 10 000 ¤
Punainen kolmio -esityksen tuottamiseen

Raahen teatterin kannatusyhdistys ry, Raahe, 8 000 ¤
Raahen Teatterin toimintaan esittävän taiteen ammattilaisten tuotanto- ja toiminta-alustana

Suomen Lausujain liitto ry, Helsinki, 4 000 ¤
Kahden näyttämötaiteen hankkeen toteuttaminen

Suomen Unima ry, Vantaa, 7 000 ¤
Nukketeatteritaiteen saatavuutta ja näkyvyyttä sekä työllisyyttä edistävän Komeetta 2019 -projektin kuluihin

Teaterföreningen Stjärnfall r.f., Helsingfors, 9 000 ¤
För att utveckla den konstnärliga verksamheten inom improvisationsteater

Turunen Company ry, Helsinki, 10 000 ¤
Saara Turusen teatteriteosten Tavallisuuden aave ja Medusan huone jälkituotantoon sekä kansainväliseen vientiin

Ylioppilasteatteri ry, Helsinki, 15 000 ¤
Taiteellisen henkilökunnan ja tuottajan palkkaan

Katso erityisavustusten saajat taiteenaloittain

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Kulttuurilehdet & mediapolitiikka -paneelikeskustelu | 19.3.2019, Helsinki

Aika: Tiistai 19.3.2019 klo 11-13
Paikka: Kansalaisinfo, Pikkuparlamentti (Arkadiankatu 3, Helsinki)
 
Kultti ry järjestää yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton kanssa    paneelikeskustelun, jossa käsitellään ajankohtaisia mediapolitiikan linjauksia, monipuolisen journalistisen median toimintaedellytysten turvaamisen tähdellisyyttä demokratian kannalta ja medissa julkaistavan kulttuurikritiikin merkitystä.
 
Tilaisuuden vetää Kultin hallituksen jäsen ja Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Maria Säkö, ja paneelissa on osallistujia eri puolueista esittelemässä omia ja puolueensa näkemyksiä esillä oleviin teemoihin. Tilaisuudessa myös avataan puolueiden vastauksia Kultin näistä asioista tekemään vaalikyselyyn.
 
Tervetuloa!

Riikka Laczak, Toiminnanjohtaja, Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, +358 41 506 5594
www.kritiikinuutiset.fi
www.facebook.com/Suomenarvostelijainliitto


Jyväskylässä juhlitaan monipuolisesti Minna Canthia

Vuonna 2019 vietetään Minna Canthin syntymän 175 v. juhlavuotta. Myös Jyväskylässä järjestetään useita erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi, muun muassa MC175 - Minna Canthin liike ja liekki –tanssiteatteriesitys Jyväskylän kaupunginteatterissa sekä runsaasti mielenkiintoisia luentoja ja näyttelyitä. Poimintoja Minna Canthin juhlavuoden Jyväskylässä järjestettävistä tapahtumista löydät esitteestä linkin takaa.

Juhlavuoden valtakunnallisesta annista löydät lisätietoa täältä


Minna Canthin juhlavuoden tapahtumia Kuopiossa  

Minna Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta 19.3.2019 ja Maria Jotunin syntymästä tulee kuluneeksi 140 vuotta 9.4.2020. Kuopion Kaupunginteatterin Minna&Maria -esityksellä teatteri kunnioittaa ja juhlistaa näitä molempia merkittäviä kuopiolaiskirjailijoita.

Minna Canthin aatteita -valokuvanäyttely on nähtävissä veloituksetta Original Sokos Hotel Puijonsarven kokoustilojen käytävällä koko maaliskuun ajan. Näyttely kertoo Victor Barsokevitschin kuvien kenoin kirjailija ja sanomalehtinainen Minna Canth (1844-1897) yhteiskunnallisista ajatuksista. Näyttely on VB-valokuvakeskuksen tuottama.

Minnan henkiin herätys -video julkaistaan verkossa Minna Canthin päivänä. Videolla nähdään valtavan nukkefiguurin synty osa osalta. Iso Minna herää henkiin nukketeatterin ammattilaisten, harrastajien ja katsojien yhteistyönä ulko- ja sisänäyttämöillä nukketeatteritaiteilija Paula Vilmin ohjaamana. Minna keikkailee muun muassa Kuopio tanssii ja soi- sekä Tampereen Teatterikesä -festivaaleilla. Musiikin työpajoihin ja videoon on säveltänyt Timo Niemelä.

Jyväskylän Kaupunginteatterilla on pannu kuumana ja pullaakin on tarjolla tiistaina 19.3. klo 14-14.45 Minna Canthin kunniaksi.

Katso lisää tapahtumia täältä


Omaishoidon arki - tutkimustiedosta tanssiksi | 23.3.2019, Turku

Rakkauden voima, arjen sidokset, luopumisen tuska. Ensin se järjestyi tutkimustiedoksi ja väitöskirjaksi. Sitten väitöskirja muuntui elokuvaksi tanssiteatterin keinoin. Miten se oikein tapahtui? Tule katsomaan, kuulemaan ja keskustelemaan!

Turun ensi-ilta lauantaina 23.3. klo 18, Tanssiteatteri ERI, Yliopistokatu 7, Turku

Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisessa tieteellistaiteellisessa kokonaisuudessa kuullaan omaishoidon arkea tutkineen VTT Ulla Tikkasen luento ja nähdään väitöskirjaan perustuva Tiina Lindforsin tanssielokuva. Illan päättävän paneelikeskustelun jälkeen yleisö voi osallistua kysymyksin ja kommentein.

Voiko tieteestä tehdä taidetta? Mitä tutkimustiedolle tapahtuu, kun siitä tehdään tanssitaidetta? Millaista tietoa tanssi tuottaa? Lisääkö tieteen ja taiteen dialogi yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen vaikuttavuutta?

Panelisteina ovat arkkipiispa Tapio Luoma, terveysalan ammattilainen Aki Lindén, tutkijatohtori Anu Laukkanen sekä ohjaaja-koreografi Tiina Lindfors.

Maksuton tilaisuus on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille, omaishoitajille, ammattilaisille, päättäjille, tutkijoille ja opiskelijoille. Tilaisuuden kesto on n. 2 tuntia. Tilaisuudessa myydään 20 ¤ tietopaketteja, joissa on tiivistelmä väitöskirjan sisällöstä ja kuvaus elokuvaprojektin etenemisestä. Tulot käytetään omaishoitajien virkistäytymiseen.

Kokonaisuus on osa Tanssiteatteri Erin 30. juhlavuotta 2019. Hankkeen on rahoittanut Koneen Säätiö.

Väitöskirja Ulla Tikkanen: Omaishoidon arki. Tutkimus hoivan sidoksista. Valtiotieteellisen tiedekunnan julkaisuja 5/2016. Yhteiskuntapolitiikka. Unigrafia, Helsinki. Luettavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-1056-5

Ilmoittautumiset 19.3. mennessä liput(a)eri.fi tai 02250 1032.

Lisätietoja antavat ohjaaja-koreografi Tiina Lindfors (050 5890369) ja VTT Ulla Tikkanen (040 5676401)


Paneelikeskustelu ihmisoikeuksista ja paperittomien oloista Valtimonteatterissa | 25.3.2019, Helsinki

Ketkä ovat ihmisoikeuksien asialla, ketkä kantavat vastuuta paperittomien oloista Suomessa?

Valtimonteatterin kevään 2019 pääesitys "Turvallisin ja onnellisin maa" on vahva, väkevä, kantaaottava teos paperittomien elämästä Suomessa. Intiimin, fyysisen kerronnan kautta, esitys pysäyttää näkemään repivän poliittisen retoriikan riepoteltavaksi jääneet ihmiset. Lavalla koskettavat ja puhuttelevat huimat esiintyjät;  Walid Sahib ja Gabriel Almagro.

Näin vaalien alla Valtimonteatteri tahtoo haastaa puolueiden ehdokkaat, tulevat päättäjät,  ottamaan vastuuta paperittomista ja ilmiantamaan itsensä, mikäli tahtotilana on ihmisoikeuksien toteutuminen.

Esityksen ennakkonäytös on maanantaina 25.3.2019 klo:18.00 Valtimonteatterin näyttämöllä, Aleksis Kiven katu 22, 00500 Helsinki.

Esityksen jälkeen paneelikeskustelu ihmisoikeuksista ja paperittomien oloista. Panelisteina mm. Eva Biaudet (rkp), Suldaan Said Ahmed (vas) ja Markus Himanen. Muut panelistit julkaistaan myöhemmin. Keskustelun vetäjänä toimii esityksen ohjaaja Erika Eva.

Jos haluat panelistiksi, ota yhteyttä Mona Kortelampeen.

Lisätietoja tapahtumasta antaa esityksen tuottaja Mona Kortelampi;  mona(a)valtimonteatteri.com tai p.045- 195 8355  

Lue esityksestä lisää: Turvallisin ja onnellisin maa

Tervetuloa!


Sosiaalisen taiteen innovaatioilta vol.2 | 26.3.2019, Helsinki

Taiteen Sulattamo järjestää jälleen keskustelutilaisuuden Sosiaalisen taiteen innovaatioiden äärellä. Näin vaalien lähestyessä haluammekin kuulla kuinka eduskuntavaaliehdokkaat näkevät tulevaisuudessa taide ja SOTE kentän yhteistyön.

Nyt kun kulttuurin ja taiteen kärkihanke on päättynyt: Mitä toimenpiteitä pitäisi tehdä tulevaisuudessa? Tarvitaanko taidetta SOTE-kenttään, millainen on taiteen merkitys hoitotyössä ja esim mielenterveys ongelmien ennaltaehkäisyssä?

Sosiaalisen taiteen innovaatioilta vol.2, 26.3. KokoTeatterissa klo 15-18 (Hämeentie 3)

"Osallistuminen kulttuuriin on jokaisen oikeus"

Olemme kutsuneet eri puolueiden ehdokkaita pitämään lyhyitä johdatuspuheenvuoroja keskustelun avaukseksi.

Puhujina:
Outi Alanko-Kahiluoto, Vihreät
J-P Väisänen, SKP
Lotta Backlund, Kokoomus
Tuula Haatainen, SDP
Eeva Kärkkäinen, Keskusta

Tilaisuudessa avaamme dialogista keskustelua taiteen hyvinvointivaikutusten käytäntöön panosta ja juurruttamisesta sekä taide- ja sosiaalikentän yhteisestä tulevaisuudesta. Tavoitteenamme on tuoda taide- sekä sosiaali- ja hyvinvointitoimijat yhteen jakamaan näkemyksiä aiheesta ja tuottaa hedelmällistä keskustelua alojen tulevaisuudesta.

Tilaisuus on luonteeltaan vapaamuotoinen ja yleisölle avoin.

Tapahtuman löydät Facebook eventistä sekä nettisivuiltamme www.taiteensulattamo.fi

Kysy lisää
info(a)taiteensulattamo.fi       
040 065 2349


Maailma kotona -tapahtuma | 27.3.2019, Helsinki

Miten vapaudutaan patriarkaatista?

Tervetuloa Maailman teatteripäivän kunniaksi järjestettyyn tapahtumaan Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla ke 27.3.2019 kello 14-16.

Vieraaksemme saapuu näytelmäkirjailija Sivan Ben Yishai, jonka näytelmä Daddy Loves You saa tapahtumassa suomenkielisen ensiesityksensä. Näytelmän on suomentanut dramaturgi Sinna Virtanen.

Sivan Ben Yishai on elänyt lapsuutensa Jerusalemissa, opiskellut Tel Avivissa ja asuu Berliinissä. Hän kirjoittaa englanniksi, ja hänen teoksiansa on esitetty useissa teattereissa Saksassa. Papa Liebt Dich kantaesitettiin Maxim Gorki Theaterissa alkuvuodesta 2018, ja se on kolmas neliosaisesta näytelmien sarjasta.

Maailma kotona -tapahtumaa varten tuotetussa esityksessä käytetään osia Ben Yishain teoksesta. Esityksen ohjaa Piia Peltola ja siinä esiintyy mm. Julia Lappalainen.

Tapahtumassa Lavaklubilla Sivan Ben Yishaita haastattelee teatteriohjaaja ja moninaisuuskouluttaja Martina Marti ja yleisökeskustelua johdattelee ohjaaja-näyttelijä David Kozma. Haastattelu tapahtuu englanniksi, mutta keskustelua voidaan käydä tilanteen mukaan luontevimmalla kielellä.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa kaikki!

Tapahtumapaikka: Suomen Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki

Maailma kotona -tapahtuman tuottavat:
Teatterin tiedotuskeskus TINFO, Globe Art Point GAP, Suomen Kansallisteatteri

Lisäksi Sivan Ben Yishain vierailun järjestämisessä yhteistyössä ovat näytelmäkirjailijoiden Teksti-yhteisö, Uuden näytelmän ohjelma UNO ja TINFO.

Lisätietoja tapahtumasta:
TINFO / Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi


Oh My Puppets! | 11.-13.4.2019, Helsinki

Nykynukketeatterin minifestivaali Oh My Puppets! nähdään taas Helsingin Suvilahdessa 11.-13.4.2019!

Cirkossa järjestettävän minifestivaalin iltaohjelmassa nähdään kolme vahvasti aikuisille suunnattua tuoretta esitystä kotimaisen nukketeatterin huipulta sekä lauantai-iltapäivänä koko perheelle suunnattu Kuuman Ankanpoikasen tuore esitystuotanto, nykyistä elinilmastoamme kommentoiva Hikoileva maapallo. Festivaali huipentuu OH MY! -festivaaliklubiin lauantai-iltana.

Jo kolmatta kertaa järjestettävän nykynukketeatterin katselmuksen tematiikassa ovat läsnä queer, naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta sekä todellisuuden erilaiset muodot. Kaikki ohjelmiston esitykset ovat pääkaupunkiseudun ensi-iltoja ja ammentavat ilmaisussaan nykynukketeatterin muotojen lisäksi mm. esitystaidetta ja akrobatiaa.

Lue lisää

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Aura of Puppets ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus.


Lasten Teatteritapahtuma Kuulas | 15.-18.5.2019, Kouvola

Finland Festivalsin valitsema Vuoden Festivaali 2019, Lasten Teatteritapahtuma Kuulas, järjestetään 32. kertaa Kouvolassa 15.–18.5.2019. Neljän festivaalipäivän aikana Kuusankoskitalossa, Kouvolan Teatterissa ja Taideruukissa esiintyy 11 ammattiteatteria sekä useita nuortenteatteriryhmiä. Esittävän taiteen moninaisuus tulee vahvasti esille, kun ohjelmistoon on valittu maamme eturivin huippuosaamista lastenteatterin, tanssin, sirkuksen, näyttämö-musiikin ja oopperan alueilta. Koko perheen ulkoilmaesitykset ja työpajat ovat maksuttomia. Lipunmyynti alkaa 8.4.

"Festivaalin avajaisissa nähtävä Race Horse Company edustaa maailman nykysirkuksen kärkeä, ja sen teos Motosikai on ainutlaatuinen katusirkusesitys, jossa pakettiauton uumenista ryöpsähtää ulos räjähtävän energinen show. Koko perheen ikiklassikko on legendaaristen M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen Gommi ja Pommi -konsertti Taideruukilla, ja myös vauvoille on oma esityksensä. Isossa roolissa ovat myös lapset itse, kun saamme sekä Lahden, Kotkan että Kouvolan nuorisoteatterit vieraiksemme”, kuvailee Annukka Ruuskanen Työväen Näyttämöiden Liitosta.

www.kuulas.info

www.kouvolanteatteri.fi

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


TINFO-apuraha näytelmien käännöstyöhön | Haku 7.4.2019 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä ensimmäiseen kierrokseen on 7.4.2019.

Hakuohjeet

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Performing HEL | Haku 15.3.2019 mennessä

Haku kotimaisen esittävän taiteen Performing HEL -katselmukseen

Toista kertaa järjestettävä sirkuksen, tanssin ja teatterin Performing HEL -katselmus hakee nyt teoksia, demoja ja pitchauksia. Helsingissä 29.8.-1.9.2019 järjestettävä katselmus esittelee kansainvälisille sekä kotimaisille festivaalien ja teattereiden ohjelmistosta vastaaville suomalaisen esittävän taiteen mielenkiintoisimpia, kansainvälisesti kiinnostavia ja kiertueelle sopivia teoksia.

Performing HEL -katselmukseen valitaan 4-6 koko illan esitystä, 6 demoesitystä sekä 10 pitchausta. Osa koko illan esityksistä valitaan Helsingin juhlaviikkojen vuoden 2019 kotimaisesta ohjelmistosta.

Mukaan voivat hakea ammattilaisryhmät tai taiteilijat, jotka toimivat tai saavat rahoitusta Suomesta. Teosten pitää olla soveltuvia kiertueelle. Teokset voivat olla suunnattuja erilaisille yleisöille. Hakuvaihtoehtoja on kolme:

– Täysmittaiset esitykset
– Demoesitykset jo ensi-illassa olleista tai tulevista teoksista/ideoista (20-30 min.)
– 15 minuutin pitchaukset olemassa olevasta tai tulevasta teoksesta.

Hakija voi esittää oman toivomuksensa mihin kategoriaan hakee, mutta valintaraati tekee lopulliset valinnat. HUOM! Hakea voi vain yhdellä teoksella.

Hakuaika päättyy 15.3.2019. Ohjelmistovalinnat pyritään tekemään huhtikuun aikana. Showcase-ohjelmistoon valituille taiteilijoille ja ryhmille maksetaan pieni palkkio.

Linkki hakukaavakkeeseen

Mukaan valitut ryhmät ja taiteilijat sitoutuvat osallistumaan kevään ja alkukesän aikana järjestettäviin koulutuksiin kiertuetoiminnasta (tekninen rider yms.) sekä esitysten myynnistä (mm. promomateriaali ja pitchaus).

Lisätietoja: tuottaja Anni Leino, anni.leino(a)danceinfo.fi , p. 040 1823 722

Showcase Performing HEL -katselmuksen pääjärjestäjät ovat Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskukset. Tapahtuman yhteistyökumppanit ovat Helsingin juhlaviikot, Svenska Teatern, Suomen Kansallisteatteri, Espoon kaupunginteatteri ja Teatterin tiedotuskeskus (TINFO). Tapahtumaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.


Open Call: Camp as One Residency, Russia | Deadline 15 April 2019

Camp as One is an international non-governmental, self-organised, grassroot residency that is calling for artists and artistic collectives for a shared retreat on a sandy seaside in Southern Russia. Located at a recreational compound on dunes and seas, it provides all the best for a remote networked retreat of a collective artistic body.

This recreational compound used to host builders of Soviet utopia who had to recharge by means of disciplined self-care. Mi- chel Foucault claimed that genuine care of self is a collective one where all activities such as regime, diet, breathing exercises, walks, communication with peers are equally important. Soviet curortology considered such romantic orthobiosis as labor where one was obliged to care of self with help of different exotic treatments such as aero-, mud- and landschaft-therapy. Current liquid capitalist modernity according to Zigmund Bauman wants us to be alone — in order to cope with it we need to exercise collectivity. Online collectivity is illusive. As the surveillance of the capitalist internet-panoptikum relies on our online self-disclosure, it is so vital that we exercise collectivity in a physical presence of each other.

With this networked retreat we intend to foster intercultural communication, to facilitate artistic exchange and to strengthen the collective body of critical tourists in Russia and beyond. To get a free package tour that includes housing and full board, one needs to send a proposal for a collective practice. The residency treatment program will be formed out of selected proposals.

keywords: networked retreat, cultural translation, transformative, togetherness, morally stable and politically competent, precariatunion, relational recreational, curortology, romantic orthobiosis, alternative narration of a nation.

working group: Maria Kotlyachkova — curator of the residency; Diana Kazanchyan, ZIP group — initiators of the residency.

dates: August 18 (arrival) — August 25 (departure)

conditions: We provide basic accommodation (3 people in one room, shared bathroom) and full board (3 times a day), possibly some materials, but neither travel nor visa expenses. We will live at recreation compound “Black Sea”: http://chernomor188.ru/.

outcome: We perceive it as a process-based relational residency with no expectation of producing an exhibition, but the final decision will be made together with participants of the residency. One day we will organise a collective plein-air, works created there can be voluntarily given to the residency´s patrons.

location: Vityazevo, Krasnodar krai, Russia. The house is situated 15 minutes walk from beaches of the Black Sea, by the Vityazevsky lagoon. The nearest transport hubs are Anapa, Krasnodar, Rostovon-Don; Moscow when flying from Europe.

eligibility criteria: The application is open until April 15 to artists and artistic collectives without any geographical or age limit. No application fee. it is possible to get a response earlier in case you need to apply for a travel grant in your country. Groups can apply with a single proposal. The number of participants is limited and is agreed later in the process. The final selection will be communicated by May 1.

Please send us the following documents in pdf format in English/Russian to asonecamp(a)gmail.com:

 • Proposal for a collective practice;
 • Something that gives an idea of your artistic work (CV/ Portfolio/ webpage).

Find out more at www.facebook.com/campasone

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Suomen Teatterit ry:n ja Teatterikeskus ry:n tuottajapäivä | 27.3.2019, Helsinki

Tuottajille ja teattereiden tuotantotehtävissä toimiville henkilöille on toivottu lisää koulutusta, joten Suomen Teatterit ry ja Teatterikeskus ry järjestävät yhdessä tuottajien koulutuspäivän 27.3.2019. Nyt toteutettava koulutuspäivä on jo toinen järjestöjen yhteistyönä toteutettava tuottajapäivä.

Koulutuksessa käsitellään teatterin tuotantoprosessia ja sen kehittämistä (Arto Valkama, Turun kaupunginteatteri), sekä tuottajan ammatti-identiteettiä ja työnkuvaa eri näyttämötaiteen organisaatioissa (Jere Pensikkala, Suomen Kansallisooppera). Päivän lopuksi pidetään TES- kyselytunti Suomen Teatterit ry:n lakimiehen Leevi Mentulan kanssa.

Aika: Keskiviikko 27.3.2019 klo 9.30–16.00
Paikka: Teatterikulma (Komedia-sali 2 krs.), Meritullinkatu 33, Helsinki.

Lataa Tuottajapäivän ohjelma (PDF)

Osallistumismaksut:
Suomen Teatterit ry:n jäsenet: 50¤
Teatterikeskuksen jäsenet: 25¤

Osallistumismaksu laskutetaan suoraan teattereilta tilaisuuden jälkeen.

Ilmoittautumiset perjantaihin 15.3.2019 mennessä tällä lomakkeella.

Lue lisää

Lisätiedot:
Järjestöasiantuntija
Maria Leivonen
maria.leivonen@suomenteatterit.fi
p. 044-907 4156


Physical Theatre Workshop "Movement for Actors / Acting for Dancers" | 10-17 June 2019

Several Scholarships in amount of 200 EUR are available for highly motivated actors, dancers, directors, choreographers and students for participation in the international one week intensive residency program in Austria.
Program starts on 10th of June and ends on 17th of June
 
Workshop is highly recommended for professional choreographers, actors, dancers, theatre directors, circus performers and performers from different genres and techniques!
 
Students will have opportunity to study with internationally renowned theatre director Sergei Ostrenko.
 
What you will learn:
how to tell story through dance and movement, performance and acting;
how to be choreographer, coach, director of movement and dance;
how to create ensemble and professional performance in a limited rehearsal time
and many more...
 
You are welcome to submit your applications for consideration:
All applications are considered on competetive basis.
 
Visit: http://www.artuniverse.org/news

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Samppalinnan Kesäteatteri etsii lavasterakentajaa | Haku 14.3.2019 mennessä

Samppalinnan Kesäteatteri etsii ammattitaitoista ja joustavaa lavasterakentajaa
 
Lavasterakentajan työhön kuuluu ohjeiden mukaan lavasteiden rakentaminen. Valittavalta
henkilöltä edellytämme aikaisempaa kokemusta rakentamisesta. Arvostamme hakijoissa kokemusta, oma-aloitteisuutta ja joustavuutta Lavasterakentajan tehtävä on määräaikainen ja sijoittuu aikavälille 1.4.-2.6.2019. Tarkempi ajanjakso neuvotellaan erikseen.  
 
Jos kiinnostuit tehtävästä, niin laita hakemuksesi ja ansioluettelosi PDF-muodossa sähköpostiin toimisto(a)samppalinnanteatteri.fiviimeistään 14.3.2019. Esitä palkkatoiveesi
hakemuksessa. Jätä hakemus mahdollisimman pian, sillä olemme yhteydessä sopiviin hakijoihin jo hakuaikana.
 
Lue lisää teatterista osoitteesta www.samppalinnanteatteri.fi.


Wasa Teater söker ljusmästare och scenmästare | Ansök senast 29.3.2019

Wasa Teater söker medarbetare

 • Planerade ljusmästare
 • Inspicient/Scenmästare

Båda befattningarna är tillsvidare anställningsförhållanden från den 1.8 2019. Arbetstiden inkluderar kvällar och lördagar. Sökande bör ha lämplig yrkesexamen och erfarenhet inom området. Kännedom om teaterbranschen är en merit. Lön enligt gällande kollektivavtal. Befattningarna tillsätts med lagstadgad prövotid.

För mera information kontakta teknisk chef Mats Antell, mats.antell(a)wasateater.fi, 050 592 3501, administrativ chef Marit Berndtson, marit.berndtson(a)wasateater.fi, 050 594 9092.

Ansökningar med CV skall vara teatern till handa senast fredag 29.3 2019 kl 15 och skickas per post till: Wasa Teater/Marit Berndtson, Kyrkoesplanaden 16, 65100 VASA eller elektroniskt på: ansokan.sofuk.fi med ansökningsnummer WT1901. Märk ansökan “Wasa Teater planerande ljusmästare” eller ”Wasa Teater inspicient/scenmästare”.

Läs hela befattningsbeskrivningar:

Läs mer


Helsingin Kaupunginteatteri hakee dramaturgia | Haku 31.3.2019 mennessä

Helsingin Kaupunginteatteri hakee dramaturgia toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen 1.8.2019 alkaen.

Dramaturgi toimii yhteistyössä teatterinjohtajan ja dramaturgiaatin kanssa päätyönään teatterin ohjelmistonsuunnittelu. Helsingin Kaupunginteatteri tuottaa vuosittain noin 20 ensi-iltaa viidelle eri näyttämölle.

Suhtaudumme kaikkiin näytelmien lajityyppeihin intohimolla ja ammattitaidolla. Ohjelmistossamme on sekä kotimaisia että ulkomaisia kantaesityksiä. Dramaturgin työn kivijalkana on yhteistyö kotimaisten kirjailijoiden ja kääntäjien kanssa sekä perehtyminen erilaisiin aiheisiin, näytelmiin ja esityksiin.

Työssä edellytetään laajaa yleissivistystä, kielitaitoa, kotimaisen sekä ulkomaisen kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden ja teatterin erinomaista tuntemusta. Koska Kaupunginteatteri on kaksikielinen teatteri, hyvä ruotsin kielen taito on eduksi. Työ on taiteilijan työtä, jonka menestyksellisen suorittamisen edellytyksenä on teatteritaiteen maisterin tutkinto. 

Lisätietoja tehtävästä antaa teatterinjohtaja Kari Arffman puh. 040 703 4735

Hakemus ja CV palkkatoivomuksineen pyydetään toimittamaan 31.3.2019 mennessä sähköpostilla osoitteeseen rekry(a)hkt.fi. Sähköpostin otsikkokenttään teksti ”Dramaturgi”.

Helsingin Kaupunginteatteri on Suomen suurin ja monipuolisin ammattiteatteri, jonka ohjelmistossa on viidellä eri näyttämöllä ulkomaisia ja kotimaisia puhenäytelmiä, komedioita, musiikkiteatteria, oman tanssiryhmän tuotantoja ja perheteatteriesityksiä. Ensi-iltoja on vuosittain yli 20 ja esityksiä yli 800.


Lappeenrannan kaupunginteatteri hakee skenografia | Haku 5.4.2019 mennessä

Lappeenranta on yli 70 000 asukkaan yliopistokaupunki Etelä-Karjalassa Saimaan rannalla kahden tunnin junamatkan päässä Helsingistä.

Uusi kaupunginteatteri avattiin 2016 Kauppakeskus IsoKristiinan kolmanteen kerrokseen. Teatterissamme on 160-paikkainen Pieni näyttämö ja 440-paikkainen Suuri näyttämö. Teemme vuosittain noin kuusi omaa ensi iltaa, henkilökuntaa teatterissamme on keskimäärin 50.

Haluatko työskennellä innostavan työyhteisön jäsenenä aktiivisessa teatterissa?  

Tule meille! Lappeenrannan kaupunginteatteri hakee määräaikaiseen työsuhteeseen skenografian ammattilaista 15.9.2019 alkaen tai sopimuksen mukaan.  

Edellytämme alan tutkintoa sekä työkokemusta.

Lisätiedot ja hakemukset 5.4.2019 mennessä:

Iiris Rannio 
050 571 9163
iiris.rannio(a)gmail.com

MUITA ILMOITUKSIA

Poimintoja maaliskuun Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehdestä

Maaliskuun Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti on ilmestynyt. Poimintoja lehden sisällöistä:

 • Koreografi-tanssija Elina Pirinen haluaa tehdä ihmisluonnon sisäisestä maailmasta taidetta, jota voi esittää yleisölle.
 • Pääkaupunkiseudun pienten lastenteattereiden tekijät ovat huolissaan avustuksista ja päiväkotiryhmien kadosta. Kysymyksiin vastaamassa Henna Lundberg Nukketeatteri Sammosta, Päivi Rissanen Totem-teatterista ja Marja Korhola Tanssiteatteri Raatikosta.
 • Valmistumassa oleva näytelmäkirjailija ja dramaturgi Ilja Lehtinen puhuttaa lopputyöllään teatterikenttää.
 • Aino Kivi kolumnissaan: onko äitiydestä tullut yhä yksinäisempää.
 • Suomalainen kansanmusiikki kiinnostaa ulkomailla, kansantanssin tilanne on toinen. FolkForumissa pohdittiin, minkälainen ryhmien tie maailmalle voisi olla.
 • Suomessa esitetään tällä hetkellä paljon klassikoiden tulkintoja. Paavo Westerberg, Henri Tuulasjärvi ja Johanna Freundlich pohtivat miksi he ohjaavat klassikoita.
 • Näyttelijä Pekka Strang on päässyt eroon kyynisestä käsityöläisyydestä.
 • Pian valmistuvan Roosa Söderholmin unelmarooli on aina se, jota hän parhaillaan tekee.
 • Klovni Hanna Terävän uutuusteos Naku ilahdutti kriitikkoa.

Katso poimintoja artikkeleista: www.teatteritanssi.fi

Tuttuun tapaan nettisivuilta löytyy myös ohjelmistokalenteri ja ensi-illat.

Tilaa lehti tarjoushintaan 49 euroa


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.